HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 vel 2025, 17:15.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Mi Hrvati iz Hrvatske
PostPostano: 18 vel 2010, 17:00 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Prigorac je napisao/la:
Manjinci su manjine, imaju 8 zastupnika, dijaspora su Hrvati zvan RH.
Ako si se našao među manjincima, onda si vjerojatno Srbin, Čeh, Slovenac, Bošnjak, Njemac evo ti pa biraj.
Kao što sam rekao smeta mi da bilo tko izan RH (znači ne živi u njoj, a ima državljanstvo) glasa u njoj. Jednako mi smeta i Ivaniševi i brača Kovač, i tonu ekipe koja ne živi i ne plača niti porez niti na neki drugi način ne pridonosi društvu i zajednici.
Za BiH sam spreman pričekat da se riješi situacija, ostalima dat izbor imaš državljanstvo ok. Gubiš ga zajedno sa svim pravima i obvezama ako se iseliš i odjaviš boravište iz države.
Kako je Kenedy rekao "Ne pitaj što država može napraviti za tebe, nego što ti možeš za nu."
[b]Državljansvto se motra zaslužiti, a ne djeliti šakom i kapom svima kojima se to sprdne.

Ko je meritoran da odredi ovo boldano?

Jesi li siguran da ga ti zaslužuješ?

Je li zaslužuješ samo zbog kaj(anja)?[/b]

Državljanstvo se dobije automatik ako su ti roditelji državlajni određene države. U to ne bi dirao, ali bi ukinuo dvojno državljanstvo. To nije upereno protiv Hrvata BiH, nego da se jednostavno srede stvari i da se napokon znako kolko nas ima u RH. Ostavit počasne putovnice za ljude koji su nekako zaslužili RH ali nisu njeni državljani. To je max do kojeg bi išao.
E sad jesam li zaslužio biti državljanin RH ovisi o kriterijima, po nekima jesam, po drugima nisam. O
Ovisno o njihovom političkom uvjerenju.
I ni najmanje ne zaslužujem državljanstvo samo zbog kaj, ustoga mi se i odrekli prava na službeni jezik zato jer je što bilo raširenije.
Ljudi izvan RH su eto u poziciji da moraju zaslužit državljansvo nečim. Ne kažem da je to fer, al nisam ja crto granice Juge i podjelio narod na dva djela.
No legalist sam prije svega i sad je (nažalost) takva situacija da nismo u jednoj državi.
Da se mene pita ja bi i nekima u RH ukinuo državljanstvo.
Jbga moraš služit vojsku, nema nikakve izvrdavanja, bilo koje kršenje Ustava automatski se brišeš, nema žalbe, uzmeš državljanstvo druge države, odmah gubiš naše, organizirani kriminal, članstvo u HNS :zubati (šala mala), čanstvo u paravojnim jedinicama (tipa plačenici u Iraku il Afganistanu, terorističke jedinice), ako država ne ratuje onda nemreš ni ti, sam nam fali neki ludi taliban na Jadranu jer su naši tam gore.
Ja još nisam prekršio nijedan zakon, ne rušim državu i poštujem čak i najdebilnije zakone koje Sabor donese tak da zaslužujem državljanstvo. Da mi dođe vojska i kaže ideš tam negdje s puškom i točka, a ja odbijem prihvatio bi da me se briše i deportira u Sloveniju i više nemam veze sa RH.

Hrvatska je zaboravila Tuđmana i Miloševića i sve ono što se događalo 90-ih za razliku od nas kod kojih pitanja 90-ih još ni izbliza nisu riješena da bismo se mogli i mi posvetiti porezima i trošenju poreza.

Tu si apsolutno u pravu. No mi nismo zaboravili na to, ali nam to više nije prioritet.
Mi se ili možemo okrenuti budučnosti kakva god da bude, ili stagnirati u prošlosti. Odlučili smo se za prvo.
BiH svojim ustrojem eto nema taj luksuz, no nitko ju neče čekati.

No za ove njegove predrasude bi bilo bolje ih isecirat i demistificirat recimo sa činjenicom da je par Prigoraca koji su uz Bandinja drmnula nekoliko puta veća iznose nego što je "isisavanje para od poreza" Hrvata iz BiH.

Pa slobodno mu pokažite kako to ide.

Gle ja sam prvi koji če priznat da u trenutnim aferam koje su RH nije islivo nijeda Hercegbosanac, več su to sve naši Avnojevci (vidim da se koristi taj izraz na forumu).
Nemam ni najmanji problem što pare iz proračuna idu u BiH, jer su po mome to samo pametna ulaganja i korisna su buduči da s BiH imao trgovinski suficit. Naravno svatko bi trebao priznat da bi se te pare moglo malo bolje trošit, i opet je tu RH više kriva jer može uvjetovati kuda če iči pare.

Inače samo malim hirom povijesti smo mi mogli bit u Hrvatskoj a Prigorci ne, baš me zanima da li bi Prigorac i tad istu priču pričao. :zubati

Buduči da sam povjesničar ova teza je malo čudna. Nitko nakon WWI nmije imo pretenzije prema Zagorju i Prigorju, a Mađari su čak i odbili preuzeti upravu nad Hrvatskom do Save kada im je to u WWII ponudio Hitler, i uzeli samo Međimurje. Tk da bi mi bili u Hrvatskoj državi kakva god ona bila. Glede BiH sve je propalo nakon Banovine.

Ustoga da se ikome da RH bi se uredila na 101 ibornu jedinicu, bez dijaspore, bez manjina i svatko glasa tamo di je prijavljen. To je sistem u pravim demokracijama, ovaj naš izborni zakon je bljak i nakaradna glupst za 150 retarda koji samo sisaju državu.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 17:19 

"Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda ..."

Dakle RH je država svih Hrvata na planetu Zemlji i outer space ako ima koji :D

Što se glasovanja "dijaspore" tiče . Meni nije loš prijedlog o fiksnom broju zastupnika dijaspore.[/quote]

__________________________________-
Ajd citirat ću tebe, al ovo ide sve koji misleda sam zlonammjeren i koji krivo misle da je pitanje dijaspore pitanje samo BiH Hrvata.
Glede BiH treba riješiti i vidjeti koji sve Srbi i Bošnjaci imaju državljanstvo i to koriste da izbjegnu vize, pogotovo Bošnjaci etc. To automatski oduzeti.
Treba, što je velika sramota, napokon urediti popis stanovništva i birača, tu je đumbus dozlaboga.
Opet kriva je vlast u ZGu al če se neke stvari trebat uredit, pa i pitanje dvojnog državljanstva i prebivališta.
Tu svi kukaju zakaj nema popisa u BiH, mi nemao Bošnjake da ih krivimo, mi nemamo nijedan normalan razlog da se danas ne zna točno koliko je ljudi u RH i koliko je birača, ne smije se fulat ni za jedan.
RH je država svih Hrvata, ali mi je malo blesavo da moja familija iz Kanade i Australije ima pravo glasati na izborima. Imaju njhovo državljansvto, tamo žive, super im je i ili nek se vrate ili nek se ne petljaju tu doma. Stvorili su si novi dom, želim im sve najbolje, moja su krv, ak se ikad vrate moja kuča je njihova, nekako čemo se snač dok oni nekaj ne kupe, nije pitanje dal smiju bit koda nas, nije ni pitanje koliko sam nek dođu, osobno bi to volio, no dok su tamo nisu dio moje domovine.
Ak bi bila fiksna kvota onda tri za dijasporu tri za manjince. Sve više od toga mi je puno.
Ustoga dijaspora si je sam kriva jer su njeni zastupnici večinom iz reda HDZa, pod milim Bogom niš ne rade, tu i tam dignu ruku i slušaju vodstvo HDZa, a ne misle na interese inih koji su ih birali.
Manjinci se tu bolje cjenkaju, dok se ne sječam da je dijaspora oformila svoj klub i uvjetoval nečime podršku vladi. Dok god oni sljepo slušaju svoju sttranku u ZGu nikakva korist od njih.

Plus jedno pitanje za sve iz Bih.
Kad se oformi treči dali če zadržati državljanstvo RH ili če imati samo ono BiH/HB?

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 17:33 

Prigorac je napisao/la:
"

RH je država svih Hrvata, ali mi je malo blesavo da moja familija iz Kanade i Australije ima pravo glasati na izborima. Imaju njhovo državljansvto, tamo žive, super im je i ili nek se vrate ili nek se ne petljaju tu doma. Stvorili su si novi dom, želim im sve najbolje, moja su krv, ak se ikad vrate moja kuča je njihova, nekako čemo se snač dok oni nekaj ne kupe, nije pitanje dal smiju bit koda nas, nije ni pitanje koliko sam nek dođu, osobno bi to volio, no dok su tamo nisu dio moje domovine.
Ak bi bila fiksna kvota onda tri za dijasporu tri za manjince. Sve više od toga mi je puno.
Ustoga dijaspora si je sam kriva jer su njeni zastupnici večinom iz reda HDZa, pod milim Bogom niš ne rade, tu i tam dignu ruku i slušaju vodstvo HDZa, a ne misle na interese inih koji su ih birali.
Manjinci se tu bolje cjenkaju, dok se ne sječam da je dijaspora oformila svoj klub i uvjetoval nečime podršku vladi. Dok god oni sljepo slušaju svoju sttranku u ZGu nikakva korist od njih.

Kad se oformi treči dali če zadržati državljanstvo RH ili če imati samo ono BiH/HB?

Podvučeno :rigam

A za pitanje (jest malo poglupo,al ajd...)-pa neće Treći biti nova država sa novim državljanstvom,pa nećemo sad izmišljati nove "nacije",jelte...

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 17:46 

A za pitanje (jest malo poglupo,al ajd...)-pa neće Treći biti nova država sa novim državljanstvom,pa nećemo sad izmišljati nove "nacije",jelte...[/quote]

Zar RS nema neku vrstu svojeg državljanstva, ili sam to krivo načuo? Opet taj je podatak od jednog Srbina iz RS, pa je možda malo uljepšao stvar.
Nema izmišljanja nacije u trečem žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci.
I čemu taj fetiš na dva državljanstva? I BiH je država hrvatskog naroda pa mi nikad ne bi palo napamet uzet državljanstvo, osim ako se ne preselim, a onda bi se odrekao prvog.
Nisam ja dr. Šimić :zubati

I kolko bi ti dao zastupnika manjincim i dijaspori. Na po meni idealnih 101, tri i nije tako loše. Sad su 4 na 148 sigurnih.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 17:51 

Prigorac je napisao/la:
Zar RS nema neku vrstu svojeg državljanstva, ili sam to krivo načuo? Opet taj je podatak od jednog Srbina iz RS, pa je možda malo uljepšao stvar.
Nema izmišljanja nacije u trečem žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci.
I čemu taj fetiš na dva državljanstva? I BiH je država hrvatskog naroda pa mi nikad ne bi palo napamet uzet državljanstvo, osim ako se ne preselim, a onda bi se odrekao prvog.
Nisam ja dr. Šimić :zubati

I kolko bi ti dao zastupnika manjincim i dijaspori. Na po meni idealnih 101, tri i nije tako loše. Sad su 4 na 148 sigurnih.

Nema RS ništa što i mi nemamo-državljanstvo Srbije (mi imamo RH) i BiH.

Nije to stvar uzimanja.Državljanstvo dobiješ rođenjem,udajom,ženidbom...Tvoj izbor šta ćeš sa njim.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 17:54 

frende možeš ti voljeti i brkate ženske i mazat med po ajvaru i odlazit u sumnjive klubove....
možeš kupiti kineski auto, kenijski usisavač a možeš se i nadati da ti roditelji što prije umru pa da ih naslijediš...
ako netko ima pravo na dva državljanstva tko si ti da nekoga pitaš zašto se koristi svojim pravom?
svi naričete i strahujete od nečega a da ne znate ni od čega i za to okrivljujete hrvate iz bih.
zbog love? zbog 27 milijuna kuna. eno ti usred najgore krize ode 3 milijarde za četnike povratnike, nisam vidio da se zbog toga buniš.
zbog 50 kriminalaca što su otišli tamo?
kome se bježi otići će on i na novu gvineju.
ronnie pljačkaš se 30 godina isprdavao sa velikom britanijom slikavajući se po brazilu.
podsjećaš me na gro naroda kjemu je netko u glavu ubacio informaciju kako se ne smije ići "udesno" jer će nas svijet izoliratim jer nećemo dobro živjeti.
a kao živi se dobro?
očito se duhovne sluge uvjerilo kako im je njihova žabokrečina najbolja jer ako je požele promjeniti mogu riskirati da upadnu, u što...u žabokrečinu! istu.
ako te peru životne frustracije, svojim paušalnim i stereotipnim odnosom prema hrvatima iz bih govoriš više o sebi nego o njima.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 17:55 

Nije to stvar uzimanja.Državljanstvo dobiješ rođenjem,udajom,ženidbom...Tvoj izbor šta ćeš sa njim.

Da al ti imaš dva, a ja samo jedno.
Ne mogu si pomoč čista zavist, oču i ja još jedno. :zubati
Nas dva, 4 državljanstva i 5 stranka, ne može nam niko ništa. :zivili

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 18:05 

Prigorac je napisao/la:

Da al ti imaš dva, a ja samo jedno.
Ne mogu si pomoč čista zavist, oču i ja još jedno. :zubati
Nas dva, 4 državljanstva i 5 stranka, ne može nam niko ništa. :zivili

moze bez gluposti, ali s argumentima malo za razliku?

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 18:07 

caporegime je napisao/la:
frende možeš ti voljeti i brkate ženske i mazat med po ajvaru i odlazit u sumnjive klubove....
možeš kupiti kineski auto, kenijski usisavač a možeš se i nadati da ti roditelji što prije umru pa da ih naslijediš...
ako netko ima pravo na dva državljanstva tko si ti da nekoga pitaš zašto se koristi svojim pravom?
svi naričete i strahujete od nečega a da ne znate ni od čega i za to okrivljujete hrvate iz bih.
zbog love? zbog 27 milijuna kuna. eno ti usred najgore krize ode 3 milijarde za četnike povratnike, nisam vidio da se zbog toga buniš.
zbog 50 kriminalaca što su otišli tamo?
kome se bježi otići će on i na novu gvineju.
ronnie pljačkaš se 30 godina isprdavao sa velikom britanijom slikavajući se po brazilu.
podsjećaš me na gro naroda kjemu je netko u glavu ubacio informaciju kako se ne smije ići "udesno" jer će nas svijet izoliratim jer nećemo dobro živjeti.
a kao živi se dobro?
očito se duhovne sluge uvjerilo kako im je njihova žabokrečina najbolja jer ako je požele promjeniti mogu riskirati da upadnu, u što...u žabokrečinu! istu.
ako te peru životne frustracije, svojim paušalnim i stereotipnim odnosom prema hrvatima iz bih govoriš više o sebi nego o njima.

jos nesto koliko je RH dala novca za obnovu kuca traktorista?
znali netko tocan iznos?

(mislim da sam negdje procitao da se radilo o nekoliko milijardi eura...)

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 18:37 

caporegime je napisao/la:
kako se svako malo na forumu pojavi poneki "dobronamjerni" Hrvat iz hrvatske s pristupom kako on sa svojim stavovima predstavlja jednu "ekipu" u ovom slučaju Hrvate iz Hrvatske, sa suprotstavljenim stavom prema hrvstima i Bih koje smatra parazitima, umješačima u poslove koji ih se ne tiču i slično a u nemogućnosti i recimo tako neraspoloženju da svakom takvom takvom činim čast pa pojedinačno kažem što ga spada na ovom miestu želim reći:

Ja kao Hrvat iz Hrvatske smatram
-da Hrvati iz BIH koji su državljani RH imaju bezuvjetno biračko pravo u RH jer su njezini građani
-da se Hrvate iz BiH koji su državljani RH treba uvažavati u svim pitanjima od značaja za RH kao i od značaja u odnosu RH prema BIh, jer su to ravnopšravni hrvatski državljani
-da Hrvatska treba pomagati Hrvate iz Bih, i novačno i politički jer su upravo BIH Hrvati najsnažniji garant interesa i stabilnosti RH u regiji.
-U obrambenim pitanjima i prošlosti i budučnosti nema podjele na ovu ili onu državu jer smo imali posla a i imat ćemo s protivnicima kji sami ne rade razliku između sviju država i čiji apetiti se prostiru na obadvije države odnosno područja u obje države u kojima žive Hrvati.

Tko se slaže nek se izjasni.
Ako se netko ne slaže, molim lijepo, neka to argumentirano elaborira, da na drugim temama ne bi morali nekoga hvatati za argument a da taj ko jegulja samo migolji.

Prekidam svoju šutnju ali samo kratkotrajno, te se potom vraćam u karantenu :zubati
Naime, ja kao Hrvat iz BiH smatram sljedeće:
1. Da Hrvati iz BiH koji su državljani RH nemaju bezuvjetno biračko pravo, iz razloga jer se time manipulira na sve moguće načine, i javnosti se predstavlja drugačija slika nego jeste.
2. Hrvate iz BiH se ne uvažava po nikojim pitanjima, što praksa i pokazuje, također smatram da nije nužno da bude sve u interesima, jer znači RH će podržavati dok je interes, a iz ljubavi? A iz moralne potrebe? Na kraju a zbog duga prema tim BH Hrvatima?
3. Opet se spominje interes, iako nigdje više ne čujem ljubav, pomoć iz ljubavi, kao što su BH Hrvati uradili 90-ih za Hrvatsku, protupitanje, da li je Hrvatima iz BiH bio interes da imaju danas ovako stanje unutar BiH?. (znam mnogi će reći nije ljubav za politku, ali isti smo narod)
4. Obrambena pitanja u prošlosti su bila zajednička, ako Bog da i u budućnosti će, ali evo npr. tko bi išao u rat ukoliko RH napadne RS nakon eventualnog proglašenja nezavisnosti? Da li bi ijedan Hrvat iz BiH pitanje je, također je pitanje te uvjet da se RH izjasni oko svojih interesa kad već se moramo oslonjati na iste, tj. da li je za Hrvatsku federalnu jedinicu unutar BiH ili ne, a ne tipa: "to je stvar triju konstitutivnih naroda" znači tek kad Hrvatska bezrezervno podrži ono što želi hrvatski narod unutar BiH se može razgovarati o nečemu, do tada što se mene osobno tiče, neka uzmu sve "privilegije" BH Hrvatima.

Ja se izjašnjavam da bih volio da je kako si napisao, istinski bih volio, ali drugo je u teoriji a drugo u praksi, isto kao i FBiH, lijepo je to na papiru a praxa je nešto sasvim drugo.

Povlačim se :zivili

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 18:42 

glava....ispromašivao si se.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 18:46 

Maybe, ali sve je tako kako je napisano, iako se slažem s tobom i podržavam to što si napisao, ali sam upozorio kakva je situacija trenutačna, a da se slažem i podržavam tvoje napisao sam već u postu, uostalom zašto ti smeta kad sam naveo sve kako jeste, smiješno.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 19:10 

ne postavlja se pitanje biračkog prava samo zato jer postoji mogućnost manipulacije.
onda bi se postavljalo pitanje anestezije jer eto jednom u 5 godina netko se ne probudi.
interes mora biti na prvom mjestu, kad se govori o tome, jer danas nažalost ljubavi nema. ni između braće a kamoli šire.
bolje razmišljati racionalno nego iracionalno, jer rezultat je ono što se traži.
obrambena pitanja su definirana upravo onako kako sam napisao. kad postoji izravan zajednički interes.
a to što danas ne bi natjerao više nikoga da ratuje pa makar i obrana bila u pitanju dublje je pitanje od površne pretpostavke bi li ratovali jedan za drugoga.

eto to sam htio reći. nemoj gubiti vrijeme na rasprave koje nemaju smisla.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 20:41 

isfrutriranim ljudima smeta svatko, pa i Hrvati, koji ne zive u Hrvatskoj.Tu se ne radi i slozi , o vremenima kad smo svi isto mislili, tu se radi o ljudima koji ne vole samo sebe, kamoli nekoga drugoga.Ja zivim dugo godina van prostora Balkana, u jednoj mnogo naprednijoj zemlji neko li je Hrvatska, i drzavljanin sam iste..Mogao bih principom istoga da smatram te ljude prave Hrvate manje vrijednim po nekim principima
koje oni vode, ali bih onda bio pout nji..Duhvona sirotinja, i isfursrirani pojedinac, koji mrzi sam sebe.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 21:38 

Prigorac je napisao/la:
Ajd citirat ću tebe, al ovo ide sve koji misleda sam zlonammjeren i koji krivo misle da je pitanje dijaspore pitanje samo BiH Hrvata.
Glede BiH treba riješiti i vidjeti koji sve Srbi i Bošnjaci imaju državljanstvo i to koriste da izbjegnu vize, pogotovo Bošnjaci etc. To automatski oduzeti.
Treba, što je velika sramota, napokon urediti popis stanovništva i birača, tu je đumbus dozlaboga.
Opet kriva je vlast u ZGu al če se neke stvari trebat uredit, pa i pitanje dvojnog državljanstva i prebivališta.
Tu svi kukaju zakaj nema popisa u BiH, mi nemao Bošnjake da ih krivimo, mi nemamo nijedan normalan razlog da se danas ne zna točno koliko je ljudi u RH i koliko je birača, ne smije se fulat ni za jedan.

Nitko od nas vjerujem nije protiv popisa birača . To je jasno ko dan.
Što se tiče popisa stanovništva , tu BIH Hrvati ne smetaju. Popis se normalno vrši na prostoru RH , te zavrzlame oko prijavljenih/neprijavljenih na nekim adresama ne čini niti stoti dio promila ukupnog popisa dakle nisu relevatna brojka oko koje bi se trebala dizati prašina već se radi o običnoj dnevnoj politici i podvala protiv BH Hrvata. To jasno ne znači da se to pitanje ne treba urediti. Treba i upravo se uređuje , nadam se i što prije da će se urediti.

Što se tiče tvoje rodbine u Kanadi , nisu dio tvoje države a ne domovine , domovina nije teritorijalno administrativni pojam na koji ti imaš pravo prvenstva . Antun Mihanović kada je pisao Horvatsku domovinu , ista nije bila niti neovisna niti u ovom obliku dakle , domovina je više neka emotivna kategorija vezana za određenu zemlju/državu dio teritorija. Prvenstveno osjećaj zavičaja i pripadnosti svome kraju i narodu koji tamo obitava. Jugovićima je vjerujem i danas domovina sve između Vardara i Triglava , al su im "nacionalisti" razjebali brastvo i jedinstvo samo je više nemogu zvati Jugoslavija već "naš region" ... :zubati
Velikom broju Hrvata van Hrvatske je Hrvatska domovina bez obzira što ne žive u njoj i prate šta se tamo zbiva redovito , često je posjećuju , ulažu u nju , neki se i vraćaju , slave i tuguju s njom ... Dio je njihova svakodnevnog života , a ja se takvih ljudi ne bi odricao zbog nekih "ljutitih poreznih obveznika" kojima smetaju Hrvati iz Kanade , Austrije ili BIH dok problema sa četničkim teroristima i financiranjem njihovih sranja i nemaju uopće ...Nas je u Hrvatskoj 4,5 milijuna i ne bi se tako olako odricao naših preko grane , nije baš da nas je 40 milijuna pa da nam koja stotina tisuća ili milijun ne znači ništa ... Hrvatsku su na kraju krajeva proslavili i proslavljaju je mnogi Hrvati van granica današnje RH pa nisam nikad čuo ljutite porezne obveznike da hrvatske sportaše , umjetnike ili znanstvenike koji nisu porezni obveznici i rezidenti RH eliminiraju što prije iz društvenog i političkog života.
Vlaho Bukovac, jedan od hrvatskih slikarskih klasika Cavtaćanin inače , je kraj svoga bogatog umjetničkog i životnog puta dočekao u Pragu , "prezren" ako se to može tako reći od mnogih koji razmišljaše upravo kao ti i koji su ga "potjerali" iz Zagreba između ostaloga , anegdota koju sam čuo kaže da je spavao sa trobojnicom prišivenom na svoju piđamu "tako da je bar noći u snovima sa domovinom" kad već nije mogao ostati tamo zbog kojekakvih pametnjakovića i sitnih duša ...

Ja se takvih ne bi odrekao nikad . Ljudi koji su iskreni domoljubi i vole svoje i pridonose također , ne bi se odrekao pa makar proveli čitav život na Sjevernom Polu.

Kad se oformi Treći , pretpostavljam da će zadržati oba državljanstva , ja sigurno bi. Ja živim u Hrvatskoj al nisam nikad vadio BIH dokumente tako da imam ionako jedno državljanstvo. Al čim Treći krene , izvadit ću i ono hercegbosansko :dinamo

Što se tiče modusa i broja manjinskih i dijaspore . Kažeš 3:3 . Ne bi bilo loše , al to je nemoguće.
Manjinci nikad pretpostavljam ne bi pristali na rezanje sa 8 na 3 , a pitanje je i kako bi takvo što bilo dočekano u EU.
Inače meni je neki takav prijedlog ok. 3:3.
Samo kad bi bio moguć ... :neznam

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 21:50 

Ono što je gore capo napisao , slažem se sa svim samo još prva točka po meni treba doradu.
Tj. dok se ne riješi u potpunosti pitanje ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u BIH u okviru njihove teritorijalno administrativne federalne jedinice , hrvatski državljani iz BIH trebaju zadržati puno i bezuvjetno biračko pravo ili bar minimalno modificirano.
Kad se glavni problem Hrvata BIH riješi , lako će se onda dogovoriti sve , pa ako treba i čitava ta izborna jedinica ...

Jasno što se mene tiče , pravo glasa bi uvijek imali svi državljani bez ikakvih akrobacija. Al ako "ljutite porezne obveznike" ovo toliko muči , onda im izađimo bar koliko toliko u susret čisto da se skinu s kurca više jer su prenaporni ...

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 21:57 

svi državljani hrvatske trebaju bezuvjetno zadržati biračko pravo.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 22:59 

Zašto kad roditelji umru automatizmom njihova kuća ne pripadne djetetu koje živi u njoj?

Zašto se dijeli ravnopravno na svu djecu bez obzira imali svoju kuću ili ne i gdje žive?

Zašto je pobogu glupi zakon takav da sudovi na taj način funkcioniraju?

Eventualno onaj koji živi može dobit malo više ako je uložio u nju. Jasnije?

Dakle nemaš ti veća prava na Hrvatsku od onog Hrvata iz Kanade jer je nisi ti i tvoj ćaća stvorio, stvarana je stoljećima.

Eventualno imaš pravo na veću financijsku korist jer i ulažeš u kuću koju doduše i koristiš.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:10 

Zašto kad roditelji umru automatizmom njihova kuća ne pripadne djetetu koje živi u njoj?

Zašto se dijeli ravnopravno na svu djecu bez obzira imali svoju kuću ili ne i gdje žive?

Dakle nemaš ti veća prava na Hrvatsku od onog Hrvata iz Kanade jer je nisi ti i tvoj ćaća stvorio, stvarana je stoljećima.

Eventualno imaš pravo na veću financijsku korist jer i ulažeš u kuću koju doduše i koristiš.

Hrvatski porezni obveznici uživaju mnoge blagodati plaćene tim porezima koje ne uživaju oni koji ne žive u Hrvatskoj (infrastruktura, razna socijalna primanja itd.). Uz to, kao što je već rečeno, plaćanje poreza NIJE RECIPROČNI ODNOS.

Porezna obveza je manifestacija državnog monopola prisile i zasniva se na "ability to pay" principu, dakle plaćaš onoliko koliko možeš, jer ti država to nameće. To nije ugovorni odnos koji sadrži međusobna prava i obveze, jer bi onda oni koji plaćaju više poreza imali razmjerno više prava. Srećom, ukidanjem feudalizma i stvaranjem moderne demokratske države, ukinut je imovinski cenzus koji je bio zasnovan na toj logici.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:31 

mateb je napisao/la:

Hrvatski porezni obveznici uživaju mnoge blagodati plaćene tim porezima koje ne uživaju oni koji ne žive u Hrvatskoj (infrastruktura, razna socijalna primanja itd.). Uz to, kao što je već rečeno, plaćanje poreza NIJE RECIPROČNI ODNOS.

Porezna obveza je manifestacija državnog monopola prisile i zasniva se na "ability to pay" principu, dakle plaćaš onoliko koliko možeš, jer ti država to nameće. To nije ugovorni odnos koji sadrži međusobna prava i obveze, jer bi onda oni koji plaćaju više poreza imali razmjerno više prava. Srećom, ukidanjem feudalizma i stvaranjem moderne demokratske države, ukinut je imovinski cenzus koji je bio zasnovan na toj logici.

Odlično izlaganje. Što je najbolje dobar dio BH. Hrvata ionako plaća poreze u RH i to one indirektne tipa PDV-a jer svaki turist ih plaća a naših ljudi ima dosta po moru u Hrvatskoj. Tako da im ni ti argumenti ionako ne piju vodu. Svi oni koji imaju imovinu u RH plaćaju porez i druga davanja bez obzira što nemaju stalno prebivalište a i takvih ima dosta. A što je najbolje bez obzira što plaćaju te indirektne poreze ne dobiju ništa zaauzvrat čak dapače od toga profitiraju građani RH sa stalnim prebivalištem u istoj. Kako god se okrene teze su im šuplje da ne mogu biti šupljije.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:41 

Prigorac je napisao/la:
"Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda ..."

Dakle RH je država svih Hrvata na planetu Zemlji i outer space ako ima koji :D

Što se glasovanja "dijaspore" tiče . Meni nije loš prijedlog o fiksnom broju zastupnika dijaspore.

__________________________________-

Kad se oformi treči dali če zadržati državljanstvo RH ili če imati samo ono BiH/HB?[/quote]
:smijeh :smijeh :smijeh

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:43 

hercegovac1981 je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Odlično izlaganje. Što je najbolje dobar dio BH. Hrvata ionako plaća poreze u RH i to one indirektne tipa PDV-a jer svaki turist ih plaća a naših ljudi ima dosta po moru u Hrvatskoj. Tako da im ni ti argumenti ionako ne piju vodu. Svi oni koji imaju imovinu u RH plaćaju porez i druga davanja bez obzira što nemaju stalno prebivalište a i takvih ima dosta. A što je najbolje bez obzira što plaćaju te indirektne poreze ne dobiju ništa zaauzvrat čak dapače od toga profitiraju građani RH sa stalnim prebivalištem u istoj. Kako god se okrene teze su im šuplje da ne mogu biti šupljije.

Dodajmo tome činjenicu da mnoge osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj ne plaćaju poreze (penzioneri, studenti) i slika je potpuna.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:48 

mateb je napisao/la:

Dodajmo tome činjenicu da mnoge osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj ne plaćaju poreze (penzioneri, studenti) i slika je potpuna.

Moram te ispraviti, ko god troši plaća porez. Neke kategorije ne plaćaju direktne poreze ali PDV plaća svak osim beskućnika što prose i kupuju samo kruh i mlijeko. No to ne mjenja puno na stvari.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:50 

mateb je napisao/la:

Moram te ispraviti, ko god troši plaća porez. Neke kategorije ne plaćaju direktne poreze ali PDV plaća svak osim beskućnika što prose i kupuju samo kruh i mlijeko. No to ne mjenja puno na stvari.

Ma naravno, mislio sam na porez na dohodak, koji se najčešće spominje od strane "urbanih" kao kriterij.

Vrh

PostPostano: 18 vel 2010, 23:58 

mateb je napisao/la:

Ma naravno, mislio sam na porez na dohodak, koji se najčešće spominje od strane "urbanih" kao kriterij.

A porez na dohodak u ukupnoj sumi naplaćenih poreza ne čini veliki udio. Tako npr. 2002. godine je porez na dohodak činio samo 4,8% svih naplaćenih poreza. Ne vjerujem ni da je danas bitno više.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: 3AJE6, AmazonBot i 49 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: