|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 29 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Vladimir RUS
|
Naslov: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 15:40 |
|
|
Iako BiH spada u red tehnološki nerazvijenih (ili tehnološki nedovoljno razvijenih) zemalja, ako je sudeći po industriji razvoja igara, nije sve tako "crno". Naime, postoji nekoliko (malih) kompanija (najčeđće sa nekoliko radnika) koje se bave programiranjem u tom interesantnom segmentu IT industrije. U ovoj temi predstavićemo vam neke od njih.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 15:46 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39746 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Slabo ti je to kod nas za razliku od Hrvatske pa i Srbije. Trenutno jedan momak iz Bosne radi igru koja obećava Fantasiam.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 15:47 |
|
|
Citat: Hercegovački tim razvio igru za mobilne platforme Startup Four Game Studio iz Mostara koji djeluje pod okriljem INTERA TP objavio je svoju prvu igru dostupnu na mobilnim platformama. Želite li spasiti vjevericu koja je izgubila glavu?! Ono sto je interesantno i što nam je povjerio član tima Mohamed El-Zayat jeste da je Four Game Studio dovršio izradu platformer igre “Headly Deadly” koju možete besplatno preuzeti na Google Playu za Android platformu, a igra će uskoro biti dostupna za iOS i Windows Phone platforme. “Ideja ekipe je bila napraviti sto otkačeniju i zabavniju runner igru, pa ste u igrici u ulozi vjeverice koja je izgubila glavu i pokušava kroz 20 nivoa izbjegavajući razne prepreke na svome putu doći do bolnice. Igra je napravljena na jedan vrlo simpatičan “cartoonish” te je odlikuje odličan dizajn nivoa i likova, tako da je pogodna za sve uzraste”, rekao je za BalkanGadgets.com El-Zayet. Uz dolazak na druge mobilne platforme autori ove zanimljive igre u daljnim nadogradnjama pripremaju mnoštvo novih i zanimljivih nivoa, te novih avantura za našu malu vjevericu. Nemojte čekati nego već sada preuzmite igricu na Google Playu i prepustite se izazovu, te podržite perspektivne mlade domaće autore od kojih svakako očekujemo još zanimljivih projekata! U galeriji ispod možete pogledati nekoliko screenshootova iz igre. Izvor: http://www.balkangadgets.com/hercegovacki-tim-razvio-igru-za-mobilne-platforme/
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 15:56 |
|
|
To su prave stvari. Prestaneš da kukaš što nema posla i počneš da krčiš sebi put. Znanjem.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 16:01 |
|
|
Citat: Nove domaće igre – sarajevski razvojni tim želi otići na E3 Talentovani dizajneri stvaraju igre svjetskog izgleda TripleClaim Game Collective je nezavisni razvojni tim iz Sarajeva koji trenutno radi na dvije igre – Bananaz in Space i J.D. Zetz: The Banana Conspiracy, s tim da će ona prva biti svojevrstan prequel Zetza. Naime, Bananaz in Space je scroller vrlo zanimljivog dizajna i grafičkog stila, inspirisanog ‘50-im godinama prošlog stoljeća i Hanna Barbera crtićima. Glavna uloga je predstavnik majmunske civilizacije – majmun, je li – koji ima misiju da ode do Sunca i otkrije od čega je ono napravljeno (majmuni pretpostavljaju da je od banana). Bizarnoj radnji se uvijek radujemo, ali ono što nam je još više zapalo u oči je činjenica da ćete u igri moći birati misije okrećući točak, tj. kolo sreće. S druge strane, J.D. Zetz je, prema riječima autora, ambiciozniji, bit će više baziran na 3D grafici i govorit će o Zetzu koji, naoružan nečim što se zove “Ray gun”, odlazi u potragu za svojom djevojkom-inžinjerkom, otetom od strane gore spomenutih majmuma. Ciljane platforme za igre su Android i iOS. Živo nas zanima kako će izgledati konačne verzije ovih naslova, a očigledno nismo jedini, jer je TripleClaim osvanuo na Indies Crashu E3 – iza tog projekta stoji kompanija koja želi pomoći indie dizajnerima da dođu na Electronic Entertainment Expo i predstave svoje igre svijetu. Ukoliko želite da bosanskohercegovački dizajneri odu na ovaj veliki sajam računarske zabave i tamo predstavljaju našu zemlju, možete glasati za njih na njihovoj Indies Crash E3 stranici. TripleClaim Game Collective čine tehnički direktor Dejan Omasta, grafički dizajner Boris Stapić, animator i 3D modeler Armin Halač, dizajner nivoa Benjamin Popržanović i dizajner likova Seid Turšić. Web sajt na kojem možete više saznati o njima možete posjetiti na ovom linku. Odvojeni zvanični web sajt Bananaz in Spacea možete pronaći ovdje. Gameplay trailer BiS-a i test 3D modela iz J.D. Zetza pogledajte ispod: Izvor: http://napredno.com/?p=385
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 16:04 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39746 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Mohamed El-Zayat pravi Hercegovac Lako je reći, da bi igra bila profitabilna i da bi od toga mogao živjeti treba prije svega inovacija, jer android tržište je prezasićeno igrama, da ne spominjem velike studije koji ulaže milijune u igre i samu reklamu. Jedino ako izbaciš nešto će se probiti u masi igara, inače svaka čast ljudima da barem pokušavaju.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 16:10 |
|
|
daramo je napisao/la: Mohamed El-Zayat pravi Hercegovac Lako je reći, da bi igra bila profitabilna i da bi od toga mogao živjeti treba prije svega inovacija, jer android tržište je prezasićeno igrama, da ne spominjem velike studije koji ulaže milijune u igre i samu reklamu. Jedino ako izbaciš nešto će se probiti u masi igara, inače svaka čast ljudima da barem pokušavaju. Nauči da programiraš. To je dobro uloženo vreme. A video igre su samo jedno od tržišta. Najlakše je pucati sebi u nogu kako je već sve zauzeto i nema šanse. Dok drugi zarađuju i ne pada im na pamet da stanu. Mada, svako zna svoje...
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 16:26 |
|
|
Citat: IGOR ŠEVO: prvo lice od naših i Vaših 100 Mlad, pametan i uspješan banjalučanin Igor naše je i Vaše prvo lice, ima 22 godine i skoro pa 22 talenta! Osoba, koju zaista vrijedi upoznati! Danas kroz naš program! Igor ima 22 godine i skoro pa 22 talenta. Programiranjem se bavi od osnovne škole, a trenutno piše program za superračunar. Ako ne znate šta je to, objasniće Vam Igor. Samouki je pijanista i kompozitor. Svira i violinu, a muziku komponuje brzo, spontano ...i uz pomoć brojeva. Osvaja nagrade na svjetskim takmičenjima rješavajući brojne formule iz fizike i matematike. Visoko mjesto osvojio je na Olimpijadi iz fizike u Vijetnamu. Nakon fakulteta planira upisati doktorske studije iz elektrotehnike. Želi biti profesor i novim generacijama, na nov i zanimljiv način prenositi svoje znanje. Voli Igor dugo i mnogo i jednu Tijanu koju uvijek predstavlja kao svoju "muzu". A šta i ko ga još inspiriše saznajte danas na našem programu. Mladi, pametni i uspješni banjalučanin Igor naše je i Vaše prvo lice. Izvor: http://lat.rtrs.tv/program/tekst.php?id=1053Biografija: http://www.igorsevo.com/?lng=sr
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 16:37 |
|
|
O čemu ti, govoriš o nečemu što slabo poznaješ, jel mi ovdje govorimo o game developerima ili programerima?
Nitko ne spominje programinje, ja sam davno ovdje pisao o potrebi uvođenja programiranja u naš obrazovni sustav već u osnovnoj školi, što već postaje praksa u nekim zapadnim zemljama ali mi kao i obično u svemu kaskamo. Programirati znam neke osnove, pravi nešto malo učim iz hobija, gaming industriju pratim kao hobi tako da o tome znam malo više.
Govorim ti o realnosti, ako misliš da ćeš se od ovoga kruha najesti i odmah obagatiti, zaboravi, uz to za razvoj solidne igre ti trebaju suradnici iz više područja, koji nisu baš za humanitarni rad, prema tome treba ti kapital i znanje, ukratko razvojni studio.
Učenje programiranja i mogućnost zapošljavanja je druga priča ali gaming developing je nešto sasvim drugo, kod nas je to tek u povojima, tako da ljudi više rade iz hobija inadaju se nekom uspjehu, što jeste za pohvalu s obzirom da se radi o nikakvim sredstvima.
Upravo ovaj momak za igru Fantasium traži suradnike iz određenih područja tipa animatore i modelare, u to treba ulupati sate i sate i opet postoji na kraju upitnost isplativosti.
Gaming industrija ti je lutrija, realno u uspješan biznis model preraste samo manji postotak, slično je i s produkcijom videoigara.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 16:57 |
|
|
Moja iskustva sa freelancingom uopšte nisu tako crna. Ne volim da se frljam sa ciframa ali uopšte nisam loše zarađivao. Sad, šta znam kako je ko prošao... Sve što meni treba je da se vratim u industriju. Ja sam već radio od kuće pa prestao jer sam dobio "pravi posao". Greška s moje strane, ali dobro. Nisam na ulici. Da se rešiti.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 17:14 |
|
|
Pa to ti ja kažem, ovo ti može biti samo dodatna zarada, ali bez "pravog" posla ništa ili zaposlenja u nekom ozbiljnom razvojnom studiju u Hrvatskoj ili Srbiji.
Učiti u svakom slučaju treba i poticati djecu od malih nogu, možda i bude i nešto kod nas, pa da se i mi možemo ponositi nekom domoćom igrom tipa Serious Sam ili Gas Guzzlers.
Čitao sam o onom dečku što je razvijao mod za Skyrim, otac ga finacirao 2-3 godine dok je radio na njemu i na kraju dobio posao u Bethesdi.
Inače ovaj ti je Arap radio na Univerzitet Džemal na FIT-u i napustio posao zbog strasti prema igrama. Znači radi se o već iskusnom stručnjaku, kaže da ima 7 godina iskustva u toj oblasti i izbaci ovakvu igru, na to je bio vezan moj post.
Pa ovo nije zanimljivo ni djetetu od 4-5 godina, kao da je radio totalni amater, katastrofa od igre ako ćemo objektivno.
Sad usporedi s ovim
Dečko samouk, ovo je nešto što obećava, sve najbolje kolegi, inače posta često na jednom hrvatskom informatičkom forumu.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 17:24 |
|
|
Imam poznanika na Malti, radio odavde 4 godine za strane klijente (back end developer). Našao posao sa dobrim CV-om i otišao tamo u jesen 2013 sa devojkom. Tamo ju je čujem i oženio. Ne moraš raditi u zemlji porekla ako si spreman da se preseliš. Ne preko noći naravno, ali sa jakim CV-om može da se ode bez većih problema. Ako nemaš jak pasoš, pošalju ti garantno pismo.
Meni je za početak dovoljna sigurnost u naplativom znanju, ako i dobijem otkaz - puca mi. Radiću za klijente od kuće. Ali zasada ne bih pljuvao u bunar iz kog trenutno pijem. Jedna greška mi je bila dovoljna.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 17:30 |
|
|
Opet smo otišli od game developinga, to nitko ne spori ulaganje u IT znanje je više nego isplativo.
Nego da se vratimo tome, zašto samo BiH, mogli smo malo o cijeloj regiji?
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 17:46 |
|
|
Interesantan članak u vezi teme. http://www.polygon.com/2014/7/31/5949433/the-cost-of-a-game-studioNisam ni znao da je ovoliko troškova. Mislim, znao sam da su glavni inputi plate i nabavka kompjuterske opreme, ali softver, razne licence, prostor, struja, kancelarijski pribor, računovodstvo, porezi, kad se to sve sabere, računica je takva da u prvom nekom periodu nema nikakve računice. čak i dugovi. Doduše, treba uzeti u obzir i to da je kod nas cijena rada jeftinija nekoliko puta nego u SAD, kao i niža cijena struje što znači da bi ovdje možda i moglo da se uspje još u startu. Sad znam zašto mnoge strane firme iz ovog segmenta IT sektora imaju svoja razvojna studija po istočnoj Evropi, Rusiji itd, dakle van SAD-a. Niža cijena glavnih inputa, a i rade dobro kao i Amerikanci.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 17:53 |
|
|
Poreze plaćaš ako imaš žarku želju da te rebnu, ako nemaš ćutiš i radiš. Oprema, licence... za šta?
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 09 svi 2016, 18:03 |
|
|
Da većina velikih firma ima studije po istočnoj Europi koji razvijaju odlične AAA naslove.
Hunter zavisi kakvu igru razvijaš, da bi plasirao PC igru na tržište vodećih gaming platformu trebaš ispuniti neke uvjete. Većina domaćih start up studija pokušava prikupiti nešto sredstava preko kicstartera ili se preko greenlight steam programa pokušavaju probiti.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 16 svi 2016, 15:52 |
|
|
http://poskok.info/wp/posusanin-osmislio-igru-outverted-za-apple-i-android-app-store/Neki momak iz Posušja je izbacio nešto za Android i iOS. Nije programirao ništa, već koristio neki engine buildbox kojim se lako rade 2d igrice. Sa ovim Arapom gore je, mislim, radio jedan momak iz Gruda. Obje te igrice su 2d i varijacije na već viđene teme. Arap je radio sa Unity engineom, koliko vidim nije tu napravljeno ništa spektakularno, obični platformer. Sa Unity engineom se inače može raditi šta god ti padne na pamet, ali ovo s vjevericom izgleda dosta generički, praktički samo pngovi i malo animacije. Ništa to nije na razini nečeg ozbiljnijeg gdje treba programirati shadere, igrati se s svjetlošću, fizikom, 3d animacijama likova, možda čak i motion capturingom. Ali pohvale za trud u svakom slučaju! Inače skup je to sport u vrlo konkurentnom svijetu. Ja radim za firmu koja pravi priglupe slot igrice pa opet za JEDAN takav projekt spiskaju 100.000 eura satnica, outsourcanja grafike, licenci itd. Ali kasina plaćaju dobro, tako da ih zaboli. Sam se u zadnje vrijeme bakćem OpenGL-om, shader programiranjem i pokušavam sklepat svoj engine koji će importat 3d modele napravljene u Blenderu. Ako budem imao pokazat šta vrijedno spomena stavim ovdje. Postoji dostazanimljiv svijet Indie igrica gdje se svako malo netko uzdigne iz blata, tamo mi ima dosta zanimljivi igrica i ljudi rade simpa stvari. Naravno ima i shrota. Ovo sa platformerima za Android i iOS mi se čini dosta promašeno osim ako nemaš par milijuna za promidžbu.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 16 svi 2016, 19:28 |
|
|
Jašta nego skup sport, nemamo mi tu šanse. Jedino da pogodiš Jack pot kao onaj Tajlanđanin sa Flopy Bird
Danas imaš već gotove programe za izradu igara, samo treba volje i sati za to. Unityje ako se ne varam je besplatan ali od plasiranja na tržište i ako igra krene u komercijalne vode njima ide 10% zarade.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 16 svi 2016, 21:27 |
|
|
Je, ono s floppy birdom je bas bio jackpot. Ali zasitile su se stvari sto se tice androida i iosa. To su platforme za kratke igrice za razbibrigu, a nema tu vise puno manevarskog prostora i generalno su kontrole nezgrapne. Daleko je to od misa i tipkovnice.
Tocno za Unity, ako zaradis odredjenu svotu dajes njima dio kolaca. Na Unityu je radjen npr. onaj temple run.
Ozbiljniji naslovi i ozbiljniji studiji koriste svoje vlastite engine. Za Playstation pogotovo jer se grafama na konzoloma ne pristupa klasicnim openglom ili directxom nego imaju neke svoje apije. Moras zatrazit od Sonya da ti da tome pristup prvo da bi mogao krenut radit.
Sto se BiH tice mostarski nsoft radi nesto ali to su cini mi se slot igrice za web.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 16 svi 2016, 21:42 |
|
|
Da veliki studiji imaju svoje engine od poznatog Diceovog Frostbite, revolucionarnog CryEngine pa nadalje.
Najpopularniji je Unreal Engine, sad se koristi verzija 4, ali to je već za profiće. Na njemu rade i veliki studiji i AAA igre.
Unity 5 Personal Edition je free ali ima i Professional verzija.
Ima i onaj GameMaker za kojeg ne treba predznanje programiranja
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 16 svi 2016, 21:49 |
|
|
Kao što reko može se ali treba ideja ili veliki novac.
Ne znam jesi čuo za agar.io njega je programirao 19-godišnji Brazilac u Javasciptu i C++, jednostavna ideja na temu bakterija i svjetski uspjeh, sad je izašao i sligther.io isto popularan.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 17 svi 2016, 12:17 |
|
|
Igra sam Agar.io. Dosta inovativno je to bilo, mada sam vidio sličnih stvari sa bolnima koji gutaju jedni druge već prije. Slither.io sam sad pogleda, dosta slično, grafika dotjeranija. Podsjetilo me na jednu staru igricu gdje imaš svoju obojenu točkicu kojom upravljaš, a iza nje ostaje linija kako se kreće, ako ti protivnik koji upravlja svojom točkicom udari u liniju ispada. Čudi me da netko nije nešto slično napravio, gubili smo sate na tome.
Pogleda sam ti malo ovog gore Fantasiam. Izgleda da radi na Unreal Engineu i da su mu asseti (znači drveća, trava, kamenja, sav okoliš u biti) iz nekog demoa za taj engine. A kaže i da nije odredio ni gameplay ni priču. Daaaleko je to od nekakvog Serious Sama.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 17 svi 2016, 14:27 |
|
|
Momak radi sam, ne možeš porediti sa Croteamom, to sam samo stavio kao usporedbu šta se može, momak samouk a ovaj Arapin predavao na faksu. Samo treba volje i želje.
|
|
Vrh |
|
|
useless
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 17 svi 2016, 15:12 |
|
|
Je, ok...
Nadam se da će štogod zaživit i u Hercegovini, možda pod pokriljem nsofta, pošto se dotiču tog svijeta. Zbilja treba žešće počet ulagat u IT.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Game developeri u BiH Postano: 17 svi 2016, 16:46 |
|
|
Oni rade za kladionice i kasina, sumnjam da bi se upuštali u takvo nešto. To su velika i rizična ulaganja.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|