HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 17:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 05 srp 2013, 21:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
jel to podjebavanje ili ironija ili i jedno i drugo? :)

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 05 srp 2013, 21:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 11 vel 2012, 12:30
Postovi: 12935
Ni jedno ni drugo.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 05 srp 2013, 21:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
? Počinje? Jesi li vidio Pale 92?

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 05 srp 2013, 21:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
E pa fino onda. Zvornik se zbilja jeste izgradio u poređenju sa onim izdanjem iz 1991e. Problem je što se neplanski gradio,predviđen je za 15000 a u njemu je blizu 30000. Šta znam možda sam subjektivan, ali mogu reći na osnovu onoga što sam vidio u ovoj nesrećnoj državi spada u red urbanijih sredina sa svim sadržajima, neke čak nemaju ni veće sredine u bih.

Dragi Met naravno, a počinje rekoh jer sam upoznat šta se sve planira ;)
Svaki pedalj Srpske pokušavam obići, ne zaboravi da sam journalist :) tako da sam upoznat sa projektima. ;) Kažem ukoliko se nastavi planski graditi Pale '13 i Pale '23 će biti dva različita pojma.

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 16 pro 2013, 16:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
Citat:
Grobove srpskih žrtava na bratunačkom groblju oskrnavio je Bošnjak, što potvrđuje da se zločinac vraća na mjesto zločina ako nije kažnjen za počinjeno nedjelo, izjavila je Radojka Filipović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca.
Muškarac čiji su inicijali N.K. /45/ iz bratunačkog sela Suhe priznao je da je na gradskom groblju u Bratuncu srušio tri spomenika srpskih žrtava stradalih u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice.

Filipovićeva je pozvala nadležne pravosudne institucije BiH da procesuiraju ovaj slučaj, kao i ratne zločine koje su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad Srbima.

„Grobove naših najmilijih oskrnavio je Bošnjak, i to 14. decembra kada smo obilježavali 21 godinu od stradanja 68 Srba u Bjelovcu i Sikiriću. To potvrđuje da se zločinac vraća na mjesto zločina, ako nije kažnjen za nedjelo koje je počinio“, istakla je Filipovićeva.

Ona je upitala i ko garantuje da se na meti takvih neće naći i oni koji su preživjeli masakr u Bjelovcu i okolnim selima.

Na bratunačkom groblju u subotu, 14. decembra, porušeni su spomenici braće Srećka i Radovana Mitrović iz Sikirića, koji su ubijeni 14. decembra 1992. godine, te Zorke Ilić iz Srebrenice.

Krsto Rankić, bliski rođak braće Mitrović, uvjeren je da iza tog vandalizma stoji neka organizacija ili pojedinac „koji je okrvavio ruke 14. decembra 1992. godine“ i koji su tako „proslavili“ godišnjicu kravavog pira za koji nisu odgovarali.

Od hiljadu spomenika na tom groblju, izabrao je baš one koji su podignuti ubijenima tog kobnog dana“, rekao je Rankić.

Iz Udruženja logoraša regije Birač najavili su da će od Tužilaštva BiH tražiti da ispita ratnu prošlost počinioca gnusnog zločina nad srpskim žrtvama.

Portparol Centra javne bezjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović rekla je novinarima da je N.K. tokom kriminalističke obrade u potpunosti priznao i opisao način izvršenja krivičnog djela.

Ona je najavila da će nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu povreda groba ili leša.

Simojlovićeva je navela da je uviđajem utvrđeno da su tri nadgrobna spomenika izbijena iz ležišta upotrebom fizičke snage.

Srna nezvanično saznaje da je počinilac vandalskog čina Nedžad Karić iz Suhe. Rušenje spomenika juče je prijavio predstavnik bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.


:angry

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 17 pro 2013, 19:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 pro 2013, 16:09
Postovi: 29
storaB je napisao/la:

Srna nezvanično saznaje da je počinilac vandalskog čina Nedžad Karić iz Suhe.


Suha
1991: 988 (b.alije 849)
2013: 410

Počišćena i smrvljena gamad, a nakon revizije popisa i tih 410 je nedostižno. :biceovodobro


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 15 pro 2015, 18:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19704
Citat:
U Bjelovcu pomen za 109 masakriranih i ubijenih Srba

U crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac danas će biti služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su njih 68 muslimanske snage masakrirale 14. decembra 1992. godine.

slika

Iz bratunačke Boračke organizacije i Srpske pravoslavne opštine bjelovačke najavljeno je da će parastos novomučenicima služiti njegovo visoko preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom sa sveštenstvom.

Parastosom i prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih, te polaganjem cvijeća uz spomen-ploču postavljenu na zid crkve biće obilježene 23 godine od stradanja Srba iz Bjelovca i susjednih sela.

Iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila najavljeno je da će prije parastosa u Bratuncu biti organizovano uručivanje medalja zasluga za narod porodicama devet srpskih boraca kojima ih je posthumno odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Do velikog srpskog stradanja i zločina nad civilima došlo je u ranu zoru 14. decembra 1992. godine kada su jake muslimanske snage iz Srebrenice i brojnih muslimanskih sela, pod komandom Nasera Orića, upale u ova sela na obali Drine i počinile masakr nad zatečenim stanovništvom koje je još spavalo.

Zlikovci su u kućama masakrirali i ubijali nejač i spaljivali sve što su stigli - žene, djecu i starce.

Više od polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage su potpuno opljačkale srpsku imovinu, a onda su popalile ova tri sela, a grupu zarobljenih žena i djece odveli u logor u Srebrenicu gdje su zlostavljani i mučeni.

Ova sela još nisu u cijelosti obnovljena i mnogi preživjeli mještani još ne mogu da se vrate, jer im ni nakon više od dvije decenije kuće nisu obnovljene.

Za ovaj, kao ni za sve ostale zločine počinjene nad Srbima u Podrinju, niko nije odgovarao, iako su pravosudnim organima BiH podneseni brojni dokazi i svjedočenja o počinjenim zločinima, ništa nije preduzeto.

Porodice poginulih su ogorčene na rad tih organa i nadaju se samo Božijoj pravdi.

Uručivanje medalja zasluga za narod planirano je za 11.00 časova u sali Skupštine opštine Bratunac, a parastos je predviđen za 13.00 časova u crkvi u Bjelovcu.

Izvor: http://www.rtvbn.com/368218/U-Bjelovcu-pomen-za-109-masakriranih-i-ubijenih-Srba

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 20 svi 2016, 08:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Citat:
U Pirićima na podrčju Bratunaca otkriveno spomen obilježje poginulim borcima Armije Republike BiH

Na području općine Bratunac u toku su aktivnosti obilježavanja stradanja Bošnjaka na ovom području od 92. do 95. godine.

U Pirićima na području Bratunca danas je otkriveno centralno spomen obilježje poginulim borcima Armije Republike BiH 28. divizije kopnene vojske.

Šesnaestog maja 1992. godine dogodio se prvi napad na selo Pirići, u općini Bratunac. Ovo selo je odbranjeno, zahvaljujući 28.diviziji kopnene vojske Armije Republnike Bosne i Hercegovine. Danas je obilježena godišnjica formrianja ove jedinice i otkriveno centalno spomen obilježje palim borcima u ovom selu.

"U tom prvom napadu poginuo je Ahmetović Husein, od minobacačke granate i jedna nena Beggazidć Alija, i ja sam ranjen. To je bio prvi početak rata na ovim prostorima i taj dan smo uzeli kao dan obilježavanja godišnjice jedinice Pirići", istakao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Udruženja RVI TK.

Danas je istaknuto da je izgradnja spomen obilježja poginulim borcima od velikog značaja za historiju Bosne i Hercegovine i da odavanje počasti onima koji su dali život za našu zemlju ne smije prestati.

"Žao mi je da nakon 21. godinu, nakon završetka rata tek otvaramo jedno ovako spomen obilježje. Spomen obilježje na kojem su uklesana imena 193 šehida koji su dali život za BiH. Podrinje je platilo najeću cijenu za neovisnu državu BiH Žao mi je što danas nismo imali veći broj prisutnih", kazao je Bego Gutić, premijer Tk.

"Kada su u pitanju spomen obilježja ona su historijski dogašaj u BiH, pogotov danas što se nalazimo u Pirićima gdje smo smogli snage da učestvujemo i da jednoj ovako značajnoj jedinici boraca koji su položili život za odbranu BiH otkrijemo danas spomen obilježje", dodao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

Potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, danas je Bošnjake pozvao na jedinstvo.Istakao je da se u ovaj dio Bosne i Hercegovine mora ulagati, počevši od izgradnje spomen obilježja pa do stvaranja uslova za život Bošnjaka na ovom području.

"Velika je obaveza Federacije i Vlada da pomažu Bošnjake na ovom prostrou jer sigurno ove zemlje nema bez ovog dijela BiH. Bošnjaci tokom 92, 95 i u povratku su podnijeli veliku žrtvu za BiH i vrlo je važno da svi Bošnjaci imaju isti osjećaj i povezanost i da u skladu s tim pomognu ovim ljudima da ovdje ostanu", nagalasio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Izgradnja spomen obilježja u selu Pirići trajala je četiri godine. Današnje otkrivanje spomenika poginulim borcima od velikog je značaja za porodice šehida čija su imena uklesana ovdje.

Istočna Bosna/RTVTK

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 28 stu 2021, 16:45 
Offline

Pridružen/a: 18 pro 2020, 08:01
Postovi: 6589
Lokacija: Srpska Vojvodina


Muslimani nisu mogli vise da sprecavaju ovo, HE Buk Bijela, i td, Serbia World! slika

_________________
Vucic: Srbija najbolji prijatelj Kine u Evropi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 28 stu 2021, 18:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Srbi prolaze samo sa osobnom kartom.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 28 stu 2021, 20:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lip 2009, 00:05
Postovi: 13352
Nasmejana lica, lepo. A ne kao neki mufljuzi u komšiluku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 28 stu 2021, 20:14 
Offline

Pridružen/a: 18 pro 2020, 08:01
Postovi: 6589
Lokacija: Srpska Vojvodina
Nigde zastave Varte na samom prelazu. :palacgore1

_________________
Vucic: Srbija najbolji prijatelj Kine u Evropi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 29 stu 2021, 10:39 
Offline

Pridružen/a: 23 tra 2020, 05:03
Postovi: 1347
Tu bi se grad moglo napraviti. Grad Bratoljub. Nesto novo, neki novi koncept.

_________________
S vjerom u Boga


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 29 stu 2021, 10:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lip 2009, 00:05
Postovi: 13352
Da znaš. Ima prostora.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bratunac
PostPostano: 10 ožu 2022, 14:31 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2021, 23:58
Postovi: 1206
https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/10 ... dine-video

Nisam znao,srusena crkva ne davno,ono sto me iznenadilo da crkva nije blizu kuce kao sto izgleda nego negdje na livadi,ima 50 m udaljenosti najmanje,sta ce joj ta livada,nije ni zasta?Fata ima ogromnu kucu,imucni,sigurno vani zive i stalo joj bilo za tu livadu.Koda nije mogla prodati taj komad zemlje,grijeh je rusit bilo koju bogomolju.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO