HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 sij 2025, 15:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Antemurale Christianitatis
PostPostano: 30 lis 2022, 11:56 

Eminencija je napisao/la:
slika
Ovdje imaju gace a iz 16 stoljeca je slika

Pogledaj hlače na ovoj slici i usporedi s hlačama u dokumentarcu koji si postavio.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2022, 12:52 

zalutala je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

=))

A pametna si ti k'o pčelica.

Ali verovatno si u pravu , da nije turski vazal Lazarević učestvovao kod Nikopojla ko zna šta bi bilo , da nije posle kosovske bitke mađarska vojska opljačkala i spalila srpsku destotovinu ko zna šta bi bilo , da nisu Hrvati učestvovali u turskim četama i spalili Šibenik i okolinu ko zna šta bi bilo , i naravno da Venecijanci nisu izlili tj,napravili topove Turcima da probiju zidine Carigarad ko zna šta bi bilo takođe.

Mislim možeš nastaviti sa ovim forama , ali to je već poznato i ne pije vode kad se gleda iz današnje političke i nacionalne perspektive.
Povukao si me za jezik s onim da je to uvrjedljiv i ponižavajući naziv. Nisu Slaveni ostavljeni da krvare nego su i sami doprinjeli tom krvarenju. Već sam ti navela bitku kod Nikopolja. Nadalje ako ćemo pošteno Slaveni su međusobno krvarili, jer na veliku žalost nije se na ovim prostorima ratovalo protiv Turaka iz Azije nego isto tako protiv Slavena. Koliko je moglo biti pravih Turaka? Koliko su Slaveni pomagali Albancima od kraja 14. stoljeća kada počinju Osmanski napadi na Albaniju? Nisu se pretrgli, plemstvo je vodilo neke svoje međusobne ratove i pustili Albance da krvare. Možemo tako unazad koliko hoćeš. Želim reći da nikome nije bilo posebno stalo dok nije došlo pred njegova vrata. Naravno da je bilo bitki kojima se pokušavalo spriječiti Tursko prodiranje, neke uspješnije neke neuspješnije, al zahvaljujući europskom plemstvu kojem je bilo važnije kkao proširiti vlast, osvojiti koji posjed, zemlju itd., završilo je tako kako je završilo. Navest ću ti samo jedan primjer. Korvin je nakon osmanskog zauzimanja Bosne vratio neke dijelove Bosne, uspostavio liniju obrane. Srebrenička banovina, Jajačka banovina i ako se ne varam do Počitelja. Da bi to mogao financirati uveo je porez i plemstvu. I obrana je funkcionirala. Poslije njegove smrti plemstvo nije htjelo njegovog sina za kralja jer bi nastavio s oporezivanjem nego su izabrali Jagelovića koji je plemstvu ukinuo poreze, i od tada počinje slabiti obrana. Za kraj, provjeri ovo za opsadu Carigrada, mislim da ti se omakla greška. Top koji je presudio padu Carigrada napravio je Mađar Urban. Sforze su Turcima prodavali topove a oni nisu bili Venecijanci. Kad smo kod Sforzi jedna zanimljivost Stjepan Tomašević je skoro završio kao zet Sforza. Bile su dvije strane koje su dogovarale brak, jedni su bili za vjenčanje s Jelenom a druga za vjenčanje s Sforzinom kćeri. Prevladala je strana za Jelenu. I za kraj, nisam pametna kao pčela, lijepa sam pa mi pamet i ne treba :zubati

studentica? profesorica?
znam ovo da je mađar nalio top a znamo i za ovo da kod nas nije bilo onih anatolskih nego se ratovalo sa nasim ljudima,nerazumijem odakle im percepcioja da su ovdi dolazile horde turaka!

Nego kad vec vidim da puno znas da te pitam nesta.Ma jednoj drugoj temi smo pricali o naseljenosti bosanskih gradova pa su bile dvije frakcije forumasa.Jedni su smatrali da je bosna imala samo male utvrdice,slabo naseljena,usporedivo sa likom danas a drugi da je tad imala i znacajne gradove te da je bila onoliko pristojno naseljena za tadasnje doba,usporedivo sa drugim europskim zemljama?

Eto jel bila zabit il je stajalo bolje nego danas u odnosu na prosjek?

Vrh

PostPostano: 30 lis 2022, 12:53 

zalutala je napisao/la:
slika
Ovdje imaju gace a iz 16 stoljeca je slika

Pogledaj hlače na ovoj slici i usporedi s hlačama u dokumentarcu koji si postavio.

a nisu gologuzi,neznam crtez je interpretiran,neznam zamislit kako bi trebalo izgledat nesta nacrtno.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2022, 22:30 

zalutala je napisao/la:
Povukao si me za jezik s onim da je to uvrjedljiv i ponižavajući naziv. Nisu Slaveni ostavljeni da krvare nego su i sami doprinjeli tom krvarenju. Već sam ti navela bitku kod Nikopolja. Nadalje ako ćemo pošteno Slaveni su međusobno krvarili, jer na veliku žalost nije se na ovim prostorima ratovalo protiv Turaka iz Azije nego isto tako protiv Slavena. Koliko je moglo biti pravih Turaka? Koliko su Slaveni pomagali Albancima od kraja 14. stoljeća kada počinju Osmanski napadi na Albaniju? Nisu se pretrgli, plemstvo je vodilo neke svoje međusobne ratove i pustili Albance da krvare. Možemo tako unazad koliko hoćeš. Želim reći da nikome nije bilo posebno stalo dok nije došlo pred njegova vrata. Naravno da je bilo bitki kojima se pokušavalo spriječiti Tursko prodiranje, neke uspješnije neke neuspješnije, al zahvaljujući europskom plemstvu kojem je bilo važnije kkao proširiti vlast, osvojiti koji posjed, zemlju itd., završilo je tako kako je završilo. Navest ću ti samo jedan primjer. Korvin je nakon osmanskog zauzimanja Bosne vratio neke dijelove Bosne, uspostavio liniju obrane. Srebrenička banovina, Jajačka banovina i ako se ne varam do Počitelja. Da bi to mogao financirati uveo je porez i plemstvu. I obrana je funkcionirala. Poslije njegove smrti plemstvo nije htjelo njegovog sina za kralja jer bi nastavio s oporezivanjem nego su izabrali Jagelovića koji je plemstvu ukinuo poreze, i od tada počinje slabiti obrana. Za kraj, provjeri ovo za opsadu Carigrada, mislim da ti se omakla greška. Top koji je presudio padu Carigrada napravio je Mađar Urban. Sforze su Turcima prodavali topove a oni nisu bili Venecijanci. Kad smo kod Sforzi jedna zanimljivost Stjepan Tomašević je skoro završio kao zet Sforza. Bile su dvije strane koje su dogovarale brak, jedni su bili za vjenčanje s Jelenom a druga za vjenčanje s Sforzinom kćeri. Prevladala je strana za Jelenu. I za kraj, nisam pametna kao pčela, lijepa sam pa mi pamet i ne treba :zubati

studentica? profesorica?
znam ovo da je mađar nalio top a znamo i za ovo da kod nas nije bilo onih anatolskih nego se ratovalo sa nasim ljudima,nerazumijem odakle im percepcioja da su ovdi dolazile horde turaka!

Nego kad vec vidim da puno znas da te pitam nesta.Ma jednoj drugoj temi smo pricali o naseljenosti bosanskih gradova pa su bile dvije frakcije forumasa.Jedni su smatrali da je bosna imala samo male utvrdice,slabo naseljena,usporedivo sa likom danas a drugi da je tad imala i znacajne gradove te da je bila onoliko pristojno naseljena za tadasnje doba,usporedivo sa drugim europskim zemljama?

Eto jel bila zabit il je stajalo bolje nego danas u odnosu na prosjek?
Niti jedno, niti drugo. Još od osnovne škole povijest mi je bila omiljeni predmet i eto do danas mi je zanimljiva. Moram se samo nadovezati na opsadu Carigrada, Joe je možda išao za tim da su Venecijanci(plaćenici) prilikom opsade Carigrada opsluživali topove, ili kako se to već stručno kaže. Možda se čovjek zabunio, i meni i svakom se dogodi. Što se tiče naseljenosti, prvo što mi pada na pamet, mislim da je to S. Džaja napisao u svojoj knjizi(trebala bih provjeriti jel on), da je Bosna prilikom pada pod Turke imala 900.000 stanovnika. Ako uzmemo u obzir da to nisu granice dašnje BiH, nego ugrubo rečeno samo Središnja Bosna onda to i nije mali broj stanovnika za to doba. Pada mi na pamet i fra. Jako Baltić, u svom ljetopisu, kao svjedok događaja je pisao o nekoj gradini. Ta gradina se nalazila iznad Guče Gore, to znam jer govori koliko je udaljena od samostana, riječ je o selima. Pisao je da su Turci čuli da tu ima skrivenog blaga, pa su pokupili vojsku i narod da kopaju, srušili je i u nekoj podzemnoj prostoriji našli srebreni pribor za jelo i još svašta nešto. Pretpostavljam ako je u gradini oko nekih sela bilo srebrnog pribora za jelo da je riječ o bogatašima, a bogataši obavezno oko sebe imaju i narod koji će raditi za njih. Ako hoćeš mogu ti to potražiti i postaviti, piše o još nekim ostacima gradina na drugim mjestima, opisao je od Travnika do Krajine i piše o dosta mjesta na kojima se vidi da su ljudi tu nekad živjeli. Eto to dvoje mi je prvo palo na pamet. Mislim da nije bila slabo naseljena, bilo je i dosta rudnika a i to iziskuje naseljenost. Pa i kad pogledamo da je Tomašević ugovarao brakove sa Sforzama koji su stoljećima drmali Milanom i Genovom ne možemo reći da je Bosna u to vrijeme bila zanemariva. Evo to je ono što ti mogu reći na prvu, za nešto više bih morala malo provjeriti.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2022, 23:39 

To je bit svega,sta je bosna bila.
Znaci tada mozda nioje ni bila zabit al jednostavno je necantralizirana i nenametnuta stanovnistvu,nitko nevjeruje u nju kao i danas :)

Ja mislim da uzmes zadnjih 1000 hrvata prezivjelih iza nekog armagedona i das im neki plodan pust otok da nasele odmah bi poceli kopat,proizvodit hranu,pokusali sastavit neki kazan a isto to da napraviš posljednjim svabama oni bi prvi dan odmjerili ko je najjaci medju njima i taj je bos,zatim bi on odredio zakone pa bi im onda kad ogladne on ukatzao na one naivce na drugom otoku koji nisu nizasta osim za kopanje :D
Eto odakel cemo nabavljt hranu.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2022, 12:04 

zalutala je napisao/la:
ne bih rekla da je zbog statista. Odgledala sam seriju Sulejman Veličanstveni, skoro iste ovakve uniforme vojnika, a žene obučene u haljine kakve su se u 19. stoljeću nosile u Francuskoj, a realno bi bilo da su u dimijama. A tu seriju su Turci radili. Nadalje, nije Nada Klaić u pitanju nego Vjekoslav Klaić. Što se tiče naoružanja i vojske imam samo jedno pitanje: di mene nađe? :zubati . Već sam par puta napisala da o vojskama nemam pojma. Pored toliko muškaraca na forumu koji sigurno o tome znaju više ti mene jadnu ženu našao. Sigurna sam da su imali raketni sustav HIMARS, a za ostalo ne znam. Ako ti je to već toliko zanimljivo otvori temu, sigurno ima ljudi koji imaju znanja o tome pa će valjda netko nešto napisati. Ako hoćeš otvorit ću ja temu, eto toliko učiniti mogu. Što se tiče literature ako te zbilja zanima imam prijatelja koji je povijesno dobro potkovan, ima dosta literature pa ga mogu pitati ima li što za preporučiti na tu temu.

Pa ako bi dofurala frendove na tu temu onda super :palacgore1
Ja bi prije rekao da za opsirnije teme treba na forum.hr ali tamo ostric moderira oa se covik osjeca silovano!
Nešto od literature koja te zanima. Nadam se da će biti od pomoći; Ernest Bauer Sjaj i tragika hrvatskog oružja, Slavko Pavičić Hrvatska ratna i vojna povijest, Višeslav Aralica i Tomislav Aralica Hrvatski ratnici kroz stoljeća.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2022, 12:22 

To je bit svega,sta je bosna bila.
Znaci tada mozda nioje ni bila zabit al jednostavno je necantralizirana i nenametnuta stanovnistvu,nitko nevjeruje u nju kao i danas :)

Ja mislim da uzmes zadnjih 1000 hrvata prezivjelih iza nekog armagedona i das im neki plodan pust otok da nasele odmah bi poceli kopat,proizvodit hranu,pokusali sastavit neki kazan a isto to da napraviš posljednjim svabama oni bi prvi dan odmjerili ko je najjaci medju njima i taj je bos,zatim bi on odredio zakone pa bi im onda kad ogladne on ukatzao na one naivce na drugom otoku koji nisu nizasta osim za kopanje :D
Eto odakel cemo nabavljt hranu.

Teško je usporediti vjeru stanovništva u zemlju ili državu u feudalnom društvu u odnosu na današnje društvo. Najplastičniji primjer su Hrvatinići, npr. Vuk Vukčić sin bosanskog vojvode Vukca Hrvatinića bio hrvatski ban. Pitanje, jel otac vjerovao u Bosnu a sin u Hrvatsku? Možemo istu paralelu povuči i sa Elizabetom Kotromanić i xy plemića i velikaša. Što se tiče današnje situacije, mišljenja sam da ni Ivo ni Mujo ni Jovo koji žive u BiH nemaju ništa protiv zemlje, nego nisu zadovoljni uređenjem i oko istog se ne mogu nikako dogovoriti. No to je druga tema i ne bih se sad ovdje uvlačila u politiku. To je najbolje opisao Andrić u Pismu iz 1920., izgleda da se nije ništa promijenilo.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2022, 17:34 

daj pismo,nisam citao

Vrh

PostPostano: 31 lis 2022, 21:54 

daj pismo,nisam citao

Na ovaj dio sam mislila- "I svoju rođenu zemlju vi volite, žarko volite, ali na tri-četri razna načina koji se među sobom isključuju, smrtno mrze i često sudaraju.", a ako ti čita cijela pripovjetka imaš Google.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2022, 22:07 

neznam d sam ostavio aluminijski sesiric pa izbjegavam guglo!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: