HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 ruj 2025, 14:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bobovac: Stolni grad bosanskih kraljeva
PostPostano: 25 tra 2025, 11:15 

daramo je napisao/la:
U Bobovcu je vjerojatno bila samo posada, po veličini utvrde procjenio bi 200-300 vojnika.
Upravo iz razloga nemogućnosti obrane stolni grad Kraljevine Bosne je iz Bobovca prebačen u Jajce.
Je branitelji koji su se predali prešli na islam obezglavljeni.

Taku kazu da je Bobovac bio cist vojna utvrda i da su zivili samo vojnici ipak 200-300 je za kraljevski grad cak i u to vrijeme jako jako jaaaako malo.

Vise me zanima brojka sa kojom je mislio Tvrtko II da brani Bobovac od ca. 100-150k Turaka.

Nemogu nista da nadjem koliko su Madjari doveli vojnika kad su osvojili Bobovac ali mitovi o neosvojivoj tvrdavi su definitivno pogresni.

Uglavnom sumnjam da je Tvrtko imao dovoljno vojnika odbranu i zato je Bobovac pao nakon 3 dana.

Vrh

PostPostano: 25 tra 2025, 11:16 

VUKsaJUGA je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Osobno sam tražila i nisam uspjela naći puno podataka.
Našla sam(čak sam i postavila na ovom forumu) stranicu na kojoj je objavljeno što se u Austriji pisalo o BiH(kraj 19. početak 20. stoljeća). No velika mi je barijera preslabo poznavanje njemačkog jezika pa i ne znam što sve piše. Htjela sam pronaći ako je što zapisano o AU istraživanjima Bobovca, možda na toj stranici o tome nešto i piše, no kao što rekoh njemački mi je preslab, pa sam brzo odustala.
Znam da su ga za vrijeme istraživanja desetak godina držali zatvorenim no nikako nisam uspjela naći postoji li kakav izvještaj o tome što su našli prilikom tog istraživanja.
Vjerujem da bi to bilo zanimljivo, odnosno meni bi bilo zanimljivo :D

Ako nešto znaš, podijeli s nama

Spremio sam onaj tvoj PDF, mozda ga procitam. Njemacki nije nikakav problem ali pored Google Translate, ne nudim se da prevodim stranice cijele, sorry.

Za to sluzi chat gpt i prevodi bez problema. Google translate je proslost

Vrh

PostPostano: 25 tra 2025, 13:13 

VUKsaJUGA je napisao/la:
daramo je napisao/la:
U Bobovcu je vjerojatno bila samo posada, po veličini utvrde procjenio bi 200-300 vojnika.
Upravo iz razloga nemogućnosti obrane stolni grad Kraljevine Bosne je iz Bobovca prebačen u Jajce.
Je branitelji koji su se predali prešli na islam obezglavljeni.

Taku kazu da je Bobovac bio cist vojna utvrda i da su zivili samo vojnici ipak 200-300 je za kraljevski grad cak i u to vrijeme jako jako jaaaako malo.

Vise me zanima brojka sa kojom je mislio Tvrtko II da brani Bobovac od ca. 100-150k Turaka.

Nemogu nista da nadjem koliko su Madjari doveli vojnika kad su osvojili Bobovac ali mitovi o neosvojivoj tvrdavi su definitivno pogresni.

Uglavnom sumnjam da je Tvrtko imao dovoljno vojnika odbranu i zato je Bobovac pao nakon 3 dana.

To je realna brojka za mirnodopske uvjete.
Iako sumnjam da je i tada bilo više jer se većina snaga povukla prema Jajcu koje se ozbiljno branilo.
Da nije bilo većih snaga u Bobovcu govori i činjenica da se utvrda predala.
Kraljevina Bosna se niti nije mogla ozbiljno braniti protiv agresije države s više od 20 milijuna stanovnika, dok je tada Bosna imala manje od pola milijuna.

S kolikim snagama tada raspolagala Bosna govori činjenica da je šaptom pala bez ijedne ozbiljne bitke.
S druge strane Turci su na Albaniju imali 10 pohoda.

Vrh

PostPostano: 25 tra 2025, 16:31 

Turci su zapravo prostor sadašnje tzv BiH osvajali 200 godina. Zadnji grad, Velika Kladuša, je pala pod zlo-gada 1604. ili tu negdje.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2025, 15:03 

Bobovac je napisao/la:
Turci su zapravo prostor sadašnje tzv BiH osvajali 200 godina. Zadnji grad, Velika Kladuša, je pala pod zlo-gada 1604. ili tu negdje.

Da, samo to nije bila Bosna.

Bosna je bila kraljevina Kotromanića u središnjoj Bosni, s time da su tu oscilirali s Hrvatinićima, koji su im bili vazali, pa zaštitnici, pa opet :D
Bobovac je oslobodio Matijaš Korvin, isto kao i Jajce i Srebrenik.
To je jednostavno bio hrvatski prostor, hrvatska država, na koju su dalje išle hr. zemlje.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2025, 22:18 

VUKsaJUGA je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Osobno sam tražila i nisam uspjela naći puno podataka.
Našla sam(čak sam i postavila na ovom forumu) stranicu na kojoj je objavljeno što se u Austriji pisalo o BiH(kraj 19. početak 20. stoljeća). No velika mi je barijera preslabo poznavanje njemačkog jezika pa i ne znam što sve piše. Htjela sam pronaći ako je što zapisano o AU istraživanjima Bobovca, možda na toj stranici o tome nešto i piše, no kao što rekoh njemački mi je preslab, pa sam brzo odustala.
Znam da su ga za vrijeme istraživanja desetak godina držali zatvorenim no nikako nisam uspjela naći postoji li kakav izvještaj o tome što su našli prilikom tog istraživanja.
Vjerujem da bi to bilo zanimljivo, odnosno meni bi bilo zanimljivo :D

Ako nešto znaš, podijeli s nama

Spremio sam onaj tvoj PDF, mozda ga procitam. Njemacki nije nikakav problem ali pored Google Translate, ne nudim se da prevodim stranice cijele, sorry.

Izgleda omakla se greška u komunikaciji.
Nisam ni tražila da prevodiš. Samo sam rekla da ako imaš kakvu informaciju o tim arheološkim istraživanjima podijeliš. Možda sam malo previše kukala što sam morala odustati pa si zbog toga stekao dojam da tražim uslugu prevođenja :zubati

Vrh

PostPostano: 28 tra 2025, 10:12 

Zanima me, tko je restaurirao kapelicu 1967 ?

Vrh

PostPostano: 28 tra 2025, 13:50 

zalutala je napisao/la:
Na ovoj temi bi dobrodošla Anđelićeva: Bobovac i Kraljeva Sutjeska(u PDF)

Izvolite.

https://www.scribd.com/doc/280449732/66 ... a-Sutjeska

Vrh

PostPostano: 27 svi 2025, 17:11 

Zanimljiv rad o kraljevskim grobnicama na Bobovcu.

https://hrcak.srce.hr/file/18469

Vrh

PostPostano: 27 svi 2025, 17:12 

Bobovac je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Na ovoj temi bi dobrodošla Anđelićeva: Bobovac i Kraljeva Sutjeska(u PDF)

Izvolite.

https://www.scribd.com/doc/280449732/66 ... a-Sutjeska

Hvala :palacgore1

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.