HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ruj 2025, 21:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 43 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bosansko-humski imenoslov
PostPostano: 05 tra 2010, 20:51 

joe enter je napisao/la:
Pogledaj ovde imena redom i njihove "titule"(knez i župan) , videćeš Nemanju na Braču , i to je ime koje imaju samo Srbi , ali eto i Hrvati! , i sva ostala imena su poprilično samo "naša" i nikako sveslovenska!

Jako zanimljivo!

Nemanja je izgledno ilirsko (danasnje albansko) ime.

Dolazi od Nimani. Ne postoji pandan kod Slavena.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 20:53 

joe enter je napisao/la:
Dobar primer je jedna od najstarijih ćiriličnih zapisa u Hrvata , tj.iz dela zemlje na Braču dok su njom vladali Srbi tj.srpski vladari(13.vek-1250g)!

Srbi na Braču?

Deretiću, jesi to ti?

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 20:58 

pjosip je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
Pogledaj ovde imena redom i njihove "titule"(knez i župan) , videćeš Nemanju na Braču , i to je ime koje imaju samo Srbi , ali eto i Hrvati! , i sva ostala imena su poprilično samo "naša" i nikako sveslovenska!

Jako zanimljivo!

Nemanja je izgledno ilirsko (danasnje albansko) ime.

Dolazi od Nimani. Ne postoji pandan kod Slavena.

Brate Pjoška nemoj bezveze da lupaš , to je priča nacionalista koji hoće samo da ponižavaju i seru a ne da se bave istorijom i o njoj normalno diskutuju!

Ako oćeš tako , onda ću te ostaviti pa ti sam sa sobom i ostalim uzmi pa se iživljavaj sa glupostima!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 21:18 

joe enter je napisao/la:
Dolazi od Nimani. Ne postoji pandan kod Slavena

Brate Pjoška nemoj bezveze da lupaš , to je priča nacionalista koji hoće samo da ponižavaju i seru a ne da se bave istorijom i o njoj normalno diskutuju!

Ako oćeš tako , onda ću te ostaviti pa ti sam sa sobom i ostalim uzmi pa se iživljavaj sa glupostima!

Koji je slavenski pandan za Nimani/Nemanja ?

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 21:26 

pjosip je napisao/la:

Oćeš da ovako diskutujemo ili da nastavimo normalno?!

Nemanja je srpsko zaštitno ime , ima Hrvata iz Dalmacije sa prezimenom Nemanjić , pominju se u Zadru u 15.veku!

Kakvi crni Albanci , oni niti imaju to ime niti su ikad imali , ima samo prezime Nimani , a jedino je poznata ona pevačica!

Ako je tebi Nemanja iz Povlje(listine) Šiptar uz sva slovenska imena koja se tamo pominju , onda bujrum samo nastavi da pljuješ , a možemo i normanlno ako hoćeš naravno!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 21:30 

joe enter je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Nemanja je srpsko zaštitno ime ,

Na koji način nešto postaje "zaštitno ime"?

Citat:
ima Hrvata iz Dalmacije sa prezimenom Nemanjić , pominju se u Zadru u 15.veku!

Ništa čudno. Vidiš, prije Slavena na tom području žive Iliri.

Citat:
Kakvi crni Albanci , oni niti imaju to ime niti su ikad imali , ima samo prezime Nimani , a jedino je poznata ona pevačica!

Ako je tebi Nemanja iz Povlje(listine) Šiptar uz sva slovenska imena koja se tamo pominju , onda bujrum samo nastavi da pljuješ , a možemo i normanlno ako hoćeš naravno!

Tu je barem veza jasna(prema imenu), dok se ništa slično ne nalazi kod Slavena.

Zbroji dva i dva pa probaj sam razmisliti. Uostalom nije prvi puta da postoje takve veze. I za Karadjordjevice se prica da su porijeklom "Šiptari".

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 21:48 

pjosip je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Nemanja je srpsko zaštitno ime ,

Na koji način nešto postaje "zaštitno ime"?

Ništa čudno. Vidiš, prije Slavena na tom području žive Iliri.

Tu je barem veza jasna(prema imenu), dok se ništa slično ne nalazi kod Slavena.

Zbroji dva i dva pa probaj sam razmisliti. Uostalom nije prvi puta da postoje takve veze. I za Karadjordjevice se prica da su porijeklom "Šiptari".

Zaštitno ime nastaje zbog "uroka" to je "naša" tradicija , zato postoje i Nebojša ,Nerad,Nenad , Grdan , Golozlo , Podrug , .... i još sijaset drugih!
To je tipično za naše prostore i nema veze sa Ilirima , a kamoli sa Šiptairma!

Da ima veze , malo bi bilo glupo da je jedan "Albanac" rodonačelnik srpske dinastije i da su svi ok njega čisti sloveni kako očevi tako i potomci , jer Nemanjin otac je Zavida , a braća Tihomir,Stracimir i knez Miroslav vladar Huma! , a o sinovima da ne govorim!

Nije meni problem sa Šiptarima da smo pomešani , jer je to istina! , ali to u ovom slučaju nikako nije u pitanju!

Nego kad već pomenu zaštitna imena i sva ostala stara koja priističu iz običnog surovog seljačkog života u srednjem veku ?! , eo ti spis imena sa Kosova iz 14.veka , pa da vidiš kakva imena su postojala! :zubati

Prema ispitivanjima Milice Grković, koja je proučavala imena u Dečanskim hrisovuljama (1330. godina), 90 odsto imena na području Dečanskog vlastelinstva su narodna. (Slična situacija je, prema istraživanjima iste autorke, i u drugim Nemanjićkim poveljama.) Autorka ih po formi deli na složena (Bratoljub, Dabiživ), samotvorna (Ban, Vlk, odnosno Vuk), izvedena (Milan, Miloš) i gramatički tip hipokoristika (Boža, Rade, Bogo). Najviše imena postalo je od osnova Bog, brat, drag, mil, rad, voj i hrana. Interesantna je i semantika ovih imena, koja obuhvata nazive životinja (Bikovac, Vuk, Jež, Lisica, Medved), ptica (Vran, Golub, Kraguj), biljaka (Božurin, Kupusac, Lilijan, Loza), zatim vatru (Viganj, Žarilo), prirodne pojave (Vremac, Zoran, Zorislav, Mećavac), metale (Gvozdij, Zlatoje), mesto rođenja (Dubravac Gora), broj (Prve, Prvota, Prvoš), terminologiju srodstva (Brat, Bratanac, Bratač, Bratoslav, Dedoš, Sestronja), anatomsku leksiku (Glavatac, Zub, Zubač, Grdnos, Okoje, Prstac, Šakoje, Ušoje), nazive boja (Beloš, Belša, Belac, Črnoglav, Črnel), negaciju (Nenad, Nenada, Nenadej, Nerad), opisne prideve (Brz, Brzota, Veselko, Golem, Dobrota, Dobroš, Dragan, Drageta, Junak, Junota, Kosmatac, Krasa, Krasil, Krasimir, Lepčin, Lepotić, LJuban, LJupko, Milko, Miloje, Miluj, Milja, Mladen, Radič, Hrabre), ime Božje (Bogdan, Boguživ, Bogo), slovenski panteon (Hrs, Črtalo), društveni položaj (Rob, Roban, Hlap), zanimanje (Vezilija, Zlatar, Kovač), nazive predmeta (Britva, Rešeto), apstraktne pojave (Div, Dušan), i profilaktičnost neobuhvaćenu prethodnim kategorijama (Dobiživ, Žival, Vragooča, Golozlo, Gruban,Grdonos, Grube, Grdoš, Zavida, Zlomanica, Mrša, Mršten, Tvrdan, Tvrde, Tvrdoje, Stajka, Stajko, Stanilo, Rastoje).

Vragooča i Zlomanica su vrhunska ženska imena !

O Krađorđevićima neću diskutovati i nemoj nabacivati tu priču jer je bezveze , zaista!

Znači

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 21:59 

Evo sad nađoh tumačenje stručnjaka o imenau Nemanja , tako da ja i ti više ne lomimo koplja oko ovoga!!

Radosav Bošković

BELEŠKA O IMENU NEMANJA

Nemanja - to je hipokoristik, koji treba rastaviti na ove derivacione činioce: Ne-ma-an-j -a. Dakle, jedno od imena s maksimalnom kumulacijom hipokorističkih sufiksa. To jest - ako je naša analiza tačna.

Ime nije bilo retko u srednjem veku. Pored Raške, gde ga nosi veliki župan Stefan Nemanja, nalazimo ga dosta često, od 12. do 15. veka, duž jadranske obale i po ostrvima. J i r e č e k ga beleži: u Grblju (1430), u Dubrovniku (1383-1403), u Zadru (1289), na Krku (1189), na Braču (1250), u Senju (1243) i kao vlastelinsko prezime Nemanjići u velebitskim gorama 1486. (Die Romanen III 45-46).

Da bi naša "kompozicija" - u prvoj rečenici - imena Nemanja imala kakav-takav naučni pečat, treba da obrazložimo svih pet struktura njenih.

Idemo redom.

a) Struktura ne- to je prvi slog od nekog ličnog imena koje počinje sa Ne; ponajpre od Nenad. Dalje, struktura ne- to je elemenat iz druge faze razvitka slovenskih hipokoristika; kada se hipokoristički nastavak dodavao okrnjenoj osnovi (prvome slogu) na vokal. Konrektno: Ne-ma, a ne Nen-a.

b) Struktura m - deminutivnog karaktera - to je elemenat kojim je formiran prvi i osnovni hipokoristik imena Nemanja: Néma, Némo, ubedljivo potvrđuju naša srednjovekovna imena tipa: Radmak (CK 75) = Ráda, Rádo (<Rad-)>Rád-m-a, Rád-m-o+ak, Ramič (CK 70) = Rá-m-a, Rá-m-o (<Ra-) + ič, Mahoma (OB 1 60) = Má-h-a, Má-h-o (<Ma-)>Máha, Máho-+m+a, Ramić (= prezime, Monumenta Ragusina 1356)<Rá-m-a, Rá-m-o+ić, Ramko (Rječnik JA XIII 37)<Rá-m-a, Rá-m-o+ko, Ramković (= prezime, AC 123, 126)<Ra-m-ko+ović, Rašman (Daničić, Rječnik III 45) = Rá-š-a, Rá-š-o (<Ra-)>Rá-š-m-a,, Rá-š-mo+an, Milman (Dečanska hrisovulja I 6, 14) = Míla, Mílo (<Mil-)>Míl-m-a, Míl-m-o+an.

Od imena ovoga tipa iz najnovijeg vremena da pomenemo crnogorske hipokoristike i deminutive Rámo i Rámić (Ra-)<Rá-m-o+ić, mada se oni odavno osećaju kao turska imena i kao nadimci.

c) Strukturom an napravljen je dalji hipokoristik od Néma i drugi hipokoristik od imena Nemanja. Takvo je an po poreklu - deminutivni sufiks, a po funkciji, ono je odavno vrlo produktivan i omiljen nastavak za muška lična imena. Dodaje se najčešće - gotovo po pravilu - klasičnim hipokoristicima na a i na o. Isp.: Bera, Bero (<Berislav) - Beran, Braja, Brajo (<Bratislav) - Brajan, Brata, Brato (<Bratislav) - Bratan, Draža, Dražo (<Dragoslav) - Dražan, Joša, Jošo (<Jovan) - Jošan, Maša, Mašo (<Maroje, Marko) - Mašan, Tiha, Tiho (<Tihomir) - Tihan, Vuka, Vuko (<Vukoslav) - Vukan, itd.

Dve-tri reči o obliku Nèman. Poznato je, naime, da grčki i latinski izvori pišu Nemanju kao Neeman. To je za nas - ne biblijsko ime Naaman, kako misli Jireček (Geschichte der Serben 255), nego jedna faza u razvitku imena Nemanja. Faza - Nèman. I faza koju potvrđuje prezime Nemanić, uglavnom na našem jezičkom zapadu, a u proširenom obliku, sa a, i ime Pr voslav Nemana u jednoj glagoljskoj povelji koja među ortografskim znacima ima i grupu "ja": Dobronja (x 2) - AC 7, 1250. Isp. i selo Nemanica u niškom okrugu (Milićević).

d) Struktura j ne pravi nikakvih teškoća: to je sufiks pomoću koga su dobijeni prvi i klasični slovenski hipokoristici. Tip: starosrpsko Rađ , Vlađ , Mić , Milj , itd. Sam hipokoristik Nèman, dobijen na ovaj način, nije posvedočen. To jest: ukoliko se ne ogleda u češkom toponimu Nemanov (M i k l o s i c h, Die Bildung der slavischen Personennamen 295).

e) Struktura a - to je muški ekspresivni sufiks kojim su proširivana u našem srednjovekovnom jeziku lična imena na suglasnik, često beze mere i ukusa. Isp. primer: Dušana - Dušan, Nenada - Nenad, Ivanja - Ivanj - Ivan, Bojana - Bojan, Gojnata - Gojnat (<Gojislav), Branisa - Branis (<Branislav), Radisla - Radis l (<Radislav), Radiva - Radiv, Bogođa - Bogođ (<*Bogod-j ), Bogaja - Bogaj, Dobrava - Dobrav, Radosa - Rados (<Radoslav), Radomna - Radom n; Grubena <*Gruben-j +a; Gruben , Domana <*Doman-j +a; Doman (<Domagoj ).

To je naša etimologija imena Nemanja, data - kao što se vidi - isključivo na osnovu gramatičke analize. - I tako se hipokoristik Nemanja, udaljio od svoga matičnoga imena - Nenad.

Drugi o Nemanji misle drukčije. Na primer, Daničić u Osnovama (58) o tome imenu kaže ovo: "Nè - manja (ime muško koren man misliti, varati)".

Vidi se, Daničić je pošao od crkvenoslovenskoga maniti - decipere (M i k l o s i c h, Lexikon 362) - "izvadio" mu po svome običaju koren i dodao spreda ne, što sve kao derivaciona operacija nije nemoguće.

Daničićevim putem, ali mnogo proširenim, pošao je i M a r e t i ć. On je u dva maha - i s nešto razlike - pisao o imenu Nemanja: prvi put u Radu Jugoslavenske akademije (81, 146), drugi put u Rječniku Jugoslavenske akademije (VII 895-896).

Evo šta on kaže u Radu o Nemanji: "kako značenje ima ne u imenima Nemana, Nevad (deč. hris. 13)? Ona su postala od punih imena Manislav, Vladislav. Mi smo razložili, što znači Manislav; ali kako je glagol maniti dobio u narodu značenje decipere, činilo se narodu neprilično zvati koga *Mana, jer bi to svi osjećali kao: 'deceptor'; za to je od Manislav načinjen ipokoristik Nemana tobože; 'qui non decipit'".

M a r e t i ć je ovde, po našem mišljenju, loše startovao: Manislav - to je sekundarna složenica, dobijena preko hipokoristika Mána, Máno (<Maroje, Marko) dodavanje osnovi Man- strukture slav. Da, to je složenica koja nema nikakve veze s maniti.

Dosta je složenih imena u našem srednjovekovnom jeziku postalo na ovaj način. Da pomenemo dva istorijska: Tomislav <Tóma, Tómo+slav , Ninoslav <Nína, Níno (Nikola + slav . Što je ime Manislav napravljeno pomoću spojnoga vokala i - Manislav, a ne Manoslav - to je samo dokaz da je ono novijega datuma, srednjovekovno, iz vremenskoga perioda kad su takozvani spojni vokali već bili izgubili nekadašnji gramatički značaj (sip. Dobrimir: Dobromir u Dečanksim hrisovuljama).

U Akademijinu Rječniku Maretić je malo pesimista. On veli sub Nemana; "Postanje nije jasno; mana stoji jamačno u svezi s -man u imenima Budman, Grdman (Grdoman), Radman, Vukoman i s - mani u imenu Manislav, ali se ne zna što upravo znači man (ili mani) u tijem imenima, a kad bi se i znalo, još bi ostalo nejasno ne u Nemana".

Dakle, stoji iza struktura man, mani, ne, a ne zna im značenja. U svakom slučaju, oprezan korak nazad prema onome što je rekao u Radu.

Uzgredno, u jednom prikazu dodirnuo je pitanje postanka imena Nemanja i J a g i ć: On misli da je ono hipokoristik od Nemanislav. I poziva se - ali nesrećno - na imena Nerad , Nemir , Nenad , Nekras (JA VII 664). - Mi ne verujemo da su imena tipa Nemanislav - to jest negirana imena na slav - ikada postojala i mogla postojati; a tačno je (samo je to i Martić rekao) da je Nemanja hipokoristik; ali je pravljen bez veze s maniti i Manislav. To - pod 1. A pod 2: imena na koja se Jagić poziva - nisu uopšte hipokoristici, ni po značenju ni po postanku.

Najzad, etimologijom imena Nemanja bavio se i istoričar J i r e č e k. Doduše, uzgredno, u fusnoti. On polazi od Miklošičeva osnove neman>Nemana (M i k l o s i c h, Die Bildung der slavischen Personennamen 295), i dodaje da u njoj man nije isto što i man u imenima tipa Grdoman, Vlkoman. Dalje, Jireček neman dovodi u vezi s iranskim (avestijskim) nemanh - Verehrung, Anbetung (Geschichte der Serben 255). Na žalost, i suviše nameštena i sumnjiva veza.

Da završimo ovako.

Ime Nemanja prošlo je u svojoj evoluciji kroz tri faze: prvu i familijarnu - Néma, Némo, drugu i imensku - Nèman (Nèman), treću i standardnu - Nèmanja.Oni koji ga izvode iz maniti i njegovih korena i osnova kreću se između proizvoljnosti i nepoznavanja mehanizma antroponimske (hipokorističke) derivacije.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 22:05 

joe enter je napisao/la:

Zaštitno ime nastaje zbog "uroka" to je "naša" tradicija , zato postoje i Nebojša ,Nerad,Nenad , Grdan , Golozlo , Podrug , .... i još sijaset drugih!
To je tipično za naše prostore i nema veze sa Ilirima , a kamoli sa Šiptairma!

Uroka?

Ne razumijem?
Za ova sva ostala imena je jasno slavensko značenje - Nobojša=ne boji, nema straha, ali Nemanja ?!

Citat:
Da ima veze , malo bi bilo glupo da je jedan "Albanac" rodonačelnik srpske dinastije i da su svi ok njega čisti sloveni kako očevi tako i potomci , jer Nemanjin otac je Zavida , a braća Tihomir,Stracimir i knez Miroslav vladar Huma! , a o sinovima da ne govorim!

Zašto bi bilo glupo? U srednjem vijeku nema naiconalnog osjećaja, uostalom sam naziv Sebar se koristi u savim trećem značenju. A sva mišljenja povijesničara su ipak naknadno pridodana značenja.

Od onoga što je zapisano u srednjem vijeku u najboljem slučaju imaš - molitvenike!

I to također u prijepisima od nekoliko stoljeća kasnije. Probaj saznati i doći do izvora tko i kako piše o porijeklu Nemanje. Da postoji više zapisa iz tog vremena pa nebi se kao jedina u tadašnja doba suvremena djela spominjala 2 već prožvakana djela.

Dakle, nemaš nikakvih tragova nego tumačenja politički usmjerenih mišljenja i to najčešće nekakvih prota.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 22:18 

Pjosipe , ja ne znam šta da ti kažem , i ne znam šta mi kontriraš kad za to nema potrebe!

Napisao sam tumačenje imena Nemanja , i dao još dosta primera kakva su imena bila u srednjem veku!

I napisao sam ti da je Nemanja srpski veliki župan kojemu su preci , braća , otac i svi potomci pravi Sloveni , a ti i dalje mlatiš ptaznu slamu o nekim nacionalnim osećajima!

Kakvi crni osećaji?! , to nema veze! , ovde je poenta da je on Sloven definitivno , a ti i dalje ako hoćeš pričaj šta ti vojla!

Nego daj ti nešto u vezi teme?! , nemoj samo meni da repliciraš i to bezveze i nizbogčega!

Ajde malo o temi , o Humljanima i njihovim imenima , nadam se da si poreklom odatle tj.iz Hercegovine pa da ima veću težinu ova priča!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 22:33 

joe enter je napisao/la:
Pjosipe , ja ne znam šta da ti kažem , i ne znam šta mi kontriraš kad za to nema potrebe!

Napisao sam tumačenje imena Nemanja , i dao još dosta primera kakva su imena bila u srednjem veku!

Kakvo tumačenje si dao?

Pa ne može jedno zajedničko slovo biti objašnjenje imena?!

Postoji sve skupa 30-ak slova i vrlo su velike šanse da se neka poklapaju a Slaveni su imena davali prema jasnom značenju.

Nemanja se ne uklapa niti u jedno od tih pravila.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 22:37 

pjosip je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Kakvo tumačenje si dao?

Pa ne može jedno zajedničko slovo biti objašnjenje imena?!

Postoji sve skupa 30-ak slova i vrlo su velike šanse da se neka poklapaju a Slaveni su imena davali prema jasnom značenju.

Nemanja se ne uklapa niti u jedno od tih pravila.

OK , u redu , Nemanja je bio Šiptar iliti Ilir od stoleća sedmog , jel sad možemo dalje nastaviti ili ćeš ti dalje bulazniti o nečemu što samo ti znaš??!!

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 22:40 

joe enter je napisao/la:

OK , u redu , Nemanja je bio Šiptar iliti Ilir od stoleća sedmog , jel sad možemo dalje nastaviti ili ćeš ti dalje bulazniti o nečemu što samo ti znaš??!!

To je teorija koja je na tvoju žalost ipak nešto više utemeljena nego što bi to neki skribomani koji sebe nazivaju "historičarima" htjeli priznati.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 23:11 

divlja svinja je napisao/la:
Zna li netko kako je izmjenjena titula ugarskih vladara iz rex Bosnae i rex Ramae? Ili je tocno ono sto je Nada Klaic tvrdila, da je to samo krivotvorina?

Joe enter, vidim da znas sve o povijesti Balkana :zubati, pa bih volio cuti tvoje tumacenje ovog pitanja.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2010, 23:36 

Zna li netko kako je izmjenjena titula ugarskih vladara iz rex Bosnae i rex Ramae? Ili je tocno ono sto je Nada Klaic tvrdila, da je to samo krivotvorina?

Joe enter, vidim da znas sve o povijesti Balkana :zubati, pa bih volio cuti tvoje tumacenje ovog pitanja.

Ne razumem u čemu je problem u tom titulisanju?! , ko zna iz kojih razloga je stavljeno u ugarsku titulu Rama umesto Bosna , ali mislim da to ništa ne menja presudno , jer ugarski kraljevi kao i svi osali su grešili ili stavljali nešto što je bilo aktuelno u tom trenutku.
Znači iz nekog razloga je kralju rečeno da je vladar Rame tj.neke tamo južne zemlje , i njega je za to verovatno boleo milokliz jer zna da vlada nad njom ma kako se zvala!

Aj samo mi reci iz kojeg doba je to?! , jer Bosna nije bila tamo do bana Stefana koji je mađarski vazal , a bez obzira na to Dubrovnik je bio u vazalskom odnosu prema Mađarima bez obzira što Ramu nije držao Kotromanić!

Šta je prblem?! , zašto te ovo specijalno interesuje?!

Vrh

PostPostano: 06 tra 2010, 00:02 

Pa nista, Nada Klaic je tom pitanju posvetila znacajan dio svoje knjige, a taj naslov se spominje u jedno petnaestak dokumenata, od kojih je vecina bila u vezi sa splitskom crkvom i to darovnice. Ona je tvrdila da su to sve falsifikati, ali sam citao odgovor nekog drugog povjesnicara (mozda bas Cirkovica) koji je to osporio. Takoder sam vidio na netu da stoji ta titula, a ne pise da je sporna. Takoder i objasnjenje da su mozda najprije zavladali Ramom, a tek kasnije ostatkom Bosne. Mislim da je u pitanju 12. st.

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2012, 01:18 

dobro pitanje, kako je nastalo ime nemanja

za obiliće je dokazano da je nastalo od kobilića,ali nemanja...

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2012, 03:34 

pagan je napisao/la:
dobro pitanje, kako je nastalo ime nemanja

za obiliće je dokazano da je nastalo od kobilića,ali nemanja...

Mišljenje pokojnog dr. Mate Šimundića:

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 43 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.