|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 47 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Pessimus dux
|
Naslov: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 08 lip 2011, 10:17 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27 Postovi: 5937 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Izvrstan dokumentarac i pravo osvježenje. Trebalo bi ga uvrstiti u program na nekim kolegijima preddiplomskog studija povijesti. Je li tko gledao? Film je priča o dr. Esther Gitman, povjesničarki židovskog podrijetla, koja je početkom ožujka 2011. u Americi objavila knjigu „When Courage Prevailed“ (Kad hrabrost prevlada). Knjiga obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. U filmu se govori o tome kako je i zašto dr. Gitman od brojnih ponuđenih tema za doktorsku disertaciju na sveučilištu u New Yorku prije desetak godina odlučila svoj znanstveni rad posvetiti isključivo hrabrim Hrvatima koji su spašavali Židove u NDH i Stepincu za kojeg nikada prije nije čula do trenutka kad u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu otkriva zametnute kutije s desecima tisuća neobrađenih dokumenata u kojima se spominje nadbiskupovo časno djelovanje u ratu.
Esther Gitman rođena je u židovskoj obitelji u Sarajevu iz kojeg je s majkom pobjegla ratne 1941. godine. Od 1972. godine živi u New Yorku, a od 1999. godine posvetila se znanstvenom proučavanju sudbine židovskog naroda u Pavelićevoj državi te je privukla pažnju hrvatske i svjetske javnosti dosada nepoznatim povijesnim dokumentima koji potvrđuju Stepinčevu ustrajnost u spašavanju ugroženih, a posebno Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Esther Gitman, 61 godinu poslije bijega iz Sarajeva, 2002. godine kao američka znanstvenica dolazi u Zagreb, gdje uz pomoć Fulbrightove stipendije godinu dana istražuje temu spašavanje Židova u NDH što je desetljećima prije bilo „zabranjeno“ ili politički nepodobno i znanstveno „nezanimljivo“ svim povjesničarima na području bivše Jugoslavije, ali i onima koji su u Hrvatskoj pisali o židovskom pitanju u NDH. Esther Gitman znanstvenim argumentima progovara o hrabrim i čestitim pripadnicima hrvatskog naroda koji su stavljali svoj život na kocku da bi pomogli Židovima.
Sniman u New Yorku, Zagrebu i Sarajevu, film rekonstruira osobni i znanstveni put kojim je prolazila Esther Gitman spoznajući istinu o spašenim pripadnicima njenog naroda u NDH te će pokazati kako je branila teze o Hrvatima i Stepincu postavljene u doktorskoj disertaciji i knjizi. Poruka dr. Gitman glavni je motiv filma. Ona glasi da je spašavanje Židova u NDH i uloga nadbiskupa Stepinca tema koja je zaslužila internacionalizaciju da bi se u svijetu čula potpuna istina o hrvatskom narodu čiji su se hrabri predstavnici jedini u Europi tijekom Drugog svjetskog rata otvoreno suprostavili Hitlerovim rasnim zakonima. Dr. Gitman u svojoj knjizi i znanstvenim radovima ne umanjuje strahote i zločine koje su počinili ustaše tijekom NDH vladavine. Ona naglašava da uvijek ima nade da se zlo pobijedi ako ima dobrih i odlučnih ljudi koji vole čovjeka kao čovjeka, a ne zbog njegove rasne ili vjerske pripadnosti.
Esther Gitman nedavno je o knjizi govorila u razgovoru za HTV.
Knjiga je pokrenula polemike među povjesničarima koji su NDH istraživali isključivo kroz zločine i ubojstva, a Vi progovarate o hrabrosti i dobroti onih koji su spašavali tuđe živote i pod cijenu gubitka vlastitoga!
- Kad pišemo o dobrome, to ne umanjuje zločine. Ali ja sam zaključila, proučivši desetke tisuća dokumenata iz NDH, da je potrebno progovoriti i o svim onim Hrvatima koji nisu podržavali ustaški režim i mržnju prema Židovima nego su koristili svaku prigodu da pomognu spasiti svog prijatelja, susjeda, poslodavca, jer su bili istinski uvjereni da Pavelić radi zločin protiv čovječanstva. Malo se govorilo u hrvatskoj javnosti nakon Drugog svjetskog rata, ali i nakon devedesetih, o onima koji su spašavali Židove. Povjesničari su u Jugoslaviji napisali tisuće knjiga, monografija i eseja fokusirajući se na progone i ubojstva, i to je svakako potrebno. Ali kako narod kaže, svaka priča ima dvije strane. I da bi istina o tom krvavom razdoblju bila potpuna, treba se sjetiti i svih dobrih ljudi koji su bili svjetlo u toj tami i sačuvali živote tisućama hrvatskih i bosanskohercegovačkih Židova.
Tvrdite da je Alojzije Stepinac predvidio kako će nakon kraja rata i antifašističke pobjede Hrvati kao narod biti prozivani i percipirani kao ubojice, upravo zbog zločina na koje je nadbiskup upozoravao Pavelića i njegove ministre.
- Da, to je Stepinac govorio, ali ga ustaše nisu slušali. Kao pametan čovjek, duboko svjestan svega što su počinili pojedinci iz hrvatskog naroda, naglašavao je da će posljedice za poslijeratnu Hrvatsku biti teške te da će ratni zločini ostaviti gorak okus i blokirati razvoj hrvatskog naroda jer će vuči za sobom teret ustaških grijeha koji se neće nikad zaboraviti. Ja sam spremna na reakcije koje će uslijediti od nekih kojima će smetati što pišem o Stepincu ili neće razumjeti da ne prikrivam zločine nego ukazujem da u svakom zlom vremenu ima onih ljudi koji žrtvuju sebe da bi spasili druge, da bi pokazali da zlo ne može uspjeti do kraja u svom naumu jer su mu stali na put. Pavelić je tražio od Vatikana da pozovu Stepinca u Rim, poslije rata Tito mu je nudio da napusti zemlju, ali on je ostao uz svoj narod. On je bio jednostavno častan, dobar čovjek koji je znao da može svakog dana biti ubijen, ali život mu ništa nije značio ako ne pomaže nemoćnima. Za mene je Stepinac model, on je uzor humanosti i ljubavi prema čovjeku bez obzira kojoj on vjeri ili rasi pripada. Njegove misli i ideje bile su pozitivne i uvjerena sam da će i nakon moje knjige mnogi spoznati koliko je Stepinac dobroga učinio za židovski i hrvatski narod.
Poznato Vam je da u lipnju u Hrvatsku dolazi papa Benedikt XVI. i sve su glasnija šaputanja da će Alojzija Stepinca proglasiti svecem. Kako to komentirate?
- Ne mogu se miješati u crkvena pravila. Ali mogu komentirati da je za mene osobno Stepinac sveti čovjek koji je spasio brojne Židove. Pokazao je, kao i drugi Hrvati koji su slijedili njegov put pomaganja, da i u najmračnijim trenucima ljudske povijesti postoji svijetlost i velikodušnost pojedinca. Bez takvih ljudi moja majka i ja ne bi bile spašene. I stoga ću se radovati sa svima koji će moguće proglašenje Stepinca svetim dočekati s odobravanjem.
U Hrvatskoj je pokrenuta inicijativa za istraživanja komunističkih poslijeratnih zločina. Kako to komentirate?
- Slažem se da treba sve istražiti i podržavam takve akcije, a imam u svojoj arhivi dokumente koji možda mogu pomoći. I ja sam tek 40-ak godina nakon Drugog svjetskog rata krenula u potragu za istinom o spašavanjima Židova. I vidite da nikad nije kasno za tako plemenite poslove. Stoga držim da i Hrvati imaju pravo znati potpunu istinu o svojoj prošlosti.
HTV, prvi program, 7. lipnja, 20.10 sati Autorica: Jadranka Jureško-Kero Producent: Ivan Maločahttp://blog.vecernji.hr/zvonimir-despot ... -stepincu/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 10 lip 2011, 13:06 |
|
|
|
Gledala sam. Moram priznati da se divim humanizmu doktorice Gitman. Nije lako iz pozicije žrtve postati onaj koji oprašta. No neke su me stvari iznenadile, npr. njena percepcija o KC kao o ravnodušnoj prema stradanjima Židova tada. Ili čak kao generatoru antisemitizma. Mislim da je to zabluda.
Film je koristan, no u sveprisutnoj politizaciji Stepinca, nema se šanse probiti. Izrael, tvrdim i to, osluškuje bilo naše židovske zajednice i dok uglednici unutar nje, poput I. Goldsteina, budu na pozicijama na kojima jesu, neće biti pomaka.
Ja da sam režirala stavila bih malo više svjedočanstava, makar i iz druge ruke, a malo manje dokumenata da se dobije na uvjerljivosti i emocionalnoj toplini. Mana mu je i spor ritam i to što se u prvih pola sata Nadbiskup uopće ne spominje. To, dakle, nije najbolji film o ovoj tematici koji sam gledala, ali jest prvi neke židovske povjesničarke i zato hvala dr. Gitman što ide protiv struje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 08:21 |
|
|
Kad sam u prethodnom postu govorila o filmovima slične tematike koji su moguće i kvalitetniji od spomenutog, a na mene su ostavili jači dojam, mislila sam prije svega na ovaj. I u njemu na svjedočenje pokojnog g. Amriela Somronyja. HRT ga je ponovno prikazala prošli tjedan. Nisam na svoju veliku žalost uspjela naći klipove iz filma http://metro-portal.hr/kardinal-stepinac-i-spasavanje-zidova/14205http://en.wikipedia.org/wiki/Amiel_Shomronyhttp://www.hkv.hr/index.php?option=com_content&id=5071:dr-amiel-shomrony-nije-doekao-prijevod-svojih-sjeanjaKardinal Stepinac i spašavanje Židova Dokumentarni film "Svjedok istine" koji govori o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u spašavanju Židova tijekom Drugoga svjetskog rata prikazan je jučer na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. O filmu redatelja Ninoslava Lovčevića govorili su scenaristica Marija Peakić Mikuljan, urednik filma Miroslav Mikuljan i postulator kauze za blaženog Stepinca mons. Juraj Batelja. Marija Peakić Mikuljan je podsjetila kako je 1996. godine u Zagreb došao visoki državni činovnik izraelskoga Ministarstva zdravstva Amiel Shomrony kako bi osobno svjedočio o veličini i dobrotvorstvu kardinala Stepinca. "Shomrony je još za komunizma želio svjedočiti u Stepinčevu korist", napomenula je dodavši kako mu to nije bilo omogućeno. Po riječima mons. Batelje, Shomrony je 1996. došao u Hrvatsku kako bi upotpunio svoj rad na prijedlogu da se kardinal zbog nebrojenih zasluga za spas židovskih obitelji i pojedinaca proglasi Pravednikom među narodima. Batelja je podsjetio također na manipulaciju, uništavanje i izručenje dokumenta o dobrotvornoj ulozi zagrebačkoga nadbiskupa u pomoći Židovima. Nadbiskup Stepinac je ponudio pomoć i smještaj zagrebačkom nadrabinu Miroslavu Šalomu Freibergeru, rekao je dodavši kako je kardinal spasio njegovu vrijednu knjižnicu. Podsjetio je također kako je Stepinac bio optužen za njezino uništenje i otuđenje te pročitao dokument koji potvrđuje da se 1946. knjižnica nalazila u podrumu Židovske općine. U filmu "Svjedok istine" Amiel Shomrony govori o svom posredničkom radu u spašavanju Židova i njihove imovine tijekom rata između zagrebačkoga nadrabina Freibergera i kardinala Alojzija Stepinca. Amiel Shomrony, rođen kao Emil Ivo Schwarz u obitelji poznatog zagrebačkog liječnika, za vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je tajnik zagrebačkoga nadrabina Freibergera i njegova osobna povjerljiva veza s kardinalom Stepincem. Film je 1996. snimila Hrvatska televizija. (hina/metro-portal) 16.01.2009. 09:53:14
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 13:10 |
|
|
|
Ja neću reći da je Stepinac bio zlikovac . ali ništa nije uradio , i to malo što je uradio bilo je kasno.
U tom malom čoveku koji je jasno izrekao mržnju prema pravoslavcima i prema Jevrejima nema ništa dobro a kamoli sveto. Čovek pod čijem verskim okrljim pokatoličavano mnoštvo Srba da bi ih posle većinu pobili ne bi trebalo da se uzima kao ikakav primer dobročinstva , ali eto neki imaju potrebu baš da njega naprave velikom humanom zvezdom koja to nikako nije bila.
Još sam čuo nedavno da je papa rekao da je Steepinac i Srbe spašavao?! , ali eto izgleda da su Srbi velika đubrad pa namerno neće da priznaju kako ih je spašavao Stepinac da bi što više mogli da okaljaju katoličku crkvu i Hrvate.
Hrvati imaju dosta svetih i dobrih ljudi , ali ovaj to sigurno nije , čak ni blizu onog što bi svaki čovek u sebi trebao da ima kao nešto normalno.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 13:55 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ja neću reći da je Stepinac bio zlikovac . ali ništa nije uradio , i to malo što je uradio bilo je kasno.
U tom malom čoveku koji je jasno izrekao mržnju prema pravoslavcima i prema Jevrejima nema ništa dobro a kamoli sveto. Čovek pod čijem verskim okrljim pokatoličavano mnoštvo Srba da bi ih posle većinu pobili ne bi trebalo da se uzima kao ikakav primer dobročinstva , ali eto neki imaju potrebu baš da njega naprave velikom humanom zvezdom koja to nikako nije bila.
Još sam čuo nedavno da je papa rekao da je Steepinac i Srbe spašavao?! , ali eto izgleda da su Srbi velika đubrad pa namerno neće da priznaju kako ih je spašavao Stepinac da bi što više mogli da okaljaju katoličku crkvu i Hrvate.
Hrvati imaju dosta svetih i dobrih ljudi , ali ovaj to sigurno nije , čak ni blizu onog što bi svaki čovek u sebi trebao da ima kao nešto normalno. napokon da i ti jednu pametnu kažeš. vidiš, stepinac je sveti čovjek za razliku od onog bradatog govna koje je nedavno odapelo i sad skakuće na tepsijama u paklu gdje se uvježbava naučiti plesne pokrete za vražje tulume. mislim na pavla patrijarha blsagoslivljetelja zločina. tvoj narod još nije stvorio tolikog pravednika kao što je bio blaženi a uskoro i sveti Alojzije Stepinac. iako ti kao srbin na ovom forumu imaš beneficije kao što ih srbi inače kod podložnih hrvata imaju, ja ti ipak preporučujem da opereš svoja pogana usta prije nego spomeneš ime svetog Alojzija Stepinca.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 14:34 |
|
Pridružen/a: 24 svi 2010, 19:48 Postovi: 2935 Lokacija: predvorje dzeneta
|
joe enter je napisao/la: Ja neću reći da je Stepinac bio zlikovac . ali ništa nije uradio , i to malo što je uradio bilo je kasno.
Hrvati imaju dosta svetih i dobrih ljudi , ali ovaj to sigurno nije , čak ni blizu onog što bi svaki čovek u sebi trebao da ima kao nešto normalno. Chetko, cak i ako je izrekao mrznju prema Srbima kako kazes ,iako ne vjerujem jer covjeku to ne nalaze njegova vjera,on kao katolik ne smije da mrzi,ali ako jeste imao je pravo jer srpska zgadija i ne zasluzuje nista vise od prezira vi niste vrijedni mrznje jer za mrznju treba trositi energiju,a vi niste toga vrijedni ...i dan danas ste zedni krvi sto pokazujete svakodnevno primjer chetnichkog monstruma Paravinje koji je klao i palio po Slavoniji pa mu ostala losa navika...stoko pogana srpska koju samo energiju ovdje ulazete na ovom forumu da ostavarite svoje bolesne ciljeve ... 
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 14:45 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Chetko, cak i ako je izrekao mrznju prema Srbima kako kazes ,iako ne vjerujem jer covjeku to ne nalaze njegova vjera,on kao katolik ne smije da mrzi,ali ako jeste imao je pravo jer srpska zgadija i ne zasluzuje nista vise od prezira vi niste vrijedni mrznje jer za mrznju treba trositi energiju,a vi niste toga vrijedni ...i dan danas ste zedni krvi sto pokazujete svakodnevno primjer chetnichkog monstruma Paravinje koji je klao i palio po Slavoniji pa mu ostala losa navika...stoko pogana srpska koju samo energiju ovdje ulazete na ovom forumu da ostavarite svoje bolesne ciljeve ...  Talibanko, i dalje ne izlazis iz capovog guznog creva Kako uvlakacki nastupas, ko najgori ljigavac, pun si satro postovanja prema katolicima, a srce ti je u Turskoj i Arabiji. Nema goreg ujke od poniznog muje, nece te nikad postovati, uvek ces im biti sluga ponizni.... samo nastavi, bolje i ne znas, navikao si da se klanjas 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 15:22 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: zlatni_ljiljan je napisao/la: Chetko, cak i ako je izrekao mrznju prema Srbima kako kazes ,iako ne vjerujem jer covjeku to ne nalaze njegova vjera,on kao katolik ne smije da mrzi,ali ako jeste imao je pravo jer srpska zgadija i ne zasluzuje nista vise od prezira vi niste vrijedni mrznje jer za mrznju treba trositi energiju,a vi niste toga vrijedni ...i dan danas ste zedni krvi sto pokazujete svakodnevno primjer chetnichkog monstruma Paravinje koji je klao i palio po Slavoniji pa mu ostala losa navika...stoko pogana srpska koju samo energiju ovdje ulazete na ovom forumu da ostavarite svoje bolesne ciljeve ...  Talibanko, i dalje ne izlazis iz capovog guznog creva Kako uvlakacki nastupas, ko najgori ljigavac, pun si satro postovanja prema katolicima, a srce ti je u Turskoj i Arabiji. Nema goreg ujke od poniznog muje, nece te nikad postovati, uvek ces im biti sluga ponizni.... samo nastavi, bolje i ne znas, navikao si da se klanjas  Chetko II,stipu Capoa i katolike keve ti Milojke, ovo je izmedju mene i Vas pravoslavne zgadije,uostalom smrade ako nista ja imam postovanje prema katolicima jer su mi pomogli u ratu ,kad god sam doso iako druge vjere i zakuco na vrata Caritasa u toku rata vratio sam se sa punim kesama konzervi i makarona razumijes kapiras chetko,druga stvar dok ste me Vi castili danonocnim granitiranjem sa okolnih chuka od Hrvata mi je stizala prijeko potrebna municija da bi Vam onda mi mogli jebati milosnu majku ,razumijes sad otkud postovanje ... PS e da kad spomenu kako nema goreg ujke od Muje i to stoji chetko moja, mi kao pripadnici HOS jedinica u ovom i onom ratu smo pokazali da smo "majstori zanata " kad su u pitanju chetke,pa smo stoga rado stupili u HOS jer vas je on bolje tamanio od bilo koga i nemoj vise da mi se obracas bez abdesta bazdis na ovoj vrucini, sikter
_________________ Bismillahi rrahmani rrahim Kul huvallahu Ehad Allahu Samed Lem Jelid Ve Lem Juled Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 15:44 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Chetko II,stipu Capoa i katolike keve ti Milojke, ovo je izmedju mene i Vas pravoslavne zgadije,uostalom smrade ako nista ja imam postovanje prema katolicima jer su mi pomogli u ratu ,kad god sam doso iako druge vjere i zakuco na vrata Caritasa u toku rata vratio sam se sa punim kesama konzervi i makarona razumijes kapiras chetko,druga stvar dok ste me Vi castili danonocnim granitiranjem sa okolnih chuka od Hrvata mi je stizala prijeko potrebna municija da bi Vam onda mi mogli jebati milosnu majku ,razumijes sad otkud postovanje ...
PS e da kad spomenu kako nema goreg ujke od Muje i to stoji chetko moja, mi kao pripadnici HOS jedinica u ovom i onom ratu smo pokazali da smo "majstori zanata " kad su u pitanju chetke,pa smo stoga rado stupili u HOS jer vas je on bolje tamanio od bilo koga
i nemoj vise da mi se obracas bez abdesta bazdis na ovoj vrucini, sikter
Ovakve kao ti vezuju u Kovinu i preko dana, dok ne budu sigurni da su progutali sarene pilulice koje ti blokiraju ono malo ganglija sto jos mrda. Kupljen si za par trulih sardina i makarona, nisam ni sumnjao da ti je cena mala, za sitnis su dobili dozivotni klimoglav... Ti i rat  znam da ti je bosanski Rambo Nedzad Klicic idol, samo degenerici pricaju o ratu na takav nacin, mora da su ti Srbi dobro naprasili tintaru, kad dobijes batine ostanes zavidan i iskompleksiran doveka. Saginji se i dalje, mozda jednom i postanes Hrvat... mada ne verujem da su im ovakvi misevi potrebni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 15:57 |
|
|
|
Najjace je kad Srbi podju nesto pametovat o vjeri, o svecenstvu.. Komedija ziva, al nije ni cudo kad im je pop Djujic heroj.
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zlatni_ljiljan
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 16:01 |
|
|
|
Opa bato,lepi Dzonika gradsko dete iz Beoooograda,liberal,poliglota,elokvencija bradom i glavom polako se pretvara u forumskog chetnika zakrvavljenih ochija,ma hajde nije valjda? ah to smo mi neki znali od pocetka, a sada se uvjeravaju i posljednji forumski optimisti da je istina ono sto govorim oduvijek, da su svi Srbi samo dobri kad su hladetina ... PS nisu bile sardine smrdljive batice bile se pravo ukusne,jeo sam ja i gore tako da su Caritasove Makarelle bili delikates,jebi ga ja sam glodjo Ikar i Fetu a znalo je uletiti i nesto od podravkinog govedjeg gulasha tokom rata zahvaljujuci vama chetkama,ali zato dok ti sad jedes instant corbicu ,ja imam sad sve sto pozelim dao dragi Allah elhamdullilah(to je bilo samo iskusenje ,jer Allah stavlja na iskushenja one koje voli),a ti shupichino laj i dalje iz podstanarske rupe i gledaj kako ces platit kiriju,ili budi u kevinom spajzu zajedno sa svojom izabranicom
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 16:52 |
|
|
zlatni_ljiljan je napisao/la: Opa bato,lepi Dzonika gradsko dete iz Beoooograda,liberal,poliglota,elokvencija bradom i glavom polako se pretvara u forumskog chetnika zakrvavljenih ochija,ma hajde nije valjda? ah to smo mi neki znali od pocetka, a sada se uvjeravaju i posljednji forumski optimisti da je istina ono sto govorim oduvijek, da su svi Srbi samo dobri kad su hladetina ... PS nisu bile sardine smrdljive batice bile se pravo ukusne,jeo sam ja i gore tako da su Caritasove Makarelle bili delikates,jebi ga ja sam glodjo Ikar i Fetu a znalo je uletiti i nesto od podravkinog govedjeg gulasha tokom rata zahvaljujuci vama chetkama,ali zato dok ti sad jedes instant corbicu ,ja imam sad sve sto pozelim dao dragi Allah elhamdullilah(to je bilo samo iskusenje ,jer Allah stavlja na iskushenja one koje voli),a ti shupichino laj i dalje iz podstanarske rupe i gledaj kako ces platit kiriju,ili budi u kevinom spajzu zajedno sa svojom izabranicom Makaronac, nemam vise nameru da se prepirem sa tobom, nastavi sa elhamdulilahom 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
caporegime
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 20:03 |
|
|
|
ljiljan je neprijeporni mangup s diplomom ulične škole a vi mislite šta hoćete. i ima pravo nekog ili voljet ili ne voljet. zašto bi netko trebao voljeti srbe? pa da je netko radio srbima ono što su oni iz čista mira počeli raditi drugima, ja mislim da bi prota pri krštenju držao propovjed o vječnoj i nikad zadovoljenioj osveti nad ustašama i turcima. šta serete, pa onaj patrijarh varva je prdeknuo od muke kad je kraljevina jugoslavija potpisala konkordat s vatikanom jer je stari puko od pomisli da će katolička crkva dobiti prava u državi. srbi mrze iz tradicije a drugima se treba dogoditi veliko zlo da počnu osjećati slično. slično, jer i pod dojmom tog istog zla još uvijek ne mogu projicirati onoliku mržnju kakvi ovi znaju samo iz tradicije. a takav stav se i vidi pri ovom pisanju o stepincu.
_________________ Šta je PIČKE? Di vam je ponos kojeg zazivate!?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 22:37 |
|
|
caporegime je napisao/la: ljiljan je neprijeporni mangup s diplomom ulične škole a vi mislite šta hoćete. i ima pravo nekog ili voljet ili ne voljet. zašto bi netko trebao voljeti srbe? pa da je netko radio srbima ono što su oni iz čista mira počeli raditi drugima, ja mislim da bi prota pri krštenju držao propovjed o vječnoj i nikad zadovoljenioj osveti nad ustašama i turcima. šta serete, pa onaj patrijarh varva je prdeknuo od muke kad je kraljevina jugoslavija potpisala konkordat s vatikanom jer je stari puko od pomisli da će katolička crkva dobiti prava u državi. srbi mrze iz tradicije a drugima se treba dogoditi veliko zlo da počnu osjećati slično. slično, jer i pod dojmom tog istog zla još uvijek ne mogu projicirati onoliku mržnju kakvi ovi znaju samo iz tradicije. a takav stav se i vidi pri ovom pisanju o stepincu. Nas dvojica smo se odavno iznapusavali, nemam nameru da ulazim opet u taj ciklus, obicno se zaobilazimo, znam sta mislis o mom narodu, i nema tu neke promene. Tvoj kompanjon mi je iz cista mira psovao najmilije na pp, ti si mu idol, al te lose imitira... a ne volim fejkere i prepisivace. Sto se tice Stepinca i ove teme, nemam sta novo da dodam, skoro smo pisali na Politici o tome...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 22:47 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 24918 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Mene samo fascinira da Tadić danas osobno dolazi na stratište Srba u Hrvatsku, tj. u drugu državu, a nijedan hrvatski predsjednik to ne uradi u BiH. Jednom Josipović došao i morao se danima uvlačiti Muslimanima i pri tom njihova stratišta obići.
Zašto i on ne dođe u Trusinu ili Doljane i samo zbog toga da dođe na obljetnicu? Ali jok. To je previše očekivati od "hrvatskih" predsjednika.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 23:19 |
|
|
lider30 je napisao/la: Mene samo fascinira da Tadić danas osobno dolazi na stratište Srba u Hrvatsku, tj. u drugu državu, a nijedan hrvatski predsjednik to ne uradi u BiH. Jednom Josipović došao i morao se danima uvlačiti Muslimanima i pri tom njihova stratišta obići.
Zašto i on ne dođe u Trusinu ili Doljane i samo zbog toga da dođe na obljetnicu? Ali jok. To je previše očekivati od "hrvatskih" predsjednika. Treba obeleziti i obici sve masovne grobnice, jednom godisnje odati postu nevino nastradalim ljudima, ali ne treba od toga praviti politiku. Mislim da je sukob Hrvata i Muslimana jos u nekom smislu taboo tema, prica se o tome bas kad se mora...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 27 lip 2011, 23:59 |
|
|
lider30 je napisao/la: Mene samo fascinira da Tadić danas osobno dolazi na stratište Srba u Hrvatsku, tj. u drugu državu, a nijedan hrvatski predsjednik to ne uradi u BiH. Jednom Josipović došao i morao se danima uvlačiti Muslimanima i pri tom njihova stratišta obići.
Zašto i on ne dođe u Trusinu ili Doljane i samo zbog toga da dođe na obljetnicu? Ali jok. To je previše očekivati od "hrvatskih" predsjednika. Pa dobro , tamo mu je ubijen deda i deda-stric , tako da se može razumeti takva inicijativa. Međutim ovde igra ulogu i tzv.veličina zločina gde je Jadovno pri vrhu , tako da Tadija zasigurno neće otići na neko stratište "sa malo žrtava" jer nije on francuska sobarica! Jovo Josifović(od milošte zvan) se treba potruditi i da posećuje šta god može među Hrvatima iz BiH , jer poruka vama bi bila jako velika upravo zato što nije nacionalista pa samim time ta poruka ima pravo i puno značenje za razliku od "rečitih domoljuba". I da ne odem od teme , hoću reći da je Stepinac ljudsko dno kao i svi pravoslavni popovi zajedno s'njime da ne bude zabune. Ološ koja se krije iza mantije a pored njih se dešavaju klanja sa njihovim podmuklim odobravanjem a posle još gorim pranjem od govana kojim su se namazali. Ima li išta gore i licemernije?! , fuj!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bonislav
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 08:36 |
|
|
Zašto i on ne dođe u Trusinu ili Doljane i samo zbog toga da dođe na obljetnicu? Ali jok. To je previše očekivati od "hrvatskih" predsjednika. Također se može primijetiti da Tadić ne bi došao na Ovčaru da se nakon nje odmah nije sjelo u auto i zapalilo za Paulin Dvor skupa sa Josipovićem. E pa šta sada nakon Jadovna Tadić nije otišao na neko stratište Hrvata u Lici koje su 41. pobili četnici i tamo položio vijenac kao što je nakon Vukovara otišao u Paulin Dvor? Jadovno dakle ne bi izjednačavao s ničim, ali Vukovar i Paulin Dvor jest izjednačavao. Skupa s Josipovićem. Štaš, jedan je Srbin, a drugi Jugoslaven.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
snowflake
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 08:47 |
|
|
|
Kako vam se da pilit po jednim te istim floskulama stalno. Moja greška je što sam mislila da se ovoj temi može i mora pristupiti i razgovarati činjenično. To vrijeme još očito nije došlo jer istina još nije pobijedila, dokazima unatoč. A činjenica jest da spašeni Židovi i Srbi najbolje znaju tko ih je spašavao, a oni kažu da je to bio kardinal Stepinac. Među njima i Amriel Somrony, ako se ne varam, bivši izraelski ministar. Činjenica jest, također, da bi Kardinal već odavno bio proglašen pravednikom i sva bi politička konroverza prestala da nije bio hrvatski domoljub. To je kvaliteta koju neki krugovi u RH i inozemstvu ne praštaju. I to je sva mudrost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 09:25 |
|
|
|
Kako ce Tadic posjetit mjesta cetnickih zlocina, kad zlocina nije bilo?? Oni su nebeski narod, gdje bi oni
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 14:07 |
|
|
snowflake je napisao/la: Kako vam se da pilit po jednim te istim floskulama stalno. Moja greška je što sam mislila da se ovoj temi može i mora pristupiti i razgovarati činjenično. To vrijeme još očito nije došlo jer istina još nije pobijedila, dokazima unatoč. A činjenica jest da spašeni Židovi i Srbi najbolje znaju tko ih je spašavao, a oni kažu da je to bio kardinal Stepinac. Među njima i Amriel Somrony, ako se ne varam, bivši izraelski ministar. Činjenica jest, također, da bi Kardinal već odavno bio proglašen pravednikom i sva bi politička konroverza prestala da nije bio hrvatski domoljub. To je kvaliteta koju neki krugovi u RH i inozemstvu ne praštaju. I to je sva mudrost. Činjenica jest ta da to nije uradio kad je trebalo , a i to što je šatro uradio je gotovo beznačajno! A činjenica jeste da je on bio kardinal onih koji su pokatoličavali Srbe , i kardinal onih koji su ih pobili. Njegovo mišljenje o "bizantincima" i Židovima je poznato od pre rata i na samom početku rata , tako da se ne uklapa ama baš ništa što navodiš . Proglasite ga za sveca i radite šta god hoćete , ali zapamti da to radite samo u inat Srbima i ostalima a ne zato što je zapravo vredan ikakve svetosti. Više su uradille babe slavonke i neke snaše za Jevreje i Srbe nego on.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 14:23 |
|
|
joe enter je napisao/la: snowflake je napisao/la: Kako vam se da pilit po jednim te istim floskulama stalno. Moja greška je što sam mislila da se ovoj temi može i mora pristupiti i razgovarati činjenično. To vrijeme još očito nije došlo jer istina još nije pobijedila, dokazima unatoč. A činjenica jest da spašeni Židovi i Srbi najbolje znaju tko ih je spašavao, a oni kažu da je to bio kardinal Stepinac. Među njima i Amriel Somrony, ako se ne varam, bivši izraelski ministar. Činjenica jest, također, da bi Kardinal već odavno bio proglašen pravednikom i sva bi politička konroverza prestala da nije bio hrvatski domoljub. To je kvaliteta koju neki krugovi u RH i inozemstvu ne praštaju. I to je sva mudrost. Činjenica jest ta da to nije uradio kad je trebalo , a i to što je šatro uradio je gotovo beznačajno! A činjenica jeste da je on bio kardinal onih koji su pokatoličavali Srbe , i kardinal onih koji su ih pobili. Njegovo mišljenje o "bizantincima" i Židovima je poznato od pre rata i na samom početku rata , tako da se ne uklapa ama baš ništa što navodiš . Proglasite ga za sveca i radite šta god hoćete , ali zapamti da to radite samo u inat Srbima i ostalima a ne zato što je zapravo vredan ikakve svetosti. Više su uradille babe slavonke i neke snaše za Jevreje i Srbe nego on. Pa najbolje da ćemo vama muda glancat i guslit o vašim drevnim kosovskim pobjedama i četničkom antifašizmu čiji su preslik doživjele slavonske babe i snaše kada su ih Srbi posjetili u zadnjem ratu da im valjda zahvale za to što navodiš. Poznata četnička navika je ostala i do današnjih dana da četničku tradiciju masovnih klanja i ubijanja, bacanja u Drinu baštinite i u ovome zadnjem ratu, pa se nekada pitam kako to da nismo mi Hrvati izvodili barem jednu masovnu koljačinu tipa Srebrenice, Goražda,..., sa zatrpavanjem, bacanjem u jame, rijeke..., za razliku od junačke otadžbinske četničke armadeili kako bi to narod rekao "ne pada kruška daleko od stabla".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 14:37 |
|
|
bumbar92 je napisao/la: Pa najbolje da ćemo vama muda glancat i guslit o vašim drevnim kosovskim pobjedama i četničkom antifašizmu čiji su preslik doživjele slavonske babe i snaše kada su ih Srbi posjetili u zadnjem ratu da im valjda zahvale za to što navodiš. Poznata četnička navika je ostala i do današnjih dana da četničku tradiciju masovnih klanja i ubijanja, bacanja u Drinu baštinite i u ovome zadnjem ratu, pa se nekada pitam kako to da nismo mi Hrvati izvodili barem jednu masovnu koljačinu tipa Srebrenice, Goražda,..., sa zatrpavanjem, bacanjem u jame, rijeke..., za razliku od junačke otadžbinske četničke armadeili kako bi to narod rekao "ne pada kruška daleko od stabla". E neka si mi vala reko! Jesam li ja hvalio pravoslavne popove i srpske koljače u ratovima?! , jesam li?! Pa nisam , a ti mi to spočitavaš! I dobro sam rekao da veličanje Stepinca nije ništa nego inaćenje tj.ako nekog Srbi ne vole onda je on valjda idealan za Hrvate , a to si ti upravo ovim postom izrekao. A sad možeš nastaviti dalje o Sreberenici,Drini,....jer eto ti su srpski zločini dokaz da je Stepinac veliki čovek i svetac. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 15:12 |
|
|
|
Bas ni ne kudis koljace iz reda svog naroda, ali si zato izuzetno angaziran na pljuvanju svega hrvatskog, Jole..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bonislav
|
Naslov: Re: “Kad istina pobijedi” - dokumentarni film o spašavanju Židova u NDH i Stepincu Postano: 28 lip 2011, 15:46 |
|
|
joe enter je napisao/la: Činjenica jest ta da to nije uradio kad je trebalo , a i to što je šatro uradio je gotovo beznačajno!
A činjenica jeste da je on bio kardinal onih koji su pokatoličavali Srbe , i kardinal onih koji su ih pobili. Njegovo mišljenje o "bizantincima" i Židovima je poznato od pre rata i na samom početku rata , tako da se ne uklapa ama baš ništa što navodiš .
Proglasite ga za sveca i radite šta god hoćete , ali zapamti da to radite samo u inat Srbima i ostalima a ne zato što je zapravo vredan ikakve svetosti. Više su uradille babe slavonke i neke snaše za Jevreje i Srbe nego on.
Nije Stepinac svetac, već je u usporedbi sa srpskim svecima - svetac. Vladika Velimirović je bio teški antisemit i veličatelj Hitlera pa je proglašen svetim. Patrijarh Varnava je veličao Adolfa Hitlera a u svojim proglasima papu nazivao crnim poglavarom crne internacionale, a RKC vojskom satanskom. Patrijarh Pavle je držao govore uz Karadžića i Mladića a njegovi su popovi blagoslivljali srebreničke koljače itd. Nema dokaza da je Pavle spasio život ijednog Albanca, Hrvata ili Bošnjaka 90ih. Nijedan svećenik iz SPC nije dobio odlikovanje Pravednika među narodima dok su to dobila 4 hrvatska katolička svećena lica, 3 svećenika i 1 časna sestra. Dakle u redovima SPC ni 90ih ni 40ih nije bilo ljudi koji su se brinuli o nesrbima. Mi tu pričamo o Stepincu a lik je spasio daleko više ljudi nego svi svećenici SPC tijekom čitavog 20.stoljeća zajedno. Presmiješno.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|