HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 11 lis 2024, 18:21.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]




Započni novu temu Odgovori  [ 110 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 14:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2012, 11:20
Postovi: 264
dudu je napisao/la:
ako postoji rupa od 300 godina zašto se inzistira na teoriji doseljavanja Slavena? još kad se zna da se o ilirskim jezicima praktički ne zna ništa, ne postoji nikakav zapis, onda se može činiti da je to neka nametnuta teorija.


Kronološka rupa od oko 300 godina postoji bez obzira na tvrdnju suvremenih povjesničara, tim više što se oni uglavnom služe izvorima nastalim nakon tisućljeća!
Teorija se može samo postaviti, a onda se terenskim istraživanjem mora dokazati ili odbaciti.
Stratigrafija, astronomija i povijesni dokumenti, s druge strane, pokazuju veliku anomaliju.
Najbolji primjer reforma gregorijanskog kalendara.

Još nekoliko primjera. (Napisat ću i tekst o slavenskom naseljavanju kad stignem)
- Arheološki ili umjetničko-povijesno nejasna stoljeća i/ili praznine ili dupliciranja u historiografiji ranog srednjeg vijeka mogu se dokazati za npr. Island, Englesku, Franačko Carstvo, Španjolsku, Mađarsku, Bizant, Armeniju, Gruziju, Rusiju, Poljsku, Siciliju i brojne pojedinačne gradove.
- Nakon konačnog uređivanja Talmuda u 6. stoljeću, tri stotine godina nisu napisani židovski tekstovi. Zašto?
- Nestale ili nepostojeće zgrade na zapadu konvencionalno se objašnjavaju upadima Vikinga. Dolazili su svako proljeće, pljačkali i palili zemlju, a odlazili u jesen. Ali problem je što uopće nepostoji arheoloških tragova ovih vikinških pohoda. Na istoku (Gruzija i Armenija), nedostatak crkava u dotičnom razdoblju objašnjava se redovitim provalama Saracena za koje isto nema dokaza.
- Među Parsima u Indiji, sekte Šahinšahija i Kadimija međusobno su se borile zbog različitih kronologija koje su se prenosile i koje su se razlikovale za 3 stoljeća.
- Mađari pod Arpadom zauzimaju oko god. 900 nenaseljenu zemlju koju su Slaveni do tada zanemarivali?
- Widukind iz Corvey koristi pojmove Mađari i Avari naizmjenično. Dva slična totalna poraza 611 i 910.
- Papinske odluke pod Teodorikom i Karlom Velikim ponavljaju se u razdoblju od 298 do 300 godina.
- Ratoborni Langobardi se pokorili Francima (kako izvješćuje Grgur iz Toursa) i zatim održavaju mir više od 200 godina?
- Dokazano je da je velika većina longobardskih kraljevskih povelja krivotvorena.
- Poznati centri za falsficiranje dokumenata bili su St. Denis, Reichenau, Stablo, Fulda, Köln i Pfäfers... medju ostalim.
- Mnogi krivotvoreni dokumenti koji su bili ispred svog vremena (npr. Konstantinova donacija) za krivotvoritelje nisu imali smisla.
- Pregled više od 2000 dokumenata iz Bavarske nije otkrio niti jednu točno datiranu zgradu iz tog "mračnog" razdoblja.

- Izvješća o pomrčini Sunca iz kasne antike su netočna (pod pretpostavkom konstantnog usporavanja Zemljine rotacije).
Ni astronomi više ne vjeruju da se teza o 3 stoljeća može opovrgnuti podacima o pomrčinama Sunca u starim izvorima.
Astronom i prof. Dieter B. Herrmann: 'Neosporan dokaz protiv ove teze ne može se pružiti samo na temelju povijesnih pomrčina Sunca."

- Planetarna konstelacija od 30. rujna 395. iznad Patmosa točno odgovara opisu Ivanova Otkrivenja - 3 stoljeća nakon tradicionalnog vremena nastanka.
U ožujku 1907. ruski astronom Nikolaj Aleksandrovič Morozov objavio je svoje djelo 'Otkrivenje svetog Ivana - Astronomsko-povijesno istraživanje'. Matematički gledano, sunce, mjesec, tri vanjska i dva unutarnja planeta mogu formirati 3.732.480 zviježđa u dvanaest zviježđa zodijaka (125 × 5 × 3), tako da je slučajno podudaranje gotovo nemoguće. Općenito, s obzirom na Ireneja Lyonskog, otkrivenje je viđeno/napisano pri kraju vladavine Domicijana (81-96). Prema tome, ili otkrivenje ili vladavina Domicijana datirana je oko tri stoljeća prestara.

Sljedeći veliki problem je mnogo duplikata koji datiraju iz tog doba!
Neki značajni dvostruki spojevi su:
- Armenski povjesničar Chorenatzi živio je u 5. stoljeću. Napisao je povijest Armenije do 440. godine. Izvori koje navodi datiraju iz 5. stoljeća. On sam se citira tek više od 400 godina kasnije, nakon čega se svi povjesničari pozivaju na njega. Mnogi ga povjesničari stoga datiraju u 8. stoljeće. Ali zašto onda povjesničar piše raspravu o 5. stoljeću, vremenu koje je 300 godina iza njega, dok se u međuvremenu traže njegova djela iz njegova vremena!
- Takozvano mađarsko osvajanje datirano je u staroj, važnoj mađarskoj ilustriranoj kronici u 7. st., ali konvencionalno u 10. st. Isto vrijedi i za godinu rođenja kneza Stjepana I.
- Dunstan, 'prvi opat engleske nacije', osniva opatiju Malmesbury, gdje Aldhelm postaje opat 674. godine, dok u povjesni izvorima, Dunstan je bio nadbiskup Canterburyja do 988. godine.

Što kažu C14 i dendrokronologija:
Radiokarbonsko (C14) i dendrokronološko datiranje nisu jednostavne, neproblematične metode. C14 datumi su statističke vrijednosti. Dobivaju se sljedećim postupcima:
- Radiokarbonsko (C14) i dendrokronološko datiranje nisu jednostavne, neproblematične metode. C14 datumi su statističke vrijednosti. Dobivaju se sljedećim postupkom
- Rezultat je 'kalibriran', tj. sinkroniziran s uzorcima za koje se pretpostavlja da su poznati. Kalibracija C14 datuma postala je neophodna kada je otkrio metodu Frank Libby, te je otkrio da drevni uzorci daju datume koji su bili premladi! Kalibracija je učinila metodu kružnom i neupotrebljivom za pitanja kronologije.(Hysteron-Proteron)
- Kalibracija je postala preciznija kada je 1960. korištena dendrokronologija (datiranje usporedbom godova rasta stabala i uzoraka drva). Budući da se ubrzo počelo datirati godove drveća s C14, ova je metoda također postala kružna (uzorci drva datirani s C14 = C14 kalibriran od strane Dendra).
- Za razdoblje između 0 i oko 2000 pos. Kr., kalibracijska krivulja pokazuje jake, neobjašnjive nepravilnosti. Fizičar Hans E. Korth je pokazao da anomalije nestaju kada se kao osnova uzme teza o srednjem vijeku.


Toliko za sad.
Tekst inace pisem na njemackom, koji mi je jaci od hrvatskog, pa ga prevodim sa ImTranslator (firefox addon)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 14:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 svi 2018, 00:02
Postovi: 5002
D. Zvonimir je napisao/la:
A kontrolom kao ne mozes tjerati ljude? "Kontrolu" nad Hrvatskom danas imaju Hrvati, pa opet ta kontrola tjera ljude odavde. Nažalost ako se nastavi ovakav trend, tu si upravu, nestajemo, stoga se kao društvo trebamo budit i napadati, kritizirati svu vlast. Vlast kad se počne naroda bojati, dva puta će razmisliti koji potez napraviti. Medjutim da ne trolam temu.
Općenito smatram da bi se tekovine kraljevstva Hrvata, vladari i moć koju su imali, trebali vratiti kroz medije prvobitno pa time postupno medju ljudima kao tema svjetonazora, moći koju su nekad naši preci imali. Jasno da se radi o nekoj već daljoj prošlosti, ali radi se o nečemu jako pozitivnom u našem narodu. Vladalo je zajedništvo, zlatne krune su dolazile ravno iz Rima, jaka vojska je bila prisutna, što pjesadija, što mornarica. Bizantski i rimski zapisi ispunjeni su Hrvatima i Hrvatskim Kraljevstvom, a time služe i kao neovisan i nepobitan izvor. Pa tko god je se nekad popeo na Podhum u Rami, Vran planinu, Kamesnicu, Biokovo itd, pogledao ta prostranstva, pa nemoguće da mu nije palo na pamet "Čovječe kako lijepo, a sve naše. Naši kraljevi i ljudi davno ovuda prodjose i godinama čuvahu, ostaviše nama danas u nasljeđe."
Šteta da se malo više ne priča o tim pozitivnim činjenicama, mislim da bi u ljudima ipak probudilo neku zilavost i prkos, možda bi ih natjeralo na razmišljanje kako to da danas ostajemo bez svega, a sve nam dato.

Opet romantizam.
Vladao je tomislav koji je tad bio ono sto je sad todoric.
On je bio jak,puk nije imao nista.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 14:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 svi 2018, 00:02
Postovi: 5002
Citat:
Nestale ili nepostojeće zgrade na zapadu konvencionalno se objašnjavaju upadima Vikinga. Dolazili su svako proljeće, pljačkali i palili zemlju, a odlazili u jesen. Ali problem je što uopće nepostoji arheoloških tragova ovih vikinških pohoda. Na istoku (Gruzija i Armenija), nedostatak crkava u dotičnom razdoblju objašnjava se redovitim provalama Saracena za koje isto nema dokaza.
- Među Parsima u Indiji, sekte Šahinšahija i Kadimija međusobno su se borile zbog različitih kronologija koje su se prenosile i koje su se razlikovale za 3 stoljeća.

Zanimljivo :)
Gledo sam nekog nordijca kako prica da ti vikinski pohodi nisu bili nista drugo nego testovi hrabrosti nordijskih teenagera pa i dice.
Bio je neki viking 11-godisnjak u tim njihovim sagama.

Covjek kaze da su to cesce bile krađe nego pljacke i da su bila reketarenja i to vazala koji su im dugovali novac ocevima.
Znaci balavurdija nordijskih vladara je pokazivala da ima muda tako sto ode tatinom duzniku i pokusa naplatit dug na svoju ruku.U par navrata dolazi do sranja(masakara) i to je u biti to.
Povjest najvise prica o tim masakrima ali vecinom je bilo nenasilno.

U jednoj sagi cak nekakvi vikinzi gunđaju o tom nekom njihovom vikingu koji je pretjerano bio grub prema robinji,ovi nisu moglui razumit potrebu za nasiljem nad robljem,vecinom dobro tretirali robove,izopcili toga lika sta se ruzno ponio prema zarobljenici :)

Kaze covjek da je univerzalna tema tih saga drugarstvo,lojalnost i slicno.
Vikinzi su u sagama opisani onako kako mi opisujemo skandinavce kao smirene,racionalne,nenasilne.
Covjek kaze kako ovi tvorci serija i filmova o vikinzima kao da nikad nisu vidili nordijca :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 15:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2019, 21:21
Postovi: 882
buenos aires je napisao/la:
dudu je napisao/la:
ako postoji rupa od 300 godina zašto se inzistira na teoriji doseljavanja Slavena? još kad se zna da se o ilirskim jezicima praktički ne zna ništa, ne postoji nikakav zapis, onda se može činiti da je to neka nametnuta teorija.


Zapadnim narodima očito ne odgovara povijest po kojoj potiču s istoka Europe.

Na nadgrobnom spomeniku pominje se Ilir, pokojni Pajo...
Paio Totivs.
slika

Tu je i ilirsko sječivo, sika... Vođa velikog ilirskog ustanka iz prvog stoljeća zvao se Bato. Ilirska vladarka Teuta ili Teta...

Naši su stari uvik znali i divanili o sebi kao o lirima. Ponajviše su jezik svoj tako nazivali. Bunijevci što sa krša dinarskog dojdoše pod kule Subotičke, zaiskaše jezik dalmatinski od mađarskih vlasti u službenu upotribu da se metne. A sebe su nazivali Dalmatima.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Iliri_( ... 4%91arskoj)


Tako su se nazivali jer nisu poznavali povijest, arheologiju i ponajviše genetiku koju mi danas poznajemo jer imamo alate i tehnologiju za to.
Mi smo podrijetlom iz Bijele Hrvatske, Iliri su Centum narodi genetski najsličniji Italicima koji su se nakon rimskog osvajanja asimilirali u rimljane i pomiješali s ostalim narodima unutar rimskog carstva, i to uglavnom oni koji su bili frendovi s rimljanima, ostali su pobijeni i porobljeni.
Upravo Delmati su jako desetkovani od strane rimljana, a Ardijejci (pleme iz kojeg je Teuta) potpuno uništeni, što je bila uobičajena praksa za narode koji su se žešće opirali rimljanima, vidi galske ratove i slično.
Ostatci Ilira su analizirani i genetski nemaju veze s nama. Populacijska genetika je potpuno pobila teoriju o modernim južnim Slavenima kao genetskim potomcima Ilira.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 15:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 19:23
Postovi: 3474
Clint Eastwood je napisao/la:
buenos aires je napisao/la:

Zapadnim narodima očito ne odgovara povijest po kojoj potiču s istoka Europe.

Na nadgrobnom spomeniku pominje se Ilir, pokojni Pajo...
Paio Totivs.
slika

Tu je i ilirsko sječivo, sika... Vođa velikog ilirskog ustanka iz prvog stoljeća zvao se Bato. Ilirska vladarka Teuta ili Teta...

Naši su stari uvik znali i divanili o sebi kao o lirima. Ponajviše su jezik svoj tako nazivali. Bunijevci što sa krša dinarskog dojdoše pod kule Subotičke, zaiskaše jezik dalmatinski od mađarskih vlasti u službenu upotribu da se metne. A sebe su nazivali Dalmatima.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Iliri_( ... 4%91arskoj)


Tako su se nazivali jer nisu poznavali povijest, arheologiju i ponajviše genetiku koju mi danas poznajemo jer imamo alate i tehnologiju za to.
Mi smo podrijetlom iz Bijele Hrvatske, Iliri su Centum narodi genetski najsličniji Italicima koji su se nakon rimskog osvajanja asimilirali u rimljane i pomiješali s ostalim narodima unutar rimskog carstva, i to uglavnom oni koji su bili frendovi s rimljanima, ostali su pobijeni i porobljeni.
Upravo Delmati su jako desetkovani od strane rimljana, a Ardijejci (pleme iz kojeg je Teuta) potpuno uništeni, što je bila uobičajena praksa za narode koji su se žešće opirali rimljanima, vidi galske ratove i slično.
Ostatci Ilira su analizirani i genetski nemaju veze s nama. Populacijska genetika je potpuno pobila teoriju o modernim južnim Slavenima kao genetskim potomcima Ilira.

Postoji neko rašireno vjerovanje da je očigledna razlika u fenotipu između "južnjaka" i "sjevernjaka" vezana uz udio "ilirskih gena". Vjerujem da ti smatraš da je to pogrešno tumačenje. Zanima me koje bi bilo tvoje objašnjenje zašto se "Dinarci" toliko fizički razlikuju od ostalih Slavena.

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 16:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
buenos aires je napisao/la:
Passenger je napisao/la:

Pa u nama sigurno prevladava više krvi i više gena od takozvanih ilirskih plemena, ali jezik kojim govorimo je hrvatski, običaji su hrvatski, kultura je hrvatska, pismo je doduše latinsko a vjera romanska. Ja bih slikovito rekao da je od 5000 Ilira i 2000 Hrvata nastalo 7000 Hrvata.


Hrvati su sa ovih prostora, lutanje bile rase po svitu nije indikator drukčijeg porikla. Budalaštine o Perziji i slično...

Grabovac još u 4. stoljeću (koristeći arkive KC) pominje Hrvate kao izrazito dobre ratnike koji vojevaše po Dalmaciji. Dolazak Slavena nije bio nikakav povijesni prvenac, to su povratnici u krajeve u kojima živimo od davnina. Ni Srbi koji su došli s nepoznatim knezom nisu prvi Srbi na ovim prostorima.

Od svita koji nije išo nigdi već je prihvatio rimsku vlast, najprije se razgorio plamen kršćanske vire... Od onih koji su otišli sve do Baltika i Volge još dugo biše pogani.


Ne možeš iransku teoriju zvati budalaštinom samo zato što se ti s njom ne slažeš. Netko je uložio svoj trud i rad da bi otkrio poveznice Hrvata s Tanajskim pločama, sarmatskim plemenima, perzijskim imenima, sličnim riječima i nomadskim običajima naroda iranske visoravni. Ja ne kažem da je ta teorija točna, ali ne smijem ju ni odbaciti i nazvati budalaštinom, već je svakako treba uzeti u obzir.

Porfirogenetovi zapisi su dostupni široj javnosti, a prema njegovim zapisima Hrvati se doseljavaju od 7.stoljeća na ove prostore. Arhivi katoličke crkve koje navodi Grabovac nedostupni su javnosti, oni su negdje u ladicama Vatikanama, i mi sad možemo nagađat ili pogađat što tamo piše. Prema svim do sada poznatim i dostupnim povijesnim izvorima, nitko ne spominje Hrvate već u 4.stoljeću. To naravno ne znači da oni nisu postojali, ali barem pod tim imenom ih još nitko ne spominje u 4.stoljeću.

Logike ima da su Hrvati već bili na prostoru Ilirika i prije seoba iz 7.stoljeća. Jer država iz koje dolaze u 7.stoljeću zove se Bijela Hrvatska, a novu zemlju u koju dolaze nazivaju Crvena Hrvatska. S obzirom da su sarmatska plemena bojama označavali strane svijeta, bijela bi značilo sjeverna, a crvena bi značilo južna. Postavlja se pitanje, zašto svoju zemlju u kojoj žive prije dolaska na ove prostore nazivaju "sjeverna"? Da li su znali prije 7.stoljeća da će poći na jug? Logično bi bilo zaključiti da su bili prisutni i negdje na jugu, ali opet ponavljam, o tome nema povijesnih podataka.

Što se tiče poganstva, ono je bilo prisutno i u hrvatskim zemljama sve do 12.stoljeća. Neretvanska kneževina je dugo odbijala prihvatiti kršćanstvo, jer im je kršćanstvo zabranjivalo gusarenje. Ipak, većina hrvatskog naroda prihvatila je kršćanstvo vrlo lako, jer su ga prije naroda prihvatili hrvatski vladari. Vladari sigurno nisu prihvatili kršćanstvo jer su vjerovali da je Isus Krist Božji sin, već zato što su dobili jakog saveznika u Vatikanu. Dugo su međutim u hrvatskom narodu ostali običaji slavenske religije, bez obzira što smo prešli na kršćanstvo. Hrvatski vladari morali su gradit crkve na vrhovima brda, jer narod nije bio naučio štovat bogove u dolinama. U Hercegovini su do nazad 200 godina, unatoč što smo bili kršćani, ljudi išli u polje i molili boga sjetve za plodnu godinu, pa je onda Crkva uvela blagoslov polja da iskorijeni taj običaj. Do prije 50 godina se još uvijek vjerovalo u Babu Rogu, vukodlake, vile, vilenjake, vištice i ostala bića iz slavenske mitologije.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 16:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
dudu je napisao/la:
ako postoji rupa od 300 godina zašto se inzistira na teoriji doseljavanja Slavena? još kad se zna da se o ilirskim jezicima praktički ne zna ništa, ne postoji nikakav zapis, onda se može činiti da je to neka nametnuta teorija.


Jednostavno je, ilirskih zapisa nemamo jer su Iliri bili nepismeni. Zapisa O ILIRIMA imamo jako puno, jer su o njima pisali Rimljani i Grci. O jezicima ilirskih plemena znamo jako puno, jedni su bili helenizirani i pričali su grčki, drugi su bili romanizirani i pričali su rimski, treći su pričali mješavinom svoga i tuđeg jezika, brojne ilirske riječi su zapisane u rimskim zapisima, posebno imena ilirskih božanstava i ilirskih vojskovođa, a u rimskim zapisima nalazimo i prijevod riječi Delmat, što bi značilo ovčar. Dalmacija bi dakle bila - zemlja ovčara (ili ovaca).

Na teoriji o doseljavanju Slavena nitko ne inzistira. Ta teorija je prisutna jer o njoj postoji jako puno povijesnih zapisa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 16:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Clint Eastwood je napisao/la:
Iliri su bili Centum narod, najnovije istraživanje ostataka Ilira iz Like (ne mogu vjerovati da forumaši ovdje nisu upoznati s time) dokazuje da su bliski sa sjevernom Italijom, nikakve veze s nama, i pobilo je sve nebuloze Šarića i sličnih.
Osvojeni su od strane rimljana, s tim da kao i obično ona plemena koja su se više odupirala su bila potpuno istrebljena (uobičajeno za rimljane) a preživjeli su uglavnom bili rimski saveznici, koji su kasnije romanizirani, te se pomiješali sa kolonistima iz ostalih djelova rimske države, rimljani su naseljavali legionare iz svih djelova carstva te im davali zemlju, cilj je bio napraviti etnički miks naroda kako ne bi došlo do homogenizacije na etničkoj bazi, što su i uspjeli. Stvorili su rimljane koji su govorili latinski jezik, imali rimska imena i baštinili rimsku kulturu, etnički daljnim podrijetlom miks ilirskih plemena koji su bili saveznici Rima i doseljenika.
Iliricum je za vrijeme dolaska Hrvata iz Bijele Hrvatske bio potpuno depopuliziran što se tiče unutrašnjosti, Rimljani (nikakvi Iliri jer ih tada nema) su se povukli na obalu gdje su bili dio bizantske teme Dalmacije.
Mi smo u potpunosti Slaveni iz Bijele Hrvatske, nikakve veze sa "Ilirima".


Iliri prije svega nisu narod već skupina naroda. Ti narodi su ratovali između sebe, a ne samo protiv Rimljana. Daorse su na primjer Delmati izbrisali s lica zemlje, uništili su im grad Daorson (kod Stoca), pobili ih i odveli u ropstvo, a Rimljani su im bili saveznici u svemu tome. Kad su Delmati uništili Daorse, tada su Rimljani raskinuli savez s Delmatima i napali Delmate. U 9.godini nakon Kristova rođenja, Rimljani su uspjeli slomiti Delmate, zauzeli su im glavni grad Delminium (kod Tomislavgrada), i počeli se naseljavati na ove prostore. Najveći vojni logor su imali kod Ljubuškog (logor Bigeste), a nakon logora su počeli osnivati i veteranska naselja, za vojnike u mirovini, te konačno i gradove. Iako su se idućih 400 godina Rimljani doseljavali u Ilirik, oni nikad nisu postali većina u odnosu na Ilire. Tako da ne možeš reći da u vrijeme dolaska Hrvata, Ilira nije ni bilo. Bilo ih je itekako, ali su se stopili s Rimljanima. Padom Zapadnog Rimskog Carstva 475.godine, Rimljani čak napuštaju ove krajeve i odlaze, ali nisu naravno svi otišli. Nakon pada Zap.Rimskog Carstva, prostor Ilirika je pripao Istočnom Rimskom Carstvu ili Bizantu. Budući da je Ilirik bio rubni prostor Bizantskog Carstva, stalno su ga napadali i Huni i Goti i Vizigoti, i Avari, i mnogi drugi barbarski narodi. Hrvati su došli u Ilirik upravo na poziv bizantskog cara Heraklija, koji ih je zvao u pomoć u rat protiv Avara. Kada su porazili Avare, Heraklije je Hrvatima kao nagradu dopustio da ostanu u Iliriku. Dok su se Hrvati naseljavali u Ilirik, najvećim dijelom Ilirika je zavladala Franačka država, da bi se u 9.stoljeću u vrijeme kneza Branimira, Hrvatska osamostalila.

Također bih se referirao na tvoju zadnju rečenicu. To što smo najvjerojatnije došli iz Bijele Hrvatske, govorili slavenskim jezikom, vjerovali u slavenska božanstva itd., ne znači da smo u potpunosti Slaveni. Ako je točna iranska teorija, mi smo perzijsko ili sarmatsko pleme koje je u 7.stoljeću prije Krista pošlo s iranske visoravni, 200 godina živjelo u Kavkazu, pa 200 godina pod Uralom, pa se onda spustili na Baltik, pa tek u 4.stoljeću nakon Krista stigli na Karpate i rijeku Vislu, i tu osnovali Bijelu Hrvatsku, izmiješali se sa Slavenima, i slavenizirali se.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 17:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
buenos aires je napisao/la:
dudu je napisao/la:
ako postoji rupa od 300 godina zašto se inzistira na teoriji doseljavanja Slavena? još kad se zna da se o ilirskim jezicima praktički ne zna ništa, ne postoji nikakav zapis, onda se može činiti da je to neka nametnuta teorija.


Zapadnim narodima očito ne odgovara povijest po kojoj potiču s istoka Europe.

Na nadgrobnom spomeniku pominje se Ilir, pokojni Pajo...
Paio Totivs.
slika

Tu je i ilirsko sječivo, sika... Vođa velikog ilirskog ustanka iz prvog stoljeća zvao se Bato. Ilirska vladarka Teuta ili Teta...

Naši su stari uvik znali i divanili o sebi kao o lirima. Ponajviše su jezik svoj tako nazivali. Bunijevci što sa krša dinarskog dojdoše pod kule Subotičke, zaiskaše jezik dalmatinski od mađarskih vlasti u službenu upotribu da se metne. A sebe su nazivali Dalmatima.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Iliri_( ... 4%91arskoj)


Narodi nisu imali nacionalne svijesti u tom vremenu. Oni su se nazivali lokalnim toponimima. Tomislav je znao da je kralj Hrvata, ali narod nije znao koje je nacije niti mu je to bilo važno. Vojske su se formirale tako da se boriš za vladara, a ne za domovinu. Svaki kraj je govorio nekim svojim jezikom, a opet su svi pričali hrvatskim jezikom. Naši stari nisu mogli svoj jezik nazivati ilirskim, jer je ilirski jezik potpuno drugačiji od hrvatskog, koji pripada slavenskoj grupi jezika.

Najstarije europske kulture su grčka i rimska. Niti je to istok Europe, niti je zapad, već klasični mediteran. To ne znači međutim da narodi zapadne Europe potiču od Grčke i Rima, već znači da su postojali možda i prije Grka i Rimljana, ali su bili nepismeni, pa nisu pisali o sebi ni o drugima kao Rimljani i Grci. Baski imaju teoriju da su oni izravni potomci kromanjonaca, pećinskih ljudi koji su prvi nastanjivali Europu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 17:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
buenos aires je napisao/la:
Mali addendum glede jezika dalmatinskog..

Citat:
Prvi hrvatski rječnik, prikupljanje leksika

Faust Vrančić u svojem prvom izdanju hrvatskog rječnika koristi pridjev Dalmaticae, dok u drugom i proširenom sedmo jezičnom izdanju koje je priredio Petar Loderecker tadašnji češki benediktinac uz odobrenje Vrančića riječi poput „Dalmata, Dalmatia, Dalmatice“ se doslovno prevode kao „Hrvat, Hrvatska zemlja, Hrvatski“. Ovime se zapravo potvrdilo kako se izdanje Faustovog rječnika može smatrati kao prvi hrvatski rječnik.

https://www.arz.hr/prvi-hrvatski-rjecnik/


Nakon smrti Dmitra Zvonimira, hrvatske zemlje su se raspale, tek je ban Jelačić uspio spojiti ponovno Dalmaciju, Slavoniju i sjevernu Hrvatsku pod istog vladara.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 17:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Simun{-.-} je napisao/la:
dudu je napisao/la:
ako postoji rupa od 300 godina zašto se inzistira na teoriji doseljavanja Slavena? još kad se zna da se o ilirskim jezicima praktički ne zna ništa, ne postoji nikakav zapis, onda se može činiti da je to neka nametnuta teorija.


Kronološka rupa od oko 300 godina postoji bez obzira na tvrdnju suvremenih povjesničara, tim više što se oni uglavnom služe izvorima nastalim nakon tisućljeća!
Teorija se može samo postaviti, a onda se terenskim istraživanjem mora dokazati ili odbaciti.
Stratigrafija, astronomija i povijesni dokumenti, s druge strane, pokazuju veliku anomaliju.
Najbolji primjer reforma gregorijanskog kalendara.

Još nekoliko primjera. (Napisat ću i tekst o slavenskom naseljavanju kad stignem)
- Arheološki ili umjetničko-povijesno nejasna stoljeća i/ili praznine ili dupliciranja u historiografiji ranog srednjeg vijeka mogu se dokazati za npr. Island, Englesku, Franačko Carstvo, Španjolsku, Mađarsku, Bizant, Armeniju, Gruziju, Rusiju, Poljsku, Siciliju i brojne pojedinačne gradove.
- Nakon konačnog uređivanja Talmuda u 6. stoljeću, tri stotine godina nisu napisani židovski tekstovi. Zašto?
- Nestale ili nepostojeće zgrade na zapadu konvencionalno se objašnjavaju upadima Vikinga. Dolazili su svako proljeće, pljačkali i palili zemlju, a odlazili u jesen. Ali problem je što uopće nepostoji arheoloških tragova ovih vikinških pohoda. Na istoku (Gruzija i Armenija), nedostatak crkava u dotičnom razdoblju objašnjava se redovitim provalama Saracena za koje isto nema dokaza.
- Među Parsima u Indiji, sekte Šahinšahija i Kadimija međusobno su se borile zbog različitih kronologija koje su se prenosile i koje su se razlikovale za 3 stoljeća.
- Mađari pod Arpadom zauzimaju oko god. 900 nenaseljenu zemlju koju su Slaveni do tada zanemarivali?
- Widukind iz Corvey koristi pojmove Mađari i Avari naizmjenično. Dva slična totalna poraza 611 i 910.
- Papinske odluke pod Teodorikom i Karlom Velikim ponavljaju se u razdoblju od 298 do 300 godina.
- Ratoborni Langobardi se pokorili Francima (kako izvješćuje Grgur iz Toursa) i zatim održavaju mir više od 200 godina?
- Dokazano je da je velika većina longobardskih kraljevskih povelja krivotvorena.
- Poznati centri za falsficiranje dokumenata bili su St. Denis, Reichenau, Stablo, Fulda, Köln i Pfäfers... medju ostalim.
- Mnogi krivotvoreni dokumenti koji su bili ispred svog vremena (npr. Konstantinova donacija) za krivotvoritelje nisu imali smisla.
- Pregled više od 2000 dokumenata iz Bavarske nije otkrio niti jednu točno datiranu zgradu iz tog "mračnog" razdoblja.

- Izvješća o pomrčini Sunca iz kasne antike su netočna (pod pretpostavkom konstantnog usporavanja Zemljine rotacije).
Ni astronomi više ne vjeruju da se teza o 3 stoljeća može opovrgnuti podacima o pomrčinama Sunca u starim izvorima.
Astronom i prof. Dieter B. Herrmann: 'Neosporan dokaz protiv ove teze ne može se pružiti samo na temelju povijesnih pomrčina Sunca."

- Planetarna konstelacija od 30. rujna 395. iznad Patmosa točno odgovara opisu Ivanova Otkrivenja - 3 stoljeća nakon tradicionalnog vremena nastanka.
U ožujku 1907. ruski astronom Nikolaj Aleksandrovič Morozov objavio je svoje djelo 'Otkrivenje svetog Ivana - Astronomsko-povijesno istraživanje'. Matematički gledano, sunce, mjesec, tri vanjska i dva unutarnja planeta mogu formirati 3.732.480 zviježđa u dvanaest zviježđa zodijaka (125 × 5 × 3), tako da je slučajno podudaranje gotovo nemoguće. Općenito, s obzirom na Ireneja Lyonskog, otkrivenje je viđeno/napisano pri kraju vladavine Domicijana (81-96). Prema tome, ili otkrivenje ili vladavina Domicijana datirana je oko tri stoljeća prestara.

Sljedeći veliki problem je mnogo duplikata koji datiraju iz tog doba!
Neki značajni dvostruki spojevi su:
- Armenski povjesničar Chorenatzi živio je u 5. stoljeću. Napisao je povijest Armenije do 440. godine. Izvori koje navodi datiraju iz 5. stoljeća. On sam se citira tek više od 400 godina kasnije, nakon čega se svi povjesničari pozivaju na njega. Mnogi ga povjesničari stoga datiraju u 8. stoljeće. Ali zašto onda povjesničar piše raspravu o 5. stoljeću, vremenu koje je 300 godina iza njega, dok se u međuvremenu traže njegova djela iz njegova vremena!
- Takozvano mađarsko osvajanje datirano je u staroj, važnoj mađarskoj ilustriranoj kronici u 7. st., ali konvencionalno u 10. st. Isto vrijedi i za godinu rođenja kneza Stjepana I.
- Dunstan, 'prvi opat engleske nacije', osniva opatiju Malmesbury, gdje Aldhelm postaje opat 674. godine, dok u povjesni izvorima, Dunstan je bio nadbiskup Canterburyja do 988. godine.

Što kažu C14 i dendrokronologija:
Radiokarbonsko (C14) i dendrokronološko datiranje nisu jednostavne, neproblematične metode. C14 datumi su statističke vrijednosti. Dobivaju se sljedećim postupcima:
- Radiokarbonsko (C14) i dendrokronološko datiranje nisu jednostavne, neproblematične metode. C14 datumi su statističke vrijednosti. Dobivaju se sljedećim postupkom
- Rezultat je 'kalibriran', tj. sinkroniziran s uzorcima za koje se pretpostavlja da su poznati. Kalibracija C14 datuma postala je neophodna kada je otkrio metodu Frank Libby, te je otkrio da drevni uzorci daju datume koji su bili premladi! Kalibracija je učinila metodu kružnom i neupotrebljivom za pitanja kronologije.(Hysteron-Proteron)
- Kalibracija je postala preciznija kada je 1960. korištena dendrokronologija (datiranje usporedbom godova rasta stabala i uzoraka drva). Budući da se ubrzo počelo datirati godove drveća s C14, ova je metoda također postala kružna (uzorci drva datirani s C14 = C14 kalibriran od strane Dendra).
- Za razdoblje između 0 i oko 2000 pos. Kr., kalibracijska krivulja pokazuje jake, neobjašnjive nepravilnosti. Fizičar Hans E. Korth je pokazao da anomalije nestaju kada se kao osnova uzme teza o srednjem vijeku.


Toliko za sad.
Tekst inace pisem na njemackom, koji mi je jaci od hrvatskog, pa ga prevodim sa ImTranslator (firefox addon)


Pročitat ću kada stignem, nemam vremena sada


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 17:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39
Postovi: 60333
Lokacija: DAZP HQ
Clint Eastwood je napisao/la:
buenos aires je napisao/la:

Zapadnim narodima očito ne odgovara povijest po kojoj potiču s istoka Europe.

Na nadgrobnom spomeniku pominje se Ilir, pokojni Pajo...
Paio Totivs.
slika

Tu je i ilirsko sječivo, sika... Vođa velikog ilirskog ustanka iz prvog stoljeća zvao se Bato. Ilirska vladarka Teuta ili Teta...

Naši su stari uvik znali i divanili o sebi kao o lirima. Ponajviše su jezik svoj tako nazivali. Bunijevci što sa krša dinarskog dojdoše pod kule Subotičke, zaiskaše jezik dalmatinski od mađarskih vlasti u službenu upotribu da se metne. A sebe su nazivali Dalmatima.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Iliri_( ... 4%91arskoj)


Tako su se nazivali jer nisu poznavali povijest, arheologiju i ponajviše genetiku koju mi danas poznajemo jer imamo alate i tehnologiju za to.
Mi smo podrijetlom iz Bijele Hrvatske, Iliri su Centum narodi genetski najsličniji Italicima koji su se nakon rimskog osvajanja asimilirali u rimljane i pomiješali s ostalim narodima unutar rimskog carstva, i to uglavnom oni koji su bili frendovi s rimljanima, ostali su pobijeni i porobljeni.
Upravo Delmati su jako desetkovani od strane rimljana, a Ardijejci (pleme iz kojeg je Teuta) potpuno uništeni, što je bila uobičajena praksa za narode koji su se žešće opirali rimljanima, vidi galske ratove i slično.
Ostatci Ilira su analizirani i genetski nemaju veze s nama. Populacijska genetika je potpuno pobila teoriju o modernim južnim Slavenima kao genetskim potomcima Ilira.


I2a je naša dominantna halogrupa, prisutna na ovim prostorima u kontinuitetu najmanje 15000 godina, malte ne najstariji Europljani.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 20:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 22:41
Postovi: 9853
Passenger je napisao/la:
buenos aires je napisao/la:
Logike ima da su Hrvati već bili na prostoru Ilirika i prije seoba iz 7.stoljeća. Jer država iz koje dolaze u 7.stoljeću zove se Bijela Hrvatska, a novu zemlju u koju dolaze nazivaju Crvena Hrvatska. S obzirom da su sarmatska plemena bojama označavali strane svijeta, bijela bi značilo sjeverna, a crvena bi značilo južna. Postavlja se pitanje, zašto svoju zemlju u kojoj žive prije dolaska na ove prostore nazivaju "sjeverna"? Da li su znali prije 7.stoljeća da će poći na jug? Logično bi bilo zaključiti da su bili prisutni i negdje na jugu, ali opet ponavljam, o tome nema povijesnih podataka.


Ovo nema apsolutno nikakvog smisla što si napiso.

Pa zvali su je Bijela kad su se već bili spustili... sasvim logično. Nema potrebe za ostavljanjem mističnih zona. Crvena Hrvatska je izmišljotina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 20:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2019, 21:21
Postovi: 882
Passenger je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:
Iliri su bili Centum narod, najnovije istraživanje ostataka Ilira iz Like (ne mogu vjerovati da forumaši ovdje nisu upoznati s time) dokazuje da su bliski sa sjevernom Italijom, nikakve veze s nama, i pobilo je sve nebuloze Šarića i sličnih.
Osvojeni su od strane rimljana, s tim da kao i obično ona plemena koja su se više odupirala su bila potpuno istrebljena (uobičajeno za rimljane) a preživjeli su uglavnom bili rimski saveznici, koji su kasnije romanizirani, te se pomiješali sa kolonistima iz ostalih djelova rimske države, rimljani su naseljavali legionare iz svih djelova carstva te im davali zemlju, cilj je bio napraviti etnički miks naroda kako ne bi došlo do homogenizacije na etničkoj bazi, što su i uspjeli. Stvorili su rimljane koji su govorili latinski jezik, imali rimska imena i baštinili rimsku kulturu, etnički daljnim podrijetlom miks ilirskih plemena koji su bili saveznici Rima i doseljenika.
Iliricum je za vrijeme dolaska Hrvata iz Bijele Hrvatske bio potpuno depopuliziran što se tiče unutrašnjosti, Rimljani (nikakvi Iliri jer ih tada nema) su se povukli na obalu gdje su bili dio bizantske teme Dalmacije.
Mi smo u potpunosti Slaveni iz Bijele Hrvatske, nikakve veze sa "Ilirima".


Iliri prije svega nisu narod već skupina naroda. Ti narodi su ratovali između sebe, a ne samo protiv Rimljana. Daorse su na primjer Delmati izbrisali s lica zemlje, uništili su im grad Daorson (kod Stoca), pobili ih i odveli u ropstvo, a Rimljani su im bili saveznici u svemu tome. Kad su Delmati uništili Daorse, tada su Rimljani raskinuli savez s Delmatima i napali Delmate. U 9.godini nakon Kristova rođenja, Rimljani su uspjeli slomiti Delmate, zauzeli su im glavni grad Delminium (kod Tomislavgrada), i počeli se naseljavati na ove prostore. Najveći vojni logor su imali kod Ljubuškog (logor Bigeste), a nakon logora su počeli osnivati i veteranska naselja, za vojnike u mirovini, te konačno i gradove. Iako su se idućih 400 godina Rimljani doseljavali u Ilirik, oni nikad nisu postali većina u odnosu na Ilire. Tako da ne možeš reći da u vrijeme dolaska Hrvata, Ilira nije ni bilo. Bilo ih je itekako, ali su se stopili s Rimljanima. Padom Zapadnog Rimskog Carstva 475.godine, Rimljani čak napuštaju ove krajeve i odlaze, ali nisu naravno svi otišli. Nakon pada Zap.Rimskog Carstva, prostor Ilirika je pripao Istočnom Rimskom Carstvu ili Bizantu. Budući da je Ilirik bio rubni prostor Bizantskog Carstva, stalno su ga napadali i Huni i Goti i Vizigoti, i Avari, i mnogi drugi barbarski narodi. Hrvati su došli u Ilirik upravo na poziv bizantskog cara Heraklija, koji ih je zvao u pomoć u rat protiv Avara. Kada su porazili Avare, Heraklije je Hrvatima kao nagradu dopustio da ostanu u Iliriku. Dok su se Hrvati naseljavali u Ilirik, najvećim dijelom Ilirika je zavladala Franačka država, da bi se u 9.stoljeću u vrijeme kneza Branimira, Hrvatska osamostalila.

Također bih se referirao na tvoju zadnju rečenicu. To što smo najvjerojatnije došli iz Bijele Hrvatske, govorili slavenskim jezikom, vjerovali u slavenska božanstva itd., ne znači da smo u potpunosti Slaveni. Ako je točna iranska teorija, mi smo perzijsko ili sarmatsko pleme koje je u 7.stoljeću prije Krista pošlo s iranske visoravni, 200 godina živjelo u Kavkazu, pa 200 godina pod Uralom, pa se onda spustili na Baltik, pa tek u 4.stoljeću nakon Krista stigli na Karpate i rijeku Vislu, i tu osnovali Bijelu Hrvatsku, izmiješali se sa Slavenima, i slavenizirali se.


Točno da su Iliri skupina naroda a ne jedan narod. Recimo samo Delmati su imali nekoliko plemena, dakle radi se o narodu a ne o plemenu, Iliri su bili nešto ala Slaveni ili Germani dakle skupina naroda, ono što je važno primjetiti da su bili Centum narodi koji nema nikakve veze sa Slavenima.
Naravno da rimljnani jesu bili većina u Iliriku, predrimski narodi su romanizirani i postali su Rimljani, dakle stari identiteti su nestali, to što su ti ljudi koji su pričali latinskim jezikom i sebe smtrali rimljanima bili nekim daljim podrijetlom je nebitno, i ne može se pouzdano utvrditi, ono što je sigurno da su "hardcore" plemena (oni koji su najviše ratovali protiv rimljana) bila dobro desetkovana od strane rimljana i da su preživjeli uglavnom njihovi saveznici.
Rimljani jesu potpuno napustili unutrašnjost dinarida koja je bila depopulizirana nakon 475. i povlače se na obalu u gradove, unutrašnjosti harače razne horde a najznačajniji su bili Avari koje istjeruju Hrvati iz Bijele Hrvatske i tu se naseljavaju, a zatim i na obalu gdje smo pomalo asimilirali rimljane.
Ovo o Herkliju je najvjerojatnije bizantska politička propaganda, unutrašnjosti Ilirika u 7. stoljeću vladaju Avari, Bizantski car je tu bitan kao semafor u GTA. Hrvati jednostano dolaze, istjeruju Avare i uzimaju Ilirik.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 14 srp 2022, 20:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 lis 2013, 22:41
Postovi: 9853
dudu je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:

Tako su se nazivali jer nisu poznavali povijest, arheologiju i ponajviše genetiku koju mi danas poznajemo jer imamo alate i tehnologiju za to.
Mi smo podrijetlom iz Bijele Hrvatske, Iliri su Centum narodi genetski najsličniji Italicima koji su se nakon rimskog osvajanja asimilirali u rimljane i pomiješali s ostalim narodima unutar rimskog carstva, i to uglavnom oni koji su bili frendovi s rimljanima, ostali su pobijeni i porobljeni.
Upravo Delmati su jako desetkovani od strane rimljana, a Ardijejci (pleme iz kojeg je Teuta) potpuno uništeni, što je bila uobičajena praksa za narode koji su se žešće opirali rimljanima, vidi galske ratove i slično.
Ostatci Ilira su analizirani i genetski nemaju veze s nama. Populacijska genetika je potpuno pobila teoriju o modernim južnim Slavenima kao genetskim potomcima Ilira.


I2a je naša dominantna halogrupa, prisutna na ovim prostorima u kontinuitetu najmanje 15000 godina, malte ne najstariji Europljani.


I2a je slavenska haplogrupa i nema veze s Ilirima... Ima je dosta kod Ukrajinaca...


Privitak/ci:
6a50ef0fa92f801514fe2abaca80f385.gif
6a50ef0fa92f801514fe2abaca80f385.gif [ 25.65 KiB | Pogledano 2243 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 05:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2020, 17:43
Postovi: 1043
buenos aires je napisao/la:
Mali addendum glede jezika dalmatinskog..

Citat:
Prvi hrvatski rječnik, prikupljanje leksika

Faust Vrančić u svojem prvom izdanju hrvatskog rječnika koristi pridjev Dalmaticae, dok u drugom i proširenom sedmo jezičnom izdanju koje je priredio Petar Loderecker tadašnji češki benediktinac uz odobrenje Vrančića riječi poput „Dalmata, Dalmatia, Dalmatice“ se doslovno prevode kao „Hrvat, Hrvatska zemlja, Hrvatski“. Ovime se zapravo potvrdilo kako se izdanje Faustovog rječnika može smatrati kao prvi hrvatski rječnik.

https://www.arz.hr/prvi-hrvatski-rjecnik/

slika

_________________
Udio šizmatika u Hrvatskoj:
1921.-17%
2021.- 3%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 17:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 stu 2021, 11:21
Postovi: 2207
Tuta je napisao/la:
dudu je napisao/la:

I2a je naša dominantna halogrupa, prisutna na ovim prostorima u kontinuitetu najmanje 15000 godina, malte ne najstariji Europljani.


I2a je slavenska haplogrupa i nema veze s Ilirima... Ima je dosta kod Ukrajinaca...


Kod njih najviše kod Rusina na području Bijele Hrvatske, koji imaju predaju da potiču od Hrvata, najviše u brdskoj grupi s najočuvanijim običajima, tamo je sličnost gena i sa majčine strane prema Hrvatima u top 3.

S time da i tako jest među najstarijim, kako god puno prije i Ilura i Slavena.

Najzad, uklapa se u sve povijesne dokumente.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 20:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Simun{-.-} je napisao/la:
dudu je napisao/la:
ako postoji rupa od 300 godina zašto se inzistira na teoriji doseljavanja Slavena? još kad se zna da se o ilirskim jezicima praktički ne zna ništa, ne postoji nikakav zapis, onda se može činiti da je to neka nametnuta teorija.


Kronološka rupa od oko 300 godina postoji bez obzira na tvrdnju suvremenih povjesničara, tim više što se oni uglavnom služe izvorima nastalim nakon tisućljeća!
Teorija se može samo postaviti, a onda se terenskim istraživanjem mora dokazati ili odbaciti.
Stratigrafija, astronomija i povijesni dokumenti, s druge strane, pokazuju veliku anomaliju.
Najbolji primjer reforma gregorijanskog kalendara.

Još nekoliko primjera. (Napisat ću i tekst o slavenskom naseljavanju kad stignem)
- Arheološki ili umjetničko-povijesno nejasna stoljeća i/ili praznine ili dupliciranja u historiografiji ranog srednjeg vijeka mogu se dokazati za npr. Island, Englesku, Franačko Carstvo, Španjolsku, Mađarsku, Bizant, Armeniju, Gruziju, Rusiju, Poljsku, Siciliju i brojne pojedinačne gradove.
- Nakon konačnog uređivanja Talmuda u 6. stoljeću, tri stotine godina nisu napisani židovski tekstovi. Zašto?
- Nestale ili nepostojeće zgrade na zapadu konvencionalno se objašnjavaju upadima Vikinga. Dolazili su svako proljeće, pljačkali i palili zemlju, a odlazili u jesen. Ali problem je što uopće nepostoji arheoloških tragova ovih vikinških pohoda. Na istoku (Gruzija i Armenija), nedostatak crkava u dotičnom razdoblju objašnjava se redovitim provalama Saracena za koje isto nema dokaza.
- Među Parsima u Indiji, sekte Šahinšahija i Kadimija međusobno su se borile zbog različitih kronologija koje su se prenosile i koje su se razlikovale za 3 stoljeća.
- Mađari pod Arpadom zauzimaju oko god. 900 nenaseljenu zemlju koju su Slaveni do tada zanemarivali?
- Widukind iz Corvey koristi pojmove Mađari i Avari naizmjenično. Dva slična totalna poraza 611 i 910.
- Papinske odluke pod Teodorikom i Karlom Velikim ponavljaju se u razdoblju od 298 do 300 godina.
- Ratoborni Langobardi se pokorili Francima (kako izvješćuje Grgur iz Toursa) i zatim održavaju mir više od 200 godina?
- Dokazano je da je velika većina longobardskih kraljevskih povelja krivotvorena.
- Poznati centri za falsficiranje dokumenata bili su St. Denis, Reichenau, Stablo, Fulda, Köln i Pfäfers... medju ostalim.
- Mnogi krivotvoreni dokumenti koji su bili ispred svog vremena (npr. Konstantinova donacija) za krivotvoritelje nisu imali smisla.
- Pregled više od 2000 dokumenata iz Bavarske nije otkrio niti jednu točno datiranu zgradu iz tog "mračnog" razdoblja.

- Izvješća o pomrčini Sunca iz kasne antike su netočna (pod pretpostavkom konstantnog usporavanja Zemljine rotacije).
Ni astronomi više ne vjeruju da se teza o 3 stoljeća može opovrgnuti podacima o pomrčinama Sunca u starim izvorima.
Astronom i prof. Dieter B. Herrmann: 'Neosporan dokaz protiv ove teze ne može se pružiti samo na temelju povijesnih pomrčina Sunca."

- Planetarna konstelacija od 30. rujna 395. iznad Patmosa točno odgovara opisu Ivanova Otkrivenja - 3 stoljeća nakon tradicionalnog vremena nastanka.
U ožujku 1907. ruski astronom Nikolaj Aleksandrovič Morozov objavio je svoje djelo 'Otkrivenje svetog Ivana - Astronomsko-povijesno istraživanje'. Matematički gledano, sunce, mjesec, tri vanjska i dva unutarnja planeta mogu formirati 3.732.480 zviježđa u dvanaest zviježđa zodijaka (125 × 5 × 3), tako da je slučajno podudaranje gotovo nemoguće. Općenito, s obzirom na Ireneja Lyonskog, otkrivenje je viđeno/napisano pri kraju vladavine Domicijana (81-96). Prema tome, ili otkrivenje ili vladavina Domicijana datirana je oko tri stoljeća prestara.

Sljedeći veliki problem je mnogo duplikata koji datiraju iz tog doba!
Neki značajni dvostruki spojevi su:
- Armenski povjesničar Chorenatzi živio je u 5. stoljeću. Napisao je povijest Armenije do 440. godine. Izvori koje navodi datiraju iz 5. stoljeća. On sam se citira tek više od 400 godina kasnije, nakon čega se svi povjesničari pozivaju na njega. Mnogi ga povjesničari stoga datiraju u 8. stoljeće. Ali zašto onda povjesničar piše raspravu o 5. stoljeću, vremenu koje je 300 godina iza njega, dok se u međuvremenu traže njegova djela iz njegova vremena!
- Takozvano mađarsko osvajanje datirano je u staroj, važnoj mađarskoj ilustriranoj kronici u 7. st., ali konvencionalno u 10. st. Isto vrijedi i za godinu rođenja kneza Stjepana I.
- Dunstan, 'prvi opat engleske nacije', osniva opatiju Malmesbury, gdje Aldhelm postaje opat 674. godine, dok u povjesni izvorima, Dunstan je bio nadbiskup Canterburyja do 988. godine.

Što kažu C14 i dendrokronologija:
Radiokarbonsko (C14) i dendrokronološko datiranje nisu jednostavne, neproblematične metode. C14 datumi su statističke vrijednosti. Dobivaju se sljedećim postupcima:
- Radiokarbonsko (C14) i dendrokronološko datiranje nisu jednostavne, neproblematične metode. C14 datumi su statističke vrijednosti. Dobivaju se sljedećim postupkom
- Rezultat je 'kalibriran', tj. sinkroniziran s uzorcima za koje se pretpostavlja da su poznati. Kalibracija C14 datuma postala je neophodna kada je otkrio metodu Frank Libby, te je otkrio da drevni uzorci daju datume koji su bili premladi! Kalibracija je učinila metodu kružnom i neupotrebljivom za pitanja kronologije.(Hysteron-Proteron)
- Kalibracija je postala preciznija kada je 1960. korištena dendrokronologija (datiranje usporedbom godova rasta stabala i uzoraka drva). Budući da se ubrzo počelo datirati godove drveća s C14, ova je metoda također postala kružna (uzorci drva datirani s C14 = C14 kalibriran od strane Dendra).
- Za razdoblje između 0 i oko 2000 pos. Kr., kalibracijska krivulja pokazuje jake, neobjašnjive nepravilnosti. Fizičar Hans E. Korth je pokazao da anomalije nestaju kada se kao osnova uzme teza o srednjem vijeku.


Toliko za sad.
Tekst inace pisem na njemackom, koji mi je jaci od hrvatskog, pa ga prevodim sa ImTranslator (firefox addon)


Pa moguće je da se dogodila neka kataklizma, ne znam što da kažem na to. A možda ipak nije. Nemaju ni stoljeća prije 6.-og toliku masu rukom opipljivih dokaza o nečemu. Povijest je uvijek varijabilna, na osnovu povijesnih zapisa i arheoloških nalaza razvijamo teoriju kako je nešto izgledalo. Ova pitanja koja si ti postavio i koja upućuju na nejasnoće između 6. i 9.stoljeća, mogu se vrlo lako primijeniti i na ranija i na kasnija stoljeća. Po čemu ti možeš dokazati da se neka kataklizma uistinu dogodila? Ako ne možeš dokazati, zbog kojih nalaza ili zapisa to pretpostavljaš?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 20:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Eminencija je napisao/la:
D. Zvonimir je napisao/la:
A kontrolom kao ne mozes tjerati ljude? "Kontrolu" nad Hrvatskom danas imaju Hrvati, pa opet ta kontrola tjera ljude odavde. Nažalost ako se nastavi ovakav trend, tu si upravu, nestajemo, stoga se kao društvo trebamo budit i napadati, kritizirati svu vlast. Vlast kad se počne naroda bojati, dva puta će razmisliti koji potez napraviti. Medjutim da ne trolam temu.
Općenito smatram da bi se tekovine kraljevstva Hrvata, vladari i moć koju su imali, trebali vratiti kroz medije prvobitno pa time postupno medju ljudima kao tema svjetonazora, moći koju su nekad naši preci imali. Jasno da se radi o nekoj već daljoj prošlosti, ali radi se o nečemu jako pozitivnom u našem narodu. Vladalo je zajedništvo, zlatne krune su dolazile ravno iz Rima, jaka vojska je bila prisutna, što pjesadija, što mornarica. Bizantski i rimski zapisi ispunjeni su Hrvatima i Hrvatskim Kraljevstvom, a time služe i kao neovisan i nepobitan izvor. Pa tko god je se nekad popeo na Podhum u Rami, Vran planinu, Kamesnicu, Biokovo itd, pogledao ta prostranstva, pa nemoguće da mu nije palo na pamet "Čovječe kako lijepo, a sve naše. Naši kraljevi i ljudi davno ovuda prodjose i godinama čuvahu, ostaviše nama danas u nasljeđe."
Šteta da se malo više ne priča o tim pozitivnim činjenicama, mislim da bi u ljudima ipak probudilo neku zilavost i prkos, možda bi ih natjeralo na razmišljanje kako to da danas ostajemo bez svega, a sve nam dato.

Opet romantizam.
Vladao je tomislav koji je tad bio ono sto je sad todoric.
On je bio jak,puk nije imao nista.


:smijeh Ne možeš uspoređivati kralja Tomislava i Ivicu Todorića na ovaj način, preglupo je. Totalno je drugačiji kontekst vremena i okolnosti, ali to zaista sad ne mogu objašnjavati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 20:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Eminencija je napisao/la:
Citat:
Nestale ili nepostojeće zgrade na zapadu konvencionalno se objašnjavaju upadima Vikinga. Dolazili su svako proljeće, pljačkali i palili zemlju, a odlazili u jesen. Ali problem je što uopće nepostoji arheoloških tragova ovih vikinških pohoda. Na istoku (Gruzija i Armenija), nedostatak crkava u dotičnom razdoblju objašnjava se redovitim provalama Saracena za koje isto nema dokaza.
- Među Parsima u Indiji, sekte Šahinšahija i Kadimija međusobno su se borile zbog različitih kronologija koje su se prenosile i koje su se razlikovale za 3 stoljeća.

Zanimljivo :)
Gledo sam nekog nordijca kako prica da ti vikinski pohodi nisu bili nista drugo nego testovi hrabrosti nordijskih teenagera pa i dice.
Bio je neki viking 11-godisnjak u tim njihovim sagama.

Covjek kaze da su to cesce bile krađe nego pljacke i da su bila reketarenja i to vazala koji su im dugovali novac ocevima.
Znaci balavurdija nordijskih vladara je pokazivala da ima muda tako sto ode tatinom duzniku i pokusa naplatit dug na svoju ruku.U par navrata dolazi do sranja(masakara) i to je u biti to.
Povjest najvise prica o tim masakrima ali vecinom je bilo nenasilno.

U jednoj sagi cak nekakvi vikinzi gunđaju o tom nekom njihovom vikingu koji je pretjerano bio grub prema robinji,ovi nisu moglui razumit potrebu za nasiljem nad robljem,vecinom dobro tretirali robove,izopcili toga lika sta se ruzno ponio prema zarobljenici :)

Kaze covjek da je univerzalna tema tih saga drugarstvo,lojalnost i slicno.
Vikinzi su u sagama opisani onako kako mi opisujemo skandinavce kao smirene,racionalne,nenasilne.
Covjek kaze kako ovi tvorci serija i filmova o vikinzima kao da nikad nisu vidili nordijca :D


Nasilje je bilo normalno za sve ljude starog vijeka i ranog srednjeg vijeka. Ubojstvo čovjeka je bilo kao danas psovka Boga, svi su znali da to nije u redu, ali većina je to svakodnevno radila. Taj što priča kako su Vikinzi bili smireni pacifisti, sere kvake.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 21:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
dudu je napisao/la:
Clint Eastwood je napisao/la:

Tako su se nazivali jer nisu poznavali povijest, arheologiju i ponajviše genetiku koju mi danas poznajemo jer imamo alate i tehnologiju za to.
Mi smo podrijetlom iz Bijele Hrvatske, Iliri su Centum narodi genetski najsličniji Italicima koji su se nakon rimskog osvajanja asimilirali u rimljane i pomiješali s ostalim narodima unutar rimskog carstva, i to uglavnom oni koji su bili frendovi s rimljanima, ostali su pobijeni i porobljeni.
Upravo Delmati su jako desetkovani od strane rimljana, a Ardijejci (pleme iz kojeg je Teuta) potpuno uništeni, što je bila uobičajena praksa za narode koji su se žešće opirali rimljanima, vidi galske ratove i slično.
Ostatci Ilira su analizirani i genetski nemaju veze s nama. Populacijska genetika je potpuno pobila teoriju o modernim južnim Slavenima kao genetskim potomcima Ilira.


I2a je naša dominantna halogrupa, prisutna na ovim prostorima u kontinuitetu najmanje 15000 godina, malte ne najstariji Europljani.


Moram priznati da se u genetiku razumijem ko' časna sestra u cincilator motora. Te haplogrupe mi nisu jača strana. Meni ta informacija da je naša haplogrupa 12a, ništa ne znači.

Logike bi moglo biti da smo najstariji Europljani jer je život pećinskih ljudi dokazan u špiljama današnje Francuske, Španjolske, Hrvatske i BiH. Malo je međutim vjerojatno, da smo mi danas potomci tih pećinskih ljudi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 21:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Tuta je napisao/la:
Passenger je napisao/la:


Ovo nema apsolutno nikakvog smisla što si napiso.

Pa zvali su je Bijela kad su se već bili spustili... sasvim logično. Nema potrebe za ostavljanjem mističnih zona. Crvena Hrvatska je izmišljotina.


Zvali su je Bijela Hrvatska dok su živjeli u njoj, prije polaska prema jugu. Originalno ne Bijela Hrvatska, već Bialochorwatija. Poznato je i nekoliko bjelohrvatskih knezova, Votjeh, Potjeh, Radoslav i Kršimir. U južnoj Poljskoj se i dan danas oko 10 000 ljudi izjašnjava kao Bialochorwati. Najpoznatija osoba koja se izjašnjavala kao bijelohrvatica je majka pape Ivana Pavla II-og.

Zašto kažeš da je Crvena Hrvatska izmišljotina, ne kužim?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 21:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
Clint Eastwood je napisao/la:
Passenger je napisao/la:

Iliri prije svega nisu narod već skupina naroda. Ti narodi su ratovali između sebe, a ne samo protiv Rimljana. Daorse su na primjer Delmati izbrisali s lica zemlje, uništili su im grad Daorson (kod Stoca), pobili ih i odveli u ropstvo, a Rimljani su im bili saveznici u svemu tome. Kad su Delmati uništili Daorse, tada su Rimljani raskinuli savez s Delmatima i napali Delmate. U 9.godini nakon Kristova rođenja, Rimljani su uspjeli slomiti Delmate, zauzeli su im glavni grad Delminium (kod Tomislavgrada), i počeli se naseljavati na ove prostore. Najveći vojni logor su imali kod Ljubuškog (logor Bigeste), a nakon logora su počeli osnivati i veteranska naselja, za vojnike u mirovini, te konačno i gradove. Iako su se idućih 400 godina Rimljani doseljavali u Ilirik, oni nikad nisu postali većina u odnosu na Ilire. Tako da ne možeš reći da u vrijeme dolaska Hrvata, Ilira nije ni bilo. Bilo ih je itekako, ali su se stopili s Rimljanima. Padom Zapadnog Rimskog Carstva 475.godine, Rimljani čak napuštaju ove krajeve i odlaze, ali nisu naravno svi otišli. Nakon pada Zap.Rimskog Carstva, prostor Ilirika je pripao Istočnom Rimskom Carstvu ili Bizantu. Budući da je Ilirik bio rubni prostor Bizantskog Carstva, stalno su ga napadali i Huni i Goti i Vizigoti, i Avari, i mnogi drugi barbarski narodi. Hrvati su došli u Ilirik upravo na poziv bizantskog cara Heraklija, koji ih je zvao u pomoć u rat protiv Avara. Kada su porazili Avare, Heraklije je Hrvatima kao nagradu dopustio da ostanu u Iliriku. Dok su se Hrvati naseljavali u Ilirik, najvećim dijelom Ilirika je zavladala Franačka država, da bi se u 9.stoljeću u vrijeme kneza Branimira, Hrvatska osamostalila.

Također bih se referirao na tvoju zadnju rečenicu. To što smo najvjerojatnije došli iz Bijele Hrvatske, govorili slavenskim jezikom, vjerovali u slavenska božanstva itd., ne znači da smo u potpunosti Slaveni. Ako je točna iranska teorija, mi smo perzijsko ili sarmatsko pleme koje je u 7.stoljeću prije Krista pošlo s iranske visoravni, 200 godina živjelo u Kavkazu, pa 200 godina pod Uralom, pa se onda spustili na Baltik, pa tek u 4.stoljeću nakon Krista stigli na Karpate i rijeku Vislu, i tu osnovali Bijelu Hrvatsku, izmiješali se sa Slavenima, i slavenizirali se.


Točno da su Iliri skupina naroda a ne jedan narod. Recimo samo Delmati su imali nekoliko plemena, dakle radi se o narodu a ne o plemenu, Iliri su bili nešto ala Slaveni ili Germani dakle skupina naroda, ono što je važno primjetiti da su bili Centum narodi koji nema nikakve veze sa Slavenima.
Naravno da rimljnani jesu bili većina u Iliriku, predrimski narodi su romanizirani i postali su Rimljani, dakle stari identiteti su nestali, to što su ti ljudi koji su pričali latinskim jezikom i sebe smtrali rimljanima bili nekim daljim podrijetlom je nebitno, i ne može se pouzdano utvrditi, ono što je sigurno da su "hardcore" plemena (oni koji su najviše ratovali protiv rimljana) bila dobro desetkovana od strane rimljana i da su preživjeli uglavnom njihovi saveznici.
Rimljani jesu potpuno napustili unutrašnjost dinarida koja je bila depopulizirana nakon 475. i povlače se na obalu u gradove, unutrašnjosti harače razne horde a najznačajniji su bili Avari koje istjeruju Hrvati iz Bijele Hrvatske i tu se naseljavaju, a zatim i na obalu gdje smo pomalo asimilirali rimljane.
Ovo o Herkliju je najvjerojatnije bizantska politička propaganda, unutrašnjosti Ilirika u 7. stoljeću vladaju Avari, Bizantski car je tu bitan kao semafor u GTA. Hrvati jednostano dolaze, istjeruju Avare i uzimaju Ilirik.


Iliri nemaju veze sa Slavenima, to je potpuno jasno.

Hmm... ovo dalje... razumijemo se i nismo... Rimljani jesu romanizirali Ilire, međutim tema je bila u jednom trenutku "koga smo mi potomci" i ja sam ustvrdio da imamo možda više krvi ilirske nego slavenske, ali su nam običaji i jezik slavenski. I dalje stojim kod toga. Ilira nije nestalo. Oni su izgubili državu, recimo i naciju, identitet, jezik, sve, ali nisu pobijeni niti protjerani, tu su ostali. Mi smo se dolaskom iz Bijele Hrvatske s njima izmiješali.

Ovo zadnje nisi u pravu. Avari nisu zavladali unutrašnjošću Iirika. Oni su zavladali Panonskom nizinom, a u Bosnu i Dalmaciju su upadali i pustošili. Bizantski car je tu itekako bitan, jer je to njegova država. Na krajnjem istoku Panonske nizine, Hrvati su čak najvjerojatnije sklopili pakt s Avarima :) (đavli smo uvik bili). Srušili smo Avarsku državu kojom je vladao kan - Avarski Kanat, ali smo ostavili mali dio Avarske države kojim je vladao ban - Avarski Banat. U Banatu smo se stopili s Avarima i izmijenjivali na vlasti, a riječ "ban" ušla je u hrvatski jezik, i danas je prisutna samo u hrvatskom jeziku i nijednom drugom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 15 srp 2022, 21:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 28 kol 2021, 16:49
Postovi: 631
dalmatinac181 je napisao/la:
buenos aires je napisao/la:
Mali addendum glede jezika dalmatinskog..


slika


Mislim da je ovo jedna posebna tema, koja ne pripada topicu Dmitar Zvonimir. Pojam "Dalmacija" je stariji od pojma "Hrvatska", jer Dalmacija postoji i prije dolaska Hrvata. Međutim od dolaska Hrvata u Dalmaciju, oni su najdominantniji narod na tom prostoru i Dalmacija je isključivo i jedino Hrvatska. Bilo kakvo talijansko svojatanje Dalmacije nema smisla, jer upitno je da li su uopće današnji Talijani potomci Rimljana. Ali kažem, to je neka druga tema.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: KRALJ DMITAR ZVONIMIR IZ 11. STOLJEĆA - Demetrius Suinimir, Suonimir, Suonemerius, Zolomer, Zuon
PostPostano: 16 srp 2022, 00:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2020, 17:43
Postovi: 1043
Passenger je napisao/la:
dalmatinac181 je napisao/la:
slika


Mislim da je ovo jedna posebna tema, koja ne pripada topicu Dmitar Zvonimir. Pojam "Dalmacija" je stariji od pojma "Hrvatska", jer Dalmacija postoji i prije dolaska Hrvata. Međutim od dolaska Hrvata u Dalmaciju, oni su najdominantniji narod na tom prostoru i Dalmacija je isključivo i jedino Hrvatska. Bilo kakvo talijansko svojatanje Dalmacije nema smisla, jer upitno je da li su uopće današnji Talijani potomci Rimljana. Ali kažem, to je neka druga tema.

Koga briga za rimsku provinciju Dalmaciju koja veze nima s današnjon Dalmacijon. Od dolaska Hrvata pa do dan danas Harvat-Dalmata i Hrvatska-Dalmacija su sinonimi. Na svin mogućin mistin. Talijani u Dalmaciji su plemićke doseljene familije za vrime mletačke vlasti. U 19. viku pravi je sukob bija ne toliko s ton šakon jada koliko između proslavenskih Hrvata i protalijanskih Hrvata iliti talijanaša/autonomaša.

_________________
Udio šizmatika u Hrvatskoj:
1921.-17%
2021.- 3%


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 110 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO