HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2026, 01:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 292 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Masovni prelazak stanovnika Bosne na islam
PostPostano: 20 ruj 2010, 17:11 

zapovjednik je napisao/la:
Ti tvrdis da su stanovnici Bosne prije dolaska Osmanlija bili Katolici.Eto neka su u sto na veliko sumnjam.Ali sjeti se vi niste Katolici nego Hrvati.Imas li ikakav dokaz da su bili Hrvati.Mene boli qrac koje su vjere bili ali po nacionalnosti nisu sigurno bili ni Hrvati ni Srbi.

Ne tvrdim ja već struka koja se time bavi, ako sumnjaš izvoli se vratiti na predhodnu stranicu imaš poveznicu na 1,68 MB težak pdf, 200 stranica na kojima ti je jedan stranac neopterećen bosnom i ideologijama koje vladaju u njoj, napisao lako razumljivo štivo o povijesti bosne.

Ti i masu ljudi raspravljate o temama koje ste proučili online na raznim forumima. :sega

Miješaš kruške i jabuke, miješaš hrvate i katolike, u vremenu kada nije postojala nacionalna svijest kod vecine europskih naroda.
U to doba ni Hrvati dalmacije se nisu busali u prsa da su hrvati, jednostavno su bili dalmatinci, a u dubrovniku dubrovčani.

U to doba ljudi su se uglavnom dijelili po religiji, katolici, protestanti, pravoslavci, svi su se držali prvo svojih religija, a tek tu i tamo bili su savezi dvije religije protiv treće. Onda su došli muslimani iz turske i zajebali život na balkanu narednih 500 godina.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 17:13 

ManInBlack je napisao/la:
Ti tvrdis da su stanovnici Bosne prije dolaska Osmanlija bili Katolici.Eto neka su u sto na veliko sumnjam.Ali sjeti se vi niste Katolici nego Hrvati.Imas li ikakav dokaz da su bili Hrvati.Mene boli qrac koje su vjere bili ali po nacionalnosti nisu sigurno bili ni Hrvati ni Srbi.

Ne tvrdim ja već struka koja se time bavi, ako sumnjaš izvoli se vratiti na predhodnu stranicu imaš poveznicu na 1,68 MB težak pdf, 200 stranica na kojima ti je jedan stranac neopterećen bosnom i ideologijama koje vladaju u njoj, napisao lako razumljivo štivo o povijesti bosne.

Ti i masu ljudi raspravljate o temama koje ste proučili online na raznim forumima. :sega

Jel dokaz da su bili Hrvati,ako nije da ne skidam dzaba.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 17:22 

odgovorio sam ti gore, a tebi ako može biti čitanje jedne neutralne knjige opterećenje za zakržljali mozak, onda je nemoj ni čitati, idi cijepaj drva.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 17:29 

odgovorio sam ti gore, a tebi ako može biti čitanje jedne neutralne knjige opterećenje za zakržljali mozak, onda je nemoj ni čitati, idi cijepaj drva.

Kad sam procito u gornjem postu da su dosli Muslimani iz Turske da ne skidam dzaba.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 17:34 

hehe, mal' ne rekoh odakle su došli , :smajl006

muslimani sa malo m :smajl006

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 18:27 

Vidis komsija,kako sad da ja u ovo vjerujem kad sam procito dosta ovakvih sranja, bas kao ti ljudi su mi upucivali na forumima.
U nekim se govori da smo nastali od bogumila(vecinski Bosnjackim),a na Hrvatskim od Katolika,na Srpskim od Pravoslavaca eto kome sad vjerovat.Ja vjerujem da smo nastali od bogumila i da smo potomci Ilira.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 18:38 

Citat:
Ja vjerujem da smo nastali od bogumila i da smo potomci Ilira.

Ovo treba u kamen uklesati. :sega :smajl007

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 18:59 

teranova je napisao/la:
Citat:

Ovo treba u kamen uklesati. :sega :smajl007

Vozdra provokatorice.Mislio sam da su nasi preci po vjeri bili bogumili.Isto ko sto vi Srbi vjerujete da su Afroamerikanci nastali od vas.

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2010, 19:33 

jedno je misliti, a drugo je znati

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 21:44 

jedno je misliti, a drugo je znati

A kao da se njegova sumanuta koncepcija razlikuje u mnogome od one mitomanije o potomcima iz "stoljeca sedmog"..?

De, eto ti si malo pismeniji (nacitah se dosta gluposti u ovom topicu), objasni mi sta je to one ljude za koje kazes da se "nisu busali u prsa da su Hrvati" cinilo Hrvatima u to vrijeme? Vjera? Krv? Odredjena regija? Sta???

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 21:55 

G-recht je napisao/la:
objasni mi sta je to one ljude za koje kazes da se "nisu busali u prsa da su Hrvati" cinilo Hrvatima u to vrijeme? Vjera? Krv? Odredjena regija? Sta???

Činjenice su činjenice... Mujkane...

http://www.euratlas.net/history/europe/1000/index.html

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 21:59 

Jel vi Bošnjaci poznajete razliku između Bogumila i Crkve Bosanske ili je to vama sve isto?

Ja sam mislio vi ste se doselili kao Bošnjaci na Balkan, jer tako piše u novim udžbenicima.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 22:21 

Bobovac je napisao/la:
G-recht je napisao/la:
objasni mi sta je to one ljude za koje kazes da se "nisu busali u prsa da su Hrvati" cinilo Hrvatima u to vrijeme? Vjera? Krv? Odredjena regija? Sta???

Činjenice su činjenice... Mujkane...

http://www.euratlas.net/history/europe/1000/index.html

Jeli to odgovor na moje pitanje?

Ja jakih ideologa..potkovani znanjem i cinjenicama. =))

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 14:33 

Zapovjednik.. Ako ste dopelali iz Bugarske kao bogumili pa onda presli na islam slozio bih se da ste nastalo iz ilirskih bogumila, mada je i to znanstvena fantastika hahhah

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 14:58 

Burruchaga je napisao/la:

Jel vi Bošnjaci poznajete razliku između Bogumila i Crkve Bosanske ili je to vama sve isto?

Ja sam mislio vi ste se doselili kao Bošnjaci na Balkan, jer tako piše u novim udžbenicima.

To 1993 iz Pakistana preko Bugarske ?
Odma su znali što su :zubati

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 14:59 

Tulkas je napisao/la:
Zapovjednik.. Ako ste dopelali iz Bugarske kao bogumili pa onda presli na islam slozio bih se da ste nastalo iz ilirskih bogumila, mada je i to znanstvena fantastika hahhah

I to teška.
Veza između njih i bogumili može biti samo vic :zubati

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 15:05 

Meni je onako najlogicnije ono sto mi je jednom prilikom objasnio prijatelj, bivsi fratar, Mönch, historicar iz Austrije, koji se odlicno razumije u Srednjovjekovnu historiju kao i u "medjukonfesionalne" prilike unutar samog krscanstva (to da govori pet jezika, latinski, starogrcki, armenski, njemacki i engleski, cu spomenuti tek tako - lektorirao je i moj diplomski rad na temu "Sirenje islama u Bosni u 15. i 16. stoljecu"), rekao je da su ti Bogumili najvjerovatnije bili orden posebno strogih krscana, zesca askeza i to, i da su na osnovu svojih nacela sebe smatrali pravim krscanima, tj. "krstjanima". Nikakav onih narod u etnickom smislu nisu bili - to mislim, iako ne mogu biti siguran, naravno, nemamo skoro nikakvih izvora osim onih papinskih koji te iste "krstjane" spominju u iskljucivo negativnom smislu nazivajuci ih hereticima - a hereticima su nazivali u to doba maltene svakog ko im nije isao na ruku.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 17:48 

Bogumila u izvornom obliku "bugarskom" da tako kazem u Bosni nije bilo.. Nema niti jednog relevantnog dokaza niti jedne slicnosti.
A ti pilaj po svome.. Krstjani su krstjani i samo ime kaze a bogumili su bogumili... pametnom dosta

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:22 

A zašto je onaj kaur Nemanja panjkao Bosnu kod Rima za pruženo gostoprimstvo Bogumilima?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:33 

Koji ba Nemanja??? Koji bogumili? Jebo te Beco na kojim si ti teskim??

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:47 

Tulkas je napisao/la:

Tulkas, procitaj od Solovjeva "Bosanski Bogumili u pravoslavnim izvorima" - mogu ti dati, ako hoces, tacan citat. Samo to sto su Nemanjici zaista protjerivali Bogumile u Bosnu, a bosanski vladari ih primali, ne znaci da se radilo o tamo nekom narodu (kao sto nam to danas pojedini bosnjacki ideolozi zele predstaviti) vec - mislim - da se radilo o ordenu, fratarskom, ne znam da li je to adekvatan izraz ali njemacki bi bio "Mönchsorden".

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:51 

G-recht je napisao/la:
Meni je onako najlogicnije ono sto mi je jednom prilikom objasnio prijatelj, bivsi fratar, Mönch, historicar iz Austrije, koji se odlicno razumije u Srednjovjekovnu historiju kao i u "medjukonfesionalne" prilike unutar samog krscanstva (to da govori pet jezika, latinski, starogrcki, armenski, njemacki i engleski, cu spomenuti tek tako - lektorirao je i moj diplomski rad na temu "Sirenje islama u Bosni u 15. i 16. stoljecu"), rekao je da su ti Bogumili najvjerovatnije bili orden posebno strogih krscana, zesca askeza i to, i da su na osnovu svojih nacela sebe smatrali pravim krscanima, tj. "krstjanima". Nikakav onih narod u etnickom smislu nisu bili - to mislim, iako ne mogu biti siguran, naravno, nemamo skoro nikakvih izvora osim onih papinskih koji te iste "krstjane" spominju u iskljucivo negativnom smislu nazivajuci ih hereticima - a hereticima su nazivali u to doba maltene svakog ko im nije isao na ruku.

Poenta je u tome da Bogumili i Krstjani nemaju nikakvu međusobnu vezu osim što su bili heretici i jedni i drugi.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:53 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
G-recht je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Tulkas, procitaj od Solovjeva "Bosanski Bogumili u pravoslavnim izvorima" - mogu ti dati, ako hoces, tacan citat. Samo to sto su Nemanjici zaista protjerivali Bogumile u Bosnu, a bosanski vladari ih primali, ne znaci da se radilo o tamo nekom narodu (kao sto nam to danas pojedini bosnjacki ideolozi zele predstaviti) vec - mislim - da se radilo o ordenu, fratarskom, ne znam da li je to adekvatan izraz ali njemacki bi bio "Mönchsorden".

Koji Bogumili u Bosni? Mislim taj mit ste rasplamsali zadnjih desetak godina, na granici sumanutosti.

Crkva bosanska da ima veze sa Bogumilima, to je nonsens povijesnih razmjera. :sega

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:58 

G-recht je napisao/la:

Poenta je u tome da Bogumili i Krstjani nemaju nikakvu međusobnu vezu osim što su bili heretici i jedni i drugi.

Pa, to je jedna od teorija, zastupana uglavnom od Noela Malcolma koji se, opet, vecinski sluzio izvorima hrvatskih historicara, tj. historicara iz BiH ali iz redova hrvatskog naroda, uglavnom Srecko Dzaja i Lovrenovic (veliki i mali). Znam jer sam sve to moro citati, uzmes fino i vidis sta pise Malcolm i na koga se poziva u fusnoti..onda uzmes to djelo na koje se on poziva pa trazis dalje, i sve do primarnog izvora.

"Bogumilske teorije", dakle teorije o Bogumilima kao precima bosanskih muslimana, su uglavnom zastupane od hrvatskih povjesnicara tipa Franjo Racki, ali ih je isto tako zastupao i Solovjev..i drugi. To je sami pocetak tih istrazivanja, dakle 19. vijek, prva polovina 20. vijeka, tek nakon detaljnog istrazivanja osmanskih deftera (ovdje nas je najvise zaduzio nas najbolji orijentalista Nedim Filipovic) pale su odredjene teorije, pa tako i ona o "masovnom i naglom prelazu na islam", a doslo je i do revidiranja odredjenih teorije u vezi "Bogumila".

A "heretici" je inace samo jedan pezorativan izraz koji je koristen od tkzv. zvanicnih crkava u to vrijeme, uglavnom od strane katolicke crkve..pravoslavna ih je nazivala "babunima"...te "Bogumile".

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 20:03 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
G-recht je napisao/la:

Pa, to je jedna od teorija, zastupana uglavnom od Noela Malcolma koji se, opet, vecinski sluzio izvorima hrvatskih historicara, tj. historicara iz BiH ali iz redova hrvatskog naroda, uglavnom Srecko Dzaja i Lovrenovic (veliki i mali). Znam jer sam sve to moro citati, uzmes fino i vidis sta pise Malcolm i na koga se poziva u fusnoti..onda uzmes to djelo na koje se on poziva pa trazis dalje, i sve do primarnog izvora.

"Bogumilske teorije", dakle teorije o Bogumilima kao precima bosanskih muslimana, su uglavnom zastupane od hrvatskih povjesnicara tipa Franjo Racki, ali ih je isto tako zastupao i Solovjev..i drugi. To je sami pocetak tih istrazivanja, dakle 19. vijek, prva polovina 20. vijeka, tek nakon detaljnog istrazivanja osmanskih deftera (ovdje nas je najvise zaduzio nas najbolji orijentalista Nedim Filipovic) pale su odredjene teorije, pa tako i ona o "masovnom i naglom prelazu na islam", a doslo je i do revidiranja odredjenih teorije u vezi "Bogumila".

A "heretici" je inace samo jedan pezorativan izraz koji je koristen od tkzv. zvanicnih crkava u to vrijeme, uglavnom od strane katolicke crkve..pravoslavna ih je nazivala "babunima"...te "Bogumile".

Hajde ti nama objasni zašto ti spominješ Bogumile u BiH, kad je to spominjati isto kao da je bilo Vikinga u BiH. Tj. glupost. :zubati
Pa evanđelja Crkve bosanske, križevi, poštovanje svetog trojstva i sve što je nađeno u vezi iste bi i sada i kod katolika i pravoslavaca moglo proći bez ikakivih izmjena.

Svi frattri do 19. stoljeća i zakatolike govre krstjani (riječ kršćani je novijeg datuma). Tako da su pripadnici Crkve bosanske sebe jednostavno nazivali - kršćani ili bosanski kršćani.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 292 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: