HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 srp 2025, 11:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Miro Baresic
PostPostano: 09 kol 2009, 13:59 

Miro Barešić was a Croatian nationalist militant convicted for the murder of the Yugoslavian ambassador to Sweden in 1971 and later released as a demand made in the hijacking of Scandinavian Airlines domestic flight.[2][3]

Contents [hide]
1 Early life
2 History and murder in the yugoslav ambassad
3 Life in Paraguay
4 Death
5 External links
6 References

[edit] Early life
Miro Barešić was born on September 10, 1950 in Sibenik, Croatia (then part of communist Yugoslavia). In 1968, as was required by any 18 year old, Barešić was called to attend military service. However, due to his political beliefs that the Croatian nation was deprived of any human rights, and that many of his relatives were killed by the communists, he refused the military service. As a result, he was convicted and forced to serve 6 months in the infamous Goli Otok prison, known as the "Alcatraz of Europe". In 1969, after the completion of his sentence, he escaped Yugoslavia to Italy where he was linked with members of the Croatian National Resistance movement, whom assisted him through Germany and ultimately Sweden.

[edit] History and murder in the yugoslav ambassad
In Sweden, Baresic associated with people connected with the (Croatian National Resistance) and other Croatian extreme nationalists and Baresic was very positive in the Swedish groups plans to start a new organization called The Black Legion (Crna Legija) in Sweden, as a revolt against Yugoslavia.

Baresic and another Croatian militant were convicted in 1971 for the murder of the Yugoslavian ambassador to Sweden, Vladimir Rolovic, the former head of the Yugloslav Secret Police, UDBA. The 7th of April, 1971, Miro Baresic and his friend Andjelko Brajkovic drove in a rented car to Stockholm with 4 other partners involved in plotting the coming murder. The two men walked into the ambassad and started looking at some visas in the reception in order not to draw attention to them. Once they saw Rolovic near the reception they drew their guns and shouted "we are armed!". Baresic then hit the ambassador in his face with his own gun and they both forced him into his office, there Baresic hit him another time so that he fell to the floor. When Andjelko then thought that Rolovic wasn't lying still he decided to tie him to a chair with a rope around his hand and feet and a belt around his throat so that he would choke on his own blood. During this time Baresic was guarding the door and outside the building masses of people, the media, police and paramedics had arrived on the scene. When Baresic was looking out from the balcony of the room he saw the police coming closer and thought the original plan to take the ambassador hostage now seemed to have failed if the police would storm the building, so after hitting Rolovic again Brajkovic who also got blood on his hands from tying him up walked outside to the balcony and urinated on his hands to get the blood off, then wiped them with the curtain. Baresic who has seen the chaos outside picked up a framed photo of Josip Broz Tito from the wall and threw it out, smashing it to the ground. They both heard the police moving in on the building and Brajkovic at this time takes up his gun, puts it in Rolovic's mouth and shoots him in the head. The police, hearing the shot and the chaotic sounds inside the office, tell both men to surrender, and they put their guns on the floor and kicked them outside the door and let themselves be arrested without any resistance. When being taken out from the murder scene in handcuffs the newsteams of several mediastations was filming the whole incident as Baresic kisses Brajkovic on his cheek and then begins to yell "long live the Independent state of Croatia" and "long live Ante Pavelic" on the way to the parked police cars.

They began serving their sentences at a Swedish high security prison, but were released the following year as part of demand made by the hijackers of a domestic airline at Sweden's Bulltofta airport.

The hijackers managed to get the Swedish authorities to refuel the airplane and flew to Madrid. They surrendered themselves to the Spanish authorities once it was confirmed that Barešić was released from the Swedish prison and flown to Spain. The hijackers served a short prison senetence and Barešić was later acquitted of any involvement in the hijacking and was released from Spanish custody after 19 months. During these 19 months, the Swedish authorities made no request to Spain for his extradition, despite the two countries having an extradition treaty with one another. After his release, the Spanish and Paraguayan governments agreed that Barešić's life was in danger by the UDBA and arranged for Barešić to fly to Paraguay, where he was given a new identity, Toni Sarić.

[edit] Life in Paraguay
His new identity in Paraguay was Toni Saric. Under that name he joined the Paraguay armed forces and rose to become a captain. Baresic was a close combat trainer and a professional karate athlete. He was later employed by the Paraguayan foreign service as the bodyguard for the Paraguayan ambassador to the USA in Washington D.C.

Sources are conflicted as to how his real identity was discovered. Some say that Barešić was part of an extortion ring that targeted Yugoslav immigrants; others say that he demanded that a Croation flag should be raised during the medal ceremony of a karate competition that he had won.[citation needed]

After his identity was discovered he was convicted by the American authorities for several offenses and deported to Sweden to serve the remainder of his life sentence there. In the Swedish book about the Swedish serial killer John Ausonius, who shot 11 immigrants, called "Lasermannen" it is stated that during his time in jail he met John Ausonius, who saw Baresic as a role model and could listen to Baresic telling stories about his life for hours.

Baresic's act of murder came in a time during the 1970s when many Yugoslavian immigrants lived in Sweden, and many of them in fear of the exiled Ustasa-movement that had a network of Croatian terrorist groups and people in Europe. One example of one of these groups is the Hrvatski narodni odpor (Croatian National Resistance) who were created- and led by Maks Luburić himself, a WWII war criminal who was the commandant of the Jasenovac concentration camp in the Independent State of Croatia. In Sweden a series of deaththreats and acts of terror against Yugoslavian immigrants had been committed by people associated with these post-WWII Ustasa-movements after WWII who were telling the police and the media that they were Ustashas who were going to kill Olof Palme and communists, blow up Yugoslavian clubs and government buildings with bombs[citation needed], therefore Baresic also got extremely much attention in the Swedish media during the time of his murder of the Yugoslav ambassador. The fact that his act of terror was the first in Sweden ever committed by a person of non-Swedish background also made it into the headlines in the media.

Barešić was released in 1988 and returned to Paraguay.

[edit] Death
When the civil war started in Yugoslavia in 1991, Barešić returned to Croatia from Paraguay. He was killed in fighting with Serb forces in July the same year, aged 40.

http://en.wikipedia.org/wiki/Miro_Bare%C5%A1i%C4%87

jos jedan zaboravljeni velikan hrvatskog naroda.tvoj kraj je ponosan na tebe.

balada o Miri Baresicu

http://www.youtube.com/watch?v=VPPFZDNN ... re=related

:hrvatinic

http://www.youtube.com/watch?v=XW1ICWXU ... re=related

Vrh

Naslov: Re: Miro Baresic
PostPostano: 09 kol 2009, 14:05 

Kolike su šanse da i Miro Barešić i Ludvig Pavlović poginu u okršajima sa Srbima tj JNA :neznam

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 09 kol 2009, 14:06 

"O hrvati jos nas dosta ima, prekinite veze sa srbima......""Zivila nezavisna Hrvatska"

da podsjetin to je bila 1971.

od 2:59

http://www.youtube.com/watch?v=_F5ArOmf ... re=related

:hrvatinic :hrvatinic :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 09 kol 2009, 16:07 

RajvoSa je napisao/la:
Kolike su šanse da i Miro Barešić i Ludvig Pavlović poginu u okršajima sa Srbima tj JNA :neznam

dobro je poznato koja klika je ubila miru baresica.nekad se spominjalo da je ubijen na zapovijed predsjednika tudjmana,ali to je po meni suludo.ubila ga je klika bivsih udbasa,koja se bojala njegove osvete,ista klika koja ocrnjivala tihomira oreskovica.

RAZGOVOR: TIHOMIR OREŠKOVIĆ, JEDAN
OD NAJČEŠĆE SPOMINJANIH AKTERA AFERE
O NAVODNIM RATNIM ZLOČINIMA U LICI (2)
ŽAO MI JE ŠTO
U GROBNICI
U OBRADOVIĆ VAROŠI NIJE PRONAĐENO VIŠE
"BELIH ORLOVA"

Deseci tisuća granata su iz Obradović Varoši ispaljeni na Gospić. Pročitao sam da su haaški istražitelji tamo pronašli četiri ili pet leševa. Žao mi je što ih nisu našli više, jer su to leševi pripadnika Belih orlova, Srpske garde i lokalnih četnika koji su danima sijali smrt po Gospiću i okolnim ličkim selima

Piše: Marko MARKOVIĆ

--------------------------------------------------------------------------------

Nastavljamo razgovor s Tihomirom Oreškovićem, jednim od najprozivanijih u "gospićkoj aferi" navodnih ratnih zločina.
— Nakon Karićeva razgovora s Manolićem, u Gospić dolaze predsjednik Tuđman i ministar Šušak?
To je bio značajan događaj za Gospić. Predsjednik Tuđman je Gospić posjetio 17. studenoga 1991. i na sastanku sa svim zapovjednicima kazao: "Kariću, dosta!". Doslovce tako. Nakon toga ustrojava se civilna i vojna vlast, formiraju se hrvatske brigade. Međutim, umjesto da se situacija smiri, Karić i Manolić su krenuli u medijsku kampanju protiv nas.
— U Karićevim kasnijim izjavama navedeno je da Vi niste bili prisutni na tom sastanku, a izrečena je i sumnja u pripremu atentata na predsjednika Tuđmana?
To su besmislice. Osim predsjednika Tuđmana i ministra Šuška, na sastanku su bili general Petar Stipetić, Josip Perković, Slavko Degoricija, general Mate Laušić i Ante Karić, koji su činili delegaciju iz Zagreba. Zapovjednik Operativne grupe Lika Pero Ćavar je kao domaćin izložio vojnu situaciju na području Like i upoznao predsjednika sa situacijom na terenu. Uz Ćavara je bio Mirko Norac, koji je ustrojavao 118. brigadu, dr. Dražen Jurković, povjerenik za Gospić, Ivica Marković, upravitelj Okružnog zatvora u Gospiću, Ivica Dasović, načelnik policije, Miro Petry, predsjednik HDZ-a, i drugi. Svi mi bili smo iznenađeni predsjednikovim dolaskom jer smo bili zabrinuti za njegovu sigurnost. Dan prije žestoko smo se tukli sa Srbima.

Crni i crveni

— Što je dogovoreno na tom razgovoru?
Moram objasniti atmosferu u kojoj je razgovor vođen. Manolić i Karić su predsjednika izvijestili o tome da se u Gospiću nose crne uniforme, da su zapovjedništvo vojske i policije preuzeli ustaše i ekstremisti. Predsjednik je k nama došao s tim uvjerenjem i stoga je od svakog sugovornika tražio da mu se predstavi i kaže svoju prošlost. Prvi mu se predstavio Pero Ćavar, pukovnik JNA, posljednji komandant garnizona u Gospiću. Drugi je bio dr. Dražen Jurković, liječnik, član Saveza komunista. Treći je bio Mirko Norac, mladić od 23 godine, specijalac iz Lučkog. Četvrti je bio Davor Škara, specijalac iz Lučkog koji je predsjednika čuvao godinu dana. Peti je bio Ivica Dasović, načelnik policije u Gospiću. Nakon što se predstavio, Tuđman ga je pitao što mu je general Dasović. Odgovorio je predsjedniku da mu je to stric, kazavši da je prije Domovinskog rata 25 godina bio obični policajac u Gospiću. Nakon svega kazanog vidjela se nagla promjena raspoloženja predsjednika Tuđmana i ostalih gostiju iz Zagreba. Nakon što je razgovor završen, Tuđman je posjetio vojarnu, obišao ranjenike u bolnici te posjetio obližnje selo Klanac, gdje je s vojnicima pojeo grah.
— Što je s pričama o pripremi atentata na dr. Tuđmana?
Kazao sam vam da je to zlonamjerna izmišljotina koja nema nikakve realne osnove. Poznavajući temperament predsjednika Tuđmana, zar mislite da u proteklih osam ili devet godina to nikada ne bi spomenuo i da ne bi pokrenuo istragu o potencijalnim atentatorima? Predsjednik je na temelju onoga što je ranije čuo o Gospiću došao ljut, a iz Gospića otišao vrlo zadovoljan onim što je vidio.
— Što se događalo nakon predsjednikova odlaska iz Gospića?
Dr. Tuđman je zapovjedio da se odvoje vojna i civilna vlast. Kad smo se rastajali, sjećam se da mi je rekao: "Oreškoviću, izaberi hoćeš li u civilnu ili vojnu vlast." Od toga dana ja sam postao vojnik. Zapovjedništvo Operativne grupe Lika preseljeno je u Otočac, a poslije u Krasno. Poznata 118. brigada još se ustrojavala, a Mirko Norac je, premda za to nije dobio postavljenje, brigadom zapovijedao od 17. studenoga 1991.
— Josip Manolić kaže da Norac nikad nije imenovan zapovjednikom 118. brigade?
Postoje dokumenti koji pokazuju da Manolić nije u pravu. Kad se bude pisala povijest obrane Gospića ili Like, trebalo bi objaviti dokumente od rujna 1991. do veljače 1992. da se vidi što je tko radio i koje je dužnosti obnašao. To bi bio najbolji način da se demantiraju i Manolić i svi oni koji iznose slične neistine.

Dokumenti sve govore

— Početkom prosinca bili ste uhićeni? Što se dogodilo?
Nazvali su iz kabineta ministra Šuška da u Zagreb dovedemo dvojicu oficira JNA koji su kao zarobljenici bili pod istragom zbog sumnji da su počinili ratni zločin na području Gospića. Kazano mi je da ih Zagreb treba zbog razmjene za zarobljene u Vukovaru. Doveli smo dvojicu zarobljenika, potpukovnika Grujića, koji je danas u Banjoj Luci, i kapetana Mikulića, nećaka pokojnog Branka Mikulića, bivšeg predsjednika SIV-a. Dva dana poslije Zagreb je tražio da dovedemo i kapetana Marcela Duspera, šefa KOS-a u garnizonu JNA u Gospiću, koji je također bio pod istragom zbog ratnih zločina, ali koji nam je i u obavještajno sigurnosnom smislu bio vrlo zanimljiv. Smatrali smo da ga treba zadržati i zbog mnoštva informacija koje je posjedovao o KOS-ovoj mreži na našem području. Tada sam prvi put razgovarao s ministrom Šuškom i sjećam se da mi je rekao da je u Vukovaru zarobljen veliki broj Hrvata — liječnika, civila, svećenika, časnih sestara i da smo mi u Gospiću jedini koji imamo što ponuditi za razmjenu. Naveo je da je važnije izvući zarobljene Hrvate iz Vukovara nego držati jednog kapetana KOS-a.
Kapetan Marcel Dusper je razmijenjen za Hrvate zarobljene u Vukovaru, a kasnije ga je Županijski sud u Gospiću osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio. Tijekom boravka u Zagrebu bio sam priveden na informativni razgovor, pa ne stoje priče kako sam uhićen u Gospiću i pod jakom pratnjom doveden u Zagreb.

Prazni grad

— Iako se herojski branio, o Gospiću se danas govori uglavnom kroz prizmu zločina. U svim razgovorima o toj temi Vi i Mirko Norac ste prvi na listi osumnjičenih?
Kad sam ja došao u Gospić, grad je bio praktički prazan. Bili su to dani anarhije, bezvlašća, krađa, a moguće i ubojstava. Međutim, ne može se govoriti o organiziranom kriminalu ili zločinima koji su bili planirani ili pak zapovijeđeni. Za mene su navodili da sam silovao, ubijao, pljačkao, dovodio nevine maloljetnice, pa čak jednom zgodom maloljetnicom "počastio" jednog ministra.
Iako njegovo ime nije navedeno, iz konteksta je jasno da je riječ o pokojnom ministru Gojku Šušku. To su vulgarne izmišljotine i besmislice.
ZAGREPČANI U NEDJELJU BIRALI 50 VIJEĆNIKA GRADSKE SKUPŠTINE
ZAGREB IZABRAO NOVO VODSTVO

ZAŠTO SAM BIO
NA INFORMATIVNOM RAZGOVORU
Paško privođenje

— Što je bio razlog privođenja na informativni razgovor?
Kad sam doveo kapetana Duspera, od ministra Šuška tražio sam motorole koje su nam bile potrebne. Čekajući obećane mi motorole i druga vojna sredstva, obratio sam se za pomoć i Nikici Valentiću, koji je tad bio direktor Ine i koji je za Liku imao više sluha. Ponudio je svaku moguću pomoć. Kad sam izlazio iz zgrade Ine, prišla mi je grupa policajaca i rekla da bih trebao otići na razgovor u policiju. U policiji su mi priopćili da sam priveden na informativni razgovor zbog "neovlaštenog privođenja djelatnika MUP-a".
— O čemu se radilo?
U listopadu 1991., kada je pao Maslenički most, tisuće i tisuće automobila su bježale preko Paga prema sjeveru Hrvatske, dečki iz Gospića pokušali su ih zaustaviti vodeći se logikom da ako narod napusti jedno područje, ono postaje lak plijen neprijatelja. Zaustavili su trajekt s namjerom da onemoguće bijeg ljudi. Toj se akciji suprotstavio načelnik policije na Pagu. Kad mu je objašnjeno da u tom slučaju Zadar pada u srpske ruke, on je doslovce odgovorio: "Boli me k... za Zadar! Vi ovdje nemate šta raditi." Došlo je prvo do verbalnog, a onda i do fizičkog sukoba. Taj načelnik, ne sjećam se kako se zove, savladan je i doveden u policiju u Karlobag. Poslije se ispostavilo da je taj policajac, inače Srbin iz Petrinje, suspendiran iz policije jer je 1993. preko Bosne, Srbije i Mađarske svog brata, martićeva milicajca iz Petrinje, doveo na Pag i uključio u pričuvni sastav MUP-a. Dakle, njegovo onemogućavanje u sumnjivom poslu bio je razlog mome privođenju u Zagrebu. Nikako, kao što su sugerirali neki mediji, da je moje uhićenje izvedeno s ciljem da me se ukloni iz Gospića. Dan poslije, kad je policija shvatila da sam pripadnik Hrvatske vojske, preuzeli su me djelatnici Ministarstva obrane. Time je cijela priča završena.

— Danas se u Hrvatskoj, primjerice, napada ondašnji premijer dr. Franjo Gregurić, a i drugi ministri koji su znali za navodne zločine u Gospiću, a nisu intervenirali i spriječili zločine. Izvršenje zločina postalo je neupitno?
Kategorički tvrdim da su to gluposti. Oni su mogli znati da se u Gospiću gine svakodnevno. Srbi su rušili naše kuće, ubijali našu djecu, ubijali naše starce, napadali sa svih strana. Zagreb nije mogao znati ništa više nego što smo znali mi u Gospiću. Ja, kao tajnik Ante Karića, kategorički tvrdim da u Gospiću nije izvršen niti jedan masovni, organizirani zločin s hrvatske strane. Nije učinjeno ništa što bi se moglo kategorizirati kao ratni zločin. Mogu pretpostaviti da je bilo nekontroliranih ubojstava, da je bilo pljačke, pa i osvetničkih akcija, ali sve ovo što se po medijima povlači je nečiji nesuvisli scenarij u službi političkog obračuna. Osobno bih volio da dođe do bilo kakvog suđenja pa da se ti svjedoci, Bando, Levar, Ropac ili Rikard Pavelić, pojave pred sudom. U njihovim iskazima, osim mog imena i prezimena, ništa nije točno.

"Branili smo se"

— Istražitelji Haaškog suda izvijestili su javnost da su otkrili nekoliko leševa na području Obradović Varoši. Koliko Vi znate o tome?
Činjenica je da su Srbi započeli ovaj rat, da su izveli agresiju, da su u Lovincu zaklali pet civila na početku rata, da su napali Hrvatsku, da su napali Gospić i druge gradove. Činjenica je da smo se mi branili, i to žestoko branili, i pri tome bili prisiljeni ubijati. Gospić je trpio velike napade upravo iz Obradović Varoši. Deseci tisuća granata su iz tog sela ispaljeni na Gospić, a u ofenzivi hrvatskih snaga upravo se na tom području vodila žestoka borba. Pročitao sam da su haaški istražitelji u Obradović Varoši pronašli četiri ili pet leševa. Izjavljujem da mi je žao što ih nisu našli više jer su to leševi pripadnika Belih orlova, Srpske garde i lokalnih četnika koji su danima sijali smrt po Gospiću i okolnim ličkim selima. U njihovim dokumentima smo otkrili da su iz Pirota, Beograda, Leskovca, ali i nekih mjesta u Hrvatskoj — Knina, Benkovca, Lapca i drugih. Ti ljudi su poginuli u žestokom obračunu i ako se radi o tim ljudima, ne bi mi bilo nimalo žao da takvih kostura ima više.
— Je li netko iz hrvatskog pravosuđa, ili možda od haaških istražitelja, tražio od Vas iskaz o slučaju Gospić?
Ne.
— Iako se doimate vrlo mirnim i sigurnim u ono što govorite, u javnosti je stvoren dojam da je pitanje dana kad će Haag zatražiti Vaše izručenje? Bojite li se Haaga?
Ne, jer nisam učinio ništa što bi se moglo kriminalizirati. Moji najbolji branitelji bi pred bilo kojim sudom bili Srbi iz Gospića kojima sam pomogao u teškim danima rata. Pomogao sam im kao ljudima, a ne kao Srbima, kao što bih pomogao svakom čovjeku u nevolji. Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i sretan sam što je stvorena Hrvatska i što sam ja sudjelovao u njezinoj obrani i oslobađanju

----

nazalost spomenuta klika nece nikad doziviti pravdu,nego ce kao onaj crveni kostur boljkovac i dalje blatiti hrvatsku,hrvate i one koji su je branili.samo ta klika je stara,svi ce pokrepivati ubrzo.
:palacgore2

Vrh

PostPostano: 09 kol 2009, 20:08 

puntar je napisao/la:
Death
When the civil war started in Yugoslavia in 1991, Barešić returned to Croatia from Paraguay. He was killed in fighting with Serb forces in July the same year, aged 40.

Ovi koji uređuju englesku wikipediju su stvarno smiješni.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2009, 20:35 

TomislavM je napisao/la:
puntar je napisao/la:
Death

Njima je to građanski rat, ne razumiju oni što se događalo.

Vrh

PostPostano: 09 kol 2009, 21:04 

Der_Stürmer je napisao/la:
TomislavM je napisao/la:

Njima je to građanski rat, ne razumiju oni što se događalo.

Ne bi me čudilo da neka budala jednog dana kaže da je Drugi svjetski rat zapravo bio građanski rat u Europskoj Uniji.

Vrh

PostPostano: 17 sij 2012, 12:41 

Heroj.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2013, 21:26 

slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2014, 22:35 

Vrh