|
|
Stranica: 6/11.
|
[ 263 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 08 pro 2012, 21:19 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
budimo realni je napisao/la: Jedina razlika je tu jezička, druge razlike nema. "Oni su vlaji", ili "oni su vlasi", razlikuje se kao; "najio se oraja", ili "najeo se orasa". Ovi što kažu vlasi, oni bi i rekli da su se najeli orasa, a ovi što kažu vlaji, oni obično govore da su se najili oraja. Sapienti sat.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
mosugnio
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 08 pro 2012, 23:41 |
|
|
Očito je krstarica prokrstarila i ovim forumom.
Svaki alat u rukama diletanata može postati oružje. Nema tu nikakve misterije, niti potvrde da su prastari Srbi i Hrvati bili ove ili one haplogrupe.
Mislim da, kao i u svakom normalnom svitu, DNA testove treba koristiti kao alat za genetičku genealogiju, odnosno utvrđivanje srodnosti između različitih/istih prezimena. Korištenje ovih testova za populacijsku genetiku je još prerano, nepouzdano i otvorno za razne manipulacije. Na Balkanu pogotovu. Ne pomaže tu pozivanje ni na kakve autoritete. Zamislite puzzle di imate 1000 dilova na osnovu kojih pokušavate složiti sliku od 10 000 000 dilova. A za neke od dilova se zna zasigurno da su izgubljeni. Neki su izlizani, prebojeni. I svako ih slaže kako mu odgovara.
"My haplogroup is not something I worked hard for, therefore I can't be proud off. Being proud of my haplogroup maybe a good psychological relief for my own personal failures, but the smart people will notice that."
Do sada, koliko vidim, jedini pozitivac je "pozitivac"
|
|
Vrh |
|
 |
FCM
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 08 pro 2012, 23:53 |
|
|
mosugnio je napisao/la: Očito je krstarica prokrstarila i ovim forumom.
Svaki alat u rukama diletanata može postati oružje. Nema tu nikakve misterije, niti potvrde da su prastari Srbi i Hrvati bili ove ili one haplogrupe.
Mislim da, kao i u svakom normalnom svitu, DNA testove treba koristiti kao alat za genetičku genealogiju, odnosno utvrđivanje srodnosti između različitih/istih prezimena. Korištenje ovih testova za populacijsku genetiku je još prerano, nepouzdano i otvorno za razne manipulacije. Na Balkanu pogotovu. Ne pomaže tu pozivanje ni na kakve autoritete. Zamislite puzzle di imate 1000 dilova na osnovu kojih pokušavate složiti sliku od 10 000 000 dilova. A za neke od dilova se zna zasigurno da su izgubljeni. Neki su izlizani, prebojeni. I svako ih slaže kako mu odgovara.
"My haplogroup is not something I worked hard for, therefore I can't be proud off. Being proud of my haplogroup maybe a good psychological relief for my own personal failures, but the smart people will notice that."
Do sada, koliko vidim, jedini pozitivac je "pozitivac" Slazem se u potpunosti,i napisao sam da ne postoje srpske ili hrvatske haplogrupe vec postoje samo moderne nacije iz 19 vijeka koje nose odredjenu haplogrupu.I kod srpske i hrvatske nacije imamo tri haplogrupe koje su dominantne tako da sovinisti i nemaju puno prostora.Mene je posebno zainteresovao marker I2a1b1 zato sto ga ima najvise kod Srba i Hrvata i zato su mi zanimljiva najnovija otkrica strucnih ljudi koji se bave ovim stvarima kao sto je Ken Nortverdt ili Kljusov koji su strucno objasnili starost ovog markera i potvrdili njegovo slavensko porijeklo koje je danas prihvaceno od Eupedie i sire strucne javnosti.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 08 pro 2012, 23:54 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ma općenito ne treba se truditi ovakvim likovima odgovarati, ne shvaćati da narodi i nacije nisu geni već kultura,povijest, jezik i sva ostala etnička obilježja + politička svjesnost i zajednički politički ciljevi, je ispod razine shvaćanja koje ima dijete u osnovnoj školi.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 00:13 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
FCM je napisao/la: bumbar92 je napisao/la: ovo je također podloga da se razmašu bolesni umovi koji svršavaju na "čistoću" sopstvenih gena... Ne postoji cistoca gena,svi smo potekli od jednog predaka prije 40 000 godina.Ne sumnjam da ce uvjek biti sovinista koji ce zloupotrebljavati ova istrazivanja ali ako se moj DNK marker poklapa sa covjekom iz Vinkovaca i imali smo zajednickog pretka prija nekoliko stotina godina meni je to super ,otvara nam nove vidike. Ne poklapa se tvoj gen sa mojim.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
 |
FCM
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 01:13 |
|
|
mario_cro je napisao/la: FCM je napisao/la: Ne postoji cistoca gena,svi smo potekli od jednog predaka prije 40 000 godina.Ne sumnjam da ce uvjek biti sovinista koji ce zloupotrebljavati ova istrazivanja ali ako se moj DNK marker poklapa sa covjekom iz Vinkovaca i imali smo zajednickog pretka prija nekoliko stotina godina meni je to super ,otvara nam nove vidike. Ne poklapa se tvoj gen sa mojim. Pa ako si se testirao i ako si I2a1b1 pitanje je samo u kojem smo koljenu rodjaci tj na koliko smo se markera testirali. Evo pisma covjeka koji se testirao i ubacio podatke u dostupne svjetske baze haplotipova. Milan Stojic 5. септембар 2012. at 14:17 · Одговор Svakako da ću da uzmem učešća u projektu. Uradio sam u Hjustonu 111 gena. Prvo sam uradio 17 gena na institutu za kriminalistiku med. fak. u bgd. Kontaktirao sam sa porodicom Fiore. Onda sa Sarajlijom Kočanom Seidom koji ima isto tako sličnu genetiku. Baveći se ovom materijom do detalja, skoro potpuno sam kompletirao saznanja o svojim precima a i o ostalim stanovnicima opština: Lazarevac, Lajkovac, Mionica, Ljig, Stepojevac. Pošto me program ne ograničava, svoj rodoslov sam razgranao onoliko koliko sam imao podataka. To je 1668 ljudi. pored svoje porodice tu je na desetine drugih porodica gde su se ženske osobe Stojić udavale, kao: Bliznaković iz sela Petka. Brdarić iz sela Pepeljevac, Arsić itd. Tu su i babe, prababe, cukun babe jer sam uradio i mitohondrialnu analizu DNK. Od godine , približno 1800-te pa do danas imam izdetaljisane skoro sve datume rodjena, vencanja i smrti. Sve to zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji. Trenutno radim veliki posao pregleda Novina Serbskih od 1834-1919. Moji prijatelji i ja pregledamo oko 120 000 strana. Tržimo licitacije imovine zbog neplaćenih dugova. Tu se pominju imena ljudi koji se graniče sa parcelama koje se prodaju. Podaci su vrlo interesantni. Sve je to jako interesantno i pruža puno podataka. Međutim za sagledavanje 18-og veka već nije tako i nastaje mrak.
|
|
Vrh |
|
 |
pozitivac
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 10:37 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2550 Lokacija: Glavni stan
|
Mosugnio, što misliš jeli ovaj haplotip koji je dominantan u Dinaraca donešen na naše prostore doseljenjem Slavena ili je autohton? Nisam to pratio neko vrijeme, prije se gledajući istraživanja činilo kako je gotovo sigurno da je autohton, a sad se više ne zna 
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 11:26 |
|
|
eto srbadija sa krstarice ti govori da su ONI donijeli taj "srpski" I2a1b Din S na Balkan, a njegova najveća koncentracija od 71% je u zapadnoj hercegovini gdje mašete zaključak: zapadna Hercegovina je u suštini srce srbije u pičku materinu kakvo Kosovo i kurac srpskom ludilu niđe kraja 
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 11:30 |
|
|
studija Damira Marjanovića sa Insittuta za genetičko istraživanje Sarajevo iz 2005. analizu ove studije je napravio historičar Ivan Mužuć u svojoj knjizi, i može se pročitati ovdje  REZULTATI 
|
|
Vrh |
|
 |
pozitivac
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 11:58 |
|
|
Poštare, zaostao si sa genetikom. Izgleda da haplotip koji se smatrao starosjedilačkim, nije uopće starosjedilački već je vrlo vjerojatno došao u vrijeme doseljenja Slavena, iako još ništa nije sigurno. Tako da totalno padaju u vodu sve teorije bazirane na tom haplotipu kao autohtonom, ne samo one šarlatanske poput tvojih, već i one ozbiljnije.
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:12 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 11:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
Koji je čisti srpski i hrvatski haplotip, najlakše se može uraditi analizom Lužičkih Srba i Gradišćanskih Hrvata, npr. Lužički Srbi su Srbi koji nikad nisu došli na Balkan, prilično su se dobro držali i sačuvali što se tiče mješanja sa drugima, isto tako i Gradišćanski Hrvati i to je to. Na njihovom uzorku stvari bi bile potpuno jasne, a ovo što imamo ovdje je totalna smijurija, ja znam bar 5 - 6 obitelji gdje je jedan brat Srbin, drugi Hrvat, uzmimo za primjer poznatu obitelj Gavrilović i mnoge druge, isto tako muslimani, zamislite gomila muslimana, "Bošnjaka" ima prezimena poput; Nikolić, Branković, Filipović... čak sam upoznao muslimana koji se preziva Karadžić 
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:15 |
|
|
pozitivac je napisao/la: Poštare, zaostao si sa genetikom. Izgleda da haplotip koji se smatrao starosjedilačkim, nije uopće starosjedilački već je vrlo vjerojatno došao u vrijeme doseljenja Slavena, iako još ništa nije sigurno. Tako da totalno padaju u vodu sve teorije bazirane na tom haplotipu kao autohtonom, ne samo one šarlatanske poput tvojih, već i one ozbiljnije. ja sm za tebe DOKTOR pojma ti nemaš jadan bio, ta haplogrupa je nastala na Balkanu a onda samo malo PROŠETALA na sjever poslije prestanka ledenog doba, i to jedan dio, pa se vratila kući, to govori i Ken na kojeg se toliko srbadija poziva dakle ona je BALKANSKA haplogrupa, jedina autohtona europska, jadan ti bio pojma nemaš
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:16 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Koji je čisti srpski i hrvatski haplotip, najlakše se može uraditi analizom Lužičkih Srba i Gradišćanskih Hrvata, npr. Lužički Srbi su Srbi koji nikad nisu došli na Balkan, prilično su se dobro držali i sačuvali što se tiče mješanja sa drugima, isto tako i Gradišćanski Hrvati i to je to. Na njihovom uzorku stvari bi bile potpuno jasne, a ovo što imamo ovdje je totalna smijurija, ja znam bar 5 - 6 obitelji gdje je jedan brat Srbin, drugi Hrvat, uzmimo za primjer poznatu obitelj Gavrilović i mnoge druge, isto tako muslimani, zamislite gomila muslimana, "Bošnjaka" ima prezimena poput; Nikolić, Branković, Filipović... čak sam upoznao muslimana koji se preziva Karadžić  malo se upoznaj sa materijom lužički srbi imaju najveću koncentraciju slavenske R1a od svih slavena, 70% !!! sve rečeno
|
|
Vrh |
|
 |
pozitivac
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:19 |
|
|
Šta pizdiš poštaru, i ja sam mislio da je autohtona na ovim prostorima, ali se više neke stvari ne uklapaju.
ispada da nije moguće da je bila na Balkanu u vrijeme kad su se dešavale migracije o kojim govoriš, i zato sve takve teorije odoše u kurac
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:29 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Koji je čisti srpski i hrvatski haplotip, najlakše se može uraditi analizom Lužičkih Srba i Gradišćanskih Hrvata, npr. Lužički Srbi su Srbi koji nikad nisu došli na Balkan, prilično su se dobro držali i sačuvali što se tiče mješanja sa drugima, isto tako i Gradišćanski Hrvati i to je to. Na njihovom uzorku stvari bi bile potpuno jasne, a ovo što imamo ovdje je totalna smijurija, ja znam bar 5 - 6 obitelji gdje je jedan brat Srbin, drugi Hrvat, uzmimo za primjer poznatu obitelj Gavrilović i mnoge druge, isto tako muslimani, zamislite gomila muslimana, "Bošnjaka" ima prezimena poput; Nikolić, Branković, Filipović... čak sam upoznao muslimana koji se preziva Karadžić  Samo što Lužički Srbi nemaju nikakvu vezu s južnim Srbima, to su samo bila plemena sa sličnim imenom...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:33 |
|
|
Miki Maus je napisao/la: budimo realni je napisao/la: Koji je čisti srpski i hrvatski haplotip, najlakše se može uraditi analizom Lužičkih Srba i Gradišćanskih Hrvata, npr. Lužički Srbi su Srbi koji nikad nisu došli na Balkan, prilično su se dobro držali i sačuvali što se tiče mješanja sa drugima, isto tako i Gradišćanski Hrvati i to je to. Na njihovom uzorku stvari bi bile potpuno jasne, a ovo što imamo ovdje je totalna smijurija, ja znam bar 5 - 6 obitelji gdje je jedan brat Srbin, drugi Hrvat, uzmimo za primjer poznatu obitelj Gavrilović i mnoge druge, isto tako muslimani, zamislite gomila muslimana, "Bošnjaka" ima prezimena poput; Nikolić, Branković, Filipović... čak sam upoznao muslimana koji se preziva Karadžić  malo se upoznaj sa materijom lužički srbi imaju najveću koncentraciju slavenske R1a od svih slavena, 70% !!! sve rečeno Pa o tome ti i govorim. I ovi Srbi koji su došli ovde su bili takvi, a to što su se prčili sa drugima, što su se mnogi Vlasi i svakakva ciganija posrbili, isto tako pohrvatili, to je već druga stvar. volvoks je napisao/la: Samo što Lužički Srbi nemaju nikakvu vezu s južnim Srbima, to su samo bila plemena sa sličnim imenom.. Griješiš, to su jedni te isti, samo su jedni otišli na jug, slično kao kad dva brata iz Hercegovine odu, jedan ode za Split, a drugi za Zagreb i svaki za sebe osnuju svoje obitelji, pa šta im povijest i geopolitičke okolnosti donesu.
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:43 |
|
|
budimo realni je napisao/la: Miki Maus je napisao/la: malo se upoznaj sa materijom lužički srbi imaju najveću koncentraciju slavenske R1a od svih slavena, 70% !!! sve rečeno
Pa o tome ti i govorim. I ovi Srbi koji su došli ovde su bili takvi, a to što su se prčili sa drugima, što su se mnogi Vlasi i svakakva ciganija posrbili, isto tako pohrvatili, to je već druga stvar. volvoks je napisao/la: Samo što Lužički Srbi nemaju nikakvu vezu s južnim Srbima, to su samo bila plemena sa sličnim imenom.. Griješiš, to su jedni te isti, samo su jedni otišli na jug, slično kao kad dva brata iz Hercegovine odu, jedan ode za Split, a drugi za Zagreb i svaki za sebe osnuju svoje obitelji, pa šta im povijest i geopolitičke okolnosti donesu. dobrojutro to im i ja pričam, kad su kao divljaci sa sjevera iz Poljske doselili na Balkan oko 630te došli su kao Slaveni sa R1a posrbljavanjem starosjedilaca Vlaha koji su imali authtonu starosjedilačku I2a oni su primili i tu haplogrupu, na njihovu jebenu žalost valsi su bili brojniji, pa je zato i danas u njihovom sastavu više I2a ISTO ono što se desilo sa mađarima, koji danas imaju dominantnu slavensku R1a !!!!! jer su mađarizovali domaće slavene koji su bili u Panoniji kad su mađari kao mongolsko pleme doselili i nametnuli vlast, jezik i ime te vršili asimilaciju zatečenih slavena, ali slavena je bilo više, pa zato danas u genetičkoj strukturi mađara dominira slavenska R1a
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:44 |
|
|
pozitivac je napisao/la: Šta pizdiš poštaru, i ja sam mislio da je autohtona na ovim prostorima, ali se više neke stvari ne uklapaju.
ispada da nije moguće da je bila na Balkanu u vrijeme kad su se dešavale migracije o kojim govoriš, i zato sve takve teorije odoše u kurac nemaš ti s čim mislit jadniče blento, ponavljam ti I2a je nastala na Balkanu jadniče, sve kasnije, i oni na sjeveru koji su prošetali su samo MUTACIJE te iste I2a sa Balkana ulazil ti šta u mozak
|
|
Vrh |
|
 |
pozitivac
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:49 |
|
|
Miki Maus je napisao/la: dobrojutro to im i ja pričam, kad su kao divljaci sa sjevera iz Poljske doselili na Balkan oko 630te došli su kao Slaveni sa R1a posrbljavanjem starosjedilaca Vlaha koji su imali authtonu starosjedilačku I2a oni su primili i tu haplogrupu Samo što sada više ne znamo jeli ta haplogrupa straosjedilačka. Štoviše, veća je mogućnost da je i ona došla sa Slavenima.
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:50 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Miki Maus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:52 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 12:54 |
|
|
Miki Maus je napisao/la: kad su kao divljaci sa sjevera iz Poljske doselili na Balkan oko 630te došli su kao Slaveni sa R1a posrbljavanjem starosjedilaca Vlaha Prvo, Slaveni su najcivilizovanij i najkulturnij narod na kugli zemaljskoj, a to dokazuju oni Slaveni koji se nisu baš puno miješali sa drugima, njihov način života, interesovanja i sve ostalo, drugo, Vlasi, Rumuni i ostala ciganija kasnije dolaze ovde i popunjavaju prostore koji slavenima nisu bili interesantni, jer nisu ličili na prostor odakle su došli. Tako danas vidimo i po kulturi i po facama, a i po toponimima (najislikovitij Vlašić i Romanija) gdje su se naseljavali Vlasi - Vlaji, a gdje pravi Slaveni., Hrvati i Srbi, koji su izbjegavali divljinu i planinske vrleti, već su uglavnom ostajali u predjelima jako sličnim njihovim postojbinama na koje su bili naviknuti i u kojim su se snalazili.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 14:21 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Budite ljubazni i izbrišite ovog bošnjačkog fašistu. Ne trebaju nam laži i glupe karte ovdje. Dovoljno mu medijskog prostora dajete za bošnjačku propagandu.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Lazarus
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 15:36 |
|
|
Miki Maus je napisao/la: Jagnjeca brigada je napisao/la: WTF, Srbi nisu Turci? I molio bih upozorenje za nazivanje Slovena divljacima. tako te nazvo Dežulović, žali se njemu I po tebi je Dežulović relevantan???? Ne prosipaj se
_________________ Ono što te ne slomi čini te jačim
|
|
Vrh |
|
 |
FCM
|
Naslov: Re: Misterija i2a1b1-Srbi i Hrvati jedan narod? Postano: 09 pro 2012, 15:50 |
|
|
pozitivac je napisao/la: Mosugnio, što misliš jeli ovaj haplotip koji je dominantan u Dinaraca donešen na naše prostore doseljenjem Slavena ili je autohton? Nisam to pratio neko vrijeme, prije se gledajući istraživanja činilo kako je gotovo sigurno da je autohton, a sad se više ne zna  Ma zna se vec nekoliko godina i to ne spori ni Eupedia ni Kljosov ni Ken Nordverdt ni Rozanski itd. Prevod jednog od najjacih ljudi iz oblasti genetike danas, Igora Rozanskog. Covjek je ponovo matematicki dokazao kojiko je star predak I2a1b Sa Balkanskim I2, kojega oko 96 posto čini "Dinarska" grana I2a1b (sudeći po najnovijim podacima o Hrvatima), raspored je veoma interesantan. Ako tu granu prikažemo u kratkom (17 i manje markera) formatu iz uzoraka s terena, onda bi njen uzrast iznosio 3.300 ili više godina. Čim uzmete dugačke haplotipove iz komercijalnih baza podataka (37 i više), predak nikako ne želi biti stariji od 2.200 godina. Pri tome je to javno jedna ista grana, bazni haplotip i geografija odgovaraju 1/1. A uniformnost u I2a1b je skoro šablonska - kako je počela rasti, tako i nastavlja do današnjeg dana bez prekida. Odakle takve razlike? Odlučio sam provjeriti, i ubacio sam u kalkulator za YFiler odgovarajuće dijelove referentnog uzorka od 134 haplotipa sa 67 - i 43-markera iz ove grane, što se koristi za kalibraciju brzine mutacija. Njezina starost u 67-markernom formatu je 2025 + / -210 godina, parametar konvergencije - 1,00. Pri proračunu sa 17 markera dobiva se ne manje homogena grana, ali starost je 2900 + / -320 godina. Precjenjivanje uzrasta iznosi skoro 1,5 puta, kao što je već spomenuto. Ponavljm, proračun je rađen na istom skupu haplotipova i sa referentnom konvergencijom. Jedinstveno objašnjenje - je da je u ovoj grani slučaj htio da su markeri koji obrazuju granu upravo markeri iz kratkog tipa. Prije svega, DYS19, koji na granama ovakvog uzrasta obično daje manji broj mutacija. Na dugom haplotip se to kompenzira sa manjim brojem mutacija u drugim umjereno brzim markerima, dok na kratkim kompenzacija nije dovoljna. Da biste izbjegli precjenjivanje, u principu, može se umjetno podijeliti cijelu granu na alele u DYS19, izračunati starost za svaku od ovih "podgrana", a zatim starost njihovog zajedničkog pretka. U stvari, tako je svojeremeno radio K. Nordtvedt da bi riješio paradoks, ali to je suviše umjetno. Jednostavnije je uzeti bolje točnu kalibraciju 67-markernog uzorka (ako postoji), i ne gubiti vrijeme i energiju s "bikini-formatima". Vraćajući se na Balkanskom I2a1b, ponavljam još jednom, da do danas ne postoji dokaz da su nositelji haplogroup I2 živjeli na Balkanu prije 2000 godina ili ranije. Predstavnici kompaktne grane I2a1b su očigledno došli sa sjevero-istoka (Karpati Polesje?) Zajedno sa precima Srba, Hrvata i Slovenaca, dok je broj nositelja pojedinačnih i2b, I2a1a i reliktnih I2a * premalen da bi donosili bilo kakve zaključke. Kao što sam već spomenuo u razgovoru s Valerijem Pavlovićem, cijela haplogroua I2, osim jedinstvene udaljene grane nađene u Armenaca (s uzrastom 2825 + / -360 godina), očigledno vuče uka Zapadnoj Europi i zapadnom Mediteranu. Mladi (kao što vidimo iz točnijeg proračuna) ogranak I2a1b se našao u istočnoj Europi u relativno nedavno. Iz usporedbe sa svojim najbližim rođacima na britanskim otocima čiji je uzrast oko 4.500 godina. Razgovarajte o legijama Trajana, koji je uništio sve prijevoznike I2 na Balkanu nisu utemeljeni. Prvo, oni su bili u ratu sa Dačana na lijevoj obali Dunava, sada Rumunjskoj, dok je pokrajina Norikum i Ilirija (moderna Slovenija, Hrvatska, Srbija i Albanija) postala dio Rimskog carstva mirno, bez etničkog čišćenja. U tom slučaju, gdje su isčezli I2a1b iz grane, roditeljske "Dinarskoj" koji su živjeli u provincijama koje pogođene vojnim kampanjama? Našli smo ih na drugom mjestu - u Britaniji i čini se u Njemačkoj. Drugo, ako se zaista dogodilo masakr Dačana i Geta, onda bi imala efekt na druge haplogroups, posebno R1a1. podskupine Z280 sa uzrastom, bliskom s I2a1b, postoje, ali su ipak zarođene 300-400 godina prije osvajanja Dakije, i nemaju izravnog odnosa prema Balkanu. Treće, Zagonetku s autohtonim stanovništvom Balkana očigledno može donekle riješiti fosilna DNK, ali za sada nema takvih informacija. Moguće je da će se prije ili kasnije naći I2, ili I1 s drevnim paragruppama I * ili IJ, ali to će biti vrlo drugačije linije, koje nisu ostavile potomstva do današnjih dana.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Teuton i 13 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|