HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 sij 2025, 19:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 115 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pitanje jezika
PostPostano: 19 svi 2013, 01:38 

Na kraju, Istrijani su jedini pravi Hrvati, aš jedino oni su zadržali čakavicu :-)
Do sad nisan čul kako niki svojata čakavicu leh Hrvati.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 01:43 

Ateist je napisao/la:
Zanima me razumiju li se hrvatski kajkavci sa Slovencima jednako dobro kao i hrvatski štokavci sa Srbima. Meni je ovo puno nerazumljivije od bilo kojeg govora iz Srbije.

KAJOFILSKO-KAJOLOŠKA DEKLARACIJA

O KAJKAVSKOMU JEZIKU

1. Kajkavski je jezik.
2. Kajkavski ima puno izvustja (Zagorsko, Međimursko, Podravsko, Prigorsko, urbano, Gorskokotarsko) kotera se na išče več podizvustja deliju (najznanejše je Bednjansko podizvustje Zagorskoga izvustja).
3. Kajkavski je jezik koteri je prek 160 let bil hiberneran, al koteri čez to vreme svoje lingvističke lastovitosti (fonologiju, morfologiju, sintaksu i leksiku) zgubil neje ter je poglavito zato jezik bil i ostal.
4. Kajkavski se ne da štokajuči razvijati, zvučavati, popularizerati, emanciperati, voleti, najmenjše pak zveličavati. Štokajuči, Kaj se efemerizera i dekredibilizera.
5. Zvun družinskoga govorenja, kaj je zibka vsakoga jezika, Kajkavski jezik se najbolše čuva i razvija kajkanjem v knjigovnosti, navukam, publicistike, v mediji. Od pisanja poezije na jenom od Kajkavskeh izvustja ne puno hasni.
6. Kajkavci su privremenito svoj jezik Horvatskomu bratinstvu i deržavotvorstu alduvali. Ze ztvoritvum Horvatske deržave Kajkavci svoj jezik od pozabe, odhičenosti i zatiravanja pravicu imaju braniti i zveličavati ga.
7. Dojdučost Kajkavskoga jezika odvisna je od sela i mužadije, al denes ponajveč od kajofilskeh kajologov i kajološkeh kajofilov, oneh koteri vupača i vere imaju.
8. Več za Kaj dela on kaj Kajkavski kune, špota i švanji neg on kaj zpametno štoka o Baladam Miroslava Krleže.
9. Kajkavsko-štokavski bastard more stopram kratkocajtno od hasni biti. Dugocajtno gledajuči, te bastard je alibi za Kajkavsku lenost, nehajnost, strašljivost i gingavoču.
10. Od štokajučeh družb i medijov v severo-zahodne Horvatske kaj v imenu svojemu "Kajkavski" imaju, kulko god oni dobrovoljni bili, puno vajde neje. Oni delaju na hasen škode Kajkavske.
11. Kajkati il ne kajkati - to ne pitanje. Lestor je kak kajkati pitanje.
12. Alduvanost Kajkavskoga jezika ztvari ne meri se z brojem štokajučeh stranic o Krleže, Domjaniću, Galoviću etc. neg z brojem napisaneh i zgovoreneh reči na Kajkavskomu jeziku.
13. V pričetku nam je bil materinski Kaj. On naš dočetek neje, mi njegov dočetek nemo.

Pozabil si reć i istarske kajkavce, one va Buzetu. Damir Kain ti predika po kajkavski. A ovisti kajkavci va Čabru (Gorski Kotar) su najgori, aš boje kapin Slovence leh njih.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 13:59 

dane-croatia je napisao/la:
Na kraju, Istrijani su jedini pravi Hrvati, aš jedino oni su zadržali čakavicu :-)

a ča je s bodulijon (od cresa do korčule)??
rabil bi znat da i oni besidaju po domaći ... po "hrvaski"! i jedan dil like je čakavski!
ni lihno jistra čakavska.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:09 

Ateist je napisao/la:
Zanima me razumiju li se hrvatski kajkavci sa Slovencima jednako dobro kao i hrvatski štokavci sa Srbima. Meni je ovo puno nerazumljivije od bilo kojeg govora iz Srbije.

KAJOFILSKO-KAJOLOŠKA DEKLARACIJA

O KAJKAVSKOMU JEZIKU

1. Kajkavski je jezik.
2. Kajkavski ima puno izvustja (Zagorsko, Međimursko, Podravsko, Prigorsko, urbano, Gorskokotarsko) kotera se na išče več podizvustja deliju (najznanejše je Bednjansko podizvustje Zagorskoga izvustja).
3. Kajkavski je jezik koteri je prek 160 let bil hiberneran, al koteri čez to vreme svoje lingvističke lastovitosti (fonologiju, morfologiju, sintaksu i leksiku) zgubil neje ter je poglavito zato jezik bil i ostal.
4. Kajkavski se ne da štokajuči razvijati, zvučavati, popularizerati, emanciperati, voleti, najmenjše pak zveličavati. Štokajuči, Kaj se efemerizera i dekredibilizera.
5. Zvun družinskoga govorenja, kaj je zibka vsakoga jezika, Kajkavski jezik se najbolše čuva i razvija kajkanjem v knjigovnosti, navukam, publicistike, v mediji. Od pisanja poezije na jenom od Kajkavskeh izvustja ne puno hasni.
6. Kajkavci su privremenito svoj jezik Horvatskomu bratinstvu i deržavotvorstu alduvali. Ze ztvoritvum Horvatske deržave Kajkavci svoj jezik od pozabe, odhičenosti i zatiravanja pravicu imaju braniti i zveličavati ga.
7. Dojdučost Kajkavskoga jezika odvisna je od sela i mužadije, al denes ponajveč od kajofilskeh kajologov i kajološkeh kajofilov, oneh koteri vupača i vere imaju.
8. Več za Kaj dela on kaj Kajkavski kune, špota i švanji neg on kaj zpametno štoka o Baladam Miroslava Krleže.
9. Kajkavsko-štokavski bastard more stopram kratkocajtno od hasni biti. Dugocajtno gledajuči, te bastard je alibi za Kajkavsku lenost, nehajnost, strašljivost i gingavoču.
10. Od štokajučeh družb i medijov v severo-zahodne Horvatske kaj v imenu svojemu "Kajkavski" imaju, kulko god oni dobrovoljni bili, puno vajde neje. Oni delaju na hasen škode Kajkavske.
11. Kajkati il ne kajkati - to ne pitanje. Lestor je kak kajkati pitanje.
12. Alduvanost Kajkavskoga jezika ztvari ne meri se z brojem štokajučeh stranic o Krleže, Domjaniću, Galoviću etc. neg z brojem napisaneh i zgovoreneh reči na Kajkavskomu jeziku.
13. V pričetku nam je bil materinski Kaj. On naš dočetek neje, mi njegov dočetek nemo.

Pozabil si reć i istarske kajkavce, one va Buzetu. Damir Kain ti predika po kajkavski. A ovisti kajkavci va Čabru (Gorski Kotar) su najgori, aš boje kapin Slovence leh njih.

Dane? THE CVJEĆAR Dane opet posta na forumu? Jel to moguće? Gdje si na politici i povijesti? Nisu te valjda istjerali sa foruma? Ili si se razočarao u ponašanje prema islamskom življu pa nemaš volje sudjelovat na forumu?

Ajd se aktiviraj opet da vidimo kako se cvjećarska ideolgija drži u zadnje vrijeme, jel se promijenilo šta itd...

Jel uopće jesi još uvijek cvjećar ili si i ti odustao od pokušaja urazumljavanja izgubljenih cvjetića?

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 22:17 

Ne postoje pravi Hrvati ili pravi Srbi jer obično stanovništvo nije imalo nacionalnu svijest.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 21:04 

Bagulin je napisao/la:

a ča je s bodulijon (od cresa do korčule)??
rabil bi znat da i oni besidaju po domaći ... po "hrvaski"! i jedan dil like je čakavski!
ni lihno jistra čakavska.

Gjedajuć povistno, Krk, Cres, Unije anke Susak su pod Istrun (va vrime 19. st. va Istarskon saboru su sedili 3 biskupa (Tršćansko-koparski, Porečko-pulski i krčki). A na kopnu moreš gjedat Istru do Kraljevice, magari zemjopisno gre do Preluke, ter niki reču i za Kastavštinu. A Kirija, kus dalmatinkih otokih, ter morda ko selo va Liki su ostatak ostataka nekadašnje čakavice ka j zauzimala skoro pol Bosne, celu Liku i Dalmaciju ukjučujuć i Dubrovnik.

San bil lani va Udbini kad je mašu povedal Gradišćanski biskup na staroj ličkoj čakavici, se san razumel ter mi j zvučala anke kot i moja Grobnička.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 21:12 

Tomislav Diablo je napisao/la:

Dane? THE CVJEĆAR Dane opet posta na forumu? Jel to moguće? Gdje si na politici i povijesti? Nisu te valjda istjerali sa foruma? Ili si se razočarao u ponašanje prema islamskom življu pa nemaš volje sudjelovat na forumu?

Ajd se aktiviraj opet da vidimo kako se cvjećarska ideolgija drži u zadnje vrijeme, jel se promijenilo šta itd...

Jel uopće jesi još uvijek cvjećar ili si i ti odustao od pokušaja urazumljavanja izgubljenih cvjetića?

Nije me nitko potjerao s pričaonice, već mi se pomalo promjenio život pak manje stojim s vriemenom. Još uviek mi je Ante Starčević glavni uzor kad zamišljam kakva bi Hrvatska trebala biti... A ako ikad odustanem od cvjaćarskih zamisli, to će značiti da prelazim u SDP ili pak da mi je netko ponudio grdne pare... :zubati

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 21:38 

Nije me nitko potjerao s pričaonice, već mi se pomalo promjenio život pak manje stojim s vriemenom. Još uviek mi je Ante Starčević glavni uzor kad zamišljam kakva bi Hrvatska trebala biti... A ako ikad odustanem od cvjaćarskih zamisli, to će značiti da prelazim u SDP ili pak da mi je netko ponudio grdne pare... :zubati

Samo da poselamim staroh prijatelja Daneta! Nadam se da si dobro stari haveru moj!

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 22:05 

Sumnje nema u povijest svih naških jezika(S; H; B), svi su proizašli iz držičevih i gunulićevih dijela. tj iz dubrovačke književnisti. i osobno znam jer me zanima i čitam, znam čirilicu tako da čitam i njihove stvari i staroslavenske. današnji svi ti jezici su najbliže slične staroslavenskome(barem onome koji je bio zapisan) sačuvavši sve padeže, rodove i slično. ali tu je nešto bitnije. da dubrovačka književnost jest u mnogo čemu bliža hvraskom, šibenskom, splitskom i zadarskom književnom krugu(gradivo 2. razreda srednje). uzmimo u primjer da vam srbin čita nešto dubrovačko i hvarsko, on neće primjetit veliku razliku između te dvije stvari, ali če primjetit veliku u modernome jeziku i kulturi, vidit će da tu nema ništa srbijansko. on su imali svoje knjige i njihov staroslavenski jezik se razvijao i odjelio od tadašnjeg hrvatskoga već u 13./14. stoljeću( bili su slični koliko hrv i češki tj. moglo se sporazumjeti nekako). današnji moderni jezici mogu se zahvaliti uvelike pokretu iliraca, koji su kao i srbi vidjeli poveznu točku u svojim južnoslvenskim idejama u dubrovniku, koji je kao i uvijek bio granica zapada i istoka te ga i vuk karadžić(isti koji je pokro bartola kašića tvorca prve hrv gramatike) i tako smo dobili veliko južnoslavenskim idejama moderne jezike koji su ne jako slični već isti, a sve možemo zahvaliti dubrovčanima. a mi se možemo zadovoljiti time što je dubrovački svojom kulturom i jezikom mnogo bliži hrv od srpskoga. i stoga možemo smatrati hrv ocem modernih južno slavenskih jezika(H, S, B, C)

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Vrh

PostPostano: 22 svi 2013, 22:18 

Hrvatska varijanta naseg jezika je dakle "otac danasnjeg B/H/S jezika" zbog toga sto je bliza dubrovackoj knjizevnosti, za koju tvrdis da je bila neka vrsta spiritus movens, nego bosanska ili srpska varijanta. Interesantna teza, moram priznati. Sigurno je jako moderna medju Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 25 svi 2013, 08:03 

Ante Starčević uzor pri zamišljanju Hrvatske kakva bi trebala biti? Znači granica na Moravi, Srbi pravoslavni Hrvati, ekavica za hrvatski standard. Zanimljiva vizija... :hrvatinic

Nadam se da ćemo te vidjeti ponekad na forumu, da podijeliš svoje viđenje raznih događanja u BiH i kifli kad nađeš vremena...možda preobratiš Lebowskog u Hrvata islamske vjere... :zubati

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 17:02 

Ante Starčević uzor pri zamišljanju Hrvatske kakva bi trebala biti? Znači granica na Moravi, Srbi pravoslavni Hrvati, ekavica za hrvatski standard. Zanimljiva vizija... :hrvatinic

Nadam se da ćemo te vidjeti ponekad na forumu, da podijeliš svoje viđenje raznih događanja u BiH i kifli kad nađeš vremena...možda preobratiš Lebowskog u Hrvata islamske vjere... :zubati

Rabi reć kako Starčevićeva ekavica ne ima veze sa srbskom ekavicom. Ne zaboravi kako je Starčevi svoj politički put počeo iz Rieke, a primjerice na Kastvu govore čistu ekavicu ali čakavsku. Malo prouči tu Starčevićevu ekavicu prije nekakvih namisli da se Starčević zaljubio u srbski jezik.

Osim Bošnjaka su nam poviestno gledano po krvi blizki i Slovenci i Crnogorci, samo što se jedino kod Bošnjaka dogodilo podpuno zbližavanje i poistovjećivanje s Hrvatima u nedavnoj prošlosti, a i množtvo spisa iz bližnje i daljnje poviesti govori nam o istovjetnosti Hrvata i Bošnjaka. Čovječe, koliko se samo more nabrojati hrvatskih velikana koji su bili muslimani. Kad se sjetim samo Ragiba čapljića za kojeg nitko nije ni čuo, a koji je bio veći hrvatski mučenik nego mnogobrojni priznati katolički hrvatski mučenici.
Ali da budemo na čistu, nikad ne bih odbacio Hrvate pravoslavce, ter sam prvi za osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve, koja da je postojala u 19. st., danaska ne bi bilo niti primisli o nekoj velikoj Srbiji.

Vrh

PostPostano: 25 lip 2013, 15:10 

Osim štokavskog, srpski jezik ako postoji ima i torlačko narječje.

Evo dio jednog teksta po torlački.
Beše svadba u Banat. Tamo sam išo kod svastika na spavanje, takoj da ništa nesam plateo. Piće ponesoh što ga dobih od doktor Nestorović, takoj da ni tuj nesam dao djengi. Ama, kićenje!!! AMA, KIĆENJE, LJUDIIIIII!!!! Da gu li jebem, neka ženska ti zakači ovolicna grančica i moraš da gi davaš pari!!! Mame im ga natitkam, ne sam uspeo da gi izbegnem! Dadoh deset dinari, jebem gu li, nemadoh dve po pet, inače bih spasiv petica!! JOOOOJJJJJ!!!! Šta sam mu skriveo? Ništa!
Nego, oće pari, bato!!! Ko da gi berem sa komšija Tošina kajsija! A hrana, ubavaaaaaaaa!!

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 20 srp 2013, 23:03 

Postoji li jedna jedina riječ koja je drukčija na sva četiri jezika (hrvatskom, srpskom, bosanskom/bošnjačkom i crnogorskom). Ne znam nijednu. Znam za par rečenica posve različitih na hrvatskom i srpskom.

* Bijela sol za kuhanje kemijski je spoj natrija i klora.
* Бела со за кување је хемијско једињење натријума и хлора.

* Vlak sa željezničkoga kolodvora krenut će točno u deset sati.
* Воз са железничке станице кренуће тачно у десет часова.

* Glede ispušnih plinova i onečišćivanja jeruzalemskog zraka trebaju se poduzeti sigurnosne mjere.
* У погледу издувних гасова и загађивања ваздуха у Јерусалиму треба да се предузму мере безбедности.

* Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. [dvije tisuće i desete] osvojila je Španjolska pobijedivši u završnici Nizozemsku 1:0 Iniestinim pogotkom u 116. minuti utakmice.
* Светски шампионат у фудбалу 2010. [две хиљаде и десете] освојила је Шпанија победивши у финалу Холандију 1:0 голом Инијесте у 116. минуту утакмице.

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 22 srp 2013, 15:42 

Starčevićev jezik i njegovi jezični uzori zaista nemaju veza sa srpskima.
Prije s ozaljskim krugom banova Zrinskih, iako neizravno, naravno.
Dane je u pravu, ovaj put.

Vrh

PostPostano: 22 srp 2013, 16:13 

snowflake je napisao/la:

Čakavska i kajkavska ekavica veze nemaju sa štokavskom (beogradsko-vojvođanskom).

Vrh

PostPostano: 22 srp 2013, 18:36 

snowflake je napisao/la:

Dane pojma nema kao i uvek.

Starčevićeva ekavica nema veze sa srpskom , ali je u svakom slučaju štokavska i naročito veze nema sa čakavskom i kajkavskom ekavicom jer je jednostavno u samoj suštini drugačija.

Pošto sam čitao dela ovog vrlog umetnika zvanog Antiša Starčević mogu reći da je on pisao po svom nahođenju i njegova ekavica je njegov lični konstrukt gde upadaju mnoge stvari iz hrvatske tradicije , ali je to u osnovi štokavica ma koji joj refleks jata bio.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 11:48 

Ceha je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Čakavska i kajkavska ekavica veze nemaju sa štokavskom (beogradsko-vojvođanskom).

Imaju toliko veze koliko refleksi jata u svim drugim slavenskim jezicima.
Svi, naime, potječu od istog praslavenskog glasa.
Veze koja bi bila bliža od toga nema.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 11:50 

joe enter je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Starčevićeva ekavica nema veze sa srpskom , ali je u svakom slučaju štokavska i naročito veze nema sa čakavskom i kajkavskom ekavicom jer je jednostavno u samoj suštini drugačija.

Pošto sam čitao dela ovog vrlog umetnika zvanog Antiša Starčević mogu reći da je on pisao po svom nahođenju i njegova ekavica je njegov lični konstrukt gde upadaju mnoge stvari iz hrvatske tradicije , ali je to u osnovi štokavica ma koji joj refleks jata bio.

:clap :clap :clap zabavljaš me, u moru gluposti povremeno i nehotice kažeš koju pametnu.
To pametno se obično svede na manje od jedan posto onoga što kažeš u prosječnom postu.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 13:07 

Kajkavski govori Gorskog kotara mogu se podijelitu u četiri velike grupe: čakavski, štokavski i dva kajkavska.
Od ta dva kajkavska jedan je po postanju hrv. kajkavica, a drugi (veći) je po najstarijem sloju i iskonu dio slovenskoga.

Citat:
Na području Gorskoga kotara zastupljena su sva naša narječja, kajkavsko,
štokavsko i čakavsko, ali Gorski je kotar ipak većim dijelom kajkavski kraj.
Tako je, prema Buriću (1983. god.) (Lisac 2006: 11) ovdje 69,2 % kajkavaca,
18,7 % štokavaca (ijekavci 12,8, ikavci 5,9 %), čakavaca 10,4 % te ostalih 1,7 %.
Situacija se u ovih tridesetak godina zasigurno promijenila, ali kajkavština i dalje
prevladava. J. Lisac na području Gorskoga kotara razlikuje četiri dijalekta:
kajkavski goranski dijalekt, ikavsko-ekavski čakavski, štokavski zapadni bosanskohercegovački
i istočnohercegovački. Takva raznovrsnost govora posljedica
je povijesnih i gospodarskih prilika i zbivanja u Gorskom kotaru od 15.
do 18. st. Najvažnije razdoblje za razvoj ovoga područja svakako je vladavina
Frankopana i Zrinskog koji su Gorski kotar naseljavali čakavskim stanovništvom
iz svojih vinodolskih i primorskih posjeda. U 17. i 18. st. ovo je područje
naseljeno djelomično stanovništvom iz Slovenije i iz drugih zemalja Austro-
-Ugarske Monarhije, ali su se u Kupsku dolinu – sve do Delnica, počeli vraćati
i potomci nekadašnjih izbjeglica pred Turcima, koji su za vrijeme naleta turske
vojske prebjegli u susjednu Sloveniju. Došljaci su donosili svoju slovensku
kajkavštinu te se miješali s malobrojnim čakavskim i kajkavskim starosjedilačkim stanovništvom. Upravo zbog takvog jezičnog kontakta, ovdje su s vremenom
nastali posve osobiti hrvatski kajkavski govori. U ovome se razdoblju, prilikom
gradnje Karolinske ceste, dogodio i posljednji snažniji prodor čakavštine
u Gorski kotar.

Citat:
Goranska ili gorskokotarska kajkavština nastala je kao rezultat raznovrsnih
dijalekatskih prožimanja pri čemu važnu ulogu imaju dijalekti slovenskoga
jezika (Barac-Grum, Finka 1981: 424). Jači se dodiri sa slovenskim idiomima
počinju osjećati u 16. st.8. Kraj se počeo razvijati kada je Petar Zrinski
na ovome području pronašao nalazišta željezne rude. Tako počinju doseljavanja
stanovništva, a rudnici i talionice željeza u Čabru uvelike utječu na sastav
stanovništva. Ipak, kako su najmnogobrojniji slovenski došljaci dolazili isključivo
kao rudari i zanatlije, malo je vjerojatno da su zaposjeli sav današnji kajkavski
dio Gorskoga kotara te štokavcima i čakavcima u potpunosti nametnuli
svoj govor. Vjerojatno je da su se kajkavski govori u Gorskome kotaru oblikovali
u suživotu sa slovenskom kajkavštinom, iako se oni ne mogu poistovjetiti
ni s jednim oblikom slovenske kajkavštine (Barac-Grum, Finka 1981: 426).
Primjetno je samo da se neki govori više, a drugi manje razlikuju od slovenskih
kajkavskih govora. Tako najviše slovenskih elemenata nalazimo u Ravnoj
Gori, čiji govor Rudolf Strohal i Nikola Majnarić smatraju dijalektom slovenskoga
jezika te ga nazivaju rovtarskim. Područje Gerova i Čabra poznato je,
pak, po posebnom obliku kajkavštine, najzaštićenijem od čakavsko-štokavskih
jezičnih elemenata.

Citat:
Kajkavština se u Gorskome kotaru prostire na području od Severina na Kupi
do Fužina i Lokava, sjeverno do slovenske granice te južno do Ravne Gore i
Begova Razdolja. Može se podijeliti na istočni (manji) i zapadni (veći) dio.
1 »U primarno štokavskom govoru Mrkoplja ima i čakavskih značajki najvišega ranga
razlikovnosti te činjenica nižih razlikovnih razina koje su rezultat dugogodišnjega utjecaja
čakavskoga narječja na gorskokotarske štokavske govore« (Finka 1977: 177).
Marija Malnar: Dijalekti u Gorskom kotaru
Raspr. Inst. hrvat. jez. jezikosl., knj. 36/1 (2010.), str. 47–69
49
Istočnom dijelu pripadaju mjesta Lukovdol, Gorenci, Dolenci, Podvučnik, Rtić,
Draga Lukovdolska, Nadvučnik, Vučnik, Severin na Kupi, Močila, Klanac, Damalj,
Plešivica Lukovdolska, Rim, Zdihovo, Lipje Bosiljevsko, Mali Jadrč, Veliki
Jadrč, Osojnik. U navedenim je mjestima prisutan noviji čakavski utjecaj, a
upravo je to glavna razlika između njih i zapadnoga poddijalekta kojem pripada
sav preostali teren, od Zaumola i Plemenitaša na zapad (Lisac 2006: 11).

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 15:23 

Za sva je naklapala penicilin Ložač:

slika

http://imageshack.us/f/688/lozacorenesan.png/

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 18:10 

snowflake je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

:clap :clap :clap zabavljaš me, u moru gluposti povremeno i nehotice kažeš koju pametnu.
To pametno se obično svede na manje od jedan posto onoga što kažeš u prosječnom postu.

Kad bi navela koje gluposti ja pišem i to u vezi jezika bilo bi dobro , ali znam da nećeš jer tebi je bitno izgleda reći samo da govorim gluposti a šta konkretno to nema veze jer nemaš šta naći.

A sad ako mi budeš odgovarala na ovaj post molio bih te da mi napišše te moje gluposti i da ih konkretno identifikuješ , ali ako to ne uradiš nemoj mi ni odgovarati.

Ja na forumu nikad nisam nikome rekao ništa bez obrazloženja , ali to je naovo forumu trend jer su svi mutavi mediokriteti i polupismeni nabeđeni kvaziintelektualni fašisti.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 19:14 

snowflake je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Imaju toliko veze koliko refleksi jata u svim drugim slavenskim jezicima.
Svi, naime, potječu od istog praslavenskog glasa.
Veze koja bi bila bliža od toga nema.

Potiču od jata, ali to nije isti e.
E (koje je izašlo iz jata) na Lastovu, u Krapini i u Iloku nije isto.

Vrh

PostPostano: 23 srp 2013, 22:52 

Ovdje imate- neovisno o prepucavanjima- nekoliko neloših
zemljovida izoglosa koje je napisao Pavle Ivić (ne ćemo o njegovim
stranputicama):

http://forum.krstarica.com/showthread.p ... iku/page17

Vrh

PostPostano: 26 srp 2013, 15:34 

Rabi reć kako Starčevićeva ekavica ne ima veze sa srbskom ekavicom. Ne zaboravi kako je Starčevi svoj politički put počeo iz Rieke, a primjerice na Kastvu govore čistu ekavicu ali čakavsku. Malo prouči tu Starčevićevu ekavicu prije nekakvih namisli da se Starčević zaljubio u srbski jezik.

Osim Bošnjaka su nam poviestno gledano po krvi blizki i Slovenci i Crnogorci, samo što se jedino kod Bošnjaka dogodilo podpuno zbližavanje i poistovjećivanje s Hrvatima u nedavnoj prošlosti, a i množtvo spisa iz bližnje i daljnje poviesti govori nam o istovjetnosti Hrvata i Bošnjaka. Čovječe, koliko se samo more nabrojati hrvatskih velikana koji su bili muslimani. Kad se sjetim samo Ragiba čapljića za kojeg nitko nije ni čuo, a koji je bio veći hrvatski mučenik nego mnogobrojni priznati katolički hrvatski mučenici.
Ali da budemo na čistu, nikad ne bih odbacio Hrvate pravoslavce, ter sam prvi za osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve, koja da je postojala u 19. st., danaska ne bi bilo niti primisli o nekoj velikoj Srbiji.

HAHAAHAHA!!! :smajl007 Ragib Čapljić hrvatski mučenik!!! :ucelo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 115 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: