U zadnje 23 godine, od 1996., mislim da je bio najjači na prostoru Hercegovine i Dalmacije.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
Sve mi se čini da je ovo u Hercegovini najjači potres od 1976.
2004. je bio 5,5 kod Gruda. Toga se dobro sjećam jer je po intenzitetu bio vrlo sličan ovome danas.
Dakle, najjači u zadnjih 15 godina.
Onda USGS nije izbacio podatak. Treba provjeriti. Hvala.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
BiH: Potres prošao bez žrtava i većih materijalnih šteta 23.5.2004. 0 U POTRESU jačine 5,5 stupnjeva Richtera koji je u nedjelju popodne, u 17.19 sati, uzdrmao Hercegovinu nije bilo stradalih, a zabilježene su tek manje materijalne štete, potvrdili su za HINA-u službeni izvori.
Epicentar potresa bio je u pograničnom području u Sovićima kod Gruda. Informacijski centar u Grudama objavio je da dosad nitko nije prijavio bilo kakvu štetu, a Centru je poznato je da se srušilo krovište jedne starije kuće u Sovićima
Policijska uprava u Grudama također nije dobila nikakve dojave o posljedicama potresa koji je u epicentru iznosio 5.5 stupnjeva Richterove ljestvice.
Potres je prouzročio uznemirenost kod velikog broja građana zapadne Hercegovine i Mostara. U Mostarskom informacijskom centru također nisu imali nikakve podatke o eventualnim štetama.
Radijska postaja Herceg-Bosna iz Mostara je, citirajući dežurnog u Seizmološkoj službi SCG, navela da se na području Hercegovine mogu očekivati novi potresi ali značajno manje jakosti.
Da, u pravu si. Ima vijest. 2004. je bio još jači.
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12584 Lokacija: Sjeverna Bosna
Meni je u sjecanju ostao potres u CG 1979, te Srbiji 1999 kada sam bio na 12 katu u Sarajevu, u prvi mah nisam znao sto se dogadja, nego sam refleksno rukama podupirao visece elemente kuhinje misleci da su popustili vijci nakon sto sam par trenutaka ranije u iste stavio neke stvari.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
Meni je u sjecanju ostao potres u CG 1979, te Srbiji 1999 kada sam bio na 12 katu u Sarajevu, u prvi mah nisam znao sto se dogadja, nego sam refleksno rukama podupirao visece elemente kuhinje misleci da su popustili vijci nakon sto sam par trenutaka ranije u iste stavio neke stvari.
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12584 Lokacija: Sjeverna Bosna
Lapo-lapo je napisao/la:
DrMag je napisao/la:
Pa koje si ti godište Maže?
Deda jebote. Nemoj da mi se nabacujes.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7635 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izdao je naputak o ponašanju tijekom potresa.
„Najbitnije je pokušati ostati smiren što je najviše moguće, ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine ozljeda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće ozljede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo s prozora ili vrata, električni kablovi, i općenito, predmeti koji padaju. Cilj jest dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tijekom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati, između ostalog navodi Bešlić.
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izdao je naputak o ponašanju tijekom potresa.
„Najbitnije je pokušati ostati smiren što je najviše moguće, ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine ozljeda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće ozljede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo s prozora ili vrata, električni kablovi, i općenito, predmeti koji padaju. Cilj jest dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tijekom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati, između ostalog navodi Bešlić.
Dobro sročeno, ali ljudi se uglavnom ne ponašaju racionalno u takvim situacijama, to je panic mode. Nedavno sam gledao slike u knjizi o katastrofalnom zemljotresa u Skoplju, jula 1963.
Plač i neverica na licima građana Skoplja. Istini za volju, i zemljotres je bio daleko razorniji. U nedeljama i mesecima nakon te velike tragedije, pravljena su čitava kamp naselja da se smeste ljudi kojima je uništeno sve.
_________________ "Босански интелектуалац је оксиморон." — Радован Дамјановић
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7635 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Ateist je napisao/la:
1880. godine u Zagrebu su bila dva poginula i 29 ranjenih, a 2020. pak 17 ranjenih.
A kao neizravna posljedica istoga je bila smrt velikog hrvatskog pisca Augusta Šenoe. On je naime pomagao unesrećenima u potresu i na hladnom vremenu (9.11. te godine je bio zemljotres) je obolio od teške influence,ako se ne varam, i od posljedica te bolesti iduće godine preminuo.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 80725 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
U Japanu imaju sistem upozorenja od potresa koji upozori na dolazak glavnog udarnog vala sekunde, ili cak desetine sekundi unaprijed.
Ne radi se o predvidjanju potresa, nego iskoristavanju cinjenice da potresni mehanicki val putuje sporije od svjetla, te da se potres kao vibracija sastoji od raznih valova i frekvencija koji imaju razlicitu brzinu i razornost.
Kada se potres u dubini dogodi, potres prvo salje brzi tip valova kojeg seizmografi hvataju iznad tocke nastanka potresa. Komunikacijski signali idu brzinom svjetlosti, a najrazorniji val potresa putuje nekom konacnom, relativno sporom brzinom.
Nazalost, ovaj sistem upozorenja najbolje radi tamo gdje ga najmanje trebaju, daleko od epicentra.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Potres jačine 4,2 po Richteru pogodio je Italiju, javio je EMSC. Potres s epicentrom 93 kilometra od Milana pogodio je sjevernu Italiju u 11:42, a bio je na dubini od samo dva kilometra.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.