|
|
Stranica: 6/8.
|
[ 183 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
PCM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:06 |
|
|
Kakvo uzicko kolo pobogu ne igra se to ni kod nas a kamoli u HR, mozda tu i tamo al jako rijetko. S druge strane narodna pici bez problem jel Brena, Halid, Miroslav Ilic ili netko od novih izvodjaca, to se slusa i svira po svadbama najnoralnije. Bio sam u zadnjih 5 godina bar na 15-20 svadbi i apsolutno ni na jednoj se nije igralo nikakvo uzicko kolo boga ti...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60019 Lokacija: DAZP HQ
|
govorim o ritmu, druga je stvar sto ljudi nemaju pojma plesat.
u Livnu pak na svadbi proslog ljeta uredno sviralo i uredno plesali oridjinale. blenuo sam, pitam koji im je k, vele to je normalno zadnjih godina.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:12 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 18:34 Postovi: 3516 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
PCM je napisao/la: Kakvo uzicko kolo pobogu ne igra se to ni kod nas a kamoli u HR, mozda tu i tamo al jako rijetko. S druge strane narodna pici bez problem jel Brena, Halid, Miroslav Ilic ili netko od novih izvodjaca, to se slusa i svira po svadbama najnoralnije. Bio sam u zadnjih 5 godina bar na 15-20 svadbi i apsolutno ni na jednoj se nije igralo nikakvo uzicko kolo boga ti... Pa to je rekao dudu, ne ja. I meni je bilo čudno, zato pitam.
_________________ Robi lopove vrati bodove!
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:13 |
|
|
vjerujem da se bez problema na yt nadju hrvatske svadbe s uzickim, nikakav bauk.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:13 |
|
|
Ne znam koja je fora s tim majke mi u zivotu to nisam cuo negdje "live" na bilo kakvim svadbama, proslavama, koncertima i sl... Bas nikad ni kod nas u BiH ni u HR.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:15 |
|
|
Leeroy Jenkins je napisao/la: PCM je napisao/la: Kakvo uzicko kolo pobogu ne igra se to ni kod nas a kamoli u HR, mozda tu i tamo al jako rijetko. S druge strane narodna pici bez problem jel Brena, Halid, Miroslav Ilic ili netko od novih izvodjaca, to se slusa i svira po svadbama najnoralnije. Bio sam u zadnjih 5 godina bar na 15-20 svadbi i apsolutno ni na jednoj se nije igralo nikakvo uzicko kolo boga ti... Pa to je rekao dudu, ne ja. I meni je bilo čudno, zato pitam. A mozda je moje drustvo "prefinjak"
|
|
Vrh |
|
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:16 |
|
Pridružen/a: 21 stu 2015, 18:34 Postovi: 3516 Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
|
Sad mi ič nije jasno šta je tačno.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:19 |
|
|
PCM je napisao/la: Ne znam koja je fora s tim majke mi u zivotu to nisam cuo negdje "live" na bilo kakvim svadbama, proslavama, koncertima i sl... Bas nikad ni kod nas u BiH ni u HR. nisam ni ja do 2016. i onda dvaput i jos mi vele da je normala. na toj svadbi u Livnu je njih 25 razvalilo kolo, vidi se da su iskusni, da imaju utakmica u nogama. opcenito te nase svadbe su takav odron, meni se gade.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Ako je pred-otomanska Bosna hrvatska zemlja, onda su i današnji Bošnjaci Hrvati Postano: 19 sij 2017, 00:19 |
|
|
joe enter je napisao/la: Tuta je napisao/la: Nema veze jesu li biološki nasljednici tih srednjovjekovnih tipova. Bitno je da su 'sociološki' nasljednici u kulturalnom i religijskom smislu, prije svega zahvaljujući franjevcima, jedinoj srednjovjekovnoj instituciji koja je opstala iz srednjovjekovne Bosne. Hrvati Srednje Bosne zadržali su kult prema kraljici Katarini, a franjevci su jedini zadržali sjećanje na bosanske kraljeve.
Tzv.kult kraljice Katarine je fora iz 19.veka kad su krenuli nacionalni preporodi , a ne da je zaista narod baštinio bosanske kraljice i kraljeve. Kad čitaš sve šta su franjevci zabeležili više ima o srpskim kraljevima i junacima i događijima nego o bosanskim , tj. o bosanskim nema ništa osim što ih pominju da su postojali. Priča oko Katarine i crnine je bajka iz 19.veka , kao ona oko srpske kraljece Jelene Anžujske i famozne Doline Jorgovana gde je nju šatro dočekao sa tim cvećnjakom budući muž. Kult dinastije je morao biti razvijen , a to bosanski kraljevi nisu imali , jer ruku na srce nisu ništa iza sebe ostavili , a franjevci nisu baš ogledalo naroda jer su u srednjem veku bili ispostava stranaca a ne narodni domaći faktor. Da ima sećanja na bosanske kraljeve veruj mi da bi se guslalo o tome sve u 16 , ali nema. Pa guslaju uglavnom Hercegovci i Crnogorci, oni sigurno nisu imali. Slabije sam upoznat s detaljima iz pisanja, ali franjevci su zagovarali ponovnu uspostavu katoličke Kraljevine i pozivali se na srednjovjekovnu Bosnu. Primjerice, krivotvorili su fojnički grbovnik, a i bavili se ostalim krivotvorinama kako bi opravdali pretenzije slaveno-katolika na određene zemlje nakon nadanog oslobođenja Bosne od Turaka.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:20 |
|
|
Ne znam dudu kakav je tvoj skor na svadbama sto se uzickog tice al bogami kod mene 0/20 Izjasni se pa da izracunamo
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:21 |
|
|
PCM je napisao/la: Ne znam koja je fora s tim majke mi u zivotu to nisam cuo negdje "live" na bilo kakvim svadbama, proslavama, koncertima i sl... Bas nikad ni kod nas u BiH ni u HR. Zato jer si u BiH samo na hercegovačkim svadbama, gdje nema užičkog kola... Mislim da po Bosni ima. Znam da u Jajcu ima.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:24 |
|
|
Tuta je napisao/la: PCM je napisao/la: Ne znam koja je fora s tim majke mi u zivotu to nisam cuo negdje "live" na bilo kakvim svadbama, proslavama, koncertima i sl... Bas nikad ni kod nas u BiH ni u HR. Zato jer si u BiH samo na hercegovačkim svadbama, gdje nema užičkog kola... Mislim da po Bosni ima. Znam da u Jajcu ima. Mozda si u pravu, al bio na svadbi i u Bosni i opet nista ili kod nasih iz Bosne sto zive u Hr... Bas nisam cuo uopce.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:24 |
|
|
-Tuta doso,ajte kuci ljudi zatvarajte temu pisite propalo!
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 00:26 |
|
|
PCM je napisao/la: Ne znam dudu kakav je tvoj skor na svadbama sto se uzickog tice al bogami kod mene 0/20 Izjasni se pa da izracunamo 2016. 1/1 ne idem vise po svadbama, samo sto je pod mus.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Ako je pred-otomanska Bosna hrvatska zemlja, onda su i današnji Bošnjaci Hrvati Postano: 19 sij 2017, 01:32 |
|
|
dudu je napisao/la: Heero je napisao/la: da su dokraja osvojili oformili bi pasaluk hrvatistan od kupe do drine
svašta su Turci nudili Zrinskima, pa i obnovu hrvatskog kraljevstva u punini pod uvjetom da se sagne sultanu. Isto ko Bakir paša što danas nudi treći. U djed mrazovoj vrijeci. Za božićni domjenak.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
telaad
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 01:34 |
|
|
BBC je napisao/la: Zajebane ove Muslimani. Malo ih poguraš i odmah se napale. Slabo te nesto na ovoj temi ima. Valjda sto nema islama u predosmanskoj Bosni pa te ni ne interesuje.
_________________ BBC u obrani okcidentalnih tekovina > https://www.youtube.com/watch?v=XOteEdeW9ME
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 01:36 |
|
|
dudu je napisao/la: govorim o ritmu, druga je stvar sto ljudi nemaju pojma plesat.
u Livnu pak na svadbi proslog ljeta uredno sviralo i uredno plesali oridjinale. blenuo sam, pitam koji im je k, vele to je normalno zadnjih godina. Vraćaju se ljudi korenima. Zov predaka. I biće sve kurentnije biti SRBIN. Samo si ti duboko izdoktriniran.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 01:41 |
|
|
dudu je napisao/la: PCM je napisao/la: Ne znam koja je fora s tim majke mi u zivotu to nisam cuo negdje "live" na bilo kakvim svadbama, proslavama, koncertima i sl... Bas nikad ni kod nas u BiH ni u HR. nisam ni ja do 2016. i onda dvaput i jos mi vele da je normala. na toj svadbi u Livnu je njih 25 razvalilo kolo, vidi se da su iskusni, da imaju utakmica u nogama. opcenito te nase svadbe su takav odron, meni se gade. Festivali prezderavanja pijanstva i kiča. Kola se igraju djipaju đuskaju. A valceri se PLEŠU.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 01:56 |
|
|
Meni je kod Užičkog kola najinteresantnije to da se uvek nađe barem jedan entuzijasta koji se toliko uživi u kolo da izgleda kao ovaj mladić sa maramom u ruci na kraju prvog klipa i ovaj gospodin na 4:40 na drugom klipu. Ali gde god da vidim to kolo, mora se naći barem jedan takav. Ovo nekakvo saginjanje i podizanje pri igranju.
Ili ovo podvriskivanje žena na 4:30. Tome se uvek odvalim smejati jer mi je baš kul.
|
|
Vrh |
|
|
Leeroy Jenkins
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 02:07 |
|
|
Znam da vam to sigurno nije bio cilj šjor Aga, ali ja u vašem postu samo vidim kola u Livnu i Busovači.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 02:11 |
|
|
Zašto da ne, nije im dekretom zabranjeno da ga igraju. Neka se ljudi vesele.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 02:17 |
|
|
Ima li uradka gde dvojica naj vecih u Hrvata djipaju. Moj imenjak Dragan i biskup Mo Ratko Peric. Slavno ime.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 02:17 |
|
|
Inače, ja sam teška šeprtlja kad je kolo u pitanju a koliko mogu primetiti, ovi ga Cazinjani baš dobro igraju.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Pred-otomanska Bosna Postano: 19 sij 2017, 02:23 |
|
|
Kako mi Aga ne igramo slavonske becarce. Ko posavci što ih kolonizovase Austrijanci u bosanskoj posavini. Poseban soj i svet. Ili neke slovenske igre. Ili iz Zagorja te da jodlujemo. Nego samo kola igramo širom Srbije BiH sve tri vere i Mkd. Pitam se a odgovori mi ne padaju na pamet. Možete mi pomoći oko rešavanja misterije . Istog kulturolosko muzičkog kruga.
|
|
Vrh |
|
|
29.novembar
|
Naslov: Re: Ako je pred-otomanska Bosna hrvatska zemlja, onda su i današnji Bošnjaci Hrvati Postano: 28 vel 2017, 00:23 |
|
|
Heero je napisao/la: hrvatske gluposti na americkoj enciklopediji koju uredjuju profesori??? jel i N.Malcolm glupost hrvatska?? https://www.britannica.com/place/Bosnia ... #toc223949Slavs began to settle in this territory during the 6th century. A second wave of Slavs in the 7th century included two powerful tribes, the Croats and the Serbs: Croats probably covered most of central, western, and northern Bosnia, while Serbs extended into the Drina River valley and modern Herzegovina. The terms “Serb” and “Croat” were in this Sto selektivno tumacis povijest, knjigu Noela Malcolma posjedujem malo sam potrazio jer mi je to sve nesto cudno bilo.... Ide ovako " As for the question of whether the inhabitants of Bosnia were really Croat or really Serb in 1180, it cannot be answered, for two reasons, first: we lack evidence, and secondly, because the question LACKS meaning. We can say that the majority of the Bosnian territory was probably occpied by Croats - or at least by Slavs under Croat rule int he seventh century, but that is a TRIBAL label which has little or no meaning five centuries later".
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|