|
|
Stranica: 1/6.
|
[ 141 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Srpsčanin
|
Naslov: Svojatanje stećaka Postano: 26 tra 2022, 21:31 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7139 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Kao što znamo Bošnjaci ili pravilnije rečeno Bošnjaci 1995 svojataju stećke kao dio svog kulturnog nasleđa.Nije to nekakva pojava od juče.Sa svojatanjem stećaka nisu započeli Mladi Muslimani Alije Izetbegovića 1990 godine kad se pojavio politički pluralizam.I KP odnosno SK BiH koji je takođe provodio velikobošnjačku poliitku takodje je svojatao stećke za Muslimane U udžbenicima,nastavnim programima,u javnom diskuru za stećke se tvrdilo da potiču iz vremena srednjevjekovne Bosne a muslimani odnosno Muslimani ali i Bošnjaci 1995 koji istina postoje u okviru Dejtona,pošto svojataju Bosnu svojataju i stećke.Njihova tvrdnja o stećcima kao materijalnim spomenicima srednjovjevne Bosni zasnivala se i zasniva na tvrdni da van područja nekadašnje Bosne nema stećeka. I dok je ta podvala prolazila u tim vunenim vremenima,vremenima diktuture jer se ni o tim nije smelo kontirati zvaničnim istinama "partije" danas kad se govori slobodno,svako se može uvjeriti da ni sa srednjevjekovnom Bosnm ni a još manje sa Bošnjacima 1995 stećci nisu ni u kakvoj vezi s izuzetkom puke činjenice da su i oni koji su u jednom momentu postali muslimani naselili područje u kojem su se nalazili stećci.
Dakle,još jedan mit Bošnjaka 1995 razbijen je u paramparčad.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 11:40 |
|
|
Ja lično prisvajam stećke jer su to ništa drugo do nadgrobni spomenici mojih predaka. A kako ja znam da su oni moji preci?? , pa tako što su im imena i prezimena ista kao u mojem narodu ,i svi su hrišćani i svi pišu ćirilicom.
Niko ne smeta Muslimanima danas da se iz nacionalnog ponosa poistovete sa ljudima koji leže ispod stećaka i da krenu nazivati svoje potomke po njima i budu hrišćanske vere kao i oni jer su eto ponosni na srednjovekovne Bosance pišući ćirilicom , međutim ako to urade niko ih neće moći razlikovati od Hrvata a pogotovo Srba.
Oni ne samo da nemaju veze sa stećcima , negu su čisti opozit njima , jer čim su njihovi očevi i oci osvojili Bosnu stećci su prosto nestali.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 11:51 |
|
|
Stariji muslimani su stećke nazivali "kaurskim grobljima". Pogrdan naziv u kojem se osjeti gađenje. Ja ih smatram svojim, ali ne i isključivo svojim. Iz tih sam krajeva, vežu me uz moje pretke, simboli na njima urezani dio su mog zavičajnog identiteta. Pisani dio pisan je na arvatici.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
gang_moslavina
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 11:53 |
|
Pridružen/a: 19 ruj 2021, 20:55 Postovi: 958 Lokacija: Herceg-Hrvatska
|
Ispod stećaka su pokopani Hrvati. Nikakvi Srbi, nikakvi Muslimani. Amen.
_________________ 2013. Katolika prema Crkvi: 432 177 Katolika prema popisu: 536 333 (razlika 24.1%)
2021. Katolika prema Crkvi 344 639 344 639 + 24,1% + 1,57% koji nisu Katolici = 434 411 HRVATA
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 13:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76370 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Većina stećaka je u Hercegovini gdje je **** oko 15%. Na stećcima nema nijedno tursko ime. Najoštećeniji stećci su oni u obliku križa. Musava muslimanska djeca se tijekom 400 godina igrala. A djeci je zabavno uništavati.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 13:28 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Većina stećaka je u Hercegovini gdje je **** oko 15%. Najoštećeniji stećci su oni u obliku križa. Musava muslimanska djeca se tijekom 400 godina igrala. Broj uvreda u tvojim postovima je direktno proporcionalan kolicini frustracije i nemoći. Da rad u nekoj obavještajnoj agenciji verovatno bi pripazio na tebe da ne napraviš neku glupost uskoro
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 15:19 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Većina stećaka je u Hercegovini gdje je **** oko 15%. Na stećcima nema nijedno tursko ime. Najoštećeniji stećci su oni u obliku križa. Musava muslimanska djeca se tijekom 400 godina igrala. A djeci je zabavno uništavati. Tačno tako. Kod pravoslavnih manastira je bilo slično po pitanju fresaka , jer kad se lokalni Turčin(musliman) oseti pobednički i hrabro onda ima potrebu da se pomoli u manastirskoj crkvi potrvđujući sebe kao pobednika , ali pošto islam zabranjuje slike, rešenje je bilo da se svim likovima na freskama izbiju oči ili pak razvali čitava glava lika na fresci dok se lokalni beg,aga,...moli kao pobednik nad hrišćanima. Ima li gore priče nego kad fra Jukić iz nedavnog 19.veka govori da su muslimanska mala deca mogla svakog hrišćanina udariti,vređati,...bez imalo kažnjavanja , najviše su bili na udaru stariji hrišćani(iliti dede). I tačno je , ima mnoštvo stećaka u obliku krsta koji su uništeni upravo iz razloga što je u pitanju krst.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 18:18 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39306 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Baš sam nedavno gledao britanski dokumentarac o putu svile i jedna epizoda o Kapadociji, tako voditeljica razgovara s lokalnim muslimanom "čuvarom" o tamošnjoj crkvi isklesanoj u kamenu. Turčin mrtav hladan slaga da su svecima oči iskopali kršćani jer su bili praznovjerni i navodno vjerovali da to ima ljekovita svojstva. Jasno šta mi je bila prva asocijacija.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 18:21 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39306 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Što se tiče stećaka najbolje sve govori činjenica da ih je većina iz predosmanskog vremena i da okupacijom praktično prestaje običaj pokapanja na ovaj način.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 18:25 |
|
|
Ne obraćajte se na ništavila! Ne pravite sebi lijevanih kumira! Ja sam Jahve, Bog vaš! (Levitski zakonik 19,4)
„Ne pravi sebi lika (kipa) ni obličja (slike) bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi“ (Izlazak 20,4-6).
„Pazite dobro! Onoga dana kada vam je Jahve, Bog vaš, govorio ispred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakva klesana lika, kipa muškog ili ženskog obličja … ne daj se zavesti, da padneš pred njima i da im se pokloniš, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod cijelim nebom“ (Pnz 4,15-16.19).
Spašavali smo vas od vas samih.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 18:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76370 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Karabaja je napisao/la: Spašavali smo vas od vas samih.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 27 tra 2022, 18:31 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Ne obraćajte se na ništavila! Ne pravite sebi lijevanih kumira! Ja sam Jahve, Bog vaš! (Levitski zakonik 19,4)
„Ne pravi sebi lika (kipa) ni obličja (slike) bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi“ (Izlazak 20,4-6).
„Pazite dobro! Onoga dana kada vam je Jahve, Bog vaš, govorio ispred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakva klesana lika, kipa muškog ili ženskog obličja … ne daj se zavesti, da padneš pred njima i da im se pokloniš, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod cijelim nebom“ (Pnz 4,15-16.19).
Spašavali smo vas od vas samih. Musliman upravo priznao da nema ništa sa stećcima na kojima je čest motiv upravo čovjek u svakodnevnim aktivnostima koje je volio za ovozemaljskog života tipa u lovu.
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 28 tra 2022, 10:40 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7139 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Izgleda da niko nije poslusao video zapis gdje je ubjedljivo objasnjeno da su steci mnogo stariji od S.H i M. Imena i dr. zapisi najcesce poticu iz srednjeg vijeka a to je obzirom na starost steceka recentni period.Stecci su u svakom slucaju jedna arheoloska i istorijska misterija .Poenta uvodne poruke jeste ukazivanje na potpuno neosnovanost svojatanja stecaka od strane velikomuygura sto nije pojava od juce nego mnogo duzeg trajanja. Cak su i motiv sa jednog stecka uzeli da zvanicni pozdrav ili salutiranje u tzv harmiji pih.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 28 tra 2022, 10:52 |
|
|
Srpsčanin je napisao/la: Izgleda da niko nije poslusao video zapis gdje je ubjedljivo objasnjeno da su steci mnogo stariji od S.H i M. Imena i dr. zapisi najcesce poticu iz srednjeg vijeka a to je obzirom na starost steceka recentni period.Stecci su u svakom slucaju jedna arheoloska i istorijska misterija .Poenta uvodne poruke jeste ukazivanje na potpuno neosnovanost svojatanja stecaka od strane velikomuygura sto nije pojava od juce nego mnogo duzeg trajanja. Cak su i motiv sa jednog stecka uzeli da zvanicni pozdrav ili salutiranje u tzv harmiji pih. Ta tvrdnja je ozbiljna koliko i emisija na rubu znanosti. Kakva će pobogu misterija biti nadgrobni spomenici? I kakve pobogu veze muslimani imaju s ovim? Inače i taj pozdrav je s križa
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 28 tra 2022, 21:24 |
|
|
Dobro. važi.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 29 tra 2022, 02:52 |
|
|
daramo je napisao/la: Baš sam nedavno gledao britanski dokumentarac o putu svile i jedna epizoda o Kapadociji, tako voditeljica razgovara s lokalnim muslimanom "čuvarom" o tamošnjoj crkvi isklesanoj u kamenu. Turčin mrtav hladan slaga da su svecima oči iskopali kršćani jer su bili praznovjerni i navodno vjerovali da to ima ljekovita svojstva. Jasno šta mi je bila prva asocijacija. Ta mantra o "čuvanju" crkvama od strane muslimana je nešto najluđe ikada izgovoreno i jako je moderno danas , ali ta priča postoji kod svih muslimana , pa su tako na Kosovu i u Sandžaku svo vreme turske vladavine muslimani čuveli crkve , a mi hrišćani im tako vraćamo što ih mrzimo. Doduše , kad ih pitaš od koga su ih čuvali kad su oni vladali , oni ili ćute ili kako ti reče da ih je onaj Turčin čuvao od samih hrišćana da im oči ne iskopaju jer su praznoverni.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 29 tra 2022, 03:21 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Ne obraćajte se na ništavila! Ne pravite sebi lijevanih kumira! Ja sam Jahve, Bog vaš! (Levitski zakonik 19,4)
Spašavali smo vas od vas samih. Da išta znaš o hrišćanastvu ne bi ovako govorio. Sva poenta hrišćanstva je da je Bog u čovečjem ubliku došao među ljude da im da spasenje umreći zarad njihovh grehova. Citat: Postanje: 1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih. Ono što nema islam ima hrišćanstvo , a to je da je Bog stvorio čoveka po svome liku , i Isus je upravo to , Bogočovek koga su svi videli svojim očima , tj.videvši lice Boga pre nego što je umro na krstu. I zbog toga hrišćani imaju slike , ali slikama se niko ne klanja nego su one podsećanje i pomen da je Bog stvorio čoveka na svoju sliku i priliku i da se Isus utelotvorio tj.Bog se utelotvorio.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 29 tra 2022, 17:51 |
|
|
joe enter je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Ne obraćajte se na ništavila! Ne pravite sebi lijevanih kumira! Ja sam Jahve, Bog vaš! (Levitski zakonik 19,4)
Spašavali smo vas od vas samih. Da išta znaš o hrišćanastvu ne bi ovako govorio. Sva poenta hrišćanstva je da je Bog u čovečjem ubliku došao među ljude da im da spasenje umreći zarad njihovh grehova. Citat: Postanje: 1:26 Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. 1:27 I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih. Ono što nema islam ima hrišćanstvo , a to je da je Bog stvorio čoveka po svome liku , i Isus je upravo to , Bogočovek koga su svi videli svojim očima , tj.videvši lice Boga pre nego što je umro na krstu. I zbog toga hrišćani imaju slike , ali slikama se niko ne klanja nego su one podsećanje i pomen da je Bog stvorio čoveka na svoju sliku i priliku i da se Isus utelotvorio tj.Bog se utelotvorio. Dobro, stvorio je čovjeka po svome liku ali je i dalje eksplicitno naredio "Ne pravi sebi lika" Zašto onda pravite sebi lika, kip, i to kao bijelog visokog nordijca a ne palestinca sto je Isus bio.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 29 tra 2022, 18:08 |
|
|
Isus nije bio Palestinac nego Židov. Kažu oni koji se klanjaju kamenu, odnosno meteoru u Kabi.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 29 tra 2022, 19:25 |
|
|
daramo je napisao/la: Isus nije bio Palestinac nego Židov.
Jesi ti Hrvat ili Katolik?
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 30 tra 2022, 20:41 |
|
|
karabaja nezna da su hebreji narod Palestinac je aramejska ili arapska rijec za došljaka,to je narod kolko i bošnje,mozda malo vise ajde :)
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 30 tra 2022, 20:44 |
|
|
Karabaja je napisao/la: joe enter je napisao/la: Da išta znaš o hrišćanastvu ne bi ovako govorio.
Sva poenta hrišćanstva je da je Bog u čovečjem ubliku došao među ljude da im da spasenje umreći zarad njihovh grehova.
Ono što nema islam ima hrišćanstvo , a to je da je Bog stvorio čoveka po svome liku , i Isus je upravo to , Bogočovek koga su svi videli svojim očima , tj.videvši lice Boga pre nego što je umro na krstu. I zbog toga hrišćani imaju slike , ali slikama se niko ne klanja nego su one podsećanje i pomen da je Bog stvorio čoveka na svoju sliku i priliku i da se Isus utelotvorio tj.Bog se utelotvorio.
Dobro, stvorio je čovjeka po svome liku ali je i dalje eksplicitno naredio "Ne pravi sebi lika" Zašto onda pravite sebi lika, kip, i to kao bijelog visokog nordijca a ne palestinca sto je Isus bio. Zato jer nismo zaostale budale koje se boje glinenih kipiča sa bliskog istoka!
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 30 tra 2022, 22:24 |
|
|
Uglavnom "bosanske" stecke nalazimo daleko van područja koja su bila u sastavu Bosne ma šta to značilo i svako povezivanje stećaka sa Bosnom nema nikakvog osnova.Ali istini za volju stećci nemaju veze ni sa jednom od tri današnje etničke zajednice u BiH.Natpisi dodavani u srednjem vijeku samo unose zabunu. U zapadnom dijelu današnje Crne Gore gdje postoji kontinuitet stanovništva od daleko prije turskih osvajanja, uobičajen naziv za stećke jeste grčko groblje odnosno greblje.Drugim riječima jasno je da to stanovništvo ne smatra ta groblja grobljima svojih predaka Misterija stećaka jeste u njihovom porijeklu.Ko ih je i kad gradio ili podizao ?
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 01 svi 2022, 03:26 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Dobro, stvorio je čovjeka po svome liku ali je i dalje eksplicitno naredio "Ne pravi sebi lika" Zašto onda pravite sebi lika, kip, i to kao bijelog visokog nordijca a ne palestinca sto je Isus bio. Pravoslavci nemaju kipove već samo slike(freske i ikone) i defitinitivno nisu prikazani kao nordijci , a kipove imaju braća katolici. Ali sva poenta je u tome da se desio poseban božanski slučaj u istoriji univerzuma kojeg je bog stvorio , a to je da se Bog utelotvorio u vidu Isusa Hrista iliti postao bogočovek(božji sin) , a onda umro na krstu zarad ljudskih greha. Sva suština hrišćanske religije u upravo u tom nadasve posebnom čudu i događaju zvano Isusovo rođenje i njegovo vaskrsnje. Da nema njegovih slika pa čak i kipova onda ne bi hrišćanstvo niti postojalo , jer Isusa su svi videli svojim očima kao i svedoci njegovog vaskrsenja , a u starom zavetu se takođe kaže da živ čovek ne može videti boga.
|
|
Vrh |
|
|
gang_moslavina
|
Naslov: Re: Svojatanje stećaka Postano: 02 svi 2022, 15:28 |
|
Pridružen/a: 19 ruj 2021, 20:55 Postovi: 958 Lokacija: Herceg-Hrvatska
|
stećaka ima i u dalmaciji.
_________________ 2013. Katolika prema Crkvi: 432 177 Katolika prema popisu: 536 333 (razlika 24.1%)
2021. Katolika prema Crkvi 344 639 344 639 + 24,1% + 1,57% koji nisu Katolici = 434 411 HRVATA
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|