HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2026, 02:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Thompsonov kraj u drugom svjetskom ratu
PostPostano: 27 sij 2024, 17:42 

Da li su Hrvati iz Drniške krajine ili bivše općine Drniš mislim na sela Badanj, Bogetić, Brištane, Cera, Čavoglave, Čitluk, Čvrljevo, Donje Planjane, Donje Utolje, Donje Vinovo, Drinovci, Gornje Planjane, Gornje Utolje, Gornje Vinovo, Gradac, Kadina Glavica, Kaočine, Karalić, Kljake, Koprno, Ključ, Lukar, Ljubostinje, Ljubotić, Matase, Mirlović Polje, Mirlović Zagora, Moseć, Mratovo, Nevest, Oklaj, Ostrogašica, Otavice, Pakovo Selo, Parčić, Podumci, Pokrovnik, Puljane, Radonić, Razvođe, Ružić, Sedramić, Suknovci, Siverić, Širitovci, Trbounje, Umljanović, Unešić, Visoka bili više u partizanima ili ustašama 1941.-1945...? O kakvim postocima otprilike se radi? Može li netko od forumaša preporučiti kvalitetnu literaturu o tome?

Vrh

Naslov: Re: Thompsonov kraj u drugom svjetskom ratu
PostPostano: 27 sij 2024, 22:57 

Za pravoslavce moreš pritpostavit da nisu bili u ustašaman, premda je bilo i tega. :sega
Nisu običavali u onodobnoj literaturi prozivat pojedina sela da su bila ustaška. Moreš samo nagađat ako piše da su ondi bila uporišća ustašaman, iako ni to ne mora značit, možda je orijentiranost bila suprotna.

Vrh

PostPostano: 01 vel 2024, 11:55 

Jednom sam bio u Ružiću koji je centar i općina, u kojoj se nalaze i Čavoglave. Pa su pričali nešto u stilu da u Čavoglavama nisu znali što je crkva dok im je Thompson nije napravio, kao bili su komunjare. Sad da li je to istina ili samo međuseoska zavist to stvarno ne znam.

Vrh

PostPostano: 15 vel 2024, 16:42 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Jednom sam bio u Ružiću koji je centar i općina, u kojoj se nalaze i Čavoglave. Pa su pričali nešto u stilu da u Čavoglavama nisu znali što je crkva dok im je Thompson nije napravio, kao bili su komunjare. Sad da li je to istina ili samo međuseoska zavist to stvarno ne znam.

To si ti nešto krivo čuo.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2024, 13:25 

Znači ti već sve znaš, ali si svejedno otvorio temu i postavio pitanje da ti drugi kažu.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2024, 14:09 

Hrvatski Domoljub je napisao/la:
Kaftanzoglio je napisao/la:

To si ti nešto krivo čuo.
U Čavoglavama nije bilo crkve do 2014. kad je posvećena crkva hrvatskih mučenika koju je napravio Thompson.

https://www.vecernji.hr/vijesti/thompsonovu-crkvu-u-cavoglavama-vec-je-obislo-vise-od-milijun-vjernika-962333

Župna crkva sv. Ilije (spominje se u pjesmi Čavoglave) je u selu Kljake, 3 km dalje od Čavoglava.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: