|
|
Stranica: 2/29.
|
[ 714 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:03 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Objektivno govoreći Mađari su prije Trianona previše imali, a nakon Trianona previše izgubili. To obično tak obude kad previše zineš - ne progutaš ništa. Dutch01 je napisao/la: da je Mađara 1910. u Ugarskoj bilo 48% pučanstva, kao i danas Bošnjaka u BiH. Zato su odbijali uvesti opće pravo glasa dok im postotak ne naraste. A rastao im je zbog nejednake emigracije, Slovaci, Rumunji i Hrvati su više emigrirali od njih.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Purger111
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:03 |
|
|
Ista priča kao kod nas dodrinaši. Možemo pričati o povijesnom pravu, ali realno to nije izvedivo. Radimo na kvaliteti onog što imamo, pazimo na demografiju i to je to. A kako će se veliki faktori prestrojiti, šta će biti kasnije, to ćemo vidjeti. Ista stvar i s Mađarima, eventualno mogu razmišljati o obnovi trijalističke monarhije pod Habsburzima i kraj priče.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:04 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39285 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
divizija je napisao/la: Ko je šta smatrao je irelevantno, Austrija je izgubila više teritorija koji je prije 1918. držala nego Mađarska. više je Njemaca ostalo izvan. To što su Mađari dulje vladali nad drugima nije nikakav argument nizašto. Jel pravedno? Načelno nije, ali sami su za to krivi. Odbijali su reformu monarhije do zadnjeg tjedna praktički.
Usporedba s Hrvatskom ne stoji, jer Istra, Dalmacija, Međimurje i Baranja imaju svi redom hrvatsku etničku većinu, dok je mađarska etnička većina jako malo zastupljena u krajevima koje su izgubili. Dapače, Hrvati su izgubili srce svog etničkog prostora od Vrbasa do Une i vjerojatno ga nikad nećemo vratit. I šta sad?
Mađari su zadnji došli u ove krajeve, to što su dugo vladali nad drugima im ne daje nikakvo pravo nad ničim. Nad kime? Mađari nemaju svog kralja od 1300.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:09 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39285 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Dutch01 je napisao/la: Zanimljivost je da je Mađara 1910. u Ugarskoj bilo 48% pučanstva, kao i danas Bošnjaka u BiH. Bome se i isto ponašaju, i završit će isto. Čak in niti to nije bilo dovoljno nego su htjeli i cijelu BiH gde nije bilo niti 10 Mađara za sebe. Htjeli su za sebe unitarnu državu a nije ih bilo niti polovica. Negirali su nacionalnost i bilo kakva prava i posebnost ostalim narodima. Provodili hegemonizam i mađarizaciju, nametali drugima jezik. Na kraju dobili što su zaslužili, iskreno možda malo prevelika kazna, prije svega mislim na puno Mađara koji su ostali u Rumunjskoj.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:11 |
|
|
daramo je napisao/la: Mađari jesu povijesno puno izgubili, ali već prije toga, poslije nas narod koji je najviše oštećen turskom agresijom na Europu. . Gdje, kako? Vratili su sve što su imali i prije, osim "turske Hrvatske". A i s Turcima su sami kumovalii. Gdje su Mađari bili u bitci na Kosovu? Zašto nisu pomogli Bosni?
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:12 |
|
|
daramo je napisao/la: Bome se i isto ponašaju, i završit će isto.. Ma Bošnje su već otpisali pola BIH, samo još javno ne priznaju.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:17 |
|
|
divizija je napisao/la: daramo je napisao/la: Mađari jesu povijesno puno izgubili, ali već prije toga, poslije nas narod koji je najviše oštećen turskom agresijom na Europu. . Gdje, kako? Vratili su sve što su imali i prije, osim "turske Hrvatske". A i s Turcima su sami kumovalii. Gdje su Mađari bili u bitci na Kosovu? Zašto nisu pomogli Bosni? Mislim na gubitke u stanovništvu, ne na teritorij, pogotovo na južnim područjima. Na područjima s kojih su protjerani su naseljeni Vlasi, Rumunji i Srbi. Čitao sam jednu mađarsku studiju o procjenama tadašnjeg gubitka mađarskog stanovništva. Ugarsko kraljevstvo po procjenama prije turske agresije ima oko 4 milijuna stanovnika. Turci čiste Mađare s područja današnje Vojvodine ali i zapadne Transilvanije, kao što su nas počistili s graničnih područja Turske Hrvatske.
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:19 |
|
|
divizija je napisao/la: daramo je napisao/la: Mađari jesu povijesno puno izgubili, ali već prije toga, poslije nas narod koji je najviše oštećen turskom agresijom na Europu. . Gdje, kako? Vratili su sve što su imali i prije, osim "turske Hrvatske". A i s Turcima su sami kumovalii. Gdje su Mađari bili u bitci na Kosovu? Zašto nisu pomogli Bosni? Imaju visoko mišljenje o sebi, bar koliko sam ja imao kontakte s njima. Mi smo za njih kao i za Janeze -- prosti južnjaci, i to na žalost nije daleko od istine.
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:19 |
|
|
daramo je napisao/la: Mislim na gubitke u stanovništvu, ne na teritorij, pogotovo na južnim područjima. Na područjima s kojih su protjerani su naseljeni Vlasi, Rumunji i Srbi. Čitao sam jednu mađarsku studiju o procjenama tadašnjeg gubitka mađarskog stanovništva. Ugarsko kraljevstvo po procjenama prije turske agresije ima oko 4 milijuna stanovnika. Turci čiste Mašare s područja današnje Vojvodine ali i zapadne Transilvanije. To stoji, ali su isto tako i prije i nakon Turaka masno asimilirali, tako da sve je to tu negdje.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:21 |
|
|
podrinje je napisao/la: Imaju visoko mišljenje o sebi, bar koliko sam ja imao kontakte s njima. Mi smo za njih prosti južnjaci, kao i za Slovence, i to na žalost nije daleko od istine. O Hrvatskoj često imaju dosta visoko mišljenje.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:22 |
|
|
divizija je napisao/la: Odbijali su reformu monarhije do zadnjeg tjedna praktički.
Da, ako se ne varam, saveznici su tek u svibnju 1918. definitivno odustali od A-U., jer su se ovi svim silama borili da sve ostane po starom. Pregazilo ih vrijeme.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:24 |
|
|
novem je napisao/la: divizija je napisao/la: Odbijali su reformu monarhije do zadnjeg tjedna praktički.
Da, ako se ne varam, saveznici su tek u svibnju 1918. definitivno odustali od A-U., jer su se ovi svim silama borili da sve ostane po starom. Pregazilo ih vrijeme. To me asocira na kninske Srbe koji su 3.8.1995. prihvatili plan Z4. Ili na Pavelića, koji je naredio povlačenje 7 dana NAKON što se Hitler ubio.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:26 |
|
|
weasel je napisao/la: Ceha je napisao/la: Postoji razlika. Subotica je pripojena radi broja Hrvata tamo. Naši su htjeli i Pečuh i mađarsku Podravinu, pa nije upalilo.
Da nije bilo nas, Srbi bi dobili granicu na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.
Na koji dio se uopće žališ? Slovačko podunavlje, Transilvaniju, jug Zakarpaća, sjever Vojvodine ili Gradišće?
Izgubili su možda 10% etničkog teritorija Ne žalim se ja na ništa, tvrdim samo da antanta prema njima nije bila pravedna. Trebali su pri crtanju pažljivije pratiti etničke granice i tada se nitko ne bi bunio( da je bio neki Ceha tada s kartama ne bi imali sad ovakvih problema ), e sad zašto su ostavili toliko brojnu manjinu Mađara u Slovačkoj a lako su to mogli razgraničiti, kao i u Vojvodini ili Zakarpatskoj oblasti dok bi Erdelj bio malo kompliciraniji zbog izmješanosti, to je pitanje za povjesničare. Nijemcima su uzeli samo ona područja Reicha gdje su bili drugi narodi. Poljski koridor i istočna Pruska koju su izgubili je bila naseljena Poljacima, kao i sjever Schleswig-Hollsteina Dancima ili Elzass i Lotaringija Francuzima. Mađare su baš namjerno oštetili i zanimljivo kako se svi kolektivno prave ludi. Hrvati i Srbi ali i mnogi drugi srednje europski i "balkanski" narodi nariču za izgubljenim teriotrijima a za susjede nemaju ni trunke suosječanja i zato imamo ovakve sukobe. Srbi plaču za Kosovom, neki Hrvati za Drinom neki za Banovinom, Slovenci za Trstom itd. Samo ukazujem na licemjerje. Koliko se samo piše o Srednjoj Bosni ili Posavini a to je doslovce tri veća gradića i hrpa sela, ljudi se pitaju zašto nam netko ne pomogne u našoj borbi u BiH ( Amerika, EU ???) a sami mi nemamo ni trunke suosječanja za narod koji je doslovce raskomadan i bezobrazno okrutno kažnjen. Valjda misliš na zapadnu Prusku koja je bila etnički miješana, Alzas i Lotaringija su njemačka područja što se može jasno vidjeti po imenima gradova i sela i prezimenima stanovnika, a 50% Alzašana i Lotaringaca i dalje pozna njemački jezik (tamošnje narječje) unatoč zatiranju njemačkog jezika. Bilo mi je smiješno kad su u Alzasu Macronu zviždali kad je rekao da se nalazi u Njemačkoj dok je bio u Alzasu. Mađarima je napravljena velika nepravda, no i Versajski mirovni sporazum je bio daleko od normalnog i uravnoteženog mirovnog sporazuma.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:29 |
|
|
divizija je napisao/la: Dutch01 je napisao/la: Objektivno govoreći Mađari su prije Trianona previše imali, a nakon Trianona previše izgubili. To obično tak obude kad previše zineš - ne progutaš ništa. Dutch01 je napisao/la: da je Mađara 1910. u Ugarskoj bilo 48% pučanstva, kao i danas Bošnjaka u BiH. Zato su odbijali uvesti opće pravo glasa dok im postotak ne naraste. A rastao im je zbog nejednake emigracije, Slovaci, Rumunji i Hrvati su više emigrirali od njih. I ne samo zbog emigracije nego i zbog asimilacije im je postupno rastao postotak, posebice u Transilvaniji gdje su mađarizirali dobar dio Židova i čak neke Nijemce i Rumunje
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
podrinje
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:30 |
|
|
divizija je napisao/la: podrinje je napisao/la: Imaju visoko mišljenje o sebi, bar koliko sam ja imao kontakte s njima. Mi smo za njih prosti južnjaci, kao i za Slovence, i to na žalost nije daleko od istine. O Hrvatskoj često imaju dosta visoko mišljenje. Mogu i nožni palac da mi sisaju, ne menja to istoriju... A istorija je da su se praktično prema svima ponašali kao remetilački faktor, braneći upotrebu maternjeg jezika, i svega što uz to ide. Srbi su više dobili od Austrije nego od samih Mađara, od njih ne bi dobili ništa sve i da smo do poslednjeg izginuli po rovovima AU monarhije.
_________________ Долетеће бели голуб, једне зоре ране...
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:31 |
|
|
divizija je napisao/la: novem je napisao/la: Da, ako se ne varam, saveznici su tek u svibnju 1918. definitivno odustali od A-U., jer su se ovi svim silama borili da sve ostane po starom. Pregazilo ih vrijeme.
To me asocira na kninske Srbe koji su 3.8.1995. prihvatili plan Z4. Ili na Pavelića, koji je naredio povlačenje 7 dana NAKON što se Hitler ubio. Samo jedna frakcija kninskih Srba je to prihvatila, mislim ona babićeva, Martićeva frakcija nije nikad to prihvatila.
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:38 |
|
|
divizija je napisao/la: daramo je napisao/la: Mislim na gubitke u stanovništvu, ne na teritorij, pogotovo na južnim područjima. Na područjima s kojih su protjerani su naseljeni Vlasi, Rumunji i Srbi. Čitao sam jednu mađarsku studiju o procjenama tadašnjeg gubitka mađarskog stanovništva. Ugarsko kraljevstvo po procjenama prije turske agresije ima oko 4 milijuna stanovnika. Turci čiste Mašare s područja današnje Vojvodine ali i zapadne Transilvanije. To stoji, ali su isto tako i prije i nakon Turaka masno asimilirali, tako da sve je to tu negdje. Za Vojvodinu je situacija bila drukčija jer je nakon 1699 u Vojvodinu došlo puno Nijemaca i Srba, a u određenoj mjeri i Slovaka i Rusina, dok su Mađari bili manjina, ali znatna manjina, dok je do 1521. taj prostor bio etnički homogen.
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:40 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Samo jedna frakcija kninskih Srba je to prihvatila, mislim ona babićeva, Martićeva frakcija nije nikad to prihvatila. da parafraziran jednu izreku prmjenjivu na njih: ostani glup do kraja
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:40 |
|
|
divizija je napisao/la: daramo je napisao/la: Bome se i isto ponašaju, i završit će isto.. Ma Bošnje su već otpisali pola BIH, samo još javno ne priznaju. Ma i ja to mislim, no ako u potpunosti uspiju zavladati nad Federacijom BiH, onda bi mogli posegnuti i za RS-om.
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:43 |
|
|
Nije se posve obistinila izjava grofa Tisze. Nego samo u prvom dijelu. Nije ih nimalo žaliti. Tako su sami odlučili.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 14:46 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Ma i ja to mislim, no ako u potpunosti uspiju zavladati nad Federacijom BiH, onda bi mogli posegnuti i za RS-om. Sreća da tako u zapečku i oni razmipljaju, jer bi inače Dodik davno s njima se nagodio i razdružio. Uostalom, 2002. to je i bila njegova politika.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 15:02 |
|
|
dudu je napisao/la: U usporedbi s hrvatskim gubicima zbog osmanskih osvajanja, oni su mala maca, mi smo popušili Donje Kraje, to je prostor od Jajca preko Banja Luke do Save pa od Jajca do Glamoča i onda sjeverno do Bihaća, suštinski ono što se danas zove Bosanska krajina i gdje je u totalu broj Hrvata zanemariv. Yup. Cijelo područje zapadno od rijeke Bosne. Trbuh Hrvatske. Da ne pričamo o Boki, Srijemu, Bačkoj... weasel je napisao/la: Ceha je napisao/la: Mađari ne spadaju u tu skupinu, bez obzira što smo danas ok. Ne žalim ni Srbe radi Kosova, sami su si krivi. Krivi su i jedni i drugi ali to ne znači da su imali pošten tretman od svjetskih sila. Život nije fer, jbg. Dutch01 je napisao/la: Objektivno govoreći Mađari su prije Trianona previše imali, a nakon Trianona previše izgubili. Mađarska je trebalo ostati Prikarpatje, Vojvodina ili barem njen sjeverni dio i južni dio Slovačke posebice Dunajski otok odnosno nekih 50% umjesto 30% Ugarske je trebalo ostati u Mađarskoj. O mađarskom hegemonizmu i njenom utjecaju i jačini u Ugarskoj prije 1918. moglo bi se raspravljati. No Hrvatskoj on nije bio toliko izražen, jer je Hrvatska imala svoje institucije, a broj Mađara je bio relativno malen u Hrvatskoj i zbog toga Mađarima nije bio velik problem priznati odcjepljenje Hrvatske od Ugarske No kako su oni u manjoj ili većoj mjeri pritiskali nemađare, tako su i oni bili pritiskani od Beča, posebice do 1867. U svakom slučaju bili su umjereniji od Srba. Zanimljivost je da je Mađara 1910. u Ugarskoj bilo 48% pučanstva, kao i danas Bošnjaka u BiH. Nešto u ovom stilu? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ethnic.svgPogledaj koliko su tu više uzeli. Skoro sve što vrijedi u Slovačkoj; https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ve_Map.pngNama Međimurje, jug Bačke gdje ih uopće nije bilo... Purger111 je napisao/la: Ista priča kao kod nas dodrinaši. Možemo pričati o povijesnom pravu, ali realno to nije izvedivo. Radimo na kvaliteti onog što imamo, pazimo na demografiju i to je to. A kako će se veliki faktori prestrojiti, šta će biti kasnije, to ćemo vidjeti. Ista stvar i s Mađarima, eventualno mogu razmišljati o obnovi trijalističke monarhije pod Habsburzima i kraj priče. Yup. Ne možeš željeti nemoguće. Mislim, možeš, ali za to ti treba svjetski rat onda.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 15:47 |
|
|
weasel je napisao/la: Ta karta nije precizna ni tačna. Ovo je precizna karta Ugarske sa popisa 1910. godine. Mađari nisu "kažnjeni", već su dobili realne granice svoje nacionalne države. I bar su ispali dostojanstveni u porazu, nisu ispali hijene da se prešaltaju na pobedničku stranu kao vi.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 15:54 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Mađari nisu "kažnjeni", već su dobili realne granice svoje nacionalne države.
I bar su ispali dostojanstveni u porazu, nisu ispali hijene da se prešaltaju na pobedničku stranu kao vi.
Mađari su kažnjeni,i tvoja karta to zorno pokazuje. Ali neka su. Previše su zinuli i odupiral ise ikakvoj promjeni.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Trianon-zaboravljeni mir Postano: 04 lip 2020, 16:20 |
|
|
Vujadin je napisao/la: weasel je napisao/la: Mađari nisu "kažnjeni", već su dobili realne granice svoje nacionalne države.
I bar su ispali dostojanstveni u porazu, nisu ispali hijene da se prešaltaju na pobedničku stranu kao vi.
Kažnjeni su itekako, pogledaj pobliže.. Ugrubo se moderna Mađarska poklapa s njihvom jezgrom ali su im sa svake strane odrezali ponešto, npr. u Slovačkoj, kod vas u Vojvodini, u Rumunjskoj i kompletno su ignorirali 1.5 miliona Mađara u enklavi u Erdelju. To je kao da vama ostane samo pašaluk, nije baš pošteno ali što je tu je... Nismo se mi prešaltali nigdje, govoriš o nama kao da smo zaratili protiv saveznika kao Italija.
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|