HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 tra 2025, 02:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Uskoro ostajemo bez posljednjih partizana i domobrana
PostPostano: 21 ožu 2025, 09:29 

Naša Kvačica je napisao/la:
novem je napisao/la:

Ljubav na drugi pogled? :zubati

Tko će znati. Možda nije htio ulaziti u sve detalje pred unucima, a i baba je bila tu kad je pričao. Bespuća povijesne zbiljnosti. :zubati

Prisutstvo babe je "zacrnilo" sve ostale detalje. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 09:30 

novem je napisao/la:
Nego, tebi je barba ispričao puno lovačkih priča. Od "boračke penzije" za 1,5 godinu sudjelovanja
u ratu, od koje se "dobro živi", pa do djece koju mu je Tito najurio u Australiju, a oni sretni pa su
mu objesili tamo i sliku na zidu. :zubati
Barba je ipak morao u red, jer je tzv. besklasno društvo ipak imalo svoje klase, a on tu nije pripadao.
Bolje bi prošao da je završio kao izbjeglica u egipatskoj pustinji, jer su i oni dobili "boračke penzije",
što je stvarno istina. :zubati
Vidiš u tablici koju sam prije postavio: partizani i domobrani imaju po 30 godina staža prosječno, znači da su to uglavnom ljudi koji bi imali pravo i na neku običnu mirovinu, koja im je zbog ratnog statusa podebljana.

Partizanima je prema tablici mirovinski privilegij bilo to što su išli u mirovinu u prosjeku 4 godine ranije nego domobrani. pretpostavljam zato su oni više radili na poslovima gdje se ranije išlo u mirovinu, kao policija, vojska, državne službe.

slika

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 20:37 

goran2hr je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:
Nikad nećemo saznati jer si ti zaboravio pitati.

Pa kao klinac (mislim 7. osnovne), teško da bi tada i znao "prava pitanja". Od njegovog ratovanja, sjećam se još njegovog zaključka, kako je: "Srbin najbolji vojnik.", te da su negdje marširali žedni i pili konjsku pišalinu.

Srbi su majstori mitomanije. Oni u svoje mitove virujedu tvrđe nego muslimani u svoje virske dogme.
Onda su i majstori prinošenja, širenja i nametanja svojih mitova drugiman u svojoj okolini.
Majstori indoktriniranja, samohvale i samopromicanja. A pri svega izvrtanja i ulipšavanja stvarnosti koja in nije na čast.

Nisu oni poput nas Hrvata koji uvik priispitujemo i sumnjamo u svoje dokumentirane istine na koje moremo bit ponosni.

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2025, 08:48 

novem je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:
Kao klinac krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, dok bi bio na ljetovanju, družio sam se sa jednim Dalmatincem, bivšim partizanom (imao je > 70 godina) i igrali bi šah skoro svaki dan. Lik je bio zanimljiv i inteligentan. Uglavnom, prije II svjetskog rata, bio je u kraljevskoj mornarici u koju je upao tako da ih je smuljao kod potpisivanja (nisu primali nepismene, a on iako nepismen kod prijeme našarao je nešto na formular i primili su ga). Rat je proveo doma, do 1943. (pada Italije), a onda je otišao u partizane. Nije se hvalio lovačkim pričama i ratnim podvizima, rekao je kako nikog nije ubio nikog, ali se pohvalio fantastičnom pričom, kako mu je u Lici neki Srbin, doveo svoje dvije kćeri, da se "zabavi" s njima jedne noći.
Nakon rata, radio je kao priučeni učitelj (jer je jedini bio pismen), nešto malo bio je i u zatvoru, a inače bio doma kao seljak.
I sad, bio je iskreno zahvalan Titu. Rekao je, kako je prije rata bio proleter, da nije imao ništa, a sada ima veliku kuću, "brod" (malo veći drveni čamac na vesla), "boračku penziju" i lijepo živi. Školovao je i djecu - koja su odselila u Australiju i tamo na zidu držali Titovu sliku. Rekao je kako mu je to - "Tito dao".
Sedamdesetih, u Zagrebu, vodili su me kod doktora specijalista za pluća i na vratima mu je stajao natpis: "Borci sa spomenicom 1941. - ne trebaju čekati u redu".
Znači imali su neki sistem, po kojem su se pobrinuli da "njihovi" ako ništa drugo - pristojno žive. Plus, za njih su bila predviđena rukovodeća mjesta, kao i za njihovu djecu.

Branitelji (DR) pak (koji nisu HRVI ili u vrhu braniteljskih udruga) - za to su dobili - bananu. No hrvatska javnost "zna", kako nas ima 500000 "sisača proračuna" i da uživamo u masnoj "braniteljskoj mirovini", te masi raznih "privilegija".

U nas u Domu zdravlja stoji da branitelji imaju prednost pri pružanju usluga.

Nego, tebi je barba ispričao puno lovačkih priča. Od "boračke penzije" za 1,5 godinu sudjelovanja
u ratu, od koje se "dobro živi", pa do djece koju mu je Tito najurio u Australiju, a oni sretni pa su
mu objesili tamo i sliku na zidu. :zubati
Barba je ipak morao u red, jer je tzv. besklasno društvo ipak imalo svoje klase, a on tu nije pripadao.
Bolje bi prošao da je završio kao izbjeglica u egipatskoj pustinji, jer su i oni dobili "boračke penzije",
što je stvarno istina. :zubati

Pohvale za Vaš dom zdravlja. U DR sam bio u izvrsnoj formi, a zdrav do 2002. tako da svoju doktoricu nisam ni upoznao. A onda je krenulo naopako i sada imam hrpu dijagnoza, te često posla sa zdravstvenim sustavom. Od tada kao dragovoljac DR, osim jednog sistematskog pregleda za branitelje, na ime toga što sam branitelj, nisu mi u zdravstvenom sustavu pogodovali ništa. Karticu besplatnog zdravstvenog dopunskog osiguranja, ukinuli su nam 2000., bez da sam ju ijednom iskoristio.

I ne tvrdim kako su njegove priče bile 100% istina.
No, rekao je kako prije II sv. rata nije imao ništa ("proleter"), a tada ima poveću zidanu kuću, svinjac, nekoliko njiva, suši pršute i čamac s kojim često podiže vrše. Rekao je kako ima boračku penziju i da je "zahvalan Titu". Kazao je kako je zadovoljan i djelovao je tako. Mislim kako je to bila istina i da je primao "boračku penziju". "Penziju" od koje se pristojno živjelo.
Nije rekao kako mu je djecu "najurio Tito". Očito im se otvorila prilika, a bilo im je isplativije. Ne od njega, nego sa neke druge strane, došla je do mene priča, kako su i Hrvati u Australiji bili podijeljeni. I kako se to vidjelo iz klubova u koje su išli. "Hrvatske" i "Jugoslavenske". Ovi drugi valjda nisu mislili kako ih je "Tito najurio".

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2025, 15:19 

Sokolić je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Pa kao klinac (mislim 7. osnovne), teško da bi tada i znao "prava pitanja". Od njegovog ratovanja, sjećam se još njegovog zaključka, kako je: "Srbin najbolji vojnik.", te da su negdje marširali žedni i pili konjsku pišalinu.

Srbi su majstori mitomanije. Oni u svoje mitove virujedu tvrđe nego muslimani u svoje virske dogme.
Onda su i majstori prinošenja, širenja i nametanja svojih mitova drugiman u svojoj okolini.
Majstori indoktriniranja, samohvale i samopromicanja. A pri svega izvrtanja i ulipšavanja stvarnosti koja in nije na čast.

Nisu oni poput nas Hrvata koji uvik priispitujemo i sumnjamo u svoje dokumentirane istine na koje moremo bit ponosni.

Ovu uspješnost Srba u prenošenju svoje mitomanije ne Hrvate-partizane i komuniste sam i sam doživio.

Početkom devedesetih mi je jedan stari zagrebački ilegalac, inače partijski funkcioner, dobio ogroman stan u centru nakon rata, sa zabrinutošću pričao kako "ovo što rade Tuđman, Špegelj itd...nije normalno, pa oni se kače sa Srbima, znate li vi koji su to ratnici, oni će nas pregaziti"

Vrh

PostPostano: 23 ožu 2025, 23:20 

Cro-realizam je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

Ovu uspješnost Srba u prenošenju svoje mitomanije ne Hrvate-partizane i komuniste sam i sam doživio.

Početkom devedesetih mi je jedan stari zagrebački ilegalac, inače partijski funkcioner, dobio ogroman stan u centru nakon rata, sa zabrinutošću pričao kako "ovo što rade Tuđman, Špegelj itd...nije normalno, pa oni se kače sa Srbima, znate li vi koji su to ratnici, oni će nas pregaziti"

Je, ratnici koji su izgubili svaki rat =))

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: