HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 kol 2026, 05:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zašto je Srebrenica pala dok Usora nije, obje su bile enklave odsječene od pomoći?
PostPostano: 08 tra 2026, 14:50 

To je i neko moje pitanje vezano za Usoru, šta bi bilo da su se aktivirali zajedno sa VRS kao i u Žepču.
Bi li to bio kraj za Tešanj i Maglaj?
Mada mislim da je i u Žepču to odrađeno jer su ovi imali dojavu da se muslimani pripremaju na obračun, muslimani u Žepču su ako se ne varam zapravo prvi i udarili, moguće da ni tamo ne bi bilo ništa i da bi ostalo savezništvo da se njima nisu zakrvavile zjenice, postoji ona neka potpisana zapovijed o "klanju ustaša".

Vrh

Naslov: Re: Zašto je Srebrenica pala dok Usora nije, obje su bile enklave odsječene od pomoći?
PostPostano: 08 tra 2026, 14:59 

Dok su se Zepcaci i Komusinci tukli sa Srbima, ja ne znam jel ikad puko metak izmedju Srba i Bosnjaka na cijeloj toj crti od Zeljeznog polja pa sve do iznad Mehurica i Gluhe Bukobice.

To je ogromni prostor vucje planine i ostalo, tu cijeli rat nije bilo nikakvih operacija.

Nemaju oni sto reci Zepcacima, ljudi usli u suradnju sa Srbima jer su bili primorani. Ili to ili da nestanu.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:03 

dreamteam je napisao/la:
To je i neko moje pitanje vezano za Usoru, šta bi bilo da su se aktivirali zajedno sa VRS kao i u Žepču.
Bi li to bio kraj za Tešanj i Maglaj?
Mada mislim da je i u Žepču to odrađeno jer su ovi imali dojavu da se muslimani pripremaju na obračun, muslimani u Žepču su ako se ne varam zapravo prvi i udarili, moguće da ni tamo ne bi bilo ništa i da bi ostalo savezništvo da se njima nisu zakrvavile zjenice, postoji ona neka potpisana zapovijed o "klanju ustaša".

Onaj dan kad smo mi ušli, u Žepču su još trajale ulične čarke i grad nije bio potpuno očišćen. Sela oko Šehera jesu.

:)

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:04 

Brkati Zastavnik je napisao/la:
O toj operaciji ne znam ništa, u to vrijeme sam bio u žepačkom kraju... :D. Lično sam se uvijek pitao šta je vas u Usori sprečavalo da se "pomirite" sa nama odnosno da napravite istu stvar kao i Žepčaci, osim ako je tačna ta priča o muslimanskoj ucjeni za Žabljak.

Moguće je da bi za vas bilo gore tući se sa muslimanima nego sa nama, ali ko zna. Ako možeš nešto na tu temu, opširnije? Da sad ne gnjavim kako je u vrijeme saveza bilo, ali evo dovoljno je reći da su sasvim normalno sa oružjem pripadnici HVO dolazili u Teslić da kupe šta im treba, nije im trebala nikakva posebna dozvola i uopšte nije bilo incidenata.

Šta bi oni dobili u savezu sa vama, eventualno Jelah, a riskiraju sve. A pitanje je šta bi bilo da je Tešanjski džep pao, vjerojatno bi se vi okrenuli na njih i istjerali ih.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:15 

Li Zongren je napisao/la:
O toj operaciji ne znam ništa, u to vrijeme sam bio u žepačkom kraju... :D. Lično sam se uvijek pitao šta je vas u Usori sprečavalo da se "pomirite" sa nama odnosno da napravite istu stvar kao i Žepčaci, osim ako je tačna ta priča o muslimanskoj ucjeni za Žabljak.

Moguće je da bi za vas bilo gore tući se sa muslimanima nego sa nama, ali ko zna. Ako možeš nešto na tu temu, opširnije? Da sad ne gnjavim kako je u vrijeme saveza bilo, ali evo dovoljno je reći da su sasvim normalno sa oružjem pripadnici HVO dolazili u Teslić da kupe šta im treba, nije im trebala nikakva posebna dozvola i uopšte nije bilo incidenata.

Šta bi oni dobili u savezu sa vama, eventualno Jelah, a riskiraju sve. A pitanje je šta bi bilo da je Tešanjski džep pao, vjerojatno bi se vi okrenuli na njih i istjerali ih.

Mislim da je mogućnost nekakvog hrvatsko-srpskog saveza na usorskom području bila otvorena za slučaj ako muslimani udare. Tada već Hrvati tu ne bi imali ništa izgubiti takvim savezom.
Znači preslika slučaja Žepče.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:16 

Potpuna besmislica, naravno da ih ne bi istjerali. Zapravo bi vjerovatno oni u Usori dobili neke spoils of war, ali ko će ga sad znati. Ono što znam je da je savez sa 111xp funkcionisao i posle wash sporazuma i našeg povlačenja, oni su bili maksimalno korektni do kraja i držali su riječ. Naravno i naši.

Svakako, iz današnje perspektive, opstanak usorske enklave i fascinantan uspjeh, ako se uzme u obzir kako su se tukli hvo i abih po srednjoj i juznoj bosni i hercegovini. Ili, kako se proveo Šantić sa poturicama u krajini.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:20 

Potpuna besmislica, naravno da ih ne bi istjerali. Zapravo bi vjerovatno oni u Usori dobili neke spoils of war, ali ko će ga sad znati. Ono što znam je da je savez sa 111xp funkcionisao i posle wash sporazuma i našeg povlačenja, oni su bili maksimalno korektni do kraja i držali su riječ. Naravno i naši.

Svakako, iz današnje perspektive, opstanak usorske enklave i fascinantan uspjeh, ako se uzme u obzir kako su se tukli hvo i abih po srednjoj i juznoj bosni i hercegovini. Ili, kako se proveo Šantić sa poturicama u krajini.

Žepče nikad nije bilo potpuno okruženo Srbima, da je Tešanj pao Usora bi bila skroz okružena.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:24 

Ceha je napisao/la:
Usora je opstala kao i Ravne Brčko.
Doslovce su bili živi štit za musliće.
Oni ne bi dobili ništa da su osvojili ili jedno ili drugo.

Vareš su osvojili čisto radi gladi, jer je ovima glavna aktivnost bio šverc sa Srbima.
S time da su si tako prerezali granu na kojoj su sjedili, jer im je preko Vareša ulazila klopa, a i nešto vojnih potrepština.

Kakanj su osvojili jer su htjeli glumiti silu, a Bugojno, Travnik i IstoĆni, jer su ih preplavili raznoraznim izbjeglicama koje su onda smjestili po hr. kućama.
Eventualno je tu Konjic neki gradić (di je omjer bez izbjeglica bio 1 vs 3), a Fojnica i Jablanica su sela.
Svugdje ostalo su realno popušili.

U Srebernici i istočnoj Bosni su popušili jer su od tamo izvlačili vojsku da napadaju i pljačkaju hr. sela po središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini.

Zanimljivo, zato što jedna od rijetkih 110 Usorska brigada nikad nije ratovala protiv muslimana, Nikola Antunović-Kava je čak dobio zlatni ljiljan, zanima me isto zašto on nije pobjegao iz Usore koja je bila opkoljena sa svih strana dok Naser Orić je prepustio Srebrenicu sudbini i Ratku Mladiću. Negdje sam pročitao da u Usori kava ima kultni status i da je bio izvrstan zapovjednik protiv mnogo jačeg neprijatelja.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 15:54 

Bobovac je napisao/la:

Mislim da je mogućnost nekakvog hrvatsko-srpskog saveza na usorskom području bila otvorena za slučaj ako muslimani udare. Tada već Hrvati tu ne bi imali ništa izgubiti takvim savezom.

Nemam baš trenutno puno vremena, ali otprilike točno tako.
Koketirali smo sa Srbima, zavlačili.
Tko god sto mislio kasnije o ulozi Krešimira Zubka u ratu je odigrao pozitivnu/ključnu ulogu za Usoru, jer je dolazio preko srpskih linija i davao savjete da izdržimo i razvlačimo…
Tešanj je znao da se mi pod cijenu sukoba nećemo podčiniti Armiji, a znali su da imamo vojnu vrijednost i kontakte sa Srbima, pa smo čitavo vrijeme bili pod zapovjedništvom glavnog stožera HVO-a i civilne vlasti HercegBosne.
I mi smo odbili neke naše zapovjedi, procijenili da je najpametnije odigrati ovako kao smo na kraju i odigrali.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 16:17 

Pallmall123 je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Vareš su osvojili čisto radi gladi, jer je ovima glavna aktivnost bio šverc sa Srbima.
S time da su si tako prerezali granu na kojoj su sjedili, jer im je preko Vareša ulazila klopa, a i nešto vojnih potrepština.

Kakanj su osvojili jer su htjeli glumiti silu, a Bugojno, Travnik i IstoĆni, jer su ih preplavili raznoraznim izbjeglicama koje su onda smjestili po hr. kućama.
Eventualno je tu Konjic neki gradić (di je omjer bez izbjeglica bio 1 vs 3), a Fojnica i Jablanica su sela.

U Srebernici i istočnoj Bosni su popušili jer su od tamo izvlačili vojsku da napadaju i pljačkaju hr. sela po središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini.

Zanimljivo, zato što jedna od rijetkih 110 Usorska brigada nikad nije ratovala protiv muslimana, Nikola Antunović-Kava je čak dobio zlatni ljiljan, zanima me isto zašto on nije pobjegao iz Usore koja je bila opkoljena sa svih strana dok Naser Orić je prepustio Srebrenicu sudbini i Ratku Mladiću. Negdje sam pročitao da u Usori kava ima kultni status i da je bio izvrstan zapovjednik protiv mnogo jačeg neprijatelja.

Da ima kultni status.
On je došao sa livanjskog bojišta početkom 5 mjeseca 92.
Iz Gromova.
Imao je iskustvo prekaljenog ratnika iz RH, od Plitvica, Pakraca, Gospića…, ranjavana naš čovjek iz Žabljaka, roditelji, braća, sestre svi u Usori…
Dignuo je moral, posložio neke stvari, koje su već bile vrlo dobro pripremljene, jer nismo dočekali nespremni rat…
Otišao je ponovno u Gromove nakon deblokade Usore nekad u travnju 94.godine, na čelu brigade ga zamijenio Anto Jeleč.

Zaboravio sam napisati, da smo od strane Predsjedništva RBiH Odlikovani kao Slavna brigada, ali smo odbili primiti odličje, jer je išlo zajedno sa odlukom o podčinjenju Glavnom štabu Armije BiH.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 16:46 

Bobovac je napisao/la:

Definitivno, samo je tamo uči u savez sa Srbima bilo rizičnije i teže i manje se moglo dobiti time.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 17:11 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Usora-Maglaj-Žepće je bila najbizarnija geografska situacija u ratu:

S obzirom da su se ranjenici 111. xp brigade HVO liječili u bolnicama u Tesliću i Doboju, te su drugi vojnici brigade logično išli u posjete suborcima ili u nabavu i slično, situacija je bila da vojnik jedne brigade HVO-a s obilježjima šeta ulicama Doboja a vojnik druge brigade HVO-a iznad Doboja ga drži na nišanu.

Osam Hitchcocka ne bi režiralo :klanjam

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 17:18 

Onaj dan kad smo mi ušli, u Žepču su još trajale ulične čarke i grad nije bio potpuno očišćen. Sela oko Šehera jesu.

Može par pitanja;

Da li su vojnici VRS-a bili angažirani samo na liniji od Brezovih dana do Komšića ili i na drugim linijama žepačke enklave u smjeru Zavidovića i Zenice?
Da li ste za vrijeme bivanja na linijama u enklavi imali gubitaka u ljudstvu i ako da, možda točno na kojim mjestima?
Koliko je otprilike u apsolutnom broju vojnika VRS-a bilo na linijama u enklavi, prosječno?
Kako je izgledalo povlačenje nakon Washingtnonskog sporazuma, ili prije? I kada su zadnji vojnici VRS-a napustili linije u enklavi?

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 18:18 

Oko angazmana nasih jedinica, tu su bili dijelovi 27mtbr, dvije teslicke, dvije ozrenske, art podrska diviziona 122 i nekoliko baterija 105, plus minobacaci i slicno. Drzalo se od gavranica pa sve do zavidovica, HVO je drzao prema zenici. Nemoj me uzeti za rijec jer to bas davno bese, gubitaka je bilo i to znacajnih i prema zavidiovicima a i prema okruzenom tesnju i maglaju. Mi smo u zepackoj enklavi prakticno bili daleko brojniji od HVO pa smo shodno time drzali i veci diio fronta i imali vise gubitaka.
Nama je ta enklava strateski bila jako bitna kao prepreka povezivanju tri muslimanska korpusa i to nam je omogucilo da sprijecimo muslimane da koriste manevarske jedinice, inace bi nas obrisali.
A sto se tice povlacenja, ja sam sa jedinicom izasao mislim u martu ili februaru 94 ali ne mogu tacno da se sjetim, nesto ranije nego ostatak jedinica. Svi koji su se povlacili su to odradili organiozovano i uz dogovor sa kolegama iz 111xp, njima nikako nije bilo drago da se mora ponovo sa muslimanima u savez ali morali su slusati Franju.

Ne znam ima li ovdje na forumu Žepčaka ili Šeraca, ali treba znati da je bilo ženidba i udaja, jedan moj bivši vojnik je čak ostao u Žepču sa ženom i bio u HVO do kraja rata. Par snaša iz tog kraja se udalo našim momcima i tako . . .
Ja sam po selima pio kafe tih prvih dana i naišao na stvarno topao i iskren doček, iako su me i dalje zvali četnik ali bar sam bio "baš fin i sređen", pravi bojovnik. Da li je tom utisku doprinijela uniforma i kalašnjikov nisam siguran ali je moguće.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 19:11 

Mi smo u zepackoj enklavi prakticno bili daleko brojniji od HVO pa smo shodno time drzali i veci diio fronta i imali vise gubitaka.

Za vrijeme rata s Muslimanima 111. XP brigada je imala 275 poginulih, i recimo oko 4.000 pripadnika.

Teško je povjerovati da gubici pripadnika VRS-a i njihova brojnost na teritoriju enklave mogu doći iti blizu ovim brojkama. U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2026, 20:15 

Stvarno ne mogu ulaziti u brojke jer nemam tačne izvore, ali npr iz mog maticnog bataljona koji je imao dvije cete prema crnom vrhu je poginulo najmanje 10 boraca (umalo i moja malenkost). 27mtbr je imala najozbiljnije gubitke a tu su jos ostale jedinice teslickih brigada + dvije ozrenske, lake prnjavorske itd itd. Teslicke su drzale front prema tesnju i maglaju pa je tu svakako bilo manje aktivnosti i ofanzivnih dejstava sa muslimanske strane, ali drugi dio fronta od maglaja prema zavidovicima je bio dosta aktivan. Mislim da je bilo gubitaka i tenkova.

Muslimani su iz pravca zenice raspolagali najozbiljnijim snagama i otud tako veliki gubici 111xp, momci su se tukli za desetku. Iznenadjen sam tolikim brojem poginulih, znao sam da je bio jak intenzitet dole prema golubinji ali realno mnogo ih je poginulo. Takve gubitke tesko da su mogli izdrzati jos koju godinu.

Iskren da budem nikad nisam nesto ozbiljnije analizirao odnos snaga i gubitaka, ali svakako su nase snage bile brojnije, o tome nema nikakve dileme.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2026, 22:10 

Ceha je napisao/la:

Vareš je bio spona Tuzle i Zenice također.

Je, ali im Varešani tu nisu smetali u transportu.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2026, 23:15 

Zaboravljate ta je prošli rat bio rat za etnički teritorij. Općine su napadane prvenstveno radi toga.

Vrh

PostPostano: 12 tra 2026, 23:22 

Bobovac je napisao/la:
Zaboravljate ta je prošli rat bio rat za etnički teritorij. Općine su napadane prvenstveno radi toga.

Da i ne.
Pogle jug Bihaća.
Muslimani nisu micali Hrvate ako su im mogli poslužiti kao živi štit, ili imali neke koristi od njih.
Kad su procijenili da tu nema više koristi, onda su krenuli čistiti sve one koji nisu nindže.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2026, 21:01 

Bobovac je napisao/la:
Da se ne zahebavamo Usora je ostala jer nije bila smetnja muslimanima. Čak štoviše bila im je od koristi jer su tvrdo držali značajan dio crte prema Srbima na tešanjskom ratištu.
Da su muslimani napali Usora bi realno pala ali bi onda vjerojatno uletjeli Srbi i zauzeli nešto teritorija koje je držao HVO, plus što bi onda muslimani morali držati crtu koje je prije držao HVO plus što bi naši Usorani okaljeni u borbama protiv Srba skupo prodali kožu i poslali puno Mujaga Allahu plus što bi se onda najvjerojatnije gro Usorske brigade prebacio u Žepče i time značajno pojačao naše obrambene pozicije na tom području.
Kad se sve sabere i oduzme Usorani su braneći svoje domove i muslimanima bili od koristi.

Ako slavni Slavko Lisica kojeg štujete ko boga za oklopno ratovanje i općenito nije zauzeo Usoru sa mnogo jačim snagama nego što su muslimani mogli sastavit u 5 godina ratovanja, ja mislim da bi i ARBiH najebala.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2026, 22:55 

Pallmall123 je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Da se ne zahebavamo Usora je ostala jer nije bila smetnja muslimanima. Čak štoviše bila im je od koristi jer su tvrdo držali značajan dio crte prema Srbima na tešanjskom ratištu.
Da su muslimani napali Usora bi realno pala ali bi onda vjerojatno uletjeli Srbi i zauzeli nešto teritorija koje je držao HVO, plus što bi onda muslimani morali držati crtu koje je prije držao HVO plus što bi naši Usorani okaljeni u borbama protiv Srba skupo prodali kožu i poslali puno Mujaga Allahu plus što bi se onda najvjerojatnije gro Usorske brigade prebacio u Žepče i time značajno pojačao naše obrambene pozicije na tom području.
Kad se sve sabere i oduzme Usorani su braneći svoje domove i muslimanima bili od koristi.

Ako slavni Slavko Lisica kojeg štujete ko boga za oklopno ratovanje i općenito nije zauzeo Usoru sa mnogo jačim snagama nego što su muslimani mogli sastavit u 5 godina ratovanja, ja mislim da bi i ARBiH najebala.

Najebali bi i jedni i drugi.
Tu ne bi bilo pobjednika, mi bi naravno skupo prodali kožu, ali teško bi obranili desnu stranu Usore.
5 punih brigada Armije protiv naše jedne…
Ponavljam po stoti put bilo je i s jedne i s druge strane dovoljno pametnih ljudi da ne dođe do najgoreg.
Nakon sto je završilo okruženje Tešanjsko politicko i vojno rukovodstvo je bilo smijenjeno/zamjenjeno jer nije odradilo zadatak, kako reče Alija jer nije istisnulo trn iz šake, koji je ostao da žulja.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2026, 23:37 

Ceha je napisao/la:

Vareš je bio spona Tuzle i Zenice također.

Je, ali im Varešani tu nisu smetali u transportu.

Jesu donekle, propuštali su promet, ali ne i teško naoružanje koliko ja znam.

Vrh

PostPostano: 24 tra 2026, 06:34 

Mi smo drzali preko 70% zemlje, sta ce nam cisto hrvatska opstina.

Bolje da vas pustimo tu nego da otvorimo front protiv visebrojnim Turaka,

Vi ste bill bezbjedni pored Srba, srpsko cojstvo cuva nejac

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.