Dalj je selo na desnoj strani Dunava na uscu Drave u Dunav u opcini Erdut.
Dana 1. kolovoza je u Dalju otvoren prvi koncentracijski logor sa strane JNA, lokalnih pobunjenih Srba i pristiglih Cetnika. Logor se sastojao od vise objekata koje su vodili JNA i paravojne postrojbe. JNA je vodila logore na sest lokacija, paravojne postrojbe predvodjeni Arkanovcima na tri lokacije.
Toga dana hrvatsko stanovnistvo bjezi od krvnika iz Dalja, Aljmasa i Erduta prema Osijeku. Vecini Hrvata su se urezale slike toga dana u vjecno sjecanje.
Toga dana i dana 2. kolovoza 1991 lokalni Srbi uz pomoc raznih postrojbi koje su vec pristigle na podrucje istocne Slavonije krecu u krvavi pir u selu Dalj. Branitelji i civilno stanovnistvo koje je ostalo u Dalju su poklani.
Kroz logore u Dalju je proslo na tisuce branitelja i civila iz istocne Slavonije. Prezivjeli iz logora u Dalju svjedoce o stravcnim zlocinima. Iz logora u Dalju je nestalo na stotine Hrvata i Nesrba koji se i danas vode kao nestali. Masovne grobnice se i danas traze. Posto je Dalj mjesto na obali Dunava vecina zrtava je nakon stravicnih tortura i pokolja bacena u Dunav nakon sto su im razrezali trbuh, da ne bi isplovili na povrsinu!
Osamnaest godina je proslo, Hrvatska vam nikad zaboravit nece.
Neka vam je vjecna hvala i slava. Laka vam hrvatska gruda za koju stve zivote dali!
_________________ Kada vrijeme smrti dođe Neka nitko ne zaplače za mnom I sve što od vas u tom času tražim U mojoj me sahranite zemlji
Samo u njoj počivat ću u miru. Samo u njoj počivat ću mirno...
Isus će mi postelju prostrijeti Isus će mi prostrijet odar smrti.
U susret mi Spasitelju dođi Dođe mi u susret na pol puta Ogrne me brižno svojim plaštom
Želim Bože da u času smrti Ni jedno oko ne zasuzi za mnom A jedino što ja tebe molim Kada umrem da mi dadeš kutak... neba
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.