|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 59 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Brane
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 21:32 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Nisan zna za to. Je li to bilo na kraj rata? To su bili pregovori za mirnu reintegraciju poslije rata, ne znam sad koja je godina to točno... Našao sam ovaj dio, nisam siguran jel to taj napad, al mogao bi biti ovaj drugi dio kad su upali u zgradu četnici. Citat: Nekoliko puta su pobunjeni Srbi uperili oružje na mene. Sjećam se prve sjednice Nacionalnog odbora u Vukovaru, napali su nas i bila je to scena kao iz gangsterskog filma. Na ulazu u Vukovaru nam je put prepriječio jedan auto, a iza nas su došla još dva i našli smo se u svojevrsnom sendviču. Okružili su nas i tražili da izađemo iz automobila, a bili su naoružani. Srećom u tom je trenutku naišla antiteroristička jedinica UNTAES-a, Poljaci. Bilo je jako, jako napeto, ali na kraju su se napadači ipak povukli.
Što su uopće htjeli?
– Govorili su mi da ne ulazim u Vukovar jer da će me inače ubiti. Poslije intervencije Poljaka mi smo nastavili put, ali ti naoružani ljudi su se opet pojavili u zgradi u kojoj se održavala sjednica Nacionalnog odbora, popeli su se na prvi kat. No, UN-ovci su ih tu zaustavili. Taj napad na mene poslužio je UNTAES-u kao povod da pokupe oružje po Vukovaru, a napadači su pobjegli preko granice. Škare o oprostu četnicima Citat: Oni koji su sudjelovali u oružanoj pobuni, a nisu okrvarili ruke za njih je predsjednik Tuđman donio oprost. Za vrijeme rata, dakle od 1992., ukupno je četiri puta proglašavan oprost, posljednji 1997. Nije to bilo samo zbog pritiska međunarodne zajednice, jednostavno je htio tako utjecati na svijest pobunjenih Srba koji su nosili uniformu, ali nisu počinili zločin.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 21:33 |
|
|
|
dupli
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 21:39 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Ako se bude išlo da bude teritorijalni kontinuitet.
- U SBK mi gubimo Travnik (ne brkati sa Novi Travnik, jer on ide nama). - U HNK mi gubimo Jablanicu i Konjic.
Jajce koje je branio Hrvoje Vukčić HRVATinić Bošnjaci dobiti neće! Plenković nije dolazio u Jajce bezveze.
Time je čitava teritorija povezana cestama i naša i njihova, jedino USK je na rubu šu*ka. USK će biti nacionalni park Une , možda nekad prašuma i tampon zona između Srba i Hrvata. U toj priči su zapadna Jablanica (Doljani) i jug (a možda i koje podvlašičko selo na sjeveru Travnika) naši.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 21:49 |
|
|
Tvigi 94 je napisao/la: Pazi, mi smo već izgubili Travnik, Bugojno, Konjic, Jablanicu, veći dio uskopaljske općine tijekom sukoba sa muslimanima. Jajce je u sadašnjoj situaciji realno enklava bez teritorijalne veze sa HBŽ/Hercegovinom. Trebali smo onda imati dvije opcije. 1. Uzeti općine Šipovo i Jezero te Jajce i Dobretići u HBŽ. Mješovita županija SBŽ bi bila bez Jajca i Dobretića. 2. Ostaviti Jajce i Dobretiće muslimanima, ali uzeti dio grada Uskoplja kojeg imaju muslimani kao i veći dio uskopaljske općine, jug novotravničke općine koji je isto bio pod muslimanima, dio grada Novog Travnika (Kalinska); dijelove općina Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo, Fojnica koji su bili pod muslimanima.
Više od toga, a možda ni to nismo mogli jer su Amerikanci prijetili Tuđmanu da neće onda podržati mirnu reintegraciju istočne Slavonije, prijetili su i sa sankcijama, a ako se ne varam bilo je još u pitanju neka rezolucija UN-a u kojoj bi Hrvatska bila označena agresorom, nisam baš siguran. Mi smo držali Novu Bilu u Travniku i komad Vlašića. Bili smo par km od grada. Od Jablanice smo držali zapadnu polovicu i brda nad gradićem. Kod Konjica smo držali enklavu iznad grada i rub gradića. Zapravo eksklavu, do Turije smo mogli preko Srba. Od uskopaljske općine smo držali trećinu, s time da je to bilo ko pola same nizine, muslimani su držali brda na sjeveru i istoku. A sve ti je to nebitno, jer su muslimani bili pred slomom početkom 93. Da nisu potpisali Washington... Što se tiče 1. i 2.... Da nam je ostala Pliva/Šipovo, velika je vjerojatnost da bi tamo muslimani bili većina, bilo ih je 20% tamo prije rata, jedino ako bi ih uspjeli kolonizirati (ali onda bi morali od nekud drugud uzeti ljude. Mislim, bili su muslimani i skoro 20% u Glamoču, pa pogledaj sada. Tu je i jako bitan IFOR, Drvar je tu dobar, negativan primjer, gdje su istjerali hrvatsku vlast iz grada. Drugačijim županijskim granicama bi HBŽ postao više miješan. 2. Ne dolazi u obzir. Jajce je kruna Maestrala, bivši glavni grad Bosne. A muslimanima smo već dali previše. Preko 10% BiH u USK, Dnovakufu i zapadnom i sjevernom Travniku, gdje ne bi bili bez nas. 5% u Daytonu. I još 1% na jugu USK i zapadu Dnovakufa, nakon Daytona. Što smo mi, Caritas?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 21:51 |
|
|
Tvigi 94 je napisao/la: Richard Holbrooke u svojim memoarima "To End a War" i u kasnijim intervjuima: "Ako inzistirate na četvrtom hrvatskom kantonu, mi nećemo moći zaustaviti rezoluciju u Vijeću sigurnosti kojom se Hrvatska optužuje za etničko čišćenje u Krajini i zapadnoj Bosni. A bez naše podrške nema ni Erdutskog sporazuma.“
Mate Granić u svojim memoarima Vanjski poslovi: „U noći s 19. na 20. studenog Holbrooke je Tuđmanu rekao doslovno: ‘Ako ne popustite po pitanju Srednje Bosne, mi ćemo pustiti rezoluciju kojom se Hrvatska osuđuje za etničko čišćenje u operaciji Oluja. To znači kraj mirne reintegracije Podunavlja.’ Tuđman je nakon toga rekao Šušku i meni: ‘Ne smijemo riskirati istočnu Slavoniju zbog nekoliko sela u Lašvanskoj dolini.’“ Granić je lažljivac, a nije ni Holbrooke daleko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 21:51 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Nema veze što smo izgubili Bugojno. I Bošnjaci su izgubili pola Sarajeva pa ga dobili nazad. Vakufi su sela. To je sve HRHB. Sada ću u fazonu kao Helez - vidio sam karte gdje su Bugojno i Vakufi u našen HRHB entitetu. Travnik, Konjic i Jablanica nisu bili  To bi bio veliki ustupak da im damo bilo što, a kamoli Travnik, Konjic i Jablanicu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tvigi 94
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 22:23 |
|
|
|
Pogreška je bila što smo dali previše, a dobili smo samo gotovo ništa. Trebalo se postavit čvršće, ako muslimani žele Sarajevo i spoj sa Goraždem neka Srbima daju npr Ključ i Bosanski Petrovac. A mi smo možda mogli ispregovarati hrvatske županije umjesto mješovitih u FBiH dajući Srbima Šipovo, Mrkonjić, Ribnik, Jezero, jug Banja Luke (Maestral, Juzni potez). Imali bi povezan teritorij u potezu Drvar-Stolac/Vitez-Neum u okviru tih županija. Imali bi preko 20% teritorija BiH pod svojom kontrolom. Možda i ovako imamo 20%, ali sa puno enklava okruženih muslimanima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 22:37 |
|
|
Pa da. Trebalo se reć, ok, dat ćemo Mrkonjić, ali su onda miješane županije hrvatske. Promijenit će se granice, NHŽ će izgubiti Ramu i zapad Jablanice, ostatak se spada sa ZHŽom. A Rama, zapad Jablanice, HBŽ i SBŽ će biti jedna županija. Ili će se sve četri objediniti u HBŽ. To bi možda bilo i najviše fer. S time da bi PŽu onda dodao Usoru i Žepče (s Novim Šeerom) i preimenovao je u Posavsko-usorsku županiju, skraćeno PUŽ 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Je li Tuđman mogao ispregovarati drugačiji županijski sustav? Postano: 24 stu 2025, 22:40 |
|
|
|
Matijaševo, Pliva i Ribnik su mogli ostai hrvatski. Ionako smo se već nešto povukli s juga BLa.
Od Srba smo trebali dobiti Šćepan Krst, kote oko Ravna, Komušinu i trokut Ukrina-Sava-Rijeka Bosna+Šamac. Barem. Možda i Pounje da prestane priča s Jasenovcem/Starom Gradiškom...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: AmazonBot i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|