|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 136 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 22 sij 2023, 08:02 |
|
|
PS, Robbie, HVO je obranio Gradačac, tek za info  Sjeverno od Gradačca je Tramošnica i slična hr. sela. Kasnije je Izetbegović taj HVO transformirao, a Srbi su osvojili većinu hr. sela, ali... http://www.statistika.ba/?show=12&id=20451http://www.statistika.ba/?show=12&id=10391Par kuća je ostalo u federaciji, da bi Srbi imali većinu; https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 12/18.4981Inače, Pelagićevo je novije ime, staro je bilo Gornji Žabar (pogledati Donji Žabar na jugu Posavine), mislim da je Pelagić bio neki četnik, ili partizan u ww2. Za Koridor Srbima nije trebao Gradačac, dovoljan im je bio južni Šamac. Posavina se obično gleda kao ovo;  Ovo je Posavina po VO planu;  Ovo je po Washingtonskom sporazumu;  Ovo je reducirano, od strane Kontakt grupe;  Slično rješenje je i taj trokut između Ukrine, Bosne i Save, no ovdje podebljan Modričom, te uz Orašje i Šamac;  Etnički bi to bilo ovo;  OS plan je nudio ovo;  A granić je "uspio" dobiti ovo; 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 22 sij 2023, 12:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ne, čitajte razne memoare. Naša delegacija je to tražila, Srbi glatko odbili.
Zaboravljate da se u Daytonu pregovaralo i o statusu Vukovara i Baranje, i da je taj dio završen povoljno za hrvatsku stranu (iako naravno nije dio Daytonskog sporazuma, nego je potpisan prije). Tako da je Posavina između ostalog, mijenjana za Vukovar (ne direktno, ali su se otvorena srpsko-hrvatska pitanja rješavala u paketu u Daytonu), samo što je krimen za "izdaju" ostao na "Hercegovcima".
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Megatron
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 22 sij 2023, 13:11 |
|
|
Ceha je napisao/la: Inače, Pelagićevo je novije ime, staro je bilo Gornji Žabar (pogledati Donji Žabar na jugu Posavine), mislim da je Pelagić bio neki četnik, ili partizan u ww2. Nikakve veze sa ww2, bio je upravnik Banjalučke Bogoslovije koji je učestvovao u ustanku protiv turaka 1875-1878 i umro u Srbiji krajem 19. veka. Kasnije su ga komunisti zbog nekih radova proglasili za socijalistu, a pošto je rođen u Žabaru onda je selo preimenovano po njemu. Što se tiče Dejtona, teško da bi se Srbi odrekli rafinerije u pregovorima ili je bar ne bi dali jeftino, ali drugačije granice su se sigurno mogle ispregovarati. Ovako ispada da je Graniću samo bilo stalo da se muslimanima vrati Odžak, iako od toga Hrvati imaju samo štetu. 
_________________ ex Skeletor
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 22 sij 2023, 13:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 83728 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mahalu Odžak nije trebalo vraćati.
To je 1 km2.
Ili ju vratiti pa sravniti, ostaviti samo srednju školu.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 03:16 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Sve si dobro naveo, i za BB se zbog svih tih razloga trebalo i vojno angažirati. Ne znam zašto se nije napalo tu umjesto operacije Una, zbog veće motivacije tu bi se vjerovatno i uspjelo. Prestani gledat lokalnu sliku. Šta je ukupna velika slika? Izazvao bi reakciju Srbije, jer bi izgledalo kao da ideš presijecati koridor. Amerika bi se žestoko usprotivila, i tolerirala bi ulazak Srbije. E, pazi, Bos.Brod je uvučen u Slavonski Brod. Tu Sava meandrira prima siveru i Bosanski Brod je tu na poluotoku. Nije na koridoru.
|
|
Vrh |
|
 |
storarare
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 06:29 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38 Postovi: 8641 Lokacija: Tu negde
|
Ceha je napisao/la: PS, Robbie, HVO je obranio Gradačac, tek za info  Sjeverno od Gradačca je Tramošnica i slična hr. sela. Kasnije je Izetbegović taj HVO transformirao, a Srbi su osvojili većinu hr. sela, ali... http://www.statistika.ba/?show=12&id=20451http://www.statistika.ba/?show=12&id=10391Par kuća je ostalo u federaciji, da bi Srbi imali većinu; https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 12/18.4981Inače, Pelagićevo je novije ime, staro je bilo Gornji Žabar (pogledati Donji Žabar na jugu Posavine), mislim da je Pelagić bio neki četnik, ili partizan u ww2. Za Koridor Srbima nije trebao Gradačac, dovoljan im je bio južni Šamac. Posavina se obično gleda kao ovo;  Ovo je Posavina po VO planu;  Ovo je po Washingtonskom sporazumu;  Ovo je reducirano, od strane Kontakt grupe;  Slično rješenje je i taj trokut između Ukrine, Bosne i Save, no ovdje podebljan Modričom, te uz Orašje i Šamac;  Etnički bi to bilo ovo;  OS plan je nudio ovo;  A granić je "uspio" dobiti ovo;  Vaso Pelagić narodni lekar.
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
 |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 09:48 |
|
|
Isto je čudno zašto su Srbi dali Odžak koji se nalazi na mjestu gdje je koridor najuži(10 km), ne Bosanski Brod koji je daleko od koridora i koji nije prijetnja Srbima u smislu presjecanja koridora. Srbima je od interesa da drže što više ozemlja na mjestima gdje je koridor najuži da prošire koridor: Gradačac, Brčko, Orašje, Odžak, Šamac, Modriča...
|
|
Vrh |
|
 |
Novdan
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 09:51 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Sigurno da jeste. Mogli ste ga mjenjati za Šipovo, Mrkonjić i tako to. Al odlučili ste da deblokirate Muslimanima Sarajevo i uspjeli ste.  Ovo je istina. Hrvatski pregovarači su neviđeni imbecili. Ima tu još stvari tipa Komušina, Šćepan Križ, povlačenje NORMALNE linije kod Orašja, a ne da dejtonska linija reže selo na pola.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 10:09 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: Isto je čudno zašto su Srbi dali Odžak koji se nalazi na mjestu gdje je koridor najuži(10 km), ne Bosanski Brod koji je daleko od koridora i koji nije prijetnja Srbima u smislu presjecanja koridora. Srbima je od interesa da drže što više ozemlja na mjestima gdje je koridor najuži da prošire koridor: Gradačac, Brčko, Orašje, Odžak, Šamac, Modriča... Pa nije koridor drvo da ga je teže prerezati ako je širi. Ako padne 5 km pašće i 10 km. Nema tu nikakve razlike ako si slab i ako je protivnik jači. Mi smo 70% BiH uzeli odmah na početku rata. Par dana i gotovo. Naravno da je Odžak neuporediv sa Brodom. Brod ima refineriju a Odžak ima... ništa?  Muslimane u centru. 
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
 |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:03 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Isto je čudno zašto su Srbi dali Odžak koji se nalazi na mjestu gdje je koridor najuži(10 km), ne Bosanski Brod koji je daleko od koridora i koji nije prijetnja Srbima u smislu presjecanja koridora. Srbima je od interesa da drže što više ozemlja na mjestima gdje je koridor najuži da prošire koridor: Gradačac, Brčko, Orašje, Odžak, Šamac, Modriča... Pa nije koridor drvo da ga je teže prerezati ako je širi. Ako padne 5 km pašće i 10 km. Nema tu nikakve razlike ako si slab i ako je protivnik jači. Mi smo 70% BiH uzeli odmah na početku rata. Par dana i gotovo. Naravno da je Odžak neuporediv sa Brodom. Brod ima refineriju a Odžak ima... ništa?  Muslimane u centru.  A što je onda tako u lošem stanju pod vama? Bolnica najbliža u Doboju, sve zapušteno, rafinerija jedva radi... Najbolja stvar što je preko puta EU Da je Brod naš mi bi ga mazili ko strunu, a držali na nišanu... To bi bio grad S druge strane Odžaku bi bilo logičnije u RS, naprosto geografski logičnije Pitaj Milu ako je za neki dil da se dogovorimo
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:09 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Pa nije koridor drvo da ga je teže prerezati ako je širi. Ako padne 5 km pašće i 10 km. Nema tu nikakve razlike ako si slab i ako je protivnik jači. Mi smo 70% BiH uzeli odmah na početku rata. Par dana i gotovo. Naravno da je Odžak neuporediv sa Brodom. Brod ima refineriju a Odžak ima... ništa?  Muslimane u centru.  A što je onda tako u lošem stanju pod vama? Bolnica najbliža u Doboju, sve zapušteno, rafinerija jedva radi... Najbolja stvar što je preko puta EU Da je Brod naš mi bi ga mazili ko strunu, a držali na nišanu... To bi bio grad S druge strane Odžaku bi bilo logičnije u RS, naprosto geografski logičnije Pitaj Milu ako je za neki dil da se dogovorimo Sto je u lošem stanju? To je malo mjesto, malo veće selo. Ne možeš očekivati čuda ili da bude ko Derventa i Doboj. Ne može svako selo imati sve atribute grada. Prije rata je imalo 11.389 Srba sad ima 11.477 Srba.
|
|
Vrh |
|
 |
Megatron
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:16 |
|
|
Republika Srpska je insistirala na Brodu samo zbog rafinerije, posle nekoliko godina kuburenja sa naftnim derivatima Srbi su hteli da mogu sami da prerađuju šta imaju/nađu/prošvercuju. Da je tad ponuđena cela opština Drvar u zamenu za Brod sa rafinerijom, Srbi bi opet odbili.
Naravno da su postojale šanse da se granice drugačije nacrtaju, ali problem Hrvata u Posavini je bio što su morali da se uzmu u obzir prohtevi treće strane u sukobu, pre svega vezane za okolinu Sarajeva gde su oni i dalje bili u obruču.
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:19 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: S druge strane Odžaku bi bilo logičnije u RS, naprosto geografski logičnije Pitaj Milu ako je za neki dil da se dogovorimo Što se tiče granica RS mi smo se već dogovorili. Srbi ne mjenjaju granice koje su srpskom krvlju i teškom mukom stvorene. Ni metra. To zaboravi.
|
|
Vrh |
|
 |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:30 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: A što je onda tako u lošem stanju pod vama? Bolnica najbliža u Doboju, sve zapušteno, rafinerija jedva radi... Najbolja stvar što je preko puta EU Da je Brod naš mi bi ga mazili ko strunu, a držali na nišanu... To bi bio grad S druge strane Odžaku bi bilo logičnije u RS, naprosto geografski logičnije Pitaj Milu ako je za neki dil da se dogovorimo Sto je u lošem stanju? To je malo mjesto, malo veće selo. Ne možeš očekivati čuda ili da bude ko Derventa i Doboj. Ne može svako selo imati sve atribute grada. Prije rata je imalo 11.389 Srba sad ima 11.477 Srba. Znam da se trudite što više možete i stalo vam je do Broda Samo smatram da bi za Brod bilo bolje da je pod hrvatskom kontrolom
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:33 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Sto je u lošem stanju? To je malo mjesto, malo veće selo. Ne možeš očekivati čuda ili da bude ko Derventa i Doboj. Ne može svako selo imati sve atribute grada. Prije rata je imalo 11.389 Srba sad ima 11.477 Srba. Znam da se trudite što više možete i stalo vam je do Broda Samo smatram da bi za Brod bilo bolje da je pod hrvatskom kontrolom Pa i Karinu bi bilo bolje pod srpskom kontrolom. Znaš kakvo bi mi tamo ljetovalište napravili? Ko Majami. Ali ne ide to tako kako ti misliš. Srbima u Brodu bi bilo daleko gore u Hrvatskoj nego Srpskoj. Ne bi ih ni bilo. Ko ni Hrvata da je Karin naš. Zbog toga smo ratovali. Da Brod bude naš a Karin vaš.
|
|
Vrh |
|
 |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 11:33 |
|
|
Megatron je napisao/la: Republika Srpska je insistirala na Brodu samo zbog rafinerije, posle nekoliko godina kuburenja sa naftnim derivatima Srbi su hteli da mogu sami da prerađuju šta imaju/nađu/prošvercuju. Da je tad ponuđena cela opština Drvar u zamenu za Brod sa rafinerijom, Srbi bi opet odbili.
Naravno da su postojale šanse da se granice drugačije nacrtaju, ali problem Hrvata u Posavini je bio što su morali da se uzmu u obzir prohtevi treće strane u sukobu, pre svega vezane za okolinu Sarajeva gde su oni i dalje bili u obruču. A čuj, meni je zanimljivo zašto cisterne iz RS idu punit gorivo u Rijeku ili Sisak. Jako često idem tamo i vidim ih dosta uvijek. Svakako se slažem s tobom oko treće strane, samo mislim da smo u Dejtonu trebali bolje ispregovarat. Podunavlje i Brod su trebali bit minimum
|
|
Vrh |
|
 |
Megatron
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 12:17 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: A čuj, meni je zanimljivo zašto cisterne iz RS idu punit gorivo u Rijeku ili Sisak. Jako često idem tamo i vidim ih dosta uvijek. U međuvremenu su se prilike promenile, odnosi sa Hrvatskom se popravili, rafinerija prodata, itd. Ja ti kažem kakvi su tada bili srpski stavovi po logici tog vremena, sada ta logika više nije aktuelna, ali granica je zacementirana tu gde jeste i to je to.
|
|
Vrh |
|
 |
weasel
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 12:44 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Sve si dobro naveo, i za BB se zbog svih tih razloga trebalo i vojno angažirati. Ne znam zašto se nije napalo tu umjesto operacije Una, zbog veće motivacije tu bi se vjerovatno i uspjelo. Prestani gledat lokalnu sliku. Šta je ukupna velika slika? Izazvao bi reakciju Srbije, jer bi izgledalo kao da ideš presijecati koridor.Amerika bi se žestoko usprotivila, i tolerirala bi ulazak Srbije. Robbie, HV i HVO nije bio u akciji 5-6 dana pa da se nije stiglo reagirati. Naše snage su krajem srpnja u akciji ljeto 95-te sve do sredine listopada u Južnom Potezu redom uzimali teritorij od VRS i SVK. To je dva i pol mjeseca konstantnog šamaranja protivnika , gdje smo im uzeli teritorij Slovenije. Beograd je to sve nemoćno promatrao. Razlog zašto nismo upali u Posavinu je logističke prirode, trebaš ti prebaciti 60-70 tisuća pripadnika gardijskih brigada i vrhunskih postrojbi HV-a iz Turske Hrvatske do Slavonskog broda. Trebalo je postaviti nekoga na crte prema Banja Luci nakon što profići odu a nismo imali toliko ljudi. Da ne govorim onda još o forsiranju Save i napadu na Brod. A gdje su još potencijalne rezerve za Liniju Osijek-Vinkovci gdje bi Srbi gotovo sigurno pokušali udariti ako bi naši krenuli na Derventu-Brod. Na kraju su pametno naši procjenili da se uzme na zapadu što više teritorija pa poslje ide u pregovore na zamjenu. Srbima bi bilo 100x važnije vratiti teritorij oko Banja Luke nego općinu Brod koja im realno ne treba, niti sjeće koridor. Zašto Hrvatska nije tražila to, samo Franjo Tuđman zna.
_________________ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ 🟥⬜🟥⬜🟥 ⬜🟥⬜🟥⬜ ⠀⠀⬜🟥⬜
|
|
Vrh |
|
 |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 12:56 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: Znam da se trudite što više možete i stalo vam je do Broda Samo smatram da bi za Brod bilo bolje da je pod hrvatskom kontrolom Pa i Karinu bi bilo bolje pod srpskom kontrolom. Znaš kakvo bi mi tamo ljetovalište napravili? Ko Majami. Ali ne ide to tako kako ti misliš. Srbima u Brodu bi bilo daleko gore u Hrvatskoj nego Srpskoj. Ne bi ih ni bilo. Ko ni Hrvata da je Karin naš. Zbog toga smo ratovali. Da Brod bude naš a Karin vaš. S Karinom malo pretjeruješ, u Dejtonu je Karin bio duboko u hrvatskom terenu. Isto kao da kažem da Zemun i Višegrad trebaju bit dio Hrvatske. Mogli ste realno tad dobit dio Konavala. Vi bi luku napravili, turizmom se bavili te bi se dosta ljudi doselilo tamo. Al i dalje mislim da mi bolje vodimo brigu o Konavlima. A što se Broda tiče mogao je biti podijeljen na hrvatsku i srpsku općinu(kao i u mnogim drugim slučajevima u BiH), na zapadnom dijelu bi bili Hrvati i na Istočnom Srbi. Sam grad bi bio podijeljen na Istočni pod vašom kontrolom i Zapadni pod našom kontrolom. Nama je bitno da su most, magistralna cesta i obala preko puta Korza pod našom kontrolom. Taman da se sve uveže u jedan grad. Ovo nije izmišljanje tople vode, jer je na početku rata tako išla linija u gradu Privitak:
bosanski_bord_92.jpeg [ 144.22 KiB | Pogledano 1639 put/a. ]
|
|
Vrh |
|
 |
storarare
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 12:58 |
|
|
weasel je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Prestani gledat lokalnu sliku. Šta je ukupna velika slika?
Izazvao bi reakciju Srbije, jer bi izgledalo kao da ideš presijecati koridor.
Amerika bi se žestoko usprotivila, i tolerirala bi ulazak Srbije. Robbie, HV i HVO nije bio u akciji 5-6 dana pa da se nije stiglo reagirati. Naše snage su krajem srpnja u akciji ljeto 95-te sve do sredine listopada u Južnom Potezu redom uzimali teritorij od VRS i SVK. To je dva i pol mjeseca konstantnog šamaranja protivnika , gdje smo im uzeli teritorij Slovenije. Beograd je to sve nemoćno promatrao. Razlog zašto nismo upali u Posavinu je logističke prirode, trebaš ti prebaciti 60-70 tisuća pripadnika gardijskih brigada i vrhunskih postrojbi HV-a iz Turske Hrvatske do Slavonskog broda. Trebalo je postaviti nekoga na crte prema Banja Luci nakon što profići odu a nismo imali toliko ljudi. Da ne govorim onda još o forsiranju Save i napadu na Brod. A gdje su još potencijalne rezerve za Liniju Osijek-Vinkovci gdje bi Srbi gotovo sigurno pokušali udariti ako bi naši krenuli na Derventu-Brod. Na kraju su pametno naši procjenili da se uzme na zapadu što više teritorija pa poslje ide u pregovore na zamjenu. Srbima bi bilo 100x važnije vratiti teritorij oko Banja Luke nego općinu Brod koja im realno ne treba, niti sjeće koridor. Zašto Hrvatska nije tražila to, samo Franjo Tuđman zna. Una 95. Tako da neće biti da ste imali sve pobede.
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
 |
storarare
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 13:00 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Pa i Karinu bi bilo bolje pod srpskom kontrolom. Znaš kakvo bi mi tamo ljetovalište napravili? Ko Majami. Ali ne ide to tako kako ti misliš. Srbima u Brodu bi bilo daleko gore u Hrvatskoj nego Srpskoj. Ne bi ih ni bilo. Ko ni Hrvata da je Karin naš. Zbog toga smo ratovali. Da Brod bude naš a Karin vaš. S Karinom malo pretjeruješ, u Dejtonu je Karin bio duboko u hrvatskom terenu. Isto kao da kažem da Zemun i Višegrad trebaju bit dio Hrvatske. Mogli ste realno tad dobit dio Konavala. Al i dalje mislim da mi bolje vodimo brigu o Konavlima A što se Broda tiče mogao je biti podijeljen na hrvatsku i srpsku općinu(kao i u mnogim drugim slučajevima u BiH), na zapadnom dijelu bi bili Hrvati i na Istočnom Srbi. Sam grad bi bio podijeljen na Istočni pod vašom kontrolom i Zapadni pod našom kontrolom. Nama je bitno da su most, magistralna cesta i obala preko puta Korza pod našom kontrolom. Taman da se sve uveže u jedan grad. Ovo nije izmišljanje tople vode, jer je na početku rata tako išla linija u gradu Privitak: bosanski_bord_92.jpeg Jel imaš ovakvu kartu za ostale opštine Posavine?
|
|
Vrh |
|
 |
estoyAqui
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 13:04 |
|
|
storarare je napisao/la: estoyAqui je napisao/la: S Karinom malo pretjeruješ, u Dejtonu je Karin bio duboko u hrvatskom terenu. Isto kao da kažem da Zemun i Višegrad trebaju bit dio Hrvatske. Mogli ste realno tad dobit dio Konavala. Al i dalje mislim da mi bolje vodimo brigu o Konavlima A što se Broda tiče mogao je biti podijeljen na hrvatsku i srpsku općinu(kao i u mnogim drugim slučajevima u BiH), na zapadnom dijelu bi bili Hrvati i na Istočnom Srbi. Sam grad bi bio podijeljen na Istočni pod vašom kontrolom i Zapadni pod našom kontrolom. Nama je bitno da su most, magistralna cesta i obala preko puta Korza pod našom kontrolom. Taman da se sve uveže u jedan grad. Ovo nije izmišljanje tople vode, jer je na početku rata tako išla linija u gradu Privitak: bosanski_bord_92.jpeg Jel imaš ovakvu kartu za ostale opštine Posavine? Na internetu sam je našao Upiši Bosanski Brod crta 1992 i izać će ti
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 13:11 |
|
|
estoyAqui je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Pa i Karinu bi bilo bolje pod srpskom kontrolom. Znaš kakvo bi mi tamo ljetovalište napravili? Ko Majami. Ali ne ide to tako kako ti misliš. Srbima u Brodu bi bilo daleko gore u Hrvatskoj nego Srpskoj. Ne bi ih ni bilo. Ko ni Hrvata da je Karin naš. Zbog toga smo ratovali. Da Brod bude naš a Karin vaš. S Karinom malo pretjeruješ, u Dejtonu je Karin bio duboko u hrvatskom terenu. Isto kao da kažem da Zemun i Višegrad trebaju bit dio Hrvatske. Mogli ste realno tad dobit dio Konavala. Al i dalje mislim da mi bolje vodimo brigu o Konavlima A što se Broda tiče mogao je biti podijeljen na hrvatsku i srpsku općinu(kao i u mnogim drugim slučajevima u BiH), na zapadnom dijelu bi bili Hrvati i na Istočnom Srbi. Sam grad bi bio podijeljen na Istočni pod vašom kontrolom i Zapadni pod našom kontrolom. Nama je bitno da su most, magistralna cesta i obala preko puta Korza pod našom kontrolom. Taman da se sve uveže u jedan grad. Ovo nije izmišljanje tople vode, jer je na početku rata tako išla linija u gradu Privitak: bosanski_bord_92.jpeg Gle datuma na karti, u Brodu se ratovalo mjesec dana prije nego u Sarajevu.
|
|
Vrh |
|
 |
Šporet
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 16:05 |
|
|
Karta je iz knjige Jerka Zovka "Rat u Bosanskoj Posavini 1992" cijela knjiga, sa svim ostalim kartama i kretanjima bojišta Bosanske Posavine dostupna na: https://en.calameo.com/books/00050293336824961acd0Knjiga je dobra samo zbog toga što sadrži veliki broj dokumenata i podataka i te karte, u ostatku knjige autor, nažalost, pokušava izrazito maliciozno provući mitove o prodaji i slične gluposti, pa napomena ako će netko čitati knjigu, ne obraćati pozornost na riječi autora i njegove subjektivne konstrukcije nego samo promatrati izravne izvore i dokumente postavljene u knjizi. Ako nekoga zanima rat u Bosanskoj Posavini, preporučujem i knjigu "Povijest Bosanske Posavine" 2. i 3. dio, dostupan na https://en.calameo.com/books/000502933718121c22fc9 koji sadrže cjelokupnu kronologiju događanja od 3. do 10. mjeseca 1992 na posavskom ratištu, iz dana u dan, sa izvješćima i dokumentima. Odličan uvid u tijek rata na bojištu i što se sve događalo.
|
|
Vrh |
|
 |
Šporet
|
Naslov: Re: Jesmo li u Dejtonu mogli dobiti Bosanski Brod? Postano: 24 sij 2023, 16:20 |
|
|
Što se tiče Daytona i pregovora oko Bosanske Posavine u njemu, čitajući dostupne izvore, uglavnom kojekave autobiorgafije, tekstove sudionika i novinske članke, dobiva se slika da za vrijeme daytonskih pregovora hrvatska delegacija nije razgovarala o ničemu drugome osim Posavine. Evo što o tome kaže zapisana riječ:  dakle, nakon što su Muslimani valjanjem po podu i cviležom konačno od Miloševića izmolili cijelo Sarajevo (koje je naravno Srbima kompenzirano hrvatskim teritorijem) od tog trenutka Srbi su imali američku podršku da zadrže Posavinu (naravno, jer su dali veliku koncesiju odričući se Sarajeva) tako da su Muslimani zapravo dva puta prodali i izdali Posavinu - prvi puta 1992. kada su Muslimani aktivno lobirali da se HV povuče iz Posavine da bi Srbi tamo lakše probili koridor, (umjesto da ne udare preko Gradačca, Tuzle ili Olova), Muslimani su netom pred početak operacije Koridor izlobirali rezoluciju UN-a kojom se postrojbe HV-a u Bosanskoj Posavini nazivaju agresorom na BiH i zatražuje se njihovo momentalno povlačenje u Hrvatsku, u suprotnom je Hrvatskoj zaprijećeno sankcijama kakve ima Srbija, prema riječima hrvatske diplomacije, Republika Hrvatska za cijelo vrijeme rata 91-95 nikada nije bila bliže sankcijama nego tada - i drugi puta u Daytonu kada su zbog Sarajeva koje su izmolili od Srba (za hrvatski teritorij) pustili iz vodu ikakvu šansu da se Hrvatima vrati Bosanska Posavina  nakon srpske predaje Sarajeva Muslimanima oni su u Daytonu postali "good guys" i više nije bilo šanse za Bosansku Posavinu
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|