HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 20:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 165 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Križančevo Selo
PostPostano: 24 ruj 2009, 08:42 

za razliku od ostalih srpskih ili muslimaskih logora u hercegovini nije ubije niti jedan jedini logoraš.
kolikogd to bilo krivo nekome ali je tako.
tko tvrdi drukčije laže. neka dokaže.

kad su doveli zarobljenike iz žepča u ljubuški, svakom u ruci metla a čik u zubi, i to za vrijeme kada u muslimaskoj i srpskoj vojsci cigareta ni za lijeka.
nitko pothranjen, a u početku mi je bilo malo čudno vidjeti ekipu kako se nalakti na metlu i čavrlja s prolaznicima.
pravi aushwitz uvjeti nema šta.

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2009, 11:25 

Imate temu sa nazivom "Logori u Hercegovini", izvolite nastaviti diskusiju na tom mjestu.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2009, 15:19 

Tužna godišnjica napada i masakra Armije BiH na Križančevo selo...

slika

Vrh

PostPostano: 06 vel 2010, 14:42 

Nikada nism pomislio da ucinim takvo sta,vjerujte mi dragi moji ljudi ni sekunde nebih razmisljao isto bi im uradio samo vecom matematikom.Nahrani i obuci ga pa cekaj da te zakolje Sve je to kao i Iraku isto NIKAD VISE ZAJEDNO:::::

Vrh

Naslov: Zoran Tuka-Heroj
PostPostano: 19 ruj 2010, 13:23 

Mar-kan je napisao/la:

18. i 19.09.1993. desile su se velike i odlučujuće bitke na potezu Jardol-Krčevine-Tolovići-Dubravica(Križančevo selo).
Pokušani su tenkovski proboji kombinirani sa pješadijskim "jurišima" , sa ubacivanjem ID grupa , uporabom bojnih otrova...

Prošle godine sam zaboravio spomenuti ovog velikog čovjeka i njegove momke koji su,ne žaleći sebe i svoje živote,uvijek dolazili u sve dijelove opkoljene enklave da pomognu svom narodu...Imao sam čast tih dana boriti se rame uz rame sa ovom legendom još za života.

Nažalost,ubijen je od istih tih Hrvata kojima je tako nesebično pomagao...
I to je jedini vojnik zbog kojeg sam suzu pustio.
Kao što su tvoji roditelji uklesali u kamen-Nek ti je vječna slava...

slika

Vrh

Naslov: Re: Zoran Tuka-Heroj
PostPostano: 19 ruj 2010, 16:26 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Mar-kan je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

18. i 19.09.1993. desile su se velike i odlučujuće bitke na potezu Jardol-Krčevine-Tolovići-Dubravica(Križančevo selo).
Pokušani su tenkovski proboji kombinirani sa pješadijskim "jurišima" , sa ubacivanjem ID grupa , uporabom bojnih otrova...

Prošle godine sam zaboravio spomenuti ovog velikog čovjeka i njegove momke koji su,ne žaleći sebe i svoje živote,uvijek dolazili u sve dijelove opkoljene enklave da pomognu svom narodu...Imao sam čast tih dana boriti se rame uz rame sa ovom legendom još za života.

Nažalost,ubijen je od istih tih Hrvata kojima je tako nesebično pomagao...
I to je jedini vojnik zbog kojeg sam suzu pustio.
Kao što su tvoji roditelji uklesali u kamen-Nek ti je vječna slava...

slika

Tad je svoj doprinos dala ekipa naših momaka iz NT, Izviđaći, Stipina Vojna policija jednim djelom a mislim i HOS-ovci tako daje bio dobar mix za muslimane ubitačan... znam da su novotravnićani imali gubitak i bili su odlićni kao i svi ostali te ih treba obvezno spomenuti....

A treba i kazat da je nakon tih borbi 4 bataljon 17 krajiške brigade ABiH prestao postojati ono što ih je ostalo prešlo je u druge postrojbe, preselio na ahiret im je komandant bataljona... samo nek se zna... BOG I HRVATI

Vrh

Naslov: Re: Zoran Tuka-Heroj
PostPostano: 19 ruj 2010, 16:32 

sioux111 je napisao/la:
Tad je svoj doprinos dala ekipa naših momaka iz NT, Izviđaći, Stipina Vojna policija jednim djelom a mislim i HOS-ovci tako daje bio dobar mix za muslimane ubitačan... znam da su novotravnićani imali gubitak i bili su odlićni kao i svi ostali te ih treba obvezno spomenuti....

A treba i kazat da je nakon tih borbi 4 bataljon 17 krajiške brigade ABiH prestao postojati ono što ih je ostalo prešlo je u druge postrojbe, preselio na ahiret im je komandant bataljona... samo nek se zna... BOG I HRVATI

Svakako,sve su to momci 1.liga...Također domaći momci,uvijek su nas primali kao svoje,dijelila se zadnja stvar iz ruksaka.
Teško je opisati onaj osjećaj ponosa kad se pojaviš kod naših bojovnika i naroda,kad vide da nisu ostavljeni i bez pomoći.

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 17:24 

Za ovoga Tuku mi je brat pricao to je njegov kolega iz skolskih dana.Jako dobar momak i da je bio sposoban nista vise o njemu neznam i to da je bio na pravdi boga neka mu je laka zemlja...

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 22:05 

Boze, svasta ce jadan covjek dozivjeti.
Rajvosa , da li si ti ovo pisao ?

Vrh

PostPostano: 21 ruj 2010, 22:38 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
pucanj u noci je napisao/la:
Za ovoga Tuku mi je brat pricao to je njegov kolega iz skolskih dana.Jako dobar momak i da je bio sposoban nista vise o njemu neznam i to da je bio na pravdi boga neka mu je laka zemlja...

O našem pok. zapovijedniku Tuki ti mogu napisati dosta, uglavnom ču potvrđivati ovo što ti je rekao brat, možda je imao i neki propusta ili manji ili veći gluposti koje je napravio al ni malo ne umanjuju jednu stvar, bio je jedan od heroja obrane naše doline... a razlog što mi se ne da pisati o ovoj temi je što je tog našeg junaka nije stigao ni ubio neprijateljski metak niti je poginuo u borbi junački s našim neprijateljem nego upravo suproto završio je kako nije zaslužio od ruke naše... jedne (odnosno više) faca koja je i danas faca i papirnati "junak" domovinskog rata uživa privilegije i živi u raskoši i luksuzu slobode i svega onog što nam je naša borba dala... a razlog ili povod još jadniji... Tuki su prikipile nekih stvari kao i svima nama.. al on je bio toliko hrabar ili lud da stane nasuprot i tome... da i još ču reć da od tih dana drugačije gledam i na naš rat...kao i na sve ratove svijeta... rat je zlo.. i nije crno bijel.. i rat to je jedna komplikovana prića teško shvatljiva nekom tko je nije iskusio...

PS. O borbama u dolini češ čuti dosta priće.... spominju se postrojbe, zapovijednici, akcije,krvave borbe, patnje i herojstva... al nekako stidljivo ili rijetko Zoran Tuka kao da se stidimo kako je završio i nespominjanjem hočemo izbrisati činjenicu kako je i zašto izgubio glavu i što je još gore kako je završila ova ekipa što ga je ubila.... to je jebeni rat.. i andrićevska Bosna..

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 08:52 

sioux111 je napisao/la:
... al nekako stidljivo ili rijetko Zoran Tuka kao da se stidimo kako je završio i nespominjanjem hočemo izbrisati činjenicu kako je i zašto izgubio glavu i što je još gore kako je završila ova ekipa što ga je ubila.... to je jebeni rat.. i andrićevska Bosna..

Već sam napisao,za mene je bio heroj i ljudina,privatno ga nisam poznavao,ali ono što sam vidio,meni dovoljno.Ima nas puno kojima na spomen Zorana stegne se srce,uspomena na njega neće izblijediti dok smo živi.Spominjemo ga često u našim krugovima.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 11:21 

sioux111 je napisao/la:
pucanj u noci je napisao/la:

O našem pok. zapovijedniku Tuki ti mogu napisati dosta, uglavnom ču potvrđivati ovo što ti je rekao brat, možda je imao i neki propusta ili manji ili veći gluposti koje je napravio al ni malo ne umanjuju jednu stvar, bio je jedan od heroja obrane naše doline... a razlog što mi se ne da pisati o ovoj temi je što je tog našeg junaka nije stigao ni ubio neprijateljski metak niti je poginuo u borbi junački s našim neprijateljem nego upravo suproto završio je kako nije zaslužio od ruke naše... jedne (odnosno više) faca koja je i danas faca i papirnati "junak" domovinskog rata uživa privilegije i živi u raskoši i luksuzu slobode i svega onog što nam je naša borba dala... a razlog ili povod još jadniji... Tuki su prikipile nekih stvari kao i svima nama.. al on je bio toliko hrabar ili lud da stane nasuprot i tome... da i još ču reć da od tih dana drugačije gledam i na naš rat...kao i na sve ratove svijeta... rat je zlo.. i nije crno bijel.. i rat to je jedna komplikovana prića teško shvatljiva nekom tko je nije iskusio...

PS. O borbama u dolini češ čuti dosta priće.... spominju se postrojbe, zapovijednici, akcije,krvave borbe, patnje i herojstva... al nekako stidljivo ili rijetko Zoran Tuka kao da se stidimo kako je završio i nespominjanjem hočemo izbrisati činjenicu kako je i zašto izgubio glavu i što je još gore kako je završila ova ekipa što ga je ubila.... to je jebeni rat.. i andrićevska Bosna..

Jel njegovo ubojstvo ima veze sa Andricem i događajima u Bungalovu?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 16:05 

Tamo negdje u jesen 1993 ispred zapovijedništva Travničke br. na Prahuljama je ukraden Golf II koji je bio od saniteta brigade i služio za prevoz ranjenika, naravno jedino su čelavi Žutovci bili ti koji su se čitavo vrijeme vozikali po dolini u dizelašima Golfovima a kako je gorivo iz tuzlanskog konvoja (kojeg su isto ukrali u enormnim količinama) bilo pri kraju odnosno nestalo posegli su za jedinim vozilom koje je koristila travnička br. većinom sastavljena od izbjeglica iz TR... naravno kako ti samozvani PPN-ovci, V Policajci ili šta već sve nisu bili nisu mogli bez vozila i goriva općenito tog načina života posegli su i za ovim vozilom... naravno Tuka je otišao po vozilo i u tom srazu Andrić je ostao teško ranjen (od tad u invalidskim kolicima) nakon dva dana Tuka je izrešetan u autu u VI... ti su dani bili jedni od najteži u obrani doline jer je prijetila jedna opasnost da dođe do sukoba među nama... bili su to dani ubjeđivanja i razgovora, jednostavno ljudi su htjeli uzeti pravdu u svoje ruke, blizu 1000 Travničana izbjeglica brani prilaze N Biloj i čitave doline ide u ispomoć na najteža mjesta u dolini, vračaju crte bore se, pripadnici naše brigade čije su obitelji bile smještene u Busovaći su pješačile do Putićeva, Kule ili Gostunja da drže svoje smijene a u jedan dio ljudi je dobar dio rata proveo uživajući i vozikajući i pritom se bogateći... jebiga to je rat... tako da to ima veze s tim najviše...

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 16:10 

sioux111 je napisao/la:
Tamo negdje u jesen 1993 ispred zapovijedništva Travničke br. na Prahuljama je ukraden Golf II koji je bio od saniteta brigade i služio za prevoz ranjenika, naravno jedino su čelavi Žutovci bili ti koji su se čitavo vrijeme vozikali po dolini u dizelašima Golfovima a kako je gorivo iz tuzlanskog konvoja (kojeg su isto ukrali u enormnim količinama) bilo pri kraju odnosno nestalo posegli su za jedinim vozilom koje je koristila travnička br. većinom sastavljena od izbjeglica iz TR... naravno kako ti samozvani PPN-ovci, V Policajci ili šta već sve nisu bili nisu mogli bez vozila i goriva općenito tog načina života posegli su i za ovim vozilom... naravno Tuka je otišao po vozilo i u tom srazu Andrić je ostao teško ranjen (od tad u invalidskim kolicima) nakon dva dana Tuka je izrešetan u autu u VI... ti su dani bili jedni od najteži u obrani doline jer je prijetila jedna opasnost da dođe do sukoba među nama... bili su to dani ubjeđivanja i razgovora, jednostavno ljudi su htjeli uzeti pravdu u svoje ruke, blizu 1000 Travničana izbjeglica brani prilaze N Biloj i čitave doline ide u ispomoć na najteža mjesta u dolini, vračaju crte bore se, pripadnici naše brigade čije su obitelji bile smještene u Busovaći su pješačile do Putićeva, Kule ili Gostunja da drže svoje smijene a u jedan dio ljudi je dobar dio rata proveo uživajući i vozikajući i pritom se bogateći... jebiga to je rat... tako da to ima veze s tim najviše...

Razlog je još banalniji...Kad već spominjete i Žutog,treba biti pošten i reći da je odigrao veliku ulogu u spašavanju Nove Bile u tim danima,poslije pada okolnih sela,bitke za Pješčaru i dr.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 16:19 

Mar-kan je napisao/la:
sioux111 je napisao/la:

Razlog je još banalniji...Kad već spominjete i Žutog,treba biti pošten i reći da je odigrao veliku ulogu u spašavanju Nove Bile u tim danima,poslije pada okolnih sela,bitke za Pješčaru i dr.

Da, njegovo spašavanje se sastojalo i iz ranjavanja izbjeglica, šutanja odnosno maltretiranja ljudi koje je tjerao na crte u onih par dana kad je vladao živi kaos, i to je imalo svoju svrhu pa i određenih efekat.... mada prestavljati ga spasiteljem je meni previše... imao je svoje zasluge ali meni nit heroj nit spasitelj.. a nije to ni danas..

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 16:52 

sioux111 je napisao/la:
Da, njegovo spašavanje se sastojalo i iz ranjavanja izbjeglica, šutanja odnosno maltretiranja ljudi koje je tjerao na crte u onih par dana kad je vladao živi kaos, i to je imalo svoju svrhu pa i određenih efekat.... mada prestavljati ga spasiteljem je meni previše... imao je svoje zasluge ali meni nit heroj nit spasitelj.. a nije to ni danas..

Činjenica je i to da su ljudi bježali iz svojih sela,koja su napuštali bez borbe i u onim uvjetima gdje se moglo obraniti,ali zbog određenih "čimbenika" poput panike-nije.Extremne situacije zahtijevaju extremne mjere,pa i ljude.Pa šta je trebalo-sjesti i plakati i moliti ih da se vraćaju??

A tko njega predstavlja spasiteljem?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 17:23 

kako su na koncu izvuceni mrtvi, primirjem, ili sto se desilo?
kako da Unprofor nije moga pomoci tako dugo vremena ?
je li i'ko vidjeo od prezivjeli kako se desavao masakr ?
kako da nema na netu, niti jedan video zapis o tome ?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 18:04 

Neretva73 je napisao/la:

malo smo mi otišli sa teme,ovih gore par postova nema puno veze sa Križančevim selom.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 18:29 

Neretva73 je napisao/la:

Unprofor je sve vidio al pravio se da ne vidi ono sto je bilo u interesu tadasnjih politika drzava koje su predstavljali odmah su vidili. Kao sto je slucaj sa Ahmicima.
A video zapis? ne znam na sto mislis zapis akcije? mozda da negdje ima samo video zapis obdukcije kao sto je Markan rekao.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 18:32 

slika
slika

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 18:43 

stvarno ste junaci..ne dao Bog nikome takvo sto, sto ste vi prozivjeli u Bosni srebrenoj.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 18:47 

Jesu li ova trojica što su bili u KPD Zenica preživjeli??

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 18:50 

quick_nick je napisao/la:
A video zapis? ne znam na sto mislis zapis akcije? mozda da negdje ima samo video zapis obdukcije kao sto je Markan rekao.

ne mislim na samu akciju..kome je tada do slikavanja...mislio sam da
na internetu nema nikakav snimak o Krizancevom selu, pa istovremeno mislim i
videozapis iz sale za tjelesno, gdje su bili izlozeni prije pogreba.
zvuci ruzno mozda od mene,ali to da je se desilo srbima, ili muslimanima
svaki par dana bi i dan danas se spominjalo na tv , i prikazivalo.A, Bakir na
svoji muslimanski 60 minuta bi se nasladjivao ustasama.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:34 

Neretva73 je napisao/la:
quick_nick je napisao/la:

ne mislim na samu akciju..kome je tada do slikavanja...mislio sam da
na internetu nema nikakav snimak o Krizancevom selu, pa istovremeno mislim i
videozapis iz sale za tjelesno, gdje su bili izlozeni prije pogreba.
zvuci ruzno mozda od mene,ali to da je se desilo srbima, ili muslimanima
svaki par dana bi i dan danas se spominjalo na tv , i prikazivalo.A, Bakir na
svoji muslimanski 60 minuta bi se nasladjivao ustasama.

Postoji video-zapis obdukcije.
U sali sam se zatekao sa 2 prijatelja,jedan je išao da prepozna brata.Nemam riječi za to.
Dio akcije vraćanja sela ima na onim youtube filmovima na pdf Buhine kad Blaškić daje komentare.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2010, 19:44 

e, da, upravu si..gledao sam taj video zapis.
hvala mar-kane, na informacijama. tuzno je ovo jako citati.
ja sam mislio da smo mi u djelovima hercegovine samo osjetili zulum turski
ali i Vi ste Gospe mi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 165 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: