HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 kol 2026, 19:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 195 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Opsada Sarajeva počela je barem pola godine prije šestog travnja 1992.
PostPostano: 30 svi 2013, 15:52 

Ne mogu da kažem da li je neko planirao opsadu Sarajeva ali ako jeste onda je to učinio na vrlo traljav i naivan način.Ja sam iz jednog sela kod Ilidže i znam da nikakvih priprema ni JNA ni SDS na tom području (isključujem Trebević i druge udaljenije dijelove jer ne znam ) osim podjele pješadijskog oružja (dobrim dijelom papovke i automatske puške kakve se mogu vidjeti u filmovima o Drugom svjetskom ratu) i to početkom Aprila 1992, nije bilo.Prvi napad Muslimana ili ABiH na vjerovatno najosjetljiviju tačku za odbranu te "opsade" Ilidžu dočekan je i sa nekoliko policijskih transporetera i nekolko osa i zolja bez tranšeja,rovova... Da je napadač bio samo malo hrabriji mogao je tu opsadu da probije još toga dana i spoji podigmanska naselja Hrasnicu i ostale sa Sarajevom.

Vrh

Naslov: Re: Opsada Sarajeva počela je barem pola godine prije šestog travnja 1992.
PostPostano: 30 svi 2013, 15:57 

Pa cijela '91 i početak '92 god. je JNA premještala snage preko BiH za Hrvatsku, naravno nisu mogli preko Hercegovine tek tako, ali preko Bosne su pičili đe su htjeli, čak se i cvijeće bacalo po njima, dakle bilo je samo pitanje trenutka i procjene kada će početi sa strateškim raspoređivanjem za zauzimanje BiH po Bosni gdje Hrvata nema jer im nudilo na dlanu, a i tada je još uvijek prolazila priča o očuvanju Jugoslavije i borbe protiv ustaša. Više od pola alijinog generalštaba je tada još uvijek bio u službi JNA i toj borbi, tako da njihova mržnja prema Hrvatima je već prije 1993 ugravirana u njihove umove.

Naravno prioritet je tada bila Hrvatska, a ne BiH koja je bila 70% prohodna za njih, a moglo se promatrati i kao zauzeta.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 16:29 

Lebowski je napisao/la:
Niko nije dužan tjerati ljude iz svog grada samo zato što se Srbima prohtjelo.

Ljudi su htjeli izaci i izlazili su do kraja Jula/pocetka Avgusta 1992 kada je Alija zatvorio izlaz.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 19:07 

Znate šta , jeb'te se bolan. I ja se naš'o sa vama raspravljati o tome ko je počeo rat, je li Sarajevo bilo u okruženju, ko je bio veći zločinac.
Jebali vas muslimani, krvili ste se kršćani međusobno prije rata u BiH, a Srbi su isprobali ratove valjda sa svima na planeti. Al su muslimani krivi za to i jebeni Alija. Ma ne biste vi ratovali a ljudi htjeli sa Amerikom ratovati. Budale.

A ti Jagnje, ne pravi se blesav sa ovim genocidima i genocidisanjem. Uostalom, imaš temu o 10 genocida koje se ne bi postidio ni 100 puta radikalniji i odvratniji klix pa tamo raspravljajte o genocidima i smijte se do mile volje. U čemu je problem, jel to niste protjerivali muslimane iz Srbije. Odakle ja koji kurac ovdje u BiH? Jel to niste triput u zadnjem stoljeću radili zločine nad muslimanima i zar nisu oni uvijek bili brojniji i strašniji nego zločini muslimana nad vama. Višestruko.

A Hrvati. Nije niko vodio rat protiv Hrvata, šteta što je došlo do sukoba sa HB. A do sukoba je došlo zbog vaše zbunjenosti, točnije vašeg vođstva, projekta Herceg-Bosna koji, iako sama ideja entiteta nije nužno loša, je bio loš potez u tim vremenima. I vi ste sami krivi za rat sa Muslimanima, i vi ste zabili nož u leđa BiH i Muslimanima.
Priznali ste BiH i trebali ste je braniti, koji ste kurac tako prevrtljivi. A kad nešto priznaš i navodno poštuješ onda ne možeš raditi kontra toga, ne možeš praviti svoju vlast, vojsku, etnički čistiti prostor, van svakih pravila i van zakona, ustava. Možeš ali onda se smatraš državnim neprijateljom a ako je ta država međunarodno priznata ne možeš nikako sebi davati isti legitimitet kao i država. To nije zabilježeno, nikad i nigdje, ne znam zašto bi bilo ovdje. Ali, tačnije, možeš davati ali će biti upitna tvoja objektivnost i ispravna percepcija svijeta.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 19:35 

Lebowski je napisao/la:
Znate šta , jeb'te se bolan.
Jebali vas muslimani, ...

Ograniceni um nesposoban suociti se sa cinjenicama.
Citat:

jel to niste protjerivali muslimane iz Srbije. Odakle ja koji kurac ovdje u BiH? Jel to niste triput u zadnjem stoljeću radili zločine nad muslimanima i zar nisu oni uvijek bili brojniji i strašniji nego zločini muslimana nad vama. Višestruko.

Opet visestruko netacno.
Niti zapocinjali prvi, niti su ikada bili veci od turskih/muslimanskih zlocina.
Samo za NDH vas je izginulo vise od Hrvata.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 19:45 

Lebowski je napisao/la:
Odakle ja koji kurac ovdje u BiH? Jel to niste triput u zadnjem stoljeću radili zločine nad muslimanima i zar nisu oni uvijek bili brojniji i strašniji nego zločini muslimana nad vama. Višestruko.

Ma da. Ako ćemo brojati genocide, sa Turcima i ustašama ste nas zadužili za jedno 1000 generacija. Da sad krenemo da računamo prethodnih 200-250 godina, verujem da bi ustanovili interesantnu matricu koja se ponavlja.

Činjenica jeste da u Crnoj Gori i Srbiji ništa značajno muslimanima nije falilo. Kao i da je bio isti slučaj na Kosmetu dok teroristi nisu dovedeni na vlast. I da je i u BiH došlo do opšteg sranja tek kad ste odlutali putem bez povratka. Pametnom dosta.

Eto ti sad islamska mini republika pa uživaj. Nema više genocidaša da vas genocidišu.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 21:16 

Samo se vi raspravljajte s njim, pa kad nestane argumenata na kraju dobijete jepte se i 100 genocida :D

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:06 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:
Odakle ja koji kurac ovdje u BiH? Jel to niste triput u zadnjem stoljeću radili zločine nad muslimanima i zar nisu oni uvijek bili brojniji i strašniji nego zločini muslimana nad vama. Višestruko.

Ma da. Ako ćemo brojati genocide, sa Turcima i ustašama ste nas zadužili za jedno 1000 generacija. Da sad krenemo da računamo prethodnih 200-250 godina, verujem da bi ustanovili interesantnu matricu koja se ponavlja.

Činjenica jeste da u Crnoj Gori i Srbiji ništa značajno muslimanima nije falilo. Kao i da je bio isti slučaj na Kosmetu dok teroristi nisu dovedeni na vlast. I da je i u BiH došlo do opšteg sranja tek kad ste odlutali putem bez povratka. Pametnom dosta.

Eto ti sad islamska mini republika pa uživaj. Nema više genocidaša da vas genocidišu.

U tome je vaš problem, stalno mislite da ste dužni nekome vraćati sa žrtvama. Vraćajte za Turke, vraćajte za NDH, vraćajte za bombardovanje, za Kosovo. Dokle ćete dogurati na taj način, ja se iskreno nadam da će se većina ljudi posvetiti čemu drugom, niste na lošem pravcu sa EU integracijama.
I uvijek se postavljate kao da se vama mora udovoljiti. Ne mora, niko nije dužan za to. Dobili ste etnički čistu Hrvatsku, dobili ste albansko Kosovo, dobili ste entitet u BiH. To vam je krajnji domet. A vi iz Srbije likujte da je to vaše, meni to pod nosom i tamo sam kao i na svakom drugom pedlju ove države.

Činjenica je da ste protjerali većinu muslimana iz Srbije u proteklim stoljećima, da niste voljeli Muslimane, činjenica je da ste devedesetih gušili svaki protest protiv vaše politike koja nije bila dobra. Pa de priznaj da Milošević nije vodio dobru politiku, u čemu je problem?

Je li činjenica da je vaša politika ubila i osakatila, silovala i zlostavljala višestruko veći broj ljudi u devedesetim nego mi vaših. Brojevi su jasni.

Je li isto tako činjenica da ste u 2. svjetskom ratu radili veće gadosti nego muslimani vama. I tu su brojevi jasni.

Je li činjenica da ste u 19. stoljeću protjerivali nepodobne muslimane iz Srbije, i za to postoje precizni podaci.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:19 

Jel se ti zajebavaš sa 19. stoljećem ili stvarno nisi normalan?

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:22 

Ne kontam, on spominje Turke a ja ne mogu 19. stoljeće.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:29 

Pa ti si kao argument potegnuo višestoljetne mnogobrojne genocide.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:31 

Nisam ja uopšte spomenuo genocide nego on, sa ciljem ismijavanja tog termina i negiranja zločina.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:32 

"Jel to niste triput u zadnjem stoljeću radili zločine nad muslimanima i zar nisu oni uvijek bili brojniji i strašniji nego zločini muslimana nad vama. Višestruko."

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:33 

Gdje tu piše genocid?

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 22:34 

I da, Metemma, 21. vijek je, ako si zaboravio. :D

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 23:05 

Pa ti si jedan jako pametan musliman.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 23:09 

Nisam musliman, hoćeš ti išta kako treba napisati.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 23:19 

Lebowski je napisao/la:

U tome je vaš problem, stalno mislite da ste dužni nekome vraćati sa žrtvama. Vraćajte za Turke, vraćajte za NDH, vraćajte za bombardovanje, za Kosovo. Dokle ćete dogurati na taj način, ja se iskreno nadam da će se većina ljudi posvetiti čemu drugom, niste na lošem pravcu sa EU integracijama.

A jok. Ti si pomenuo zločine i genocidisanje. Ja ti samo odgovaram.

Naravno da se ljudi, u kriznim situacijima sete interesantnih podudarnosti iz života njihovih očeva i dedova. E sad, jesam ja kriv što u svakom ratu zabijate nekom nož u leđa? Nisam. Molim lepo.

Citat:

Činjenica je da ste protjerali većinu muslimana iz Srbije u proteklim stoljećima, da niste voljeli Muslimane, činjenica je da ste devedesetih gušili svaki protest protiv vaše politike koja nije bila dobra. Pa de priznaj da Milošević nije vodio dobru politiku, u čemu je problem?

Ti si mene pomešao sa nekim. Ja sam teški zagovornik teze da Milošević nije vodio dobru politiku.

Istina, ne znam da li bi ti alternativa odgovarala.

Citat:

Je li činjenica da je vaša politika ubila i osakatila, silovala i zlostavljala višestruko veći broj ljudi u devedesetim nego mi vaših. Brojevi su jasni.

Pa da, to bi otprilike bio prvi put da je muslimanska politika naletela na zid.

Citat:

Je li isto tako činjenica da ste u 2. svjetskom ratu radili veće gadosti nego muslimani vama. I tu su brojevi jasni.

E vidiš. Ovi mi brojevi nisu jasni. Ali moguće da se razumeš bolje od mene, pa bih te molio da izneseš neke izvore ili tako šta.

Citat:
Je li činjenica da ste u 19. stoljeću protjerivali nepodobne muslimane iz Srbije, i za to postoje precizni podaci.

Da, i?

Jel' činjenica da ste vi do dvadesetog veka drkali na kvazifeudalizam, islamsku državu, srednjevekovne metode odnosa prema nevernicima itd? Jeste.

U 19. veku, a i ranije, takvi postupci su bili uobičajeni i ne vidim razlog zašto te to čudi. Šta misliš gde su nestali ti silni muslimani iz Evrope?

E ali gde nastupa prelom. Onda kada muslimane politika više nije posmatrala kao ostatke Turske već kao deo sopstvenog naroda i partnera u izgradnji nove zemlje. Naravno, muslimani su nastavili da se ponašaju kao ostatak Turske... pa smo u tom stilu dogurali i do današnjih dana.

Da je bilo paklene namere mogli su vas istrebiti deset puta od 1912. do danas.

A činjenica je da nikad ni brojem, ni obrazovanjem, ni ekonomskom snagom, ni kulturom niste bolje stajali nego u mrskim Srboslavijama.

Ali eto, nismo dovoljno dobri bili. Baš smo genocidna govna. Zato sad živite na tih 30 i koliko već % pa procvetajte sad kad nema kod da vas vuče dole i zlostavlja.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 23:25 

Pa jel tol'ko teško reći "Da, bili smo govna. Molimo za oprost a mi ćemo doživjeti katarzu". Mislim, ljudski je , i kršćanski.

BiH je tu.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2013, 23:29 

Lebowski je napisao/la:
Pa jel tol'ko teško reći "Da, bili smo govna. Molimo za oprost a mi ćemo doživjeti katarzu". Mislim, ljudski je , i kršćanski.

Dok se stvari ne postave na zdrave osnove, nema potrebe za katarzama i oprostima.

Vratimo se na temu.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2013, 08:30 

Lebowski je napisao/la:

BiH je tu.

:sega

Ne nasmijavaj me Leb molim te.S kim Ti raspravljaš očekivanja su Ti znaš kakva ?Kao da misliš da si toliko dobar frajer, će Andja ostaviti Pitonju radi tebe :D

Nego znaš što je bitno, ako ćemo se voditi srpskom umobolnom politikom ?Da je Sarajevo dobitak Bošnjacima.
Malo grozomorno razmišljanje, no razmišljajmo na način susjeda Srba.
Opsada je bila i prošla, nikad se ponoviti neće a oni će nas slijedećih godina gledati iz ptičice perspektive sa obliznjih planinskih grebena.

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 31 svi 2013, 12:08 

Zasto se muslimani jos od poturcavanja neprijateljski ponasaju prema svojim dojucerasnjim sunarodnicima Srbima i Hrvatima?
Da li je to osjecaj manje vrijednosti ili sramota zbog promjene vjere...?
Bilo kako bilo, Alija nije smio civilima zabraniti izlazak iz ratne zone i to je ratni zlocin velikih razmjera.

Vrh

PostPostano: 31 svi 2013, 12:14 

bezimeni12 je napisao/la:
Zasto se muslimani jos od poturcavanja neprijateljski ponasaju prema svojim dojucerasnjim sunarodnicima Srbima i Hrvatima?
Da li je to osjecaj manje vrijednosti ili sramota zbog promjene vjere...?
Bilo kako bilo, Alija nije smio civilima zabraniti izlazak iz ratne zone i to je ratni zlocin velikih razmjera.

Ma zaboravimo Aliju Srbina, a i opsadu, kao što vi susjedi Srbi volite reći "bitni su rezultati"
A oni govore u prilog meni :D

S vama pokušaji bilo kakve argumentirane komunikacije uglavnom se svodi na guslarske priče starijeg ili novijeg datuma.
Samo ovu temu prelistaj dodajući svoj zadnji upis, dovoljno je.

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 31 svi 2013, 12:17 

Srbima je bilo zabranjeno da zauzmu i očiste Sarajevo,tu je početak i kraj svake diskusije. Kada su imali 75% u svojim rukama, vrhovno rukovodstvo USA je zaprijetilo bombardovanjem i ubijanjem stotina hiljada Srba u Srbiji, tako da je vojno i političko rukovodstvo Srpske bilo nemoćno i propustilo šansu da jednom zauvijek završi posao....

Vrh

PostPostano: 31 svi 2013, 12:22 

storaB je napisao/la:
Srbima je bilo zabranjeno da zauzmu i očiste Sarajevo,tu je početak i kraj svake diskusije. Kada su imali 75% u svojim rukama, vrhovno rukovodstvo USA je zaprijetilo bombardovanjem i ubijanjem stotina hiljada Srba u Srbiji, tako da je vojno i političko rukovodstvo Srpske bilo nemoćno i propustilo šansu da jednom zauvijek završi posao....

Šteta baš, al de nikad nije kasno, vrijeme je pred vama.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 195 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: