|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 4 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ibar
|
Naslov: Selo Čipulić Postano: 12 svi 2012, 10:37 |
|
|
|
Zanima me ako netko ima informacije o zločinu nad Srbima sela Čipulić (Bugojno) koji se dogodio u vrijeme Hrvatsko-muslimanskog sukoba. Navodno su taj zločin počinili Hrvati..
Hvala
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Selo Čipulić Postano: 12 svi 2012, 11:23 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28422 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ibar je napisao/la: Zanima me ako netko ima informacije o zločinu nad Srbima sela Čipulić (Bugojno) koji se dogodio u vrijeme Hrvatsko-muslimanskog sukoba. Navodno su taj zločin počinili Hrvati..
Hvala Ma jock, za to su optuženi muslimani, Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić. I to nije bilo za vrijeme hrv-musl sukoba već 1992. http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... optuznicomU Tužilaštvu BiH u toku 2012. moguće je očekivati nastavak procesa optužnicama protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića, kao članova Ratnog predsjedništva Bugojno za zločine nad Hrvatima 1993. i odgovornih za zločine nad Srbima u selu Čipuljići 1992.Doduše kažu da su HOS-ovci minirali pravoslavnu crkvu u tom selu ali tko bi znao jesu li to učinili HOS-ovci Hrvati ili muslimani.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pucanj u noci
|
Naslov: Re: Selo Čipulić Postano: 13 svi 2012, 17:42 |
|
|
|
To ti je selo na svetog ivu 1992 seti mjesec zapaljeno i ljudi pobijeni a Mlaco zna o tome najvise dok je gorilo gledao sam sa brda onako oko 10km zracne linije....toliko sta ja znam o tome
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Selo Čipulić Postano: 13 svi 2012, 18:12 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 28422 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
pucanj u noci je napisao/la: To ti je selo na svetog ivu 1992 seti mjesec zapaljeno i ljudi pobijeni a Mlaco zna o tome najvise dok je gorilo gledao sam sa brda onako oko 10km zracne linije....toliko sta ja znam o tome Evo što kaže o tim zbivanjima kaže svjedokinja Katica Nevistić u svojemu djelu "Bugojanski Dnevnik". 1. 4. 1992. – U Čipuljiću barikade, oko Čipuljića rovovi. U noćnim satima kamion brekće, zaustavlja sepred srpskim kućama i dijele oružje.26. 5. 1992.
– Prošla nemirna noć, osvanulo neizvjesno jutro. Čipuljić blokiran: JNA nije stigla ni od Kupresa niti od Donjeg Vakufa. Oko 9 sati telefonom me zove Mara Milišić iz Čipuljića i kaže: "Jutros rano pošao moj brat Relja Lukić prema Karadžama na pregovore. S njim je bio i Jovica Raduljčić. Na Markovini – Jovičinoj njivi rafal ih pokosio.28. 5. 1992.
– Preko Mačkovca i Stožera prema Kupresu povukli se naoružani Srbi i civili iz Čipuljića. Priča se da su im pomogli Hrvati iz Vesele da odu u Kupres. Ostao je manji broj civila, i to po podrumima. Vjerojatno nisu znali za povlačenje.17. 6. 1992. – Gore srpske kuće u Čipuljiću, Sultanovićima, Veseloj. "Nebo gori!" Svako predvečerje plačem. Užas! 23. 6. 1992. – Gore kuće u Čipuljiću. Lanac kuća gori. Dršćem. Zovem župnika i tužim se da opet pale kuće. "Ma, obećali su da se to više neće dogoditi!", kaže župnik.
"Lažu vam! Sv. Ivo će sâm spržiti svoju crkvu u Podmilačju kako ne bi mogle dolaziti bugojanske protuhe, palikuće", velim. Tu noć, umjesto "svitnjaka – krijesova" gorjele su sirotinjske kuće. Bojim se osvete Neba, bojim se da su bugojanski Hrvati večeras potpalili svoje kuće. Znam da su Muslimani pljačkali, palili, ali mi nismo sprječavali, mislim na vlast, na susjede.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 4 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|