HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2025, 18:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Stupni Dol
PostPostano: 07 lip 2023, 15:13 

Ovo je dobar opis zbivanja na području Uskoplja.
https://zir.nsk.hr/islandora/object/hrs ... m/PDF/view

Nema karata, ali pojedina sela se mogu naći tu;
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10375
http://www.statistika.ba/?show=12&id=10197
A kote tu;
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 86/17.5836

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:15 

Haram je napisao/la:
VAres je morao pasti jer je smetao komunikaciju Zenica - Tuzla.

..barem nakon sto je poceo sukob na relaciji ARBiH VS HVO/HV.

Ma da, sve se mora =))

Muslimanske snage su poznate po svojim pobjedama, to je kao da hvališ Talijane.

U Varešu je bilo sjebano, jer je omjer snaga bio višestruko za musliće.
Ali u Lašvi je bilo gore, pa nije pala.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:18 

Haram je napisao/la:
A Ceha je stari mitoman koji fercera po shemi "Mi Hrvati najjaci najbolji i nikad nizasta krivi samo se pobjednicki branili i osvojili sve do planete marsa ali i kad nebi uzeli planetu Mars to je zato sto je tako dogovoreno". Tako da od nj neces procitati nista objektivno ali mozda izvuces tu i tamo ponesto kad skuzis kakva mu je intencija za odredjene izjave.

Bobovac je mnogo realniji. I iskreniji, iako je takodjer pakshu. :)

Kad sam ja pričao o dogovorima?

Na RH su bili pritisci izvana i to je sve.
Bilo je i sranja s hrvatske strane, ali to je neusporedivo manje nego s drugih strana, naime Hrvata je bilo najmanje.

Bilo je i kod nas šverca i svačega.
Ali za rat s muslimanima ste krivi isključivo vi, nema ni zerice krivnje na hrvatskoj strani.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:19 

Mozda ti "fakat ne kontas" ali mi vec kontamo da si obicni provokator.

Je, Vares je pao jer sverc, ustasama doslo da malo prikolju a slavna islamska armija nije ubila nikoga i sprijecila je sverc jer je to ispod njihovih moralnih normi.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:33 

Marlen89 je napisao/la:
Pa zar nema dosta iskaza, dokaza o Tudjamovim htjenjima za granicama Banovine?

To i jesu granice koje bi obuhvatile većinu BiH Hrvata, koje se i jesu cca poklapale s Vance-Owenovim planom.
Kakve to ima veze s tvrdnjom da su one imale "blagoslov" od Srba, pogotovo s obzirom na Posavinu, Kupres, Jajce, rubna brda u Poneretlju?

Tuđman-Milošević podrazumijeva podjelu Bosne i aktivnu suradnju po tom cilju, a tada je bio aktivan samo rat.

Tuđmanova ideja o tim granicama nije loša, iako su same granice Banovine bile prijelazne, i Hrvati i Srbi su htjeli više, u tom dobu su Hrvati trebali i dobiti nešto više.

BiH su djelili svi, a na kraju je opstala samo radi Tuđmana, on je naredio intervenciju HVa.
Marlen89 je napisao/la:
Ima i ona knjiga Stenogrami o podjeli Bosne. Pisac je, ja mislim Predrag Lucic. Pa nije valjda sve izmislio. Onda i Jasna Babic jasno pise o tome i kako se htjelo podmetnut Blaskicu da ne ispliva istina o Tudjmanovim planovima.

Kakve su ovo gluposti?
https://hrcak.srce.hr/file/46062

Predrag Lucić je "prepisao" Tuđmanove stenograme, dodao naslove i pokoji marketinški trik.
Izabrao ih po nahođenju, s gomilom rupa.

Blaškiću se nije ništa podmetalo, nego se natovarilo Kordiću, čovjek nevin bio, a pokušalo i Tuđmanu.

Općenito, Haaški sud je tu bio sprdnja, Hrvatima se sudilo za "teoretsku" odgovornost, a muslimanima niti kada su im ruke bile krvave do ramena.
Marlen89 je napisao/la:
Kao sto rekoh, treba ostati skeptican ali da su sad svi koji govore o podjeli Bosne od strane Tudjmanove klike-lazovi, nije bas realno. Ivo Komsic je jasno rekao sta mu je Boban predlagao. Nije valjda da svi lazu?

Ivo Komšić je osoba koja je tvrdila da je Tuđman Olujom stvorio RS.
Kakva klika?
Tu imamo par Izetbegovićevih klošara i lažljivaca.
Svaku njihovu laž je moguće demantirati, to su ljudi kojima je laž život.

I koji grijeh bi bio u stvaranju hrvatske republike u BiH?
Ili i podjeli Bosne?
Zašto se to ne bi napravilo?
Zar je vlast u Sarajevu zastupala i Hrvate?
Uspjeli su se i sa vlastitim narodom zaratiti (Babinima u Bihaću).
Marlen89 je napisao/la:
U isto vrijeme, ovo sve ne negira tvrdnju u kojoj spominjete muslimanske planove da se namire na racun Hrvata i stvore BiH za sebe. Bice da su obe teorije podjednako tacne.

I opet, o čemu ti?
Hrvati su htjeli svoj komad, na njega su imali pravo.
To je cca banovina, selo ili enklava manje-više.

Hrvatima nije bio u interesu rat s Muslimanima, no oni su mislili da će Srbi pobjediti, te su se htjeli namiriti na naš račun.
Realno, htjeli su oni cijelu BiH, ali 93. su je se odrekli pola u srpsku korist (sporazum Izetbegović-Krajišnik).

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:39 

Marlen89 je napisao/la:
Kazes da su sanse za odbranu Varesa bile nikakve jer su okruzeni sa 3 korpusa Armije. Logicno.

Pa zar nije logicno zapitat se na osnovu gore zakljucenog koja je onda svrha tog napada?
Cemu riskirat zivote svojih vojnika?
Jos ako znamo da Armija krece na Vares a sanse za odbranu istog su ravne nuli, cemu razorit selo i povuc se i isprovocirat osvetu Armije za nista?

Bas sam trol, nema sta.

Ovo je čisto trolanje.
Muslimani kreću na Vareš sa svime što imaju.
Napravili su ratni zločin u Kopijarima.

Iznad Vareš Majdana imaš Stupni Dol.
Hrvatsko selo Mir je odsječeno radi SDa.
Ući ćeš u naselje i postaviti crtu.

https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 27/18.3582
http://www.statistika.ba/?show=12&id=11100

Nitko ne opravdava ratni zločin i pokolj pučanstva.
Ali samo selo je očita vojna meta.

Šanse za obranu istog nisu ravne nuli, već je objašnjeno, Daštansko se održalo i nakon pada Vareša.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:43 

Marlen89 je napisao/la:
crni_bombarder je napisao/la:
Susjedno selo Dastansko, u kojem je HVO ostao do kraja rata, takodje je muslimansko selo, niti jedan seljanin nije ubijen.

Kao niti na drugim muslimanskim selima.

Stupni do je bio uporiste muslimanske vojske, pozicionirano odmah iznad Vares Majdana, ukopano balvanima i sa minobacackim polozajima odakle su pucali na grad.

Ok, HVO osvaja osvaja selo i brdo Bogos, jedan tako vazan strateski polozaj.
Sljedece sto znamo je;

Vares ubrzo pada, hrvatski narod se masovno iselio, HVO se povuko po okolnim brdima.
Nedugo zatim citav vojni i politicki vrh HB u Hag radi istog tog sela.

Mozda sam fakat glupa pa nesto ne kontam ali u cijeloj toj prici nesto fali, nesto nema smisla.

Ne fali ništa.
Haaški sud je pristrana smijurija koja se bavila političkim smicalicama.
Ako si čitala Vesnu Starešinu, on je unikatni spoj europskog kontinentalno i anglosaksonskog prava kakav nikad nije postojao i nikad više neće postojati.
Pametnome dosta.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 15:52 

Dakle, Muslimani su odlučili povezati sve svoje enklave i eliminirati HVO.
Napravili su ratni zločin u Kopjarima.

Lokalci u Varešu nisu spremni za rat, većinu vremena švercaju s muslimanima i srbima, ne diraju ih.
Lokalce drugih nacija više cijene nego svoje sunarodnjake (primjer s izbjeglim Kakanjcima).
Očekuju da ih zato Muslimani neće dirati.

Zeznuli su se.
Tada dolazi RajiĆ, pokušava dovesti vojsku u red.
Ne uspjeva.
Njegovi vojnici pljačkaju muslimansku enklavu na strateškom položaju i ubijaju 37 ljudi (u Kopijarima je pobijeno 22 Hrvata).

slika

Jedan zločin je međunarodno poznat, za drugog većina nije ni čula.
Muslimani osvajaju Vareš, pljačkaju grad, većina HVO vojnika ostaje na brdima istočno od grada (Daštansko), žene i djeca bježe preko RS.

U konačnici, muslimani su zeznuli sami sebe, jer kada su osvojili Vareš im je prekinuta jedna od zadnjih linija za šverc, Srbi s njima nisu htjeli imati posla.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 17:23 

Mozda ti "fakat ne kontas" ali mi vec kontamo da si obicni provokator.

Je, Vares je pao jer sverc, ustasama doslo da malo prikolju a slavna islamska armija nije ubila nikoga i sprijecila je sverc jer je to ispod njihovih moralnih normi.

Jbt kako je ovaj forum neprijateljsko mjesto.
Spijun, trol, provokator...sta je sljedece?

I sta to vi ovdje podrazumjevate pod " provokator"?
Garant svakog ko ne podilazi jednonacionalnim teorijama. ( mislim na obe strane).

Pa iz mojih dosadasnjih postova se sasvim jasno moze vidjeti iz kojega sam razloga tu ali necu uopste da ulazim u raspravu sa ljudima sa inkvizitorskim mentalitetom.

Jel vi uopste znate koje je znacenje rijeci forum i sta je nekad znacio forum?
To je mjesto gdje ljudi raspravljaju u slobodnom duhu i gdje se suprotni stavovi iznose bez straha u svrhu priblizavanja istini. Dakle, forum sluzi za postavljanje pitanja, preispitivanje opceprohvacenih teorija, razmjenu misljenja i znanja. A ovo ovdje je inkvizicija. Cast izuzecima.

Ako mi nesto lijepo objasnis jer si u poziciji da ti meni preneses znanje ( zato sam tu) i das mi odredjene argumente, kazes mi gdje i sta da citam, ja cu to cijenit.
Nametanje svojih stavova i vrijedanje sigurno nisu svrha foruma. Sve sto ja znam o SD i Varesu je iz knjiga, dokumenata i razgovora sa par ljudi. I NAGLASILA sam vec jednom da je tu puno suprotstavljenih teorija i medju samim Hrvatima i muslimanima. A ja hocu da sve istabirim i izgazam. Da sve bude cisto i jasno. Da nemam vise second thoughts. A da bi to postigla- moram pitat i preispitat, pa makar 100 puta. No, izgleda da se mi bas ne razumijemo i da sam ja na pogresnom mjestu.

Ima i na Klixu tema Sukob sa HVO u Srednjoj Bosni.
Nisam ucestvovala ali bar 5 ljudi je banovano na samom pocetku jer su se eto, usudili reci ili pitati nesto drugacije.
Nije onda ni cudo da se mladima gade ove teme i da bjeze iz BiH.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 17:34 

Ceha je napisao/la:
Marlen89 je napisao/la:

Ok, kako sam shvatila;

Muslimani prvi napadaju Hrvate u Varesu iz razloga koje ste naveli. Znaci jedini Rajicev cilj je bio pomoc vareskim Hrvatima?

Vidim da si čitala knjigu od Starešine, koja neke stvari obrađuje na malo ironičan način.

Rajić je, između ostalog, bio (i) švercer.
Ali te stvari su bile sekundarne.

Zar netko ozbiljno može reći da zauzimanje enklave u enklavi može potaći "nedužne Muslimane" da pošalju dva korpusa na istu?
I to kronološki prije Stupnog dola, Kopijari su pali puno prije.

Rajić je imao naređenja, trebao je obraniti Vareš.
Nije uspio, jbg.

Teza o preseljenju je Mesićeva.
A ako malo bolje pogledaš, tko se "preselio"?
Žene i djeca, većina muških je ostala u Daštanskom.
Marlen89 je napisao/la:

Mada mi je i dalje tesko povjerovat da bi se HVO mogao tamo odbraniti. Jednostavno ih je bilo malo.

Kako su opstale sve ostale enklave?
Od ona tri-četri sela iznad Konjica, pa na dalje.
Inače, nije pao cijeli Vareš, zato i je bio neki povratak nakon rata.
HVO je cijeli rat držao Daštansko i par okolnih sela.
Marlen89 je napisao/la:

Zato mi nije jasno zasto su isli na Stupni Dol, dodatno provocirat Armiju BiH koja je vec ionako krenula na Hrvate.

A što su trebali raditi, počiniti masovno samoubojstvo?

Stupni Dol je bio vojna meta.
https://www.openstreetmap.org/search?qu ... 10/18.3116
To je selo na cesti iz Vareša, prema liniji fronte sa Srbima.
http://www.statistika.ba/?show=12&id=11100

Nakon ulaska u Stupni Dol, ovo je cca fronta;
slika

Postoji i ova karta, ali ona nije točna;
slika

Ovo je etnički raspored sela u općini;
slika
Marlen89 je napisao/la:

Jedino ako se nisu uzdali u srpsku pomoc a saradnja je svakako postojala.

Šverc nije suradnja.
Marlen89 je napisao/la:

Da, lokalna ali na vise mjesta poput Varesa, Kiseljaka, Zepca...

Ništa strateškog, poput aBiH u Mostaru.

Šurovali su i HVO i aBiH u Usori i Tešnju.
Par km dalje je HVO šurovao s VBS.
Lokalna suradnja ne znači ništa.
Marlen89 je napisao/la:

Iz ovoga mi se namece jos jedno pitanje- zasto je izostala srpska pomoc u Varesu a saradnja je postojala cijelo vrijeme? Neke mi stvari nemaju logike.

Jer šverc nije suradnja.
Marlen89 je napisao/la:

Ako Rajic nije djelovao samostalno to je onda ona naredba od Petkovica-Praljka da " sredi situaciju u Varesu"? Sta se pod tim mislilo?

"Domaći" HVO se više bavio švercom nego vojnim pitanjima.
Pa kada su došle izbjeglice iz Kaknja, prodavali su im kruh po par puta većim cijenama nego domaćim muslimanima.

Marlen89 je napisao/la:

Jucer sam pokusala odgovoriti na vas post na prvoj temi ali nesto sa serverom nije ok. Ne mogu postat pa cu ovdje.
Na pitanje sta me konkretno zanima.
Zanima me svasta ali da krenem od pocetka.

Ok.
Marlen89 je napisao/la:

1 Muslimani tvrde da su Hrvati prvi poceli. ( Mislim generalno na pocetak rata u SB). Htjeli su Herceg- Bosnu koju bi poslije prikljucili Hrvatskoj, Milosevic- Tudjman dogovor i ta prica.

Što su sve teške gluposti.
Cijeli rat su se muslimani pokušavali dogovarati sa Srbima.
Ili je barem podijeliti sa Srbima, zanemarimo dokumentiranu podršku Srbima 1991. za vrijeme napada na RH, s teritorija BiH, službu kao topovsko ratno meso u JNA, "Nije naš rat", kada su Srbi počeli paliti hrvatska sela u BiH....
Samo dva bitnija sporazuma:
1991. sporazum Karadžić-Filipović o srpsko-muslimanskom savezu i podložnosti Beogradu uz lokalnu autonomiju Sarajeva;
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sporazum_ ... povi%C4%87

1993, sporazum Izetbegović-Krajišnik koji priznaje RS i dogovara zajedničke "napore" u Hercegovini;
https://hr.wikisource.org/wiki/Deklarac ... %C5%A1nika
"Prirodno pravo izlaska na more".
Marlen89 je napisao/la:

2 Hrvati tvrde da su muslimani prvi poceli. Jer su trebali zivotni prostor zbog izbjeglica i pobjedu radi dizanja morala jer su gubili teritorije od Srba pa su se okrenili na malobrojnije Hrvate u SB.

Takvo je stanje na terenu, ali ni ono nije do kraja točno.
Muslimani su htjeli cijelu BiH za sebe, kao što ju žele i sada.
Pritom su lagali, služili se svim i svačim.

Stanje ne bi bilo nimalo drugačije da muslimani nisu izgubili od Srba, vidimo danas u Jajcu i Odžaku, prostorima koje je oslobodio HVO, ili vratio pod hr. upravu, koliko su oni "lojalni".

Srbi su ih zeznuli, da.
Dok su Hrvati ratovali s njima, lokalni muslimani, npr. u Maglaju ometaju HVO kopanje rovova, jer su im i jedni i drugi Vlasi, oboje su isti.
HVO je obranio Maglaj, a kao "znak zahvalnosti", su lokalci pokušali istrijebiti Hrvate.
Kad već pričamo o suradnjima.

Pristigle izbjeglice su bile samo sredstvo.
Ne smije se zaboraviti "slavlje" Muslimana u Makarskoj prilikom pada Bugojna.
Ili osvajanje Travnika s brigadama koje je obučila i naoružala RH.

Nema tu mjesta nikakvom relativizmu.
Krivac za muslimansko-hrvatski rat je samo jedan.
Muslimani.
Marlen89 je napisao/la:

Koja od ove 2 verzije je tacna? Je li moguce da su obe verzije podjednako tacne?

Ne.
Izetbegović je imao agendu, rat s Hrvatima je bio njegov rat.
To što je često nastupao u rukavicama, to što mu je vojska bila nesposobna ostvariti većinu ciljeva...
To su priče za sebe.

Pa sama priča o sporazumu "Tuđman-Milošević" i širenje istog s muslimanske strane dovoljno pokazuje o čemu se radi.

slika
To samo budala može papagajski ponavljati.
A s druge strane imamo potpisane muslimansko-srpske sporazume.

Što se tiče Hercegbosne, ista je priznata od Sarajeva, kada im je trebala pomoć od Srba.
HVO je obranio Maglaj, HVO je oslobodio IstoĆni, Konjic....

Nema "više istina".
Marlen89 je napisao/la:

Sto se tice ove teme, procitala sam bar 15 knjiga i to vise puta. Pregledala razne dokumente, sudjenja iz Haga, citala razne forume. Knjiga od Amira Klike ima preko 1000 stranica i iskljucivo se bavi ovom temom. Knjiga od Davora Marijana ima sigurno preko 800 stranica i bavi se iskljucivo ovom temom. ( Evo jednostavan primjer da covjek moze bit dobro obavjesten a da nije spijun- dakle citanje). Svaki brani svoje i ima opravdanje za svoje dok je druga strana 100% kriva. Obojica su priznati akademici. Pa kako si priznati akademici mogu dozvoliti toliku pristranost? Da nije tragicno, bilo bi smijesno. Dalje, Shrader kao Amerikanac staje na stranu Hrvata dok Jasna Babic je otvoreno protiv politike Hrvatske tj Tudjmana i jasno se da zakljucit iz njene knjige da su Hrvati krivi tj Hrvatska politika.

Nema relativizma, a dnevnopolitička prepucavanja imaju svoje dosege.

Who the fuck is Amir Klika?
Marlen89 je napisao/la:
Sa ostalim knjigama je slicna situacija. Sve ove knjige sam procitala vise puta ali bez nekog pomaka sto se tice priblizavanja istina. Samo se vrtim u krug. Ocito jedini nacin da se bolje shvati sve to jest razgovor sa ljudima koji su dozivjeli sve to i bili prisutni na licu mjesta ili barem u neposrednom okruzenju. Jer akademici, pa cak i da nisu u sluzbi politike- opet im im falio taj iskustveni/ direktni dozivljaj tih ratnih desavanja.

Kako možeš biti zbunjena, kada je sve jako jednostavno?

Ceha;

Hvala puno na trudu i vremenu koji si ulozio da mi lijepo odgovoris i na svim mapama i linkovima. Rado bi cula jos ali osjecaj za samopostovanje mi nalaze da napustim ovaj forum.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 18:26 

I to los trol.

Nagledao sam se takvih po raznoraznim forumima, kao ne razumije se a kao zeli znati, pa postavi pitanje, kao da pise iz Svedske i nikada Balkan nije vidio. A onda "zna sve" i polako se skida maska, banovina, Karadjordjevo, Armija se svetila, HVO pobio, pa kako vam ne dosadi.

I sad ce uh oh kme uvrijedneno napustiti forum.

do sljedeceg nicka.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 18:35 

I to los trol.

Nagledao sam se takvih po raznoraznim forumima, kao ne razumije se a kao zeli znati, pa postavi pitanje, kao da pise iz Svedske i nikada Balkan nije vidio. A onda "zna sve" i polako se skida maska, banovina, Karadjordjevo, Armija se svetila, HVO pobio, pa kako vam ne dosadi.

do sljedeceg nicka.

I to otvori temu o općini iz koje su Hrvati protjerani, pretpostavljam da će sljedeća biti o Konjicu.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 18:46 

I to los trol.

do sljedeceg nicka.

Nije uvrijedjeno nego iz potrebe. Jer takvi kao ti nemaju kapacitet za intelektualnu raspravu niti osnovnu kulturu komuniciranja.
A da ne pricam o mogucnosti apstrahovanja.
Odakle tebi pravo govorit ko je vidio Balkan a ko nije?
Pa ti bi trebao bit banovan iste sekunde kad, u nemogucnosti shvatanja sugovornika ti lazno optuzujes.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 19:22 

Providan si, prposno napises kako si ti za raspravu, forum sluzi za razmjenu misljenja jel, postavis pitanje i kad dobijes odogovre koji ti se ne svidjaju, izvlacis knjige dokazanih antihrvata i frljas se tezama o osveti Armije i slicno.

Sta zelis postici, HVO je poklao muslimane bez razloga? ok, jeste, krvolocne ustase isli klati merhametli muslimane. Jesi zadovoljan?

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 20:04 

Providan si, prposno napises kako si ti za raspravu, forum sluzi za razmjenu misljenja jel, postavis pitanje i kad dobijes odogovre koji ti se ne svidjaju, izvlacis knjige dokazanih antihrvata i frljas se tezama o osveti Armije i slicno.

Sta zelis postici, HVO je poklao muslimane bez razloga? ok, jeste, krvolocne ustase isli klati merhametli muslimane. Jesi zadovoljan?

Sta zelis postici, HVO je poklao muslimane bez razloga? ok, jeste, krvolocne ustase isli klati merhametli muslimane. Jesi zadovoljan?[/quote]

Gdje sam ja to rekla?
Ocito nisi citao moje postove od pocetka.

Meni je ta teorija servirana godinama a ja da vjerujem u nju ne bih bila ovdje i preispitivala.

kad dobijes odogovre koji ti se ne svidjaju, izvlacis knjige dokazanih antihrvata i frljas se tezama o osveti Armije i slicno.

Ne! Nije stvar u tome da mi se odgovori ne svidjaju. Nema tu svidjanja ili nesvidjanja nego samo cinjenice.
Ti moj nacin preispitivanja shvacas kao neku kontru ili provokaciju.
Nije to, nego jednostavno tako moj mozak radi. Kad se uhvatim neceg moram to do srzi rastabirit.
A vec sam navela vise puta ovdje da je jako tesko studirat ovu temu jer ima more dezinformacija i razlicitih teorija. I onda covjek razvije nepovjerenje prema svemu i svima. I najradije bi da me ova tema ne zanima, da me ne dotice al dzaba. Odustajala sam par puta al nakon par mjeseci opet me vrag donese na ovu temu.

Citam sve knjige. Sa sve 3 strane. Pa Shraderova knjiga je jedna od najboljih i prohrvatska je. Pa medju tim knjigama ima i hrvatskih pisaca koji su antihrvatski u smislu te HB price. Teska konfuzija.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 20:15 

A ti "tabiriš". Zanimljivo.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 20:18 

BBC je napisao/la:
A ti "tabiriš". Zanimljivo.

E jebaji ga.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 20:42 

Marlen89 je napisao/la:
I to los trol.

do sljedeceg nicka.

Nije uvrijedjeno nego iz potrebe. Jer takvi kao ti nemaju kapacitet za intelektualnu raspravu niti osnovnu kulturu komuniciranja.
A da ne pricam o mogucnosti apstrahovanja.
Odakle tebi pravo govorit ko je vidio Balkan a ko nije?
Pa ti bi trebao bit banovan iste sekunde kad, u nemogucnosti shvatanja sugovornika ti lazno optuzujes.

Po jeziku kojim pišeš, shvatanje, apstrahovanje, banovan, vjerojatno si ili iz Srbije, ili iz BiH, ne pišeš hrvatskim.

Rekla si da si pročitala dosta literature, vjerojatno je na tvom području dominantna neka neobjektivna.
Navela si primjer Amina Klike, a lik ispada teški licemjer, stavljaš ga u ravan s akademski obrazovanim ljudima?

Pričaš o nekim mitovima (primjer Tuđman-Milošević) koji vezu s vezom nemaju i pokušavaš naći sredinu između nečeg što je čista propaganda i stvari kako su se manje-više dogodile.
Pročitaj malo ratne stenograme ratnog BiH predsjedništva.
Dobro ilustriraju kakva je ljiga bio Izetbegović.

Možeš i Balkansku Odiseju lorda Owena.
Krivci za hrvatsko-muslimanski rat su poprilično jasni.
Oni nisu Hrvati.

Vrh

PostPostano: 07 lip 2023, 21:38 

Po jeziku kojim pišeš, shvatanje, apstrahovanje, banovan, vjerojatno si ili iz Srbije, ili iz BiH, ne pišeš hrvatskim.

Rekla si da si pročitala dosta literature, vjerojatno je na tvom području dominantna neka neobjektivna.
Navela si primjer Amina Klike, a lik ispada teški licemjer, stavljaš ga u ravan s akademski obrazovanim ljudima?

Pričaš o nekim mitovima (primjer Tuđman-Milošević) koji vezu s vezom nemaju i pokušavaš naći sredinu između nečeg što je čista propaganda i stvari kako su se manje-više dogodile.

Oni nisu Hrvati.[/quote]

Iz Bosne sam.

Ne stavljam ga ja ni u kakvu ravan.
Cinjenica je da je akademic tj ima skole i doktorat. Samo konstatujem tu cinjenicu. Broji se pod akademik. A zaboravio si kontekst u kojem sam ga spomenula. Fino sam rekla - akademik u sluzbi politike- Bosnjacke.

Oni nisu Hrvati.[/quote]

Bas sam narucila tu knjigu. Stize za par dana.

Ajde bar si prepoznao da pokusavam naci sredinu.
E vidis, ovo je glavni problem.
Kazes " pricas o nekim mitovima"

Ne pricam ja. Ja samo govorim odakle mi sta i gdje sam koju informaciju nasla. To Tudjman- Milosevic NIJE moj zakljucak niti moje neko vjerovanje u to. To je samo jedna od teorija koje vise u zraku i koje se vezu za ovu temu. Osim toga postoji puno literature o tome i sasvim je logicno da ce onaj ko se uhvati ove teme, naletit i na to. Zasto bi odmah, bez ikakve provjere odbacila tu teoriju?
I onda idem da vidim sta tu ima, bez da uopste imam bilo kakav zakljucak ili uvjerenje o tome.
Isto tako, ostaje mogucnost da je to laz, propaganda druge strane. Jasno. Ali moram sama doci do toga uz nove informacije, ukljucujuci i ovaj forum.
Vidim da sve optuzbe na moj racun dolaze odatle.
Rekla si ovo ili ono.
Ne! Rekla sam samo ono sto sam procitala/ cula.
Licno mi je covjek iz Varesa, koji ima 65 godina rekao da je pobjego iz Varesa jer su kiseljacani zajebali. Prvi susjedi su mi iz Varesa. Bracni par srednjih godina. Ista prica.
Hrvati. I sad ako ja to kazem ovdje, vi me napadate.
Ono...dont kill the messanger.

Sto se tice Izetbegovica, o njemu sam najvise upoznata u kontekstu Srebrenice i kakvu je tamo ulogu odigrao. Hakija Meholjic i Ibran Mustafic su mi izvori. I znam da je stalno prihvatao pa odbijao mirovne planove i itd itd.

Kako da nadjem te stenograme?

Izvini, ako smijem pitati- jesi li ti ucesnik rata? Ako jesi, na kojem si podruciju bio?

S obzirom da ste vi ovdje vecina ucesnici rata, jasno mi je da ste daleko " osjetljiviji" na temu od mene. Ja sam bila mala ali sjecam se. I sama sam izbjeglica, imovina opljackana, umal poginila od granate ali nije to isti dozivljaj ko vas. Dijete nema razvijenu svijest o uzasu svega pa se sjeca ko kroz maglu.
Zasto ovo pisem?
Pokusavam da shvatim vasu poziciju i zasto reagujete na odredjeni nacin.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2023, 03:11 

Marlen89 je napisao/la:
Iz Bosne sam.

Ok, to objašnjava kut gledanja.
Marlen89 je napisao/la:
Cinjenica je da je akademic tj ima skole i doktorat. Samo konstatujem tu cinjenicu. Broji se pod akademik. A zaboravio si kontekst u kojem sam ga spomenula. Fino sam rekla - akademik u sluzbi politike- Bosnjacke.

I za njega je to točno, ali za ovog drugog nije.
Nije isti faks u Kalesiji i u Zagrebu.
Marlen89 je napisao/la:

Zanimljivo je štivo.
Uzmi i ovo poslije toga;
https://www.amazon.com/Unfinest-Hour-Br ... 0140289836
Marlen89 je napisao/la:

Ne pricam ja. Ja samo govorim odakle mi sta i gdje sam koju informaciju nasla. To Tudjman- Milosevic NIJE moj zakljucak niti moje neko vjerovanje u to. To je samo jedna od teorija koje vise u zraku i koje se vezu za ovu temu. Osim toga postoji puno literature o tome i sasvim je logicno da ce onaj ko se uhvati ove teme, naletit i na to. Zasto bi odmah, bez ikakve provjere odbacila tu teoriju?
I onda idem da vidim sta tu ima, bez da uopste imam bilo kakav zakljucak ili uvjerenje o tome.
Isto tako, ostaje mogucnost da je to laz, propaganda druge strane. Jasno. Ali moram sama doci do toga uz nove informacije, ukljucujuci i ovaj forum.
Rekla si ovo ili ono.

Ali priča Milošević-Tuđman je apsurdna.
Kako itko s dva grama mozga može u to vjerovati?

Nisu sve teorije iste.
Ovo je ravnozemljaška priča.

Kažeš da si čitala dosta knjiga?

Za početak prođi kronologiju hrvatsko-bošnjačkog rata;
https://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1n ... ogija_rata

Imaš ovdje dobar gif micanja fronta, ima i nekih manjih grešaka, no prikazuje dobar pregled;
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... fronts.gif

A ovdje imaš pojedine karte;
https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... oslav_wars
Ili tu;
Marlen89 je napisao/la:
Licno mi je covjek iz Varesa, koji ima 65 godina rekao da je pobjego iz Varesa jer su kiseljacani zajebali. Prvi susjedi su mi iz Varesa. Bracni par srednjih godina. Ista prica.

Ljudi pričaju svašta.

Kiseljčani su pokušali obraniti Vareš.
Nisu uspjeli.
Jbg.
Koja bi bila drugačija logika?
ABiH je već bila napala Vareš kada je Rajić došao.
Marlen89 je napisao/la:
Sto se tice Izetbegovica, o njemu sam najvise upoznata u kontekstu Srebrenice i kakvu je tamo ulogu odigrao. Hakija Meholjic i Ibran Mustafic su mi izvori. I znam da je stalno prihvatao pa odbijao mirovne planove i itd itd.

Google :D
https://hrcak.srce.hr/file/28970

Marlen89 je napisao/la:
Izvini, ako smijem pitati- jesi li ti ucesnik rata? Ako jesi, na kojem si podruciju bio?

Nisam, premlad sam bio.
Sada imam 41, a rat je bio prije više od 30 godina.

Koliko ti imaš godina?
Marlen89 je napisao/la:
S obzirom da ste vi ovdje vecina ucesnici rata, jasno mi je da ste daleko " osjetljiviji" na temu od mene. Ja sam bila mala ali sjecam se. I sama sam izbjeglica, imovina opljackana, umal poginila od granate ali nije to isti dozivljaj ko vas. Dijete nema razvijenu svijest o uzasu svega pa se sjeca ko kroz maglu.
Zasto ovo pisem?

Ja sam iz Zagreba, kod nas nije bilo nešto previše rata, bilo je par skrivanja u podrum i nešto granata s Borngaja.

Način zašto se ovdje tako piše je poprilično jednostavan.
Na Hrvate je izvršena agresija.

Prvo je bio hrvatsko-srpski rat, za kojeg je Izetbegović govorio da nije njegov, pa su Hrvati branili muslimane, jer je to on propustio učiniti.

Zatim smo kao zahvalu dobili raznorazne gluposti poput optužbi za agresiju i slično.
A nitko nije pomogao BiH kao RH.

Zatim se domaćim Hrvatima niječe jednakopravnost s ostalim narodima.
Proglašava ih se svim i svačim i preglasava.

Nije teško za shvatiti.
Svaki rat je koma, nitko normalan ne želi u rat.
U Bošnjaci/muslimani se uporno ponašaju kao Srbi u SFRJ.
Kao da se iz povijesti nije ništa naučilo.

Vrh

PostPostano: 08 lip 2023, 12:14 

Ceha je napisao/la:
Marlen89 je napisao/la:
Iz Bosne sam.

Ok, to objašnjava kut gledanja.
Marlen89 je napisao/la:

Marlen89 je napisao/la:

Zanimljivo je štivo.
Uzmi i ovo poslije toga;
https://www.amazon.com/Unfinest-Hour-Br ... 0140289836
Marlen89 je napisao/la:

Rekla si ovo ili ono.

Ali priča Milošević-Tuđman je apsurdna.
Kako itko s dva grama mozga može u to vjerovati?

Nisu sve teorije iste.
Ovo je ravnozemljaška priča.

Kažeš da si čitala dosta knjiga?

Za početak prođi kronologiju hrvatsko-bošnjačkog rata;
https://hr.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%A1n ... ogija_rata

Imaš ovdje dobar gif micanja fronta, ima i nekih manjih grešaka, no prikazuje dobar pregled;
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... fronts.gif

A ovdje imaš pojedine karte;
Ili tu;
Marlen89 je napisao/la:

Ljudi pričaju svašta.

Kiseljčani su pokušali obraniti Vareš.
Nisu uspjeli.
Jbg.
Koja bi bila drugačija logika?
ABiH je već bila napala Vareš kada je Rajić došao.
Marlen89 je napisao/la:

Google :D
https://hrcak.srce.hr/file/28970

Marlen89 je napisao/la:

Nisam, premlad sam bio.
Sada imam 41, a rat je bio prije više od 30 godina.

Koliko ti imaš godina?
Marlen89 je napisao/la:
Zasto ovo pisem?

Ja sam iz Zagreba, kod nas nije bilo nešto previše rata, bilo je par skrivanja u podrum i nešto granata s Borngaja.

Način zašto se ovdje tako piše je poprilično jednostavan.
Na Hrvate je izvršena agresija.

Prvo je bio hrvatsko-srpski rat, za kojeg je Izetbegović govorio da nije njegov, pa su Hrvati branili muslimane, jer je to on propustio učiniti.

Zatim smo kao zahvalu dobili raznorazne gluposti poput optužbi za agresiju i slično.
A nitko nije pomogao BiH kao RH.

Zatim se domaćim Hrvatima niječe jednakopravnost s ostalim narodima.
Proglašava ih se svim i svačim i preglasava.

Nije teško za shvatiti.
Svaki rat je koma, nitko normalan ne želi u rat.
Kao da se iz povijesti nije ništa naučilo.

Nije u Kalesiji nego u Sarajevu. A on je iz Jajca.
Sarajevski fakulteti nisu bas za bacit. Vjerovatno da su i on i Davor imali pristup istim dokumentima ali kut gledanja im totalno u suprostnosti. Zato kazem da su u sluzbi politike.

Ja sam iz Zagreba, kod nas nije bilo nešto previše rata, bilo je par skrivanja u podrum i nešto granata s Borngaja

Zanimljivo. 2 bliska prijatelja su mi iz Zagreba. Jedan je 81 godiste a prijateljica 79. Oboje pojma nemaju sta se desavalo u SB. Ono, glavno je agresija Srbije na HR i to ono svako zna pa i oni. Ali za rat sa muslimanima pojma nemaju. I dosta raje iz Zagreba je slabo upucena o tome. Pa otkud ti u tim vodama? Otkud interes i motiv da se bas posvetis tome?

Da te pitam nesto logicki, sa logicko- filozofskog point of view

Znaci imamo 2 verzije dogadjaja. Sa svim likovima i mjestima radnje. I puno je tu desavanja na raznim.nivoima, imamo politicki vrh, vojni vrh, 3 neprijateljske vojske, strance, ratista u 2 drzave, raznih saveznistva, sverca ko u prici, neprijateljstava cak i vlastitim redovima, milion tajnih sluzbi iz cijelog svijeta, jos toliko nasih domacih sa 3 strane, razne interese sa svih straha, narod, izbjeglice..

E sad da li smatras da je moguce da u svoj ovoj zbrci, da jedna strana bude potpuno cista i nevina a druga potpuno kriva i prljava? Da je jedna strana imala neke svoje tajne planove, interese naspram jednog naroda a druga nikako nije? Jesu li stvari onda uistinu crno-bijele?
Ovo pitanje vazi i za muslimane na ovom forumu.
Da li smatrate da je samo i jedino vasa strana ispravna, da je vas vojno- politicki vrh u potpunosti nevin, etican i moralan naspram druga 2 naroda? Da su vasi vojnici olicenje casti i hrabrosti a vojnici druge 2 stranei zlocinci, agresori i itd?
Je li jedna ovakva polarizacija uopste moguca u jednom ratnom okruzenju kakav je bio u Bosni?

Dalje, svi koji zagovaraju teoriju ( podjela Bosne)a ima ih dosta i medju Hrvatima- odakle to dolazi?
Jer Nobilo je na toj teoriji odbranio Blaskica, jel tako?
Kad je dosao do svih onih dokumenata koji su se skrivali. Mislim da rece da ih je bilo oko 8000.
Novinarka Jasna Babic je najdetaljnije pisala o ovome.
Znaci, on je te dokumente morao predociti u Hagu ( znam da je lakrdija ali morao se imat valjda neki osnov dokaza i dokumenata).
Odakle onda ti dokumenti o podjeli Bosne koje je Tudjman skrivao?
Ako podjemo od pretpostavke da su lazni, ko ih je onda falsificirao, podmetnuo, sakupio u tolikom broju?
Kako su i na koji nacin falsificirali potpise, simbole visokih duznosnika, generala pa i samog Tudjmana?
Onaj Predrag Lucic sto je napisao stenograme o podjeli.
Odakle njemu to?
Je li to onda neka velika urota protiv Hrvatske i hrvatskog naroda?

Znaci odgovorno tvrdis, sa 100% sigurnoscu da Tudjman nikada nije ni pomislio na podjelu a kamoli da je nesto pokusao?

Jasno! Ni u jednom momentu nisam ovo osporila. Slepali se Hrvatima, krili se iz njih kad je jaci krenuo.
Samo nisam jos dosla do ovoga. Pocela sam na prvoj temi ali nesto ne radi.
Stupni Dol mi bio i ostao nejasan. Sad mi je malo jasniji.

Mozes li mi, molim te opisati od pocetka do kraja tu situaciju u Varesu? Odnos snaga, korpuse, polozaje sve 3 vojske ukljucujuci napad na selo i sta se sve desavalo. Da bude napisano u jednoj cjelini.
Koje jedinice su branile selo? Koliko vojnika je branilo?
Sta su imali od naoruzanja?
Mada sto se ovog tice ima onaj video Unprofora i slike nakon napada. Selo puno oruzija.
Jesi li vidjeo to?
Na stranici ICTY.

I dalje, da su uspjeli odbraniti Vares, hipoteticki- kako bi to izgledalo? Da je sve proslo u najboljen redu i po planu?
Sta bi se zauzelo, gdje bi se drzale linije? Na koji bi se nacin mogli odbraniti pred Armijom koja je ima 3 korpusa tamo?
Kad kazem saradnja sa Srbima dole ne mislim samo na sverc.
Mislim, bili su si u dobrim odnosima. Zar se onda i vojna saradnja ne podrazumjeva ako dodje do problema ili napada?

Kad kazem da je Armija bila jaca to ne znaci da branim Armiju ko sto neki misle. Znaci pomislit to je cisti nonsense.
Ako su imali 3 korpusa a Hrvati par brigada onda je valjda jasno ko je jaci. Cista logika zakljucivanja. Cinjenicno stanje na terenu.

Kako bi izgledala ta odbrana?

Btw, hvala na svim onim mapama. Jako su korisne. l na ostalim dokumentima. Taman kad pomislim da nemam sta vise naci, opet se nadje nesto.

True
Vidi se najvise po Sarajevu. Grad ne lici na sebe niti ce ikad vise.

Imam 35 godina.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: