HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 pro 2024, 21:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj
PostPostano: 04 vel 2024, 07:53 

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/mracne-tajne-preuzimanja-najvaznije-baze-u-hrvatskoj-ove-detalje-malo-tko-zna-za-slobodnu-progovara-pilot-kovacevic-1358985

friško objavili

Citat:
Najvažnija zrakoplovna baza u Hrvatskoj smještena u Plesu kraj Velike Gorice u Domovinskom ratu bila je važno uporište agresorske Jugoslavenske narodne armije. Iako je bila opkoljena, zračnim mostom JNA je tu blokadu probijala po potrebi. U jesen ‘91. počeli su pregovori o preuzimanju Zrakoplovne baze Pleso koji bili dugotrajni i mukotrpni. U ime Hrvatske vojske u zagrebačkom hotelu "I" vodili su ih s predstavnicima JNA, a pod posredovanjem promatrača Europske zajednice Imra Agotić i Milan Lelas

25. prosinca 1991. baza na Plesu bila je u rukama Republike Hrvatske te je u njoj podignut hrvatski stijeg. Za zapovjednika baze imenovan je danas pokojni Ivan Ragač, a njegovim zamjenikom imenovan je Milenko Kovačević, iskusni vojni pilot koji je na Plesu služio u JNA te je dobro poznavao tu bazu.

Vrh

Naslov: Re: Tajne priuzimanja najvažnije baze u Hrvatskoj
PostPostano: 04 vel 2024, 10:14 

Dopuštanje JNA da izvuče opkoljeno ljudstvo i tehniku, diljem RH, ostavi minirane i vandalizirane objekte, prebaci na srpsku stranu i onda sve to upotrijebi protiv Hrvata (u RH i BiH), tada je bilo tumačeno kao "uspješno iseljavanje vojarni". Zapravo se radilo o nizu nepotrebnih poraza, svjetskom presedanu i nečem teško shvatljivom.
JNA je odvojeno "skladištila" ljudstvo, opremu i streljivo. Tamo gdje su osjećali kako su dovoljno snažni sami idu u proboj (Karlovac), ali tih primjera nije bilo puno.
Što se tiče baze Pleso, ona je trebala biti deblokirana u neuspješnoj JNA akciji, gdje je JNA trebala krenuti od Viduševca (https://www.youtube.com/watch?v=p0lMkhKpfes) - Letovanić - Velika Buna (https://www.youtube.com/watch?v=Vv_eUa3-gk4) - Pleso - vojarna "Maršalka" u ZG - vjerojatno i dalje. Kako ta akcija nije uspjela, Pleso (i ostali) ostali su opkoljeni, a vrijeme bi radilo za nas. Posebno je sramotno, što su genijalci uspjeli "izpregovarati" da na srpsku stranu preleti i "Kikašev" zrakoplov sa svojim teretom. Nešto novo sam saznao iz ovog gore članka, kako hrvatskoj strani nije predano niti oružje hrvatske TO (uništili su ga) - ma "bravo"?!
Kritizirani Špegeljev plan bio je loš, ako ga se stavi na vremensku crtu. Pa tako, u I mjesecu 1991., bilo bi to nešto loše, u VI mjesecu upitno, no u VIII (pa nadalje) upravo ono što se moralo učiniti. Ukoliko ne bi bilo snage da se objekt zauzme, držati ga opkoljenog, bez hrane, vode, struje, komunikacija izloženog provokacijama i propagandi. Vrijeme bi radilo za nas

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 10:32 

prerani napad na vojarne samo bi legitimirao srpske težnje, a i dao bi im dodatnu motivaciju za napad jer bi spašavali svoje ljude.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 11:28 

dudu je napisao/la:
prerani napad na vojarne samo bi legitimirao srpske težnje, a i dao bi im dodatnu motivaciju za napad jer bi spašavali svoje ljude.

Nitko ne govori o "preranom" napadu na vojarne, nego o napadu koji se nije nikada dogodio
Znači, pokušaj njihove deblokade je neuspio. Nema nade za njih da se izvuku. I sad, nije to situacija iz I 1991., nego kraj XII 1991. Pa ako nije bilo snage da ih se zauzme, pustiti ih par mjeseci da razmišljaju što će jesti idući tjedan.
I siguran sam kako je to ljudstvo i tehnika u konačnici likvidiralo više Hrvata, nego da ih se ostavilo tamo, pa neka se "kisele" do daljnjega. Čak su nekažnjeno uništili i oružje TO?! Mora da su se na kraju smijali, s kakvim su budalama imali posla.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 21:38 

Hm, ne.

Kada je RH priznata?
15. siječnja 1992.

Cijelu 91. su nas optuživali da smo secesionisti, sad zamisli koliko bi nas priznali da smo pokrenuli veliki napad u kojem je bilo gomilu mrtvih.
Pa kad je pao Vukovar, svjetski mediji su pisali o "zločinima" nad srpskom djecom.
Koje su bile reakcije za vrijeme Maslenice, Bljeska, Oluje?

E sad si zamisli nešto toga tipa, samo dok nismo priznati.
A oružje je od male koristi ako ti lupe sankcije i nemaš goriva za njegovo pokretanje.

Vrh

PostPostano: 04 vel 2024, 22:49 

Ceha je napisao/la:
Hm, ne.

Kada je RH priznata?
15. siječnja 1992.

Cijelu 91. su nas optuživali da smo secesionisti, sad zamisli koliko bi nas priznali da smo pokrenuli veliki napad u kojem je bilo gomilu mrtvih.
Pa kad je pao Vukovar, svjetski mediji su pisali o "zločinima" nad srpskom djecom.

A oružje je od male koristi ako ti lupe sankcije i nemaš goriva za njegovo pokretanje.

Čuo sam svakakve izlike za "uspješno iseljavanje vojarni", a ovo Vaše je svakako nešto novo. Nismo bili priznati??!
OK, znači trebalo je samo sačekati još 3 tjedna? I onda više o nama ne bi stranci ružno "pripovedali"?
Govorimo o povijesnom presedanu (da bi jedna vojska namjerno pustila drugu vojsku iz okruženja, kako bi ta druga vojska mogla napasti onu prvu) i epskoj gluposti. Također histerizirate s "gomilom mrtvih". Vojarne su uglavnom padale bez "gomile mrtvih" ili je ta "gomila" bila veća nastrani JNA. U našu korist išla je i činjenica, kako je JNA odvojeno "skladištila" ljudstvo, tehniku i streljivo. A kada je dozvoljeno da na terenu spoje JNA ljudstvo, tehnika i streljivo, onda smo dobili daleko veću "gomilu mrtvih", ali Hrvata. Ili stvarno vjerujete kako je to sve prema sporazumima JNA - "odvezla u Makedoniju"?
Kada spominjete "Maslenicu", "Bljesak" i "Oluju", prvo pa bili smo već priznati, a drugo mi smo tada kršili sporazume (također budalaštine potpisane sa hrvatske strane) kako bi se oslobodili. Što to pokušavate reći?

I ovo Vaše zadnje, nema veze s vezom. Ali kada ste se već dosjetili goriva, pa što je mogla biti veća glupost, nego prepustiti (ne uništiti) naftno postrojenje Đeletovac i dozvoliti da tamo naftu crpi i prodaje - Arkan?! Da izbjegnemo sankcije?

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 00:38 

goran2hr je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Hm, ne.

Kada je RH priznata?
15. siječnja 1992.

Čuo sam svakakve izlike za "uspješno iseljavanje vojarni", a ovo Vaše je svakako nešto novo. Nismo bili priznati??!
OK, znači trebalo je samo sačekati još 3 tjedna? I onda više o nama ne bi stranci ružno "pripovedali"?
Govorimo o povijesnom presedanu (da bi jedna vojska namjerno pustila drugu vojsku iz okruženja, kako bi ta druga vojska mogla napasti onu prvu) i epskoj gluposti. Također histerizirate s "gomilom mrtvih". Vojarne su uglavnom padale bez "gomile mrtvih" ili je ta "gomila" bila veća nastrani JNA. U našu korist išla je i činjenica, kako je JNA odvojeno "skladištila" ljudstvo, tehniku i streljivo. A kada je dozvoljeno da na terenu spoje JNA ljudstvo, tehnika i streljivo, onda smo dobili daleko veću "gomilu mrtvih", ali Hrvata. Ili stvarno vjerujete kako je to sve prema sporazumima JNA - "odvezla u Makedoniju"?
Kada spominjete "Maslenicu", "Bljesak" i "Oluju", prvo pa bili smo već priznati, a drugo mi smo tada kršili sporazume (također budalaštine potpisane sa hrvatske strane) kako bi se oslobodili. Što to pokušavate reći?

I ovo Vaše zadnje, nema veze s vezom. Ali kada ste se već dosjetili goriva, pa što je mogla biti veća glupost, nego prepustiti (ne uništiti) naftno postrojenje Đeletovac i dozvoliti da tamo naftu crpi i prodaje - Arkan?! Da izbjegnemo sankcije?

Nisi shvatio moj post.

MZ je 91. bila debelo kontra nas.
A dobar dio toga je bio i 92., 93., pa Francuzi i Englezi su planirali razmještanje svojih specijalaca na Dinaru (i Kupres) da se "ne ponovi Srebrenica", odnosno da spriječe HV da uđe u Knin i Jajce.

Npr. mi smo 91./92. vjerojatno mogli riješiti Srbe u Zapadnoj Slavoniji.
Džep oko Okučana je bio malen, ok prijetila je opasnost srpske kontre (i prodora do Virovitice), ali vrlo vjerojatno bi izbili na Savu početkom 92., a ne tek sredinom 95., da su se akcije nastavile.
Zašto nismo?
Jer smo veći dio 91. jaukali i zazivali UNPROFOR da se zaustavi agresija na nas.
UNPROFOR je na kraju došao početkom 92., nakon što je potpisano Sarajevsko primirje.
Takva akcija bi značila kršenje primirja i povod za daljnje osude na naš račun.

Što se dogodilo nakon Maslenice, Medaka i Bljeska?

E sad, probaj primijeniti ovu priču na vojarne krajem 91.
Mi želimo priznanje RH, imamo "nesklonu" publiku, želimo ispasti što više konstruktivni i pogurati neke stvari.
Da su preuzete vojarne, što bi dobili (osim oružja, koje nam je očito falilo)?
Gomilu članaka o tome kako HV krši primirje, kako su ustaše napale regularnu vojsku i gomilu žrtava.
Među tim ročnicima JNA nije da su bili samo Srbi (nije da je previše bitno, to je vojska koja je napala RH), ali i da dobiješ bitku sa sto mrtvih JNAovca, hraniš međunarodne trolove koji će kukati o zlim ustašama.

Misliš li da je pametno da smo se doveli u poziciju tkz. RSK?
Oni su, manje-više, osvojili sve što se moglo osvojiti i ignorirali većinu MZa. Što im se dogodilo?
Ti Srbi su i 95. imali više oružja od HVa.
Kako su prošli?

A što se tiče Đeletovaca, ne znam, nisam upućen u detalje.
Valjda je netko ocijenio da bi trajno uništenje crpilišta predstavljao veći trošak nego pustiti nekom kriminalcu da šverca s tim 4-5 godina.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 12:59 

Kakva su to šuplja opravdanja, dio vojarni je 1991 uzet silom (Varaždin, Bjelovar itd.), a dio nije.

Da su ta opravdanja s međunarodnim priznanjem, Englezima, Francuzima i masonima istinita, onda ne bi bilo dopušteno uzeti niti te vojarne.

Možda su bile neke kalkulacije što vrijedi uzeti, a što nije vrijedno žrtava i rizika. Zašto Pleso nije uzeto nemam pojma, niti je bilo u centru grada, niti je bilo blizu crte razgraničenja sa Srbima, a hrvatska strana je na toj lokaciji blizu Zagreba mogla osigurati brojno ljudstvo.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2024, 20:33 

Ceha je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Nisi shvatio moj post.

MZ je 91. bila debelo kontra nas.
A dobar dio toga je bio i 92., 93., pa Francuzi i Englezi su planirali razmještanje svojih specijalaca na Dinaru (i Kupres) da se "ne ponovi Srebrenica", odnosno da spriječe HV da uđe u Knin i Jajce.

Npr. mi smo 91./92. vjerojatno mogli riješiti Srbe u Zapadnoj Slavoniji.
Džep oko Okučana je bio malen, ok prijetila je opasnost srpske kontre (i prodora do Virovitice), ali vrlo vjerojatno bi izbili na Savu početkom 92., a ne tek sredinom 95., da su se akcije nastavile.
Zašto nismo?
Jer smo veći dio 91. jaukali i zazivali UNPROFOR da se zaustavi agresija na nas.
UNPROFOR je na kraju došao početkom 92., nakon što je potpisano Sarajevsko primirje.
Takva akcija bi značila kršenje primirja i povod za daljnje osude na naš račun.

Što se dogodilo nakon Maslenice, Medaka i Bljeska?

E sad, probaj primijeniti ovu priču na vojarne krajem 91.
Mi želimo priznanje RH, imamo "nesklonu" publiku, želimo ispasti što više konstruktivni i pogurati neke stvari.
Da su preuzete vojarne, što bi dobili (osim oružja, koje nam je očito falilo)?
Gomilu članaka o tome kako HV krši primirje, kako su ustaše napale regularnu vojsku i gomilu žrtava.
Među tim ročnicima JNA nije da su bili samo Srbi (nije da je previše bitno, to je vojska koja je napala RH), ali i da dobiješ bitku sa sto mrtvih JNAovca, hraniš međunarodne trolove koji će kukati o zlim ustašama.

Misliš li da je pametno da smo se doveli u poziciju tkz. RSK?
Oni su, manje-više, osvojili sve što se moglo osvojiti i ignorirali većinu MZa. Što im se dogodilo?
Ti Srbi su i 95. imali više oružja od HVa.
Kako su prošli?

A što se tiče Đeletovaca, ne znam, nisam upućen u detalje.
Valjda je netko ocijenio da bi trajno uništenje crpilišta predstavljao veći trošak nego pustiti nekom kriminalcu da šverca s tim 4-5 godina.

Nisam shvatio Vaš post jer je nelogičan i defetističan. Prvo tvrdite kako vojarna nije trebalo uzeti - jer još nismo bili priznati. A poslije kako ih nije trebalo uzeti - jer smo bili priznati. A u oba slučaja uzimanje vojarni se ne bi svidjelo strancima - jer.....???

Imamo tu 2 pogleda na događaje.

Prvi, po kojem nam je JNA bila neprijatelj (zapravo još osamdesetih), a sigurno od trenutka kada oduzima oružje TO Hrvatske i Slovenije, a isto daje Srbima. U tom smislu, trebalo ih je tretirati kao neprijatelje, sa svime što to podrazumijeva. Sada bi se trebao ponavljati, ali pored oružja, u tim vojarnama su bili i potencijalni ratni zarobljenici. Pa da je to odrađeno kako treba, nakon Vukovara, mogli bi se postaviti - "OK, ako naši idu za Ovčaru i u logore po Srbiji, kuda ćemo s vašima?". Vama ne, ali meni je i važno što je ta JNA tehnika (većinom) plaćena od strane Hrvatske i Slovenije (razlog više ne dati im ju).

Drugi. DR je dogovoren. Stranci su nam bili silno bitni. Također i Ustav iz 1974. (i Tito je želio samostalnu Hrvatsku) za koji sam prvi put čuo nakon 2000. Zapadnjaci su nas silno pomagali (od Bakera u Beogradu, Francuza na Maslenici, Kanađana u Medku, Danaca u Dvoru na Uni, Engleza u srednjoj Bosni...... Maltežana na sudu u Hagu), najviše tako što su Amerikanci za nas pobijedili u "Oluji". Zbog toga im se nikada nećemo moći odužiti, pa makar sve poslali u Ukrajinu (i domobrane). A najzaslužniji naravno Mate Granić i njegova diplomatska "Oluja". Glazba za Vaše uši. Prvo misliti na strance i zadovoljiti ih, a nama....

Nedavno gledam snimak svjedočenja o događanjima u Gospiću (drugom gradu po razaranju iza Vukovara). Uglavnom, specijalci i Merčepovci zarobe kolonu JNA transportera (u jeku razaranja grada). I zarobe tako, 30 JNA vojnika i 1 generala). Razaranje prestaje (valjda se boje da ne pogode svoje). Kad ono stiže zapovijed iz Zagreba - da se oslobode general i vojnici. Iza toga još jedna zapovijed, da se JNA vrate i transporteri. Kada je to učinjeno - JNA nastavlja sa granatiranjem...
Meni je to suludo, u razini sa "iseljavanjem vojarni", međutim, siguran sam kako bi Vi to mogli lijepo opravdati, a i stranci su bili zadovoljni.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 00:57 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Kakva su to šuplja opravdanja, dio vojarni je 1991 uzet silom (Varaždin, Bjelovar itd.), a dio nije.

Da su ta opravdanja s međunarodnim priznanjem, Englezima, Francuzima i masonima istinita, onda ne bi bilo dopušteno uzeti niti te vojarne.

Možda su bile neke kalkulacije što vrijedi uzeti, a što nije vrijedno žrtava i rizika. Zašto Pleso nije uzeto nemam pojma, niti je bilo u centru grada, niti je bilo blizu crte razgraničenja sa Srbima, a hrvatska strana je na toj lokaciji blizu Zagreba mogla osigurati brojno ljudstvo.

Za sve je bilo presudno stanje na terenu.

Na vrhu nisu željeli nikakve eskalacije, radi gore opisanih problema.
Ako je netko samostalno zauzeo vojarnu, to je prošlo, inače...

Nema nikakvih masona u priči, ali UK i RF nam nisu bili skloni.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 01:03 

goran2hr je napisao/la:
Nisam shvatio Vaš post jer je nelogičan i defetističan. Prvo tvrdite kako vojarna nije trebalo uzeti - jer još nismo bili priznati. A poslije kako ih nije trebalo uzeti - jer smo bili priznati. A u oba slučaja uzimanje vojarni se ne bi svidjelo strancima - jer.....???

Gdje sam ja to napisao?

Post je savršeno logičan.
Nismo smjeli izazivati krvoprlića, bio je pritisak od MZa.

Neke stvari su čak i dobro prošle, da ih je bilo više, bilo bi još bolje, ali problemi u tome su bili očiti.
goran2hr je napisao/la:

Prvi, po kojem nam je JNA bila neprijatelj (zapravo još osamdesetih), a sigurno od trenutka kada oduzima oružje TO Hrvatske i Slovenije, a isto daje Srbima. U tom smislu, trebalo ih je tretirati kao neprijatelje, sa svime što to podrazumijeva. Sada bi se trebao ponavljati, ali pored oružja, u tim vojarnama su bili i potencijalni ratni zarobljenici. Pa da je to odrađeno kako treba, nakon Vukovara, mogli bi se postaviti - "OK, ako naši idu za Ovčaru i u logore po Srbiji, kuda ćemo s vašima?". Vama ne, ali meni je i važno što je ta JNA tehnika (većinom) plaćena od strane Hrvatske i Slovenije (razlog više ne dati im ju).

Oružje u ratu nije jedina stvar, a Sun Tzu fino piše da ako se želi pobjediti u ratu, da se moraju birati bitke.

Mi smo tako i igrali, zato smo pobjedili.
goran2hr je napisao/la:
Drugi. DR je dogovoren. Stranci su nam bili silno bitni. Također i Ustav iz 1974. (i Tito je želio samostalnu Hrvatsku) za koji sam prvi put čuo nakon 2000. Zapadnjaci su nas silno pomagali (od Bakera u Beogradu, Francuza na Maslenici, Kanađana u Medku, Danaca u Dvoru na Uni, Engleza u srednjoj Bosni...... Maltežana na sudu u Hagu), najviše tako što su Amerikanci za nas pobijedili u "Oluji". Zbog toga im se nikada nećemo moći odužiti, pa makar sve poslali u Ukrajinu (i domobrane). A najzaslužniji naravno Mate Granić i njegova diplomatska "Oluja". Glazba za Vaše uši. Prvo misliti na strance i zadovoljiti ih, a nama....

Reductio ad aburdum nema baš previše smisla.
goran2hr je napisao/la:
Nedavno gledam snimak svjedočenja o događanjima u Gospiću (drugom gradu po razaranju iza Vukovara). Uglavnom, specijalci i Merčepovci zarobe kolonu JNA transportera (u jeku razaranja grada). I zarobe tako, 30 JNA vojnika i 1 generala). Razaranje prestaje (valjda se boje da ne pogode svoje). Kad ono stiže zapovijed iz Zagreba - da se oslobode general i vojnici. Iza toga još jedna zapovijed, da se JNA vrate i transporteri. Kada je to učinjeno - JNA nastavlja sa granatiranjem...
Meni je to suludo, u razini sa "iseljavanjem vojarni", međutim, siguran sam kako bi Vi to mogli lijepo opravdati, a i stranci su bili zadovoljni.

Nema opravdavanja.
Naši su napravili gomilu grešaka (pa ulovljen je pa pušten Arkan, što je najočitiji primjer), Zagreb prečesto nije znao stanje na terenu.

I ne može se "zadovoljiti" strance, koji su kontra RH, samo im se može ne dati previše povoda da rade to što su htjeli.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 01:08 

Ceha je napisao/la:

Bilo je teških lokalnih situacija o kojima se sad ne piše puno, recimo u Zadru je situacija u gradu bila teška i da nije došlo do nagodbe o izvlačenju JNA došlo bi do teških borbi u kojima bi hrvatska strana vjerojatno pobijedila, ali ako bi u slučaju neuspjeha izgubila cestovnu komunikaciju kroz Zadar, to bi bila katastrofa, To nešto potencijalno zarobljene JNA željezarije nije bilo vrijedno rizika u takvoj situaciji.

Nitko nije samostalno zauzeo vojarnu, kako ti to zamišljaš? Neću reći da nigdje lokalni šerif bez blagoslova iz Zagreba nije zauzeo objekt JNA, ali Varaždin i Bjelovar su bile planirane i organizirane akcije uz puno odobrenje državnog vrha.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 01:59 

Pričate o 1991. U to vrijeme je više bilo kos/udba smutljivaca oko Tuđmana koji su radili za JNA i protiv Hrvatske nego naših. Kikaša je izdao Hrvat. Perković, Mustač i drugi udbaši… Svi su oni vjerovali u Jugu 1991 i radili za KOS. Dobro je da smo se ikako izborili za Hrvatsku u kakvom smo stanju bili. Mog prvog zapovjednika Hrvata iz Ljubuškog su ubili kos/udba za vrijeme DR-a. Smjestili mu zasjedu kod Zadra, otkucali ga četnicima. I danas se vodi kao nestao. Tako kad pričate o vojarnama i tim stvarima, uzmite u obzir da je to početak stvaranja Hrvatske države i da su po Hrvatskoj vršljale njihove službe. I iz Čapljine su pušteni a mi uzeli vojarnu. Gledao sam ih kako odlaze a mi već uzeli sve.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 08:53 

Istina je da se je moglo iz vojarna izvuć više oružja u opreme. Ali je li iz svih i uz koliku cinu?

Dat ću van još jednu dimenziju događaja.
1991. godine u vojarnama diljen bivše SFRJ bilo je oko 10.000 ročnika iz Hrvatske, ispravite me ako san falia. Ma neka je i 1000.
Dil njih su bili Srbi iz pobunjenih krajeva; odmah uzmite u računicu Hrvate iz BiH na odsluženju. Uz to, BiH nije niti proglasila neovisnost ka RH i SLO, njima uredno možedu stizat pozivi za odlazak na redovno služenje.

Do rujna 1991. svi veliki razredi vojske su bili na odsluženju vojnog rika. Tijekom rujna triba je se vratit onin najinteligentniji razred vojske, jedan od brojnijih, onaj rujanski (mnogo budućih studenata). I bez njih još je puno Hrvata ondi, oni manji razredi vojske, šta su pošli na odsluženje od listopada do prosinca 1990..

Da je se išlo prinasilno, postoji rizik od osvete na hrvatskin ročniciman.
Masu je načina za ih ufino ubit.

Srbi imadu svoju dicu ročnike na odsluženju.
Uviren san da je dobar dil Srba ima u primozgu da Hrvatska ide svojin puten, pa neka ide, tako su mislili i oni koji su bili i za RSK (jesu za svoje Srbe, ali znadu da nije red ucinjivat cilu republiku).

Zamislite reakcije Srba kojima se nije išlo na bojišće u Hrvatsku, ili koji nisu bili za to da vojska intervenira u u Hrvatskoj, a poginedu in dica, braća (njihova ili bližnjih) koji su ročnici u JNA u fanatičnon hrv.napadu na vojarne?

Tu su i dica iz drugih naroda, ravnodušnih, neutralnih, i onih koji su protiv razaranja Hrvatske po JNA. Zamislite da oni masovno izginu u hrvatskin napadiman. Zacilo će dobar dil njih pobisnit na Hrvatsku, prigovarat zašto je Hrvatska išla tako ratoborno. Ne će svi slegnit ramenima i kukat i naricat nad zavarenin kapsilon.

Koliki bidu nas zamrzili i okrenuli se protiv nas? Koliki bi se osvećivali?
Ne vaja si stvorit neprijateje.

U osveti se moglo dogodit da Hrvati ostanedu bez 10.000 vojno sposobnih mladića, dobrin dilon intelektualaca. 10.000 mrtvih. Cila nacija u crno.

Uz to uvik je Hrvatiman nad glavon visia scenarij bjelovarske Hiroshime, onih vojarna u Gorskom kotaru i sl..

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 12:07 

Ceha je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Gdje sam ja to napisao?

Post je savršeno logičan.
Nismo smjeli izazivati krvoprlića, bio je pritisak od MZa.

Neke stvari su čak i dobro prošle, da ih je bilo više, bilo bi još bolje, ali problemi u tome su bili očiti.
goran2hr je napisao/la:

Oružje u ratu nije jedina stvar, a Sun Tzu fino piše da ako se želi pobjediti u ratu, da se moraju birati bitke.

Mi smo tako i igrali, zato smo pobjedili.
goran2hr je napisao/la:

Reductio ad aburdum nema baš previše smisla.
goran2hr je napisao/la:

Nema opravdavanja.
Naši su napravili gomilu grešaka (pa ulovljen je pa pušten Arkan, što je najočitiji primjer), Zagreb prečesto nije znao stanje na terenu.

I ne može se "zadovoljiti" strance, koji su kontra RH, samo im se može ne dati previše povoda da rade to što su htjeli.

Prvo je Vaš stav bio kako nije trebalo zauzimati vojarne prije priznanja (ne bi se svidjelo strancima), a poslije tvrdite kako vojarne nije trebalo zauzimati poslije priznanja (ne bi se svidjelo strancima). Zapravo nikada + patetika o "krvoproliću". Ako to nije nelogično i kontradiktorno, onda ne znam što je.

Sada već tonete u filozofiju. Od Sun Tze i biranju bitaka - koje bi Vi birali tako da ih uopće ne bude. Do filozofije Stipe Mesića koji je pohvalio Budu Lončara zbog embarga - ono, što će Hrvatima oružje. Uostalom, ako je oružje nevažno, pa što se onda za oružjem u hrvatskim skladištima toliko jagme Amerikanci i Ukrajinci? I još to starim, ruskim, "neprspektivnim"?! Ma, što će im to, uz tako dobru diplomaciju kakvu imaju?
Krvoproliće? U principu, kod zauzimanja vojarni nije bilo krvoprolića - tzv. "mlada vojska" bi se - predala. I ponavljam se, ali ako za određeni objekt ne bi bilo takve mogućnosti - samo ih držati u okruženju, bez opskrbe, kao Cezar Gale. Nekoliko važnijih vojarni koje su se predale (ne "uspješno iseljene") spasilo je Hrvatsku, još nekoliko takvih značilo bi značajan preokret i skraćenje rata.

Umjesto isprazno upotrijebljene latinske uzrečice - izdvojite moju rečenicu (bilo koju) i napišite što u njoj nije točno? Kako je zapravo bilo? U ratu su šutjeli i bili nebitni, a nakon 2000. odjednom postali važni i krenuli si pripisivati zasluge. Ono, Ustav iz 1974. i "Diplomatska Oluja".... jao. I Vi ste se svrstali u tu grupu, koja unizuje zasluge branitelja, a uzvisuje zasluge "diplomacije" i stranaca. Eto, nećemo se složiti.

Stranci su prema nama imali neprijateljski stav, radili mi ovo ili ono. Kum mi je bio prevodilac i radio za EZ "sladoledare". Sa njima je putovao i na srpsku stranu. Uglavnom, svi su bili za srpsku stvar i smatrali kako su Srbi u pravu. Pri odlascima na srpsku stranu tamo su se sa Srbima opijali i bratimili. A u svemu tome srbovanju prednjačio je jadan - Nijemac. Nije sad zgodno o tome pričati, jer to su sada naši vjekovni "prijatelji" ("partneri", "saveznici", "strateški saveznici"), koji su za nas "učinili tako puno" i "oslobodili Hrvatsku". Ono kao da smo Kosovari. Njihovi osjećaji i simpatije za nas, trebali su biti za nas zadnja briga. Pa ako su gledali kako gori Vukovar i Gospić, gledajte i kako padaju JNA vojarne.
Njihovi "povodi"? Za priznanje Hrvatske vjerujem kako je više značio oboreni EZ helikopter sa "sladoledarima", nego 3 Vukovara.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 12:26 

Ceha je napisao/la:

Bilo je teških lokalnih situacija o kojima se sad ne piše puno, recimo u Zadru je situacija u gradu bila teška i da nije došlo do nagodbe o izvlačenju JNA došlo bi do teških borbi u kojima bi hrvatska strana vjerojatno pobijedila, ali ako bi u slučaju neuspjeha izgubila cestovnu komunikaciju kroz Zadar, to bi bila katastrofa, To nešto potencijalno zarobljene JNA željezarije nije bilo vrijedno rizika u takvoj situaciji.

Nitko nije samostalno zauzeo vojarnu, kako ti to zamišljaš? Neću reći da nigdje lokalni šerif bez blagoslova iz Zagreba nije zauzeo objekt JNA, ali Varaždin i Bjelovar su bile planirane i organizirane akcije uz puno odobrenje državnog vrha.

Oni koji pravdaju fenomen "uspješno iseljenih vojarni", brane to apsurdima kako bi to bio juriš ne sve, odjednom, u stilu Save Kovačevića, a mrtvaca na sve strane. A upravo suprotno, trebalo bi se raditi o različitim pristupima, strpljivosti, korištenju vremena, slabosti protivnika, propagande, na kraju i oružja. Ali sa odlučnošću da se ljudstvo i tehnika ne izvuku na neprijateljsku stranu, pa okrenu protiv nas. Osobno, vjerujem kako nas je ovaj pristup ("uspješno iseljena vojarna") u konačnici koštao više života.

Poznat mi je slučaj (Zagreb) pada vojarne, koji je odrađen - samostalno (lovci, dragovoljci, NZ). Čekala se pomoć MUP specijalaca, koja nikako nije dolazila, pa su u vojarnu ušli sami, a JNA se - predala. Prošlo bez žrtava. Kako je bilo neorganizirano, neki pripadnici JNA su pobjegli preko žice, a ekipa je i bezveze razvlačila stvari, tako da je dosta toga i nestalo. No svakako bolja priča za nas, nego da je bila "uspješno iseljena".

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 12:51 

Sokolić je napisao/la:
Istina je da se je moglo iz vojarna izvuć više oružja u opreme. Ali je li iz svih i uz koliku cinu?

Dat ću van još jednu dimenziju događaja.
1991. godine u vojarnama diljen bivše SFRJ bilo je oko 10.000 ročnika iz Hrvatske, ispravite me ako san falia. Ma neka je i 1000.
Dil njih su bili Srbi iz pobunjenih krajeva; odmah uzmite u računicu Hrvate iz BiH na odsluženju. Uz to, BiH nije niti proglasila neovisnost ka RH i SLO, njima uredno možedu stizat pozivi za odlazak na redovno služenje.

Do rujna 1991. svi veliki razredi vojske su bili na odsluženju vojnog rika. Tijekom rujna triba je se vratit onin najinteligentniji razred vojske, jedan od brojnijih, onaj rujanski (mnogo budućih studenata). I bez njih još je puno Hrvata ondi, oni manji razredi vojske, šta su pošli na odsluženje od listopada do prosinca 1990..

Da je se išlo prinasilno, postoji rizik od osvete na hrvatskin ročniciman.
Masu je načina za ih ufino ubit.

Srbi imadu svoju dicu ročnike na odsluženju.
Uviren san da je dobar dil Srba ima u primozgu da Hrvatska ide svojin puten, pa neka ide, tako su mislili i oni koji su bili i za RSK (jesu za svoje Srbe, ali znadu da nije red ucinjivat cilu republiku).

Zamislite reakcije Srba kojima se nije išlo na bojišće u Hrvatsku, ili koji nisu bili za to da vojska intervenira u u Hrvatskoj, a poginedu in dica, braća (njihova ili bližnjih) koji su ročnici u JNA u fanatičnon hrv.napadu na vojarne?

Tu su i dica iz drugih naroda, ravnodušnih, neutralnih, i onih koji su protiv razaranja Hrvatske po JNA. Zamislite da oni masovno izginu u hrvatskin napadiman. Zacilo će dobar dil njih pobisnit na Hrvatsku, prigovarat zašto je Hrvatska išla tako ratoborno. Ne će svi slegnit ramenima i kukat i naricat nad zavarenin kapsilon.

Koliki bidu nas zamrzili i okrenuli se protiv nas? Koliki bi se osvećivali?
Ne vaja si stvorit neprijateje.

U osveti se moglo dogodit da Hrvati ostanedu bez 10.000 vojno sposobnih mladića, dobrin dilon intelektualaca. 10.000 mrtvih. Cila nacija u crno.

Uz to uvik je Hrvatiman nad glavon visia scenarij bjelovarske Hiroshime, onih vojarna u Gorskom kotaru i sl..

Ponavljam se, ali nije se uopće trebalo raditi o "fanatičnom napadu" i nečem "prenasilnom" ili "masovnom ginjenju". Od strane te tehnike (naknadno) - masovno su ginuli - Hrvati.

I što se tiče 10000 hrvatskih ročnika, pa imali bi i mi > 10000 njihovih, pa u razmjenu.

Iako tragičan događaj (11 poginulih Hrvata), u surovoj ratnoj računici, da se to streljivo izvuklo na srpsku stranu i upotrijebilo protiv Hrvata - imali bi više poginulih. Također, u eksploziji nije uništeno sve, tako da se je dosta toga našlo i u rukama HV-a, pa time spašeno dosta hrvatskih života.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 13:53 

Treba uzeti u obzir važnu činjenicu u ono vrijeme a to je da mi nismo kontrolirali nebo. Odmazde bi bile strašne i nema sumnje da bi zrakoplovstvom ravnali Zagreb i ostale gradove. Znam šta govoriš gorane, mnoge stvari se danas čine apsurdne pa tako i puštanje JNA da napuste Hrvatsku ali u tom momentu to i nije bilo tako loše. Negdje smo uzeli i zarobili negdje nije išlo. Bilo je to vrijeme stvaranja Hrvatske države i nije bilo lako.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 15:29 

tetejac je napisao/la:
Treba uzeti u obzir važnu činjenicu u ono vrijeme a to je da mi nismo kontrolirali nebo. Odmazde bi bile strašne i nema sumnje da bi zrakoplovstvom ravnali Zagreb i ostale gradove. Znam šta govoriš gorane, mnoge stvari se danas čine apsurdne pa tako i puštanje JNA da napuste Hrvatsku ali u tom momentu to i nije bilo tako loše. Negdje smo uzeli i zarobili negdje nije išlo. Bilo je to vrijeme stvaranja Hrvatske države i nije bilo lako.

Kontrola neba? Uz slabosti koje je imalo jugo zrakoplovstvo, oni su djelovali i napadali koliko i sa čim su mogli. Nisu oni nas ništa štedjeli. Na dijelu fronte gdje sam bio, pa dolazili su skoro svakog dana, srećom loše gađali. Za razaranje Vukovara (ne samo sa zrakoplovstvom) koji je ekvivalent zagrebačkoj mjesnoj zajednici Špansko (~ 35000 ljudi) trebalo im je više od 3 mjeseca, ali za razoriti Zagreb (?) - to bi se valjda dalo odraditi u 15 minuta?! Tukli su nas oni sa svime što su imali i stigli su dokle su mogli. Kada nisu mogli dalje, dapače počeli gubiti (zapadna Slavonija) pozvali su UN, da od RH napravi "Cipar" i čuva rezultate njihovog etničkog čišćenja.

A što se tiče "kontrole neba", rješenje i tog problema ležalo je u JNA vojarnama. Pa tako, da je pala vojarna Borongaj (PZO oprema) natjerali bi JNA "vazduhoplovstvo" na visine od >4000 m, sa kojih oni više ne bi mogli pogoditi cilj. A da su pale još i baze Kerestinec i Slatina, onda se nad Zagrebom (i šire) ne bi uopće smjeli pojaviti. S tim kako su neke naše postrojbe čak i ušle u kompleks Borongajke - pa im je naređeno povući se. Na Plesu su bili i MiGovi 23 (irački) nad kojima je obavljen remont - i to je dozvoljeno JNA da odveze u Srbiju. I tako, ode "uspješno" naša "kontrola neba"...

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 16:04 

Jebo tu priču ‘šbbkbb’ ti pričaš kao da se sve moglo uzet sa lovačkim društvom a kad je par tenkova izašlo iz maršalke prošetali se do Slovenije. Jebo to.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 16:34 

tetejac je napisao/la:
Jebo tu priču ‘šbbkbb’ ti pričaš kao da se sve moglo uzet sa lovačkim društvom a kad je par tenkova izašlo iz maršalke prošetali se do Slovenije. Jebo to.

Gdje ja to pričam kako se sve moglo uzeti sa lovačkim društvom? Prvo izmislite glupost, a onda nešto na toj izmišljotini pokušavate poentirati.

Tih par tenkova se iz Maršalke "prošetalo" do Slovenije - 2.7.1991.
A Maršalka je "uspješno iseljena" 26.11.1991.
Po Vama, kao da se ništa u tim mjesecima nije dogodilo. Pa eto, ako se nije moglo u 7. mjesecu, nije se sigurno moglo niti u 11.?! Ništa se nije dogodilo, nikakve brigade nismo formirali?
Jebo tu priču.

Na fronti smo imali mali crno bijeli TV, spojen na agregat. I sjećam se TV vijesti i kolone koja ide iz Maršalke u SAO Krajinu - a ne vidi joj se početka ni kraja. I mi smo to imali - ali moglo se prebrojat na prste. Zar stvarno netko vjeruje kako je to - "Otišlo za Makedoniju." ili kako se to "Nije okrenulo protiv Hrvata."? Nitko naš od toga nije nastradao? Jebo to kolega.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 16:41 

Ja pa šta? Šta se toliko bitno promjenilo od 2.7.1991 do 26.11.1991? Da čujem.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 17:00 

tetejac je napisao/la:
Ja pa šta? Šta se toliko bitno promjenilo od 2.7.1991 do 26.11.1991? Da čujem.

Čujte. Hrvatska krajem godine ima 4 GBR i masu mobiliziranih brigada, domobrana, NZ. Tako da nije (više) trebalo "lovačko društvo". U jesen 1991. tko je htio na ratište, mogao je otići i dobio bi pušku (makar Rumunjku). Nedostajalo je sve ostalo - što nas je čekalo u JNA vojarnama.
A drugo, ako su oko njih bile nedovoljne snage, pa tko je branio JNA da izađe i zauzme (poruši) Hrvatsku? Koje je Vaše osobno iskustvo?

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 17:12 

Jeste, čekalo nas je u vojarnama na izvolte. Tigrovi, gromovi, četvrta, mup, HOS…. sve je to bilo i u sedmom mjesecu 1991. Ti zagovaraš tezu da smo mogli 1991 zauzet sve vojarne, oružje uzet a vojnike zarobit. To je suludo. Moje iskustvo? Blokada i oslobađanje nekih vojarni kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Što se tiče toga.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2024, 17:43 

tetejac je napisao/la:
Jeste, čekalo nas je u vojarnama na izvolte. Tigrovi, gromovi, četvrta, mup, HOS…. sve je to bilo i u sedmom mjesecu 1991. Ti zagovaraš tezu da smo mogli 1991 zauzet sve vojarne, oružje uzet a vojnike zarobit. To je suludo. Moje iskustvo? Blokada i oslobađanje nekih vojarni kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Što se tiče toga.

Opet se bavite trulim strawman-ima.
Nisam rekao kako nas je "čekalo na izvolte". Da bi bilo lako, ne bi, da se je to moralo - naravno da je.
Nisam rekao - kako sve ovo što jadni nabrajate imamo u "sedmom mjesecu 1991.", nego krajem godine. A krajem godine se "uspješno iseljavaju" Maršalka, Pleso i manje više sve ostale.
Nisam rekao - niti "kako smo mogli 1991. zauzet sve vojarne, a vojnike zarobit". Ako bi išli na opciju iscrpljivanja i okruženja, moglo je to trajati duže i kroz 92. Čak je vrijeme i manje bitno, nego princip, da im se ne dozvoli da se izvuku i sa sobom odvuku sve što valja. Nije bitno bilo niti zarobiti ih - neka odmah slobodno idu doma, ako predaju objekt i opremu, a sa naše strane ne bi bilo žrtava. A naravno, zarobiti ih, ako bi im bilo do ratovanja.

Manje više rekao sam sve. Samo bi se dalje ponavljao. Čak bi mi bila i prihvatljiva opcija, da je to ostalo u skladištima, zapečaćeno, pod kontrolom UN, ni naše ni njihovo, pa čekalo kraj rata i sukcesiju.
Ali još jedan argument, za HDZovce, da smo zauzeli vojarne, koliko bi se sada toga više moglo pokloniti Ukrajincima. Kakva bi to bila sreća i ponos?!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 79 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: