|
|
Stranica: 6/6.
|
[ 138 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 14:38 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Da ste vi bili sigurni u to Alija nikad ne bi potpisao.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 14:40 |
|
|
BBC je napisao/la: Da ste vi bili sigurni u to Alija nikad ne bi potpisao. Točno. Ceha je detaljno obrazložio. Muslimani su bili na koljenima, u opasnosti da i oni izgube puno toga.
|
|
Vrh |
|
 |
Dutch01
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 14:42 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: BBC je napisao/la: Da ste vi bili sigurni u to Alija nikad ne bi potpisao. Točno. Ceha je detaljno obrazložio. Muslimani su bili na koljenima, u opasnosti da i oni izgube puno toga. Je li HVO uoči Washingtonskog sporazuma imao neku veliku operaciju protiv muslimana u planu?
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 14:47 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Točno. Ceha je detaljno obrazložio. Muslimani su bili na koljenima, u opasnosti da i oni izgube puno toga.
Je li HVO uoči Washingtonskog sporazuma imao neku veliku operaciju protiv muslimana u planu? Da.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 14:48 |
|
|
Uskoplje smo vam 2 x mogli uzeti. Znam da su jednom Amerikanci zvali telefonom Zagreb, da general Bobetko prekine ofenzivu.
|
|
Vrh |
|
 |
Jiv
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 14:59 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2102 Lokacija: Južna Bosna
|
O kakvom poduplavanju teritorija se govori? DGG, Mrkonjić? Koliko je tu uopće Hrvata živjelo i živi danas. Jedino Jajce i Kupres možemo računati kao dobitak.
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 15:02 |
|
|
Zašto pričaš o tom ratu ako pojma nemaš. Nije se preseljavalo, naseljavalo ili šta već. Sve 3 strane su palile kuće da se poslije rata povratnici obeshrabre da se vraćaju. I to ti je to odprilike i funkcionira u praksi.
|
|
Vrh |
|
 |
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 03 srp 2021, 15:55 |
|
|
Mislim da je dosta ovoga holandeza Muslimana Dutch01 na forumu. Ili barem neka se pristane krivo predstavljati i srati. 
|
|
Vrh |
|
 |
Medo+
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 04 ruj 2021, 07:26 |
|
|
Srednja Bosna je bila pred padomMate Granić: Alija Izetbegović nam je u siječnju 1994. godine rekao: "Sve južno od Prozora do Neretve vama. Dakle, bez Srednje Bosne, koja je bila pred padom. Ni predsjednik Franjo Tuđman ni ja to nismo prihvatili, i to predsjednik Tuđman ni ja nikad ne bismo prihvatili." Ovim je riječima bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić opisao situaciju u kojoj su se našli Hrvati i Bošnjaci na početku 1994. godine, kada se činilo da će Srbi odnijeti pobjedu uratu i ostvariti kontrolu nad većinom BiH. Granić: Milošević je odmah na stol stavio viski, a kad sam vidio prve karte, sve mi je bilo jasno https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... o-15014486RSE: Jedan potpuno suprotan primjer. Rekli ste mi u pripremi ovog razgovora da je Armija Bosne i Hercegovine mogla da da uđe u Vitez koji je bio pod kontrolom hrvatske komponente. Izetbegović: Vitez je druga situacija. Tu je koncentracija Armije bila puno veća. Naša nadmoć u Srednjoj Bosni je bila izrazita, što nije bio slučaj sa graničnim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao što su Srebrenica, Foča, Višegrad, Goražde i tako dalje, podrinjski dijelovi. Situacija u Srednjoj Bosni je bila drugačija, bila je potpuno u našu korist i mi smo pritiskivali Vitez dugo vremena. Ja sam se, iskreno rečeno, pribojavao ulaska naših trupa u Vitez i bio sam veoma obradovan kada je kriza bila na vrhuncu i kada je pad Viteza bio skoro izvjestan i kad je moja najveća briga bila šta će se dogoditi, jer vi ne možete kontrolirati trupe koje mjesec dana opsjedaju grad i imaju velike gubitke i smatraju da su one legalne trupe, kao što su i bile, a da su ove druge ilegalne. Vi ne možete znati šta će se dogoditi u gradu gdje je bilo nekoliko hiljada civila. Ja sam se, iskreno govoreći, toga plašio. Kad je kriza bila na vrhuncu, Tuđman me pozvao i ponudio pregovore. Ja sam to odmah prihvatio i zatražio da se obustave akcije oko Viteza. Došlo je do onog Washingtonskog dogovora, do primirja i tako dalje. To je bio početak mira izmedu HVO-a i Armije Bosne i Hercegovine. https://www.slobodnaevropa.org/a/1045261.html
|
|
Vrh |
|
 |
HHerceg
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 04 ruj 2021, 08:21 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 9998 Lokacija: No Country for White Men
|
Srednja Bosna je bila pred padom. Zato i je Alija dao manjini da kontrolira većinu.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 04 ruj 2021, 08:30 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27446 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Medo+ je napisao/la: Srednja Bosna je bila pred padom Mate Granić: Alija Izetbegović nam je u siječnju 1994. godine rekao: "Sve južno od Prozora do Neretve vama.
Jest Alija bio darežljiv. Daje sve "južno od Prozora", znači ni Prozor ne ide Hrvatima. I "do Neretve", znači ni Stolac, Ravno, Neum, pola Čapljine, Mostara (teritorij pod HVO kontrolom na istočnoj strani općine Mostar kao što je npr Buna, Žitomislić...), cijeli magistralni prometni pravac M17 do Metkovića... LoL.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 04 ruj 2021, 12:40 |
|
|
To su Alijine riječi i tvrdnje, ne Granićeve.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Zašto je ukinuta Herceg-Bosna? Postano: 26 ruj 2021, 03:59 |
|
|
Alija je imao dvije ponude. Prva je bila sve južno od Prozora, pa do Neretve. To nije bila ponuda, to je bila smijalica. Milošević je nudio više, iako malo.
Druga je bila sve južno od Prozora. A to je bilo što?
U prvoj bi nam "dao" Drežničku pustopoljinu, a uzeo srednju Bosnu (a i Prozor/Rama i Posavina su pod pitanjem). Kao i Neum, Stolac, pola Čapljine, Ravno... U drugoj bi nam "dao" Drežničku pustopoljinu, Jablaničku šumu i kanjon Konjica? Te par kuća oko Mostara s istočne strane Neretve.
Mislim da je prva 12% (ako se ne oduzima Stolac, Neum, Ravno i ostatak JZ Hercegovine). To je HBZ bez GGDa (a i Kupresa), ZHŽ i pola HNŽa. Druga je kojih 15%, druga polovica HNŽa, no bez brda koja su Srbi držali.
Na mirovnim pregovorima je donja granica teritorija koja se nudila Hrvatima bila 17,5%. Najniže je ponuđeno 12% prije rata, ali to je bilo i s većinom Posavine, pojasom od Broda do Orašja i srednja Bosna od Novog Travnika do Kreševa, s Varešom. Kad su počeli pregovori, postotak je više nego zduplan.
A sam Alija je držao kojih 10ak posto BiH i to jedva, pola su bile UN zaštićene zone.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|