HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 03:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 74 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 10 Bozijih zapovijedi
PostPostano: 01 ruj 2022, 16:40 

dunno je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:
Ni meni nije jasno da netko moze vjerovati da ce mu neki bog dati 99. djevica u raju ako se raznese koje ce moci guziti koliko mu volja, a nikad nece biti razdjevicene pa mnogi vjeruju i raznose se... Nije mi jasno da je neki um uopce mogao doci na tu ideju. Koliko poremecen moras biti zapravo ali eto rodio se i takav

I ja sam se nekada čudio kako muslimani mogu vjerovati u razne gluposti, dok nisam shvatio da koristim potpuno isti mentalni proces kao i oni, samo sa drugom pričom i likovima.

Religija omogućuje čovjeku da vjeruje u najčudnije stvari bez ikakvih dokaza.

Najčudnije stvari su život, čovjekova sviest (sam čovjek) i smrt. Neke stvari se uzimaju zdravo za gotovo.. Dogodilo se Slučajno...

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 17:00 

dane-croatia je napisao/la:

Najčudnije stvari su život, čovjekova sviest (sam čovjek) i smrt. Neke stvari se uzimaju zdravo za gotovo.. Dogodilo se Slučajno...

Kad kažem najčudnije stvari, mislim na bizarnosti u koje inače nikada ne bi povjerovali da nisu dio religije.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 17:03 

dunno je napisao/la:

Kad kažem najčudnije stvari, mislim na bizarnosti u koje inače nikada ne bi povjerovali da nisu dio religije.

Ovisi o kojoj religiji govoriš.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 17:13 

dunno je napisao/la:

To da život nastane slučajno i mješavinom najobičnijih atoma i molekula uz pomoć neke eksplozije nije čudo i bizarnost? Onda sama evolucija također nije čudo? Ovo što su tebi bizarnosti i čuda, sve je to mačji kašalj prema životu.
Inače, meni je zanimljivo kako službena znanost voli zaobilaziti neobjašnjive stvari koje se događaju ili su se dogodile. Postoje neobjašnjiva krvarenja iz hostija ili kipova Marije i Isusa. Na pr. tu je levitacija. Ili onaj ples sunca u Fatimi. Zanimljivi su i ljudi koji ili ne jedu, a neki čak niti ne piju po nekoliko godina. Službena znanost samo govori kako je to sve nemoguće, ter se uobće ne želi prihvatiti iztraživanja, makar pojedini znanstvenici već imaju neke rezultate iztraživanja po pitanju toga. Znači, nije fora da moraš vjerovat samo nekom pojedincu da je vidio izvanzemaljca, pak da uzalud iztražuješ...

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 18:01 

Mar-kan je napisao/la:

Ovisi o kojoj religiji govoriš.

Naravno. Naša je uvijek apsolutno ispravna, ostale su prevara.

To da život nastane slučajno i mješavinom najobičnijih atoma i molekula uz pomoć neke eksplozije nije čudo i bizarnost? Onda sama evolucija također nije čudo? Ovo što su tebi bizarnosti i čuda, sve je to mačji kašalj prema životu.

Dokazi su ključna riječ. Broj i kvaliteta dokaza su obrnuto proporcionalni razini bizarnosti neke tvrdnje ili ideje. :zubati

Inače, meni je zanimljivo kako službena znanost voli zaobilaziti neobjašnjive stvari koje se događaju ili su se dogodile...

A meni je zanimljivo kako se te "neobjašnjive" stvari uvijek događaju u nekontroliranim uvjetima ili su plod narodnih legendi i preuveličavanja.

Previše se tih "neobjašnjivih" stvari kroz povijest pokazalo objašnjivim (najčešće prevara ili prirodni fenomen predstavljen kao nadprirodni) da mi stvarno nisu napete kada čujem za neki novi primjer.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 18:31 

Karabaja je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Ni meni nije jasno da netko moze vjerovati da ce mu neki bog dati 99. djevica u raju ako se raznese koje ce moci guziti koliko mu volja, a nikad nece biti razdjevicene pa mnogi vjeruju i raznose se... Nije mi jasno da je neki um uopce mogao doci na tu ideju. Koliko poremecen moras biti zapravo ali eto rodio se i takav

Ni meni nije jasno kako nekome treba posrednik od drveta ili gline da se moli svemogućem biću koje je stvorilo svemir i sve što je u njemu i to ukomponivalo u savršeni sklad.

:zubati :palacgore1

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 18:33 

U kršćanstvu postoje milijuni magičnih predmeta.

Od kostiju svetaca, raznih premeta koje su koristili, preko svete vode, krunica, svetih slika, posvećenih kipova, do krekera/čipsa/vina u kojeg uskače stvoritelj svemira.

Neki sveci imaju razvijeniji market memorabilija od Elvisa Presleya i odjeće koju je nosio.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2022, 18:53 

Robbie MO je napisao/la:
U kršćanstvu postoje milijuni magičnih predmeta.

Od kostiju svetaca, raznih premeta koje su koristili, preko svete vode, krunica, svetih slika, posvećenih kipova, do krekera/čipsa/vina u kojeg uskače stvoritelj svemira.

Neki sveci imaju razvijeniji market memorabilija od Elvisa Presleya i odjeće koju je nosio.

To o čemu govoriš nije kršćanstvo. To je tradicija.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2022, 04:48 

dunno je napisao/la:

Dokazi su ključna riječ. Broj i kvaliteta dokaza su obrnuto proporcionalni razini bizarnosti neke tvrdnje ili ideje. :zubati

Inače, meni je zanimljivo kako službena znanost voli zaobilaziti neobjašnjive stvari koje se događaju ili su se dogodile...

A meni je zanimljivo kako se te "neobjašnjive" stvari uvijek događaju u nekontroliranim uvjetima ili su plod narodnih legendi i preuveličavanja.

Previše se tih "neobjašnjivih" stvari kroz povijest pokazalo objašnjivim (najčešće prevara ili prirodni fenomen predstavljen kao nadprirodni) da mi stvarno nisu napete kada čujem za neki novi primjer.

Nikakvi dokazi ni znanost, vi nevjernici imate samo vjeru u slučajnost, svoj komoditet i inat spram Boga... Ali nije vjera samo neki zapisi, predaja..., jerbo mislim da svaki iole dublji vjernik ima neko svoje osobno izkustvo s Bogom. Mnogi preobraćenici su se većinom obratili na račun osobnog izkustva, a ne na račun čitanja Biblije ili propoviedi svećenika. Bog je veliki pedagog, tako da ne brini da ćeš doći u neku životnu situaciju gdje ćeš biti prisiljen preizpitati svoj stav o Bogu. Kod čovjeka je problem da njegov duh uviek teži nečem višem i ta težnja ili ga odvede Bogu ili ga odvede u propast.
Težko je priznat neko čudo dok se ne dogodi samom tebi ili u tvojoj blizini.

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2022, 16:24 

Vjernici svih religija na svijetu mogu opisati osobna iskustva koja potvrđuju da je baš njihova religija prava.

A s obzirom da su razne religije u kontradikciji jedna s drugom, očigledno je onda da osobna iskustva nisu baš pouzdan kriterij...

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 06:52 

dunno je napisao/la:
Vjernici svih religija na svijetu mogu opisati osobna iskustva koja potvrđuju da je baš njihova religija prava.

A s obzirom da su razne religije u kontradikciji jedna s drugom, očigledno je onda da osobna iskustva nisu baš pouzdan kriterij...

Druge vjere imaju veće ili manje sličnosti s kršćanstvom i u većini njih postoje (manje ili više) slična ili ista moralna načela ponašanja među ljudima i prema Bogu. Kršćanstvo je tu po mojoj osobnoj vjeri najsavršenije i najbliže Bogu. Isus je liepo rekao, da će se od svakog tražit koliko mu je i dano. Biti kršćanin je u jednu ruku čast i prednost, a u drugu i odgovornost, jer kršćanin treba u većoj mjeri biti sviestan grieha od drugog kome to možda nije dano u tolikoj mjeri.
Ateist je tu u odnosu na druge vjernike u najgorem položaju. On nema moralnih ograda, ter ga jedino može donekle spasiti ako još u sebi ima ugrađen kršćanski odgoj i moral koji je poprimio od roditelja ili bake. Ateizam je suvremen pokret/način razmišljanja, koji je poduprt osjećajem lažne sigurnosti, komocije, užurbanosti... Dovoljno je da ateist ide po mraku šetat šumom, umjesto da šeta osvjetljenim ulicama i njegov ateizam se jako ljulja. U slučaju nekih težkoća, nesreća, propasti, bolesti ili se obraćaš Bogu ili vršiš samoubojstvo. Ateist nema nade u sebi. Ako sotoniste smatramo vjernicima, oni vas nadvisuju...

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 12:48 

Druge vjere imaju veće ili manje sličnosti s kršćanstvom i u većini njih postoje (manje ili više) slična ili ista moralna načela ponašanja među ljudima i prema Bogu. Kršćanstvo je tu po mojoj osobnoj vjeri najsavršenije i najbliže Bogu.

Pripadnik svake religije će reći istu stvar za svoju.

U slučaju nekih težkoća, nesreća, propasti, bolesti ili se obraćaš Bogu ili vršiš samoubojstvo.

Činjenica jest da se većina ljudi okrene religioznosti (bilo kojoj) nakon traumatičnih događaja, to nitko ne spori.

Ali to ni na koji način ne ide u prilog istinitosti religije (bilo koje). Naprotiv.

Ako sotoniste smatramo vjernicima, oni vas nadvisuju...

=))

Ajde dobro. Malo sam iznenađen ter razočaran što su ti aktivni štovatelji glavnog negativca draži od ljudi koji su indiferentni prema cijeloj priči, ali eto. Svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 14:01 

dunno je napisao/la:

Te kontradikcije su tako fino usklađene u abrahamskim religijama da sam prilično uveren da je to rađeno namerno, brojnim redakcijama anonimnih autora kroz istoriju.

Svet je nešto što treba da se osvoji po svaku cenu (God demands it!), ovi što drugo od nas misle da se osveste ili pobiju (bolje pobiju).

Jer ubijanje je zabavno, a plus je i dozvoljeno ako je u Njegovo ime...

Bog vas voli i samilosan je, ali mi ćemo vas kao njegovi odani robovi sve poklati. :zubati

Prosečna psihologija "ljudi od knjige".

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 20:38 

buenos aires je napisao/la:
Svet je nešto što treba da se osvoji po svaku cenu (God demands it!).

Gluposti.

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 22:14 

Mar-kan je napisao/la:
Svet je nešto što treba da se osvoji po svaku cenu (God demands it!).

Gluposti.

Crusades, much? Ili muslimanska Kordoba...

Šta su oni radili tamo, razmenjivali poštanske markice?

Vrh

PostPostano: 03 ruj 2022, 23:22 

Mar-kan je napisao/la:
Gluposti.

Crusades, much? Ili muslimanska Kordoba...

Šta su oni radili tamo, razmenjivali poštanske markice?

Pusti "svjetovne" priče. Držimo se Biblije.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 08:43 

dunno je napisao/la:
Druge vjere imaju veće ili manje sličnosti s kršćanstvom i u većini njih postoje (manje ili više) slična ili ista moralna načela ponašanja među ljudima i prema Bogu. Kršćanstvo je tu po mojoj osobnoj vjeri najsavršenije i najbliže Bogu.

U slučaju nekih težkoća, nesreća, propasti, bolesti ili se obraćaš Bogu ili vršiš samoubojstvo.

Činjenica jest da se većina ljudi okrene religioznosti (bilo kojoj) nakon traumatičnih događaja, to nitko ne spori.

Ali to ni na koji način ne ide u prilog istinitosti religije (bilo koje). Naprotiv.

Ako sotoniste smatramo vjernicima, oni vas nadvisuju...

=))

Ajde dobro. Malo sam iznenađen ter razočaran što su ti aktivni štovatelji glavnog negativca draži od ljudi koji su indiferentni prema cijeloj priči, ali eto. Svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Krivo si me razumio, a ja se možda nisam najbolje izrazio. Bolji ste vi ateisti od sotonista ... Ovo nadvisiti sam mislio u lošem smislu.

Stvar je da kad tad dođu svakome tragični događaji, unatoč prividu sigurnosti, ter mentaliteta kano da će svi živiti vječno. I onda kad ti strada neki drag bližnji ili se ti sam razboliš, budeš skroz uništen, bez nade i nikakav. Znanost može samo odgađat ono neizbježno...

Ne sporim ja da ljudi druge vjere misle da su njihove bolje od moje vjere, ali većina njih nije niti imala priliku da se udubi u moju vjeru pak im ne zamjeram... Također, u drugim vjerama bude jako nelogično da moraš oprostit neprijatelju. A to je na pr. jedan od razloga zašto je kršćanstvo za mene najsavršenije. Doduše, to je nelogično i mnogima koji se smatraju kršćanima...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 13:00 

dunno je napisao/la:

=))

Krivo si me razumio, a ja se možda nisam najbolje izrazio. Bolji ste vi ateisti od sotonista ... Ovo nadvisiti sam mislio u lošem smislu.

Stvar je da kad tad dođu svakome tragični događaji, unatoč prividu sigurnosti, ter mentaliteta kano da će svi živiti vječno. I onda kad ti strada neki drag bližnji ili se ti sam razboliš, budeš skroz uništen, bez nade i nikakav. Znanost može samo odgađat ono neizbježno...

Ne sporim ja da ljudi druge vjere misle da su njihove bolje od moje vjere, ali većina njih nije niti imala priliku da se udubi u moju vjeru pak im ne zamjeram... Također, u drugim vjerama bude jako nelogično da moraš oprostit neprijatelju. A to je na pr. jedan od razloga zašto je kršćanstvo za mene najsavršenije. Doduše, to je nelogično i mnogima koji se smatraju kršćanima...

Jasenonovac je dosta loš PR, glede kršćanskog praštanja... Generalno, na ovim prostorima je rađeno toliko svinjarija sa etničkim predznakom da je bolje da se svi abecednim redom pokriju ušima.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 13:15 

Jasenonovac je dosta loš PR, glede kršćanskog praštanja... Generalno, na ovim prostorima je rađeno toliko svinjarija sa etničkim predznakom da je bolje da se svi abecednim redom pokriju ušima.

Misliš da bi Srbi nama trebali oprostiti što smo kakti imali taj Jasenovac, a mi bi njima trebali oprostiti jerbo su ga većim dielom izmislili samo da nas ocrne? U svakom slučaju, to bi bilo u skladu s kršćanstvom...
Inače, kad smo kod primjera među kršćanima. Je li apostol Juda dobar za PR, ili kad čitaš u Evanđelju kako se apostoli međusobno svađaju koji je od njih prvi? Bit će da nije dovoljno samo se držati kršćaninom da biš to uistinu i bio...

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 13:34 

Burekspinat je napisao/la:
Zasto je u katolickoj crkvi toliko vazno stovanje Djevice Marije da su zbog toga promijenili cak i originalnih 10 Bozijih zapovijedi.
Konkretno mislim na 2. zapovijed iz Biblije.

Prije svega niti na koji način nije došlo di promjena deset Božjih zapovijedi radi štovanja BDM -Presvete Bogorodice.
Ovakvu tvrdnju može izreći ili teški nepoznavatelj katoličke religije ili ekstremno zlonamjerna osoba.
Do Isusa preko BDM, je kredo. U prijevodu za neznalice: štovanje BDM niti na koji način ne mijenja deset Božjih zapovijedi niti Presvetu Bogorodicu stavlja iznad Isusa Krista, prema kojem nas vodi zagovor Majke Božije.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 14:09 

Misliš da bi Srbi nama trebali oprostiti što smo kakti imali taj Jasenovac, a mi bi njima trebali oprostiti jerbo su ga većim dielom izmislili samo da nas ocrne? U svakom slučaju, to bi bilo u skladu s kršćanstvom...
Inače, kad smo kod primjera među kršćanima. Je li apostol Juda dobar za PR, ili kad čitaš u Evanđelju kako se apostoli međusobno svađaju koji je od njih prvi? Bit će da nije dovoljno samo se držati kršćaninom da biš to uistinu i bio...

Mislim da je svoje ljudske (pa i istorijske) manjkavosti u karakteru i postupcima krajnje neumesno pravdati odnosima koje su među sobom imali apostoli. Nemere niže, rođeni...

Bolje da ne ulazimo u dalju polemiku. Kulturni smo ljudi, nema smisla da se vređamo da ceo jedan logor smrti obilato dokumentovan zapravo nije nikad ni postojao.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 15:39 

Zašto Bog treba davati zapovjedi preko proroka, ako čovjek ima ugrađenu savjest? Ne bi li čovjek trebao moći samostalno shvatiti šta jest, a šta nije Božja volja?
Naravno, uz slobodu da se toga pridržava ili ne.

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 15:42 

Harezm je napisao/la:
Zašto Bog treba davati zapovjedi preko proroka, ako čovjek ima ugrađenu savjest? Ne bi li čovjek trebao moći samostalno shvatiti šta jest, a šta nije Božja volja?

Pitaj Adama i Evu :zubati

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 15:53 

Mar-kan je napisao/la:
Harezm je napisao/la:

Pitaj Adama i Evu :zubati

Adam i Eva su zapravo odličan primjer. Navodno stvoreni s božanskom esencijom, pa im je Bog (koji je u njih "ugradio" samog sebe) opet trebao izravno reći šta smiju, a šta ne smiju.
Šta ti je sumerska mitologija... :zubati

Vrh

PostPostano: 04 ruj 2022, 17:01 

Mislim da je svoje ljudske (pa i istorijske) manjkavosti u karakteru i postupcima krajnje neumesno pravdati odnosima koje su među sobom imali apostoli. Nemere niže, rođeni...

Bolje da ne ulazimo u dalju polemiku. Kulturni smo ljudi, nema smisla da se vređamo da ceo jedan logor smrti obilato dokumentovan zapravo nije nikad ni postojao.

Imaš temu o Jasenovcu gdje je izloženo hrpu primjera lažiranih tvrdnji o Jasenovcu. Nitko ne spori o tomu je li postojao. Ali je na pr. za razpravu je li bio bolji ili gori od logora Stajićevo ili od logora za Japance u Americi. Razumiem da se netko pravio lud do 90-ih, ali danas...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 74 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: