|
|
Stranica: 2/6.
|
[ 150 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 15:43 |
|
|
vidiovo je napisao/la: Stvaranje ljudi u 7 dana @Ceha je teško jer imamo te dinosaurse koji su stari milionima godina. Ne možeš uklopiti 7 dana stvaranje ljudi i evoluciju koja govori da čovjek nije stvoren nego je nastao putem evolucije. Ne razumijem kako možeš reći da se poklapa. Razumijem @Svarog, ali ako gledaš nastanak svega ima sve objašnjeno kako bi moglo nastati bez da Bog ili neko interveniše. Dakle kako je sve moglo nastati prirodnim putem Gdje sam ja rekao da je čovjek stvoren u 7 dana? Rekao sam da dane iz Nastanka treba prevesti kao razdoblja. A što se stvaranja tiče, svatko od nas je stvoren. Stvoren si ti, stvoren sam i ja. Evolucija je teorija koja objašnjava (ili barem pokušava objasniti) slijed stvaranja. Dakle, svako živo biće ima majku i oca, i nijedno nije identično drugom. Nakon nekog razdoblja se nakupe razlike, pa nastaje nova vrsta (ovo je jako pojednostavljeno). Međutim, to ne znači da nijedno od tih bića nije stvorio Bog. Shvaćaš? Bog ne mora izravno utjecati na bilo što. A i da utječe, zašto bi to nama bilo očito? Npr. svemoguće biće može poslati meteor da pobije dinosaure, ne mora ih ubijat jednog po jednog. Ne znam, meni je slika boga kao programera sasvim dobra. @Markan, sve je slikovito do neke mjere. Npr. zapovjed ne ubij postoji s razlogom, ali to ne znači da se to neće dogoditi npr. u samobrani. Evolucija kao teorija nije blesava. Pogledaj pse. Od jednog vukolikog pretka si dobio poprilično veliku zbirku vrsta od kojih se neke niti ne mogu križati međusobno u prirodi (npr. Čiuvava i divovska danska doga ). Ajmo još jednom, evolucija ne isključuje boga. Evolucija govori kako je nešto stvoreno, a vjera objašnjava zašto.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:08 |
|
|
vezista je napisao/la: joe enter je napisao/la: Tema bi trebalo da se zove "Ateizam ili Deizam" zato što bi imalo smisla , jer i sam pojam teizam je suštnski religijaski pojam , a svi znamo vrlo dobro da je religija lažna da lažnija ne može biti. Onaj koji veruje u Hrista i onaj koji veruje u šaputanje arhanđela Gavrila u uho Muhamedu blago rečeno ima problem , i zato je sa takvima neophodno izbeći razgovor o tvorcu i njegovm filozofskom poreklu. Upravo tako, međutim, kako diskutirati kad u startu "sortiraš" vjernike u psihopate. Dakle, nije stvar u ateizmu ili teizmu ili "deizmu", što da ne i to "deizmu", ako ćemo se bolje razumjeti i studioznije diskutirati, nego je stvar u tvom osobnom animozitetu prema teizmu -vjeri, koji je posljedica ne tvojih sjajnih naučnih ostvarenja na polju nauke, tehnike, kozmologije ili biologije, nego dubokih frustracija koje vucaraš za sobom kao kakav otrcani kufer, kojeg ti je žao baciti iz samo tebi znanih razloga. Pa ne sortiram ih ja već su sami sebe sortirali i postavili sebe među psihopate. Ti isti vernici ne bi nikad razgovarali o tvorcu i filozifiji po pitanju nastanka svega živog i neživog sa ljudima koji veruju u vampire ili babarogu jer bi mislili da su psihopate. Ja takođe nikad ne bi razgovarao sa čovekom o filozofiji i mogućem tvorcu koji je sinoć imao bliski susret(duhovni) sa Vjedogonjom i Babarogom. Po zakonu verovatnoće je uskrsnuće i šaputanje arhanglela Gavrila Muhmaedu u uho jednaka postojanju babaroge i vjedogonje , dakle nikakva. Ali problem je relikt iuz prošlosti te zablude o Isusu i Muhamedu i njegova nakaradne doktrina koja ucenjuje ljude za razliku od babaroge i vjedogonje koji nikad ne bi pomislili da vele za nevernike da idu u pakao. Takođe je problem masovnost , jer vernici mi.sle ako je nešto masovno onda je i tačno , e pa nije i istorija je to dokazala jer je nekad masovno bio popularan i Zeus i Perun i vrlo realno da su postojali za vernike kao što danas veruju ljudi u uskrsnuće , ali eto kao što vidimo masovnost ništa ne znači po pitanju zablude.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:20 |
|
|
vezista je napisao/la: Religija je u biti duboko osobna stvar, jednako kao i ateizam i raditi na ovakvoj temi toliko pristrasno i konačno uvrijedljivo ("religija je lažna da lažnija ne može biti" ili osobe koje vjeruju "imaju problem") je krajnje bezobrazno, osino i za svaku osudu. Da sam moderator od mene bi dobio ozbiljnu opomenu, jer nisi prostačio- taman bi još to trebalo, ali si napisao post nedostojan kulturnog i čovjeka sposobnog za dijalog. Pa ako je privatna stvar zašto je hrišćanstvo i islam tako javno i zašto se propoveda i propagira već 2000 godina i ima veliki uticaj?? , pa upravo zato što religija NIJE PRIVATNA STVAR već se 2000 godina nameće , nekada vatrom i mačem , a danas jeftinom propagandom za idiote. Jel bi ti vodio dijalog sa čovekom koji veruje u karakondžule?? , i ne samo da veruje nego nonn-stop on i njegovi vernici trube kakol su karakondžuule jedine prave i da svi ostali su manje vredni , i onda ti trebaš da vodiš dijalog , i ako mu kažeš da je verovanje u karakondžule laž i glupost on će se uvrediti i zvati maoderatora upomoć. Nemoj da se ljutiš brate , i ti si isti kao i ja , samo što si zadržao jednu glupost i laž u koju veruješ , a ja nisam nijednu.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:26 |
|
|
Ceha je napisao/la: vidiovo je napisao/la: Stvaranje ljudi u 7 dana @Ceha je teško jer imamo te dinosaurse koji su stari milionima godina. Ne možeš uklopiti 7 dana stvaranje ljudi i evoluciju koja govori da čovjek nije stvoren nego je nastao putem evolucije. Ne razumijem kako možeš reći da se poklapa. Razumijem @Svarog, ali ako gledaš nastanak svega ima sve objašnjeno kako bi moglo nastati bez da Bog ili neko interveniše. Dakle kako je sve moglo nastati prirodnim putem Gdje sam ja rekao da je čovjek stvoren u 7 dana? Rekao sam da dane iz Nastanka treba prevesti kao razdoblja. A što se stvaranja tiče, svatko od nas je stvoren. Stvoren si ti, stvoren sam i ja. Evolucija je teorija koja objašnjava (ili barem pokušava objasniti) slijed stvaranja. Dakle, svako živo biće ima majku i oca, i nijedno nije identično drugom. Nakon nekog razdoblja se nakupe razlike, pa nastaje nova vrsta (ovo je jako pojednostavljeno). Međutim, to ne znači da nijedno od tih bića nije stvorio Bog. Shvaćaš? Bog ne mora izravno utjecati na bilo što. A i da utječe, zašto bi to nama bilo očito? Npr. svemoguće biće može poslati meteor da pobije dinosaure, ne mora ih ubijat jednog po jednog. Ne znam, meni je slika boga kao programera sasvim dobra. @Markan, sve je slikovito do neke mjere. Npr. zapovjed ne ubij postoji s razlogom, ali to ne znači da se to neće dogoditi npr. u samobrani. Evolucija kao teorija nije blesava. Pogledaj pse. Od jednog vukolikog pretka si dobio poprilično veliku zbirku vrsta od kojih se neke niti ne mogu križati međusobno u prirodi (npr. Čiuvava i divovska danska doga ). Ajmo još jednom, evolucija ne isključuje boga. Evolucija govori kako je nešto stvoreno, a vjera objašnjava zašto. Evolucija ne pokušava objaniti sled stvaranja , i niti govori kako je nešto stvoreno , već govori o živim bićima koja se reporodukuju i ujedno menjaju pod uticajem prirodne ili veštačke selekcije. Stvaranje nema veze sa evolucijom i ona se time ne bavi.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:30 |
|
|
joe enter je napisao/la: Evolucija ne pokušava objaniti sled stvaranja , i niti govori kako je nešto stvoreno , već govori o živim bićima koja se reporodukuju i ujedno menjaju pod uticajem prirodne ili veštačke selekcije. Stvaranje nema veze sa evolucijom i ona se time ne bavi. Pogriješio si Joe. Da li je svako novo biće stvoreno u trenutku kada se spoje jajna stanica i spermić? Da li to stvaranje reprodukcija? Evolucija govori kako se mijenja stvaranje svake nove indivudue i grupe njih (dakle vrste) kroz vrijeme.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:35 |
|
|
Ceha je napisao/la: joe enter je napisao/la: Evolucija ne pokušava objaniti sled stvaranja , i niti govori kako je nešto stvoreno , već govori o živim bićima koja se reporodukuju i ujedno menjaju pod uticajem prirodne ili veštačke selekcije. Stvaranje nema veze sa evolucijom i ona se time ne bavi. Pogriješio si Joe. Da li je svako novo biće stvoreno u trenutku kada se spoje jajna stanica i spermić? Da li to stvaranje reprodukcija? Evolucija govori kako se mijenja stvaranje svake nove indivudue i grupe njih (dakle vrste) kroz vrijeme. Nije stvoreno novo biće jajašcem i spermićima nego je repordukovano , od takođe reprodukovanih bića sa takođe jajašcima i spermićima. Stvaranje je apstraktni pojam i njega se ne može koristiti u naučnom smislu.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:38 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ceha je napisao/la: Pogriješio si Joe. Da li je svako novo biće stvoreno u trenutku kada se spoje jajna stanica i spermić? Da li to stvaranje reprodukcija? Evolucija govori kako se mijenja stvaranje svake nove indivudue i grupe njih (dakle vrste) kroz vrijeme. Nije stvoreno novo biće jajašcem i spermićima nego je repordukovano , od takođe reprodukovanih bića sa takođe jajašcima i spermićima. Stvaranje je apstraktni pojam i njega se ne može koristiti u naučnom smislu. Oprosti, riječ "reprodukovano" ne postoji u hrvatskom jeziku i iskreno ne znam što točno znači. Hrvatski koristi stvaranje. Imaš li možda sinonim koji bi objasnio riječ ? Novo biće je nastalo spajanjem jajašca i spermića? Opet vrijedi riječ stvoreno.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:42 |
|
|
Ceha je napisao/la: joe enter je napisao/la: Nije stvoreno novo biće jajašcem i spermićima nego je repordukovano , od takođe reprodukovanih bića sa takođe jajašcima i spermićima. Stvaranje je apstraktni pojam i njega se ne može koristiti u naučnom smislu. Oprosti, riječ "reprodukovano" ne postoji u hrvatskom jeziku i iskreno ne znam što točno znači. Hrvatski koristi stvaranje. Imaš li možda sinonim koji bi objasnio riječ ? Novo biće je nastalo spajanjem jajašca i spermića? Opet vrijedi riječ stvoreno. Ceha druže , zatvori prozor ubi te propuh iliit srpska promaja iliti bošnjačka promaha. Reprodukcija postoji u hrvatskom jeziku , a njen prevod je RAZMNOŽAVANJE koji je takođe hrvatski izraz. Reč stvaranje je srpsko-hrvatski pandan reči kreacija.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:45 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ceha druže , zatvori prozor ubi te propuh iliit srpska promaja iliti bošnjačka promaha. Reprodukcija postoji u hrvatskom jeziku , a njen prevod je RAZMNOŽAVANJE koji je takođe hrvatski izraz. Reč stvaranje je srpsko-hrvatski pandan reči kreacija. Reprodukcija postoji i njen prijevod je jasan, međutim ne postoji riječ reprodukovano. Ne možeš reći za novo biće da je "razmnoženo". Shvaćaš Joe? To nije pasivan pridjev. Nešto se može razmnožavat, no biti razmnoženo... Zamisli si rečenicu, novorazmnoženi mladunac medvjeda Mogao bi biti novorođeni. No svejedno, ništa od toga ne opisuje trenutak stvaranja tog medvjeda, odnosno oplodnju jajne stanice.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:51 |
|
|
Ceha je napisao/la: joe enter je napisao/la: Ceha druže , zatvori prozor ubi te propuh iliit srpska promaja iliti bošnjačka promaha. Reprodukcija postoji u hrvatskom jeziku , a njen prevod je RAZMNOŽAVANJE koji je takođe hrvatski izraz. Reč stvaranje je srpsko-hrvatski pandan reči kreacija. Reprodukcija postoji i njen prijevod je jasan, međutim ne postoji riječ reprodukovano. Ne možeš reći za novo biće da je "razmnoženo". Shvaćaš Joe? Jezičke kerefeke ovde nisu tema. Čovek je plod razmnožavanja , tj.čovek u obliku muškarca i čovek u obliku žene kad spoje svoje organe za reprodukciju uf pardon ograne za razmonožavanje dogodi se uglavnom reprodukcija iliiti razmnožavanje čoveka.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 17:56 |
|
|
joe enter je napisao/la: Jezičke kerefeke ovde nisu tema. Čovek je plod razmnožavanja , tj.čovek u obliku muškarca i čovek u obliku žene kad spoje svoje organe za reprodukciju uf pardon ograne za razmonožavanje dogodi se uglavnom reprodukcija iliiti razmnožavanje čoveka. Nisu, ali su svejedno bitne. Dakle, prilikom razmnožavanja se stvara novo biće. To je trenutak stvaranja. I to je cijela poanta. Evolucija se bavi grupama jedinki i proučavanjem prijenosa gena s jednih na druge. Evolucija u sebi ima vjerojatnost, npr. da će ti djeca imati plave ili smeđe oči. Religija podučava da je ta vjerojatnost dio "većeg plana", odnosno stvaranja. U čemu je problem? Komotno mi možemo preći i na kvantnu mehaniku koja podučava da ništa nije stvoreno, već se iznova stvara, odnosno da ništa ni ne postoji dok ga nešto ne opazi? I onda imaš konačnog Opažača ili stvoritelja Joe, si ti završio kakvu srednju? Nejde ti filozofija
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 18:16 |
|
|
Ceha je napisao/la: joe enter je napisao/la: Jezičke kerefeke ovde nisu tema. Čovek je plod razmnožavanja , tj.čovek u obliku muškarca i čovek u obliku žene kad spoje svoje organe za reprodukciju uf pardon ograne za razmonožavanje dogodi se uglavnom reprodukcija iliiti razmnožavanje čoveka. Nisu, ali su svejedno bitne. Dakle, prilikom razmnožavanja se stvara novo biće. To je trenutak stvaranja. I to je cijela poanta. Evolucija se bavi grupama jedinki i proučavanjem prijenosa gena s jednih na druge. Evolucija u sebi ima vjerojatnost, npr. da će ti djeca imati plave ili smeđe oči. Religija podučava da je ta vjerojatnost dio "većeg plana", odnosno stvaranja. U čemu je problem? Komotno mi možemo preći i na kvantnu mehaniku koja podučava da ništa nije stvoreno, već se iznova stvara, odnosno da ništa ni ne postoji dok ga nešto ne opazi? I onda imaš konačnog Opažača ili stvoritelja Joe, si ti završio kakvu srednju? Nejde ti filozofija A jesi tvrdoglav u p.m. Ne stvara se novo biće jer ljudi tj.primati već postoje , dakle samo se bića koja postoje razmnožavaju , a stvaranje kao pojam je nešto sasvim drugo i nema veze sa evolucijom i reprodukcijom. Jesi čestitao Severini i njenom bivšem momku Milanu na "stvaranju deteta" , i jesi pročiitao naslov "Severina stvorila dete sa svojim Milanom". Stvaranje kao pojam se može koristiti samo u smislu stvaranja prvog života(amebe,..) pa bio to bog ili je sve spontano potpuno je svejedno koji je uzrok , a amebe su se razmnožavale normalno. I kroz taj dugi proces je preko ameba do sisara i primata uz prirodnu selekticiju i mutacije se došlo do čoveka , naravno razmnožavanjem.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 18:32 |
|
|
joe enter je napisao/la: A jesi tvrdoglav u p.m.
Naravno da jesam, ali to nije negativno dok se raspravlja argumentima. joe enter je napisao/la: Ne stvara se novo biće jer ljudi tj.primati već postoje , dakle samo se bića koja postoje razmnožavaju , a stvaranje kao pojam je nešto sasvim drugo i nema veze sa evolucijom i reprodukcijom.
Ne. Ti pričaš o stvaranju nove vrste, a ne pojedinca. U hrvatskom jeziku imaš riječ začeće. Imaš čak i ljude koji slave i to. Začeli su novi život. joe enter je napisao/la: Jesi čestitao Severini i njenom bivšem momku Milanu na "stvaranju deteta" , i jesi pročiitao naslov "Severina stvorila dete sa svojim Milanom".
Obično se čestita porod, a ne začeće. No imaš i takvih ljudi. joe enter je napisao/la: Stvaranje kao pojam se može koristiti samo u smislu stvaranja prvog života(amebe,..) pa bio to bog ili je sve spontano potpuno je svejedno koji je uzrok , a amebe su se razmnožavale normalno.
Ameba nije prvi život, imaš prije toga još gro stvari (DNA, RNA, bjelančevine...). Brkaš stvari. Inače, samo stvaranje nema veze samo sa životom, riječ označava novi početak. Npr. naslikao si novu sliku. Stvorio si novu sliku. Ili je neko izrezbario/stvorio novi kip. Jako je bitno da se precizira o čemu se raspravlja. joe enter je napisao/la: I kroz taj dugi proces je preko ameba do sisara i primata uz prirodnu selekticiju i mutacije se došlo do čoveka , naravno razmnožavanjem. Nove jedinke se stvaraju razmnožavanjem, iako imaš i priče o diobi/kloniranju kod raznoraznih bakterija, kao i drugim oblicima razmjena genetskog materijala. Razumiješ razliku ? Stvara se svaki pojedinac, bog je stvorio i mene i tebe, a preko pojedinaca se stvaraju i cijele vrste.. Evolucija samo objašnjava način na koji su novi pojedinci stvoreni.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 18:51 |
|
|
Ceha , a da mi ti malo pošašoljiš mudašca ne bi li mi se digo ogran za "stvaranje" i odem kod neke žennetine da stvaramo dete. Jako je bitno da se precizira šta se govori i kako se nešto karakteriše i označava , a ti očigledno jer si zadojen bollešću zvana religija hoćeš umetnuti pojam stvaranje pri jebačini i reprodukciji. Bog je rekao "Množite se" a ne "Stavarajte se".
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 19:00 |
|
|
Ceha je napisao/la: @Markan, sve je slikovito do neke mjere.
U Bibliji je veoma jasno naznačeno koji spisi su pisani "simboličkim" jezikom.Nema tu velike filozofije. Problem je u tome što ljudi vole grijeh.Ako netko hoće da živi u grijehu i da konzumira grijeh, onda taj netko mora da ima zabludu kojom će da umiruje svoju savjest (osim onima kojima je savjest otupila). Zato je zabluda intelektualna potreba grešnog čovjeka!I zato je potrebna npr. teorija evolucije, da se sve može relativizirati, da se može isključiti Stvoritelj, da se ljudi dovedu u zabludu i da se mogu prodavati ljudima muda pod bubrege. Zato imamo milijun+ slikovitih i alegorijskih tumačenja i izvrćanja Biblije u sasvim jasnim stvarima.Jedna od tih stvari jeste da je Bog stvorio svijet za 7 dana.To sam već obrazložio par puta na forumu.Sav živi svijet je stvoren po vrstama svojim itd itd. Znanost (poštena) je tu samo da potvrdi ono što stoji u Božjem otkrivenju koje nam je dato u Svetom pismu. Ceha je napisao/la: Npr. zapovjed ne ubij postoji s razlogom, ali to ne znači da se to neće dogoditi npar. u samobrani. Originalno piše - Ne počini zločin ubojstva! Ceha je napisao/la: Evolucija kao teorija nije blesava. Pogledaj pse. Od jednog vukolikog pretka si dobio poprilično veliku zbirku vrsta od kojih se neke niti ne mogu križati međusobno u prirodi (npr. Čiuvava i divovska danska doga ). Ajmo još jednom, evolucija ne isključuje boga. Evolucija govori kako je nešto stvoreno, a vjera objašnjava zašto. Slažem se.Govorimo o varijacijama unutar jedne vrste.Od vuka nije nastala žaba. Zvanična evolucija isključuje Boga, a tzv. teistička evolucija je još veća budalaština od same evolucije.Hoću reći to da interpretacija podataka i činjenica iz prirode, kako ih čini zvanična teorija evolucije, generalno nije točna.Da sad ne detaljišemo oko svega, pojam evolucije je poširok. To se može uvjeriti svaki pošten "istraživač", kada ozbiljno krene da proučava takve teme.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 20:24 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ceha , a da mi ti malo pošašoljiš mudašca ne bi li mi se digo ogran za "stvaranje" i odem kod neke žennetine da stvaramo dete. Jako je bitno da se precizira šta se govori i kako se nešto karakteriše i označava , a ti očigledno jer si zadojen bollešću zvana religija hoćeš umetnuti pojam stvaranje pri jebačini i reprodukciji. Bog je rekao "Množite se" a ne "Stavarajte se". Ali novo dijete nije izmoženo nego začeto ili stvoreno @Markan, evolucija ne isključuje Boga, fino sam ti gore napisao. U 600 milijuna godina granice vrsta se mijenjaju, to je neka poanta svega... Pa pogledaj jezike. Staroengleski je bio puno sličniji njemačkima nego ovaj sad.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 07 lis 2016, 20:47 |
|
|
Ceha je napisao/la: @Markan, evolucija ne isključuje Boga, fino sam ti gore napisao. U 600 milijuna godina granice vrsta se mijenjaju, to je neka poanta svega... Pa pogledaj jezike. Staroengleski je bio puno sličniji njemačkima nego ovaj sad. Znanstvenim metodama ne može se dokazati ni evolucija ni stvaranje. Eksperimentalno se ne može dokazati podrijetlo svijeta ni po jednoj teoriji.Nitko od ljudi nije promatrao ni tijek evolucije, niti čin stvaranja.Pošto se ne mogu znanstveno dokazati, moramo testirati koji je koncept vjerojatniji, tj. koji se bolje uklapa u činjenice iz prirode koje se mogu testirati odnosno interpretacija tih činjenica što sam gore napisao... Dakle imamo "pretpostavke" evolucije: Živa bića: Razvila se iz nežive materije Život je nastao: Spontano Redoslijed: Prvo su nastali jednostavni, pa složeniji organizmi.Od životinja evolucijskim razvojem nastao je čovjek Trajanje: Evolucija traje milijardama godina Zakoni: Sve se dogodilo po prirodnim zakonima kakvi su i danas, bez natprirodnog djelovanja "pretpostavke" stvaranja: Živa bića: Sve je stvorio Bog Život je nastao: Spontano Namjerom Boga Redoslijed: Sva živa bića stvorena su istovremeno po svojim vrstama.Savršeni čovjek je degradirao do životinjskih osobina Trajanje: Svijet je stvoren prije oko 6000 godina Zakoni: Bog je pri stvaranju uspostavio današnje zakone.Prirodni zakoni mijenjani su prilikom pada u grijeh i Potopa. Gdje vidiš similarnost evolucije i stvaranja?
|
|
Vrh |
|
|
s one strane dinare
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 06:01 |
|
|
ja ne znam @markan jesi ti svjestan da se danas broj katolika koji vjeruju da je sve stvoreno u tjedan dana prije 6 tisuća godina mjeri u promilima.. škola, internet, tv, razne tiskovine.. pa nije valjda da nas svi lažu
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 12:45 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ceha je napisao/la: @Markan, evolucija ne isključuje Boga, fino sam ti gore napisao. U 600 milijuna godina granice vrsta se mijenjaju, to je neka poanta svega... Pa pogledaj jezike. Staroengleski je bio puno sličniji njemačkima nego ovaj sad. Znanstvenim metodama ne može se dokazati ni evolucija ni stvaranje. Eksperimentalno se ne može dokazati podrijetlo svijeta ni po jednoj teoriji.Nitko od ljudi nije promatrao ni tijek evolucije, niti čin stvaranja.Pošto se ne mogu znanstveno dokazati, moramo testirati koji je koncept vjerojatniji, tj. koji se bolje uklapa u činjenice iz prirode koje se mogu testirati odnosno interpretacija tih činjenica što sam gore napisao... Dakle imamo "pretpostavke" evolucije: Živa bića: Razvila se iz nežive materije Život je nastao: Spontano Redoslijed: Prvo su nastali jednostavni, pa složeniji organizmi.Od životinja evolucijskim razvojem nastao je čovjek Trajanje: Evolucija traje milijardama godina Zakoni: Sve se dogodilo po prirodnim zakonima kakvi su i danas, bez natprirodnog djelovanja "pretpostavke" stvaranja: Živa bića: Sve je stvorio Bog Život je nastao: Spontano Namjerom Boga Redoslijed: Sva živa bića stvorena su istovremeno po svojim vrstama.Savršeni čovjek je degradirao do životinjskih osobina Trajanje: Svijet je stvoren prije oko 6000 godina Zakoni: Bog je pri stvaranju uspostavio današnje zakone.Prirodni zakoni mijenjani su prilikom pada u grijeh i Potopa. Gdje vidiš similarnost evolucije i stvaranja? Postavke su ti krive. Prvo, KC ne tvrdi da je svijet stvoren prije 6k godina. Drugo, priča u Postanku govori da je čovjek stvoren od gline, dakle nežive materije. Treće, KC ne zastupa teoriju "nepromijenjivosti" vrsta (uzmi primjer ljudi, pa i ti sam si bar malo različit od svojih predaka),, niti se dislovno drži priče o potopu. Ono što evolucija naziva vjerojatnošću i spontanošću, za vjernika je djelo božje. Osobno mislim da je bogu dosta postaviti zakon, da mu nije nužno djelovanje per se, iako to (kao što vidimo u bibliji) nije nemoguće. Si čitao Ilyus i Olymp od Simmonsa? U njemu imaš zanimljivo objašnjenje borilačkih mogućnosti Ahileja. Majka mu je postavila kvantnu vjerojatnost svih mogućih smrti (osim Parisove strelice ) na 0.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 12:56 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Ceha je napisao/la: Drugo, priča u Postanku govori da je čovjek stvoren od gline, dakle nežive materije.
To tvrde i darwinisti. Samo umjesto Boga u tu neživu materiju spucao grom, ili što već.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 16:36 |
|
|
BBC je napisao/la: Ceha je napisao/la: Drugo, priča u Postanku govori da je čovjek stvoren od gline, dakle nežive materije.
To tvrde i darwinisti. Samo umjesto Boga u tu neživu materiju spucao grom, ili što već. Da, u tom i je poanta. Ti možeš reć da je bog sredio taj grom. Samo evolucija per se ne bi trebala biti ateistička.
|
|
Vrh |
|
|
BarackObama
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 16:44 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2014, 19:26 Postovi: 848 Lokacija: Hrvatska Republika Herceg-Bosna
|
Ateizam, agnosticizam i skepticizam uvijek i uvijek iznad židovskih bajki (religije). Zdrava kritika je potrebna homo sapiensu.
_________________ Najljepše ga je sam sebi popušit. Pogotovo ako si crnac pa ti je dovoljno dug. Štrcni sebi u vlastito grlo i najedi se.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 18:44 |
|
|
Ceha je napisao/la: Postavke su ti krive. Prvo, KC ne tvrdi da je svijet stvoren prije 6k godina.
Postavke su u redu.Biblija tvrdi da je svijet stvoren prije cca 6k godina.KC to ne negira. Ceha je napisao/la: Drugo, priča u Postanku govori da je čovjek stvoren od gline, dakle nežive materije. Treće, KC ne zastupa teoriju "nepromijenjivosti" vrsta (uzmi primjer ljudi, pa i ti sam si bar malo različit od svojih predaka),, niti se dislovno drži priče o potopu. Daj citat iz Biblije gdje piše da je čovjek stvoren od nežive materije. Istom logikom, ja mogu tvrditi da u Psalmima piše da nema Boga. Ceha je napisao/la: Si čitao Ilyus i Olymp od Simmonsa? U njemu imaš zanimljivo objašnjenje borilačkih mogućnosti Ahileja. Majka mu je postavila kvantnu vjerojatnost svih mogućih smrti (osim Parisove strelice ) na 0. Na kraju je Ahilej ipak pognojio zemlju jer mu je majka povezana sa demonima, makar i fiktivno....Nema spasa od smrti bez Krista.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 18:53 |
|
|
Ja sam prvo bio ateist ali sam po klasičnoj navici imao tzv.poštovanje spram svih religija , ali proučavanjem istorije religije a naročito istorije ovdašnjih naroda i prostora postao sam gorljivi antiteist , tj.mislim da su ove bliskoistočne religije najveće zlo i svim segmentima svoje priče i doktrine , i mislim da je to predak svakog fašizma. Svaka bogomolja sa ovih prostora a pogotovo u BiH je spomenik zločinu i mržnji i okupaciji. Svi svećenici,sveštenici i hodže je gomila ološa koja je svesno pristala biti ološ čim su dobili čvarke jer direktno i indirektno učestvuje u staroj tradiciji ovih prostora stvaranja mržnje i planiranja zločina. Neko kad vidi crnu mačku se prekrstti ili ide 2 koraka unatrag zbog uroka , a ja kad prođem pored crkve pljunem , i to onaj duvanski silikon izbacim iz pluća iz sve snage.
|
|
Vrh |
|
|
BarackObama
|
Naslov: Re: Ateizam ili religija? Postano: 08 lis 2016, 22:04 |
|
Pridružen/a: 15 pro 2014, 19:26 Postovi: 848 Lokacija: Hrvatska Republika Herceg-Bosna
|
Joe Enter ti si moj čovjek. Bravo na mudrosti. Ja bih porušio sve vjerske objekte, ostavio njih 1000 na čitavoj Zemlji radi arhitektonsko-povijesne vrijednosti. Religiju zabranio. Eto iako sam desničar i nacionalist u nekim se stvarima slažem s Karlom Marxom i uvijek ću se slagati. Crkva je uništila hrvatski narod i to je sramota. Nikad im oprostit neću.
_________________ Najljepše ga je sam sebi popušit. Pogotovo ako si crnac pa ti je dovoljno dug. Štrcni sebi u vlastito grlo i najedi se.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|