|
|
Stranica: 33/36.
|
[ 892 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 05:33 |
|
|
Harezm je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: A što ti misliš da je to sabor? Ako Bog postoji, složit ćeš se da ljudi nemaju pravo glasa.
Bog koji stvara svemir sa određenim zakonitostima mora i sam biti prožet tim istim zakonitostima. Koncept pravde je uvijek podrazumijevao proporcionalnost kazne sa izvršenim zlodjelom. Tako da Bog koji sudi van pravila koja je sam uspostavio je u kontradikciji. Što je sa svim onima čudima koja su zapisana u Starom zavjetu, a pogotovo u Novom? Je li tu Bog poštivao te neke svoje određene zakonitosti ili ne? Kano prvo, imamo mi još puno prirodnih zakonitosti za odkriti, a kano drugo i u starom i u novom zavjetu najvažnije zapovjedi su da Ljubiš Boga, a odmah uz nju da ljubiš bližnjega svoga. Također uz sve to bitna je vjera. Tako da, koliko ja shvaćam zakon ljubavi i vjere su glavni zakoni. Kad bi Isus liečio ljude, razlog zašto ih je liečio je bio zato što ih je volio, a druga stvar zato što su ti ljudi pokazali vjeru u njega. ,,Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ‘Izčupaj se s korienom i presadi se u more!’ I on bi vas poslušao.“ (Lk 17, 6).
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 06:16 |
|
|
Dane se okrenuo vjeri. Neka
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 08:29 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
On bi vas pokatoličio. Eto vam jarana.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 17:56 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Svatko će na neki zločin gledat s više ili manje opravdanja ili razumievanja. Tko je taj nezavisni koji će znati prosuditi što je pravedna kazna za neki zločin? Ako kao aksiom uzmemo da kazna mora biti razmjerna zločinu da bi bila pravedna, onda vječna kazna za vremenski ograničene zločine po definiciji ne može biti pravedna. O tome govorimo, a ne tko će prosuditi što je pravedna kazna za konkretan zločin, to je skroz druga tema. Uostalom, uzmi u obzir da ovdje većinom govorimo o "zločinima", a ne o pravim zločinima. Naša Kvačica je napisao/la: A što ti misliš da je to sabor? Ako Bog postoji, složit ćeš se da ljudi nemaju pravo glasa.
Slažem se. Božje je da odredi vječni pakao kao pravednu kaznu za tinejdžera koji na ispovijedi zataji točan broj snošaja i umre, moje je da takvu ideju smatram smiješnom i tragikomičnom. zaba1111 je napisao/la: Međutim Bog sudi u punoj spoznaji koju mi nemamo, tako da zašto je netko slab, zašto nema snage da se odupre, zašto ne zna da čini grijeh...su pitanja na koje mi ne možemo odgovoriti niti na taj način suditi. Jer ako je netko genetski slab, takav je stvoren ili ako je nepodučen, on zapravo i nije kriv.
To je modernistička teologija. Sasvim legitimno iz današnje perspektive, no tradicionalni katolički nauk je puno precizniji, jasniji i brutalniji oko ovih stvari.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:22 |
|
|
dunno je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: A što ti misliš da je to sabor? Ako Bog postoji, složit ćeš se da ljudi nemaju pravo glasa.
Slažem se. Božje je da odredi vječni pakao kao pravednu kaznu za tinejdžera koji na ispovijedi zataji točan broj snošaja i umre, moje je da takvu ideju smatram smiješnom i tragikomičnom. Apsolutno imaš pravo protestirati, zato ti je i data slobodna volja.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:27 |
|
|
Hoćeš da ti ja dam pravo da se ne slažeš samnom sat vremena, a kad tih sat vremena istekne, ako ne promjeniš mišljenje onda ću te polomit tako da ćeš do kraja života bit biljka?
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:33 |
|
|
Citat: To je modernistička teologija. Sasvim legitimno iz današnje perspektive, no tradicionalni katolički nauk je puno precizniji, jasniji i brutalniji oko ovih stvari. I o tome smo već govorili. To ti jedan od znakova božjeg postojanja. Jer Isusov nauk je jedan, ali je svijest ljudi promjenjljiva. Temelj Isusovog nauka nije kazna, nego savjest. Dakle tako nešto genijalno nije moglo biti shvaćeno do današnjih dana, a kamoli osmišljeno, a to ti govori da je izvor tako genijalnih ideja božanski. Razumom treba tražiti Boga, ko je to u stanju. Ko nije postoje drugi načini. Zato se teološki pristup mijenjao u skladu sa vremenom i intelektualnim mogućnostima naroda. Nekad je zastrašivanje bio jedini mogući način. Osnovna poruka evanđelja je uvijek ista, a to je život, u kvalitativnom i kvantitavnom smislu.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:34 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: On ide na logiku kako Bog nije pravedan, odnosno savršen, tj ne postoji. O tome smo već puno puta pisali, tada su protivnici oprosta govorili kako to nije pravedno jer počinitelj nedjela mora biti kažnjen. Međutim Bog sudi u punoj spoznaji koju mi nemamo, tako da zašto je netko slab, zašto nema snage da se odupre, zašto ne zna da čini grijeh...su pitanja na koje mi ne možemo odgovoriti niti na taj način suditi. Jer ako je netko genetski slab, takav je stvoren ili ako je nepodučen, on zapravo i nije kriv. S druge strane, trebamo li mi na zemlji suditi, odnosno propisivati kazne prevedeno prema dostupnim nam činjenicama, naravno da trebamo. Ali ne zato da se naplati krvarina kao u Muslimana i ostalih primitivnih ideologija, nego zato da se grešnika spriječi da čini zlo, tj da mu se tako pomogne, jer tada zatvor nije kazna nego pomoć da se spriječi zlo i da se grešnik preodgoji. Znači 20 godina ćeš ti meni na robiju iz ljubavi Ima i u tome nešto. Bog uzima u obzir sposobnosti ljudi kad nekog ocjenjuje. T.j. traži više od onog kome je dao više darova (talenata) t.j. sposobnosti. „Kome je god mnogo dano, od njega će se mnogo izkati. Kome je mnogo povjereno, više će se od njega iskati.“ (Lk 12,48) Sve je super, samo kad netko iskoristi te sposobnosti da zaključi da nema nikakvog racionalnog razloga da uopće vjeruje u njegovo postojanje, onda ga nagradi vječnom mukom i pečenjem.
_________________ 5. avgust 1995. - Dan ujedinjenja Srbijanaca i Srba iz regiona.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:34 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Hoćeš da ti ja dam pravo da se ne slažeš samnom sat vremena, a kad tih sat vremena istekne, ako ne promjeniš mišljenje onda ću te polomit tako da ćeš do kraja života bit biljka? Neću.
1062 of 2558 - 41.52%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:36 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Primarijus je napisao/la: Hoćeš da ti ja dam pravo da se ne slažeš samnom sat vremena, a kad tih sat vremena istekne, ako ne promjeniš mišljenje onda ću te polomit tako da ćeš do kraja života bit biljka? Neću. U redu, vidiš kako sam ja dobar i dajem ljudima izbor u vezi sudjelovanja u igrici koju sam smislio, a koju oni nisu tražili.
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:36 |
|
|
@Primaijus Nije istina. Opsesivna potreba da se iznose tvrdnje o stvarima o kojima se ne zna dovoljno. To mi je neshvatljivo.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:38 |
|
|
Što nije istina i na koje stvari misliš. Ako ne želiš raspravljat argumentirano zaobiđi me.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:38 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Neću. U redu, vidiš kako sam ja dobar i dajem ljudima izbor u vezi sudjelovanja u igrici koju sam smislio, a koju oni nisu tražili. Ti nisi bog, tako da i nije toliko važno što kažeš.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:40 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Primarijus je napisao/la: U redu, vidiš kako sam ja dobar i dajem ljudima izbor u vezi sudjelovanja u igrici koju sam smislio, a koju oni nisu tražili.
Ti nisi bog, tako da i nije toliko važno što kažeš. Kakve to veze ima? Zar moralnost neke igre ovisi o tome tko ima jaču silu?
|
|
Vrh |
|
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:42 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Što nije istina i na koje stvari misliš. Ako ne želiš raspravljat argumentirano zaobiđi me. Nije istina da će te netko peći, to ti je čak i objašnjeno u postu koji si citirao. Sudit će ti se u punoj spoznaji. Ako nemaš talenta, nisi kriv. Tako ti kaže post koji si citirao.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:42 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Naša Kvačica je napisao/la: Primarijus je napisao/la: U redu, vidiš kako sam ja dobar i dajem ljudima izbor u vezi sudjelovanja u igrici koju sam smislio, a koju oni nisu tražili.
Ti nisi bog, tako da i nije toliko važno što kažeš. Ti ćeš se vrtit na vatri tko propeler jer si uzimaš za pravo govorit tko jest-nije bog.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:43 |
|
|
Primarijus je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ti nisi bog, tako da i nije toliko važno što kažeš. Kakve to veze ima? Zar moralnost neke igre ovisi o tome tko ima jaču silu? Naravno. Kako misliš drugačije da dobro uvijek pobijedi, nego zbog toga što pobjednik napiše povijest.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:44 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ti nisi bog, tako da i nije toliko važno što kažeš. Ti ćeš se vrtit na vatri tko propeler jer si uzimaš za pravo govorit tko jest-nije bog. Jedino ako griješim i Primarijus jest bog.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:45 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Primarijus je napisao/la: Što nije istina i na koje stvari misliš. Ako ne želiš raspravljat argumentirano zaobiđi me. Nije istina da će te netko peći, to ti je čak i objašnjeno u postu koji si citirao. Sudit će ti se u punoj spoznaji. Ako nemaš talenta, nisi kriv. Tako ti kaže post koji si citirao. Ne prihvaćam nikakav sud od strane nevidljivog bića koje dozvoljava da ga 150 različitih religija različito tumači. Suđenje je u samoj srži apsurdno, besmisleno i pogrešno. I nikakva sila tu činjenice ne može promijenit.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
|
|
Primarijus je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ti nisi bog, tako da i nije toliko važno što kažeš. Kakve to veze ima? Zar moralnost neke igre ovisi o tome tko ima jaču silu? Naravno. Ti nisi apsolut, nisi Stvoritelj davalac Života, ne možeš nuditi nešto što ni sam ne posjeduješ.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
|
|
Primarijus je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Nije istina da će te netko peći, to ti je čak i objašnjeno u postu koji si citirao. Sudit će ti se u punoj spoznaji. Ako nemaš talenta, nisi kriv. Tako ti kaže post koji si citirao. Ne prihvaćam nikakav sud od strane nevidljivog bića koje dozvoljava da ga 150 različitih religija različito tumači. E vidiš, u tome je vic, nije potrebno da ti prihvatiš.
1062 of 2558 - 41.52%
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:46 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Primarijus je napisao/la: Što nije istina i na koje stvari misliš. Ako ne želiš raspravljat argumentirano zaobiđi me. Nije istina da će te netko peći, to ti je čak i objašnjeno u postu koji si citirao. Sudit će ti se u punoj spoznaji. Ako nemaš talenta, nisi kriv. Tako ti kaže post koji si citirao. Nemoj se ljutiti, ali meni Katarina Sienska, Ivan don Bosco, Toma Akvinski i drugi... imaju veću težinu od tebe po pitanju pakla. A oni kažu da će pečenja itekako biti, i to ne samo za talentirane, nego za sve homo sapiense koji umru sa smrtnim grijehom na duši. Nema druge šanse, nema ispovijedi poslije smrti, nema upozorenja pred smrt, kako te zapadne trenutak smrti, takva ti je vječnost. To je katolička Tradicija.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:47 |
|
|
dunno je napisao/la: Nemoj se ljutiti, ali meni Katarina Sienska, Ivan don Bosco, Toma Akvinski i drugi... imaju veću težinu od tebe po pitanju pakla. Kao Fauci i co. po pitanju cjepiva?
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:48 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Primarijus je napisao/la: Ne prihvaćam nikakav sud od strane nevidljivog bića koje dozvoljava da ga 150 različitih religija različito tumači.
E vidiš, u tome je vic, nije potrebno da ti prihvatiš. Potrebno je jer sam moralno superioran takvom sudu i takvom biću. Ja da sam bog i da vjernici imaju o meni mišljenje kakvo imate vi o svom bogu, vas bi prve bacio u vječni oganj.
|
|
Vrh |
|
|
Primarijus
|
Naslov: Re: Da li je pakao izmišljotina? Postano: 08 pro 2022, 18:50 |
|
|
dunno je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Nije istina da će te netko peći, to ti je čak i objašnjeno u postu koji si citirao. Sudit će ti se u punoj spoznaji. Ako nemaš talenta, nisi kriv. Tako ti kaže post koji si citirao. Nemoj se ljutiti, ali meni Katarina Sienska, Ivan don Bosco, Toma Akvinski i drugi... imaju veću težinu od tebe po pitanju pakla. A oni kažu da će pečenja itekako biti, i to ne samo za talentirane, nego za sve homo sapiense koji umru sa smrtnim grijehom na duši. Nema druge šanse, nema ispovijedi poslije smrti, nema upozorenja pred smrt, kako te zapadne trenutak smrti, takva ti je vječnost. To je katolička Tradicija. Stotine religija, stotine bogova, milijuni različitih moralnih zakona i tumačenja. Surprise, surprise.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|