|
|
Stranica: 34/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 21:31 |
|
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 21:48 |
|
|
Evo šta su rekli drugi na muslimani o Muhamedu a.s. (neki od njih su i prešli na islam ali to nije poenta ovog posta)
Bernard Šo
Molim vas da shvatite moje predviđanje: dolazi vrijeme islama kada će se svijet naći u ljubavi i miru. U islam je ušlo, i još uvijek ulazi, veliko mnoštvo pojedinaca iz moga naroda!
Bertrand Rasel
Muhammedova objava predstavlja jednostavan oblik izražavanja Božije jednosti. U njoj nema onih zamršenih stvari kojih ima u dva uvjerenja: trojstvu i bogočovještvu.
Tomas Karlajl
Poslanik nije težio slavi. Da je to želio, priklonio bi se onima koji su ga za to nastojali pridobiti! On se, međutim, zakleo da ne bi odustao od onog za šta se zalaže ni kada bi mu zauzvrat u jednu ruku dali Mjesec, a u drugu Sunce!
Viljem Mjur
Muhammed se odlikovao jasnoćom svoga govora, jednostavnošću svoje vjere, a dokraja je doveo upotpunjenje tolikog broja djela da to nije pošlo, niti će poći za rukom ijednom drugom društvenom reformatoru!
Hamilton Gib
Islam je došao da upotpuni sve ranije Božije objave. On ne poriče vjere koje su mu prethodile, njihove objave, učenja pa čak ni njihove vjerovjesnike...
Ričard Barton
Islam je nevidljivo-vidljiva snaga: ako povjeruješ u nj, postat ćeš, a da toga nećeš biti ni svjestan, posjednik te snage.
Edvard Henri Palmer
Zaljubio sam se u arapski jezik kao jezik, zaljubio sam se u islam kao vjeru posredstvom jezika ljubavi. Žudio sam da arapski bude moj jezik; žudio sam da islam bude moja vjera, s jezikom koji sam volio, pa se islam uvukao u moje biće. Tako sam s arapskim jezikom postao musliman, a sa islamom Arap!
Tomas Arnold
Poruka islama nije povlastica Arapa, već čitav svijet u njoj ima svoje pravo. Budući da je Bog samo jedan, i vjera je samo jedna!
Rejnold Alejn Nikolson
Kur'an zaslužuje da se uvažava jer je on, zaista, Božija knjiga i svi ljudi su dužni postupati po njoj, budući da je on i došao za njihovo dobro.
Edvard Lejn
Vjerovjesnik Muhammed je donio moral koji je zaživio i koji će trajati sve do Sudnjega dana. Pakosni mrzitelji islama ne mogu ništa islamu i njegovome Poslaniku!
Žan Žak Ruso
Ljudi poput Muhammeda, koje osposobljava Nebo, drže sve uzde života jer upravo oni provode ispravan život!
Emil Dermengem
U ljudskoj vrsti se rijetko može naći čovjek kojem se toliko pokoravalo, koliko se pokoravalo Muhammedu!
Napoleon Bonaparta
Izgleda da je Kur'an jedna viša sila, koja se ne da ni savladati, ni poraziti. Ja nisam u stanju savladati više sile!
Kliman Hjuart
Hadž je islamska prilika koja bi se morala iskoristiti za proučavanje stanja muslimana i za uklanjanje svih onih činilaca koji umrtvljujuće djeluju na islamsko pozivanje u vjeru.
Gustav Le Bon
Istina je da svijet nije upoznao tako širokogrude osvajače kakvi su bili Arapi, ni tako otvorenu vjeru kakva je bila njihova.
Luj Masinjon
Da nisam volio islam ne bih odjenuo njegovo najviše obilježje, azharsku uniformu, i ne bih sjedio u njegovom najstarijem univerzitetu, Univerzitetu El-Azhar, da u njemu učim i stječem obrazovanje!
E. F. Gotije
Nema sumnje da je onu tolerantnost, u njenom božanskom značenju, Poslanik islama zasadio u dušama muslimana. Sam on – neka su s njim blagoslovi Božiji – bio je najstrpljiviji čovjek.
Anri De Kastri
Muhammed nije čitao neku svetu knjigu i u svojoj vjeri se nije orijentisao po nekoj prethodnoj religiji. Zato je knjiga koja je njemu objavljena jedinstvena po svome monoteizmu.
Žak Berk
Islam je neophodnost i Istina, inače ne bi bio napadan, jer gdje god je snaga, tu su i oni koji na nju nasrću!
Albert Ajnštajn
Ne bih volio biti jevrejski vjerovjesnik – iako je današnje vrijeme bez vjerovjesnika, od kojih je posljednji bio Muhammed. A kada biste se vi /Palestinci/ odnosili prema Jevrejima onako kako se on odnosio, vi biste njih imali u svojim rukama, umjesto što oni imaju vas!
Vilfred Smit
Kada bi se muslimani pridržavali islamskih vrijednosti i provodili ih u djelo, njihovo stanje ne bi bilo ovakvo!
Čarls Adams
Onaj ko čita Kur'an osjeća kako to nije ljudsko djelo, već da je Muhammedu došlo sa Neba, Muhammedu koji je imao umilan glas i koji je tim glasom doprinio ljepoti, prihvaćenosti i snazi!
Aleksandar Veb
Muslimani treba da nastupe jedinstveno kako bi odvratili one koji se pripremaju da im nanesu štetu ili da udare po njihovoj vjeri. Jedinstvo muslimana biva po muhammedanskom uzoru pred kojim ne može opstati nijedna zapreka koja bi onemogućavala kretanje islama!
Majkl Hart
Da je Muhammed poživio duže, uspio bi postići da sav svijet povjeruje da je Allah jedan!
Entoni Kvin
Islam je jedna nevidljiva snaga koju nije posjedovao samo Omer Muhtar, već koju može posjedovati svaki čovjek na svijetu. Ljudima fali samo to da upoznaju islam!
Johan Volfgang Gete
Muhammed nije bio pjesnik, vičan jezičkom izražaju, već je Muhammed bio vjerovjesnik poslani, upućen sa tačno određenim zadatkom. Za taj zadatak odabralo ga je Božansko Proviđenje, budući da je Muhammed bio u stanju ostvariti ga, stići do cilja!
Karl Brokelman
Ništa nije narušilo njegovu čistotu, ni izbliza, ni izdaleka. Kada je bio dijete i mladić izdizao se iznad svih sumnji, koje su obavijale njegove vršnjake iz roda mu i iz naroda!
Jorg Kremer
Islamu su potrebni pozivači, onakvi kakvi su bili oni koji su raznosili pisma Vjerovjesnika islama kraljevima i carevima!
Jozef Šaht
Ne sumnjam da će se svijet jednoga dana prisjetiti mojih riječi da će islam postati istinski kišobran pod koji će se skloniti čitav svijet!
Zigrid Hunke
Poslanik islama je znao da će žena jednoga dana naći svoje utočište u muškarčevoj blizini. Stoga je istrajavao na neophodnosti da žena bude pobožna i da nosi primjerenu odjeću!
Leone Kaetani
Arapi sa islamom su najbolji ljudi na Zemlji! Kada sam se uvjerio da su oni sa islamom najveći ljudi, učinio sam ono što sam učinio i ne kajem se za to!
Karlo Nalino
Moja ljubav prema Kur'anu, islamu i Poslaniku islama učinila je da su me i moji prijatelji opisivali kao upola muslimana!
Mikelanđelo Ignacio Gvidi
Kur'an je bio, a i sada je, moral kojeg se ljudi trebaju držati na svakom mjestu. On je, bez ikakve sumnje, njihova zaštita od svakog njihovog zla!
Frančesko Gabrijeli
Klevete orijentalista nisu ništa drugo, doli bezuspješni pokušaji da se naudi ovoj vjeri i njenom vjerovjesniku i poslaniku!
Umberto Ricitano
Da se Muhammed, Božiji poslanik, i njegovi ashabi sada nalaze na svijetu, oni bi ga promijenili u znaku islama i učinili bi da se svi planovi koji se kuju za udaranje po njemu razbiju o grudi njihovih planera!
Milina San Mila
Onaj ko razumije Kur'an uči ga s razumijevanjem i time vrši utjecaj na one koji ga slušaju, te oni počinju vjerovati u nj. Tako je bilo i s onim idolopoklonicima koji su slušali Kur'an koji je učio Poslanik islama!
Rabindranat Tagore
Vjerujem da El-Azhar, sa svojim bijelim rukama otvorenim prema svijetu, može dodatno doprinijeti islamskom nastojanju u širenju ideje islama!
Mahatma Gandi
Vjerovjesnik islama – on je bio taj koji me je pobudio da se stanem javno zalagati za oslobođenje Indije!
Džavaharlal Nehru
Moral Vjerovjesnika islama prevazilazio je sve granice i mi ga smatramo uzorom za svakog reformatora koji bi želio da se svijet kreće prema istinskome miru!
Lav Nikolajevič Tolstoj
Nema nijednog vjerovjesnika koji je uživao poštovanje i svojih neprijatelja, osim vjerovjesnika Muhammeda. Iz tog razloga je velik broj njegovih neprijatelja ušao u islam!
Vasilij Vladimirovič Bartold
U Kur'anu se nalaze vrijednost i snaga koje će postati veoma uvažavajuće ako to muslimani blagovremeno shvate!
Ignacije Kračkovski
Doći će dan kada će svi ljudi shvatiti da Kur'an nije došao samo Muhammedu, njegovim drugovima i njihovim sljedbenicima, već svim ljudima svijeta. On je samo došao posredstvom Muhammeda!
Snouk Hargrondže
Ne znam kako će ljudi kao muslimani kružiti oko Drevne kuće, koja je predmet hodočašća. Mora da će biti nekog čuda koje će se dogoditi u jednom takvom danu!
Fransisko Kodera Sajdin
To što me optužuju da sam primio islam meni predstavlja čast koju sam krunisao činom da sam se prozvao Šejhom Zejdinom!
Džurdži Zejdan
Ne mislim da je ijedan drugi poslanik, osim Muhammeda, postizao toliku naklonost, koju je jednostavno zasađivao u srce onoga ko bi ga upoznao, makar ga dotični i ne volio!
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 22:07 |
|
|
U Starom Zavetu, u ponovljenom Zakonu poglavlje 18, stih 18, stoji:"Poslat cu poslanika, od njihove brace, tebi slicna, Svoje rijeci cu stavljati u njegova usta, a on ce govoriti ono sto mu Ja naredim..." Kada upitate kriscane na koga se odnosi ovo prorocanstvo, reci ce:"Odnosi se na Isusa!" A da bi ukazali na slicnost, kazu:"Vidite, kao sto je Mojsije bio Boziji poslanik, tako je i Isus bio Boziji poslanik. Kao sto je Mojsije bio zidov, i Isus je bio Zidov.Zato se ovo prorocanstvo odnosi bas na Isusa, jer se u njemu kaze da taj poslanik mora biti slican Mojsiju." Ako su samo ovo uslovi da bi neko bio poslanik koji je najavljen, onda svi poslanici spomenuti u Bibliji, nakon Mojsija (Solomon, Ezekija, Daniel, Joel, Ivan Krstitelj), svi oni spadaju u ovo prorocanstvo, jer svi su bili Zidovi i Boziji poslanici. Naprotiv, kada malo bolje pogledate, ovo prorocanstvo se odnosi jedino na poslanika Muhammeda s.a.w.s. Jer, i Musa (Mojsije) i Muhammed a.s. obojica su imali i oca i majku. Isus je bio rodjen natprirodno, bez uticaja muskarca -imao je majku ali ne i oca. Zato je Muhammed a.s. slican Musau a.s. a Isa a.s. nije slican Musau a.s. I Musa i Muhammed a.s. bili su ozenjeni i imali su decu. Isa a.s. prema ucenju Biblije nije bio ozenjen niti je imao dece. I Musa i Muhammed a.s. su umrli prirodnom smrcu, a Isa a.s. je bio uzdignut, prema Kur'anu. Prema pogresnom stavu u Bibliji isa a.s. je umro na krstu. Ipak, ni to nije prirodna smrt. I Musa i Muhammed a.s. su dosli sa novim serijatom, ali Isa a.s. nije dosao sa novim zakonom. U Evandjelju po Mateji, 5:17 stoji:"nemojte misliti da sam ja dosao da ponistim Zakon i poslanike!Ja nisam dosao da unistim vec da potvrdim..." Dakle prema Bibliji Isa a.s. nije dosao sa novim zakonom. Musa i Muhammed a.s. osim sto su bili boziji poslanici , bili su vladari. To znaci da su imali moc da bilo koga kazne smrtnom kaznom, ako hoce. Ovo nije bio slucaj sa Isaom a.s. I musa i Muhammed a.s. bili su kasnije prihvaceni od citavog naroda. Ali u Evandjelju po Ivanu se kaze:"On je prisao svojim rodjacima, pa su ga se i oni odrekli." to znaci da ga ni rodbina nije prihvatila. Zato je vrlo jasno da je Muhammed s.a.w.s. slican Musau a.s. a Isa a.s. nije slican Musa a.s. Ovo prorocanstvo se moze samo odnositi jedino na poslanika Muhammeda s.a.w.s. "Svoje rijeci cu stavljati u njegova usta, a on ce govoriti ono sto mu Ja naredim..." Mi znamo da je Kur'an bio Objava Muhammedu s.a.w.s. koju je donosio melek Dzibril a.s. Sta god mu je objavljeno, on je tako preneo, kao da su mu reci stavljene u usta! Naredni stih iz istog poglavlj, 19. stih, kaze:"A ako neko ne bude htio da slijedi Moje Rijeci, Ja cu ga kazniti..." To znaci da svako ko sledi Bibliju a ne veruje u ono sta prica ovaj poslanik Muhammed s.a.w.s., Allah Dz. ce takve kazniti.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 22:23 |
|
|
Mar-kan je napisao/la:
Taktika muslimana apologeta koji žele pridobiti kršćane na islam je jednostavna: promovirati mu kur'ansku objavu, i ukazujući na tobožje logičke pogreške biblije, koje zapravo niti nisu pogreške već iz konteksta protumačen dio koji bi kršćane trebao dovesti u dilemu. Tu ima i par razlika: muslimanima je zapovijeđeno da se bore sa nevjernicima (najmanje usmeno, a doslovniji to i fizički tumače; te sve koji vjeruju u Sina Božjega smatraju nevjernicima),
Greška ne smatramo mi vas nevjernicima već sljedbenicima knjige koji su u zalutali dovedeni a to je puno blaže. Prva su ra u Kur'anu to govori. SURA AL-FATIHA Prevod na bosanskom: U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg, Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo! Uputi nas na Pravi put, na Put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, [ b]niti onih koji su zalutali![/b] Ovi koji su srdžbu izazvali su Jevreji koji su ubijali Allahove poslanike i tražili načine da izbjegnu Allahove propise
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 22:37 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: U Starom Zavetu, u ponovljenom Zakonu poglavlje 18, stih 18, stoji:"Poslat cu poslanika, od njihove brace, tebi slicna, Svoje rijeci cu stavljati u njegova usta, a on ce govoriti ono sto mu Ja naredim..." Kada upitate kriscane na koga se odnosi ovo prorocanstvo, reci ce:"Odnosi se na Isusa!" Tipično nerazumijevanje cjelovitosti Biblije...prvo pročitati kompletnu Bibliju! S kim je Isus bio u trenutku preobraženja? Znaš li što je Divna i što se tamo desilo?
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 22:48 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 22:58 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Ne znam Citat: http://hr.wikipedia.org/wiki/Isusovo_preobra%C5%BEenje
Preobraženje Isusovo je događaj iz Isusova života opisan u Novom zavjetu.
Isus se vratio dolinom rijeke Jordan u Galileja i s apostolima popeo se na visoku goru. U Svetom Pismu ne spominje se njeno ime, no smatra se, da je to gora Tabor. [1] U podvečer Isus je s apostolima bio u podnožju gore Tabor. Tu je zapovijedio apostolima, da ga pričekaju, jer se ide pomoliti. Pozvao je samo apostole Petra, Ivana i Jakova i s njima se popeo na vrh gore. Ta tri apostola više su se isticali u vjeri i gorljivosti.
Kada su došli na vrh, Isus je potražio samotno mjesto i molio se. Apostoli su također molili, ali su zaspali. Kada su se probudili ugledali su veličanstven prizor Isusova preobraženja. Isus je imao i dalje isto tijelo i lice, ali ga je obasjala nebeska svjetlost i Isusovo lice zasjalo je kao sunce. Od sjaja, odjeća mu je postala bijelija od snijega.
Pokraj Isusa ukazali su se Mojsije i Ilija kao nebeski svjedoci. Bili su u svom pravom tijelu, a ne kao prikaze. Njih dvojica glavni su predstavnici Staroga zavjeta. Mojsije je oslobodio židovski narod iz egipatskog ropstva, preveo ga preko pustinje i proglasio židovski zakon. Ilija je najveći prorok Staroga zavjeta. Isus se našao uz njih kao najveći prorok i zakonodavac. Njih dvojica su svjedočili, da je Isus Mesija koji će ispuniti židovski zakon. Mojsije i Ilija razgovarali su s Isusom o svršetku Isusovu tj. o muci, uskrsnuću i uzašašću. Kada je završavao Isusov razgovor s njima, kojeg su slušali trojica apostola,, Petru je bilo žao, da to završi pa je rekao: "Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu. (Mt 17,4)" [2] U Svetom Pismu je dodano, da je Petar to rekao ne znajući što govori. Bio je zanesen prizorom.
Dok je Petar još govorio, sjajan oblak spustio se s neba i nestali su Mojsije i Ilija apostolima s vidika. Bog se u Starome zavjetu javljao Židovima u obliku oblaka, jer oči ne bi mogle podnijeti Božji sjaj. Ukazao se u obliku oblaka i priikom Isusova krštenja na rijeci Jordan i kasnije prilikom Isusova uzašašća.
Bog je progovorio apostolima iz oblaka: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga! (Mt 17,5)".
Isusovo preobraženje, Mojsije i Ilija te glas Boga Oca imali su zadatak uvjeriti apostole, da je Isus doista Sin Božji, makar ga čeka muka i smrt.
Židovi su bili uvjereni, da će umrijeti ako Boga vide ili čuju pa su trojica apostola od straha pali na zemlju i pokrili su lica rukama. Kada je sve već bilo gotovo, Isus im je rekao: "Ustanite i ne bojte se! (Mt 17,7)" Tada je već Isus bio u svakidašnjem izdanju bez sjaja. Dok su se spuštali s gore, Isus im je zapovijedio da ništa nikome ne govore, "dok Sin Čovječji ne uskrsne od mrtvih". Taj događaj apostolima je bio utjeha u budućim naporima i mukama, kada je Isus bio mučen.
Sveti Petar napisao je u svojoj drugoj poslanici: "Ta nismo vam navijestili snagu i Dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva. Od Oca je doista primio čast i slavu kad mu ono od uzvišene Slave doprije ovaj glas: Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, u njemu mi sva milina! Taj glas, koji s neba dopiraše, čusmo mi koji bijasmo s njime na Svetoj gori (2 Pt 1,16-18)". A apostol Ivan zapisao je: "I vidjesmo slavu Njegovu- slavu, koju ima kao Jedinorođenac od Oca (Iv 1,14)"
U Djelima apostolskim imaš priču o tome kako su Petar i Ivan ozdravili nekog invalida u Isusovo ime,kod hrama čija su se vrata zvala Divna.Poslije tog događaja,Petar i Ivan spominju i dodatno pojašnjavaju taj dio o Mojsiju,na koji si se ti pozivao u Ponovljenom Zakonu, i koga je to on navjestio...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:07 |
|
|
Nego,da se malo vratimo islamu...
Zanima me objašnjenje ili viđenje raja-dženeta i rajskih djevica,i džehenema?
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:11 |
|
|
Al niko mi nije odgovorio zbog čega se ne priznaju predanja od Barnabe koji je bio sa Isusom a priznaju od Pavla koji nije već je bio progonitelj.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:12 |
|
|
Barnaba je bio jedan od Apostola, i kao takav je spomenut na mnogim mjestima, izmedju ostalog i u Pavlovim poslanicama. Poznat je po svom Jevanjdelju koje hriscanska crkva ne priznaje kao kanonsko. Predpostavlja se da je njegovo jevanđelje jedno od onih brojnih koja su zabranjena 325. godine na Nikejskom koncilom. U Barnabinom jevamđelju se doslovno tvrdi da Isus nikada sebe nije smatrao Bozanstvom, a ni bozijim sinom, naprotiv on je jedino pozivao u obozavanje jednog jedinog Boga, dakle pozivao je u čisti monoteizam. Zbog ovakvog sadržaja jevanđelje je odbačeno, jer je negiralo istosustnost Boga i Isusa, negiralo je da isus posjeduje božansku prirodu.
Kako to da posle 325 g neko se sjeti da njegovo evanđelje ne vrijedi a do tad je vrijedilo ?????????
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:14 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Nego,da se malo vratimo islamu...
Zanima me objašnjenje ili viđenje raja-dženeta i rajskih djevica,i džehenema? Šta te od toga zanima da vidim mogu li pomoći :)
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:15 |
|
|
Na osnovu kur'anskih i hadiskih tekstova znamo da je Džennet prostran koliko nebesa i Zemlja: "I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje." (Ali ‘Imran, 133)
U njemu će biti odaje koje se zovu "El-gurfeh": "A one koji se Gospodara svoga boje čekaju odaje, sve jedne iznad drugih sagrađene, ispred kojih će rijeke teći...." (Ez-Zumer, 20)
U Džennetu su: "....bašče čije se rastinje penje i rasprostire po tlima..." (El-En'am, 141)
U slijedećim ajetima je Allah, dželle šanuhu, spomenuo neke od ljepota Dženneta: "A oni koji su se Allaha bojali, oni će na sigurnu mjestu biti, usred bašča i izvora, u dibu i kadifu obučeni i jedni prema drugima. Eto, tako će biti i Mi ćemo ih hurijama, krupnih očiju, ženiti. U njima će moći, bezbjedno, koju hoće vrstu voća tražiti; u njima, poslije one prve smrti, smrt više neće okusiti i On će ih patnje u ognju sačuvati, blagodat će to od Gospodara tvoga biti; to će, zaista, biti uspjeh veliki!" (Ed-Duhan, 51-57)
Na isto tako lijep način Džennet je prikazan i u suri Kaf: "A Džennet će biti primaknut čestitima, neće biti ni od jednog daleko: "Ovo je ono što vam je obećano, svakome onome koji se kajao i čuvao, koji se Milostivoga bojao, iako Ga nije vidio, i koji je srce odano donio. Uđite u njega, u miru, ovo je Dan vječni!" U njemu će imati što god zažele - a od nas i više." (Kaf, 31-35)
Ovakav Džennet je opisan u suri Ra'ad: "Ovakav džennet obećan je onima koji se budu Allaha bojali: vrtovi s rijekama, s plodovima kojih uvijek ima i s trajnom hladovinom; to će biti nagrada onima koji se budu zla klonili, a nevjernicima će kazna vatra biti". (R'ad, 35)
U narednih nekoliko ajeti-i-kerima opisuje se džennet, kakv je obećan onima koji se Allaha boje, "Zar je džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje - u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromjenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procjeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova..." (Muhammed, 15)
...onima koji vjeruju i dobra djela čine: "A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: „Ovo smo i prije jeli", - a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti." (El-Beqare, 25) "U džennetu izvanrednome, u kome prazne besjede neće slušati. U njemu su izvor-vode koje teku, u njemu su i divani skupocjeni, i pehari postavljeni, i jastuci poređani, i ćilimi rašireni. (El-Gasijeh, 10-16)
"A one koji budu vjerovali i dobra djela činili - Allah će sigurno uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeća će im svilena biti". (El-Hadz, 23) I konacno: "One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici dženneta biti, u njemu će vječno boraviti".(Junus, 26)
...onima koji su u ajete vjerovali i poslušni bili: "Oni koji su u ajete Naše vjerovali i poslušni bili - uđite u džennet, vi i žene vaše, radosni! 'Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata. U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti. „Eto, to je džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili, u njemu ćete svakovrsnog voća imati od kojeg ćete neko jesti." (Zuhruf, 69-73)
Tada ce neki od nas ponovo cuti ove Allahove rijeci: "Taj džennet ste u nasljedstvo dobili za ono sto ste cinili." (El-A'raf, 43)
Ima jos mnogo ajeta koji govore o opisu dzenneta, zatim njegovim ljepotama i mu'minskom zadovoljstvu, a ima i hadisa koji se pronose od Allahova Poslanika koji govore o tome.
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:21 |
|
|
Citiram : " Prema pogresnom stavu u Bibliji isa a.s. je umro na krstu."
U tome je stos, Islam tvrdi da je drugi covjek ubijen a ne Isus. To znaci da nema uskrsnuca i oprostaja grijeha. Krscanska vijera pada u vodu.
Pitanje: Tkome to ide u korist?
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:25 |
|
|
Ne znam jesil upoznat o noćnom putovanju Muhameda a.s. kada je dobio propis o pet namaza i kada je vidio dženet i džehenem
U Miradžskoj noći Božiji Poslanik je pola u snu, a pola u budnom stanju vidio, kako se otvara kao neki strop i kako veliki melek Džibril dolazi s još nekoliko meleka. Oni su prvo odveli Božjeg Poslanika do vrela Zemzem, otvorili su mu prsa, oprali srce, zatim je Džibril donio jedan sud koji je bio napunjen mudrošću i vjerovanjem, ispunio je njegovo srce i zatvorio mu grudi.
Iza toga je Božjem Poslaniku dovedena jedna životinja, posve bijela, veća od magarca a manja od mazge. To je “Burāk”. Ta životinja je tako brza da je sa svakim korakom prevaljivala velike udaljenosti, koje su se mogle okom spaziti. Božji Poslanik je pojahao tu životinju i na njoj je došao do Mesdžidil-Aksāa. Nakon što ju je svezao, unišao je u Mesdžidul-Aksa i tamo je klanjao dva rekata namaza. Kad je Božji Poslanik izašao iz Mesdžidul-Aksaa, Džibril mu je ponudio jednu čašu punu mlijeka, a drugu punu vina. Božji Poslanik je uzeo čašu napunjenu mlijekom. Džibril je rekao:
“O Muhammede, izabrao si ono što je prirodno. Da si uzeo ovu drugu čašu, tvoji bi sljedbenici i tvoj narod pošli krivom stazom.”
Iza toga je Džibril izveo Božjeg Poslanika na nebo. Kad se stiglo do prvog neba Džibril je hito otvoriti vrata i sebe je predstavio. Na to je upitan, tko se to kod nejga nalazi, a on je odgovorio, da je to Muhammed. Na to se reklo:
“Zar je Muhammed poslat?”
A Džibril je odgovorio:
“Da.”
Melek je otvorio prvo nebo i rekao:
“Stanovnici su neba zadovoljni ovom radosnom vijesti.”
Kad je Božji Poslanik unišao u prvo nebo vidio je jednog čovjeka. Kad bi ovaj čovjek gledao nadesno smijao bi se, a kad bi gledao nalijevo plakao bi. Kad je ovaj čovjek vidio Božjeg Poslanika povikao je:
“Dobro došao, dobri poslaniče i dobri potomče!”
Božji Poslanik je zapitao ko je ovaj čovjek, i rečeno mu je da je to hazreti Adem (Adam). Nadesno su bile duše njegovih potomaka, koji će ući u Džennet, a nalijevo onih, koji će ući u Pakao. Zato, kad gleda nadesno, zadovoljan je, a žalostan je kad gleda nalijevo. Na ovom nebu je Božji Poslanik vidio dvije rijeke. Pitao je Džibrila šta je to. Džibril mu je rekao da su to izvori Eufrata i Tigrisa. Božji Poslanik je naprijed vidio još jednu rijeku. Na obalama njenim je bio jedan dvorac od bisera i dragulja. Zemlja ovog dvorca je bila od mošusa. Pitao je Džibrila šta je to. On mu je odgovorio da je to rijeka Kevser, koja je stvorena radi njega.
Na ovaj način je Božji Poslanik obišao svako nebo. U svakom nebu je našao po jednog poslanika. U drugom nebu je naišao na Jahjaa (Ivana Krstitelja) i Isaa (Isusa), u trećem na hazreti Jusufa (Josipa), u četvrtom hazreti Idirisa (Henoka), u petom hazreti Haruna (Arona). Svi su mu izrekli dobrodošlicu govoreći:
“Dobro došao, dobri poslaniče i dobri brate!”
U šestom nebu je Božji Poslanik susreo hazreti Musaa (Mojsija). I on mu je zaželio dobrodošlicu. Kad je hazreti Muhammed pošao odatle naprijed, Musa je plakao. Jedan glas ga je zapitao, zašto plače. On je odgovorio:
“Moj Bože, iza mene si poslao Muhammeda kao poslanika. Ali broj onih od njegova naroda i njegovih sljedbenika koji će ući u Raj mnogo je veći od mog naroda i mojih sljedbenika.”
Božji Poslanik je u sedmom nebu vidio hazreti Ibrahima (Abrahama). Ibrahim je sjedio naslonjen na “Bejti-Ma’mur”. Tu svaki dan ulazi po sedamdeset tisuća meleka. Iza toga je Božjem Poslaniku pokazan Raj. Svod rajski je bio od bisera, a tlo od mošusa.
Poslije toga je Božji Poslanik čuo škripu pera i došao je ne jedno mjesto. Zatim se našao na Sidretul-muntehau. Ovdje je prosvijetljen Božjim zapovijedima. Ovo je mjesto kamo se sve zemne stvari dižu na nebo i s neba se spuštaju na Zemlju. Božji Poslanik je ovdje vidio Džibrila u njegovu pravom položaju. Zatim mu se digao zastor tajni i Božji Poslanik je primljen u Mjesto savršene i nedostižive svetosti, pa mu je objavljeno što je htio i želio.
Na ovom mjestu su Božjem Poslaniku poklonjena tri Božja dara:
1. Posljednja tri ajeta poglavlja Bekare u kojima je završeno islamsko vjerovanje i predskazano da su našle kraj sve muke i nevolje, koje su stizale islam.
2. Obećavanje Raja onima, koji su bili Muhammedovi sljedbenici, a Bogu nisu pripisivali druga.
3. Svaki dan izvršavanje pedeset farzova (pedeset obaveznih namaza).
Božji Poslanik se vratio s ovim Božjim darom. Vraćajući se sreo je hazreti Musaa, koji ga je zapitao, šta mu je Bog naredio. Hazreti Muhammed mu je odgovorio da mu je naređeno dnevno pedeset farzova. Hazreti Musa mu je rekao:
“Ja sam iskušao Izraelićane. Tvoj narod to neće moći podnijeti. Vrati se pred Veličanstvo Svemogućeg i olakšaj ove farzove.”
Božji Poslanik se vratio:
“Bože moj narod je slab i nemoćan”.
Svemogući mu je spustio i snizio farzove. Božji Poslanik vraćajući se opet je naišao na Musaa. Kazao mu je kakvo je stanje. On s eopet vratio Svemogućem Bogu i molio Ga. Konačno je naređeno pet dnevnih namaza (molitava).
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:27 |
|
|
Cujemo se sutra pa cu nastaviti. A do tada Mir i milost Božija neka je na vas :)
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 25 stu 2013, 23:34 |
|
|
Takodje
|
|
Vrh |
|
|
Andrea Stramaccioni
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 15:16 |
|
|
Jedna zanimljiva stvar koju sam pronašao na jednom forumu. "Reče im Isus: 'Zar niste nigdje čitali u Pismima: 'Kamen koji odbaciše graditelji postade ugaonim kamenom; to je djelo Gospodnje, ono je divno u našim očima. 'Tako će vam se' - velim - 'oduzeti kraljevstvo Božije, dat će se narodu koji rađa njegovim rodom.'"Inače, ovo je navodno dio Matejevog evanđelja. Ugaoni kamen =
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 15:26 |
|
|
Andrea Stramaccioni je napisao/la: Jedna zanimljiva stvar koju sam pronašao na jednom forumu. "Reče im Isus: 'Zar niste nigdje čitali u Pismima: 'Kamen koji odbaciše graditelji postade ugaonim kamenom; to je djelo Gospodnje, ono je divno u našim očima. 'Tako će vam se' - velim - 'oduzeti kraljevstvo Božije, dat će se narodu koji rađa njegovim rodom.'"Inače, ovo je navodno dio Matejevog evanđelja. Ugaoni kamen = Evo još kamenja Ugaoni kamen,koji je spomenut u citatu,nema veze sa kamenom ili kamenjem.
|
|
Vrh |
|
|
Andrea Stramaccioni
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 15:41 |
|
|
Zar nije očito da se aludira na Kabu, koju su izgradili Abraham i njegov sin Ismail?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 15:44 |
|
|
Andrea Stramaccioni je napisao/la: Zar nije očito da se aludira na Kabu, koju su izgradili Abraham i njegov sin Ismail? Ne.Poslije ću objasniti i postaviti tekstove.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 15:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59797 Lokacija: DAZP HQ
|
Izak je Ismail? nego, šta je original od ovog meteorita? sumnjam da je doletio s keramičkim pločicama.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 18:27 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Vidi ti ovih "graDŽana" turbo-islamista. A nešto nam glumataju multi-kulti.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 30 stu 2013, 21:46 |
|
|
Andrea Stramaccioni je napisao/la: Zar nije očito da se aludira na Kabu, koju su izgradili Abraham i njegov sin Ismail? Mislim da ne treba posebno objašnjavati na koga se odnosi kada se govori o kamenu...za koga je On kamen spoticanja,kome će se oduzeti Kraljevstvo itd. Psalam... Citat: ..Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Prorok Izaija... Citat: Jahve nad Vojskama - on jedini nek` vam svet bude; jedino se njega bojte, strah od njega nek` vas prožme. On će vam biti zamka i kamen spoticanja i stijena posrtanja za obje kuće Izraelove, zamka i mreža svim Jeruzalemcima. Mnogi će od njih posrnuti, pasti, razbiti se, zaplesti se, uhvatiti.
Stog ovako govori Jahve Gospod: "Evo, postavljam na Sion kamen odabrani, dragocjen kamen ugaoni, temeljac. Onaj koji u nj vjeruje neće propasti.
Zaharija... Citat: Što si ti, goro velika? Pred Zreubabelom postaješ ravnica! On će izvući krunišni kamen uz poklike: "Hvala! Hvala za njega! Matej... Citat: Kaže im Isus: "Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo - kakvo čudo u očima našim! Zato će se - kažem vam - oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove! ( I tko padne na taj kamen, smrskat će se, a na koga on padne, satrt će ga.) Kad su glavari svećenički i farizeji čuli te njegove prispodobe, razumjeli su da govori o njima. Djela apostolska... Citat: Neka bude znano svima vama i svemu narodu Izraelovu: po imenu Isusa Krista Nazarećanina, kojega ste vi raspeli, a kojega Bog uskrisi od mrtvih! Po njemu ovaj stoji pred vama zdrav! On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. Poslanica Rimljanima... Citat: Izaija pak proglasuje o Izraelu: Zaista, sinova će Izraelovih brojem biti kao pijeska morskog - Ostatak će se spasiti; jer riječ će ispuniti i uskoro izvršiti Gospodin na zemlji. Tako je Izaija i prorekao: Da nam Gospodin nad Vojskama ne ostavi sjeme, ko Sodoma bismo bili i Gomori nalik. Što ćemo dakle reći? Da pogani koji nisu tražili pravednosti stekoše pravednost, pravednost po vjeri. Izrael pak koji je tražio neki zakon pravednosti, nije do zakona dopro. Zašto? Jer nije tražio po vjeri, nego kao po djelima. Spotakoše se o kamen spoticanja, kao što je pisano: Evo postavljam na Sionu kamen spoticanja i stijenu posrtanja. Ali tko u nj vjeruje, neće se postidjeti. Efežinama... Citat: ..ako dakle više niste tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani ste svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen sam Krist Isus. U njemu je sva građevina povezana i raste u hram svet u Gospodinu. U njemu ste i vi ugrađeni u prebivalište Božje u Duhu.
Korinćanima... Citat: Po milosti Božjoj koja mi je dana ja kao mudri graditelj postavih temelj, a drugi naziđuje; ali svaki neka pazi kako naziđuje. Jer nitko ne može postaviti drugoga temelja osim onoga koji je postavljen, a taj je Isus Krist. Petrova Poslanica... Citat: Pristupite k njemu, Kamenu živomu što ga, istina, ljudi odbaciše, ali je u očima Božjim izabran, dragocjen, pa se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni Dom za sveto svećenstvo da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu. Stoga stoji u Pismu: Evo postavljam na Sionu kamen odabrani, dragocjeni kamen ugaoni: Tko u nj vjeruje, ne, neće se postidjeti. Vama dakle koji vjerujete - čast! A onima koji ne vjeruju - kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni i kamen spoticanja, stijena posrtanja; oni se o nj spotiču, neposlušni Riječi, za što su i određeni.
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 08 pro 2013, 18:28 |
|
|
Danas citam u avazu ovaj clanak i cudim se tipu koji pise prvi komentar. http://www.avaz.ba/vijesti/teme/i-zene- ... u-u-sirijuLik argumentira sljedecim surama da je dobro ici u Siriju i boritit se: 9.111 Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati - oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On im je to zbilja obećao u Tevratu, i Indžilu, i Kur’anu - a ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje Svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je veliki uspjeh. Dodatno jos navodi 9.20-24 Znaci islam odobrava ubijstvo,rat i nasilje
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 11 pro 2013, 18:15 |
|
|
Bilic07 je napisao/la: Danas citam u avazu ovaj clanak i cudim se tipu koji pise prvi komentar. http://www.avaz.ba/vijesti/teme/i-zene- ... u-u-sirijuLik argumentira sljedecim surama da je dobro ici u Siriju i boritit se: 9.111 Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati - oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On im je to zbilja obećao u Tevratu, i Indžilu, i Kur’anu - a ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje Svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je veliki uspjeh. Dodatno jos navodi 9.20-24 Znaci islam odobrava ubijstvo,rat i nasilje Gdje to piše u Tevratu?Ako se izvorni islam naslanja na Tevrat,onda nema teorije da je ovo točno.Znači da je netko kroz povjest mijenjao izvorni tekst,da bi opravdao pogrešna učenja.Imamo primjer sa Abrahamovim (Ibrahimovim) sinom Izakom,gdje jasno stoji u Tevratu da je Izakak sin obećanja, dok je Jišmael Abrahamov prvorođenac,ali unatoč tome on nije sin obećanja pa je udaljen iz Obećane zemlje-dok se u islamu suprotno objašnjava,da je Išmael sin obećanja. Tako da ne možemo tvrditi da izvorni-originalni islam odobrava ubojstva,rat i nasilje.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|