HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 ruj 2025, 01:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3896 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 156  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 14 lip 2016, 20:57 

Svećenik iz Teksasa, US koji je prešao na Islam.
https://www.youtube.com/watch?v=iHFgcRGIrH0

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:06 

Kum Bečo je napisao/la:
Svećenik iz Teksasa, US koji je prešao na Islam.
https://www.youtube.com/watch?v=iHFgcRGIrH0

Ovako bi i gospon protein mogao da zavrsi. :glare

Jasno je da je ovaj sarlatan sa videa bio i ostao svjetovno neobrazovan (crkoh od smjeha kad je poceo naglasavat kako onog tamnoputog sto ga konvertuje nikad prije nije vidio .. vasarski trikovi :sega). Shvatio je da se islam lakse prodaje.

Non bene pro toto libertas venditur auro!

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:09 

protein je napisao/la:
Državna socijala i politička korektnost nemaju nikakve veze s kršćanstvom. Europa si je sama kriva jer je napustila kršćanstvo. Čitaj Ratzingera i ne valjaj bajke o renesansi.

Imamo mi iste izvore kao i Jevreji i vi kršćani ste takvi, samo što ste vi skriveniji, ljubav milosrđe a gdje je druga oštrica mača,
Kršćani su zaglibili sa svojim dogmama dilemama više i od muslimana, slično je to islamskom zaglibljivanju tj raskolu.
Muslimani prva stvar oko čega su se razišli je bila ko će biti njihov halifa- tj namjesnik na zemlji, bez halife nema muslimanskog društva koje će biti kolko toliko ujedninjeno i normalno, on snosi odgovornost i obavezan je da spriječi bilo kakve abnormalnosti.
E sad Muhamed a.s je rekao da su se kršćani podijeliji i jevreji, a tako će i muslimani, i kazano je da će doći Isus na mjestu namjesnika na zemlji, tj njegov povratak, hilafeta više nema /šta isil pokušava uraditi/ niti će ga biti u onom obliko kakav je bio.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:14 

Kako to kod kršćana sad pa sad mogu se promijeniti Zakoni koncili itd, nije ni kršćanima vjerovati sad pa sad može važiti neko pravilo iz Starog Zavjeta , ni kamen na kamenu neće ostati a da se neće razmetnuti tako kaže Isus u Novom Zavjetu a on ima nagovještenje od Boga da će biti nekakvih pomora i ratova,
Ili ona o kralju parabola" Dovedite pred mene i smaknite".

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:15 

korrisnik je napisao/la:
E sad Muhamed a.s je rekao da su se kršćani podijeliji i jevreji, a tako će i muslimani, i kazano je da će doći Isus na mjestu namjesnika na zemlji, tj njegov povratak, hilafeta više nema /šta isil pokušava uraditi/ niti će ga biti u onom obliko kakav je bio.

Ne kontam. Muki je kazao da ce Isus doci ponovno?!

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:16 

korrisnik je napisao/la:
Muslimani prva stvar oko čega su se razišli je bila ko će biti njihov halifa- tj namjesnik na zemlji, bez halife nema muslimanskog društva koje će biti kolko toliko ujedninjeno i normalno, on snosi odgovornost i obavezan je da spriječi bilo kakve abnormalnosti.

To se zove single point of failure i zbraja se u anti-patterne. Q: https://en.wikipedia.org/wiki/Single_point_of_failure
Lista stradalnika je duga: Rimska Imperija, Osmansko carstvo, Treci Rajh, SFRJ, ..

S obzirom da se koristi i u islamu - toliko o savrsenstvu istog.

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:17 

bura je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Jeste, ali tamo ga zovu Isa.

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:24 

protein je napisao/la:
Državna socijala i politička korektnost nemaju nikakve veze s kršćanstvom. Europa si je sama kriva jer je napustila kršćanstvo. Čitaj Ratzingera i ne valjaj bajke o renesansi.

Kršćani su u gorem stanju bili nego muslimani danas pa su se odrekli nekih svojih osnovnih načela vjere.
Nego vi meni recite kakva je kršćanska teokratija prema "nekršćanima" nastoji li ih konvertirati, mogu li opstati plaćanjem kakvog doprinosa kršćanskoj teokratiji ili moraju biti ili prognani ili ubijani ili konvertirani na kršćanstvo.

Kad sam uzeo da čitam o kršćanstvu nekoliko godina onako iz interesovanja na prvu loptu djeluje kao "mir Božiji tj Šalom- Selam ali i kao Judaizam i Islam ima nešto u tom kršćanstvu što i nije tako miroljubivo, sam pogled na Pakao,peći sa ljudima u njemu, pa onda razna djelovanja apostola i kasnije njihova pokajanja, imaju i kršćani nešto kao šehitluk samo što su oni svoje šehide proglasili svecima.
Onda odnos sa Bogom u kršćanstvu nije izravan i nije dobar uvijek preko nekih medija.
Iako sam shvatio otprilika šta se misli pod Ocom Sinom i Duhom svetim ova tri pojma kontriraju jedan drugim.
Mrsko mi razglabati o tome, Judaizam ima ono što Islam ima u sebi samo što je nacionalistička nastrojen sa svojim "Odabranim Narodima", Islam je vjera modernog doba, jer je objavljen za moderno doba tako što ima izvore od Abrahama/ Ibrahima.
Da bi kršćanstvo moglo imalo konkurirati Islamu mora uraditi ono što Islam radi, tj mora se vratiti Abrahamovom izvoru, inače će biti pogaženo od gay Parada i svoje "tolerancije" koja se samo zasniva na prikazivanju kršćanstva kao dobro.
Razlika između pravoslavlja i zapadnog kršćanstva je očigledna.
Pravoslavci se držaju Starog Zavjeta o pokrivanju žena kao npr Rusi ima i ostalih, kod katolika je papa nešto kao kod muslimana halifa mad ai nije to tako.
Možda najbliži izvornom kršćanstvu su otrodoxi, jer ortodoxija ne mari za uljepšavanju sebe ljudima. Religja nije da bi udovaljala ljudima nego da bi oni njoj udovaljali.
Mada ni to kršćanstvo nije din kao Islam.
"Dīn (دين, also anglicized as Deen) is a Persian word, commonly associated with Zoroastrianism and Islam, but it is also used in Sikhism and Arab Christian worship. The term is loosely associated with religion, but in the Qur'an, it means the way of life in which righteous Muslims must adopt to comply with divine law (Quran and sunnah), or Shari'a, and to the divine judgment or recompense to which all humanity must inevitably face without intercessors before God.[1] Thus, although secular Muslims[who?] would say that their practical interpretation of Dīn conforms to "religion" in the restricted sense of something that can be carried out in separation from other areas of life, both mainstream and reformist Muslim writers take the word to mean an all-encompassing way of life carried out under the auspices of God's divine purpose as expressed in the Qur'an and hadith. As one notably progressive Muslim writer puts it, far from being a discrete aspect of life carried out in the mosque, "Islam is Dīn, a complete way of life".[2]
Evo primjer šta bi bio din.
" been said that the word Dīn appears in as many as 79 verses in the Qur'an,[4] but because there is no exact English translation of the term, its precise definition has been the subject of some misunderstanding and disagreement. For instance, the term is often translated in parts of the Qur'an as "religion".[5] However, in the Qur'an itself, the act of submission to God is always referred to as Dīn rather than as Madhhab (مذهب), which is the Arabic word for "religion"[citation needed].

Some Qur'anic scholars have translated Dīn in places as "faith"[6] Others suggest that the term "has been used in various forms and meanings, e.g., system, power, supremacy, ascendancy, sovereignty or lordship, dominion, law, constitution, mastery, government, realm, decision, definite outcome, reward and punishment. On the other hand, this word is also used in the sense of obedience, submission and allegiance".[7]

In addition to the two broad usages referred to so far, of sovereignty on the one hand and submission on the other, others have noted[8] that the term Dīn is also widely used in translations of the Qur'an in a third sense. Most famously in its opening chapter, al-Fātiḥah, the term is translated in almost all English translations as "judgment":

“ 1:4 مَٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّينِ
transliterated as "Maliki yawmi ad-Dīni," and (usually) translated as "Master of the Day of Judgment".

The well-known Islamic scholar, Fazlur Rahman Malik, suggested that Dīn is best considered as "the way-to-be-followed". In that interpretation, Dīn is the exact correlate of Shari'a: "whereas Shari'a is the ordaining of the Way and its proper subject is God, Dīn is the following of that Way, and its subject is man".[9] Thus, "if we abstract from the Divine and the human points of reference, Shari'a and Dīn would be identical as far as the 'Way' and its content are concerned".[10]

In many hadith, the din has been described as a midway lifestyle:

Narrated Abu Huraira, the Prophet said, "Religion (Dīn) is very easy and whoever overburdens himself in his religion will not be able to continue in that way. So you should not be extremists, but try to be near to perfection and receive the good tidings that you will be rewarded; and gain strength by worshipping in the mornings, the nights."

— Sahih al-Bukhari, 1:2:39, (Fath-ul-Bari, Page 102, Vol 1)
Dīn as used in Judaism[edit]
In Judaism, the word Dīn (Hebrew: דִּין) appears in the Tanakh (the Hebrew Bible), which occurs 24 times. It often means "to judge", "execute judgment" and "to vindicate". The intransitive usage of the verb loosely means "to be obedient, submissive". The transitive verb usage denotes "requite, compensate, rule, govern, obedience, abasement, recompense, requiter, governor".

“ Psalms 7:8 יהוה ידין עמים שפטני יהוה כצדקי וכתמי עלי׃ (ya-din is in bold).
The LORD judges the peoples; Vindicate me, O LORD, according to my righteousness and my integrity that is in me.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:26 

cvv35 je napisao/la:
bura je napisao/la:

Ja bi da ovaj dijalog teče onako bezveze bez nekakvih emocija i provokacija.

Da Isa a.s će doći na Zemlju i vratiti će se tijelom svojim jer nije bio ubijen.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:29 

"El-Buhari prenosi od Ebu-Hurejrea rijeci: - Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, sigurno ce se uskoro sin Merjeme spustiti medju vas, zavesti pravednu vlast, te ce slomiti krst, ubiti svinju, ukinuti dzizju, imetka ce biti u izobilju tako da ga niko nece prihvatiti, tako da ce sedzda biti bolja od ovoga svijeta i svega sto je na njemu."
Zatim Ebu-Hurejre kaze: - Citajte ako zelite:
"I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, prije njegove smrti, nece u njega sigurno povjerovati, a na Sudnjem danu on ce protiv njih sigurno svjedociti!" Takodjer ga prenosi Muslim, a i El-Buharija ga biljezi, te Ibn-Merdevejh preko Ebi-Hurejrea, koji kaze: "Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Uskoro ce se sin Merjemin spustiti medju vas, zavest ce pravednu vlast, ubiti Dedzala, ubit ce svinju, slomit ce krst, i ukinuti dzizju. Umnogostrucit ce se imetak, a sedzda ce biti jedna i samo za Allaha, Gospodara svjetova." Ebu-Hurejre kaze: - Ucite ako zelite:
"I nema nijednog sljedbenika Knjige koji prije njegove smrti nece u njega sigurno povjerovati", tj. prije smrti Isaa ibn Merjemina." A zatim je ovo ponovio Ebu-Hureje tri puta. Druga verzija, prenosi je imam Ahmed od Ebu-Hurejrea, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: /875/ "Sigurno ce Isa ibn Merjem zanijetiti hadz ili umru, u klancu Er-Revha' ili ce ih oboje zajedno zanijetiti." Tako prenosi samo Muslim.
Prenosi El-Buhari od Ebu-Hurejrea da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Sta li ce biti s vama kada bude medju vas sisao Mesih, sin Merjemin i vas imam izmedju vas." Druga verzija: biljezi imam Ahmed preko Ebu-Hurejrea da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Poslanici su braca po istom ocu, majke su im razlicite, a vjera im je jedna, a ja sam najblizi covjek Isau ibn Merjem, jer izmedju mene i njega nije bilo poslanika, on ce sici pa kada ga vidite, prepoznajte ga: covjek srednjeg rasta, crveno-bijele boje, na njemu dva odijela blijedocrvena, iz glave kao da mu kaplje iako nije mokra. On ce razbiti krst, ubiti svinju, ukinuti dzizju, pozvati ljude u islam, a Allah ce u njegovo vrijeme sve vjere unistiti izuzev islama i unistit ce Allah, u vrijeme njegovo, Mesiha Dedzala. Zatim ce se uspostaviti sigurnost na Zemlji tako da ce lavovi zajedno boraviti s devama, tigrovi s kravama, vukovi s ovcama, a djeca ce se igrati sa zmijama i one im nece nanijeti stetu. On ce ostati 40 godina, zatim ce umrijeti i muslimani ce mu klanjati dzenaza-namaz." Tako prenosi Ebu-Davud.
Drugi hadis: biljezi Muslim u svom Sahihu preko Nuvas ibn Sem'ana da je rekao: - Spomenuo je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednog jutra Dedzala, pa je spustao i podizao glas zbog njega, tako da smo mi pomislili da je on izmedju skupine palmi nadomak Medine. Posto smo mu prisli, shvatio je to po nasim licima i upitao: "Sta vam je?" Rekli smo: "Allahov Poslanice, spomenuo si Dedzala jutros, pa si zbog njega spustao i podizao glas, tako da smo mislili da se nalazi u palmoviku." Rekao je: "Mimo Dedzala se bojim za vas ..." Ako on izidje, a ja budem medju vama, ja cu vas odbraniti od njega; a ako izidje, a ja ne budem medju vama, svako ce od vas braniti sam sebe. A Allah je zastitnik svakog muslimana. To je mladic kratke kovrcave kose, corav je u jedno oko kao da mi lici na Abdul-Uzza ibn Katina. Onaj od vas koji ga dozivi nek u odbranu od njega prouci pocetne ajete sure El-Kahf. On ce izici iz jednog mjesta izmedju Sama i Iraka, pa ce nanositi nered lijevo i desno. A vi, Allahovi robovi, ostanite postojani!" Upitali smo: "Allahov Poslanice, a koliko ce se zadrzati na Zemlji!" Odgovorio je: "40 dana, gdje je jedan dan kao godina, i jedan dan kao mjesec, i jedan dan kao sedmica, a ostali su mu dani kao vasi dani." Upitali smo: "Allahov Poslanice, a u tom danu koji je kao godina hoce li nam biti dovoljni namazi koje obavimo u jednom danu?" Odgovorio je: "Ne... Odredite njegovu duzinu i prema njoj se ravnajte. (Tj. odredjujte namaska vremena.)" Rekli smo: "Allahov Poslanice, a kakva mu je brzina na Zemlji?" Rekao je: "Poput kise koju tjera vjetar. Doci ce do ljudi i pozvat ce ih, a oni ce mu vjerovati i odazvati mu se. Pa ce narediti nebu da spusti kisu te ce kisa padati, i zemlji da izraste bilje pa ce iznici bilje, a navecer ce im dolaziti njihova stoka vecih grba (deve) nego sto su bile, punih vimena i stomaka. Zatim ce doci narodu pa ce ih pozivati, a oni nece prihvatiti njegov poziv, zatim ce otici od njih, a oni ce postati bijedni, nece imati nikakvog imetka u svojim rukama. Zatim ce proci pored rusevina i reci ce: 'Izbaci svoje riznice', pa ce ga slijediti njihove riznice kao rojevi pcela. Zatim ce pozvati jednog punackog mladog covjeka i udarit ce ga sabljom i presjeci ce ga na dva dijela ciljanim udarcem. Zatim ce ga pozvati i on ce se pribliziti blistavog lica i nasmijan. I dok on bude tako cinio, Allah ce poslati Mesiha, Isaa ibn Merjem, a.s. On ce se spustiti kod bijele munare istocno od Damaska. Na njemu ce biti dva odijela (obojena zutim isvotom i safranom) a rukama ce se drzati za krila dva meleka. Kad pogne glavu, iz nje ce kapati, a kada je podigne, iz nje ce poteci voda kao zrna bisera. Osjeti li nevjernik njegov dah, umrijet ce. Njegov dah prestaje tamo gdje prestaje njegov pogled, pa ce ga (Dedzala) traziti dok ga ne stigne, kod Babu-Ludda (mjesto kod Bejtul-Makdisa), gdje ce ga ubiti. Zatim ce Isa, a.s., doci do jednog naroda, kojeg je Allah sacuvao od njega, te ce ih potrati po njihovim licima i govorit ce im o njihovim stepenima u Dzennetu. I dok on bude to obavljao, Allah ce objaviti Isau: 'Ja sam izveo jednu grupu Svojih robova, koju niko nije u stanju ubijati, pa skloni Moje robove na brdo Tur....

Ne mogu vam sve odjednom objašnjavati
Što će ubiti svinju?
Svinja je pogana u Starom Zavjetu i samim tim kad je došao da obnovi Zakon a ne da ga ukine.
Zašto krst, to je sad o razapinjanju i muslimansko shvatanje da ne idem u detalje.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:33 

cvv35 je napisao/la:
bura je napisao/la:

Znam da ga zovu Isa.
Isusa smatraju nekakvim poslanikom i vjeruju da ce opet doci da......da sta.....@korrisnik????

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:35 

Pa rekla si Muki.
Šta te interesuje bura?

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:42 

korrisnik je napisao/la:
Pa rekla si Muki.
Šta te interesuje bura?

Ok, Muhamed.
Interesira me kad se Isus vrati ponovno sta ce biti.? Prema vasem vjerovanju.

Edit: i ti si nekad napisao da je krscanstvo sotonsko.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 22:56 

korrisnik je napisao/la:

Koji dijalog ? Muslimani nisu sposobni da vode dijalog, pitanje na koje nemas odgovor, jer odgovora ne mozes naci u islamu, o potpitkivanju organizacije i vjerodostojnosti istog da i ne pricamo, ignoriras i nastavljas da recitiras kuran. Nije ni kod drugih vjerskih skupina nista bolje, jer vama i nije stalo da nesto naucite, vec da prikupite sto vise sljedbenika za svoju sektu.

Stovise, nisi uopce sposoban da iskljucis religiju i da povedes dijalog baziran na logickom razmisljanju - a razlog tome je sto si musliman.
Nema tu nista emotivno, to su cinjenice.

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 23:22 

bura je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Pa rekla si Muki.
Šta te interesuje bura?

Ok, Muhamed.
Interesira me kad se Isus vrati ponovno sta ce biti.? Prema vasem vjerovanju.

Edit: i ti si nekad napisao da je krscanstvo sotonsko.

JA sam rekao da je obmana šejtana i da su kršćani zalutali a u kršćanstvu sve nije sotonsko, toliko o tome kršćanski i židovski zakon ne važi za muslimane kao i zajveti jer su dokinuti drugima.
Stari Zavjet- Tora
Davidovi psalmi- Zebur
Novi Zavjet- Indžil- Evanđelje
Kur'an- Konačni Zavjet

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 23:29 

cvv35 je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Koji dijalog ? Muslimani nisu sposobni da vode dijalog, pitanje na koje nemas odgovor, jer odgovora ne mozes naci u islamu, o potpitkivanju organizacije i vjerodostojnosti istog da i ne pricamo, ignoriras i nastavljas da recitiras kuran. Nije ni kod drugih vjerskih skupina nista bolje, jer vama i nije stalo da nesto naucite, vec da prikupite sto vise sljedbenika za svoju sektu.

Stovise, nisi uopce sposoban da iskljucis religiju i da povedes dijalog baziran na logickom razmisljanju - a razlog tome je sto si musliman.
Nema tu nista emotivno, to su cinjenice.

Može se naći odgovor samo što nije isti dijalog "van zidina" i unutar zidina tj muslimani pitaju jedni druge škakljiva pitanja dok kad to radi nemusliman smatra se provokacijom itd.
Nije tačno da nije stalo da "naučimo" jer musliman mora tražiti znanje to je vjerska dužnost.
Puno ti olakotno shvaćaš neke okolnosti, nisu svi muslimani isti njihovo razmišljanje i razmatranje određenih pitanja neki imaju više manje strpljenja drugačije gledaju na neke stvari kao i ponašanja, neće svaki musliman vikati "Allah ekber " kafiri Izrael, ako ga naljutiš, jer ti si onda pobijedio i izazvao si reakciju njegovu.
Ima tu i Sabur kao Islamsko načelo tj strpljenje kao i Ahlak Islamski moral i ponašanje.
Ukratko ovo su ti Islamske nauke.
"Islamka nauka kao cjelina je vrlo raznovrsna i bogata nauka sa svim svojim ograncima i podograncima. Izučavana je i izučava se na svim nivoima od osnovnog obrazovanja do univerzitetskog.
"Tefsir[uredi | uredi izvor]
Tefsir je islamska nauka koja se bavi tumačenjem Kur'ana. U njemu se primjenjuju različite metode, ali je jedna od osnovnih kroz izučavanje svega onoga što je Muhammed, alejhis-selam, rekao o značenjima određenih sura (poglavlja Kur'ana) i ajeta (rečenica u Kur'anu) i kroz usporednu analizu istih tematskih cjelina, pošto Kur'an nije tekst poput romana u kojem postoji uvod, zaplet. već se često o istoj temi mogu pronaći različiti ajeti u različitim surama.

Hadis je islamska nauka koja se bavi izučavanjem svega onoga što je Poslanik Muhammed, alejhis-selam, uradio, rekao, šutnjom odobrio i izučavanjem svih njegovih osobina. Hadiska nauka izučava sam tekst Poslanikovog govora, ali je kod nje mnogo veći akcenat na lancu prenosilaca pojedinih hadisa - Poslanikovih izreka u cilju potvrđivanja da su te riječi zaista Poslanikove.
"Kiraet, što na arapskom znači čitanje je islamska nauka koja se bavi tačnim i melodičnim učenjem Kur'ana - posljednje Božije objave. Pošto je Poslanik, alejhis-selam rekao: Uljepšajte učenje Kur'ana vašim glasovima, možda je i to bio dodatni razlog da se kiraet razvije kao zasebna nauka. Sav kiraet se ipak temelji na onom znanju koje dolazi od Poslanika.
"Fikh je islamska pravna nauka, s tim da je od drugih pravnih nauka razlikuje to što ona reguliše i pravila ibadeta - islamskog obredoslovlja."
"Glavna preokupacija akaidske nauke jeste vjerovanje, tj. u koga i u što se vjeruje i na koji način. Najjednostavnije je to objasniti ako kažemo da se akaid bavi detaljnim proučavanjem imanskih šarta."
Ahlak je islamska nauka koja se bavi proučavanjem lijepog ponašanja i lijepih osobina. Ugrubo rečeno to je islamska etika.

Tesavvuf je praktična islamska nauka koja se bavi duhovnim odgojem čovjekove duše. Jedan od vrlo važnih termina u tesavvufu je "borba sa samim sobom" tj. sa svojim strastima i svim negativnostima u sebi.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2016, 23:52 

korrisnik je napisao/la:
Može se naći odgovor samo što nije isti dijalog "van zidina" i unutar zidina tj muslimani pitaju jedni druge škakljiva pitanja dok kad to radi nemusliman smatra se provokacijom itd.

Cist dokaz da ovdje nisi dosao da vodis dijalog vec si placenik koji zloupotrebljava ovu platformu za reklamiranje islama, teza koju sam ranije iznio. Naravno ti ces to prezentirati kao da si dosao da nas spasis, jer ko biva blizi se sudnji dan, vasarski trik na koji padaju slabasni, neobrazovani. I onda jos kazes ko biva neko tebe provocira .. tipicni agresivni musliman koji hoce siriti islam i provokacija mu je svako ko ce ga argumentima razotkriti kao sarlatana.

I ovaj tvoj odgovor, samo je prva recenica stvarni odgovor, sve ostalo je opet reklamiranje islama.

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:00 

Ama ne zanima me vas spas, nemoj me brkati sa kršćanstvom, da muslimane zanima marketing i mišljenje drugih zar bi bili ovakvi.
Mene zanima Islam, ne vi "ti koji trebaju biti spašeni", šta se ja imam zamarati ako je Božija volja Božija je volja.
Na ovoj temi se samo pokazuje jedna interpretacija Kur'ana i Sunneta hoću da kažem da nije sve crno bijelo nego je sivilo.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:06 

korrisnik je napisao/la:
Ama ne zanima me vas spas, nemoj me brkati sa kršćanstvom, da muslimane zanima marketing i mišljenje drugih zar bi bili ovakvi.

Ovo nisu muslimani ?

https://www.youtube.com/watch?v=FARYjMZdM6c

Vidim imate i YT kanal za konvertiranje na njemackom govornom podrucju .. https://www.youtube.com/channel/UCqBVeT ... OpWC52cWSg

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:08 

korrisnik je napisao/la:
Na ovoj temi se samo pokazuje jedna interpretacija Kur'ana i Sunneta hoću da kažem da nije sve crno bijelo nego je sivilo.

Ne, tema je islam. A ovo nije islamski forum, tako da je dozvoljen i kriticki pristup prema islamu s vana, tj i od onih koji nisu muslimani.

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:25 

Tema jest Islam ali kao što rekoh opširna je tema i gleda se samo iz jedne perspektive one vehabijske. Druge perspektive nisu zanimljive.
Kurdi su muslimani pa se opet bore protiv Isila.
Ne može se tvrditi da je neko musliman a da neko nije osima ako on to prizna. To je oblast tekfira.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:31 

korrisnik je napisao/la:
Tema jest Islam ali kao što rekoh opširna je tema i gleda se samo iz jedne perspektive one vehabijske.

Islam je islam, zajedno sa svim svojim subkulturama, bile to vehabije, salafisti, sufije. Ne vidim da se na temi forsira ovaj ili onaj pravac.

Biljeska za mene: uredno neces da komentiras dokaz organiziranog islam marketinga. Generalno kad god se ispostavi da si izrekao gnusnu laz, neces da priznas - slijedi vjerovatno opet neki citat kurana ? Mozda se tako peres ? :zubati

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:39 

korrisnik je napisao/la:
Kurdi su muslimani pa se opet bore protiv Isila.
Ne može se tvrditi da je neko musliman a da neko nije osima ako on to prizna. To je oblast tekfira.

To je samo jedan u nizu dokaza da islam nije savrsen, te da time nije od Boga, vec je pisan u Carigradu za vrijeme dugog i iscrpnog bizantijsko-perzijskog rata.

Musliman se postaje priznanjem u roku od par sekundi. To vam i jeste razlog naglog rasta, ali i dokaz da vam je vjerska skupina smece, jer je priznanje dovoljno, bez citanja svetih knjiga a kamoli razumjevanja istih, samo lupaj na pamet/ponavljaj za vodjom. I ne razvile se subkulture. RKC clanstvo ne ide tako brzo, mora se gradivo dobro sazvakati.

Srbi RAUS!

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 00:52 

korrisnik je napisao/la:
JA sam rekao da je obmana šejtana i da su kršćani zalutali a u kršćanstvu sve nije sotonsko, toliko o tome kršćanski i židovski zakon ne važi za muslimane kao i zajveti jer su dokinuti drugima.

Pa dođe na isto zar ne.
Zašto ti/vi imate potrebu nekome govoriti da je zalutao?! Mislim, cemu to?!
Gle, mene ne zanima u šta ti/vi vjerujete i nemam ti/vam potrebu govoriti da je u križu spas i da izvan Crkve nema spasenja itd, ... A vi stalnooo tupetate i uspoređujete...Zašto ste tako iskompleksirani?! Mislim halo..Uzimate Isusa, ono najsvetije, u ''usta'' i tumacite kako vam odgovara.

I to pitanje mi nisi odgovorio. Šta će biti kad se Isus vrati?

Vrh

PostPostano: 15 lip 2016, 01:06 

Jesam odgovorio sam ti hadisom na pitanje.
Pa piše u Kur'anu da su kršćani zalutali tj veledalin a vjera im je imala temelje monoteizma to ti piše u Fatihi tj kao "Oče naš"-
Evo vidi

ebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo,
Milostivog, Samilosnog,
Vladara Dana sudnjeg,
Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo!
Uputi nas na Pravi put,
na Put onih kojima si milost Svoju darovao,
a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!
"7. NA PUT ONIH KOJIM SI BLAGODATI PODARIO, A NE NA PUT ONIH NA KOJE SE SRDŽ‍BA IZLILA I KOJI SU ZALUTALI
“Na put onih kojim si blagodati podario” – Ovim se objašnjavaju riječi: ”Pravi put”. Oni kojima je Allah blagodati podario spominju se također i u poglavlju Nisa’, gdje Allah Uzvišeni ka‍že:”Oni koji su pokorni Allahu i Poslaniku, to su oni koji će biti u društvu vjerovjesnika, pravednika, šehida i dobrih ljudi kojima je Allah blagodati podario. A, lijepo li je to društvo! To je dobro od Allaha i dovoljno je da to samo Allah zna!”Nisa’ 69-70.
Dahhak navodi da je Ibn Abbas radijAllahu anhu rekao: “…Na put onih kojim si blagodati podario…“, jer su bili pokorni i samo se Tebi klanjali kao što to čine Tvoji meleki, vjerovjesnici, pravednici, šehidi i dobri ljudi. To je u skladu s riječima Gospodara: ”A oni koji su pokorni Allahu i Poslaniku, ti su sa onima kojima je Allah blagodati podario.” Nisa 69.
Riječi Allaha Uzvišenog: “A ne onih na koje se srdž‍ba izlila i koji su zalutali.” znače: a ne na put onih na koje se srd‍žba izlila, jer oni na koje se srdž‍ba izlila su u stvari, oni čija je namjera loša, koji znaju šta je istina, ali je i pored toga napuštaju. Isto tako, ne ni na put onih koji su zalutali i izgubili znanje koje im je dano. I oni lutaju u zabludi ne nalazeći pravog puta prema istini. Negacija “La” (Ne) ovdje ima funkciju pojačavanja značenja, kako bi se pokazalo da postoje dva iskvarena (izgubljena) puta, put židova i put kršćana.
PUT VJERNIKA predstavlja spoznaju istine i djelovanje u skladu s tom spoznajom. Budući da su židovi izgubili praksu, na njih se odnosi srd‍žba, a na kršćane zabluda, zato što onaj koji ima znanje, a ne postupa po njemu, zaslu‍žuje srdž‍bu. Onaj ko nema znanje luta u zabludi. Stoga, kršćani, kada nešto ‍žele učiniti, nisu u stanju naći Pravi put pošto nemaju odgovarajući pristup koji osigurava put do istine, pa lutaju. I jedni i drugi zbog toga zasluž‍uju srdž‍bu, iako se ona posebno odnosi na židove, u skladu sa riječima Allaha Uzvišenog: ”…onaj koga Allah prokune i na koga se rasrdi” Maide 60.
A na kršćane zabluda u skladu sa riječima Allaha Uzvišenog: “Oni koji su još ranije zalutali, što su mnoge u zabludu doveli, te i sami sa Pravog puta skrenuli.” Maide77.
Hammad ibn Seleme prenosi od Adijja ibn Hatima da je rekao: ”Pitao sam Allahovog Poslanika sallAllahu ‘alejhi we sellem u vezi s riječima Uzvišenog: ’na koje se srdž‍ba izlila’, pa je rekao: “židovi”, te ‘i koji su zalutali’, i uz to dodao: ”Kršćani! Oni su zalutali.“
Ovako prenosi Sufjan ibn Ujejne sa svojim lancem prenosilaca od Adijja ibn Hatima, a u predanju Ibn Merdevejha od Ebu Zerra radijAllahu anhu se navodi: “Pitao sam Allahova Poslanika u vezi s riječima: ‘na koje se srd‍žba izlila’, pa je rekao ‘židovi’, a ja dodao: ‘niti onih koji su zalutali’, pa je rekao: ‘To su kršćani!'”
Zaključak
Ova časna sura sastoji se dakle od sedam ajeta, koji sadr‍že: zahvalu Allahu Uzvišenom, veličanje i pohvalu Allahu subhanehu we teala navođenjem Njegovih lijepih imena i Uzvišenih atributa, ukazivanje na Povratak kao Dan suda, uputu Njegovim robovima da Ga mole i da Ga obo‍žavaju, ogradu od vlastite sile i moći, iskrenu predanost slu‍ženju Allahu subhanehu we teala (ibadet), te čistotu od svakog oblika širka, odnosno dr‍žanja da je neko ravan ili sličan Njemu, Uzvišen je On! Nakon svega toga, slijedi molba koja se upućuje samo Allahu za uputu na Pravi put, odnosno Pravu vjeru, te učvršćivanje na tom putu, kako bi se uspješno prešao put do Sudnjeg dana, koji vodi do dž‍ennetskog blaž‍enstva, u društvu vjerovjesnika, pravednika, šehida i dobrih ljudi.
Usto, ova sura sadr‍ži i podsticaj za činjenje dobrih dijela, kako bi nosioci tih djela bili na Sudnjem danu u društvu onih koji su činili dobra djela, ali sadrž‍i i zastarašivanje i upozorenje na slijeđenje puteva neistine, da ne bismo na Sudnjem danu bili o‍življeni u društvu onih koji su slijedili te puteve, a na koje se izlila srd‍žba i koji su zalutali.
Ukazivanje na blagodati od Allaha Uzvišenog ovdje je izuzetno lijepo iskazano riječima: “Na put onih kojima si podario blagodati, a ne onih na koje se izlila srd‍žba.“
Ovdje je u riječima “a ne onih na koje se izlila srd‍žba” izostavljen subjekt srd‍žbe, budući da je poznat. Allah Uzvišeni kaž‍e:
“Koga Allah uputi, on je na pravom putu, a kome dadne da zaluta, ti mu nećeš naći zaštitnika koji će ga uputiti!“ Kehf 17
“Kome Allah dadne da zaluta, niko ga neće na Pravi put uputiti. Njih će ostaviti u nevjerstvu da u njemu lutaju.“ A'raf 186.
Više drugih ajeta također, potvrđuju da samo Allah upućuje na Pravi put i da daje da se dođe u zabludu, nasuprot tvrdnji kaderija (indetermista) i njihovih sljedbenika, koji ka‍žu da Allahovi robovi sami prave svoj izbor po kome postupaju, dokazujući svoj ibadet nejasnim ajetima iz Kur’ana, ostavljujući, pritom, po strani ono što je izričito i sasvim jasno navedeno. To je pozicija zabludjelih i zalutalih! Međutim, u jednom sahih hadisu stoji: „Kada vidite one koji iz Kur’ana slijede nejasne ajete, znajte da su to oni koje je Allah imenovao u Kur’anu i budite oprezni s njima.“ To su oni koje je Allah subhanehu we teala opisao riječima: “Što se tiče onih u čijim srcima je nastranost, oni slijede nejasne ajete iz Kur’ana, pri‍željkujući smutnju i tež‍eći za svojim tumačenjem.” Ali Imran 7."

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3896 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 156  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: