|
|
Stranica: 9/153.
|
[ 3818 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Rafael25
|
Naslov: Re: Islam Postano: 31 svi 2015, 02:00 |
|
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 31 svi 2015, 17:56 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Islam je da svjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhamed alejih selam Božiji rob i Božiji poslanik. Religija Islam se sastoji od Imanskih i Islamskih šarti. Imanski šarti su : Amentu billahi- Ja vjerujem i Jednog Boga. Vemelakietihi- -Ja vjerujem u Božije meleke Ve kutubihi - Ja vjerujem u Božije kitabe Ve rusulihi- Ja vjerujem u Božije poslanike Vel jemuli ahiri - Ja vjerujem u Sudnj dan. Ve bil kaderi hajrihi ve šerihi minelahiteala- Ja vjerujem da sve što se događa biva po Božijom voljom i Božijim određenjem Islamski šarti su. Izgovarati kelime i šehadet Klanjati pet dnevnih namaza Davati zekat/zećat Obaviti Hadž.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 31 svi 2015, 17:58 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
U Islamu im 99 Božijih imena i svako ime pojašnjaje Božiji karakter. 1 Allah Allah هُو الله الذّي لا إلَه إلاّ هُو 2 Blagi Er-Rahmān الرّحمان 3 Milostivi Er-Rahīm الرّحيم 4 Vladar El-Melik المَلِك 5 Sveti El-Kuddūs القُدّوس 6 Od mana čisti Es-Selām السّلام 7 Koji potvrđuje obećanje i daje sigurnost El-Mumin المُؤمن 8 Koji sve pazi i prati El-Muhejmin المُهَيْمِن 9 Snažni El-Azīz العزيز 10 Silni El-Džebbār الجبّار 11 Uzvišeni El-Mutekebbir المُتَكَبِّر 12 Stvoritelj El-Halik الخالق 13 Koji divno stvara El-Bāri' البارئ 14 Koji likove daje El-Musavvir المُصَوِّر 15 Koji mnogo prašta El-Gaffār الغفّار 16 Koji savladava El-Kahhār القهّار 17 Koji mnogo poklanja El-Vehhāb الوهّاب 18 Koji obilno nafaku daje Er-Rezzāk الرزّاق 19 Koji rješava i otvara El-Fettāh الفتّاح 20 Sveznajući El-Alīm العليم 21 Koji steže El-Kābid القابض 22 Koji pruža El-Basīt الباسط 23 Koji spušta El-Hāfid الخافض 24 Koji diže Er-Rāfia الرّافع 25 Koji uzdiže El-Mu'iz المُعِزّ 26 Koji ponižava El-Muzil المُذِلّ 27 Koji čuje Es-Semī'a السّميع 28 Koji vidi El-Besīr البصير 29 Sudac El-Hakim الحكم 30 Pravedan El-'Adl العدل 31 Dobri El-Latīf اللطيف 32 O svemu obavješten El-Habīr الخبير 33 Blagi El-Halīm الحليم 34 Veliki El-'Azīm العظيم 35 Koji prašta El-Gafūr الغفور 36 Koji je zahvalan Eš-Šakūr الشّكور 37 Visoki El-'Alī العليّ 38 Veliki El-Kebīr الكبير 39 Branitelj El-Hafīz الحفيظ 40 Koji pazi i izdržava El-Mukīt المُقيت 41 Koji obračun vodi El-Hasīb الحسيب 42 Veličanstveni El-Dželīl الجليل 43 Plemeniti El-Kerīm الكريم 44 Koji prati na svaku kretnju Er-Rekīb الرقيب 45 Koji molbe prima El-Mudžīb المجيب 46 Koji Milošću i Znanjem sve zauzima El-Vesi'a الواسع 47 Mudri El-Hakīm الحكيم 48 Koji voli El-Vedūd الودود 49 Slavljeni El-Medžīd المجيد 50 Koji proživljava El-Bais الباعث 51 Koji je svemu svjedok Eš-Šehīd الشّهيد 52 Vrhovna Istina El-Hakk الحقّ 53 Koji se stara i brine El-Vekīl الوكيل 54 Jaki El-Kavij القوي 55 Čvrsti El-Metīn المتين 56 Zaštitnik El-Velīj الوليّ 57 Hvaljeni El-Hamīd الحميد 58 Koji i sitnice obuhvata i broj im zna El-Muhsīj المُحصي 59 Koji iz početka stvara El-Mubdij' المُبدئ 60 Koji poslije smrti u život vraća El-Mu'īd المُعيد 61 Koji život daje El-Muhīj المُحيي 62 Koji smrt daje El-Mumīt المُميت 63 Živi El-Hajj الحيّ 64 Koji sve održava El-Kajjūm القيّوم 65 Imućni El-Vādžid الواجد 66 Slavni El-Mādžid الماجد 67 Jedini El-Vāhid الواحد 68 Kome se svako obraća Es-Samed الصّمد 69 Moćni El-Kādir القادر 70 Koji sve može El-Muktedir المُقتدر 71 Koji unapređuje El-Mukaddim المُقدِّم 72 Koji zapostavlja El-Muahir المُؤخّر 73 Prvi El-Evvel الأوّل 74 Posljednji El-Āhir الآخر 75 Jasni Ez-Zāhir الظّاهر 76 Skriveni El-Bātin الباطن 77 Upravitelj El-Velīj الوالي 78 Preuzvišeni El-Muteālī المُتعالي 79 Dobročinitelj El-Ber البرّ 80 Koji pokajanje mnogo prima Et-Tevāb التّوّاب 81 Osvetnik El-Muntekim المُنْتَقِم 82 Koji prašta El-'Afvu ّالعفُو 83 Samilosni Er-Raūf الرّؤف 84 Vlasnik svake vlasti i carstva Mālikul-mulk مالك المُلك 85 Kome pripada veličanstvo i čast Zul dželali vel ikram ذو الجلال والإكرام 86 Koji pravdu dijeli El-Muksit المُقسط 87 Koji sakuplja El-Džami'a الجامع 88 Bogati El-Ganīj الغنيّ 89 Koji bogatstvo daje El-Mugnīj المُغْني 90 Koji bogatstva lišava El-Mani المانع 91 Koji stvara štetu Ed-Dār الضّار 92 Koji daje korist El-Nāfia النّافع 93 Svjetlost En-Nūr النّور 94 Koji upućuje na pravi put El-Hādī الهادي 95 Besprimjerni Tvorac iz ništa El-Bedia' البديع 96 Vječni El-Bākī الباقي 97 Nasljednik El-Vāris الوارث 98 Koji upućuje na potrebe i koristi Er-Rāšid الرّشيد 99 Strpljivi, koji ne žuri sa kaznom Es-Sabūr الصّبور
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 31 svi 2015, 17:58 |
|
|
Nakon Božijih imena treba napomenuti i Božija svojstva /sifate. svojstva Alahova bića - sifati subutijjeh svojstva Alahova savršenstva - sifati zatijjeh. Svojstva Alahova bića su:
Alah ima i postoji - vujjud Alah je Jedan - wahdaniyyet Alah je oduvijek, jer nije postao - qidem Alah je zauvijek, jer ga neće nestati - beqa Alah ničemu nije sličan - muhalefetun-lil-havadisi Alah Sam po Sebi opstoji - qijamun bi nefsihi. Svojstva Alahova savršenstva su:
Alah živi Svojim vječnim životom - hayat Alah sve zna - 'ilm Alah sve čuje - sem' Alah sve vidi - besar Alah sve Svojom voljom čini - iradet Alah je Svemoćan - kudret Alah govori Svojim božanskim govorom - kelam Alah sve stvara, održava i rastvara - tekvin. O Alahovim svojstvima najsažetije govori Kur'anska sura "El-Ihlas" - "Iskrenost", čiji prijevod na hrvatski glasi:
Reci: Allah je Jedan. On je utočište svemu. Nije rodio i rođen nije, i nitko Mu ravan nije.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 31 svi 2015, 20:22 |
|
|
Kod Bošnjaka osim ezana na džamijama običaj je da se prouči salavat dan nakon smrti mejita/mrtvaca i za taj obznani se na džamiji ko je umro i kad je dženaza.Taj salavat ovako glasi:
1. Ja ejjuhe-l-muslimun! Ja ejjuhe-l-muminun! Ja ejjuhe-l-muhsinun! O vi pokorni, o pravovjerni, o dobrocinitelji! 2. Kullu nefsin zaikatul meuti summe ilejna terdžeun! Svaka ce dusa smrt okusiti, zatim ce te se Nama vratiti. 3. Fesubhanellezi bi jedihi melekutu kulli šejin ve ilejhi turdžeun! Pa neka je slavljen Onaj s cijom je Rukom vlast nad svakom stvari, Onaj kome cemo se vratiti. 4. Adždžilu bis salati kabel meut ve adždžilu bit teubeti kablel meut! Pozurite sa molitvom (namazom) i s pokajanjem, prije nego vas smrt zadesi. 5. Ja Mevlana ja Allah! O nas Zastitnice, O Allahu. 6. El merhumu vel magfuru el muhtadžu ila rahmetil lahi teala! Smrtnik koji je u nuzdi za miloscu i oprostom, ovisan je o Milosti Boga Uzvisenog. 7. Ja Mevlana ja Allah! 8. El mevtu šerabun kullu nasin šaribun! Smrt je pice koje ce ispiti svaki covojek. 9. Ja Mevlana ja Allah! 10. El kefenu libasun kullu nasin labisun! Smrtnicko odjelo je odjeca koju ce svaki covjek obuci. 11. Ja Mevlana ja Allah! 12. Et tabutu merkebun kullu nasin rakibun! Tabut (mrtvacki sanduk) je nosilo na kome ce svaki cojek nosen biti. 13. Ja Mevlana ja Allah! 14. El kabru babun kullu nasin dahilun! Grob je kapija na koju ce svaki covjek uci. 15. Ja Mevlana ja Allah! 16. El muminune la jemutune bel junkalune min daril denai ila daril bekai! Pravovjerni ne umiru, oni sele iz kuce prolaznosti ka vjecnom boravistu. 17. Ja Mevlana ja Allah! 18. Ejne Musa, ejne Isa, ejne Jahja, ejne Nuh, ejne Muhammedun hatemul enbijai vel murselin vel hamdu lillahi rabil alemin! Gdje je Musa, gdje Isa, gdje je Jahja, a gdje Nuh, gdje je Muhammed, pecat vjerovjesnistva i poslanstva, pa neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Nakon ovog hodža ili mujezin obavještavaju:" Na ahiret je preselio taj i taj, dženaza namaz će se obaviti danas u toliko i toliko sati. Džamija muslimanima ne služi samo za molitvu nego ima i jaču svrhu.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Islam Postano: 01 lip 2015, 01:29 |
|
|
Rafael25 je napisao/la: A pazi ovo
vidi ovih u suknjama a onih bradonja nasta lice ahahahah
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 01 lip 2015, 18:12 |
|
|
To nije suknja to je suf.Obrazuj se malo. I zbog tog sufa se zovu Sufije.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 07:58 |
|
|
korrisnik je napisao/la: To nije suknja to je suf.Obrazuj se malo. I zbog tog sufa se zovu Sufije. Korisniče, gdje si učio arapski? Je li to obveza svakog muslimana?
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 17:41 |
|
|
Hunter je napisao/la: korrisnik je napisao/la: To nije suknja to je suf.Obrazuj se malo. I zbog tog sufa se zovu Sufije. Korisniče, gdje si učio arapski? Je li to obveza svakog muslimana? Učiti arapski jezik, moliti se na njemu (da) ali nužno ne moraš znati prijevod. Nisam ga učio, nego znam osnovne pojmove a pismo sam učio u mektebu.
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 18:18 |
|
|
Svi muslimani su prirođeni Arapi. Nema u islamu nacije do arapske. Kakvi Bošnjaci. To je haram i reći. Osim u svrhu obmane neprijatelja.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 19:08 |
|
|
protein je napisao/la: Svi muslimani su prirođeni Arapi. Nema u islamu nacije do arapske. Kakvi Bošnjaci. To je haram i reći. Osim u svrhu obmane neprijatelja. "Nema prednost Arap nad neArapom. Sljedeće generacije muslimana će biti bolje od ashaba, zato što me nisu vidjeli a povjerovali su u moje poslanstvo" Muhamed s.aw.s
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 19:38 |
|
|
protein je napisao/la: Svi muslimani su prirođeni Arapi. Nema u islamu nacije do arapske. Kakvi Bošnjaci. To je haram i reći. Osim u svrhu obmane neprijatelja. Onda se prvo sjeti čime su se prijevodi Biblije na narodne jezike plaćali.
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 19:40 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Hunter je napisao/la: Korisniče, gdje si učio arapski? Je li to obveza svakog muslimana?
Učiti arapski jezik, moliti se na njemu (da) ali nužno ne moraš znati prijevod. Nisam ga učio, nego znam osnovne pojmove a pismo sam učio u mektebu. Hvala na odgovoru. Možda se nađe još koje pitanje.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 08 lip 2015, 19:43 |
|
|
Hunter je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Učiti arapski jezik, moliti se na njemu (da) ali nužno ne moraš znati prijevod. Nisam ga učio, nego znam osnovne pojmove a pismo sam učio u mektebu.
Hvala na odgovoru. Možda se nađe još koje pitanje. Nema na čemu, i drugi put.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 10 lip 2015, 21:06 |
|
|
" ILMIHALIslamski Uputnik Za Po č etnikePRISTUP Čime počinjemo svaki dobar posao Svaki dobar posao počinjemo riječima: BISMILLAHIR-RAHMANIR- RAHIM, što znači: U IME ALLAHA SVEMILOSNOG SAMILOSNOG! Ova formula naziva se BISMILLA. Šta znači Bismilla? Bismilla znači da se miodlučujemo da svaki svoj čin uradimo misleći na Allaha dželle šanuhu i moleći Ga da nam pomogne.Koji su to svakodnevni poslovi prije kojih treba izgovoriti Bismillu? Svakodnevni poslovi prije kojih treba moliti Allaha za pomoć i blagoslov suslijedeći: - kada peremo ruke i umivamo lice,- kada pristupamo objedu,- kada učimo Kur'an, - kada radimo školski zadatak, - kada polazimo od kuće na ulicu ili na posao, - kada radimo bilo koji posao u radionici ili na polju, kao i svaki drugi hajirliposao... U ovim i sličnim poslovima Bismillom spominjemo Allaha dželle šanuhu imolimo Ga da nam dadne snagu i razum da započeti posao sretno završimo, jer naš život, snaga i razum zavise od Njega, Allaha dželle šanuhu. ISLAM Šta je Islam? Islam je dragovoljna predanost Allahu dželle šanuhu u svakoj misli, osjećanju i poslu. Islam je vjera koju je objavio Allah dželle šanuhu preko Svoga posljednjeg poslanika Muhammeda - sallallahu ‘alejhi ve sellem - cijelom Čovječanstvu.Islam uči da postoji samo jedan Bog, Allah, koji sve stvara, održava i rastvara.Islam uči da postoji materijalni i duhovni svijet i da pored ovog prolaznogživota postoji vječni život poslije smrti, Ahiret, i Sudnji dan, kada će ljudi predAllahom dželle šanuhu polagati račune za svoja djela. Islam predstavlja siste mistina datih u Kur'anu kao posljednjoj Allahovoj objavi. Islam vodi napretku i sreći Čovječanstva, a njegovi propisi i načela važe za sve prostore, vremena i prilike. Islam propisuje održavanje tjelesna i duševne higijene. Islam uči da, kadvolimo, to činimo u ime Allaha dželle šanuhu, i kad mrzimo, to također činimou ime Allaha dželle šanuhu. Islam naređuje sve što je dobro i korisno, azabranjuje sve što je štetno. Ko su Muslimani? Muslimani su one osobe koje su prihvatile Islamsko učenje kao putokaz u svom životu. Muslimani iskazuju svoju pripadnost Islamu kroz: - Islamsko vjerovanje da postoji samo jedan Bog, Allah dželle šanuhu, - izvršavanje Islamskih dužnosti (šehadet, namaz, post, zekat i hadž), - ponašanje prema Islamskim propisima... Šta smo mi po vjeri? Mi smo po vjeri Muslimani i Muslimanke. Svoju pripadnost Islamu Muslimaniiskazuju kratkom obavezom pred Allahom koja glasi:»Ja srcem vjerujem i jezikom izjavljujem nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov savršeni rob i poslani k.« Ovu obavezu pripadanja Islamu trebamo naučiti izgovarati na arapskom jeziku: »EŠHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ´ABDUHU VE RESULUHU« Ova obaveza Allahu dželle šanuhu u našem narodu se naziva šehadet ili Kelime- i šehadet. Svaki Musliman i Muslimanka mora naučiti izgovarati ovu kratku obavezu http://sr.scribd.com/doc/79955707/ILMIH ... ike#scribd
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 15 lip 2015, 20:12 |
|
|
Sura Maida trpeza. ..O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite! nima koji budu vjerovali i dobra djela činili Allah obećava oprost i nagradu veliku; a oni koji ne budu vjerovali i dokaze Naše budu poricali – biće stanovnici Džehennema. vjernici, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada su neki ljudi htjeli da vas se dočepaju, a On je zadržao ruke njihove. I bojte se Allaha, i neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju! Allah je prihvatio zavjet sinova Israilovih – a između njih bili smo postavili dvanaest starješina – i Allah je rekao: "Ja sam s vama! Ako budete molitvu obavljali i milostinju davali, i ako budete u poslanike Moje vjerovali, pomagali im i drage volje zajam Allahu davali, sigurno ću preći preko hrđavih postupaka vaših i uvešću vas u džennetske bašče kroz koje će rijeke teći. A onaj među vama koji ni poslije ovoga ne bude vjerovao – s Pravog puta je skrenuo."
Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! – Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.
Mi smo zavjet prihvatili i od onih koji govore: "Mi smo kršćani" – ali su i oni dobar dio onoga čime su bili opominjani zaboravili, zato smo među njih neprijateljstvo i mržnju do Sudnjega dana ubacili; a Allah će ih, sigurno, obavijestiti o onome što su radili.
O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna
kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje. Nevjernici su oni koji govore: "Bog je – Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?" Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može. I jevreji i kršćani kažu: "Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi." Reci: "Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?" A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti.
O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš – nakon što je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika – da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, došao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. – A Allah sve može.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 15 lip 2015, 20:20 |
|
|
A kada Musa reče narodu svome: "O narode moj, sjetite se Allahove blagodati prema vama kada je neke od vas vjerovjesnicima učinio, a mnoge vladarima, i dao vam ono što nijednom narodu nije dao;
o narode moj, uđite u Svetu zemlju, koju vam je Allah dodijelio, i ne uzmičite nazad, pa da se vratite izgubljeni" –
oni rekoše: "O Musa, u njoj je nemilosrdan narod i mi u nju nećemo ući dok god oni iz nje ne iziđu; pa ako oni iz nje iziđu, mi ćemo onda, sigurno, ući."
Dva čovjeka koja su se Allaha bojala i kojima je On darovao milost Svoju – rekoše: "Navalite im na kapiju, pa kad kroz nju prođete, bićete, sigurno, pobjednici; a u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!"
"O Musa" – rekoše oni – "dok god su oni u njoj mi nećemo u nju ulaziti! Hajde ti i Gospodar tvoj pa se bijte, mi ćemo ovdje ostati!"
"Gospodaru moj" – reče Musa – "ja osim sebe imam moć samo nad bratom svojim; zato presudi nama i ljudima grješnim!"
"Četrdeset godina oni će zemljom lutati" – reče On – "jer će im Sveta zemlja zabranjena biti, a ti ne tuguj za narodom grješnim!"
I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: "Sigurno ću te ubiti!" – "Allah prima samo od onih koji su dobri" – reče onaj.
"I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.
Ja želim da ti poneseš i moj i svoj grijeh i da budeš stanovnik u vatri. A ona je kazna za sve nasilnike."
strast njegova navede ga da ubije brata svoga, pa ga on ubi i posta jedan od izgubljenih.
Allah onda posla jednog gavrana da kopa po zemlji da bi mu pokazao kako da zakopa mrtvo tijelo brata svoga. "Teško meni!" – povika on – "zar i ja ne mogu, kao ovaj gavran, da zakopam mrtvo tijelo brata svoga!" I pokaja se.
Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i poslije toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.
Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji čine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je poniženje na ovome svijetu, a na onome svijetu čeka ih patnja velika,
ali ne i za one koji se pokaju prije nego što ih se domognete! I znajte da Allah prašta i da je milostiv.
O vjernici, Allaha se bojte i nastojte da Mu se umilite i na Putu Njegovu se borite da biste postigli što želite.
Kada bi sve ono što je na Zemlji bilo u posjedu nevjernika, i još toliko, i kada bi se htjeli otkupiti od patnje na onome svijetu, ne bi im se primilo. Njih čeka muka nesnosna.
Zaželjeće oni da iz vatre iziđu, ali im iz nje neće izlaska biti, za njih će biti patnja neprestana.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 15 lip 2015, 20:25 |
|
|
Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruke njihove, neka im to bude kazna za ono što su učinili i opomena od Allaha! A Allah je silan i mudar.
A onome ko se poslije nedjela svoga pokaje i popravi se – Allah će, sigurno, oprostiti. Allah doista prašta i samilostan je.
Ti, sigurno, znaš da samo Allah ima vlast na nebesima i na Zemlji. On kažnjava onoga koga hoće, a prašta onome kome hoće. Allah sve može.
O Poslaniče, neka te ne zabrinjava to što brzo nevjerovanje ispoljavaju oni koji ustima svojim govore: "Vjerujemo!", a srcem ne vjeruju, i jevreji koji izmišljotine mnogo slušaju i koji tuđe riječi rado prihvaćaju, a tebi ne dolaze, koji smisao riječi s mjesta njihovih izvrću i govore: "Ako vam se ovako presudi, onda pristanite na to, a ako vam se ne presudi, onda nemojte pristati!" A onoga koga Allah želi u njegovoj zabludi ostaviti, ti mu Allahovu naklonost ne možeš nikako osigurati. To su oni čija srca Allah ne želi očistiti; njih na ovome svijetu čeka poniženje, a na onome svijetu patnja golema.
Oni mnogo laži slušaju i rado ono što je zabranjeno jedu; pa ako ti dođu, ti im presudi ili se okreni od njih; ako se okreneš od njih, oni ti ne mogu nimalo nauditi. A ako im budeš sudio, sudi im pravo jer Allah voli pravedne.
A otkud da oni traže od tebe da im sudiš kad imaju Tevrat, u kome su Allahovi propisi? Oni ni poslije presude tvoje ne bi bili zadovoljni jer nisu nikakvi vjernici.
Mi smo objavili Tevrat, u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su jevrejima sudili vjerovjesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, već se bojte Mene, i ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici.
Mi smo im u njemu propisali: glava za glavu, i oko za oko, i nos za nos, i uho za uho, i zub za zub, a da rane treba uzvratiti. A onome ko od odmazde odustane, biće mu to od grijeha iskupljenje. Oni koji ne sude prema onom što je Allah objavio pravi su nasilnici.
Poslije njih poslali smo Isaa, sina Merjemina, koji je priznavao Tevrat prije njega objavljen, a njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svjetlo, i da potvrdi Tevrat, prije njega objavljen, u kome je također bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali,
sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio – pravi su grješnici. sljedbenicima Indžila smo bili naredili da sude prema onome što je Allah objavio u njemu. Oni koji nisu sudili prema onome što je Allah objavio – pravi su grješnici.
A tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da potvrdi knjige prije nje objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; svima vama smo zakon i pravac propisali. A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali, On hoće da vas iskuša u onome što vam propisuje, zato se natječite ko će više dobra učiniti; Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti. ..Allah vas neće kazniti ako se zakunete nenamjerno, ali će vas kazniti ako se zakunete namjerno. Otkup za prekršenu zakletvu je: da deset siromaha običnom hranom kojom hranite čeljad svoju nahranite, ili da ih odjenete, ili da roba ropstva oslobodite. A onaj ko ne bude mogao – neka tri dana posti. Tako se za zakletve vaše otkupljujte kada se zakunete; a o zakletvama svojim brinite se! Eto, tako vam Allah objašnjava propise Svoje da biste bili zahvalni.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 22 lip 2015, 18:04 |
|
|
Često citirani ajet sa kojim se želi dokazati zabrana muslimanim da uzimaju za prijetelje nemuslimane. "O vjernici,za prisne prijatelje uzimajte samo svoje,ostali vam samo propast zele:jedva cekaju da muka dopadnete,mrznja izbija iz njihovih usta,a jos je gore ono sto kriju njihova prsa.Mi vam iznosimo dokaze,ako pameti imate.Vi njih volite,a oni vas ne vole,a vi vjerujete u sve Knjige.Kad vas sretnu,govore:"Vjerujemo!" - a cim se nadju nasamo,od srdjbe prema vama grizu vrhove prsta svojih.Reci:"Umrite od muke!"Allahu su ,zaista,dobro poznate misli svacije."(Ali-Imran-118,119.) Objavljeno u Medini kao i ovaj ajet.
"Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični – # ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sabi čine nepravdu. #
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Islam Postano: 22 lip 2015, 23:00 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Ja mislim da te tvoje postove ovdje nitko ne cita.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 22 lip 2015, 23:02 |
|
|
bura je napisao/la: Ja mislim da te tvoje postove ovdje nitko ne cita. Ako si ti došla morala si pročitati. Ili si onako preskočila sve ovo da bi mi samo kazala da ovo niko ne čita? Mogla si to i na PP.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Islam Postano: 22 lip 2015, 23:05 |
|
|
korrisnik je napisao/la: bura je napisao/la: Ja mislim da te tvoje postove ovdje nitko ne cita. Ako si ti došla morala si pročitati. Ili si onako preskočila sve ovo da bi mi samo kazala da ovo niko ne čita? Mogla si to i na PP. Jašta sam. Pa zadnjih 5 postova ti je od 5 kilometara. Ti fakat mislis da ce to netko citati?!
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 22 lip 2015, 23:07 |
|
|
bura je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Ako si ti došla morala si pročitati. Ili si onako preskočila sve ovo da bi mi samo kazala da ovo niko ne čita? Mogla si to i na PP. Jašta sam. Pa zadnjih 5 postova ti je od 5 kilometara. Ti fakat mislis da ce to netko citati?! Koga bude interesovalo hoće, ne moraju forumaši. Lahko se naleti googlanjem. Nek stoji.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Islam Postano: 22 lip 2015, 23:10 |
|
|
korrisnik je napisao/la: bura je napisao/la: Jašta sam. Pa zadnjih 5 postova ti je od 5 kilometara. Ti fakat mislis da ce to netko citati?!
Koga bude interesovalo hoće, ne moraju forumaši. Lahko se naleti googlanjem. Nek stoji. Nemam ja nista protiv. Samo ti pisi.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam Postano: 23 lip 2015, 17:37 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Najjači argument da je kuran izmišljen od jedne osobe i nije nikakva "savršena knjiga od allaha" i "razumljiva muslimanima" je činjenica da se podijelili u toliko grupacija i kolju čiji je islam ispravniji. Druge nazivaju nevjernicima. Tako već stoljećima, i to će se nastaviti jer kuran nije "savršen". Muhammad nije bio savršen, pa nije mogao ni izmisliti savršenu knjigu po kojoj će muslimani sretno živjeti ako je upražnjavaju.
Da bar imaju nesuglasice kao ostale religije, pa mirno žive jedni sa drugima.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|