|
|
Stranica: 16/29.
|
[ 708 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 22:48 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
daramo je napisao/la: Onda Kuran sam sebi proturiječi, na jednom mjestu tvrdi da je Isusa rodila djevica Marija a na drugom da ga je Bog stvorio od prašine. Vi tvrdite da je Isus umro, kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo, kao i što vjeruju da je ljudska duša vječna. To i jeste razlika, kršćani vjeruju da je Isus rođen a ti vjeruješ da je stvoren. Pa svi su ljudi su od prašine stvoreni i oni koji su rodjeni. ”O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u maternice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju…“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 5) Sve sto je rodjeno je stvoreno stvorenje od jednog i jedinog svemogućeg Boga. Po toj logici ti nisi Božije stvorenje jer te je mati rodila? Mi nevjerujemo da je Isus/Isa, neka je mir na njega, na križ/krstu razapet niti da je umro nego je ga Allah sebi uzdigao i vratiti cega na zemlju pred sudnji dan. Povratak Isusa/Isaa, neka je mir na njega, je jedan od velikih predznaka sudnjeg dana. Sura 3:55: "I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do sudnjeg dana. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:"
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 22:54 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
daramo je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Nije sve mi je manje jasnije. Jeli ona stvorenje ili boginja?
Očito to nije bilo jasno niti prvim muslimanima kad su pisali Kuran, slabo poznavanje onoga u što kršćani vjeruju kao i kod tebe. „O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’” Nije razlog tome sto muslimanima nije jasno. Nego to dolazi od toga sto stojite pred kipovima i slikama Marije i molite je da vam pomogne, izljeci itd (naprimjer Medjugorije), a jedinom Bogu je to jasno. Jedini Bog je sve znajući i On zna kome se molite pored Njega uzvišenog.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 22:55 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39533 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Zenicanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Onda Kuran sam sebi proturiječi, na jednom mjestu tvrdi da je Isusa rodila djevica Marija a na drugom da ga je Bog stvorio od prašine. Vi tvrdite da je Isus umro, kršćani vjeruju da je Isus uskrsnuo, kao i što vjeruju da je ljudska duša vječna. To i jeste razlika, kršćani vjeruju da je Isus rođen a ti vjeruješ da je stvoren. Pa svi su ljudi su od prašine stvoreni i oni koji su rodjeni. ”O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u maternice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju…“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 5) Sve sto je rodjeno je stvoreno stvorenje od jednog i jedinog svemogućeg Boga.Po toj logici ti nisi Božije stvorenje jer te je mati rodila? Mi nevjerujemo da je Isus/Isa, neka je mir na njega, na križ/krstu razapet niti da je umro nego je ga Allah sebi uzdigao i vratiti cega na zemlju pred sudnji dan. Povratak Isusa/Isaa, neka je mir na njega, je jedan od velikih predznaka sudnjeg dana. Sura 3:55: "I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do sudnjeg dana. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:" Ček vjerujute da je Isus čovjek ali da nije umro? Ujedno tvdite da samo Bog ne može umrijeti? Eto još jedne proturječnosti? Kad ga je Bog uzeo sebi kad imamo zapisano da je Isus raspet i da je umro na križu?
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 22:55 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Allah je stvorio Isaa, neka mir na njega, bez intervencije biološkog oca i to je to. Isto kao sto stvorio Adema, neka je mir na njega, bez oca i majke. Niti su Isaa niti Adem, neka je mir na njih, bogovi.
Kako je kuranski Allah ograničen, Isa je stvoren bez oca a Allahu treba žena da ima dijete 6:101 On je Stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema žene, On sve stvara, i samo On sve zna.
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 22:58 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39533 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Zenicanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Očito to nije bilo jasno niti prvim muslimanima kad su pisali Kuran, slabo poznavanje onoga u što kršćani vjeruju kao i kod tebe.
„O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’”
Nije razlog tome sto muslimanima nije jasno. Nego to dolazi od toga sto stojite pred kipovima i slikama Marije i molite je da vam pomogne, izljeci itd (naprimjer Medjugorije), a jedinom Bogu je to jasno. Jedini Bog je sve znajući i On zna kome se molite pored Njega uzvišenog. Zato i kažem nepoznavanje kršćanstva, pisac nije znao za Duha Svetoga, nego mislio da kršćani vjeruju u Trojstvo tri boga Oca, Isusa i Marije.
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 22:59 |
|
|
bura je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Nije sve mi je manje jasnije. Jeli ona stvorenje ili boginja?
Roditelji Marije-Majke Božije su Sv.Ana i Sv. Joakim. Ona je Majka Božija- Bogorodica. Očigledno je teško odgovoriti na jednostavno pitanje. Pokušat cu pojednostavniti: Je li Marija stvorena od Boga, ljudsko biće kao svi mi, kojoj se nemamo pravo moliti ili je on boginja kojoj se možemo moliti?
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:02 |
|
|
daramo je napisao/la: Zenicanin je napisao/la:
Pa svi su ljudi su od prašine stvoreni i oni koji su rodjeni.
”O ljudi, kako možete sumnjati u oživljenje – pa, Mi vas stvaramo od zemlje, zatim od kapi sjemena, potom od ugruška, zatim od grude mesa vidljivih i nevidljivih udova, da vam pokažemo moć Našu! A u maternice smještamo šta hoćemo, do roka određenog, zatim činimo da se kao dojenčad rađate i da poslije do muževnog doba uzrastate; jedni od vas umiru, a drugi duboku starost doživljavaju, pa začas zaboravljaju ono što saznaju…“ (Prijevod značenja El-Hadždž, 5)
Sve sto je rodjeno je stvoreno stvorenje od jednog i jedinog svemogućeg Boga. Po toj logici ti nisi Božije stvorenje jer te je mati rodila?
Mi nevjerujemo da je Isus/Isa, neka je mir na njega, na križ/krstu razapet niti da je umro nego je ga Allah sebi uzdigao i vratiti cega na zemlju pred sudnji dan. Povratak Isusa/Isaa, neka je mir na njega, je jedan od velikih predznaka sudnjeg dana.
Sura 3:55: "I kada Allah reče: "O Isa, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do sudnjeg dana. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:"
Ček vjerujute da je Isus čovjek ali da nije umro? Ujedno tvdite da samo Bog ne može umrijeti? Eto još jedne proturječnosti? Kad ga je Bog uzeo sebi kad imamo zapisano da je Isus raspet i da je umro na križu? Allah ce ga vratiti na zemlju pred sudnji dan i na zemlji ce okusiti smrt kao svi ljudi. „Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.“ (Al-i ‘Imran, 185)
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:04 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: bura je napisao/la: Roditelji Marije-Majke Božije su Sv.Ana i Sv. Joakim. Ona je Majka Božija- Bogorodica.
Očigledno je teško odgovoriti na jednostavno pitanje. Pokušat cu pojednostavniti: Je li Marija stvorena od Boga, ljudsko biće kao svi mi, kojoj se nemamo pravo moliti ili je on boginja kojoj se možemo moliti? Ti očito i ne poznaješ kršćanstvo, samo musliman koji ne poznaje kršćanstvo na avataru može imati simbole kršćanstva i Svetog Trojstva. Znaš ljiljan upravo simbolizira Trojstvo, tri lista istog cvijeta, to imaš na avataru. Isto tako Arap koji je pisao Kuran u 7. st. nije razumio u što kršćani vjeruju.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76795 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Da, ljiljani su ne samo stilizirani križ, nego i simbol trojstva.
Za muslimane taj simbol bi trebao izazvati zaprepaštenje.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:09 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Zenicanin je napisao/la: bura je napisao/la: Roditelji Marije-Majke Božije su Sv.Ana i Sv. Joakim. Ona je Majka Božija- Bogorodica.
Očigledno je teško odgovoriti na jednostavno pitanje. Pokušat cu pojednostavniti: Je li Marija stvorena od Boga, ljudsko biće kao svi mi, kojoj se nemamo pravo moliti ili je on boginja kojoj se možemo moliti? Mislim da sam ti odgovorila. Ti se svakako nećeš njoj moliti s obzirom da ju negiraš kao Majku Božiju.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:09 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Ček vjerujute da je Isus čovjek ali da nije umro? Ujedno tvdite da samo Bog ne može umrijeti? Eto još jedne proturječnosti?
Kad ga je Bog uzeo sebi kad imamo zapisano da je Isus raspet i da je umro na križu?
Allah ce ga vratiti na zemlju pred sudnji dan i na zemlji ce okusiti smrt kao svi ljudi. „Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.“ (Al-i ‘Imran, 185) Lako dokazati da Isus nije umro na križu? Zašto je onda sahranjen? Znači Alah će ga iz raja vratiti na Zemlju da umre na njoj, to ne zvuči nimalo okrutno.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:10 |
|
|
daramo je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Nije razlog tome sto muslimanima nije jasno.
Nego to dolazi od toga sto stojite pred kipovima i slikama Marije i molite je da vam pomogne, izljeci itd (naprimjer Medjugorije), a jedinom Bogu je to jasno.
Jedini Bog je sve znajući i On zna kome se molite pored Njega uzvišenog.
Zato i kažem nepoznavanje kršćanstva, pisac nije znao za Duha Svetoga, nego mislio da kršćani vjeruju u Trojstvo tri boga Oca, Isusa i Marije. Kuran sadrži popriličan broj slučajeva miješanja različitih biblijskih događaja i ličnosti koji imaju neki zajednički element. Navešću ih kasnije. U svakom slučaju, Kuran je irelevantan za razumijevanje tko je Isus Krist.
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:11 |
|
|
Ja sam do sad mislio da su ljiljani cvijeće, ali dobro nek bude kako vi kažete. Ako vam je to jedini argument u ovoj temi onda neka vam to bude.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:13 |
|
|
Bit će da su ti mnogobošci Rimljani baš bili mnogo šlampavi kad nisu znali niti raspeti čovjeka na smrt a u tome imali iskustva kao nitko. Kad već spominješ dokaze po svim znanstvenim istraživanjima nema šanse da netko tko je čovjek preživi Isusove ozljede, medicinski dokazano.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:15 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Ja sam do sad mislio da su ljiljani cvijeće, ali dobro nek bude kako vi kažete. Ako vam je to jedini argument u ovoj temi onda neka vam to bude. Ja sam mislio da muslimani ne štuju cvijeće ali eto očito neki jesu. Cvijeće kršćani nose na grob dok kod muslimana to nije praksa. Kod pravovjernih muslimana cvijeće nikada neće završiti na zastavi pred kojom kleče.
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:18 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Ja sam do sad mislio da su ljiljani cvijeće, ali dobro nek bude kako vi kažete. Ako vam je to jedini argument u ovoj temi onda neka vam to bude. Za sve tvoje sure o Isi pitam koji dokaz imaš od 1-6st. Priznaj, nema dokaza i Kuran je priča bez pokrića
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:20 |
|
|
daramo je napisao/la: Zenicanin je napisao/la:
Allah ce ga vratiti na zemlju pred sudnji dan i na zemlji ce okusiti smrt kao svi ljudi.
„Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše, i ko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.“ (Al-i ‘Imran, 185)
Lako dokazati da Isus nije umro na križu? Zašto je onda sahranjen? Znači Alah će ga iz raja vratiti na Zemlju da umre na njoj, to ne zvuči nimalo okrutno. Pa ako nije umro nije ni sahranjen. Logično ili? “I zbog riječi njihovih: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahovog poslanika!’ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. A Allah je silan i mudar.” (En-Nisa, 157–158) Znaci smrt okrutnost boga prema ljudima? Znaci Isus koji smatras bogom je okrenutan prema tebi zato što moras umrijeti?
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:21 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: daramo je napisao/la: Zato i kažem nepoznavanje kršćanstva, pisac nije znao za Duha Svetoga, nego mislio da kršćani vjeruju u Trojstvo tri boga Oca, Isusa i Marije.
Kuran sadrži popriličan broj slučajeva miješanja različitih biblijskih događaja i ličnosti koji imaju neki zajednički element. Navešću ih kasnije. U svakom slučaju, Kuran je irelevantan za razumijevanje tko je Isus Krist. Naravno da je knjiga koja je pisana 7 stoljeća poslije Isusa manje relevantnija od knjige koja je pisana nekoliko desetljeća poslije.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:24 |
|
|
daramo je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kuran sadrži popriličan broj slučajeva miješanja različitih biblijskih događaja i ličnosti koji imaju neki zajednički element. Navešću ih kasnije. U svakom slučaju, Kuran je irelevantan za razumijevanje tko je Isus Krist. Naravno da je knjiga koja je pisana 7 stoljeća poslije Isusa manje relevantnija od knjige koja je pisana nekoliko desetljeća poslije. Očigledno nisu znali ni prepisati kako treba.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:26 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Lako dokazati da Isus nije umro na križu? Zašto je onda sahranjen?
Znači Alah će ga iz raja vratiti na Zemlju da umre na njoj, to ne zvuči nimalo okrutno.
Pa ako nije umro nije sahranjen. Logično ili? “I zbog riječi njihovih: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahovog poslanika!’ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. A Allah je silan i mudar.” (En-Nisa, 157–158) Znaci smrt okrutnost boga prema ljudima? Znaci Isus koji smatras bogom je okrenutan prema tebi zato što moras umrijeti? To tvrdi knjiga iz 7. st. koju je pisao Arap koji nije svjedočio tim događajima, dok sami rimski povjesničari kažu da su raspeli Isusa kao i samo svjedoči događaja sa židovske strane.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:34 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Zenicanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Lako dokazati da Isus nije umro na križu? Zašto je onda sahranjen?
Znači Alah će ga iz raja vratiti na Zemlju da umre na njoj, to ne zvuči nimalo okrutno. Pa ako nije umro nije ni sahranjen. Logično ili?“I zbog riječi njihovih: ‘Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahovog poslanika!’ A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili, već ga je Allah uzdigao Sebi. A Allah je silan i mudar.” (En-Nisa, 157–158) Znaci smrt okrutnost boga prema ljudima? Znaci Isus koji smatras bogom je okrenutan prema tebi zato što moras umrijeti? Mrsko mi brisati, a vala i pisati pa sam boldirala slova gore. Uskrs. Valjda znaš nešto o Uskrsu.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:43 |
|
|
Očigledno je teško odgovoriti na jednostavno pitanje. Pokušat cu pojednostavniti: Je li Marija stvorena od Boga, ljudsko biće kao svi mi, kojoj se nemamo pravo moliti ili je on boginja kojoj se možemo moliti? Je li kamen u Ćabi stvorio Bog? Zašto se onda molite kamenu u Ćabi?
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:51 |
|
|
Bog je sve stvorio ono što je tvojima očima vodljivo pa i Kabu i crni kamenj u njemu.
Kaba je samo pravac u kojem se molimo jednom i jedinom Bogu. To nam je On uzvišeni tako naredio.
“Mi vidimo kako okrećeš lice svoje prema nebu i Mi ćemo ti sigurno dati da se okrećeš prema kibli (smjeru/pravcu) koju ti želiš; pa, okreni lice svoje prema Mesdžidul-haramu! I gdje god bili, lice svoje okrenite prema njemu.” (El-Bekara, 144)
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 pro 2022, 23:59 |
|
|
Čak vam i to proturječno jer se i sam Muhamed jedno vrijeme molio okrenut prema Jeruzalemu.
Zašto je Bog naredio da se molite crnom kamenu, po čemu je Bogu draži od ostalog kamenja? Tko je rekao poganskim Arapima da se mole tom crnom kamenu prije nego je Bog to rekao Muhamedu?
Zašto je logičnije moliti se crnom kamenu nego kipu žene za koju sam Kuran kaže da je čistija od svih drugih žena i da joj se objavio Bog.
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 pro 2022, 00:31 |
|
|
To nije nikakavo proturječje, nego je Allah naredio muslimana da promjene pravac molitve.
Evo ti odgovod od jednog jedinog Boga na to:
"Neki razvratnici od ljudi će reći: “Šta ih je odvratilo od kible (pravca) njihove, prema kojoj su se okretali?” Reci: “Allahov su Istok i Zapad! On ukazuje na pravi put onome kome On hoće.”(142) I tako smo vas učinili srednjim ummetom da budete svjedoci ljudima i da Poslanik bude vaš svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika i na one koji će se stopama svojim vratiti – nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na pravi put. Allah neće dopustiti da propadne vaš iman . – A Allah je prema ljudima zaista blag i milostiv.(143)
Laž možeš ponavljati koliko hoćeš ali nece postati istina. Već sam ti rekao da se nemolimo bilo kojem kamenu nego je kaba a ne crni kamenj pravac u kojem se molimo jednom i jedinom Bogu, i to je direktna Bozija naredba.
To je prvi hram koji se izgradjen od praoca svih ljudi Adema, neka je mir na Njega. I jedan jedini Bog je naredio Abrahamu/Ibrahimu i njegovom sinu Ismaelu/Ismailu, neka je mir na njih, da ga punovo izgrade.
Sura 2:25-27 "I učinili smo Hram utočištem i sigurnim mjestom ljudima. „Neka vam mjesto na kojem je stajao Ibrahim bude prostor iza koga ćete molitvu obavljati!" I Ibrahimu i Ismailu smo naredili: „Hram Moj očistite za one koji ga budu obilazili, koju budu tu boravili i koji budu molitvu obavljali.“ A kada je Ibrahim zamolio: „Gospodaru moj, učini ovo mjesto sigurnim gradom, a snabdij plodovima stanovnike njegove, one koji budu vjerovali u Allaha i u onaj svijet!“... I dok su Ibrahim i Ismail temelje Hrama podizali, oni su molili: „Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve čuješ i sve znaš!“
Predaci Arapa su imali Ismaila, neka je mir na njega, kao poslanika. Ali njihova vjera je se kroz stoljeće izopacila i promjenila ali su im ostali neki pojedinačni elementi ispravne Božije vjere.
Nešto slično kao kod kršćana danas.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|