|
|
Stranica: 1/29.
|
[ 708 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zenicanin
|
|
Naslov: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 17:35 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
I kršćani i muslimani vjeruju u Isusa, jedino nam se percepcija na njega razlikuje.
Zato bi volio pokrenuti zdravu diskuziju o položaju Isusa u kontekstu novog zavjeta i kur'ana, i tako pokušati doći do nekog zaključka što se tiče pitanja teme.
Nadam se da administratori neće ovo vidjeti kao neku provokaciju i da neće izbrisati ovu temu.
Prvo bih htio navesti citate iz novog zavjeta koje potvrđuju kur'anske citate i percepciju muslimana da je Isus čovjek, božija sluga, poslan od boga kao vjerovjesnik i prorok, i da nije svemogući i sveznajući stvoritelj:
“Ja sam od sebe ne mogu nista uciniti. Kako cujem – sudim, i moj sud je pravedan, jer ne trazim svoju volju, nego volju Onoga koji me je poslao. Ako ja svjedocim sam za sebe, moje svjedocanstvo nije vjerodostojno.” (Ivan, 5:30, 31)
“Jer ne govorim sam od sebe, nego otac koji me je poslao, On mi je dao zapovjedi sta bih trebao reci i sta bih trebao propovjedati.” (Ivan, 12:29)
“Sto se tice onog dana i casa (nastup Sudnjeg dana), o tome niko nista ne zna; ni andjeli na nebu, ni sin, vec jedino Otac.” ( Marko, 13:32)
“Mjesto toga vi zelite ubiti mene, koji sam vam objavio istinu koju sam cuo od Boga.” (Ivan, 8:40)
“Isus joj rece (Mariji): ‘Nemoj me dulje drzati, jer jos nisam uzisao k ocu, nego idi braci mojoj i reci im: “Ulazim svome ocu i vasem ocu, svome Bogu i vasem Bogu”. (Ivan, 20:17)
“A ovo je vjecni zivot: spoznati Tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista.” (Ivan, 17:3)
“Zaista, zaista vam kazem, nije sluga veci od svog gospodara, niti je poslanik veci od Onoga Koji ga salje.” (Ivan, 13:6)
“Jer je moj Otac veci od mene.” (Ivan, 14:28)
"Tada otide malo dalje, baci se na zemlju ničice i molio se je, da bi ga mimoišao ovaj čas, ako je moguće. "Aba Oče", reče, tebi je sve moguće; uzmi ovu čašu od mene Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš." (Marko, 14:35-36)
"I otide malo dalje, pade ničice na svoje lice, i pomoli se: "Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš." (Matej, 26:39)
"Jedan od književnika bio je slušao prepirku njihovu i opazio, kako im je odgovorio zgodno. I on pristupi i zapita ga: "Koja je prva od svih zapovijedi?" Isus odgovori: "Prva glasi: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš, jest jedini Gospodin."(Matej, 26:28-29)
“Izraelci, cujte ove rijeci: Bog je pred vama potvrdio Isusa Nezarecanina mocnim djelima i cudesnim znacima koje, kako i sami znate, Bog ucini po njemu medju vama.” ( Djela Apostolska, 2:)
“Tada mu padoh do nogu da mu se poklonim, a on mi rece: ‘Ne! Ja sam sluga kao i ti i tvoja braca koja cuvaju Isusovo svjedocanstvo. Bogu se pokloni!’..” (Otkrivanje, 19:10)
Sad cu navesti kur'anske citate koje to potvrđuju:
Kur'an 5:116: „A kada Allah kaže: „O Isuse, sine Marijin jesi li ti govorio lјudima: „Prihvatite mene i majku moju kao dva boga pored Allaha!“, on će reći: „Uzvišen si Ti od toga! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta je u meni, a ja neznam šta je u Tebi; sigurno Ti, zaista, dobro znaš ono što je čulima nedokučivo.“ Ja sam im samo govorio ono što si im Ti naredio: „Obožavajte samo Allaha, i moga i vašeg Gospodara!“ I ja sam njima svedok bio dok sam među njima bio, a kad si me Ti k Sebi uzeo, Ti si ih jedini nadzirao; Ti nad svime bdiješ. Ako ih patnji podvrgneš, robovi su Tvoji, a ako im oprostiš, pa, uistinu si Ti Silni i Mudri."
Kur'an 19:29-33 „Ona im na njega pokaza.(Isusa)“ Kako da govorimo djetetu koje je u bešici?“, rekoše oni. „Ja sam Božiji rob“, reče on(Isus), „meni će On(Allah) Knjigu dati i vjerovesnikom me učiniti, i učiniće me gdje god budem, blagoslovlјenim, i narediće mi da dok god sam živ, da molitvu obavlјam i da milostinju udelјujem to, i da majci svojoj dobar budem, a neće me učiniti silnikom, nesrećnikom. I neka je sigurnost nadamnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kad budem iz mrtvih proživlјen.“ (Kur'an 19:29-33.)
Kur'an 5:79-80: “Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu(Toru, Evanđelje i Kur'an) i znanje i vjerovjesništvo – poslije rekne ljudima: “Klanjajte se meni, a ne Allahu!” – nego: “Budite Božji, jer vi Knjigu znate i nju proučavate!” On vam neće narediti da anđele i vjerovjesnike bogovima smatrate. Zar da vam naredi da budete nevjernici, nakon što ste postali muslimani(=jedinom Bogu predani)?”
„Zatim smo, njihovim tragovima, jednog za drugim poslanike Naše slali, dok nismo Isusa, sina Marijinog, poslali. Nјemu smo Evanđelјe dali, i učinili da u srcima sljedbenika njegovih blagost i samilost budu. A isposništvo su oni sami kao novotariju uveli u želјi za Allahovom zadovolјstvom – Mi im ga nismo propisali; već smo im propisali traganje za Allahovom zadovolјstvom, ali oni o njemu nisu vodili brigu onako kako bi trebalo, pa ćemo one među njima koji budu ispravno vjerovali nagraditi, a mnogi od njih su u zabludi. O vi koji vjerujete, Allaha se bojte i u Poslanika Nјegova verujte. On će vam dvostruku milost Svoju darovati, i daće vam svjetlo pomoću kojeg ćete ići, i oprostiće vam, a Allah je oprostitelј grieha i Milostiv je. I neka sledbenici Knjige znaju da oni nikakvu Allahovu blagodat neće dobiti, jer je blagodat samo u Allahovoj ruci – daje je onome kome On hoće; a Allah je posjednik obilјa velikog.“] (Kur'an 57: 27-29.)
Kur'an 5:42-64: “I kada anđeli rekoše: “O Marija, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. O Maria, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!” To su nepoznate vijesti koje ti (Muhammede) objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Mariji brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.
A kada anđeli rekoše: “O Maria, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isus, sin Marijin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit”,- ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?” – “Eto tako”, – reče -, “Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: “Budi!” – i ono bude.”
I poučiće ga pismu i mudrosti, i starom zavjetu i novom zavjetu, i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: (Isus) “Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscjeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete; i da potvrdim istinitost starog zavjeta objavljenog prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg, – zato se Allaha bojte i mene slušajte -, Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je pravi put!”
A kada se Isus uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: “Koji će biti pomagači moji na Allahovom putu?” – “Mi”, – rekoše učenici (apostoli), – “mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, a ti budi svjedok da smo mi poslušni Njemu. Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi Poslanika slijedimo, zato nas upiši među vjernike!” I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.
I kada Allah reče: “O Isuse, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi: one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću udariti i na ovom i na onom svijetu i niko im neće moći pomoći.”… A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. – Allah ne voli nasilnike. Ovo što ti kazujemo jesu znakovi/dokazi i Kur´an mudri.
Isusov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Adamov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: “Budi!” – i on bi. Istina je od Gospodara tvoga, zato ne sumnjaj! A onima koji se s tobom budu o njemu raspravljali, pošto si već pravu istinu saznao, ti reci: “Hodite, pozvaćemo sinove naše i sinove vaše, i žene naše i žene vaše, a doći ćemo i mi, pa ćemo se usrdno pomoliti i Allahovo prokletstvo na one koji neistinu govore prizvati!”
To je, zaista, kazivanje i nema boga osim Allaha! – a Allah je, doista, Silan i Mudar. A ako oni glave okrenu – pa, Allah sigurno dobro zna smutljivce. Reci: “O sljedbenici Knjige (krscani), dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!” Pa ako oni ne pristanu, vi recite: “Budite svjedoci da smo mi muslimani (=jedinom Bogu predani)!”
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 17:37 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1184 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 17:43 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
"Građanska" tema.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 17:49 |
|
|
Ovaj BBC vidi kroz Windows. Vidoviti Bibićko.
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 17:56 |
|
|
BBC je napisao/la: "Građanska" tema. Imaš li šta konstruktivno pridonijeti temi?
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 17:58 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Nemam. Osim da je vrijeme masovnih konverzija nestalo sa odlaskom Turaka sa Balkana.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 18:05 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: BBC je napisao/la: "Građanska" tema. Imaš li šta konstruktivno pridonijeti temi? Isus je ovaplocenje Boga u coveku, a razlog pojave Boga u coveku jeste da nauci ljude kako da sluze Boga. A da bi naucio ljude kako da sluze Boga, potrebno je nekad da im govori kao da je samo covek. To je sustina koja objasnjava sve tvoje primere i citate Biblije. Sto se tice citata iz Kur'ana, on naravno trazi u Bibliji nesto cime bi, sluzeci se iskrivljenim tumacenjem, mogao da ospori Isusovu Bozansku prirodu. Da li je Muhamed Bozji ili Sejtanov poslanik? Isus je zabranio ubijanje, Muhamed ga je promovisao. Isus je zabranio pljacku, Muhamed ju je promovisao. Isus je zabranio razvrat, Muhamed ga je promovisao. Je l' ovo Muhamedovo spada u Bozanska ili Djavolja dela? Muhamed je u svakom od njih ucestvovao. Ti dakle, kao Muhamedov sledbenik, zelis srusiti Isusa kao Boga (Boze oprosti), da bi sta? Pa da bi Muhamedov nauk koji promovise ubijanje, pljacku i razvrat zavladao dunjalukom. Povedi racuna koga sledis, dobronameran ti je savet.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 18:30 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Imaš li šta konstruktivno pridonijeti temi?
Isus je ovaplocenje Boga u coveku, a razlog pojave Boga u coveku jeste da nauci ljude kako da sluze Boga. A da bi naucio ljude kako da sluze Boga, potrebno je nekad da im govori kao da je samo covek. To je sustina koja objasnjava sve tvoje primere i citate Biblije. Sto se tice citata iz Kur'ana, on naravno trazi u Bibliji nesto cime bi, sluzeci se iskrivljenim tumacenjem, mogao da ospori Isusovu Bozansku prirodu. Da li je Muhamed Bozji i Sejtanov poslanik? Isus je zabranio ubijanje, Muhamed ga je promovisao. Isus je zabranio pljacku, Muhamed ju je promovisao. Isus je zabranio razvrat, Muhamed ga je promovisao. Je l' ovo Muhamedovo spada u Bozanska ili Djavolja dela? Muhamed je u svakom od njih ucestvovao. Ti dakle, kao Muhamedov sledbenik, zelis srusiti Isusa kao Boga (Boze oprosti), da bi sta? Pa da bi Muhamedov nauk koji promovise ubijanje, pljacku i razvrat zavladao dunjalukom. Povedi racuna koga sledis, dobronameran ti je savet. Imaš li kakve biblijske citate koje potvrđuju da je Isus, neka je mir na njega, "ovaplocenje Boga ili Bog u ljudskom tijelu"? Ja sam ti jasne citate naveo po kojem Isus, neka je mir na njega, jasno kaže da nezna kad ce nastupiti sudnji dan, što znači da nije sveznajući Bog. Nego kaže da nezna niko, ni anđeli na nebi, ni sin, nego to zna samo otac, kojeg u drugim citatu naziva jedinog pravog Boga i da je on njegov poslanik a ne drugi pravi Bog? Kako Bog pada drugom Bogu nicice i klanja mu se i trazi od njega pomoc i poslje molbe ipak kaze nek bude kako ti hoćes a ne kako ja hoću? Moli mu se i nadređuje mu se iako je Isus svemogući Bog i jedan od troje ravnopravnih dijelova Boga? Kako objasniti da sebe naziva slugu Boga i govori da je otac, medjuostalom i njegov Bog? Kako objasniti da odbija da mu se klanja nego kaze da se klanja samo Bogu? Imaš jasne i nedvosmisleno citate koje potvrđuju da je Isus, neka je mir na njega, čovjek koji se moli i služi Bogu, koji odbija da mu se klanja i koji govori ono što mu Bog prebovjeda. Za ovo slijepilo na ove jasne citate iz Biblije ima dobar stih iz kur'ana: "... ali oči nisu slijepe, već srca u grudima... (sura Hadž, 46 stih) "Ali, i oči nisu slijepe, već srca u grudima", tj. nije slijep onaj koji ne vidi, nego je slijep onaj koji ne razumije i ne shvata ili neće da razumije.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:05 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Isus je ovaplocenje Boga u coveku, a razlog pojave Boga u coveku jeste da nauci ljude kako da sluze Boga. A da bi naucio ljude kako da sluze Boga, potrebno je nekad da im govori kao da je samo covek. To je sustina koja objasnjava sve tvoje primere i citate Biblije.
Sto se tice citata iz Kur'ana, on naravno trazi u Bibliji nesto cime bi, sluzeci se iskrivljenim tumacenjem, mogao da ospori Isusovu Bozansku prirodu.
Da li je Muhamed Bozji i Sejtanov poslanik? Isus je zabranio ubijanje, Muhamed ga je promovisao. Isus je zabranio pljacku, Muhamed ju je promovisao. Isus je zabranio razvrat, Muhamed ga je promovisao. Je l' ovo Muhamedovo spada u Bozanska ili Djavolja dela? Muhamed je u svakom od njih ucestvovao.
Ti dakle, kao Muhamedov sledbenik, zelis srusiti Isusa kao Boga (Boze oprosti), da bi sta? Pa da bi Muhamedov nauk koji promovise ubijanje, pljacku i razvrat zavladao dunjalukom. Povedi racuna koga sledis, dobronameran ti je savet.
Imaš li kakve biblijske citate koje potvrđuju da je Isus, neka je mir na njega, "ovaplocenje Boga ili Bog u ljudskom tijelu"? Ja sam ti jasne citate naveo po kojem Isus, neka je mir na njega, jasno kaže da nezna kad ce nastupiti sudnji dan, što znači da nije sveznajući Bog. Nego kaže da nezna niko, ni anđeli na nebi, ni sin, nego to zna samo otac, kojeg u drugim citatu naziva jedinog pravog Boga i da je on njegov poslanik a ne drugi pravi Bog? Kako Bog pada drugom Bogu nicice i klanja mu se i trazi od njega pomoc i poslje molbe ipak kaze nek bude kako ti hoćes a ne kako ja hoću? Moli mu se i nadređuje mu se iako je Isus svemogući Bog i jedan od troje ravnopravnih dijelova Boga? Kako objasniti da sebe naziva slugu Boga i govori da je otac, medjuostalom i njegov Bog? Kako objasniti da odbija da mu se klanja nego kaze da se klanja samo Bogu? Imaš jasne i nedvosmisleno citate koje potvrđuju da je Isus, neka je mir na njega, čovjek koji se moli i služi Bogu, koji odbija da mu se klanja i koji govori ono što mu Bog prebovjeda. Za ovo slijepilo na ove jasne citate iz Biblije ima dobar stih iz kur'ana: "... ali oči nisu slijepe, već srca u grudima... (sura Hadž, 46 stih) "Ali, i oči nisu slijepe, već srca u grudima", tj. nije slijep onaj koji ne vidi, nego je slijep onaj koji ne razumije i ne shvata ili neće da razumije. Biblija: Кад је апостол Тома поверовао у васкрсење свог Учитеља, он је рекао: «Господ мој и Бог мој!» (Јн. 20, 28). (Isus nije osporio reci koje je apostol Toma pred njim izrekao) Ceo tekst:О томе да Исус Христос није само Син Човечији, већ и оваплоћени Бог говори Свето Писмо. Кад је апостол Тома поверовао у васкрсење свог Учитеља, он је рекао: «Господ мој и Бог мој!» (Јн. 20, 28). Јеванђеље по Јовану почиње: «У почетку бјеше Логос (Ријеч) и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог» (Јн. 1, 1). У тексту је Реч (Логос) коју новозаветне књиге примењују на Исуса Христа директно названа Богом. На грчком: «Теос ен о Логос.» Свети апостол Павле пише: За Сина пак: „Пријесто је Твој, Боже, вавијек вијека; жезал правичности је жезал Царства Твојега. Заволио си правду и омрзао безакоње; због тога Те помаза, Боже, Бог Твој уљем радости више него другове Твоје“ (Јевр. 1, 8-9). Син Божји је два пута назван Богом. У грчком тексту у оба случаја стоји Тхеос (Теос) – Бог. Апостол Павле је презвитерима града Ефеса рекао: «Пазите, дакле, на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече крвљу Својом» (Дап. 20, 28). Оснивач Цркве Исус Христос, Који је пролио Своју крв потпуно јасно је назван Богом. У Посланици Титу читамо: «Јер се јави благодат Божија спасоносна свима људима, која нас учи да се одречемо безбожности и земаљских пожуда, и да поживимо разборито, праведно и побожно у садашњем вијеку, очекујући блажену наду и јављање славе великога Бога и Спаса нашега Исуса Христа» (Тит. 2, 11-13). Шта може бити јасније од: «великог Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа»? LInk: http://www.svedokverni.org/koji-je-naju ... v-gumerov/Tvoje citate kojim zelis da osporis Isusovu Bozasnsku prirodu objasnio sam: Isus je ovaplocenje Boga u coveku, a razlog pojave Boga u coveku jeste da nauci ljude kako da sluze Boga. A da bi naucio ljude kako da sluze Boga, potrebno je nekad da im govori kao da je samo covek. - Ovo je istovremeno i odgovor na tvoja pitanja "kako ovo, kako ono"! Bilo bi lepo da citiras mesta na kojima Isus objasnjava sta je razvrat, otimanje, ubistvo, pa onda pogledas Muhamedov sunnet, i videces da je Muhamed uzasan gresnik. I da je ljude naucio da su gresi OK ako ih protumacis na odgovarajuci nacin. Iz ugla Isusovog ucenja Muhamedova gresnost je ocigledna. A promocija greha koju cini Muhamed je cist satanizam. I ti umesto da se pozabavis time, gledas kako Isusa da osporis. Valjda racunas da ako osporis Isusa, onda Mumaedov razvrat sa dvanaest zena, nece se racunati u greh.
|
|
Vrh |
|
|
dalate2020
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:18 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Imaš li kakve biblijske citate koje potvrđuju da je Isus, neka je mir na njega, "ovaplocenje Boga ili Bog u ljudskom tijelu"?
Ja sam ti jasne citate naveo po kojem Isus, neka je mir na njega, jasno kaže da nezna kad ce nastupiti sudnji dan, što znači da nije sveznajući Bog. Nego kaže da nezna niko, ni anđeli na nebi, ni sin, nego to zna samo otac, kojeg u drugim citatu naziva jedinog pravog Boga i da je on njegov poslanik a ne drugi pravi Bog?
Kako Bog pada drugom Bogu nicice i klanja mu se i trazi od njega pomoc i poslje molbe ipak kaze nek bude kako ti hoćes a ne kako ja hoću? Moli mu se i nadređuje mu se iako je Isus svemogući Bog i jedan od troje ravnopravnih dijelova Boga?
Kako objasniti da sebe naziva slugu Boga i govori da je otac, medjuostalom i njegov Bog?
Kako objasniti da odbija da mu se klanja nego kaze da se klanja samo Bogu?
Imaš jasne i nedvosmisleno citate koje potvrđuju da je Isus, neka je mir na njega, čovjek koji se moli i služi Bogu, koji odbija da mu se klanja i koji govori ono što mu Bog prebovjeda.
Za ovo slijepilo na ove jasne citate iz Biblije ima dobar stih iz kur'ana:
"... ali oči nisu slijepe, već srca u grudima... (sura Hadž, 46 stih)
"Ali, i oči nisu slijepe, već srca u grudima", tj. nije slijep onaj koji ne vidi, nego je slijep onaj koji ne razumije i ne shvata ili neće da razumije.
Biblija: Кад је апостол Тома поверовао у васкрсење свог Учитеља, он је рекао: «Господ мој и Бог мој!» (Јн. 20, 28). (Isus nije osporio reci koje je apostol Toma pred njim izrekao) Ceo tekst:О томе да Исус Христос није само Син Човечији, већ и оваплоћени Бог говори Свето Писмо. Кад је апостол Тома поверовао у васкрсење свог Учитеља, он је рекао: «Господ мој и Бог мој!» (Јн. 20, 28). Јеванђеље по Јовану почиње: «У почетку бјеше Логос (Ријеч) и Логос бјеше у Бога, и Логос бјеше Бог» (Јн. 1, 1). У тексту је Реч (Логос) коју новозаветне књиге примењују на Исуса Христа директно названа Богом. На грчком: «Теос ен о Логос.» Свети апостол Павле пише: За Сина пак: „Пријесто је Твој, Боже, вавијек вијека; жезал правичности је жезал Царства Твојега. Заволио си правду и омрзао безакоње; због тога Те помаза, Боже, Бог Твој уљем радости више него другове Твоје“ (Јевр. 1, 8-9). Син Божји је два пута назван Богом. У грчком тексту у оба случаја стоји Тхеос (Теос) – Бог. Апостол Павле је презвитерима града Ефеса рекао: «Пазите, дакле, на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече крвљу Својом» (Дап. 20, 28). Оснивач Цркве Исус Христос, Који је пролио Своју крв потпуно јасно је назван Богом. У Посланици Титу читамо: «Јер се јави благодат Божија спасоносна свима људима, која нас учи да се одречемо безбожности и земаљских пожуда, и да поживимо разборито, праведно и побожно у садашњем вијеку, очекујући блажену наду и јављање славе великога Бога и Спаса нашега Исуса Христа» (Тит. 2, 11-13). Шта може бити јасније од: «великог Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа»? LInk: http://www.svedokverni.org/koji-je-naju ... v-gumerov/Tvoje citate kojim zelis da osporis Isusovu Bozasnsku prirodu objasnio sam: Isus je ovaplocenje Boga u coveku, a razlog pojave Boga u coveku jeste da nauci ljude kako da sluze Boga. A da bi naucio ljude kako da sluze Boga, potrebno je nekad da im govori kao da je samo covek. - Ovo je istovremeno i odgovor na tvoja pitanja "kako ovo, kako ono"! Bilo bi lepo da citiras mesta na kojima Isus objasnjava sta je razvrat, otimanje, ubistvo, pa onda pogledas Muhamedov sunnet, i videces da je Muhamed uzasan gresnik. I da je ljude naucio da su gresi OK ako ih protumacis na odgovarajuci nacin. Iz ugla Isusovog ucenja Muhamedova gresnost je ocigledna. A promocija greha koju cini Muhamed je cist satanizam. I ti umesto da se pozabavis time, gledas kako Isusa da osporis. Valjda racunas da ako osporis Isusa, onda Mumaedov razvrat sa dvanaest zena, nece se racunati u greh. Ovo podvuceno gore pogadja u srz. Evo vam jedan stvarni prikaz toga tumacenja iz nase lijepe BiH. Uzivajte. https://forum.klix.ba/religija-f16/isla ... s3700.htmlOtvorite link i zacitajte se par stranica.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:31 |
|
|
…tajna vjere:tvoju smrt gospodine navjestamo tvoje uskrsnuće slavimo tvoj slavni dolazak iščekujem..u ovome je sva bit Isusa i kršćanske vjere…istina muslimani stuju Isusa i Gospu jer osim sto je božji covik prvi do boga on je i povjesna ličnost..ne svidja mi se sto je u muslimanskoj filozofiji zabranjeno čestita bozic i Uskrs …to smatram isključivošću iako pravo receno meni svi Muslimani kojima čestitam Bajram uzvrate za Bozic i Uskrs..
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:31 |
|
|
Neznam čitati ćirilicu, postavi na latinici.
Bog od početka čovječanstva je slao poslanike, prororke, vjerovjesnike, da ljude nauce da vjeruju samo u jednog Boga, da služe i da se mole samo njemu jedinom.
I onda najedanput mjenja to nacelje i salje sam sebe u čovjekovo tijelo, u Isusa, koji i dalje kao svi predhodnici govori da je on samo poslan od Boga, da mu se ne klanja, da ukaže ljudima da se mole i služe samo njemu, da je On i njemu Bog.... ali to ustvari nije baš tako nego ustvari treba vjerovati i moli ti se tri Božanstvima, Isusu, svetog duha i oca - i svi su oni jedan Bog? I ponekad se treba moliti i tražiti pomoć od Marije?
"Potrebno je da im "nekad" govori da je samo čovjek"
Ima li negdje u Bibliji da Isus "nekad" govori da je on Bog kojem se treba moliti i tražiti pomoć od njega?
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:35 |
|
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:39 |
|
|
Zenicanin je napisao/la: Neznam čitati ćirilicu, postavi na latinici.
Bog od početka čovječanstva je slao poslanike, prororke, vjerovjesnike, da ljude nauce da vjeruju samo u jednog Boga, da služe i da se mole samo njemu jedinom.
I onda najedanput mjenja to nacelje i salje sam sebe u čovjekovo tijelo, u Isusa, koji i dalje kao svi predhodnici govori da je on samo poslan od Boga, da mu se ne klanja, da ukaže ljudima da se mole i služe samo njemu, da je On i njemu Bog.... ali to ustvari nije baš tako nego ustvari treba vjerovati i moli ti se tri Božanstvima, Isusu, svetog duha i oca - i svi su oni jedan Bog? I ponekad se treba moliti i tražiti pomoć od Marije?
Ima li negdje u Bibliji da Isus "nekad" govori da je on Bog kojem se treba moliti i tražiti pomoć od njega? Znas da citas cirilicu, ali se pokrvaren, pa lazes da ne znas, jer ti je u tom cirilicnom tekstu objasnjeno ono sto si trazio. Izbegavas suoacavanje sa istinom.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:46 |
|
|
..ma ne mislim aleksa da zna moja generacija je učila ćirilicu i znam citat al zamorno mi je priznajem..
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 19:51 |
|
|
laganini je napisao/la: ..ma ne mislim aleksa da zna moja generacija je učila ćirilicu i znam citat al zamorno mi je priznajem.. U bejha muslimani ponosno isticu da uce i cirilicu jer je i ona "bosansko pismo"! Uostalom, ima konvertore na internetu.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 21:06 |
|
|
Isus je prorekao dolazak Muhameda i ostalih sličnih njemu: Citat: Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca. Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.” (Mt 7,15-20) Jeste se zapitali što konkretno znači kad islam ne priznaje Isusa kao Boga? Nije to neki nebitni podatak, kao u svemu smo slični, oni štuju Isusa kao i mi samo eto sitnica jedna, ne priznaju ga kao Boga. Nije to sitnica, nego je priznanje Boga prva Božja zapovijed: Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene. Priznati Isusa za Gospodina je u stvari najbitnija stvar kršćanske vjere. Alfa i omega. Ivanova poslanica to jasno objašnjava: Citat: “Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca.” (1 Iv 2,22-23) Alah = Antikrist. Muhamed je lažni prorok i đavliji sluga.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 21:09 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Zenicanin je napisao/la: Neznam čitati ćirilicu, postavi na latinici.
Ima li negdje u Bibliji da Isus "nekad" govori da je on Bog kojem se treba moliti i tražiti pomoć od njega? Znas da citas cirilicu, ali se pokrvaren, pa lazes da ne znas, jer ti je u tom cirilicnom tekstu objasnjeno ono sto si trazio. Izbegavas suoacavanje sa istinom. Islamiste je najlakše prepoznati po karakterističnoj pokvarenosti. Haman nije se sjetio da postoji google translator.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Amiđa
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 30 srp 2022, 22:00 |
|
Pridružen/a: 11 tra 2016, 17:17 Postovi: 7751 Lokacija: Сарај Чадор
|
Božija sluga, i točka.
_________________ Skidanje okova je imperativ.
Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.
The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.
Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..
|
|
Vrh |
|
|
Bilic07
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 09:15 |
|
|
Uspoređujete Evanđelje sa izmišljenom pričom Islama. Za Evanđelje postoje vanbiblisjski tekstovi iz istog razdoblja. Za kuran,Muhameda,Islam i Meku nema niti jedan pismeni dokaz iz sedmog stoljeća koji bi potvrdio autentičnost priče,lika, mjesta i događaja.
Ako imate dokaz, da vidim
_________________ Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 09:17 |
|
|
Bilic07 je napisao/la: Uspoređujete Evanđelje sa izmišljenom pričom Islama. Za Evanđelje postoje vanbiblisjski tekstovi iz istog razdoblja. Za kuran,Muhameda,Islam i Meku nema niti jedan pismeni dokaz iz sedmog stoljeća koji bi potvrdio autentičnost priče,lika, mjesta i događaja.
Ako imate dokaz, da vidim ..muhamed je djelovaou pasivnim krajevima pa logično da nema pisani tragova..moguće zar ne???
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 10:25 |
|
|
Bilic07 je napisao/la: Uspoređujete Evanđelje sa izmišljenom pričom Islama. Za Evanđelje postoje vanbiblisjski tekstovi iz istog razdoblja. Za kuran,Muhameda,Islam i Meku nema niti jedan pismeni dokaz iz sedmog stoljeća koji bi potvrdio autentičnost priče,lika, mjesta i događaja.
Ako imate dokaz, da vidim Ne želim skretati sa teme gdje sam dao bezbrojne i jasne stihove iz novog zavjeta po kojem Isus sam za sebe kaze, da je on poslan od Boga, da radi i priča po njegovom naređenju, da je njemu nadređen, da razlikuje izmedju oca kojeg naziva jedinog istinskog Boga i sebe kojega je On poslao, da mu se pada nicice, to je na čelo i moli i dovi a da na drugim mjestu odbija da mu se ljudi klanjaju i kaže da se klanja i moli samo Bogu. Ali kakve vanbiblijiski tekstove iz istog razdoblja? Pa čovječe najstariji isječak dio biblije je "fragment 52" koji datira oko 125 godina poslje Isusa i koji je na starogrčkom jezik kojem nisu pričali ni Isus, neka je mir na njega niti njegovi apostoli. https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/%D0%A0 ... 0%BD%D1%82Najstariji manuskript cijele biblije je Codex Sinaiticus ili Sinajski rukopis koji datira između 330-360 poslje Isusa i koji također na starogrčkom jeziku a ne aramejskom. https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Sinajski_rukopisOvo se ništa ne može naći na Wikipedija na hrvatskom jeziku kao da se sakriva od hrvatske javnosti a ima na bezbroj drugih jezik jer je od ogromne važnosti za historiju biblije. Znači nema ni jedan jedini primjerak biblije na aramejski kojem je pričao Isus, neka je mir na njega, i njegovi apostoli i na kojem je orginalno pisan novi zavjet i koji datira iz razdoblja Isusa ili barem apostola, a ti pričaš o vanbiblijiskim tekstovima iz razdoblja Isusa, neka je mir na njega. To je isto da danas nema Kur'ana na arapskom nego jedini izvori za Kur'an su rukopisi ili isječki rukopisa kur'ana na španskom ili drugom jeziku 300 godina poslije Muhammeda, neka je mir na njega. Najstariji rukopis kur'ana datira iz vremena Muhammeda, neka je mir, na njega i danas se nalazi u Birminghamu. Poznat je kao Birmingham Kur'an. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Birming ... manuscriptZnači imaš li šta reći na temu i stihove koje su absolutno jasne i nedvosmislene?
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 10:56 |
|
|
..nije baš sto i više godina..Pisma apostola Pavla iz vremena oko 50-60. godine najstariji su tekstovi koji spominju Isusa..
|
|
Vrh |
|
|
Zenicanin
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 11:00 |
|
|
laganini je napisao/la: ..nije baš sto i više godina..Pisma apostola Pavla iz vremena oko 50-60. godine najstariji su tekstovi koji spominju Isusa.. Imaš li izvor za to što tvrdis? Pogledaj gore u Wikipedije šta piše za "fragment 52" "predstavlja najstariji sačuvani primerak biblijskog fragmenta."I to na starogrčki a ne aramejski, jezik Isusa, neka je mir na njega, i apostola.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Isus - Bog ili božija sluga i poslanik? Postano: 31 srp 2022, 11:52 |
|
|
..pa pa izvor su ti tekstovi znaci u šesdesetima godinama i ako oduzmeš Isusove godine (33) znaci dvadeset sedam godina iza Isusove smrti…
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|