HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 srp 2026, 09:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 145 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Ove korizme odričem se:
1. psovanja 0%  0%  [ 0 ]
2. laganja 0%  0%  [ 0 ]
3. alkohola 10%  10%  [ 1 ]
4. cigara 10%  10%  [ 1 ]
5. kave 0%  0%  [ 0 ]
6. ogovaranja 10%  10%  [ 1 ]
7. kocke 0%  0%  [ 0 ]
8. nečeg drugog 40%  40%  [ 4 ]
9. ničeg 30%  30%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Čista srijeda i nemrs
PostPostano: 12 vel 2013, 15:13 

bumbar92 je napisao/la:
Klopa je nebitna, barem meni, ali svake godine Korizmom postim sve petke i naravno Čistu Srijedu na "tankoj klopi", a to podrazumijeva nešto sasvim lagano od jutra i maksimalno jednu ribu tokom dana. Više puta sam bio na "kruhu i vodi" i dobro dođe da se organizam odmori i očisti. Preporučujem za sve kojima lojni šlaufi obuzimaju tijelo barem mjesečno dan-dva takvog posta.

No, smisao posta je odricanje, samokontrola i dobra djela - sevap..., ova prva dva sam već rutinski uhodao, a dobra djela preporučujem od mnoštva humanitarnih SMS akcija do npr. izrade zimskih hranilica za ptice od kora slanine i masti sa žitom.

Ja postim svakog petka, iako nisam vjernik, ali poštujem tradiciju i to mi dođe kako neko malo odricanje. Nije teško bez mesa uopće.

No čista srijeda je uvijek zanimljiva zbog nemrsa (mliječni proizvodi i jaja banned).

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:16 

Ministry of Sound je napisao/la:
Ja postim svakog petka, iako nisam vjernik, ali poštujem tradiciju i to mi dođe kako neko malo odricanje. Nije teško bez mesa uopće.

No čista srijeda je uvijek zanimljiva zbog nemrsa (mliječni proizvodi i jaja banned).

Da li si probao postiti 24 sata,bez vode i hrane?

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:19 

Ne, ne vidim ni tradicijsku i teološku podlogu, jer ako se želi podnijeti neka velika žrtva, onda ne vidim zašto bi se arbitrarno stalo na 24 sata...zašto ne postiti do iznemoglosti i hospitalizacije...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:35 

Od prošle godine nismo razjasnili tu regionalnu podijeljenost po ovom pitanju, i jesu li zabranjeni mliječni proizvodi i jaja.

kod mene da. a ja sam to naučio u kući.

znam neke latinoamerikance kojima nemrs ne uključuje piletinu.

dakle, jednom jesti dnevno, i to nemrsnu hranu. a nije lako, ali može se.

Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:45 

Ne, ne vidim ni tradicijsku i teološku podlogu, jer ako se želi podnijeti neka velika žrtva, onda ne vidim zašto bi se arbitrarno stalo na 24 sata...zašto ne postiti do iznemoglosti i hospitalizacije...

Teološku podlogu ima itekako,ali nije poanta u tome,nego iz praktičnih zdravstvenih razloga.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:46 

bumbar92 je napisao/la:
Klopa je nebitna, barem meni, ali svake godine Korizmom postim sve petke i naravno Čistu Srijedu na "tankoj klopi", a to podrazumijeva nešto sasvim lagano od jutra i maksimalno jednu ribu tokom dana. Više puta sam bio na "kruhu i vodi" i dobro dođe da se organizam odmori i očisti. Preporučujem za sve kojima lojni šlaufi obuzimaju tijelo barem mjesečno dan-dva takvog posta.

No, smisao posta je odricanje, samokontrola i dobra djela - sevap..., ova prva dva sam već rutinski uhodao, a dobra djela preporučujem od mnoštva humanitarnih SMS akcija do npr. izrade zimskih hranilica za ptice od kora slanine i masti sa žitom.

Od starijih se sjećam izreke "ne dolazi grijeh u čovjeka, nego iz čovjeka"...
Davno sam skontao da "prvoredni vjernici" često budu licemjeri i jednostavno rečeno lopovi koji nizajući krunicu smišljaju neku pakost, ustvari čine grijeh, tako da ta tvoja samodeklaracija da nisi vjernik ništa ne predstavlja ako se čovjek svojim djelima i životom povinuje i vodi Božijim zakonima.

Meso mi uvijek dopizdi pred kraj zime, a u proljeće me hvata ovisnost o čišćenju i regeneraciji duha i tijela i zato to radim, naravno, ako žena ili nekad majka posti, postim i ja..., jerbo one spremaju, a da nije onda bi vjerovatno bio na kruhu i vodi. :D
Ipak, u svemu se može pretjerati pa i postu, primjer da se ubiješ od hobotnice ispod peke, jastogom, i prežderati se drugim perverznim delicijama koje nije ćuna napravila i nemaju masnoća.
Tako da ovo shvatam kao strogo individualnu stvar svakoga, čega se i koliko odriče čovjek da bi drugima pomogao, a ne koliko je čega pojeo i sebe nazvao gorljivim vjernikom klečeći ispred oltara i podrigivajući od obilnog posnog ručka.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:53 

Da stvarno zašto baš 24 sata postiti kad može i duže. :zubati

Znam neke ove pravoslavne fanatike u mom gradiću koji su se držali punog monaškog posta pa su zaista bili hospitalizovani.
Pop Božo ih je pokušavao odgovoriti da se ne budališu ali džabe.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 15:55 

bumbar92 je napisao/la:
Od starijih se sjećam izreke "ne dolazi grijeh u čovjeka, nego iz čovjeka"...

Matej:
Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi - to čovjeka onečišćuje...Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod.
Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka.
Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke.
To onečišćuje čovjeka; a jesti neopranih ruku ne onečišćuje čovjeka.

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 16:01 

Stariji su čitali, ja sam samo slušao... :D

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 20:25 

Kod nas na sjeveru se ne drži do zabrane mliječnih proizvoda, a to mi olakšava poziciju s doručkom...
Za ručak ću imati mahune, budući da ne volim ribu, a večeru ću još vidjeti...

Nema mi nikakvog smisla da bi mlijeko bilo zabranjeno, a riba ne, tu teološku izmišljotinu treba promijeniti, na strože (zabrana ribe) ili blaže, svejedno...

Vrh

PostPostano: 12 vel 2013, 22:05 

Strogi post. Tu nema price. To činim zbog sebe ne zbog sela. Ko neće nemora ko hoće može i to je to. Kod nas ne kamenuju

Vrh

PostPostano: 13 vel 2013, 10:35 

Pitanje posta nije spojeno sa problemo cistog i necistog, jer se radi o svijesnom ogranicenju uzimanja hrane, kako bi se covjek mogao vise posvetiti duhovnim stvarima. Smanjujuci ugodjaj hrane i pica, covjek pravi zrtvu i jaca na duhovnom polju.

E sada, koliko je ta zrtva i potrebna, tu se misljenja razilaze, ali je zacjelo za zdravu osobu iz medicinskog aspekta i zdrava i potrebna.

Vrh

PostPostano: 13 vel 2013, 11:16 

BBC je napisao/la:
Kava i cigarete su dozvoljeni ?

:sega Nema cigareta ni kave. Za tebe samo kruh i voda.Posti,budi uzoran katolik!

Danas oslic,pura i fritule (sir,jaja,mlijeko,pavlaka bla bla-nula bodova)
Petkom inece ne jedem meso :kava
Sto se tice korizme,nisu vazna jela nego djela :yawn

Vrh

PostPostano: 13 vel 2013, 11:21 

Za doručak je bila pura sa maslinovim uljem, za ručak ide neka riba a večeru preskačem

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013, 09:18 

Ma dajte ljudi, kakav je to post kad unjesto po kile janjetine pojedeš po kile brancina? To je samo licimjerno zadovoljavanje nekakve bezvezne i neutemeljene forme, a ne bilo kakvo odricanje, samokontrola ili žrtva.
Pa iskrenij je jedan moj prijatelj koji je na pitanje "šta'š bacit za korizmu?", odgovorio; "dvi bombe".

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013, 14:23 

Jučer za doručak jedna kifla s paštetom od tunjevine i čaj.

Za ručak je bila i riječna (deverika) i morska (skuša) riba, uz krumpir na ulju, kupus i luk salatu te tršćanski umak. Pojeo pola jedne i pola druge ribe, ali stara mi zajebala nemrs sa špikovanjem deverike slaninom, pa je i komadić slanine završio u želudcu. :zubati

Za večeru jedan tost sa sirom. Tijekom cijelog dana obična voda.

Dobro je to pročišćavanje organizma, bez obzira na pripadnost nekoj religiji koja propisuje ili sugerira post ili nemrs u određene dane. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013, 15:52 

Čuj tost sa sirom, izgleda da si u manjini koja "smije" mliječne proizvode.

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013, 17:15 

Čuj tost sa sirom, izgleda da si u manjini koja "smije" mliječne proizvode.

Ma ti mliječni proizvodi su neka siva zona. :zubati

U mom okruženju i široj obitelji neki ih izbjegavaju, a neki prakticiraju u ovakvim prilikama. :neznam

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013, 17:31 

Post i nemrs
Sadržaje pojmova "post" i "nemrs" dobro je iznovice pojasniti. Mnogi te dvije riječi smatraju istoznačnicama, sinonimima, premda nisu. Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok u danu. Nemrs znači redovito jesti (uobičajena tri obroka dnevno), ali da to ne bude meso (a može biti masno). Uočiti treba ovo: u dva dana "strogog posta" (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego, zajedno, i post i nemrs! Znači: vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok ("do sita"), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs! - U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno, i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: "o kruhu i vodi".

Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. Dobrovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji od ovih dobnih odrednica. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: "Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina."
Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave...) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih...) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak "mali Veliki petak". Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima. Imamo li na umu da to svakog petka, stoljećima, čini cijela Crkva, onda je to svojevrsni "toplotni udar dobrote" na cijelom svijetu.

Vrh

Naslov: Korizma - hod ka Uskrsu
PostPostano: 06 ožu 2014, 15:07 

Počela je još jedna korizma. Naš novi hod ka Uskrsu. Papa Franjo nas u svojoj prvoj korizmenoj poruci potiče na kršćansko siromaštvo.

Poruka pape Franje za korizmu 2014.
Postao je siromašan da nas obogati svojim siromaštvom
(usp. 2 Kor 8, 9)

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/port ... rizmu-2014

Vrh

Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu
PostPostano: 06 ožu 2014, 15:09 

Ove godine Uskrs pada 20.travnja, ne samo za nas već i za pravoslavce.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2014, 15:52 

Ja nemam grijeha,jedino se mogu odreći psovanja. :kava

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2014, 15:55 

Onda se odreci psovanja. Plus oholosti, nju svi imamo.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2014, 15:58 

Krivo je tumačenje da se nečeg treba odreći,
treba učiniti nešto dobro.

Vrh

PostPostano: 06 ožu 2014, 16:04 

Ibar je napisao/la:
Počela je još jedna korizma. Naš novi hod ka Uskrsu. Papa Franjo nas u svojoj prvoj korizmenoj poruci potiče na kršćansko siromaštvo.

Poruka pape Franje za korizmu 2014.
Postao je siromašan da nas obogati svojim siromaštvom
(usp. 2 Kor 8, 9)

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/port ... rizmu-2014

=))

Uvek je divno videti kako hrišćani prosto odišu od ispravnog života čim im treba praznik da bi se odrekli greha jer u vremenu van praznika imaju valjda previše posla.

Mogao sida otvoriš temu dase ljudi klone grehova i pre uskršnjeg posta , jer i tad je đavo prisutan da navodi ljude na greh a ne samo u vreme praznika.

Pod 2 i pod 6 stavki forumaši hrišćani se sigurno neće odreći jer to je osnovni deo hrišćanskog duha , a ako još znamo da taj hrišćanski duh ima svoj specifikum na ovim prostorima onda će i sam Hrist konačno znati zbog čega je zaista umro na krstu. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 145 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: