|
|
Stranica: 4/6.
|
[ 144 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 16:08 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Krivo je tumačenje da se nečeg treba odreći, treba učiniti nešto dobro. Potrebno je oboje. A ovo prvo potiče nas na ovo drugo. Svakako da odricanje treba biti usmjereno ka činjenju dobrih djela. Dakle ako se odričeš kocke, daj novac siromahu. Ako se odričeš psovanja, zamijeni ružne riječi lijepima itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 16:12 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ibar je napisao/la: Počela je još jedna korizma. Naš novi hod ka Uskrsu. Papa Franjo nas u svojoj prvoj korizmenoj poruci potiče na kršćansko siromaštvo. Poruka pape Franje za korizmu 2014. Postao je siromašan da nas obogati svojim siromaštvom (usp. 2 Kor 8, 9) http://www.dubrovacka-biskupija.hr/port ... rizmu-2014 Uvek je divno videti kako hrišćani prosto odišu od ispravnog života čim im treba praznik da bi se odrekli greha jer u vremenu van praznika imaju valjda previše posla. Mogao sida otvoriš temu dase ljudi klone grehova i pre uskršnjeg posta , jer i tad je đavo prisutan da navodi ljude na greh a ne samo u vreme praznika. Pod 2 i pod 6 stavki forumaši hrišćani se sigurno neće odreći jer to je osnovni deo hrišćanskog duha , a ako još znamo da taj hrišćanski duh ima svoj specifikum na ovim prostorima onda će i sam Hrist konačno znati zbog čega je zaista umro na krstu.  Naravno da se ne treba odricati samo u korizmi. No od nekud treba početi, i postoji vrijeme kad se možeš odlučiti za snažniju promjenu u svom životu. Ako je to tebi ne znam, tvoj rođendan, super, nemam ništa protiv, ne vidim zašto bi ti bio protiv korizmenih odluka? Laganje i ogovaranje nisu nikakav dio kršćanskog duha, a kamoli osnova. Isus je bio vro jasan po ovom pitanju, a sv.Pavao još to detaljno razradio, tako da kršćanstvo je snažno protiv laganja i ogovaranja. To je tako. A što ljudi to čine, nažalost, čine, no to ne znači da je to nauk Crkve. Crkva to osuđuje. Hrist je umro na križu zbog Joe Entera. Amen. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 16:23 |
|
|
Ako budem nastavio da govorim protiv crkve izazvaću upravo ono što je u anketi , tako da ću ja biti kriv a ne sami vernici što su pali u iskušenje. Znači ako me počnete psovati i ako budete lagali da sam četnik,komunjara i zli militantni ateista, ja ću biti kriv a ne vi. Ali sa druge strane opet ćete slagati da sam ja kriv tako da vam se isto hvata , znači džabe vam odricanje. 
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 16:27 |
|
|
Crkva - velikim C. Ti možeš govorit protiv Crkve, ali ne na ovoj temi. Otvori novu i civilizirano piši. Ako to nisi u stanju, slijedi @bumbarova metla.  Komunist jesi. Titinu sliku držiš na zidu. Tebi to nije uvreda. Ateist nisi, ti si član SPC-a. Nije laž reći da si kriv. Ako si uvjeren da govoriš istinu, onda to nije laž. Laž je nešto čega si svjestan. Odnosno samo je tad govorenje neistine grijeh.  A sad slobodno nastavi govorit o korizmenom odricanju, bez da previše odlutaš sa teme. Eto napiši što bi želio ti, čega da se tvoji hrišćani odreknu ove korizme, čega najviše, ili stojiš kod točaka 2 i 6 kao rak rana?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 16:42 |
|
|
Ibar je napisao/la: Crkva - velikim C. Ti možeš govorit protiv Crkve, ali ne na ovoj temi. Otvori novu i civilizirano piši. Ako to nisi u stanju, slijedi @bumbarova metla. Komunist jesi. Titinu sliku držiš na zidu. Tebi to nije uvreda. Ateist nisi, ti si član SPC-a.Nije laž reći da si kriv. Ako si uvjeren da govoriš istinu, onda to nije laž. Laž je nešto čega si svjestan. Odnosno samo je tad govorenje neistine grijeh.  A sad slobodno nastavi govorit o korizmenom odricanju, bez da previše odlutaš sa teme. Eto napiši što bi želio ti, čega da se tvoji hrišćani odreknu ove korizme, čega najviše, ili stojiš kod točaka 2 i 6 kao rak rana? Evo upravo si čak 3 laži izgovorio , i samo potvrđuješ ono što sam mislio. Nisam komunista i čak šta više ne volim komuniste niti bilo koji oblik tiranije , a naročito ne volim Tita i njegove partizane. I nikad nisi mogao videti od mene da sam ikad pisao afirmantivno o njima , znači LAŽEŠ. Da sam član SPC , to je već samo tvoja mašta koja proizilazi iz toga da mi ništa nemaš prilepiti pa baš se uhvatiš onoga što najviše mrzim , znači LAŽEŠ(mada mi ova laž ne smeta puno jer je iz očajničkih pobuda). Nemam ja moje hrišćane , jedino ako ne misliš na Srbe koji misle da su hrišćani tj.lažu sebe i sve ostale o tome?! E tu već nema pomoći jer kako rekoh upravo praznici su dokaz onoga iz ankete , tj.da su velki lažovi i sve ostalo. Hoćeš da ti kažem koju "lepu reč" o hrvatskim kršćanima i njihovom odnosu spram ankete ili ćeš da se zadržim na mojim sunarodnicima šizmaticima čisto da prestaneš lagati kako sam član SPC??
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 17:05 |
|
|
joe enter je napisao/la: Hoćeš da ti kažem koju "lepu reč" o hrvatskim kršćanima i njihovom odnosu spram ankete ili ćeš da se zadržim na mojim sunarodnicima šizmaticima čisto da prestaneš lagati kako sam član SPC?? Citat: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: "Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?" To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti. Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen." I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam - i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: "Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?" Ona reče: "Nitko, Gospodine." Reče joj Isus: "Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 17:12 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Hoćeš da ti kažem koju "lepu reč" o hrvatskim kršćanima i njihovom odnosu spram ankete ili ćeš da se zadržim na mojim sunarodnicima šizmaticima čisto da prestaneš lagati kako sam član SPC?? Citat: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: "Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?" To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti. Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: "Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen." I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam - i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: "Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?" Ona reče: "Nitko, Gospodine." Reče joj Isus: "Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti." Ah , ovo bi trebalo da me zamisli kao?! Nisam ja bez greha , daleko od toga , ali nisam ni član crkve i ne verujem u boga , a to znači da mogu raditi najbojla dela na svetu po vama i po vašoj doktrini ja idem u pakao. Znači da ste vi sami sebe proglasili moralnijima i automatski sa manje greha samo zato što verujete u boga i što se predstavljate kao vernici. Tako da je govoriti o ljudima koji u startu drugačije osuđuju na večnu vatru kao nekima koji imaju pravo moralno prigovarati je bar smešno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 17:34 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la:
Ah , ovo bi trebalo da me zamisli kao?! Nisam ja bez greha , daleko od toga , ali nisam ni član crkve i ne verujem u boga , a to znači da mogu raditi najbojla dela na svetu po vama i po vašoj doktrini ja idem u pakao. Znači da ste vi sami sebe proglasili moralnijima i automatski sa manje greha samo zato što verujete u boga i što se predstavljate kao vernici. Tako da je govoriti o ljudima koji u startu drugačije osuđuju na večnu vatru kao nekima koji imaju pravo moralno prigovarati je bar smešno. Ne,to je bio prilog tvojoj tvrdnji da su ljudi takvi kakvi su,uglavnom nakaradni,i da to nema veze sa pripadnošću,deklarisanjem,proglašavanjem i sl... Korizma je jedan od načina ili puteva da se čovjek približi Bogu,jer kad se čovjek uprlja grijehom,ima želju da se očisti,opere...a to ne može bez Božje pomoći. Btw,nema vječne vatre 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 18:04 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Ah , ovo bi trebalo da me zamisli kao?!
Nisam ja bez greha , daleko od toga , ali nisam ni član crkve i ne verujem u boga , a to znači da mogu raditi najbojla dela na svetu po vama i po vašoj doktrini ja idem u pakao. Znači da ste vi sami sebe proglasili moralnijima i automatski sa manje greha samo zato što verujete u boga i što se predstavljate kao vernici. Tako da je govoriti o ljudima koji u startu drugačije osuđuju na večnu vatru kao nekima koji imaju pravo moralno prigovarati je bar smešno.
Ne,to je bio prilog tvojoj tvrdnji da su ljudi takvi kakvi su,uglavnom nakaradni,i da to nema veze sa pripadnošću,deklarisanjem,proglašavanjem i sl... Korizma je jedan od načina ili puteva da se čovjek približi Bogu,jer kad se čovjek uprlja grijehom,ima želju da se očisti,opere...a to ne može bez Božje pomoći. Btw,nema vječne vatre  Pa upravo je problem u tome što je nametnuto od strane hrišćanstva kroz 2000 godina da čovek ne može biti moralan niti postati moralan bez vere u boga. Ako te strah od boga i božje kazne tera da spereš grehove , onda je jasno koliko vredi moral koji je ponukan strahom od nekog imaginarnog bića. Moral jedino vredi ako je razumski i racionalno ugrađen u čoveka , i bez kritičke misli koja traje svakog trena ljudskog života on(moral) je prosto nemoguć , a toga kod hrišćana akutno nedostaje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 18:11 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ne,to je bio prilog tvojoj tvrdnji da su ljudi takvi kakvi su,uglavnom nakaradni,i da to nema veze sa pripadnošću,deklarisanjem,proglašavanjem i sl... Korizma je jedan od načina ili puteva da se čovjek približi Bogu,jer kad se čovjek uprlja grijehom,ima želju da se očisti,opere...a to ne može bez Božje pomoći. Btw,nema vječne vatre  Pa upravo je problem u tome što je nametnuto od strane hrišćanstva kroz 2000 godina da čovek ne može biti moralan niti postati moralan bez vere u boga. Ako te strah od boga i božje kazne tera da spereš grehove , onda je jasno koliko vredi moral koji je ponukan strahom od nekog imaginarnog bića. Moral jedino vredi ako je razumski i racionalno ugrađen u čoveka , i bez kritičke misli koja traje svakog trena ljudskog života on(moral) je prosto nemoguć , a toga kod hrišćana akutno nedostaje. Pitanje-otkud moral?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 18:21 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Pa upravo je problem u tome što je nametnuto od strane hrišćanstva kroz 2000 godina da čovek ne može biti moralan niti postati moralan bez vere u boga. Ako te strah od boga i božje kazne tera da spereš grehove , onda je jasno koliko vredi moral koji je ponukan strahom od nekog imaginarnog bića.
Moral jedino vredi ako je razumski i racionalno ugrađen u čoveka , i bez kritičke misli koja traje svakog trena ljudskog života on(moral) je prosto nemoguć , a toga kod hrišćana akutno nedostaje.
Pitanje-otkud moral? Pa iz izgladnjivanja zarad boga. Moral je nešto što je u ljudima ugrađeno , ali kako čovek napreduje i postaje kompleksnije biće tako i moral se menja. Moral je kao hrana neophodan, jer ljudi kao društvena bića(kao i majmuni,psi,...) imaju u sebi solidarnost koja im je neophodna za opstanak. Znači bez morala ne bi preživeli.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 19:25 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Pitanje-otkud moral? Pa iz izgladnjivanja zarad boga. Moral je nešto što je u ljudima ugrađeno , ali kako čovek napreduje i postaje kompleksnije biće tako i moral se menja. Moral je kao hrana neophodan, jer ljudi kao društvena bića(kao i majmuni,psi,...) imaju u sebi solidarnost koja im je neophodna za opstanak. Znači bez morala ne bi preživeli. Slažem se da je moral ljudima ugrađen,kao duhovni skelet.Ti tvrdiš da moral evoluira?Kako se prenosi,genetski?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 06 ožu 2014, 19:32 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Pa iz izgladnjivanja zarad boga. Moral je nešto što je u ljudima ugrađeno , ali kako čovek napreduje i postaje kompleksnije biće tako i moral se menja. Moral je kao hrana neophodan, jer ljudi kao društvena bića(kao i majmuni,psi,...) imaju u sebi solidarnost koja im je neophodna za opstanak. Znači bez morala ne bi preživeli. Slažem se da je moral ljudima ugrađen,kao duhovni skelet.Ti tvrdiš da moral evoluira?Kako se prenosi,genetski? Tako je , moral se nama prenosi genetski isto kao što se svesnost o potrebi za hranom prenosi genetski. To je genetika jedne vrste primata zvanim ČOVEK , ali i druge vrste primata i sisara uopšte ima određenu vrstu morala koja je adekvatna onome što ta bića jesu sama po sebi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 07 ožu 2014, 13:39 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Slažem se da je moral ljudima ugrađen,kao duhovni skelet.Ti tvrdiš da moral evoluira?Kako se prenosi,genetski? Tako je , moral se nama prenosi genetski isto kao što se svesnost o potrebi za hranom prenosi genetski. To je genetika jedne vrste primata zvanim ČOVEK , ali i druge vrste primata i sisara uopšte ima određenu vrstu morala koja je adekvatna onome što ta bića jesu sama po sebi. Kakva vrsta morala postoji kod sisara!? Kako objašnjavaš slobodnu volju kod čovjeka?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
doc
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 07 ožu 2014, 13:58 |
|
|
|
Što je dosadan...ko proljev...
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 07 ožu 2014, 17:30 |
|
|
@Joe Ni cimat te malo ne smijem ahhaha ;) Pa ne znam jer imaš Titekovu sliku na zidu. Naravno da ne znam. To je bila stilska figura, šta se odma doslovno uhvatio toga ko pijan plota. Znam da si bio fan SFRJ. I da si to i danas. A to je bila komunistička tvorevina. Drage su ti razne ˝antifašističke˝ crvene armije, no naj ga folirat ;) Puna su ti usta borbe protiv ˝fašizma˝ i pritom ne misliš na slavne američke divizije jelte  Jesi kršten u SPC-u? Ako jesi, a predmnijevam da jesi, jesi se ispisao iz Crkve? Zašto Srbi nisu kršćani?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MIR
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 08 ožu 2014, 07:29 |
|
|
Korizma 2014 [youtube]http://vimeo.com/88344252[/youtube] Poruka Pape Franje:http://vimeo.com/88344252
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MIR
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 08 ožu 2014, 07:45 |
|
|
Prof. dr. sc. Nikica UglešićVrlo zanimljiv, genijalan intervju s prof. Nikicom Uglešićem, koji nam daje nadu za uspješnu i blagoslovljenu Korizmu 2014 i naš opstanak, za vijeke vijekova, Amen! http://vimeo.com/86996419
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 16:18 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Tako je , moral se nama prenosi genetski isto kao što se svesnost o potrebi za hranom prenosi genetski. To je genetika jedne vrste primata zvanim ČOVEK , ali i druge vrste primata i sisara uopšte ima određenu vrstu morala koja je adekvatna onome što ta bića jesu sama po sebi.
Kakva vrsta morala postoji kod sisara!? Kako objašnjavaš slobodnu volju kod čovjeka?Isto , urođeno genetski , tj.bolje rečeno čovek nema drugog izbora nego da ima slobodnu volju. Mnogi sisari su izarazito društvene životinje i znamo da pomažu jedni drugima u opstanku , i eto ti morala.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 16:30 |
|
|
Ibar je napisao/la: @Joe Ni cimat te malo ne smijem ahhaha ;) Pa ne znam jer imaš Titekovu sliku na zidu. Naravno da ne znam. To je bila stilska figura, šta se odma doslovno uhvatio toga ko pijan plota. Znam da si bio fan SFRJ. I da si to i danas. A to je bila komunistička tvorevina. Drage su ti razne ˝antifašističke˝ crvene armije, no naj ga folirat ;) Puna su ti usta borbe protiv ˝fašizma˝ i pritom ne misliš na slavne američke divizije jelte  Jesi kršten u SPC-u? Ako jesi, a predmnijevam da jesi, jesi se ispisao iz Crkve? Zašto Srbi nisu kršćani? Nisam fan SFRJ niti ikakvog političkog udruživanja ovdašnjih naroda , a naročito nisam za ujedinjavanje po nekim ideologijama kao što je npr.komunjarska. A zašto nisam za udruživanje?! , pa zbog demokratske i političke nezrelosti i zatucanosti. Ja samo mislim da Srbi,Hrvati,Bošnjaci,Crnogorci nisu narodi nego plemena jednog naroda, i eto postoji mogućnost možda nekada u budućnosti da se ujedine kulturno i odbace ono ideološki i verski što je između njih pripadnike jednog naroda izazivalo mržnji i amonizitet. Jel možeš da skontaš da postoje i ovakvi ljudi?! , koji ne pristaje na bilo šta nedemokratsko i da mi izaziva smeh večno etiketiranje od strane i Srba i Hrvata sa etiketama četnik-partizan , i ustaša-partizan. To je tako jadno i meni samo još više daje dokaz koliko sam u pravu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 17:15 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kakva vrsta morala postoji kod sisara!?
Kako objašnjavaš slobodnu volju kod čovjeka?
Isto , urođeno genetski , tj.bolje rečeno čovek nema drugog izbora nego da ima slobodnu volju. Mnogi sisari su izarazito društvene životinje i znamo da pomažu jedni drugima u opstanku , i eto ti morala. Zašto samo čovjek,od svih živih bića,ima slobodnu volju?Može li slobodna volja stvarno biti slobodna ako je određuje genetika? Kako onda objašnjavaš zlo i pogreške koje ljudi čine? Kako objašnjavaš osjećaj za ljepotu,umjetnost...? Životinje nisu moralna stvorenja,njihovo ponašanje je determinirano instiktima,i ne bih dalje o tome na ovoj temi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 17:47 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: joe enter je napisao/la: Isto , urođeno genetski , tj.bolje rečeno čovek nema drugog izbora nego da ima slobodnu volju.
Mnogi sisari su izarazito društvene životinje i znamo da pomažu jedni drugima u opstanku , i eto ti morala.
Zašto samo čovjek,od svih živih bića,ima slobodnu volju?Može li slobodna volja stvarno biti slobodna ako je određuje genetika? Kako onda objašnjavaš zlo i pogreške koje ljudi čine? Kako objašnjavaš osjećaj za ljepotu,umjetnost...? Životinje nisu moralna stvorenja,njihovo ponašanje je determinirano instiktima,i ne bih dalje o tome na ovoj temi. Ovo k'o na suđenju pa me ispituješ , a ti ne daješ svoje stavove , mada tvoji stavovi su u jednoj reči "bog". Gledaj , ako ne verujem u boga i ako mislim da on ne postoji to ne znači da znam kako je šta nastalo i kako funkcioniše , jer nauka mnogo toga još nije otkrila. Pitaš me zašto čovek jedini ima slobodnu volju?! , pa nemam pojma zašto ima , kao što ne znaš ni ti. Međutim ja neću u nedostatku to saznanja izmišljati stvari i pripisivati to nekom bogu , jer je ta opcija ne sam da nije tačna(nedokazana) već je manje logična nego da je sve nastalo slučajno , a to slučajno vas vernike iz nekog razloga ubija u pojam jer mislite da ste mnogo posebni(kvazibožanski egoizam). Životinje kao i ljudi imaju instikte , i jedni i drugi imaju uz instikte moral(kombinacija) , doduše kod životnja je on DRUGAČIJI i mi ga možemo kao ljudi samo primetiti ali' pojmiti u potpunosti verovatno ne možemo jer nismo ŽIVOTINJE već ljudi(druga vrsta). Nema iskonskog zla i iskonskog dobra , sve je uslovljeno genetskim nagonom za preživljavanja , ali taj nagon nije jednostavan i nikako se ne može pojednostavljivati kao što vi vernici radite tipa "Svedeni smo na biologiju". Mi i jesmo biologija tako da nemamo šta biti svedeni na nešto niže ili više , problem kod vas vernika što niste u stanju da artikulišete svoju ljudskost i da budete ono što jeste , već to pripisujete nečem nedokazanom. Nemoj više da mi postavljaš pitanja , slobodno piši i ti svoje stavove , a ne da čekaš mene na penal hvatajući se za neke reči i onda postavljati podpitanja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 18:06 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Zašto samo čovjek,od svih živih bića,ima slobodnu volju?Može li slobodna volja stvarno biti slobodna ako je određuje genetika?
Kako onda objašnjavaš zlo i pogreške koje ljudi čine?
Kako objašnjavaš osjećaj za ljepotu,umjetnost...?
Životinje nisu moralna stvorenja,njihovo ponašanje je determinirano instiktima,i ne bih dalje o tome na ovoj temi.
Ovo k'o na suđenju pa me ispituješ , a ti ne daješ svoje stavove , mada tvoji stavovi su u jednoj reči "bog". Gledaj , ako ne verujem u boga i ako mislim da on ne postoji to ne znači da znam kako je šta nastalo i kako funkcioniše , jer nauka mnogo toga još nije otkrila. Pitaš me zašto čovek jedini ima slobodnu volju?! , pa nemam pojma zašto ima , kao što ne znaš ni ti. Međutim ja neću u nedostatku to saznanja izmišljati stvari i pripisivati to nekom bogu , jer je ta opcija ne sam da nije tačna(nedokazana) već je manje logična nego da je sve nastalo slučajno , a to slučajno vas vernike iz nekog razloga ubija u pojam jer mislite da ste mnogo posebni(kvazibožanski egoizam). Životinje kao i ljudi imaju instikte , i jedni i drugi imaju uz instikte moral(kombinacija) , doduše kod životnja je on DRUGAČIJI i mi ga možemo kao ljudi samo primetiti ali' pojmiti u potpunosti verovatno ne možemo jer nismo ŽIVOTINJE već ljudi(druga vrsta). Nema iskonskog zla i iskonskog dobra , sve je uslovljeno genetskim nagonom za preživljavanja , ali taj nagon nije jednostavan i nikako se ne može pojednostavljivati kao što vi vernici radite tipa "Svedeni smo na biologiju". Mi i jesmo biologija tako da nemamo šta biti svedeni na nešto niže ili više , problem kod vas vernika što niste u stanju da artikulišete svoju ljudskost i da budete ono što jeste , već to pripisujete nečem nedokazanom. Nemoj više da mi postavljaš pitanja , slobodno piši i ti svoje stavove , a ne da čekaš mene na penal hvatajući se za neke reči i onda postavljati podpitanja. Ako nema iskonskog zla,i sve je određeno biologijom,genetikom,onda i svako zlo koje učinimo možemo opravdati genima? Tako reci na sudu ako nekad budeš zaglavio:-) Dakle,ja znam da čovjek ima duhovni skelet koji mu je Bog dao,savjest,moralne direktive,i da to nije nastalo nikakvom evolutivnom psihologijom kojom se opravdava zlo i nijekanje Boga,bez polaganja računa bilo kome. Zato je bitna Korizma.Da čovjek shvati da on nije nakupina atoma,nego stvorenje sa svrhom da čini istinsko dobro.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 18:42 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ako nema iskonskog zla,i sve je određeno biologijom,genetikom,onda i svako zlo koje učinimo možemo opravdati genima? Tako reci na sudu ako nekad budeš zaglavio:-)
Dakle,ja znam da čovjek ima duhovni skelet koji mu je Bog dao,savjest,moralne direktive,i da to nije nastalo nikakvom evolutivnom psihologijom kojom se opravdava zlo i nijekanje Boga,bez polaganja računa bilo kome.
Zato je bitna Korizma.Da čovjek shvati da on nije nakupina atoma,nego stvorenje sa svrhom da čini istinsko dobro. Nama genetika služi za opstanak a ne za nestajanje , tako da niko ne može braniti svoje činjenje zla genetikom. Ako postoji iskonsko zlo onda ti misliš da i bebe su već zle , ili ipak ne misliš već misliš da zle mogu postati zbog lošeg okruženja i vaspitanja. Znači nema iskonskog zla već se zlim postaje. Međutim ni kad ljudi postanu zli oni nisu zli sami po sebi već čine zlo mislerći da čine dobro za sebe ili za nekog drugog , znači sebičnost je u pitanju , a njega svako ima u sebi jer da ga nema ne bi ibli ljudi. Moral i savest nikako ne može doći od boga ako kamoli da nam je data , već iz čista ljudske evolucijske potrebe za opstankom , jer kad bi to bilo tako onda moral i savest ništa ne znači jer čim nam je dat a ne evolucijski stečen i racionalno promišljen onda ljudks potreba za moralom i ljudska savest dolazi iz straha i iz saznja da mi ljudi nismo moralna bića već lutke na koncima. Kome ti polažeš račune?? , bogu?? , a pa Markane to okači mačku o rep , jer polaganje računa nečem zamišljenom je isključivo izgovor za opravdavanje zla tj.opravdavanje tiranje i dominacije jer eto bog je na tvojoj strani i ti si njemu položio račune , a ostale ko jebe , znači opraštaš sam sebi, gde je tu onda moral?? Moral i savest ako nisu ogoljeni od nedokazanog(boga) i ako ne počivaju na čistom ljudskom racijumu onda je njegova funckija za čistu zloupotrebu jer moral je sve samo nije iracionalan , s'bozirom da čovek dobra dela ne može činiti iraciokalno već svesno i razumno. Čovek je sebično biće jer u suprotnom ne bi opstao kao društveno biće . što znači da smo jednike koje se uduržuju zarad opstanka. Znaš ono kad čoveku neko umre blizak i on plače i žali , e pa čovek ne plače za pokojnikom i bliskim čovekom već za samim sobom što više neće imati zadovoljstvo da uživa u njegovo društvu. Ti postavljaš stvari na način iz srednjeg veka gde je sve crno-belo , međutim čovek je daleko više kompleksinije biće i nikako nije iskonski zao , niti iskonski dobar , to je čisto pojednostavljivanje stvari i gubljenje ljudskosti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Korizma - hod ka Uskrsu Postano: 09 ožu 2014, 19:08 |
|
|
joe enter je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ako nema iskonskog zla,i sve je određeno biologijom,genetikom,onda i svako zlo koje učinimo možemo opravdati genima? Tako reci na sudu ako nekad budeš zaglavio:-)
Dakle,ja znam da čovjek ima duhovni skelet koji mu je Bog dao,savjest,moralne direktive,i da to nije nastalo nikakvom evolutivnom psihologijom kojom se opravdava zlo i nijekanje Boga,bez polaganja računa bilo kome.
Zato je bitna Korizma.Da čovjek shvati da on nije nakupina atoma,nego stvorenje sa svrhom da čini istinsko dobro. Nama genetika služi za opstanak a ne za nestajanje , tako da niko ne može braniti svoje činjenje zla genetikom. Ako postoji iskonsko zlo onda ti misliš da i bebe su već zle , ili ipak ne misliš već misliš da zle mogu postati zbog lošeg okruženja i vaspitanja. Znači nema iskonskog zla već se zlim postaje. Međutim ni kad ljudi postanu zli oni nisu zli sami po sebi već čine zlo mislerći da čine dobro za sebe ili za nekog drugog , znači sebičnost je u pitanju , a njega svako ima u sebi jer da ga nema ne bi ibli ljudi.Moral i savest nikako ne može doći od boga ako kamoli da nam je data , već iz čista ljudske evolucijske potrebe za opstankom , jer kad bi to bilo tako onda moral i savest ništa ne znači jer čim nam je dat a ne evolucijski stečen i racionalno promišljen onda ljudks potreba za moralom i ljudska savest dolazi iz straha i iz saznja da mi ljudi nismo moralna bića već lutke na koncima. Kome ti polažeš račune?? , bogu?? , a pa Markane to okači mačku o rep , jer polaganje računa nečem zamišljenom je isključivo izgovor za opravdavanje zla tj.opravdavanje tiranje i dominacije jer eto bog je na tvojoj strani i ti si njemu položio račune , a ostale ko jebe , znači opraštaš sam sebi, gde je tu onda moral?? Moral i savest ako nisu ogoljeni od nedokazanog(boga) i ako ne počivaju na čistom ljudskom racijumu onda je njegova funckija za čistu zloupotrebu jer moral je sve samo nije iracionalan , s'bozirom da čovek dobra dela ne može činiti iraciokalno već svesno i razumno. Čovek je sebično biće jer u suprotnom ne bi opstao kao društveno biće . što znači da smo jednike koje se uduržuju zarad opstanka. Znaš ono kad čoveku neko umre blizak i on plače i žali , e pa čovek ne plače za pokojnikom i bliskim čovekom već za samim sobom što više neće imati zadovoljstvo da uživa u njegovo društvu. Ti postavljaš stvari na način iz srednjeg veka gde je sve crno-belo , međutim čovek je daleko više kompleksinije biće i nikako nije iskonski zao , niti iskonski dobar , to je čisto pojednostavljivanje stvari i gubljenje ljudskosti. Kako ćemo mi znati što je dobro,a što nije?Koji su to reperi,markeri koji nam to govore kroz evoluciju?Zašto bih ja priznavao tvoja ili ti moja moralna načela?
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|