HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 pro 2024, 19:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1340 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 50, 51, 52, 53, 54
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kreacija ili evolucija
PostPostano: 17 pro 2024, 21:13 

@Dunno, ne bi trebalo biti :D
(simbolika Adama i Eve, odnosno nevjeroavanje u dosljednost toga da je smrtni grijeh).

Kaj se tiče ostalih tjelesnih funkcija, pa čovjek je stvoren full opremljen, nešto je i jeo, iako mislim da u raju nije bilo mesožderstva :D
Nemreš imat seks, ak ne postoje dva spola...

@Zalutala, pa vi žene jeste uvijek slatke :D
Svijet bez žena bi bio pakao...

2. :zivili

@Markan, pa ako nema smrti, nema ni potrebe za novim ljudima...

Vrh

PostPostano: 17 pro 2024, 22:04 

Ceha je napisao/la:

Božja stvorenja nisu besmrtna. Samo je Bog Stvoritelj besmrtan jer je Izvor Života.

Vrh

PostPostano: 17 pro 2024, 23:38 

Ceha je napisao/la:
(simbolika Adama i Eve, odnosno nevjeroavanje u dosljednost toga da je smrtni grijeh).

Kaj se tiče ostalih tjelesnih funkcija, pa čovjek je stvoren full opremljen, nešto je i jeo, iako mislim da u raju nije bilo mesožderstva :D

@Zalutala, pa vi žene jeste uvijek slatke :D
Svijet bez žena bi bio pakao...

2. :zivili

Kako ne postoje dva spola?
Postanak 1,27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih.
A u drugom izvještaju: Adam i Eva.
Već sam postavila članak u kojem se razmatra pisanje Ivana Pavla II na tu temu, da ponovno sve ne postavljam, evo samo ovaj citat.

Upravo je zbog toga “nagost bez stida” ključ za razumijevanje Božjega plana za naše živote – ona otkriva izvornu istinu ljubavi. Ovo nam valja dobro usvojiti: Bog je “od početka” spolnu želju stvorio upravo kao pokretačku snagu ljubavi kako bismo ljubili poput njega: u slobodi, iskrenosti i potpunu sebedarju. Tako ju je par opisan u Knjizi Postanka i iskusio. Spolnu želju nisu doživljavali kao poriv ili pak nagon za sebično udovoljavanje. Iskustvo pohote uslijedilo je tek nakon pojave grijeha. Pohota je posljedica onoga što bismo mogli nazvati “sindromom praznih guma”.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 12:14 

Ceha je napisao/la:

Po tradicionalnom katoličkom nauku koji je važio do 1960-ih jeste.

Ove izmjene i dopune nakon toga su sklizak teren.

Ceha je napisao/la:

Problem je u tome što je smisao svih tjelesnih funkcija održavanje organizma na životu (u prijevodu: izbjegavanje smrti).

Bez smrti kao opcije, sve tjelesne funkcije su besmislene. Što će ti bubrezi i jetra, ako si besmrtan i ako ti toksini ne mogu ništa? Koja im je svrha? :neznam

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 15:03 

Citat:
Pitanja na koja čekam odgovore.
zalutala je napisao/la:
Pojedini forumaši nisu fer.
Zamjerili mi što Knjigu Postanka ne tumačim doslovno. Samim time me zaintrigirali za ovu temu.
Nešto sam više pročitala i poslušala(i jednu i drugu stranu). Naravno sve je to nedovoljno i premalo.
Postavim pitanja na forumu i nigdje odgovora.

Još par pitanja, pa ako netko zna odogovor, bit ću zahvalna.

1. Stvara li Bog iz postojeće žive materije?
2,21 GOSPOD Bog učini zapasti u jedno mrtvilo čovjeka koji zaspa; on uze jedno od njegovih rebara i na njegovom mjestu sastavi meso.
Stvaranje 2,22 GOSPOD Bog promijeni rebro, koje je bio uzeo čovjeku, u jednu ženu koju mu dovede

2. Zašto nema govora o ženinoj majci i ocu?
e 2,23 Čovjek uskliknu: ` Evo ovog puta kosti moje kosti i mesa mojeg mesa, ova ovdje, zvat će se ženom jer je od čovjeka stvorena . `
Stvaranje 2,24 Tako ostavlja on svog oca i svoju majku da bi se priljubio ženi svojoj, i njih dvoje postaju jedno tijelo samo.

3. Bog je stvorio sav biljni i životinjski svijet, zapovjedio množite se i plodite.
Odnosno stvorio je i mužjake i ženke.
Zašto samo kod čovjeka intervencija pri stvaranju žene?
Da me se pogrešno ne razumije, ne govorim ovdje s pozicije feministkinja koje ovo tumače da su žene drugotne.
Zanima me više s pozicije intervencije kod stvaranja ljudskog roda, ljudskog roda nema bez muškarca i žene.

4. Ovo me čak najviše muči.
Bog je stvarao riječju. Ovdje se jedino mogu pozvati na Sv. Augustina(nisam o tome puno čitala niti znam).
Sv. Augustin kaže da je Bog stvarao riječju, jer da je stvarao drugačije stvarao bi od sebe. Nisam citirala do u riječ, no mislim da je jasno o čemu govorim.

I životinje i čovjeka je stvorio od zemlje(tako piše).
Kako je čovjeka oblikovao? Po Sv. Augustinu teološki pogrešno bi bilo reći da ga je oblikovao "svojim rukama".
Stvaranje 2,7 GOSPOD Bog oblikova čovjeka u blatu uzetom iz tla. On puhnu u njegove nozdrve dah života, i čovjek posta jedno živo biće.

Isto pitanje i za stvaranje žene:
e 2,21 GOSPOD Bog učini zapasti u jedno mrtvilo čovjeka koji zaspa; on uze jedno od njegovih rebara i na njegovom mjestu sastavi meso.
Stvaranje 2,22 GOSPOD Bog promijeni rebro, koje je bio uzeo čovjeku, u jednu ženu koju mu dovede.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 15:11 

Ove priče da Adam i Eva nisu imali metabolizam padaju u vodu.
Kako god čitali Bibliju(doslovno ii metaforički) dolazimo do toga da su imali metabolizam.
Stvaranje 3,6 Žena vidje da drvo bijaše dobro za jesti, primamljivog izgleda, dragocjeno za pronicljivo postupanje. Ona uze jedan plod kojeg pojede, dade također svojem mužu koji je bio s njom i on ga pojede.

Ivan Pavao II kaže da su imali spolnu želju i iskusili je:
Upravo je zbog toga “nagost bez stida” ključ za razumijevanje Božjega plana za naše živote – ona otkriva izvornu istinu ljubavi. Ovo nam valja dobro usvojiti: Bog je “od početka” spolnu želju stvorio upravo kao pokretačku snagu ljubavi kako bismo ljubili poput njega: u slobodi, iskrenosti i potpunu sebedarju. Tako ju je par opisan u Knjizi Postanka i iskusio. Spolnu želju nisu doživljavali kao poriv ili pak nagon za sebično udovoljavanje. Iskustvo pohote uslijedilo je tek nakon pojave grijeha. Pohota je posljedica onoga što bismo mogli nazvati “sindromom praznih guma”.

Ako se netko smatra boljim teologom od njega ok.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 15:31 

Citat iz Biblije:
Kako god čitali Bibliju(doslovno ii metaforički) dolazimo do toga da su imali metabolizam.
Stvaranje 3,6 Žena vidje da drvo bijaše dobro za jesti, primamljivog izgleda, dragocjeno za pronicljivo postupanje. Ona uze jedan plod kojeg pojede, dade također svojem mužu koji je bio s njom i on ga pojede.

me ponukao da proširim listu pitanja.
Kreacionisit tvrde da iz kaosa ne može nastati red(nekkao tako negiraju TE).
Poslušala sam Vladimira Paara, radio je 15 godina na istraživanju mozga, znanstveni rad objavio na osnovu tog rada u nekom američkom znanstvenom časopisu(ne sjećam se kojem, koga zanima neka provjeri).
Paar kaže da naš mozak funkcionira na principu determinističkog kaosa, odnosno da je dio struja u našem mozgu deterministički(reguliran) a dio kaotični(nereguliran), i da je taj kaotični dio zaslužan za naše misli, kreativnost itd.

Iz Knjige Postanka je vidljivo da su Adam i Eva razmišljali, imali slobodnu volju, u suprotnom ne bi pojeli plod sa stabla spoznaje dobra i zla, odnosno da je i mozak prvih ljudi funkcionirao na principu determinističkog kaosa.

Paar je rekao i da naš imunološki sustav funkvionira na principu determinističkog kaosa, neke atmosferske pojave i još toga(nisam sve zapamtila).
1.jel Bog pri stvaranju dijelom ugradio i kaos? I može li iz kaosa proizaći red?
Npr: ljudska kreativnost, ozdravljenje itd.

2. Sprječava li deterministički kaos ljude da postanu Bog?
3. Može li AI(nedostatak determinističkog kaosa) ikada nadmašiti čovjeka?
Npr. intelektualno, kreativno i slično.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 16:03 

zalutala je napisao/la:

Ne kažem ja da nisu imali metabolizam u priči, nego da je očito riječ o mitologiji budući da metabolizam sam po sebi podrazumijeva smrtnost.

Bez smrtnosti i propadanja, metabolizam je potpuno suvišan.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 16:54 

dunno je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Ne kažem ja da nisu imali metabolizam u priči, nego da je očito riječ o mitologiji budući da metabolizam sam po sebi podrazumijeva smrtnost.

Bez smrtnosti i propadanja, metabolizam je potpuno suvišan.

Knjiga Postanka nije znanstveno djelo(niti je tako pisana) da bi u njoj bilo odgovoreno na sva pitanja po pitanju Stvaranja, pa tako ni po pitanju metabolizma-
Kako god čitao Bibliju(doslovno ili metaforički) imaš važnu zapovijed, ne samo za ljude nego i za biljni i životinjski svijet: rađajte i množite se.
Sada mi objasni; kako malo dijete može izrasti u odraslu osobu bez metabolizma? Odnosno podrazumijeva li metabolizam samo propadanje i smrt kako tvrdiš ili i novi život? Odrastanje, spolna zrelost, rađanje(ništa od toga ne bi bilo moguće bez metabolizma)

U Knjizi Postanka naglasak je na i najvažnije je : Bog je sve stvorio i svime upravlja, Bog je kroz stvaranje ljude uveo u savez koji još uvijek traje.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 19:30 

@Markan, a što je s anđelima?
Smrtnost (i vremešnost) je pojava samo nekih stvorenja, ne svih.

@Zalutala, prvo je stvorio Adama, pa tek onda Evu.

@Dunno, to je bilo drugo doba :D
Što se tiče smrtnosti, ok, pucao sam na nepostojanje granice života.
Ono, do koliko godina su živjeli biblijski patrijarsi? :D

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 19:44 

Ceha je napisao/la:

Niti oni nisu besmrtni. :zubati

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 20:49 

Ceha je napisao/la:

@Zalutala, prvo je stvorio Adama, pa tek onda Evu.

@Dunno, to je bilo drugo doba :D
Što se tiče smrtnosti, ok, pucao sam na nepostojanje granice života.
Ono, do koliko godina su živjeli biblijski patrijarsi? :D

Imam osjećaj da me zezaš

Vrh

PostPostano: 18 pro 2024, 20:51 

Postojanje anđela – vjerska istina

328 Postojanje duhovnih, netjelesnih bića koje Sveto pismo obično naziva anđelima, vjerska je istina. Svjedočanstvo Pisma o tome je jasno kao što je i Predaja jednodušna.

Tko su anđeli?

329 Sveti Augustin u vezi s njima kaže: “Riječ anđeo označuje službu a ne narav. Pitaš kako se zove ta narav? – Duh. Pitaš za službu? – Anđeo. Duh je po onome što jest, anđeo po onome što čini. U cijelom svome biću anđeli su sluge i vjesnici Božji. Budući da “neprestano gledaju lice Oca mojega koji je na nebesima” (Mt 18,10), oni su moćni “izvršitelji njegovih naredaba, poslušni riječi njegovoj” (Ps 103,20).

330 Kao čisto duhovni stvorovi anđeli imaju razum i volju: oni su osobna i besmrtna stvorenja. Po savršenstvu nadilaze sva vidljiva stvorenja. O tome svjedoči sjaj njihove slave.

https://www.bitno.net/academicus/teolog ... -andelima/

Vrh

PostPostano: 19 pro 2024, 17:02 

dunno je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Ceha je napisao/la:

Problem je u tome što je smisao svih tjelesnih funkcija održavanje organizma na životu (u prijevodu: izbjegavanje smrti).

Bez smrti kao opcije, sve tjelesne funkcije su besmislene. Što će ti bubrezi i jetra, ako si besmrtan i ako ti toksini ne mogu ništa? Koja im je svrha? :neznam

Crkva ni ne uci da su Adam i Eva bili besmrtni

Vrh

PostPostano: 19 pro 2024, 18:58 

krstjanin je napisao/la:
dunno je napisao/la:

Crkva ni ne uci da su Adam i Eva bili besmrtni

Drvo života? Mogli su jesti plodove s njega prije pada u grijeh(davalo im besmrtnost) a poslije pada u grijeh Bog im zabranio jesti s tog stabla.
Ako se dobro sjećam.
Ili govoriš o nečemu drugom?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1340 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 50, 51, 52, 53, 54

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: