HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 stu 2025, 22:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1035 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kršćanstvo
PostPostano: 23 stu 2025, 13:31 

Neznam je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Zanimljivo kako ti imaš problema s praćenjem rasprave u kojoj sudjeluješ.
Na samom početku rasprave sam se pozivala na; KKC, Glas Koncila i Hrvatsku Katroličku Mrežu, odnosno citirala iste,

Možete slobodno misliti da sam imala problema u razvoju i da ne mislim svojom nego tuđom glavom.
No ako ja, koja se izjašnjavam katolkinjom, mislim tuđom glavom pozivanjem na izvore RKC, pitam se čijom glavom vi mislite.
Svojom ili tuđom?
Ovo što vi tvrdite, sigurno je svaka sličnost slučajna :zubati , podudara se s:
Adventisti su se vrlo brzo proširili, ponajprije u SAD-u i sjevernoj Europi. U Hrvatsku su došli oko 1924. i u svim većim gradovima imali svoje općine i molitvene domove. Općinama upravlja odbor, a udružene su u oblasti, koje zajedno tvore mjesnu Crkvu. Imaju i svoju Teološku školu u Maruševcu kod Zagreba. Današnji su adventisti odustali od preciznoga prognoziranja datuma ponovnoga Kristova dolaska. Raspolažu vrlo jakom propagandom, brošurama, časopisima i knjigama, a u novije se vrijeme služe propagandom kroz radio emisije. Vjeruju u Presveto Trojstvo, ali vrlo nejasno govore o Duhu Svetome. Od sakramenata priznaju jedino krštenje odraslih i to uranjanjem u vodu. Preuzimaju starozavjetne propise o ishrani i svetkovanju subote. Smatraju da je Kristov ponovni dolazak, kad će osnovati tisućugodišnje kraljevstvo, vrlo blizu. Nakon toga razdoblja došlo bi do konačnog uskrsnuća mrtvih, kad će svi zli, zajedno sa sotonom, biti zauvijek uništeni, a dobri uvedeni u raj. Stoga za njih ne postoji ni čistilište ni pakao.

https://www.bitno.net/vjera/formacija/j ... o-vjeruju/

Već smo vidjeli da među ranim kršćanima nije postojao konsenzus oko pitanja pakla i vječnog mučenja, tako da nijedna moderna grupa nije začetnik takvog vjerovanja koje se razlikuje od službene istine KC. Srednjovjekovni crkveni sistem nije dopuštao druga kršćanska mišljenja osim onog službenog crkvenog, a poznato je i to da je izvan službene crkve bilo kršćanskih grupa koje su imale uzor u ranim kršćanima i po pitanju vjerovanja i po pitanju karaktera crkve i kršćanstva. Jednom kad je uspostavljen nicejski pa augustinovski crkveni sistem s augustinovskom teologijom sva druga mišljenja su bila zabranjena, kažnjavana i progonjena i zato do modernog doba vjerskih sloboda nisu opstali drugi ranokršćanski stavovi osim onih službenih crkvenih koji su dobrim dijelom augustinov nauk.
Adventisti nisu jedini kršćani koji ne vjeruju u vječni pakao, ima više protestantskih crkvi kao i nedominacijskih kršćana koji isto tako ne vjeruju. U svakom slučaju to su stavovi puno stariji i od adventista i od protestantizma.

Poznato je i da Arnobije u 4. stoljeću pojavu vjerovanja u vječni pakao i mučenje među kršćanima povezuje se utjecajima grčke mitologije i Platona.

-Prva zabluda – da pakao nije vječan: tko tamo završi nakon određenog vremena bit će ipak oslobođen u nebo
Postoje oni koji tvrde da kazna u paklu nije vječna, te da će, nakon određenog vremena, oni koji su u paklu prijeći u nebo. Origen je išao tako daleko da je tvrdio da će ne samo ljudi nego također i svi đavli, nakon određenog vremena u paklu, prijeći u nebo.
-Druga zabluda – da na koncu nitko neće završiti u paklu
Pod ovim izričajem zastupa se teza da će se svi ljudi, kakvi god bili, na kraju ipak spasiti. Takvi kažu da će na kraju prevladati Božje milosrđe
-Treća zabluda – da je dovoljno biti kršten i završiti ćeš u nebu bez obzira na ostalo
Postoje i oni koji tvrde da će se svi koji su kršteni spasiti, bez obzira na to kako žive i u koje krivovjerje vjeruju.
https://hkm.hr/vjera/koje-su-tri-najces ... e-o-paklu/

Šta se iz navedenog podudara s tvojim tvrdnjama?

Isti članak sam već postavljala, samo ove citate nisam navodila, nego ovaj:
Nije li besmisleno vjerovati da je pakao – za čije se opisivanje u Bibliji kaže da je vječan – privremen, a za nebo za koje se također kaže da je vječno da je ipak vječno? Bog za oboje kaže da je vječno. Ne pravi razlike. “I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni” (Mt 25,46).

I za nebo i za pakao se koristi izraz vječno, prema tome, ili je oboje vječno ili oboje nije vječno. Ili oboje traje bez kraja ili je oboje privremeno. Jer je Bog oboje izjednačio što se tiče vremenskog trajanja, za oboje kaže da je vječno. Stoga, kako kaže sveti Augustin, reći da je vječni život bez kraja, a da vječna kazna ima kraja, sasvim je besmisleno. To nije moguće nikako povezati s Biblijom. To Biblija nigdje ne kaže.

Vrh

PostPostano: 23 stu 2025, 13:38 

zalutala je napisao/la:
Stoga, kako kaže sveti Augustin, reći da je vječni život bez kraja, a da vječna kazna ima kraja, sasvim je besmisleno. To nije moguće nikako povezati s Biblijom. To Biblija nigdje ne kaže.

Dakle, ti zastupaš zoroastrizam...
https://hr.wikipedia.org/wiki/Zoroastrizam
Citat:
Osnovna vjerovanja u zoroastrizmu

Ahura Mazda ili Ormazd (gospodar mudrosti ili mudri gospodar) je vrhovni Bog koji je stvorio vidljivi i nevidljivi svijet. On nema ni početak ni kraj, već je vječan. Sve zlo na Svijetu je stvorio Ahriman ili Angra Mainyu (zao duh ili Zloduh) koji je svojim priklanjanjem zlu stvorio smrt. On je također oduvijek postojao kao i Ahura Mazda, ali će biti poražen na Sudnji dan. Suprotstavljeni zlu su Amesha Spentas ili "Sveti besmrtnici". Oni su u početku bili lične osobine Ahura Mazde. Ima ih sedam: Cjelovitost, Dobre misli, Pravednost, Snaga, Odanost vjeri, Savršenstvo i Besmrtnost. Oni predstavljaju neku vrstu anđela. Ahriman i Amesha Spentas simboliziraju izbor između Dobra i Zla, stvaranja i uništavanja. Ljudi se u njihovoj dugotrajnoj borbi, koja po legendi traje 9 milenijuma, mogu prikloniti jednoj ili drugoj strani, što ovisi od toga jesu li oni dobre i pravedne ili loše i zle osobe.

Itd itd.

Vrh

PostPostano: 23 stu 2025, 13:45 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
Stoga, kako kaže sveti Augustin, reći da je vječni život bez kraja, a da vječna kazna ima kraja, sasvim je besmisleno. To nije moguće nikako povezati s Biblijom. To Biblija nigdje ne kaže.

uredi

Ahura Mazda ili Ormazd (gospodar mudrosti ili mudri gospodar) je vrhovni Bog koji je stvorio vidljivi i nevidljivi svijet. On nema ni početak ni kraj, već je vječan. Sve zlo na Svijetu je stvorio Ahriman ili Angra Mainyu (zao duh ili Zloduh) koji je svojim priklanjanjem zlu stvorio smrt. On je također oduvijek postojao kao i Ahura Mazda, ali će biti poražen na Sudnji dan. Suprotstavljeni zlu su Amesha Spentas ili "Sveti besmrtnici". Oni su u početku bili lične osobine Ahura Mazde. Ima ih sedam: Cjelovitost, Dobre misli, Pravednost, Snaga, Odanost vjeri, Savršenstvo i Besmrtnost. Oni predstavljaju neku vrstu anđela. Ahriman i Amesha Spentas simboliziraju izbor između Dobra i Zla, stvaranja i uništavanja. Ljudi se u njihovoj dugotrajnoj borbi, koja po legendi traje 9 milenijuma, mogu prikloniti jednoj ili drugoj strani, što ovisi od toga jesu li oni dobre i pravedne ili loše i zle osobe.

Itd itd.

Pet glavnih istina
• Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac, Sin i Duh sveti.
• Bog je sve stvorio, sve uzdržava, svim upravlja.
• Duša je čovječja besmrtna.
• Sin je Božji postao čovjekom te nas otkupio svojom mukom, smrću i uskrsnućem.
• Bog će dobro nagraditi vječnom nagradom, a zlo kazniti vječnom kaznom.
https://www.bitno.net/izvori-vjere/teme ... ke-istine/

Ponovno, po ne znam koji put. Katolkinja sam i držim se nauka RKC.
Ti sam za sebe također kažeš da si katolik. Zašto, ako se već izjašnjavaš katolikom, imaš problema s vjerskim istinama, naukom RKC?

Vrh

PostPostano: 23 stu 2025, 14:55 

zalutala je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

uredi

Itd itd.

Pet glavnih istina

Ti sam za sebe također kažeš da si katolik. Zašto, ako se već izjašnjavaš katolikom, imaš problema s vjerskim istinama, naukom RKC?

Dualizam je osobina zoroastrizma i sl. dualističkih učenja.

Vrh

PostPostano: 23 stu 2025, 16:47 

kainos je napisao/la:
Neznam je napisao/la:
:palacgore1 Na kraju Otkrivenja piše da je ognjeno jezero zapravo druga smrt. Onaj tko nije zapisan u Knjizi Života ide u drugu smrt, uništenje.

Samo što drugi to previde, tu se kaže druga smrt, oni vele to je neko vječno duhovno odsustvo od Boga....znači tumače alegorijski.

Tumačenja koja totalno odudaraju od ostatka Biblije gdje je dosljedno kazna smrt, a nagrada život vječni. Po tim tumačenjima svi navodi u Bibliji gdje se život navodi kao nagrada, a smrt kao kazna postaju suvišni, lažni i besmisleni.

Vrh

PostPostano: 23 stu 2025, 17:19 

Mar-kan je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Pet glavnih istina

Dualizam je osobina zoroastrizma i sl. dualističkih učenja.

Ne znam kako si iz citata o nauku RKC koje sam postavljala/ila uspio iščitati dualizam, zoroastrizam i slično.
Uz svaki citat sam navela izvor; KKC, Hrvatska Katolička Mreža, Bitno net, odnosno koristila sam katoličke izvore, a ti koji za sebe kažeš da si katolik iz toga iščitaš zoroastrizam i slično.
Odluči se; jesi li katolik ili nisi.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 23:05 

Po ovome ispada da je krscanstvo najgenocidnija sekta u historiji covjecanstva?

Vrh

PostPostano: Danas, , 05:59 

Karabaja je napisao/la:

Prozirna wokerska tablica. Zapadni europski bielci-kršćani jedini zločinci na svietu. A gdje su Mongoli, Turci, Arapi, Sovjeti, Kinezi, Japanci? Stave Hitlerovu Njemačku, a ne stave Staljinov SSSR koji je pobio tri puta više ljudi? Mongoli bi sigurno trebali biti prvi na bilo kojoj takvoj tablici.

Također, trebaš i dokazat da su te zločine činili kršćani. Da li je svaki europski bielac kršćanin? Da li je svaki onaj koji za sebe govori da je kršćanin, doista kršćanin? Što se to nalazi u kršćanskom učenju a da tjera kršćane kako bi činili zločine?

Vrh

PostPostano: Danas, , 12:41 

dane-croatia je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:

Prozirna wokerska tablica. Zapadni europski bielci-kršćani jedini zločinci na svietu. A gdje su Mongoli, Turci, Arapi, Sovjeti, Kinezi, Japanci? Stave Hitlerovu Njemačku, a ne stave Staljinov SSSR koji je pobio tri puta više ljudi? Mongoli bi sigurno trebali biti prvi na bilo kojoj takvoj tablici.

Također, trebaš i dokazat da su te zločine činili kršćani. Da li je svaki europski bielac kršćanin? Da li je svaki onaj koji za sebe govori da je kršćanin, doista kršćanin? Što se to nalazi u kršćanskom učenju a da tjera kršćane kako bi činili zločine?

Najbolje je što Karabaja misli da je Hitlerova Nacionalsocijalistička stranka bila neka kršćanska stranka

Vrh

PostPostano: Danas, , 16:58 

Karabaja je iz druge civilizacije. Njemu je to sve isto.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1035 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 38, 39, 40, 41, 42

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: