HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 srp 2026, 00:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1183 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 48  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kršćanstvo
PostPostano: 27 vel 2025, 11:21 

Ako cemo malo dublje o Fiduciji mozemo na hrvatskim biskupima jasno vidjeti profile

Briga za Crkvu, Istinu pod svaku cjenu (Tradicija i teologija) = Peric
Konzervativci uvjek u pokusaju opravdavanja pape iako se zapravo ne moze opravdati (vecinom su odustali nakon mnogih Franjinih izjava da nije tako mislio, da se treba skontati sta je mislio itd.) = Kutlesa
Progresivci, LGBT woke (samo ljubav, slobodna teologija) = Uzinic

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:23 

zalutala je napisao/la:
Idemo vidjeti što još Perić piše:
Apostol nadahnuto objavljuje da „muškoložnici“ ne će vidjeti kraljevstva Božjega:

»Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega« (1 Kor 6,9-10).

Uz muškoložnike ima ih još koji neće vidjeti kraljevstva Božjega.
Po upisima je vidljivo da vas je ovdje dosta bezgrješnih, pravovjernih, no ipak malo skrenite pažnju tko se još uz homoseksualce spominje i imajte to na umu.

Dalje:
Katekizam Katoličke Crkve, 1992., s uvodnom apostolskom konstitucijom Fidei depositum pape Ivana Pavla II., rađen pod vodstvom pročelnika Kongregacije za nauk vjere, kard. Josepha Ratzingera, navodi da se među pet grijeha koji vape u nebo nalazi i „sodomski grijeh“.[5] O homoseksualnosti Katekizam govori na više mjesta, obično s ovakvim kvalifikacijama:
Vapijući grijesi su:
Krv Abelova je svaka krv nedužnog čovjeka koja je prolivena u bezumlju, ratovima, abortusima.
Sodomski grijeh je seksualna perverzija, homoseksualnost, pedofilija.
Jauk potlačenog naroda u Egiptu je jauk svakog potlačenog i prognanog naroda sa svojih ognjišta.
Jauk stranca, udovice i sirote je grijeh bezosjećajnosti
Nepravda prema zaposlenom radniku je grijeh gramzivosti.

Bezgrješni pravovjerni, imajte ovo na umu. Nije samo homoseksualnost vapijući grijeh
Tek sada sam primijetila. Sodomski grijeh je među ostalim i seksualna perverzija(ne odnosi se samo na homoseksualce).

Dalje:
Veritatis splendor, 1993., enciklika pape Ivana Pavla II., spominje samo jednom pojam homoseksualnosti:
»Na osnovi naturalističkoga poimanja spolnoga čina bili bi moralno nedopustivi kontracepcija, izravna sterilizacija, autoerotizam, predbračni odnosi, homoseksualne veze i umjetna oplodnja«.[9]
Bezgrješni i pravovjerni, imajte ovo na umu
Pretražila sam autoerotizam znači samozadovoljavanje.

I sta je pisac htio reci? Je li Crkva ikad dopustila sve to (do Fernandeza i Franje)? Nije. Opravdava li to davanje blagoslova istospolnim parovima? Ne opravdava. Svrstava li to Fiduciu u pravovjerne dokumente? Nije

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:31 

krstjanin je napisao/la:
zalutala je napisao/la:
p.s nekada je vrijedilo i pročitati tvoje upise(ne slažem se s dosta toga, no imao si kvalitetnih upisa), u zadnje vrijeme kao po direktivi dijeliš stranice i stranice tekstova usmjerenih protiv RKC.
Otišao si tako daleko da si za postkoncilsku crkvu počeo pistati da je portestantska.
Čak sam pomislila da postoji neki sukob između postkoncilske i pretkoncilske.
Pročitala sam nešto o tome i sa strane postkoncilskih papa nema.
U čemu je tvoj problem?
Tradicionalna misa je misa RKC, doslovno i moja baština.
Kad se čitaju tvoji upisi stekne se dojam da je riječ o dvije suprotstavljene crkve a ne o jednoj RKC.

Pitaj Perica (i druge https://www.popodnevnik.hr.webtech.hr/blog/biskup-schneider-o-dokumentu-fiducia-supplicans-rijec-je-o-igri-rijeci-i-lukavoj-prijevari/220https://www.vjeraidjela.com/fiducia-supplicans-vodi-u-krivovjerje/ ) sto mene pitas. Evo covik jasno kaze da Fernandez i Franjo naucavaju suprotno katolickom nauku. Dakle sukob itekako postoji

ili je problem sto za razliku od tebe vjerujem teolozima koji donose jasan i argumentiran nauk i koji su u svom zivotu napisali malo vise teoloskih knjiga od opisivanja sexa izmedju dva muskaraca nazivajuci to darom duha svetoga

Sto se tice TLM Franjo je doslovno zabranio TLM osim u par slucajeva pa ta misa tebe kao doslovne sljedbenice Franje i svega sta Franjo kaze izostavlja kao bastinicu te mise jer joj ocito nigdje ili trenutno rijetko gdje mozes prisustvovati. I to nisam izmislio ja vec ti je izmisliop Fernandez i Franjo iako je benedikt jasno naucavao da nitko nema to pravo pa ni papa. UPS OPET RASCJEP U KATOLICKOM NAUKU
Tako da ti prvo moras rascistiti sama sa sobom po tome pitanju

Rasprava i različitih mišljenja unutar RKC je bilo i bit će.
Ja govorim o onome što ti radiš.
Neda mi se sada tražiti, no doslovno si poskoncilsku crkvu nazvao protestantskom. Čovječe postavljaš se previsoko, malo se spusti.

Što se tiče ograničenja od strane pape Franje vezano uz latinsku misu, osobno ne poznajem nikoga tko ide na istu. Jedino mogu donijeti neki sud po tebi i tvojim upisima. Ako si ti mjerilo, papa Franjo je definitivno u pravu:

„Odgovori koje sam primio otkrili su situaciju koja me boli i brine, potvrđujući potrebu za intervencijom. Nažalost, pastoralna namjera mojih prethodnika koji su namjeravali ‘učiniti sve moguće da svi oni koji istinski čeznu za jedinstvom mogu ostati u ovom jedinstvu ili ga ponovno pronaći’ je često bila ozbiljno zanemarena“, napisao je Franjo.

Sveti Otac je posebno istaknuo svoju tugu zbog činjenice što je slavlje po izvanrednom obliku rimskog obreda postalo karakterizirano odbijanjem Drugog vatikanskog koncila i njegovih liturgijskih reformi. Sumnjati u Koncil znači „sumnjati u samog Duha Svetoga koji vodi Crkvu“, stoji u Papinom pismu.
https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/p ... skih-misa/

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:32 

Ajmo malo o Franjinim drugim herezama.

Nadbiskup San Francisca, Salvatore Cordileone, uskratio je mogućnost pričesti Nancy Pelosi u nadbiskupiji u kojoj Pelosi živi zbog jasnog javnog zalaganja za pobacaj i poticanja na pobacaj.
Rasprava oko ovog pitanja se ponovno otvorila nakon što se predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi pričestila na misi u Vatikanu kojom je predsjedao Papa dok joj je pricest bila uskracena u nadbiskupiji.

Franjin odgovor je bio:
“Kada Crkva izgubi svoju pastoralnu narav, kada biskup izgubi svoju pastoralnu narav, to stvara politički problem”, kazao je Franjo dodavši: “To je sve što mogu reći.”

Ne Franjo to nije politicki problem i nema pastoralnu narav jer se pricest ne daje nikome tko se ne kaje za grijehe, a pogotovo ne nekome tko se javno zalaze sa smrtne grijehe i zlo.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:33 

zalutala je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Pitaj Perica (i druge https://www.popodnevnik.hr.webtech.hr/blog/biskup-schneider-o-dokumentu-fiducia-supplicans-rijec-je-o-igri-rijeci-i-lukavoj-prijevari/220https://www.vjeraidjela.com/fiducia-supplicans-vodi-u-krivovjerje/ ) sto mene pitas. Evo covik jasno kaze da Fernandez i Franjo naucavaju suprotno katolickom nauku. Dakle sukob itekako postoji

ili je problem sto za razliku od tebe vjerujem teolozima koji donose jasan i argumentiran nauk i koji su u svom zivotu napisali malo vise teoloskih knjiga od opisivanja sexa izmedju dva muskaraca nazivajuci to darom duha svetoga

Sto se tice TLM Franjo je doslovno zabranio TLM osim u par slucajeva pa ta misa tebe kao doslovne sljedbenice Franje i svega sta Franjo kaze izostavlja kao bastinicu te mise jer joj ocito nigdje ili trenutno rijetko gdje mozes prisustvovati. I to nisam izmislio ja vec ti je izmisliop Fernandez i Franjo iako je benedikt jasno naucavao da nitko nema to pravo pa ni papa. UPS OPET RASCJEP U KATOLICKOM NAUKU
Tako da ti prvo moras rascistiti sama sa sobom po tome pitanju

Rasprava i različitih mišljenja unutar RKC je bilo i bit će.
Ja govorim o onome što ti radiš.
Neda mi se sada tražiti, no doslovno si poskoncilsku crkvu nazvao protestantskom. Čovječe postavljaš se previsoko, malo se spusti.

Što se tiče ograničenja od strane pape Franje vezano uz latinsku misu, osobno ne poznajem nikoga tko ide na istu. Jedino mogu donijeti neki sud po tebi i tvojim upisima. Ako si ti mjerilo, papa Franjo je definitivno u pravu:

„Odgovori koje sam primio otkrili su situaciju koja me boli i brine, potvrđujući potrebu za intervencijom. Nažalost, pastoralna namjera mojih prethodnika koji su namjeravali ‘učiniti sve moguće da svi oni koji istinski čeznu za jedinstvom mogu ostati u ovom jedinstvu ili ga ponovno pronaći’ je često bila ozbiljno zanemarena“, napisao je Franjo.

Sveti Otac je posebno istaknuo svoju tugu zbog činjenice što je slavlje po izvanrednom obliku rimskog obreda postalo karakterizirano odbijanjem Drugog vatikanskog koncila i njegovih liturgijskih reformi. Sumnjati u Koncil znači „sumnjati u samog Duha Svetoga koji vodi Crkvu“, stoji u Papinom pismu.
https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/p ... skih-misa/

Franjo nema nista sa DS niti heretike prati DS, tako da pozivati se na DS, a raditi protiv DS kako radi Fernandez i Franjo je smijesno

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:37 

Zasto Franjo mrzi Istinu i svakoga tko ga upozori na tu Istinu?

Dovoljno je pogledati spisak kardinala, biskupa i ostalih koje je smjenio, otjerao ili ostavio bez posla iako nisu ni blizu dosegli dob umirovljenja. A u Vatikan je doveo javnodeklarirajuce pedere, pedofile i ostalu bagru koja ce mu potvrdjivati. Stovise deklariranog pedera stavio na najvaznije mjesto u Crkvi i ogrnuo ga grimizom, pa ovaj sije zlo i zablude bez imalo srama
Pametnom je sve jasno

Zato treba moliti ne za Franjono zdravlje, vec da se pokaje i ne umre kao heretik

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:43 

Da razjasnim oko deklaracije.
U početku sam bila dosta kritična prema njoj. No rasprava na ovom forumu me otjerala u suprotan stav.
Koliko je samo žući proliveno u toj raspravi, koliko neistina, poluisitina i insinuacija napisano. Išlo se toliko daleko da su se iznosile laži da je papa odobrio istospolne brakove. I to sve od katolika.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:44 

zalutala je napisao/la:
U početku sam bila dosta kritična prema njoj. No rasprava na ovom forumu me otjerala u suprotan stav.
Koliko je samo žući proliveno u toj raspravi, koliko neistina, poluisitina i insinuacija napisano. Išlo se toliko daleko da su se iznosile laži da je papa odobrio istospolne brakove. I to sve od katolika.

Sretni smo zbog tebe sto si jos vise zalutala. Ako te ni najveci i najpriznatiji teolozi Crkve nisu uvjerili kako cemo mi. Neki ljudi su osudjeni na propast jer ne zle vidjeti ni cuti. krist ih davno osudio

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:52 

krstjanin je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Sretni smo zbog tebe sto si jos vise zalutala. Ako te ni najveci i najpriznatiji teolozi Crkve nisu uvjerili kako cemo mi. Neki ljudi su osudjeni na propast jer ne zle vidjeti ni cuti. krist ih davno osudio

Sretna sam što ste sretni a još sretnija što nisam zalutala u pogrešnom smjeru i otišla kontra majčice RKC. Papa Franjo, RKC :wub

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 11:55 

Cinjenica je jedna KC odavno nije bila pod gorim papom. Odavno nije vladalo takvo beznadje, takva teoloska, moralna i eticka kriza. Vjerovatno od drevnih hereza nije bila polariziranija kao danas. Odavno vjernici nisu bili zbunjeniji (osim nakon 2 Vatikanskog). Odavno KC nije toliko obezvrijedjena i ponizena kako je to zadnjih godina pod Fernandezom i Franjom

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 12:04 

zalutala je napisao/la:
Idemo vidjeti što još Perić piše:
Apostol nadahnuto objavljuje da „muškoložnici“ ne će vidjeti kraljevstva Božjega:

»Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega« (1 Kor 6,9-10).

Uz muškoložnike ima ih još koji neće vidjeti kraljevstva Božjega.
Po upisima je vidljivo da vas je ovdje dosta bezgrješnih, pravovjernih, no ipak malo skrenite pažnju tko se još uz homoseksualce spominje i imajte to na umu.

Dalje:
Katekizam Katoličke Crkve, 1992., s uvodnom apostolskom konstitucijom Fidei depositum pape Ivana Pavla II., rađen pod vodstvom pročelnika Kongregacije za nauk vjere, kard. Josepha Ratzingera, navodi da se među pet grijeha koji vape u nebo nalazi i „sodomski grijeh“.[5] O homoseksualnosti Katekizam govori na više mjesta, obično s ovakvim kvalifikacijama:
Vapijući grijesi su:
Krv Abelova je svaka krv nedužnog čovjeka koja je prolivena u bezumlju, ratovima, abortusima.
Sodomski grijeh je seksualna perverzija, homoseksualnost, pedofilija.
Jauk potlačenog naroda u Egiptu je jauk svakog potlačenog i prognanog naroda sa svojih ognjišta.
Jauk stranca, udovice i sirote je grijeh bezosjećajnosti
Nepravda prema zaposlenom radniku je grijeh gramzivosti.

Bezgrješni pravovjerni, imajte ovo na umu. Nije samo homoseksualnost vapijući grijeh
Tek sada sam primijetila. Sodomski grijeh je među ostalim i seksualna perverzija(ne odnosi se samo na homoseksualce).

Dalje:
Veritatis splendor, 1993., enciklika pape Ivana Pavla II., spominje samo jednom pojam homoseksualnosti:
»Na osnovi naturalističkoga poimanja spolnoga čina bili bi moralno nedopustivi kontracepcija, izravna sterilizacija, autoerotizam, predbračni odnosi, homoseksualne veze i umjetna oplodnja«.[9]
Bezgrješni i pravovjerni, imajte ovo na umu
Pretražila sam autoerotizam znači samozadovoljavanje.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2025, 13:32 

@Zalutala, grijesi jednoga ne opravdavaju grijehe drugog.

Iako možda u nekim stvarima svi i jesmo previše liberalni (od predbračnog seksa, pa na dalje), nitko od nas nije slagao novu teologiju radi toga.
Većina ljudi se u nekim stvarima poziva na "toleranciju", a to je podnošenje, trpljenje, ne odobravanje, a još manje blagoslivanje.

A papa to radi.
I to ne u ovom dijelu kojeg prakticira većina populacije, nego u dijelu kojeg prakticira poprilično agresivna manjina, koja želi svoje vidike nametnuti drugima.
Nemreš braniti sodomizam...
A sadašnji papa ga želi blagosloviti.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2025, 00:51 

Ceha je napisao/la:
@Zalutala, grijesi jednoga ne opravdavaju grijehe drugog.

Iako možda u nekim stvarima svi i jesmo previše liberalni (od predbračnog seksa, pa na dalje), nitko od nas nije slagao novu teologiju radi toga.
Većina ljudi se u nekim stvarima poziva na "toleranciju", a to je podnošenje, trpljenje, ne odobravanje, a još manje blagoslivanje.

A papa to radi.
I to ne u ovom dijelu kojeg prakticira većina populacije, nego u dijelu kojeg prakticira poprilično agresivna manjina, koja želi svoje vidike nametnuti drugima.
Nemreš braniti sodomizam...
A sadašnji papa ga želi blagosloviti.

Nisam niti rekla da grijesi jednog opravdavaju grijehe drugog.
Samo sam kroz Perićevo pisanje htjela upozoriti da se npr Pavlova poslanica koju se ovdje tako rado citira ne odnosi samo na homoseksualce, da se vapijući grijesi ne odnose samo na homoseksualce itd..
Eto silom prilika sam i odvjetnik homoseksualaca :zubati
Tema je kršćanstvo.
Ako govorimo o kršćanstvu i grijesima zašto bismo samo naglašavali grijehe homoseksualaca.
Zbog čega je njihov grijeh veći od našeg?
Npr vapijući grijesi u nebo.
Jedan jako dobro poznat našim ljudima: nepoštivanje radničkih prava.
Po čemu je grijeh homoseksualca veći od grijeha crkveno vjenčanog poslodavca koji vozi bijesan auto, ima kuću, vilu na moru i ljubavnicu a radnicima uskraćuje neka osnovna radnička prava?
I jedan i drugi grijeh spada u istu kategoriju grijeha.
Teološko pitanje: ako svećenik na ulici sretne takvog hipotetskog poslodavca sa njegovom zakonitom suprugom, taj hipotetski poslodavac ga zatraži blagoslov, svećenik ih blagoslovi, jel svećenik u tom slučaju blagoslovio grijeh?

Što se tiče pape Franje i ovoga što govoriš.
Pročitala sam neka mišljenja i onih za i protiv deklaracije(govorim o teološki obrazovanim ljudima unutar crkvenih struktura, ne o nama piskaralima po forumu)
I jedni i drugi se slažu da to nije nikakvo legitimiranje statusa tih osoba.
I jedni i drugi se slažu da je crkveni nauk o braku ostao nepromijenjen.
Osobno sam mišljenja da to nije blagoslov grijeha nego blagoslov osoba.
I mislim da je papa ovom deklaracijom vezao ruke njemačkim biskupima koji su već pisali neka nova evanđelja za homoseksualce i izvodili koješta.(naravno nisu to svi njemački biskupi radili).
Pogledaj, ako ti se da, video koji sam podijelila.
Svećenik govori o tome a govori i o tome s čime se sve kao svećenik susreće(već sam prepričala slučaj s dvojicom homoseksualaca pa da se ne ponavljam).

Ako mi netko zbog toga što govorim o svećeniku suprotstavi mišljenje biskupa ja ću njemu mišljenje nadbiskupa Kutleše.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2025, 11:50 

https://www.facebook.com/reel/1175130043993443

:palacgore1

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2025, 22:47 

:klanjam

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2025, 22:51 

MiB je napisao/la:

:klanjam

U prvi mah pročitah DODIK - Oče naš :zubati

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2025, 23:13 

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 06:33 

Protestanti su zaraženi gnostičkom jeresi odavno kao i svim drugim jeresima , a sad vidimo da je to masovan slučaj i sa katolicima u Americi čak je i sveštenstvo upalo u to a ne da su samo vernici žrtve modernizma i new-agea.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 10:52 

joe enter je napisao/la:

Protestanti su zaraženi gnostičkom jeresi odavno kao i svim drugim jeresima , a sad vidimo da je to masovan slučaj i sa katolicima u Americi čak je i sveštenstvo upalo u to a ne da su samo vernici žrtve modernizma i new-agea.

O čemu konkretno govoriš?

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 11:18 

joe enter je napisao/la:

Pravoslavlju je potrebna žešća duhovna obnova i novo pronalaženje živoga Boga. Ovo danas što pravoslavci prakticiraju jest farizejština. Svaka čast raznim tradicijama. One imaju itekako smisla, ali kad ti tradicije zaguše Evanđelje, tu nešto ne štima...

Katolička crkva ima tu neku ravnotežu između tradicija i traženja žive vjere. U praksi su katolička i pravoslavna crkva zapravo jako različite...

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 11:23 

dane-croatia je napisao/la:

Pravoslavlju je potrebna žešća duhovna obnova i novo pronalaženje živoga Boga. Ovo danas što pravoslavci prakticiraju jest farizejština. Svaka čast raznim tradicijama. One imaju itekako smisla, ali kad ti tradicije zaguše Evanđelje, tu nešto ne štima...

Katolička crkva ima tu neku ravnotežu između tradicija i traženja žive vjere. U praksi u katolička i pravoslavna crkva zapravo jako različite...

O čemu ti pričaš? Bože sačuvaj. Katolička crkva živi samo u Africi. I možda u Hercegovini. U Europi su crkve prazne. U najvećoj katoličkoj zemlji europe, Francuskoj, samo 2% Francuza ide redovito u crkve nedjeljom a tu su ubrojani i afrički migranti! Ako ikome treba žešća duhovna obnova to je onda katolička crkva. U Rusiji, najvećoj pravoslavnoj crkvi na svijetu, 17% ljudi ide u crkve redovito što su također porazne brojke no treba imat na umu da je 90ih išlo 5%. U Rusiji je trend rasta dok u Europi i Hrvatskoj trend pada. Također treba imat na umu da su u Rusiji komunisti zatvorili 90% crkvi i pobili 50% pravoslavnih popova. Nasilno je tamo kršćanstvo gušeno dok ga ovdje nitko nije gasio nasilno. Od 90ih na ovamo je otvoreno 30,000 crkvi u Rusiji! U Europi ih se tolko zatvorilo.

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 11:27 

"Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: `Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku`, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! "

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 12:37 

Rika sv Vida je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Katolička crkva ima tu neku ravnotežu između tradicija i traženja žive vjere. U praksi u katolička i pravoslavna crkva zapravo jako različite...

O čemu ti pričaš? Bože sačuvaj. Katolička crkva živi samo u Africi. I možda u Hercegovini. U Europi su crkve prazne. U najvećoj katoličkoj zemlji europe, Francuskoj, samo 2% Francuza ide redovito u crkve nedjeljom a tu su ubrojani i afrički migranti! Ako ikome treba žešća duhovna obnova to je onda katolička crkva. U Rusiji, najvećoj pravoslavnoj crkvi na svijetu, 17% ljudi ide u crkve redovito što su također porazne brojke no treba imat na umu da je 90ih išlo 5%. U Rusiji je trend rasta dok u Europi i Hrvatskoj trend pada. Također treba imat na umu da su u Rusiji komunisti zatvorili 90% crkvi i pobili 50% pravoslavnih popova. Nasilno je tamo kršćanstvo gušeno dok ga ovdje nitko nije gasio nasilno. Od 90ih na ovamo je otvoreno 30,000 crkvi u Rusiji! U Europi ih se tolko zatvorilo.

U Hrvatskoj ali i Europi pomalo se razdvaja ona istinska vjernička Crkva od onih formalnih vjernika. U Europi je počelo biti ili si pravi kršćanin ili si antikršćanin. Kod vas pravoslavaca toga nema. Pravoslavlje je više kano neka nacionalistička ideologija, folklor gdje je Evanđelje nešto fiktivno, daleko. Putin propisuje što je kršćanstvo. Kod pravoslavnih vjernika nema preizpitivanja savjesti na račun Evanđelja.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 12:40 

Rika sv Vida je napisao/la:
"Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Kako možeš kazati bratu svomu: `Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku`, a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! "

Slažem se, imam i ja brvna u svojim očima. Ali je li tebi Putin dao odobrenje da smiješ vaditi brvna iz tuđih očiju? Kod tebe je to često primjetno kako u ime Putina pokušavaš vaditi brvna okolo po Europi...

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2025, 12:44 

Ja sam Hrvat. Vadim balvane po Hrvatskoj i Europi

2025/2026 - 14,366

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1183 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 48  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: