|
|
Stranica: 12/18.
|
[ 433 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
jednoumlje
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 24 ožu 2022, 22:01 |
|
|
PCM je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Još jedan ateist koji vjeruje u alaha. Objašnjenje terminologije u bošnjačkom jeziku: Ateist - u džamiju ide klanjat samo petkom Komunist - u džamiju ide samo na Bajram Ustaša/četnik - uopće ne ide u džamiju *zijev* Meni bi taj vas radikalizam i to jednoumlje davno dosadilo. Al hajd, slobodno i dalje demonstrirajte glupost.
_________________ Der Staat bin ich!
za vise savjeta zapratiteme
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 24 ožu 2022, 22:41 |
|
|
jednoumlje je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Još jedan ateist koji vjeruje u alaha. Druze Kvacice, ovo sto si ti iscito nebi iscito ni funkcionalni analfabet. Kakav Allah kakvi bakraci. Vi vjernici ste na granici psihickog oboljenja. Bez uvrede, nije nista licno. Jah, i taj si mi pričo. A svinjetinu ne jedeš jer nije zdrava? 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
storarare
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 24 ožu 2022, 22:59 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38 Postovi: 8639 Lokacija: Tu negde
|
PCM je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Još jedan ateist koji vjeruje u alaha. Objašnjenje terminologije u bošnjačkom jeziku: Ateist - u džamiju ide klanjat samo petkom Komunist - u džamiju ide samo na Bajram Ustaša/četnik - uopće ne ide u džamiju Ateista Čovek koji ćosav , ne nosi sandale svaki dan i ne nosi kratke pantalone
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
jednoumlje
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 25 ožu 2022, 00:54 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: jednoumlje je napisao/la:
Druze Kvacice, ovo sto si ti iscito nebi iscito ni funkcionalni analfabet. Kakav Allah kakvi bakraci. Vi vjernici ste na granici psihickog oboljenja. Bez uvrede, nije nista licno.
Jah, i taj si mi pričo. A svinjetinu ne jedeš jer nije zdrava?  Jedem krmetnu ba, al ne tako cesto ko neki govna (u figurativnom smislu rijeci)  jer mi nije nesto (osim u susenom obliku).
_________________ Der Staat bin ich!
za vise savjeta zapratiteme
|
|
| Vrh |
|
 |
|
K..M
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 25 ožu 2022, 00:59 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6502 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Mar-kan je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: I još nešto. Ako Bog nije želeo da ga anđeli koji su ostali uz njega smatraju tiraninom, onda smo mi ti koji plaćamo cenu toga. Manje smo mu bitni i u redu mu je da patimo. I još plus, Lucifer može u otvorenu pobunu protiv Boga bez posledica, a ja ću da gorim u paklu celu večnost ako pojebem komšiji ženu... Znaš način na koji je nastao NZ, a ne znaš elementarne stvari iz kršćanske teologije? Nema "pobune" bez posljedica, jasno piše što će se desiti sa "pobunjenicima" koji budu ustrajni u pobuni. Robbie MO je napisao/la: Jednog dana će biti moguće pronaći Isusov kostur i potvrditi ga DNK analizom, na temelju rekonstruiranog obiteljskog stabla. Taj dan nećeš dočekati, jer... Citat: Prvoga dana u tjednu, veoma rano, dođoše žene na grob s miomirisima što ih pripraviše. Kamen nađoše otkotrljan od groba.
Uđoše, ali ne nađoše tijela Gospodina Isusa. I dok su stajale zbunjene nad tim, gle, dva čovjeka u blistavoj odjeći stadoše do njih. Zastrašene obore lica k zemlji, a oni će im: "Što tražite Živoga među mrtvima?Nije ovdje, nego uskrsnu! Sjetite se kako vam je govorio dok je još bio u Galileji: 'Treba da Sin Čovječji bude predan u ruke grešnika, i raspet, i treći dan da ustane.'"
I sjetiše se one riječi njegovih, vratiše se s groba te javiše sve to jedanaestorici i svima drugima. A bile su to: Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva. I ostale zajedno s njima govorahu to apostolima, ali njima se te riječi pričiniše kao tlapnja, te im ne vjerovahu. A Petar usta i potrča na grob. Sagnuvši se, opazi samo povoje. I vrati se kući čudeći se tome što se zbilo Soros i Bil Gejts će kloniraju Krista.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 01:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
K..M je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Znaš način na koji je nastao NZ, a ne znaš elementarne stvari iz kršćanske teologije? Nema "pobune" bez posljedica, jasno piše što će se desiti sa "pobunjenicima" koji budu ustrajni u pobuni.
Taj dan nećeš dočekati, jer...
Soros i Bil Gejts će kloniraju Krista. Ne samo da je moguć savršen klon, nego je moguć i GMO Isus. Obratno, moguće je GMO povrće s Isusovim genima. Vidiš u kakve probleme se dolazi kada se vjeruje da je bog sisavac. Hinduizam je mila majka, šta su rimski pagani konstruirali na crkvenim saborima. Rimska religija nije mrtva. Samo je promijenila ime.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 21:53 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Odakle nam osjećaji za dobro i zlo, i ljubav i brigu za druge itd.? Tih osobina nema u običnoj materiji.
Odakle drugim sisavcima i socijalnim životinjama? To što su kod homo sapiensa ti osjećaji složeniji i sofisticiraniji nego kod recimo čimpanzi (jer nam je i mozak razvijeniji, a i društvo) ne znači da se suštinski razlikuje. Mar-kan je napisao/la: dunno je napisao/la: To što će molekule ručka koje su sada na stolu za par sati biti u kanalizaciji, ne znači da je besmisleno sjesti na ručak sa najmilijima i uživati u tom trenutku. Ne treba nam laž kako će obrok trajati vječno da bi taj trenutak imao smisla.
Isto pitanje, reperi za užitak, čemu služe? Dovoljno bi bilo samo da pojedemo bilo što što će zadovoljiti naše nutri potrebe, užitak jedenja u društvu i sam okus hrane su sasvim irelevantni za sam proces unošenja hrane. Vrlo jednostavno, služe preživljavanju i razmnožavaju. Nitko ne bi pazio na redovno unošenje hrane i vode, da taj objektivno gledano prilično gadan proces nije povezan sa užitkom i ispuštanjem endorfina u mozak. O seksu da ne pričam. Kome bi se dalo s tim natezati da nema seksualnog nagona i užitka koji je povezan s tim? Vrsta bi izumrla vrlo brzo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 22:32 |
|
|
dunno je napisao/la: O seksu da ne pričam. Kome bi se dalo s tim natezati da nema seksualnog nagona i užitka koji je povezan s tim? Vrsta bi izumrla vrlo brzo.
Kako tumačiš partenogenezu? Apomiksiju?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Th1950
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 22:53 |
|
Pridružen/a: 08 lip 2021, 18:22 Postovi: 5651 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I još nešto. Ako Bog nije želeo da ga anđeli koji su ostali uz njega smatraju tiraninom, onda smo mi ti koji plaćamo cenu toga. Manje smo mu bitni i u redu mu je da patimo. I još plus, Lucifer može u otvorenu pobunu protiv Boga bez posledica, a ja ću da gorim u paklu celu večnost ako pojebem komšiji ženu... Smanji doze buraz , heroin je ipak droga 
_________________ Forumaš Dudu : na komentar o slomu Herceg Bosne i Hrvata u njoj .
"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Th1950
|
Naslov: Re: Grobi i Sesa ne znaju da su vernici... Postano: 28 ožu 2022, 22:57 |
|
|
dunno je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ako smo samo "životinje",
Biološki smo životinje, sviđalo se to nekome ili ne sviđalo. Ako Bog postoji, iz nekog razloga nas je stvorio po istoj špranci kao i ostale životinje. Očito mu je pritom ponestalo mašte pa je za nas koristio isti kalup kao i za ostale bezdušne primate. Mar-kan je napisao/la: što će nam empatija, zašto bih se brinuo za civilizaciju, ako smo samo nakupina molekula, što će nam svijest o bilo čemu?
Zanimljiv mi je taj vjernički oblik nihilizma. "Ako moja religija nije ispravna i ako JA neću vječno živjeti, život općenito (kao fenomen u kozmosu) je bezvrijedan i nema smisla". Jako egocentrično/antropocentrično razmišljanje. Gledaj , naše tijelo je životinjsko sa svim nagonima ali ono što nas razlikuje od životinja je naša duša . Duh , duša , tijelo Otac , Sin , Duh Sveti Na sliku Božiju Bog nas stvori .
_________________ Forumaš Dudu : na komentar o slomu Herceg Bosne i Hrvata u njoj .
"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Th1950
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 23:00 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Od planine spisa, komisija u Nikeji, 300 godina nakon smrti Hrista, odredi nekoliko spisa i sad je to "Božija reč", o kojoj ne sme da se raspravlja i koja ne sme da se osporava. Ajde beži...
Znajući to, koliki retard treba da budeš da bi verovao da je to apsolutna istina...
Arijanske biskupije tada  Narančasto su kršćani koji su vjerovali da Isus nije vječan niti je oduvijek postojao, da ga je prigodno stvorio Otac, i da je prema tome niže na ljestvici i hijerarhiji. Neka vrsta višeg anđela. Malo je falilo da ova denominacija zadominira i izbaci trinitanizam. Zašto vjeruješ u ovaj podatak i kako znaš da je točan i nije falširan ? A recimo u Bibliju ne vjeruješ . Dvostruki standard .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Th1950
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 23:06 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Da se nisi počeo družiti s Podrinjem? Kod mene je situacija ovakva, ja što starija, sve manje vjerujem umjesto da uhvatim zadnji voz na vrijeme i pokušam se ,,provući,, Ma ne ide, jednostavno je vjera u čovjeku, kod mene izostala po rođenju i sve manje i manje vjerujem u sve i svašta. Za mene je kasno, vidi s ovim drugim.... Obrati se približilo se Kraljevstvo Božije . Nikad nije kasno . Čak ni zadnjih 10 minuta života . Bog uvijek raširenih ruku čeka 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Th1950
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 28 ožu 2022, 23:11 |
|
|
|
Inače što se tiče teme , više puta sam svjedočio osobno kad sam zazvao pomoć Isusovu ili Gospinu da mi se istok trenutka dala .
Jedna od dosta situacija koje nikad neću zaboravit je da me užasno ali znači užasno presjecalo i bolilo samo od jednom oko mjehura cijelom linijom i to me bolilo 2-3 sata bez prekida , toliko da se nisam mogao ni uspravit i hodat . Prije nego što sam htio zvat hitnu sam se pomolio . Nakon toliko sati sam se pomolio ali ne samo blebetao riječi nego molio znajući da će mi Bog molitvu uslišit i da je u stanju i ima snagu me izliječit . I nakon izrečenog razgovora sa punim povjerenjem u Božiju : postojanost , moć , snagu i mogućnost da me izlječli samo 10-ta sekundi nakon molitve bol je prestala .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 17:06 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: dunno je napisao/la: O seksu da ne pričam. Kome bi se dalo s tim natezati da nema seksualnog nagona i užitka koji je povezan s tim? Vrsta bi izumrla vrlo brzo.
Kako tumačiš partenogenezu? Apomiksiju? Pitanje je bilo čemu služe receptori za užitak kod ljudi (i mnogih drugih životinja). Služe preživljavanju i razmnožavanju, bez njih ne bi dugo opstali u prirodi. Neke vrste života su razvile druge načine opstanka i razmnožavanja, ali ne vidim kakve to veze ima s ovim. Pričamo o ljudima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 18:21 |
|
|
dunno je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Odakle nam osjećaji za dobro i zlo, i ljubav i brigu za druge itd.? Tih osobina nema u običnoj materiji.
Odakle drugim sisavcima i socijalnim životinjama? To što su kod homo sapiensa ti osjećaji složeniji i sofisticiraniji nego kod recimo čimpanzi (jer nam je i mozak razvijeniji, a i društvo) ne znači da se suštinski razlikuje. [/quote] Čimpanze imaju osjećaj za dobro i zlo? Svaki dan se nešto novo nauči od ovih ateista. Kažeš taj osjećaj za dobro i zlo, ljubav i brigu za druge je nastao evolucijom, evo sve i da jest, zašto bi se netko sada kada smo postali samosvjesni toga držao, ako nema Boga? Također, šta je to uopće dobro a šta je to loše, ako nema Boga i njegove univerzalne istine? Tko to određuje? Po kojim i čijim kriterijima? Šuplji ste na sve strane.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 18:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Planina je napisao/la: dunno je napisao/la: Odakle drugim sisavcima i socijalnim životinjama?
To što su kod homo sapiensa ti osjećaji složeniji i sofisticiraniji nego kod recimo čimpanzi (jer nam je i mozak razvijeniji, a i društvo) ne znači da se suštinski razlikuje.
Čimpanze imaju osjećaj za dobro i zlo? Svaki dan se nešto novo nauči od ovih ateista. Kažeš taj osjećaj za dobro i zlo, ljubav i brigu za druge je nastao evolucijom, evo sve i da jest, zašto bi se netko sada kada smo postali samosvjesni toga držao, ako nema Boga? Također, šta je to uopće dobro a šta je to loše, ako nema Boga i njegove univerzalne istine? Tko to određuje? Po kojim i čijim kriterijima? Šuplji ste na sve strane. "Dobro" i "zlo" postoje kod svih društvenih životinja. Mrav koji pojede neki komadić hrane umjesto da ju nosi u zajedničko skladište može se reći da je "zao", čak će ga i sankcionirati zajednica. Krava se brine za vlastito potomstvo. Vukovi dijele plijen. Dabrovi respektiraju vlasništvo i teritorij drugih dabrova. A bogami su i ljudi prije 10 000 godina slijedili 95% pravila koja danas religije sebi pripisuju (najstarija religija hinduizam je mlađa od 10k godina), dok se ostalih 5% odnosi na nasumična pravila koja su ionako kontroverzna i različita među religijama. Isto tako, religiozne države svijeta ne čine se ništa manje moralne i manje korumpirane od sekularnih, uključujući i države koje nikad nisu imale božanstvo ili monoteistično božanstvo (Japan, Kina, Indija, Stara Grčka, Rim tijekom najslavnijeg dijela povijesti). To što mi nazivamo "dobro" i "zlo", ustvari radi se o socijalnom i asocijalnom ponašanju, unutar socijalnih vrsta. Ponašanju u interesu i protiv interesa zajednice. I to je naravno trait koji se prenosi genetski. Čak je i poznato da su kriminalci dijelom uvjetovani genetski, pa se postavlja pitanje društvene odgovornosti nekoga kome je sudbina velikim dijelom genetski određena. Moral nema nikakvog smisla van društvenih zajednica, što moral znači za nekoga tko je sam na pustom otoku? Koje su prilike za počinit "grijeh"?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 19:10 |
|
|
Planina je napisao/la: Čimpanze imaju osjećaj za dobro i zlo?
Svaki dan se nešto novo nauči od ovih ateista.
Zašto štite svoje mlade? Zašto surađuju unutar čopora? Zašto izbjegavaju predatore? Zato što je to dobro (za preživljavanje njihovog čopora/vrste). Itekako imaju osjećaj. Planina je napisao/la: Kažeš taj osjećaj za dobro i zlo, ljubav i brigu za druge je nastao evolucijom, evo sve i da jest, zašto bi se netko sada kada smo postali samosvjesni toga držao, ako nema Boga? Zbog prirodnog instinkta, zbog empatije prema drugim pripadnicima vlastite vrste (također evolucijski), a na kraju krajeva i iz sebičnih razloga (ako sam ja moron prema drugima, drugi će se s pravom ponašati moronski prema meni; ako ih tretiram s uvažavanjem, veća je vjerojatnost da će i oni mene tako tretirati i samim time je veća šansa da ću preživjeti i prenijeti svoje gene dalje). To su nekakvi bazični prirodni instinkti koji nisu svojstveni samo ljudima. Planina je napisao/la: Također, šta je to uopće dobro a šta je to loše, ako nema Boga i njegove univerzalne istine? Tko to određuje? Po kojim i čijim kriterijima?
Društvo sve određuje. Uključujući i interpretaciju "univerzalne Božje istine" koja je danas prilično drugačija nego što je bila prije 1000 ili 5000 godina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 19:11 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Ponašanju u interesu i protiv interesa zajednice. I to je naravno trait koji se prenosi genetski. Čak je i poznato da su kriminalci dijelom uvjetovani genetski, pa se postavlja pitanje društvene odgovornosti nekoga kome je sudbina velikim dijelom genetski određena. U ovom kontekstu onaj zaključak o kažnjavanju do N-tog koljena ustvari itekako ima smisla: Citat: Kažnjava opačinu otaca na djeci – čak na unučadi do trećega i četvrtog koljena“. (Izlazak 34, 7). Do 4. koljena preostaje 6% tvojih gena.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 19:16 |
|
|
|
Zašto išta?
1652 of 2558 - 64.58%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 19:23 |
|
|
Van društvenih struktura, moral nema nikakvog smisla i riječi dobro i zlo postaju potpuno besmislene. Recimo za planet Jupiter se ne može reći da je dobar ili zao. Je li Velika Crvena Pjega na Jupiteru dobro ili zlo? Je li to što Jupiter ima manji prsten od Saturna dobro ili zlo? Je li kiša dobra ili zla? Netko joj se raduje, nekome štetu pravi. Čak i neživi predmeti oko nas, poprimaju opis da su dobri, samo ako su nam korisni. Tako neki kamen nije ni dobar ni loš, ali ako nađemo posebno gladak, sferičan kamen da s njime možemo mljeti, ili posebno sjajan da ga ugradimo u ogrlicu, posebno oštar kremen da se može napraviti sječivo, kažemo odjednom da je taj kamen "dobar".  Lingvistika tu nije slučajna. "Moralni zakoni" su jednostavno pokušaj da se destilira, balansira i zapiše kombinacija pravila za koju se vjeruje da optimalno maksimalizira osobnu i društvenu korist, no i taj omjer osobne i društvene koristi je varijabilan i ovisi o onome tko ga je napisao, vjerojatno je prilikom pisanja pravila navlačio malo za sebe i svoje interese. Recimo netko tko se služi ratom kao političkim sredstvom sigurno neće napisati da je rat i masovno ubijanje pripadnika vlastite vrste samo po sebi grijeh, rat je odjednom dobar ako protivnika proglasiš da je zao. Netko tko ima 4 žene sigurno neće napisati da je poligamija grijeh itd. Netko tko je ružan možda će na pijedestal morala staviti celibat itd., pa će oni koji se ne jebu masovno postajati sveci. Netko tko je bijedan i siromašan i gladan izmislit će nagradu na nekom drugom svijetu u kojem nema gladi. Netko tko je slab da se osveti, izmislit će kaznu za protivnika na nekom drugom svijetu itd. Netko tko je bogat, moćan i ima čime platiti projekte, ustanovit će gradnju veličanstvenih hramova, zato što jednostavno može. To su već nakićene umjetničke dorade nekih prirodnih stvari.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 19:32 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Zašto išta? Na to pitanje možda postoji odgovor, a možda i ne postoji. U svakom slučaju ne bi smjelo biti alibi za nekritičko prihvaćanje bilo koje egzistencijalne slamke za koju se možemo uhvatiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 29 ožu 2022, 19:36 |
|
|
dunno je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Zašto išta? Na to pitanje možda postoji odgovor, a možda i ne postoji. U svakom slučaju ne bi smjelo biti alibi za nekritičko prihvaćanje bilo koje egzistencijalne slamke za koju se možemo uhvatiti. Slobodno reci ne znam. 
1652 of 2558 - 64.58%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 30 ožu 2022, 04:50 |
|
|
dunno je napisao/la: Planina je napisao/la: Čimpanze imaju osjećaj za dobro i zlo?
Svaki dan se nešto novo nauči od ovih ateista.
Zašto štite svoje mlade? Zašto surađuju unutar čopora? Zašto izbjegavaju predatore? Zato što je to dobro (za preživljavanje njihovog čopora/vrste). Itekako imaju osjećaj. Planina je napisao/la: Kažeš taj osjećaj za dobro i zlo, ljubav i brigu za druge je nastao evolucijom, evo sve i da jest, zašto bi se netko sada kada smo postali samosvjesni toga držao, ako nema Boga? Zbog prirodnog instinkta, zbog empatije prema drugim pripadnicima vlastite vrste (također evolucijski), a na kraju krajeva i iz sebičnih razloga (ako sam ja moron prema drugima, drugi će se s pravom ponašati moronski prema meni; ako ih tretiram s uvažavanjem, veća je vjerojatnost da će i oni mene tako tretirati i samim time je veća šansa da ću preživjeti i prenijeti svoje gene dalje). To su nekakvi bazični prirodni instinkti koji nisu svojstveni samo ljudima. Planina je napisao/la: Također, šta je to uopće dobro a šta je to loše, ako nema Boga i njegove univerzalne istine? Tko to određuje? Po kojim i čijim kriterijima?
Društvo sve određuje. Uključujući i interpretaciju "univerzalne Božje istine" koja je danas prilično drugačija nego što je bila prije 1000 ili 5000 godina. Pa ako je tako kako ti kažeš, da ne postoji nikakva univerzalna istina kao Božji dar da svi znamo u srcu šta je dobro a šta loše (što mi kršćani vjerujemo), nego da se radi naprosto o kombinaciji nekih evolucijskih mehanizama za preživljavanje i o društvu koje to sve određuje i nameće, ako naše dobro i zlo nisu u suštini ništa drugačije od čimpanzinog dobra i zla, zašto bi se vi koji ste to sve tako fino skontali, vi samosvjesni slobodnomisleći pojedinci, držali toga? Ne kontam vas nikako... Na kraju krajeva isto se pitanje može postaviti i malo šire, na ateističko društvo u cjelini. Zašto bi se takvo društvo držalo neki prastarih nametnutih normi koje su plod evolucijskih mehanizama i pustinjskih bajki?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
gang_moslavina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 30 ožu 2022, 08:25 |
|
Pridružen/a: 19 ruj 2021, 20:55 Postovi: 952 Lokacija: Herceg-Hrvatska
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I još nešto. Ako Bog nije želeo da ga anđeli koji su ostali uz njega smatraju tiraninom, onda smo mi ti koji plaćamo cenu toga. Manje smo mu bitni i u redu mu je da patimo. I još plus, Lucifer može u otvorenu pobunu protiv Boga bez posledica, a ja ću da gorim u paklu celu večnost ako pojebem komšiji ženu... lucifer također ide u pakao nakod sudnjeg dana.
_________________ 2013. Katolika prema Crkvi: 432 177 Katolika prema popisu: 536 333 (razlika 24.1%)
2021. Katolika prema Crkvi 344 639 344 639 + 24,1% + 1,57% koji nisu Katolici = 434 411 HRVATA
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 30 ožu 2022, 16:36 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Slobodno reci ne znam.  Ne znam ni ja. Sam koncept takvog pitanja (čemu nešto služi, koja mu je svrha...) je plod ljudskog mozga i uvjeta u kojima je evoluirao, a svemir/kozmos je nepojmljivo stariji i veći od ljudskog mozga. Planina je napisao/la: Pa ako je tako kako ti kažeš, da ne postoji nikakva univerzalna istina kao Božji dar da svi znamo u srcu šta je dobro a šta loše (što mi kršćani vjerujemo), nego da se radi naprosto o kombinaciji nekih evolucijskih mehanizama za preživljavanje i o društvu koje to sve određuje i nameće, ako naše dobro i zlo nisu u suštini ništa drugačije od čimpanzinog dobra i zla, zašto bi se vi koji ste to sve tako fino skontali, vi samosvjesni slobodnomisleći pojedinci, držali toga? Ne kontam vas nikako...
Odgovorio sam zašto.  Čimpanze isto "u srcu znaju" da moraju štititi svoje mlade po cijenu života i surađivati sa drugima iz čopora protiv ugroza. A nitko ih nije učio da će ići u pakao ako to ne budu činili... Planina je napisao/la: Zašto bi se takvo društvo držalo neki prastarih nametnutih normi koje su plod evolucijskih mehanizama i pustinjskih bajki?
Nisu to nametnute norme, nego nešto što se prirodno i organski razvija usporedno s biološkom evolucijom (na dugi rok) i razvojem društva u zadnjih par tisuća godina. Nametnuto je onih 5% koje Robbie spominje, a koje se tiču nekakvih trivijalnosti i koje variraju od vremena do vremena i od religije do religije.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|