|
|
Stranica: 16/18.
|
[ 433 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 19:27 |
|
|
Čuj to, kažeš da je 95% tih moralnih normi šta je dobro a šta zlo bilo vazda isto? Imaš li neke dokaze za to? Ja koliko sam čitao prije par tisuća godina ljudi su bili divljaci koji su se naganjali kopljima, zaklati pripadnika drugog plemena je bila najnormalnija stvar, kakvi su se rituali izvodili, mučenja, kanibalizam, nema čega nije bilo, među pripadnicima istih plemena a kamoli ovo regularno ajde okolo i pljačkaj- siluj- ubij- odvedi u roblje, pa toga je do jučer bilo ko u priči, i sad da zaiskri i ode sistem u *** ti životinjski instinkti bi itekako prevladali kod mnogih, nikakvih dokaza nemate da ne bi, tako je uvik bilo. I upravo sa kojom religijom dolazi najveća promjena, sa kršćanstvom, jedina religija koja se ne zasniva na oko za oko zub za zub, nego na opraštanju, kršćanski Bog je milostiv, ne traži osvetu nego praštanje, oprosti nam duge naše kako i mi opraštamo dužnicima našim. Ne vidim ja tu nikakve dokaze da je 95% moralnih normi bilo vazda isto, to što su postojale neke uspješne civilizacije u nekim periodima, na čemu se temeljio njihov uspjeh, na pokori/pobij- opljačkaj- siluj- odvedi u roblje. Bez Boga kao vrhovnog mjerila dobro i zlo su apstraktni pojmovi bez ikakvog značenja ili su najblaže rečeno totalno fluidni, dobro/loše je ono što pojedinac ili grupa misle i odrede da je za njega/ njih dobro ili loše.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 21:17 |
|
|
Planina je napisao/la: Čuj to, kažeš da je 95% tih moralnih normi šta je dobro a šta zlo bilo vazda isto? Nisam rekao da su vazda bile iste. Planina je napisao/la: Ja koliko sam čitao prije par tisuća godina ljudi su bili divljaci koji su se naganjali kopljima, zaklati pripadnika drugog plemena je bila najnormalnija stvar, kakvi su se rituali izvodili, mučenja, kanibalizam, nema čega nije bilo, među pripadnicima istih plemena a kamoli ovo regularno ajde okolo i pljačkaj- siluj- ubij- odvedi u roblje, pa toga je do jučer bilo ko u priči, Prije par tisuća godina i Bog je naređivao takva zvjerstva. Što nam to govori? Da je Bog stvorio ljude na svoju sliku ili da su ljudi stvorili Boga na svoju? Planina je napisao/la: i sad da zaiskri i ode sistem u *** ti životinjski instinkti bi itekako prevladali kod mnogih, nikakvih dokaza nemate da ne bi, tako je uvik bilo. Tko je rekao da ne bi? To što se možemo složiti oko univerzalnih normi, ne znači da svi te norme poštuju, daleko od toga. Pogotovo u kaotičnim vremenima kad se raspada sustav sankcija pa sociopati osjete da neće biti kažnjeni za asocijalno ponašanje. Vjerojatno se i religija razvila djelomično iz tog razloga - da makar neke sociopate preventivno prepadne idejom vječne kazne. Planina je napisao/la: I upravo sa kojom religijom dolazi najveća promjena, sa kršćanstvom, jedina religija koja se ne zasniva na oko za oko zub za zub, nego na opraštanju, kršćanski Bog je milostiv, ne traži osvetu nego praštanje, oprosti nam duge naše kako i mi opraštamo dužnicima našim. . Svaka religija za sebe tvrdi da je posebna, da su druge religije sve dobro ukrale od nje i da bi čovječanstvo propalo bez nje. Naravno, ta priča je uvjerljiva isključivo pripadnicima te religije i nikome drugom. Planina je napisao/la: Bez Boga kao vrhovnog mjerila dobro i zlo su apstraktni pojmovi... Ako je biblijski Bog vrhovno mjerilo dobra i zla,onda je klanje dojenčadi neprijateljskog plemena apsolutno dobro, kad ga Bog naredi. Izraelci koji su se oglušili na tu zapovijed, činili su grijeh.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 21:22 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39361 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Kad govorite o kršćanstvu uvijek izvlačite knjigu koja je nastala prije kršćanstva i koja realno s kršćanstvom nema veze osim želje da se poveže na stariji izvor.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 21:29 |
|
|
daramo je napisao/la: Kad govorite o kršćanstvu uvijek izvlačite knjigu koja je nastala prije kršćanstva i koja realno s kršćanstvom nema veze osim želje da se poveže na stariji izvor. Stari Zavjet je dio kršćanskog svetog pisma. Priznaju ga sve bitnije kršćanske crkve. Čak i Isus kaže u Matejevu evanđelju: Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego dopuniti.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 21:36 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39361 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Harezm je napisao/la: daramo je napisao/la: Kad govorite o kršćanstvu uvijek izvlačite knjigu koja je nastala prije kršćanstva i koja realno s kršćanstvom nema veze osim želje da se poveže na stariji izvor. Stari Zavjet je dio kršćanskog svetog pisma. Priznaju ga sve bitnije kršćanske crkve. Čak i Isus kaže u Matejevu evanđelju: Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego dopuniti.Znam, ne govorim iz vjerskog pogleda nego realnog gledišta. Realno gledajući to su najstariji zapisani genocidi. Znam da prihvataju ali europsko kršćanstvo i zapadnu civilizaciju je više oblikovao Novi Zavjet. Postojali su i pravci kršćanstva koji su Stari Zavjet odbacivali baš zbog gore navedenog načina.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 21:39 |
|
|
Planina je napisao/la: Opet si na žutom? Govorim hipotetski, pitam po čemu bi takav ja bio loš, po kojim i čijim kriterijima, ko tu određuje šta je dobro a šta loše? Društvena korist? Šta je to društveno korisno? Kakvo je to društvo dobro a kakvo je loše? Ne moram ja tu kršiti nikakve zakone da bi me bolio kuki za drugima. Ali evo kad smo i kod toga i spominješ tu nevine ljude, opet ista stvar, šta su to nevini ljudi, ko određuje tu nevinost, na temelju čega, iz čega ona proizlazi? Boga nema, univerzalne istine nema, svi smo samo nasumične nakupine atoma, odakle onda vama to mjerila dobrote, koristi, nevinosti itd itd.? Za društvo je korisno ono što na njega djeluje stabilizirajuće. Iz perspektive sadašnjeg trenutka, dobro društvo je ono koje "raste". Gospodarski, demografski, spoznajno itd. Iz perspektive čitave prošlosti, ne postoje dobra ili loša društva, jer sva društva prolaze i kroz dobre i kroz loše stadije u svom životnom ciklusu. Nevini ljudi su oni koji nisu prekršili zakon. Isto kao što ni kuća nije nakupina materijala, tako ni čovjek nije samo nakupina atoma. To je tzv. "straw man argument".
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 21:49 |
|
|
daramo je napisao/la: Harezm je napisao/la: Stari Zavjet je dio kršćanskog svetog pisma. Priznaju ga sve bitnije kršćanske crkve. Čak i Isus kaže u Matejevu evanđelju: Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego dopuniti. Znam, ne govorim iz vjerskog pogleda nego realnog gledišta. Realno gledajući to su najstariji zapisani genocidi. Znam da prihvataju ali europsko kršćanstvo i zapadnu civilizaciju je više oblikovao Novi Zavjet. Postojali su i pravci kršćanstva koji su Stari Zavjet odbacivali baš zbog gore navedenog načina. To je istina. SZ je zapravo samo židovska mitologija. Ali ako to vjeruješ, onda nisi kršćanin. To je više neko folklorno razmišljanje. SZ i NZ su nerazdvojni. Nadopunjuju se. Ja mislim da je zapadnu civilizaciju u velikoj mjeri oblikovao i SZ. Od Judite do Nabucca. Anglosaksonci su jedno vrijeme bili opčinjeni davanjem starozavjetnih imena djeci. Ezra, Jeremiah itd. Angloizraelizam, Napoleonova želja da židove vrati u Judeju itd.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:00 |
|
|
dunno je napisao/la: Ako je biblijski Bog vrhovno mjerilo dobra i zla,onda je klanje dojenčadi neprijateljskog plemena apsolutno dobro, kad ga Bog naredi. Izraelci koji su se oglušili na tu zapovijed, činili su grijeh. Takođe im je naredio da izvrše genocid nad domicilnim stanovništvom zemlje koju im je obećao. Što su oni i uradili. Jako je praktično kada ostvarivanje svojih nacionalnih interesa ima opravdanje u činjenici da je to ne samo Božija volja, nego i naredba. Jako zgodan splet okolnosti za Jevreje. Neko zlurad bi doneo zaključak da su Jevreji sami to izmislili da bi opravdali svoja zverstva, jer ne bi oni, jego Jahve naredio, pa nisu imali izbora nego da poslušaju.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:02 |
|
|
Više povijesni spisi u religioznom ruhu koji onda poprimaju mitološki karakter.
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:06 |
|
|
daramo je napisao/la: Kad govorite o kršćanstvu uvijek izvlačite knjigu koja je nastala prije kršćanstva i koja realno s kršćanstvom nema veze osim želje da se poveže na stariji izvor. Riječ je o istom božanstvu. Bog kojeg mladi u Međugorju slave uz gitaru je isti Bog koji je naredio pokolj amalečanske dojenčadi. To je teološka činjenica. daramo je napisao/la: Više povijesni spisi u religioznom ruhu koji onda poprimaju mitološki karakter. Ja se slažem. Ali to meni samo ide u prilog tezi da ljudi stvaraju Boga na svoju sliku, a ne obratno. I na razini pojedinca, i na razini šire zajednice.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:12 |
|
|
Harezm je napisao/la: Planina je napisao/la: Opet si na žutom? Govorim hipotetski, pitam po čemu bi takav ja bio loš, po kojim i čijim kriterijima, ko tu određuje šta je dobro a šta loše? Društvena korist? Šta je to društveno korisno? Kakvo je to društvo dobro a kakvo je loše? Ne moram ja tu kršiti nikakve zakone da bi me bolio kuki za drugima. Ali evo kad smo i kod toga i spominješ tu nevine ljude, opet ista stvar, šta su to nevini ljudi, ko određuje tu nevinost, na temelju čega, iz čega ona proizlazi? Boga nema, univerzalne istine nema, svi smo samo nasumične nakupine atoma, odakle onda vama to mjerila dobrote, koristi, nevinosti itd itd.? Za društvo je korisno ono što na njega djeluje stabilizirajuće. Iz perspektive sadašnjeg trenutka, dobro društvo je ono koje "raste". Gospodarski, demografski, spoznajno itd. Iz perspektive čitave prošlosti, ne postoje dobra ili loša društva, jer sva društva prolaze i kroz dobre i kroz loše stadije u svom životnom ciklusu. Nevini ljudi su oni koji nisu prekršili zakon. Isto kao što ni kuća nije nakupina materijala, tako ni čovjek nije samo nakupina atoma. To je tzv. "straw man argument". Ama ko to određuje ako nema Boga šta je dobro, korisno, stabilizirajuće, ko kaže da je društvo koje raste gospodarski/demografski/spoznajno dobro društvo, po čemu je to dobro? I opet, nevini su ako nisu prekršili zakon, čiji to zakon, mogu u 2 drugačija društva biti skroz 2 drugačija zakona, u jednome si nevin u drugome si kriv, u jednome si dobar u drugome si loš. Stvarno nemam volje više vrtit se u krug. Normalno da su i čovjek i kuća i sve ostalo što postoji nakupine atoma, nije to strawman nego činjenica. Pitanje je samo postoji li tu još nešto.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:15 |
|
|
dunno je napisao/la: Planina je napisao/la: Čuj to, kažeš da je 95% tih moralnih normi šta je dobro a šta zlo bilo vazda isto? Nisam rekao da su vazda bile iste. Planina je napisao/la: Ja koliko sam čitao prije par tisuća godina ljudi su bili divljaci koji su se naganjali kopljima, zaklati pripadnika drugog plemena je bila najnormalnija stvar, kakvi su se rituali izvodili, mučenja, kanibalizam, nema čega nije bilo, među pripadnicima istih plemena a kamoli ovo regularno ajde okolo i pljačkaj- siluj- ubij- odvedi u roblje, pa toga je do jučer bilo ko u priči, Prije par tisuća godina i Bog je naređivao takva zvjerstva. Što nam to govori? Da je Bog stvorio ljude na svoju sliku ili da su ljudi stvorili Boga na svoju? Planina je napisao/la: i sad da zaiskri i ode sistem u *** ti životinjski instinkti bi itekako prevladali kod mnogih, nikakvih dokaza nemate da ne bi, tako je uvik bilo. Tko je rekao da ne bi? To što se možemo složiti oko univerzalnih normi, ne znači da svi te norme poštuju, daleko od toga. Pogotovo u kaotičnim vremenima kad se raspada sustav sankcija pa sociopati osjete da neće biti kažnjeni za asocijalno ponašanje. Vjerojatno se i religija razvila djelomično iz tog razloga - da makar neke sociopate preventivno prepadne idejom vječne kazne. Planina je napisao/la: I upravo sa kojom religijom dolazi najveća promjena, sa kršćanstvom, jedina religija koja se ne zasniva na oko za oko zub za zub, nego na opraštanju, kršćanski Bog je milostiv, ne traži osvetu nego praštanje, oprosti nam duge naše kako i mi opraštamo dužnicima našim. . Svaka religija za sebe tvrdi da je posebna, da su druge religije sve dobro ukrale od nje i da bi čovječanstvo propalo bez nje. Naravno, ta priča je uvjerljiva isključivo pripadnicima te religije i nikome drugom. Planina je napisao/la: Bez Boga kao vrhovnog mjerila dobro i zlo su apstraktni pojmovi... Ako je biblijski Bog vrhovno mjerilo dobra i zla,onda je klanje dojenčadi neprijateljskog plemena apsolutno dobro, kad ga Bog naredi. Izraelci koji su se oglušili na tu zapovijed, činili su grijeh. Ako Bog kaže da je to dobro onda je dobro. Bez Boga to svakako može biti i dobro i zlo, kako kome "ćefne".
|
|
Vrh |
|
|
dunno
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:29 |
|
|
Planina je napisao/la: Stvarno nemam volje više vrtit se u krug.
Vrtimo se u krug jer ti ne želiš prihvatiti činjenicu da su pojmovi "dobro" i "zlo" ljudski koncept koji ovisi od cilja koji se želi postići (bio on religiozni ili svjetovni, svejedno), a ne nešto što objektivno postoji u prirodi, neovisno od ljudi i njihovih interesa. Planina je napisao/la: Ako Bog kaže da je to dobro onda je dobro.
Jako opasan stav. Bog i dan danas raznim ljudima govori svašta. Ajde im dokaži da nije...
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:32 |
|
|
Planina je napisao/la: Ama ko to određuje ako nema Boga šta je dobro, korisno, stabilizirajuće, ko kaže da je društvo koje raste gospodarski/demografski/spoznajno dobro društvo, po čemu je to dobro? I opet, nevini su ako nisu prekršili zakon, čiji to zakon, mogu u 2 drugačija društva biti skroz 2 drugačija zakona, u jednome si nevin u drugome si kriv, u jednome si dobar u drugome si loš. Stvarno nemam volje više vrtit se u krug. Normalno da su i čovjek i kuća i sve ostalo što postoji nakupine atoma, nije to strawman nego činjenica. Pitanje je samo postoji li tu još nešto. To je common sense. Svak prepoznaje društvo u procvatu, te ga vrlo lako zna razlikovati od propadajućeg društva, kao što je ovo naše. Osoba može biti kriva ili nevina u odnosu na princip po kojemu je optužena. Taj princip je univerzalan u onoj mjeri u kojoj pospješuje razvoj društva, a u svemu ostalom je u potpunosti zavisan od društvenog konteksta. Čovjek je fizička/materijalna realnost. Toliko znamo. Postoji i metafizičko iskustvo koje može biti stvarno (što je nedokazivo i nedokučivo) ili privid (anomalija prilikom razvoja mozga ili štogod). U tom su smislu svi ljudi agnostici, jer se svi ponašaju samo sukladno materijaloj realnosti. O tome govori Hume. Ljudi se vrte u krug od kad postoje. Odgovore nitko nikada nije imao.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:45 |
|
|
dunno je napisao/la: Planina je napisao/la: Stvarno nemam volje više vrtit se u krug.
Vrtimo se u krug jer ti ne želiš prihvatiti činjenicu da su pojmovi "dobro" i "zlo" ljudski koncept koji ovisi od cilja koji se želi postići (bio on religiozni ili svjetovni, svejedno), a ne nešto što objektivno postoji u prirodi, neovisno od ljudi i njihovih interesa. Planina je napisao/la: Ako Bog kaže da je to dobro onda je dobro.
Jako opasan stav. Bog i dan danas raznim ljudima govori svašta. Ajde im dokaži da nije... Pa čovječe ja i govorim cijelo vrijeme da su bez Boga dobro i zlo ljudski koncept i mogu biti whatever you make it.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:48 |
|
|
Harezm je napisao/la: Planina je napisao/la: Ama ko to određuje ako nema Boga šta je dobro, korisno, stabilizirajuće, ko kaže da je društvo koje raste gospodarski/demografski/spoznajno dobro društvo, po čemu je to dobro? I opet, nevini su ako nisu prekršili zakon, čiji to zakon, mogu u 2 drugačija društva biti skroz 2 drugačija zakona, u jednome si nevin u drugome si kriv, u jednome si dobar u drugome si loš. Stvarno nemam volje više vrtit se u krug. Normalno da su i čovjek i kuća i sve ostalo što postoji nakupine atoma, nije to strawman nego činjenica. Pitanje je samo postoji li tu još nešto. To je common sense. Svak prepoznaje društvo u procvatu, te ga vrlo lako zna razlikovati od propadajućeg društva, kao što je ovo naše. Osoba može biti kriva ili nevina u odnosu na princip po kojemu je optužena. Taj princip je univerzalan u onoj mjeri u kojoj pospješuje razvoj društva, a u svemu ostalom je u potpunosti zavisan od društvenog konteksta. Čovjek je fizička/materijalna realnost. Toliko znamo. Postoji i metafizičko iskustvo koje može biti stvarno (što je nedokazivo i nedokučivo) ili privid (anomalija prilikom razvoja mozga ili štogod). U tom su smislu svi ljudi agnostici, jer se svi ponašaju samo sukladno materijaloj realnosti. O tome govori Hume. Ljudi se vrte u krug od kad postoje. Odgovore nitko nikada nije imao. Hahah i opet isto, to je dobro, to je korisno, to je zdravo, to je stabilizirajuće, to je common sense, samo nove riječi ubacujete. Stvarno nemam volje ponavljat se više.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:52 |
|
|
Ovo što pišem pišem hipotetski kao ateist, želim reći da kao ateist ne vidim ni jednog razloga da se držim toga proizvoljnog ljudskog koncepta dobra i zla, korisnosti, ili čega već ne šta nabrajate, jer za mene kao ateista ti pojmovi nemaju nikakvo opravdanje ni u čemu.
Ne znam više kako jasnije da se izrazim.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:55 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Carmello Šešelj je napisao/la: dunno je napisao/la: Ako je biblijski Bog vrhovno mjerilo dobra i zla,onda je klanje dojenčadi neprijateljskog plemena apsolutno dobro, kad ga Bog naredi. Izraelci koji su se oglušili na tu zapovijed, činili su grijeh. Takođe im je naredio da izvrše genocid nad domicilnim stanovništvom zemlje koju im je obećao. Što su oni i uradili. Jako je praktično kada ostvarivanje svojih nacionalnih interesa ima opravdanje u činjenici da je to ne samo Božija volja, nego i naredba. Jako zgodan splet okolnosti za Jevreje. Neko zlurad bi doneo zaključak da su Jevreji sami to izmislili da bi opravdali svoja zverstva, jer ne bi oni, jego Jahve naredio, pa nisu imali izbora nego da poslušaju. Sve religije su SRANJA. HUŠKANJA NA UBOJSTVA, OTIMAČINE....
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:55 |
|
|
Planina je napisao/la: Harezm je napisao/la: To je common sense. Svak prepoznaje društvo u procvatu, te ga vrlo lako zna razlikovati od propadajućeg društva, kao što je ovo naše.
Osoba može biti kriva ili nevina u odnosu na princip po kojemu je optužena. Taj princip je univerzalan u onoj mjeri u kojoj pospješuje razvoj društva, a u svemu ostalom je u potpunosti zavisan od društvenog konteksta.
Čovjek je fizička/materijalna realnost. Toliko znamo. Postoji i metafizičko iskustvo koje može biti stvarno (što je nedokazivo i nedokučivo) ili privid (anomalija prilikom razvoja mozga ili štogod). U tom su smislu svi ljudi agnostici, jer se svi ponašaju samo sukladno materijaloj realnosti. O tome govori Hume.
Ljudi se vrte u krug od kad postoje. Odgovore nitko nikada nije imao. Hahah i opet isto, to je dobro, to je korisno, to je zdravo, to je stabilizirajuće, to je common sense, samo nove riječi ubacujete. Stvarno nemam volje ponavljat se više. Ne znam šta očekuješ? Razumiješ li značenja tih riječi? Ja bih rekao da razumiješ kad kritiziraš zapad jer je bolestan, truo, itd. Tad znaš šta to znači. E pa to je common sense. Inače tako možeš tražiti definiciju za svaku riječ koju napišem i tako zauvijek.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 22:57 |
|
|
Planina je napisao/la: Ovo što pišem pišem hipotetski kao ateist, želim reći da kao ateist ne vidim ni jednog razloga da se držim toga proizvoljnog ljudskog koncepta dobra i zla, korisnosti, ili čega već ne šta nabrajate, jer za mene kao ateista ti pojmovi nemaju nikakvo opravdanje ni u čemu.
Ne znam više kako jasnije da se izrazim. Upravo tako. Religija i služi da ljudi ne bi došli do tog zaključka, jer u tom slučaju kreće raspad društva.
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 23:05 |
|
|
Ajde napokon da smo se razumili. Eto to je ključna riječ, opravdanje, uzemljenje takoreći.
Bez Boga toga nema...
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 23:17 |
|
|
Planina je napisao/la: Ajde napokon da smo se razumili. Eto to je ključna riječ, opravdanje, uzemljenje takoreći.
Bez Boga toga nema... Za zdravo društvo je potrebno da ljudi vjeruju da Bog postoji. Postoji li zaista uopće nije važno.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 23:19 |
|
|
Harezm je napisao/la: [ Za zdravo društvo je potrebno da ljudi vjeruju da Bog postoji. Postoji li zaista uopće nije važno. Istina.
|
|
Vrh |
|
|
jednoumlje
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 23:23 |
|
|
U zadnje vrijeme imam osjecaj da previse psujem boga tj alaha. Ne znam, auto ispred mene gusla tj vozi sporo, odmah alaham ili sta ja znam, tako te sitnice.
Da li je to vec grijeh i koji stupanj pakla tj za mene dzehenema mi slijeduje radi toga? I sta ako prestanem?
Ako ima ko od strucnjaka da mi objasni.
_________________ Der Staat bin ich!
za vise savjeta zapratiteme
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Krstenje forumskih bezboznika! Postano: 31 ožu 2022, 23:30 |
|
|
jednoumlje je napisao/la: U zadnje vrijeme imam osjecaj da previse psujem boga tj alaha. Ne znam, auto ispred mene gusla tj vozi sporo, odmah alaham ili sta ja znam, tako te sitnice.
Da li je to vec grijeh i koji stupanj pakla tj za mene dzehenema mi slijeduje radi toga? I sta ako prestanem?
Ako ima ko od strucnjaka da mi objasni. Tvoja potreba da uopšte postaviš to pitanje, pokazuje svu raskoš budalaštine abrahamskih religija. Mislim, koliko je po tebi normalno da budeš osuđen na večnost (!) najgorih zamislivih muka zbog usrane uzrečice koji nisi ni rekao u bukvalnom smislu.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|