|
|
Stranica: 7/7.
|
[ 175 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
pozitivac
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:22 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2548 Lokacija: Glavni stan
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:39 |
|
|
dudu je napisao/la: budeš li tumačio vjeru "na svoju ruku" griješiš gotovo onoliko kao i oni koji ne vjeruju. vjera je u središtu, a ne spoznaja, nije na odmet istraživati, učiti, ali euharistija je u središtu, a nje nema bez svećenika. Ne tumačim ništa na svoju ruku.Postavljam pitanja i tražim odgovore.Ono što u većini slučajeva vidim-osjećam kroz "maglu",ubrzo nađem i odgovor kod puno kompetentnijih teologa i naučnika od sebe,koji se također oslanjaju na Bibliju. Naravno,teško je neke stvari svariti nekomu od 18-20 godina.Za takve stvari je potrebno i životno iskustvo,da bi se potpunije razumilo i osjetilo određeno teološko učenje,tj. vjera. Problem današnjice jeste površnost i komercijalizacija,ne samo vjere. Da skratim-u središtu je Bog,On je Izvor Života.Svrha svega ovoga jeste da mi to prepoznamo,i krenemo u promjenu samih sebe ka pozitivnom,uz Božju pomoć.Da shvatimo da sami ne možemo ništa bez Njegove pomoći.
|
|
Vrh |
|
 |
Sayuri
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:50 |
|
Pridružen/a: 09 sij 2012, 03:15 Postovi: 5112 Lokacija: Mali noćni razgovori
|
Kakve su one sličice što stoje na vratima od 95 posto stanova. Koji su to sveci i jel se može staviti bilo koji ili mogu samo određeni. Pretpostavljam da su to neki zaštitnici doma ili porodice. Neko mi jednom reče da je svaku kuća koja na ulazu ima sličicu posjetio i blagoslovio sveštenik. Koliko je to istina pojma nemam, al valjda ćete mi vi reći.
_________________ Pomozite mi da vas ne ubijem!
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62735 Lokacija: DAZP HQ
|
zanimljivo je kako su naši stari bili neuki ljudi, ali puni vjere i imam osjećaj da su o svemu tome znali više nego mi, makar takav dojam ostavljaju. kao da nešto znaju što mi ne znamo. to se ne tiče samo vjere, nego i mnogih drugih aspekata u životu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:55 |
|
|
dudu je napisao/la: zanimljivo je kako su naši stari bili neuki ljudi, ali puni vjere i imam osjećaj da su o svemu tome znali više nego mi, makar takav dojam ostavljaju. kao da nešto znaju što mi ne znamo. to se ne tiče samo vjere, nego i mnogih drugih aspekata u životu. Neuki!?Mi smo za njih neuki.Tu mudrost, koji oni imaju, nećeš naučiti na faxu.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:55 |
|
|
Sayuri je napisao/la: Kakve su one sličice što stoje na vratima od 95 posto stanova. Koji su to sveci i jel se može staviti bilo koji ili mogu samo određeni. Pretpostavljam da su to neki zaštitnici doma ili porodice. Neko mi jednom reče da je svaku kuća koja na ulazu ima sličicu posjetio i blagoslovio sveštenik. Koliko je to istina pojma nemam, al valjda ćete mi vi reći. ma da, te sličice dijele svećenici kod blagoslova kuća, pa se lijepe na vrata. budu razni motivi, ali u zaglavlju uvijek stoji BDM.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 20:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: dudu je napisao/la: zanimljivo je kako su naši stari bili neuki ljudi, ali puni vjere i imam osjećaj da su o svemu tome znali više nego mi, makar takav dojam ostavljaju. kao da nešto znaju što mi ne znamo. to se ne tiče samo vjere, nego i mnogih drugih aspekata u životu. Neuki!?Mi smo za njih neuki.Tu mudrost, koji oni imaju, nećeš naučiti na faxu. neuki u ovom modernom smislu. većina onih koji su rođeni prije 35. su kao zamrznuti u vremenu i prenešeni iz vremena Osmanskog carstva. zato su mi zanimljivi, u zadnje vrijeme upijam svaku riječ i mudrost jer još malo, pa nestalo.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 21:00 |
|
|
dudu je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Neuki!?Mi smo za njih neuki.Tu mudrost, koji oni imaju, nećeš naučiti na faxu.
neuki u ovom modernom smislu. većina onih koji su rođeni prije 35. su kao zamrznuti u vremenu i prenešeni iz vremena Osmanskog carstva. zato su mi zanimljivi, u zadnje vrijeme upijam svaku riječ i mudrost jer još malo, pa nestalo. To ti je jednostavno,suštinsko shvatanje života i pravih vrijednosti za koje se treba boriti.U temelju tog shvatanja jeste vjera.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 21:17 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: dudu je napisao/la: zanimljivo je kako su naši stari bili neuki ljudi, ali puni vjere i imam osjećaj da su o svemu tome znali više nego mi, makar takav dojam ostavljaju. kao da nešto znaju što mi ne znamo. to se ne tiče samo vjere, nego i mnogih drugih aspekata u životu. Neuki!?Mi smo za njih neuki.Tu mudrost, koji oni imaju, nećeš naučiti na faxu. Đe si Markane bog ti berićeta dao , ja mislim da će i o tebi tako unuci pričati kako si mudar ako naravno nastaviš tradiciju seljačkog mudrovanja koje iznimno ceniš. Koja je to mudrost kod tih starih?! , ja sam slično uviđao kad sam imao 10 godina pa mi pričali poučne priče , ali kako sam bivao stariji samo sam ih gledao kao ljude sa poštovanjem. Znači u čemu su mudriji?!, kako se to manfinestuje jer je širok pojam biti mudar?!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 21:21 |
|
|
svi Srbi bojkotiraju, osim ovog. pa jebemti sreću. 
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 22:36 |
|
|
dudu je napisao/la: svi Srbi bojkotiraju, osim ovog. pa jebemti sreću.  A jel tako?! , e dobro onda moram biti solidaran jer ionako više retko išta pišem ovde jer su odavno forum preuzeli mentoli i pataloški lažovi uz katoličke talibane. Želim vam svu sreću , sad možete pisati koliko vam volja bez Srba i njihovih upadica , jer vi ste mudri kao vaši stari.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 23:02 |
|
|
Kampanja "do zadnjeg Srbina" se nastavlja. Nadam se da će se populacija muslimana uvećati i da će vam izmijeniti ime foruma kao što to rade sa ulicama.
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 23:06 |
|
|
ako je ovo uistinu bio zadnji post joe entera tražim 10 dana puni pansion na Jadranu, hotel najmanje 4 zvjezdice. za dvije osobe.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 23:09 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108302 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Dudu, kako si uspio ?
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 23:10 |
|
|
pišem već memoare, "kako sam protjerao Joe Entera".
|
|
Vrh |
|
 |
pozitivac
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 08 srp 2012, 23:10 |
|
Pridružen/a: 29 lis 2011, 04:29 Postovi: 2548 Lokacija: Glavni stan
|
Srbi se polako izoliraju od svijeta otkad je Nikolić došao na vlast, kod njih te stvari djeluju na psihu širih slojeva pučanstva...
|
|
Vrh |
|
 |
pa dašta
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 09 srp 2012, 01:56 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
bura
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 09 srp 2012, 08:05 |
|
|
Molim se sv.Anti i sv.Leopoldu Mandicu 
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 09 srp 2012, 19:05 |
|
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la: svi Srbi bojkotiraju, osim ovog. pa jebemti sreću.  A jel tako?! , e dobro onda moram biti solidaran jer ionako više retko išta pišem ovde jer su odavno forum preuzeli mentoli i pataloški lažovi uz katoličke talibane. Želim vam svu sreću , sad možete pisati koliko vam volja bez Srba i njihovih upadica , jer vi ste mudri kao vaši stari. Primadona. Vratiće se taj do kraja miseca...
|
|
Vrh |
|
 |
Zoran Štros
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 09 srp 2023, 20:34 |
|
|
. MOLITVE MRTVIMA, ZA MRTVE Mrtvi da mole za žive? ========= Molitva mrtvima je isto kao i zazivanje duhova mrtvih, što je Biblijski zabranjeno. ................ PONOVLJENI ZAKON 18,9 Kad uđeš u zemlju koju ti daje JAHVE, BOG tvoj, NEMOJ SE PRIUČAVATI NA ODVRATNE ČINE ONIH NARODA.
PONOVLJENI ZAKON 18,11 nitko tko bi bajao, ZAZIVAO DUHOVE I DUŠE PREDAKA ILI SE OBRAĆAO NA POKOJNIKE.
PONOVLJENI ZAKON 18,12 JER TKO GOD TAKVO ŠTO ČINI GADI SE JAHVI; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe JAHVE, BOG tvoj. ---------------- Božja Očeva Jahvina Riječ u Bibliji jasno kaže da kad čovjek umre, ide u stanje kao spavanja – u ne-svjesno stanje, i čeka uskrs, tako da je NEMOGUĆE da se bilo tko od mrtvih može moliti, jer su nesvjesni, spavaju! ,,,,,,,,,,,,,,, Svi u Bibliju su se molili samo Bogu Jedinome Ocu YHVH. Sam SIN Gospodin Yehoshua, molio se Bogu svome Ocu YHVH, i naučavao je u Oče Naš da se kao Bogu Jedinome treba moliti samo Bogu Ocu YHVH. ---------
|
|
Vrh |
|
 |
vjekoslava
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 11 srp 2023, 21:46 |
|
|
Zoran Štros je napisao/la: . MOLITVE MRTVIMA, ZA MRTVE Mrtvi da mole za žive? ========= Molitva mrtvima je isto kao i zazivanje duhova mrtvih, što je Biblijski zabranjeno. ................ PONOVLJENI ZAKON 18,9 Kad uđeš u zemlju koju ti daje JAHVE, BOG tvoj, NEMOJ SE PRIUČAVATI NA ODVRATNE ČINE ONIH NARODA.
PONOVLJENI ZAKON 18,11 nitko tko bi bajao, ZAZIVAO DUHOVE I DUŠE PREDAKA ILI SE OBRAĆAO NA POKOJNIKE.
PONOVLJENI ZAKON 18,12 JER TKO GOD TAKVO ŠTO ČINI GADI SE JAHVI; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe JAHVE, BOG tvoj. ---------------- Božja Očeva Jahvina Riječ u Bibliji jasno kaže da kad čovjek umre, ide u stanje kao spavanja – u ne-svjesno stanje, i čeka uskrs, tako da je NEMOGUĆE da se bilo tko od mrtvih može moliti, jer su nesvjesni, spavaju! ,,,,,,,,,,,,,,, Svi u Bibliju su se molili samo Bogu Jedinome Ocu YHVH. Sam SIN Gospodin Yehoshua, molio se Bogu svome Ocu YHVH, i naučavao je u Oče Naš da se kao Bogu Jedinome treba moliti samo Bogu Ocu YHVH. --------- Obvezno kao poputbinu svojoj duši ponesi papagaja. Trebat će ti. Nevjerojatno koliko si naporan u prepisivanju. Podsjetnik ..na forumu si.
|
|
Vrh |
|
 |
dane-croatia
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 12 srp 2023, 05:03 |
|
|
Zoran Štros je napisao/la: . MOLITVE MRTVIMA, ZA MRTVE Mrtvi da mole za žive? ========= Molitva mrtvima je isto kao i zazivanje duhova mrtvih, što je Biblijski zabranjeno. ................ PONOVLJENI ZAKON 18,9 Kad uđeš u zemlju koju ti daje JAHVE, BOG tvoj, NEMOJ SE PRIUČAVATI NA ODVRATNE ČINE ONIH NARODA.
PONOVLJENI ZAKON 18,12 JER TKO GOD TAKVO ŠTO ČINI GADI SE JAHVI; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe JAHVE, BOG tvoj. ---------------- Božja Očeva Jahvina Riječ u Bibliji jasno kaže da kad čovjek umre, ide u stanje kao spavanja – u ne-svjesno stanje, i čeka uskrs, tako da je NEMOGUĆE da se bilo tko od mrtvih može moliti, jer su nesvjesni, spavaju! ,,,,,,,,,,,,,,, Svi u Bibliju su se molili samo Bogu Jedinome Ocu YHVH. Sam SIN Gospodin Yehoshua, molio se Bogu svome Ocu YHVH, i naučavao je u Oče Naš da se kao Bogu Jedinome treba moliti samo Bogu Ocu YHVH. --------- Zašto onda Isus nije razbojniku na križu rekao da ide na nesviestno spavanje, već da će još taj isti dan biti s njim u Raju? ,,Isuse, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo!’ A Isus mu reče: ‘Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju!''' (Lk 23, 39-43)Ovo kad govoriš o svetcima kano mrtvacima, Isus bi te opovrgnuo, kano što je svojevremeno opovrgnuo saduceje: A što se tiče mrtvih, da ustaju, niste li čitali u knjizi Mojsijevoj ono o grmu, kako reče Bog: Ja sam Bog Abrahamov i Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih. Uvelike se varate. (Mk 12, 18-27)Svetcima se zapravo ne moli, t.j. ne moli se njima da oni nešto naprave svojim moćima, već samo da nas zagovaraju i mole za nas kod Boga. Slično kano što mi na zemlji molimo za naše pokojne.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
 |
Burekspinat
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 27 ruj 2023, 08:41 |
|
Pridružen/a: 12 lis 2018, 20:35 Postovi: 255 Lokacija: Kut kafane
|
RKC je pandan hinduizmu u nekim stvarima, pokusava od svetaca napravit male bogove koji su specijalizirani za odredene probleme, npr. plovidba, izgubljene stvari, ljubav, itd.
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 27 ruj 2023, 09:16 |
|
|
Burekspinat je napisao/la: RKC je pandan hinduizmu u nekim stvarima, pokusava od svetaca napravit male bogove koji su specijalizirani za odredene probleme, npr. plovidba, izgubljene stvari, ljubav, itd. Ljudi vole kada se imaju kome izjadati za konkretne životne probleme, a ne samo općenito. Crkva se u tom smislu samo prilagodila narodu (tržištu) i ponudila ono što se traži.  A da je apsurdno, jeste. I sa racionalne, i sa teološke strane.
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 04 lis 2023, 15:12 |
|
|
Stvarno ne mogu da razumijem kako se neko može moliti bilo kome ili čemu drugom osim Bogu? Jedino objašnjenje je da ne vjeruješ da te Bog čuje i da je u svakom trenutku s tobom. No, ne čini li te to onda nevjernikom?
_________________ Right-wing lives don't matter
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|