HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 04 vel 2025, 22:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 199 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Nemoguće je u raj
PostPostano: 06 svi 2012, 20:50 

Tvrdi se da nakon smrti čovjeka u raj ide duša. Što je uopće duša? Dio ljudskog tijela tog imena biologija ne poznaje, to bi trebalo biti nešto izvan tijela (a isto dio čovjeka). Misli i osjećaji nisu duša niti su u duši, oni su u živčanom sustavu. Duša je jedna od najkorištenijih riječi u pjesmama, a ne zna se točno što predstavlja. Što znače izrazi: boli me duša, duša mi pati, duša mi je slomljena, ona je bez duše, pjesnik u duši, naša duša, dušo moja, duševno stanje...

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 06 svi 2012, 21:43 

Ateist je napisao/la:
Tvrdi se da nakon smrti čovjeka u raj ide duša.

Gdje se tvrdi?Dihotomija (tri,poli) nije dio biblijskog nauka.Ono što je uticalo i na sam religiozni svijet i na svijet uopće, jeste učenje starogrčkih filozofa,pogotovo Platona,a Platonovo učenje je uneseno u religiju, i u teologiju putem jednog od crkvenih otaca koji ga je najviše volio,sv.Avgustin.

U to vrijeme, u 4.st.,Avgustin je čitao Platona i ta ideja mu se svidjela-postoje duše koje su vječne, a sa druge strane, tijelo koje je materijalno, i Avgustin je tu vidio srodnost sa biblijskim učenjem.
Tako je ideja o besmrtnosti ljudske duše ušla u kršćanstvo... E,trebalo je onda sačekati ,da dođe Toma Akvinski, pa da uđe i Aristotel, koga su uglavnom arapski filozofi u srednjem vijeku čitali i poznavali. Putem spisa Tome Akvinskog i Aristotel će ući u učenje crkve. Toma Akvinski je tako pokušao da pomiri Avgustina i Platona - da pomiri njihova učenja.

I što se dogodilo? Avgustin je počeo da uči da se, u stvari, čovjek sastoji od dva dijametralno različita elementa: od duše i od tijela. Ako je duša vječna, ona je, dakle, neuništiva - ona je dio božanskog. Potrebno je, onda, pronaći mjesto, kada dođe sud Božji, gdje će se ona mučiti. Ali, ona se ne može mučiti vremenski,pošto je besmrtna, već se mora mučiti vječno, i tako je rođena ideja o paklu.

Kasnije, kada su vremena postala malo manje barbarska, pokazali su se problemi-ako je čovjek živio 60-70 godina i griješio, da li je pravedno da vječno ispašta u paklu? Kako pomiriti vrijeme i vječnost? Dakle, za grijehe učinjene u vremenu,čovjek će ispaštati ili mučiti se vječno. To je jedan problem sa kojim su se suočili biblijski teolozi.

E,onda, kada su vremena postala još malo manje barbarska, onda su smatrali da postoji i drugi dio, a to je čistilište, tako da će čovjek koji sagriješi otići u pakao, mučiće se neko vrijeme,malo pržiti na vatrici,onda doći će u čistilište, i iz čistilišta će otići u raj. Ali,još uvijek je ideja o vječnom paklu ostala da postoji u religiji.

Da se vratim na temu...

Biblija kaže: “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog ”. Dakle, po Bibliji su postojala dva elementa od kojih je čovjek stvoren. Prvo, to je prah zemaljski.

Dalje- “Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša”

U originalu, u hebrejskom tekstu stoji “nišmat haim”.Dalje tekst kaže: “Tako postane čovjek živa duša”, original kaže “nefeš haja”.
Izraz “nišmat haim” ili “duh životni” u Bibliji ne predstavlja neki svjesni element. To se može
potvrditi činjenicom da i biljke imaju “nišmat haim”, i životinje imaju “nišmat haim”. Engleski komentatori i teolozi ovo prevode obično sa “spark of life”, što znači: “iskra života, princip života”,nešto što čini neki entitet živim. “Nišmat haim” nije svjesni dio, to je iskra života, to je princip života. Može se reći da je to bio prvi dah koji je Bog udahnuo u nos Adama.
“I postane čovjek živa duša.”

U Bibliji duša nije samo jedan dio čoveka. Preko 800 puta u Starom Zavjetu se spominje riječ “nefeš”. “Nefeš” označava cijelog čovjeka i mi često kažemo npr: “Uh,koliko duša ovde ima?” Zato u teologiji važi jedan princip-čovjek nema dušu,cijeli čovjek je duša.

Šta se događa prilikom smrti? Knjiga propovjednikova, 12. poglavlje, 7. stih. Ovde je riječ o
tome šta se događa sa čovjekom kad umre. Tekst kaže:“..i vrati se prah u zemlju kao što je iz nje i došao, a duh se vrati Bogu koji ga je dao".

Dakle,čovjek je stvoren od praha zemaljskoga, Bog je udahnuo u čovjeka duh životni i čovjek je postao duša živa. Kad čovjek umre, prah se vraća u zemlju, duh ili taj princip života, iskra života, vraća se Bogu. Čovjek postoji samo u Božjem sjećanju, i to je dovoljno, da ga se Bog sjeća. Bog o njemu ima sve informacije i kada bude došao sud Božji, kada Isus po drugi put bude došao, dogodiće se uskrsnuće mrtvih, i tada će svi ljudi doći na sud Božji - tada će primiti nagradu ili kaznu.

Znači,sve te priče o raju i paklu-Bibliju u ruke i baciti se na proučavanje,a ne slušati rekla kazala:)

Vrh

PostPostano: 06 svi 2012, 22:45 

Mar-kan je napisao/la:
Dakle,čovjek je stvoren od praha zemaljskoga, Bog je udahnuo u čovjeka duh životni i čovjek je postao duša živa. Kad čovjek umre, prah se vraća u zemlju, duh ili taj princip života, iskra života, vraća se Bogu. Čovjek postoji samo u Božjem sjećanju, i to je dovoljno, da ga se Bog sjeća. Bog o njemu ima sve informacije i kada bude došao sud Božji, kada Isus po drugi put bude došao, dogodiće se uskrsnuće mrtvih, i tada će svi ljudi doći na sud Božji - tada će primiti nagradu ili kaznu.

A po tebi šta je sa vremenom od smrti čovjeka do uskrsnuća mrtvih?

Pitam jer ispada kad pročitam ovaj tvoj dio, ti kao da govoriš da se Bog čovjeka samo sjeća i da ima informacije ko je on bio, a da je čovjek za to vrijeme( od smrti do uskrsnuća mrtvih) mrtav tijelom i duhom,? :neznam

I napisao si na kraju da će ljudi primiti nagradu ili kaznu kad se dogodi uskrsnuće mrtvih, a što je s vremenom od smrti do uskrsnuća?, zašto ne bi odmah nakon smrti primili nagradu ili kaznu?

Vrh

PostPostano: 06 svi 2012, 23:22 

s one strane dinare je napisao/la:

A po tebi šta je sa vremenom od smrti čovjeka do uskrsnuća mrtvih?

Pitam jer ispada kad pročitam ovaj tvoj dio, ti kao da govoriš da se Bog čovjeka samo sjeća i da ima informacije ko je on bio, a da je čovjek za to vrijeme( od smrti do uskrsnuća mrtvih) mrtav tijelom i duhom,? :neznam

I napisao si na kraju da će ljudi primiti nagradu ili kaznu kad se dogodi uskrsnuće mrtvih, a što je s vremenom od smrti do uskrsnuća?, zašto ne bi odmah nakon smrti primili nagradu ili kaznu?

Biblija kaže da čovjek "spava" do vremena uskrsnuća.Za umrlog vrijeme ima status kao i za vrijeme sna-tehnički kad spavamo,noć nam prođe u trenu.Za budne,tj. žive vrijeme prolazi linearno,kako smo i naučili.
Znači,čovjek umre,i već u sljedećem trenu se "budi" na uskrsnuće.Taj trenutak je sa točke gledišta umrlog,a za ostale može proći godina,stotina,tisuća i sl.
Kad Isus bude dolazio drugi put,prvo će uskrsnuti pravednici,a oni pravednici koji budu živi u to vrijeme,bit će u trenu preobraženi za vječnost.
Poslije Milenijuma,uskrsavaju zli nepravednici,i biće uništeni zauvijek,skupa sa Sotonom i ostalom ekipom.
Faktički,poslije smrti odmah ide nagrada ili kazna,jer između ta dva događaja jeste samo jedan trenutak...
Milenijum je sad posebna tema što i kako se dešava u tom periodu

Vrh

PostPostano: 06 svi 2012, 23:33 

hvala na objašnjenju, imam još jedno pitanje:

Citat:
Samo je jedan grijeh neoprostiv do vječnosti - huljenje duha svetoga

Marko 3,28-30
28 Zaista, kažem vam: "Svi grijehi i huljenja na Boga, što ih počine ljudi, oprostit će se njima.
29 Ali tko pohuli na Duha Svetoga, ne nalazi na vijeke oproštenja, nego ostaje naprćen vječnim grijehom."
30 Oni su bili naime tvrdili: "On ima nečistoga duha."

ako može objašnjenje što je to točno huljenje Duha Svetoga?, na što se ovde misli?

Vrh

PostPostano: 06 svi 2012, 23:41 

Citat:
Samo je jedan grijeh neoprostiv do vječnosti - huljenje duha svetoga

Marko 3,28-30
28 Zaista, kažem vam: "Svi grijehi i huljenja na Boga, što ih počine ljudi, oprostit će se njima.
29 Ali tko pohuli na Duha Svetoga, ne nalazi na vijeke oproštenja, nego ostaje naprćen vječnim grijehom."
30 Oni su bili naime tvrdili: "On ima nečistoga duha."

ako može objašnjenje što je to točno huljenje Duha Svetoga?, na što se ovde misli?

Kako sam ja shvatio,hula na Duha Svetoga jeste trajni gubitak komunikacije sa Bogom,da se izrazim na takav način.
Npr. kada smo u u situacijama da činimo grijeh,činimo loše,naša savjest kao Božja klica u nama,upozorava nas da to što činimo nije dobro.
Ako ustrajemo u grijehu,javlja se bol i patnja koju je Bog usadio u nas kao sredstvo upozorenja da ne valja put kojim smo krenuli.Bol i patnja jesu miris smrti.Ako nastavimo sa grijehom,na kraju nas čeka samouništenje i uništenje ljudi oko nas.Jer plata za grijeh je smrt...
Znači,čovjek ustrajan u grijehu,dolazi u fazu tzv. hule,kada Bog gubi način da ga uopće više upozori na destrukciju koju čini,nema više komunikacije sa takvim čovjekom.Put bez povratka,koje će dotični biti svjestan tek kad uskrsne,ali tada za vječno uništenje do kojeg ga je doveo njegov osobni izbor prema grijehu...

Vrh

PostPostano: 06 svi 2012, 23:46 

Zahvaljujem na pojašnjenjima Markane. :zivili

Vrh

PostPostano: 07 svi 2012, 13:42 

Mar-kan je napisao/la:

Kako sam ja shvatio,hula na Duha Svetoga jeste trajni gubitak komunikacije sa Bogom,da se izrazim na takav način.
Npr. kada smo u u situacijama da činimo grijeh,činimo loše,naša savjest kao Božja klica u nama,upozorava nas da to što činimo nije dobro.
Ako ustrajemo u grijehu,javlja se bol i patnja koju je Bog usadio u nas kao sredstvo upozorenja da ne valja put kojim smo krenuli.Bol i patnja jesu miris smrti.Ako nastavimo sa grijehom,na kraju nas čeka samouništenje i uništenje ljudi oko nas.Jer plata za grijeh je smrt...
Znači,čovjek ustrajan u grijehu,dolazi u fazu tzv. hule,kada Bog gubi način da ga uopće više upozori na destrukciju koju čini,nema više komunikacije sa takvim čovjekom.Put bez povratka,koje će dotični biti svjestan tek kad uskrsne,ali tada za vječno uništenje do kojeg ga je doveo njegov osobni izbor prema grijehu...

Poprilično vjerno opisano Markane.
Inače ja bih to sve sveo na vrlo jednostavan način:
Grijeh je neoprostiv ne zato što ga Bog ne bi mogao oprostiti,
nego zato što se čovjek ne želi za svoje bogohulstvo kajati.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2012, 14:53 

i_jopet je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Poprilično vjerno opisano Markane.
Inače ja bih to sve sveo na vrlo jednostavan način:
Grijeh je neoprostiv ne zato što ga Bog ne bi mogao oprostiti,
nego zato što se čovjek ne želi za svoje bogohulstvo kajati.

Bog će oprostiti svaki grijeh,ako se čovjek iskreno pokaje i promijeni način života.Poanta je na promjeni načina života.Ako se to ne uradi,dolazi kad-tad do tog gubitka veze sa Bogom,tako da On više ne može pomoći čovjeku,koji je definitivno prešao na "zlu"stranu.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2012, 20:41 

Govori se o sudu. Zasada je broj svih ljudi koji su ikada živjeli na Zemlji oko 106 000 000 000. Pa koliko će to suđenje trajati?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2012, 21:05 

To po kratkom postupku, po krivičnom zakonu porodice Dzemidzic.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2012, 21:54 

Ateist je napisao/la:
Govori se o sudu. Zasada je broj svih ljudi koji su ikada živjeli na Zemlji oko 106 000 000 000. Pa koliko će to suđenje trajati?

Pošto je Bog svemoguć onda njemu to očito onda ne predstavlja problem zar ne ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 svi 2012, 22:13 

Sa teološkog aspekta Bog ti može čitati sve misli. Pa nema potrebe za obranom i odvjetnicima. Samo te čeka presuda,

Vrh

PostPostano: 09 svi 2012, 22:18 

Šta piše u Bibliji(ako piše)? Koja bića idu u raj ili pakao? Samo ljudi ili...
Šta je sa Vragom? Njega čeka samo uništenje ili će i on u pakao?

Vrh

PostPostano: 09 svi 2012, 22:28 

Ne bih ti znao reći. Znam gdje i koliko griješim i bez Biblije.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2012, 10:00 

Lebowski je napisao/la:

Piše u "Apokalipsi" sv. Ivana apostola da u pakao idu i pali anđeli (oni koji su se pobunili s vragom) i da vrag isto ide sa svim svojim slugama u pakao.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 10 svi 2012, 10:09 

Zadar1993 je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:

Piše u "Apokalipsi" sv. Ivana apostola da u pakao idu i pali anđeli (oni koji su se pobunili s vragom) i da vrag isto ide sa svim svojim slugama u pakao.

S tim da pakao nije "trajna" kategorija.Biće uništeni u ognju paklenom,sveukupno zlo,i to će biti ende sa zlom u svemiru,pakao neće postojati nakon uništenja zla.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2012, 10:16 

Mar-kan je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

S tim da pakao nije "trajna" kategorija.Biće uništeni u ognju paklenom,sveukupno zlo,i to će biti ende sa zlom u svemiru,pakao neće postojati nakon uništenja zla.

Da to je jasno . Doduše mogao sam napomenuti u svom postu .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 10 svi 2012, 10:21 

Zadar1993 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ljudi zamišljaju pakao kao mjesto vječnih muka,prženje na vatri i sl.Pakao ne postoji.Postojaće na kraju vremena,kao jedan period,ne znamo koliko dug,ali vjerovatno kratak.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2012, 12:58 

Zar pakao traje malo duže, zauvijek. Ili je to po islamu.

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 21:24 

Mar-kan je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Ljudi zamišljaju pakao kao mjesto vječnih muka,prženje na vatri i sl.Pakao ne postoji.Postojaće na kraju vremena,kao jedan period,ne znamo koliko dug,ali vjerovatno kratak.

U Bibliji se kaže da postoji kao mjesto vječnih muka.

* "Tada će reći i onima slijeva: "Idite od mene, prokleti, u oganj vječni koji je pripravljen Vragu i anđelima njegovim. " "

http://www.gotquestions.org/hrvatski/pa ... jecan.html

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012, 21:25 

orgazam sa ženom je raj na zemlji. al ti ne bi znao ništa o tome. :D

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012, 00:51 

Ateist je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

U Bibliji se kaže da postoji kao mjesto vječnih muka.

* "Tada će reći i onima slijeva: "Idite od mene, prokleti, u oganj vječni koji je pripravljen Vragu i anđelima njegovim. " "

http://www.gotquestions.org/hrvatski/pa ... jecan.html

Kao?Gdje točno piše?Naši prevodi spominju "pakao",original na hebrejskom spominje riječ "šeol",u NZ "hades" ili "ad".
Uvijek u Novom Zavjetu kada stoji izraz “za vijeke vjekova”, stoji isti grčki izraz u različitim svojim formama. On glasi “eis ton aionon”. Ovaj izraz možemo bukvalno prevesti “u vječnost”, “zauvijek”, “biće izmučeni jednom za cijelu vječnost”, “jednom zauvijek”, to će biti vatra koja će jednom zauvjek uništiti grijeh, grijeh će jednom zauvjek nestati i nikada se više neće pojaviti.
Kada je riječ o vječnoj vatri (btw,zanimljiva je priča oko tog pojma tzv. GEHENE) i onom prženju koje se često spominje, u kontekstu cijele Biblije,nigdje se ne kaže da će vječno gorjeti predmeti u vatri, već se kaže da su posljedice vatre, koja predstavlja potpuno ili konačno uništenje - vječne.

Ako je zlo vječni entitet, ako će na jednom dijelu svemira postojati pakao, a na drugom raj, onda je zlo vječni element. Biblija govori da ljudska povijest ima svoj početak. I ne samo da ljudska povijest ima svoj početak, nego i grijeh ima svoj početak na ovoj planeti, ali grijeh ima i svoj kraj. Doći će dan kada će smrt,i ukupno zlo, biti jednom zauvijek uništeno.Znači-zlo nije vječna realnost.Ja ne mogu da zamislim takvog Boga,koji bi to dopustio,da su jedni u raju,drugi u paklu,svjesni...Naravno,to je moje razmišljanje.
Katolički katekizam nas i sam navodi da proučavamo i tražimo odgovore,uz pomoć Duha Svetoga,plus proučavanje i čitanje Biblije.Toliko toga se može naučiti,da bi trebao samo jedan forum za to...

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012, 16:25 

Sutra dolazi Isus!

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_nadn ... aj_svijeta

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012, 16:56 

Ateist je napisao/la:

Nitko doli Boga na nebu zna kad je taj dan. Svaki iole obrazovaniji katolik i vjernik se smije ovima što predviđaju takvošto.

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 199 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: