HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 sij 2025, 14:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 586 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Pitanja za Orleanskog..
PostPostano: 28 srp 2012, 19:54 

Pessimus dux je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

I Isus je simboličan lik...?

Naravno da se radi o simbolici, katolička teologija ne shvaća biblijski tekst doslovno, već ga raščlanjuje i tumači, a moguća su i nova tumačenja, odnosno perspektive shvaćanja pojedinih biblijskih citata ili pripovijesti.

Svakako,svakih 50 godina pravićemo novu Bibliju,kako nam se što svidi taj dan,onda budemo glasali šta je prihvatljivo,a šta nije...

Vrh

PostPostano: 28 srp 2012, 20:38 

Mar-kan je napisao/la:
Svakako,svakih 50 godina pravićemo novu Bibliju

Biblijski tekst uvijek ostaje isti. :smajl047

Mar-kan je napisao/la:
kako nam se što svidi taj dan,onda budemo glasali šta je prihvatljivo,a šta nije...

Ne, pa valjda se bolje držati nekog tumačenja od prije 2000 godina, koje je ponuđeno iz nečije tadašnje perspektive i u skladu s tadašnjim saznanjima, a sve što je poslije otkriveno i što baca novo svjetlo na određene biblijske događaje i aktere odbacit ćemo kao neosnovano i irelevantno. =))

Vrh

PostPostano: 28 srp 2012, 21:31 

Ne, pa valjda se bolje držati nekog tumačenja od prije 2000 godina, koje je ponuđeno iz nečije tadašnje perspektive i u skladu s tadašnjim saznanjima, a sve što je poslije otkriveno i što baca novo svjetlo na određene biblijske događaje i aktere odbacit ćemo kao neosnovano i irelevantno. =))

Nije to nečija perspektiva,nego Božja.Sve što je poslije otkriveno samo potvrđuje ono što stoji u Bibliji tisućama godina.Različita,svojevoljna,alegorijska,simbolična i ina tumačenja gdje im nije mjesto,i jesu dovela da postoji x "sekti" koje tumače na svoj način ono što jasno piše u Bibliji i zbunjuju vjernike.
Ako piše da je Adam živio 930 godina,kakva je tu simbolika,ne vidim u čemu je problem i da je živio 2000 g,ako je Bog tako htio?S tim parcijalnim prihvatanjem i vjerovanjem u biblijske tekstove,samo se daje povod da svako tumači kako mu se ćefne,pa i oni koji ne vjeruju,a i oni koji vjeruju prestaće da vjeruju jer je uglavnom,sve simbolično,pa može se rastegnuti svaki pojam,tako da danas i imamo tzv liberalnu vjeru i raspad društva po šavovima.

Vrh

PostPostano: 28 srp 2012, 21:43 

Pitanje za orleanskog, kako ti se čini život Alberta Riveire iz porodice Hesuita? Dal misliš da je dotični bio pod dejstvom nekih opijata dok je opisivao svoja iskustva u vatikanu?

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 28 srp 2012, 22:00 

Mar-kan je napisao/la:

Nije to nečija perspektiva,nego Božja.Sve što je poslije otkriveno samo potvrđuje ono što stoji u Bibliji tisućama godina.Različita,svojevoljna,alegorijska,simbolična i ina tumačenja gdje im nije mjesto,i jesu dovela da postoji x "sekti" koje tumače na svoj način ono što jasno piše u Bibliji i zbunjuju vjernike.
Ako piše da je Adam živio 930 godina,kakva je tu simbolika,ne vidim u čemu je problem i da je živio 2000 g,ako je Bog tako htio?S tim parcijalnim prihvatanjem i vjerovanjem u biblijske tekstove,samo se daje povod da svako tumači kako mu se ćefne,pa i oni koji ne vjeruju,a i oni koji vjeruju prestaće da vjeruju jer je uglavnom,sve simbolično,pa može se rastegnuti svaki pojam,tako da danas i imamo tzv liberalnu vjeru i raspad društva po šavovima.

Ti stvarno očekuješ da netko vjeruje npr. da je sve stvoreno u doslovno 7 sada?. i to nakon svih znanstvenih saznanja..no thanks :neznam

Vrh

PostPostano: 28 srp 2012, 22:12 

Pantagana je napisao/la:
Ti stvarno očekuješ da netko vjeruje npr. da je sve stvoreno u doslovno 7 sada?. i to nakon svih znanstvenih saznanja..no thanks :neznam

Vidim da si upoznat sa tim saznanjima...Dobro piše u Bibliji-ne bacajte biserje...

ajd da probam još jednom,možda i pročita...da ne ulazimo u ostale dokaze,koji malo koga zanimaju jer se kose za "zvaničnom" teorijom:

post310924.html?hilit=mala

post425041.html?hilit=mala misterija stvaranja#p425041

Vrh

PostPostano: 28 srp 2012, 22:54 

Mar-kan je napisao/la:
Pantagana je napisao/la:

Vidim da si upoznat sa tim saznanjima...Dobro piše u Bibliji-ne bacajte biserje...

ajd da probam još jednom,možda i pročita...da ne ulazimo u ostale dokaze,koji malo koga zanimaju jer se kose za "zvaničnom" teorijom:

post310924.html?hilit=mala

post425041.html?hilit=mala misterija stvaranja#p425041

ne znam više šta da mislim... :wacko volio bih čuti neke kontraargumente,ako ih uopće ima? :D dajte di ste sad silni agnostici i ateisti?! :zubati

Vrh

PostPostano: 29 srp 2012, 03:13 

Jedno lagano pitanje. Šta je nedjeljna misa, šta liturgija i šta se radi na po(l)noćki.
Koje su razlike i to.
Ukratko.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2012, 03:38 

nedjeljna misa ti je prije bila ko danas internet.
liturgija ti je ono što niko ne govori.
a polnoćka ti je ono kad gledaš da ti ne eksplodira petarda u ruci.

al orleanski će to znat ljepše ispričat.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2012, 12:48 

Mar-kan je napisao/la:

Jesi čuo uopće za biblijsku hermeneutiku? Proguglaj malo o toj disciplini ili se raspitaj u lokalnoj župi, obližnjem samostanu ili KBF u Sarajevu, ako si u mogućnosti...

Mar-kan je napisao/la:

Ukratko, vrlo površno poznaješ i shvaćaš religiju kojoj pripadaš.

Još jednom, toplo preporučujem: W. Harrington, Uvod u Bibliju.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2012, 13:30 

Mar-kan je napisao/la:

Jesi čuo uopće za biblijsku hermeneutiku? Proguglaj malo o toj disciplini ili se raspitaj u lokalnoj župi, obližnjem samostanu ili KBF u Sarajevu, ako si u mogućnosti...

Jesi ti čuo,pogledaj moje stare postove na ovom forumu...Ako te što zanima na tu temu,slobodno pitaj-rado ću ti pomoći,ako sam u mogućnosti.

Citat:
Mar-kan je napisao/la:

Ukratko, vrlo površno poznaješ i shvaćaš religiju kojoj pripadaš.

Još jednom, toplo preporučujem: W. Harrington, Uvod u Bibliju.

Također,još jednom ti toplo preporučujem: God-The Bible.

Vrh

PostPostano: 30 srp 2012, 23:39 

Mar-kan je napisao/la:

Naravno da se radi o simbolici, katolička teologija ne shvaća biblijski tekst doslovno, već ga raščlanjuje i tumači, a moguća su i nova tumačenja, odnosno perspektive shvaćanja pojedinih biblijskih citata ili pripovijesti.

Svakako,svakih 50 godina pravićemo novu Bibliju,kako nam se što svidi taj dan,onda budemo glasali šta je prihvatljivo,a šta nije...

Markane, svjestan sam da ti je teologija hobi, ali pokušaj je studirati potpuno, a ne selektivno. Tumačiti Bibliju doslovno je opasno i čak bih se usudio nazvati to herezom. Ako tumačimo Bibliju doslovno onda ćemo je učiniti i vremenski i prostorno ograničenom, što će na koncu rezultirati stavom da je to jedna obična priča koja se davno dogodila.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 09:08 

orleanski je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Markane, svjestan sam da ti je teologija hobi, ali pokušaj je studirati potpuno, a ne selektivno. Tumačiti Bibliju doslovno je opasno i čak bih se usudio nazvati to herezom. Ako tumačimo Bibliju doslovno onda ćemo je učiniti i vremenski i prostorno ograničenom, što će na koncu rezultirati stavom da je to jedna obična priča koja se davno dogodila.

Začuđuje me vaša konstatacija-zar se teologija i Biblija mogu studirati selektivno i paušalno,ako je prihvatamo kao životnu filozofiju?
Mislim da smo već x puta pisali na tu temu oko tumačenja Biblije,solidno poznajem tu tematiku,normalno da se ne može sve tumačiti bukvalno...Da ne ulazimo u teološke zavrzlame,najjednostavnije možemo uzeti neki primjer iz Biblije,i razgovarati o njemu.

Već sam postavio pitanje oko Adama-Ako su Adam i Eva fiktivni likovi,kako je nastala ljudska vrsta?Da li su fiktivni (automatizmom) i svi njihovi potomci koji se spominju u Bibliji?

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 15:18 

Mar-kan je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Začuđuje me vaša konstatacija-zar se teologija i Biblija mogu studirati selektivno i paušalno,ako je prihvatamo kao životnu filozofiju?
Mislim da smo već x puta pisali na tu temu oko tumačenja Biblije,solidno poznajem tu tematiku,normalno da se ne može sve tumačiti bukvalno...Da ne ulazimo u teološke zavrzlame,najjednostavnije možemo uzeti neki primjer iz Biblije,i razgovarati o njemu.

Već sam postavio pitanje oko Adama-Ako su Adam i Eva fiktivni likovi,kako je nastala ljudska vrsta?Da li su fiktivni (automatizmom) i svi njihovi potomci koji se spominju u Bibliji?

Što se tiče doslovnog tumačenja Biblije Mar-kane, primijetio sam da si kreacionist (američkog tipa, u sedam dana je doslovno stvoren svijet) . Ne varam se zar ne u ovoj prosudbi?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 15:39 

Zadar1993 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Što se tiče doslovnog tumačenja Biblije Mar-kane, primijetio sam da si kreacionist (američkog tipa, u sedam dana je doslovno stvoren svijet) . Ne varam se zar ne u ovoj prosudbi?

Nisam evolucionist,a ostalo sam kršćanin-katolik.S tim da me zanima(la) i nauka (elektroteh.-fizika),koja je veoma tijesno povezana sa kreacijom,postoji mnoštvo naučnih dokaza na tu temu poput stvaranja svijeta i starosti svemira.Činjenica je da to ljude ne zanima,iz raznoraznih razloga,a pogotovo jer je dijametralno suprotna od zvaničnih sekularnih "naučnih" teza.Da ponovim,nauka koja rješava probleme je ok,ova druga koja "brani" određene ideje-nije ok.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 16:03 

Ovo o čemu govoriš naginje teoriji inteligentnog dizajna.

Što se tiče Adama i Eve, ne vjerujem da je svijet nastao direktnim stvaranjem dvoje ljudi od kojih je kasnije nastao cijeli svijet. Smatram da su Adam i Eva samo slika kojom je Bogom nadahnuti pisac želio svojim semitskim zemljacima, ljudima koji su razmišljali u slikama, snažnije posvijestiti da Bog stoji iza stvaranja. O tome svjedoči sličnost biblijskog prikaza stvaranja s popularnim epovima onog vremena Enuma Eliš i Gilgameš koji također progovaraju o stvaranju, ali iz druge (mnogobožačke) perspektive.

Uostalom, zar i sam ne vidiš rodoslovni diskontinuitet između Adama i Eve i ostatka ljudskog plemena?

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 17:29 

orleanski je napisao/la:

Što se tiče Adama i Eve, ne vjerujem da je svijet nastao direktnim stvaranjem dvoje ljudi od kojih je kasnije nastao cijeli svijet. Smatram da su Adam i Eva samo slika kojom je Bogom nadahnuti pisac želio svojim semitskim zemljacima, ljudima koji su razmišljali u slikama, snažnije posvijestiti da Bog stoji iza stvaranja. O tome svjedoči sličnost biblijskog prikaza stvaranja s popularnim epovima onog vremena Enuma Eliš i Gilgameš koji također progovaraju o stvaranju, ali iz druge (mnogobožačke) perspektive.

Uostalom, zar i sam ne vidiš rodoslovni diskontinuitet između Adama i Eve i ostatka ljudskog plemena?

Ok,kako je onda nastao ljudski rod?Poslije se možemo pozabaviti naučnim istraživanjima koja pokazuju točno određene stvari glede starosti ljudskog društva,broj stanovnika Zemlje kroz određeno vrijeme itd.

Btw,gdje je točno diskontinuitet u rodoslovu?

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 20:07 

Mar-kan je napisao/la:

Okej. De mi navedi rodoslovlje od Adama do Abrahama, našeg praoca.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 21:45 

orleanski je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Okej. De mi navedi rodoslovlje od Adama do Abrahama, našeg praoca.

Ne znam gdje je točno diskontinuitet rodoslova,ako postoji?

Knjiga Postanka...

Ovo je povijest Adamova roda. Kad je Bog stvorio čovjeka, napravio ga je na priliku svoju;
Postanak 5,2 stvorio je muško i žensko. A kad ih je stvorio, blagoslovi ih i nazva - čovjek.
Postanak 5,3 Kad je Adamu bilo sto i trideset godina, rodi mu se sin njemu sličan, na njegovu sliku; nadjenu mu ime Šet.
Postanak 5,4 Po rođenju Šetovu Adam je živio osam stotina godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,5 Adam poživje u svemu devet stotina i trideset godina. Potom umrije.
Postanak 5,6 Kad je Šetu bilo sto i pet godina, rodi mu se Enoš.
Postanak 5,7 Po rođenju Enoševu Šet je živio osam stotina i sedam godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,8 Šet poživje u svemu devet stotina i dvanaest godina. Potom umrije.
Postanak 5,9 Kad je Enošu bilo devedeset godina, rodi mu se Kenan.
Postanak 5,10 Po rođenju Kenanovu Enoš je živio osam stotina i petnaest godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,11 Enoš poživje u svemu devet stotina i pet godina. Potom umrije.
Postanak 5,12 Kad je Kenanu bilo sedamdeset godina, rodi mu se Mahalalel.
Postanak 5,13 Po rođenju Mahalalelovu Kenan je živio osam stotina i četrdeset godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,14 Kenan poživje u svemu devet stotina i deset godina. Potom umrije.
Postanak 5,15 Kad je Mahalalelu bilo šezdeset i pet godina, rodi mu se Jered.
Postanak 5,16 Po rođenju Jeredovu Mahalalel je živio osam stotina i trideset godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,17 Mahalalel poživje u svemu osam stotina devedeset i pet godina. Potom umrije.
Postanak 5,18 Kad je Jeredu bilo sto šezdeset i dvije godine, rodi mu se Henok.
Postanak 5,19 Po rođenju Henokovu Jered je živio osam stotina godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,20 Jered poživje u svemu devet stotina šezdeset i dvije godine. Potom umrije.
Postanak 5,21 Kad je Henoku bilo šezdeset i pet godina, rodi mu se Metušalah.
Postanak 5,22 Henok je hodio s Bogom. Po rođenju Metušalahovu Henok je živio trista godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,23 Henok poživje u svemu trista šezdeset i pet godina.
Postanak 5,24 Henok je hodio s Bogom, potom iščeznu; Bog ga uze.
Postanak 5,25 Kad je Metušalahu bilo sto osamdeset i sedam godina, rodi mu se Lamek.
Postanak 5,26 Po rođenju Lamekovu Metušalah je živio sedam stotina osamdeset i dvije godine te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,27 Metušalah poživje u svemu devet stotina šezdeset i devet godina. Potom umrije.
Postanak 5,28 Kad su Lameku bile sto osamdeset i dvije godine, rodi mu se sin.
Postanak 5,29 Nadjene mu ime Noa, govoreći: "Ovaj će nam pribavljati, u trudu i naporu naših ruku, utjehu iz zemlje koju je Bog prokleo.
Postanak 5,30 Po rođenju Noinu Lamek je živio pet stotina devedeset i pet godina te mu se rodilo još sinova i kćeri.
Postanak 5,31 Lamek poživje u svemu sedam stotina sedamdeset i sedam godina. Potom umrije.
Postanak 5,32 Pošto je Noa proživio pet stotina godina, rode mu se Šem, Ham i Jafet.

Ovaj nastavak je iz Knjige Ljetopisa...

...Šem - Arpakšad - Šalah - Eber - Peleg - Rau,Serug - Nahor - Tarah.. Abram, to jest Abraham,Abrahamovi sinovi: Izak i Jišmael.

slika

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 22:39 

Jesi li upoznat što o ovome kažu relevantni bibličari?

Vrh

PostPostano: 31 srp 2012, 22:39 

Kako vam se samo da.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2012, 11:11 

orleanski je napisao/la:
Jesi li upoznat što o ovome kažu relevantni bibličari?

Što kažu?

Vrh

PostPostano: 01 kol 2012, 11:41 

Jesu li Adam i Eva bili crnci?

Vrh

PostPostano: 01 kol 2012, 12:24 

orleanski je napisao/la:

To je to. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 01 kol 2012, 12:27 

Kakva je razlika u osjecajima i pogledima na zivot kod tebe, ako uporedis vrijeme prije i poslije zaredjivanja ?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 586 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: