HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 00:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1553 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Postojanje Boga
PostPostano: 27 ožu 2021, 12:28 

zaba1111 je napisao/la:
Primarius je sam dao odgovor, sve se vratilo oko njega i on je odrastao na uvjerenju da nema većeg boga od njega i njegovih potreba, nije mu usađen nikakav vanjski autoritet ni odgovornost preme svijetu, okolini, narodu, obitelji, ničemu.

Vidi jeftinog i plitkog manipulatora. :laugh
Rekao sam "sve se vrtilo oko mene" u smislu da sam imao brigu i pažnju roditelja, a ne u smislu da sam negativno razmažen i da mi se usađuju neodgovornost prema sebi i drugima, a roditelji su mi VJERNICI i tjerali su me u CRKVU i na VJERONAUK. Tako da ako sam i pogrešno odgajan, sukrivnju za to snosi kršćanstvo i crkva.

Citat:
To je osnovni problem od Adama do danas, vjera u boga se u suštini svodi na odnos sebe kao boga nasuprot vanjskog autoriteta koji nadilazi pojedinca i njegove sposobnosti.

Ma nemam ja nikakvih problema sa bogom i nekakvim autoritetom, nego imam problem sa time jeli to ISTINA ili IZMIŠLJOTINA. Bog ako i postoji KRIJE SE, tako da zaboli me ona stvar za nekim tko svoje POSTOJANJE KRIJE OD MENE i onda šatro traži da poštujem nekakav njegov autoritet. Tj. to od mene traže VJERNICI, a ne bog jer mi se bog nikad nije obratio ni direktno ni indirektno.

Citat:
Kad se od početka odgojem usadi spoznaja da nisi Bog, da se svijet ne vrti oko tebe, ako hoćeš da svijet opstane i bude što bolji, onda si otvoren prema autoritetu koji vodi u tom smjeru napretka.
Pogotovo što danas svako ima priliku i vidjeti da je kršćanski svijet dok se držao boga konstantno napredovao, a da se početak propasti fantastično poklapa sa odricanjem od boga i postavljanjem pojedinca kao vrhovnog autoriteta.

Ja nisam bog niti želim biti bog niti se prema ikome odnosim kao autoritet i bog, uopće me ne zanima niti me privlači nametanje svog autoriteta nekome. Tako se ponašaju ograničeni narcisoidni bolesnici. Ja samo ne znam dali bog postoji i to je sve, a tvrdnju od kroz povijest dokazanih lažova i manipulatora koji tvrde da postoji i da su oni nekakva njegova poveznica na zemlji ne prihvaćam jer nema dokaza za to, osim bajki iz biblije i njihovih "osobnih iskustava" za koja me zaboli ***.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 12:56 

"Krije se" - kao što sam rekao od davnih vremena ima povijesnih izvora gdje se spominju svakakvi što bi rekli "natprirodni" događaji pa zatim hrpa čuda od Biblije pa kroz srednji vijek pa sve do dana današnjeg, materijalne transformacije, uskrnuća, stigme, jezici, egzorcizmi, ukazanja, fenomeni kojima je svjedočilo mnogo ljudi, proreknuća, čudesna izliječenja, eto čak ima i slučajeva gdje se znanstveno provjeravalo itd. "indirektno" - preko posrednika je indirektan način, a ovo prije što sam spomenuo je direktan način. Bilo je i velikih ateista koji su iskreno tražili da im Bog da neki znak ako postoji pa su se na kraju preobratili, pisali knjige o tome...

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:06 

Ma sva ta "čudesa" od prije tisuću godina, čudesa iz biblije i svjedočanstva o ukazanjima, to sve staje na priči i nije dokazivo niti je prošlo znanstvenu proceduru. Niti jedno od tih stvari ne dokazuje ništa van svake razumne sumnje, nego spada u priče vjerovali ili ne vjerovali, a to NIJE dovoljno dobro ni dostatno da me uvjeri da postoji bog i da postanem vjernik koji će slijedit autoritet ne boga, nego ljudi koji SAMI SEBE predstavljaju kao njegovim poslanicima i tumačima njegove volje. Ako na osnovu toga povjerujem, onda mogu povjerovat u BILO ŠTO jer je netko napisao da se dogodilo na njegovu časnu riječ.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:06 

Primarijus je napisao/la:
Ma nemam ja nikakvih problema sa bogom i nekakvim autoritetom, nego imam problem sa time jeli to ISTINA ili IZMIŠLJOTINA. Bog ako i postoji KRIJE SE, tako da zaboli me ona stvar za nekim tko svoje POSTOJANJE KRIJE OD MENE i onda šatro traži da poštujem nekakav njegov autoritet. Tj. to od mene traže VJERNICI, a ne bog jer mi se bog nikad nije obratio ni direktno ni indirektno..

Ja smatram da ti nisi stvarni lik. Ti si kompjuterski bot koji ponavlja mantre. Kriješ se, nikada te nisam vidio, zato ne vjerujem da si stvaran. :kava

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:11 

Ma sva ta "čudesa" od prije tisuću godina, čudesa iz biblije i svjedočanstva o ukazanjima, to sve staje na priči i nije dokazivo niti je prošlo znanstvenu proceduru. Niti jedno od tih stvari ne dokazuje ništa van svake razumne sumnje, nego spada u priče vjerovali ili ne vjerovali, a to NIJE dovoljno dobro ni dostatno da me uvjeri da postoji bog i da postanem vjernik koji će slijedit autoritet ne boga, nego ljudi koji SAMI SEBE predstavljaju kao njegovim poslanicima i tumačima njegove volje. Ako na osnovu toga povjerujem, onda mogu povjerovat u BILO ŠTO jer je netko napisao da se dogodilo na njegovu časnu riječ.

Al' ta čudesa traju... od prije više tisuća godina, cijelo vrijeme kroz posljednjih nekoliko tisuća godina, do prije nekoliko stoljeća, do prije stoljeće, do prije nekoliko desetljeća, sve do dana današnjeg kada se i mogu provjeriti, a kao što smo vidjeli čak su određena i potvrđena.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:12 

buenos aires je napisao/la:

Ne vrijedi ti ništa to. Dirnuo si u nešto što se brani srcem, a ne razumom i činjenicama.

I to je najveći problem u ovakvim raspravama. To što vjernici ove stvari doživljavaju doslovno kao pitanje života i smrti (i to vječne)...

Kada ti zaista smatraš da tvoja vječna sudbina ovisi od iskrenosti prihvaćanja točno propisanih dogmi, bilo kakva otvorena rasprava o tim dogmama postaje nemoguća.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:17 

dunno je napisao/la:

Ne vrijedi ti ništa to. Dirnuo si u nešto što se brani srcem, a ne razumom i činjenicama.

I to je najveći problem u ovakvim raspravama. To što vjernici ove stvari doživljavaju doslovno kao pitanje života i smrti (i to vječne)...

Kada ti zaista smatraš da tvoja vječna sudbina ovisi od iskrenosti prihvaćanja točno propisanih dogmi, bilo kakva otvorena rasprava o tim dogmama postaje nemoguća.

Koja rasprava? Koja dogma?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:21 

dunno je napisao/la:

Pisao sam one poprilično duge postove na temi "fizika, potraga za životom" itd. Ne tvrdim da je sve tamo apsolutna istina, ali dosta interesantno razmatranje mnogih stvari koje se dotiču religijskih koncepata, a iz znanstvene je perspektive. Mislio sam da će to podići raspravu na malo viši nivo, da će biti interesantno, ali vidim da se to nikome neda čitat niti odgovarati. Malo razočaravajuće. Vidim da se tu i dalje često diskutira birtijaški, sa strawmen argumentima, druga strana se svodi na luckaste primitivce iz kamenog doba koji promoviraju 'nemoguću' magičnu metafiziku...

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:22 

Mar-kan je napisao/la:
Ma nemam ja nikakvih problema sa bogom i nekakvim autoritetom, nego imam problem sa time jeli to ISTINA ili IZMIŠLJOTINA. Bog ako i postoji KRIJE SE, tako da zaboli me ona stvar za nekim tko svoje POSTOJANJE KRIJE OD MENE i onda šatro traži da poštujem nekakav njegov autoritet. Tj. to od mene traže VJERNICI, a ne bog jer mi se bog nikad nije obratio ni direktno ni indirektno..

Ja smatram da ti nisi stvarni lik. Ti si kompjuterski bot koji ponavlja mantre. Kriješ se, nikada te nisam vidio, zato ne vjerujem da si stvaran. :kava

Kompjuterski botovi nisu dovoljno razvijeni da bi pisali i vodili tako kompleksne rasprave kao što ih vode ljudi. Također, botovi često ponavljaju iste odgovore, odgovaraju iznenađujuće brzo ili ne odgovaraju uopće i iznose stvari van konteksta, koriste čudnu sintaksu. Tako da je tvoja tvrdnja nerazumna. Ako i dalje nisi uvjeren da sam čovjek, nudim ti da me testiraš na koji god način želiš provjeriti. Sve je na tebi, ja sam za razliku od boga na raspolaganju.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:23 

Mar-kan je napisao/la:

Koja rasprava? Koja dogma?

Bilo koja. Sve su jednako važne za spasenje o vječne vatre koju je Bog odredio kao posljedicu za nevjerovanje.

Budimo realni Markane, tebe ne zanima odgovor na pitanje postoji li Bog. Ti si uvjeren da postoji (u suprotnom riskiraš pakao) i nikakav argument ili dokaz koji ukazuje na suprotno ti nije potreban u životu. Nemaš ništa dobiti s njim, a izgubiti imaš sve.

Čemu onda gubljenje vremena na ovakve rasprave...

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:27 

Ti misliš da je netko vjernik zbog straha od vječnog vrćenja na ražnju?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:30 

Purger111 je napisao/la:

Pisao sam one poprilično duge postove na temi "fizika, potraga za životom" itd. Ne tvrdim da je sve tamo apsolutna istina, ali dosta interesantno razmatranje mnogih stvari koje se dotiču religijskih koncepata, a iz znanstvene je perspektive. Mislio sam da će to podići raspravu na malo viši nivo, da će biti interesantno, ali vidim da se to nikome neda čitat niti odgovarati. Malo razočaravajuće. Vidim da se tu i dalje često diskutira birtijaški, sa strawmen argumentima, druga strana se svodi na luckaste primitivce iz kamenog doba koji promoviraju 'nemoguću' magičnu metafiziku...

Nitko ne voli čitati i odgovarati na preduge postove i elaborate, bez obzira piše li ih netko iz vjerničke ili ateističke pozicije...

Oduzima puno vremena, a forum nije ni mjesto za takvu vrstu rasprave.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:31 

Zbog toga je svaka od ovih par većih religija i opstala ovako dugo i ima tako fanatične vjernike (pogotovo islam koji je uz sve to ekspanzionistička i ratnička vjera), jer kombinira i iskorištava neznanje i strah ljudi prilikom svog širenja, strah od smrti, strah od vječne patnje, strah od boga, a za nagradu nudi vječni užitak u raju ukoliko si njen član i vjerna ovca. Dakle, napravi ti problem pa ti onda nudi spasenje. Standardna mafijaška šema.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:33 

Planina je napisao/la:

Nije, nitko nije postao vjernik zastrašivanjem, zastrašivanje dolazi kasnije kad postaneš član sekte kao opomena što će ti se dogodit ako se usudiš mislit svojom glavom i napustit je. Ne kaže ni islam dođi nam dođi da ti odrubimo glavu, nego kad im dojdeš kažu, e sad ako odeš ideš pod sjekiru. Sve su te religije u suštini iste, samo je islam korjenit i esktreman, dok će ti npr muslimani odrubit glavu i tako riješit problem, kršćani će te osudit vječnim paklom, proglasit otpadnikom, sotonom, nemoralnim čovjekom, napredovali su pa više ne pale ljude na lomači.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:34 

Planina je napisao/la:

Nisam to rekao. Postoje mnogi faktori koji utječu na to zašto je netko vjernik...

Ali ključni razlog zašto vjernici zaziru od propitivanja vlastitih dogmi sasvim sigurno jeste strah o vječnog vrćenja na ražnju. Kad se sve zboji i oduzme, uvijek se priča svodi na to... Čak se i Pascal slaže sa mnom. :zubati

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:40 

Mar-kan je napisao/la:

Kompjuterski botovi nisu dovoljno razvijeni da bi pisali i vodili tako kompleksne rasprave kao što ih vode ljudi. Također, botovi često ponavljaju iste odgovore, odgovaraju iznenađujuće brzo ili ne odgovaraju uopće i iznose stvari van konteksta, koriste čudnu sintaksu. Tako da je tvoja tvrdnja nerazumna. Ako i dalje nisi uvjeren da sam čovjek, nudim ti da me testiraš na koji god način želiš provjeriti. Sve je na tebi, ja sam za razliku od boga na raspolaganju.

A botovi su inače nastali slučajno? Ljudi također?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:41 

dunno je napisao/la:
Planina je napisao/la:

Nisam to rekao. Postoje mnogi faktori koji utječu na to zašto je netko vjernik...

Ali ključni razlog zašto vjernici zaziru od propitivanja vlastitih dogmi sasvim sigurno jeste strah o vječnog vrćenja na ražnju. Kad se sve zboji i oduzme, uvijek se priča svodi na to... Čak se i Pascal slaže sa mnom. :zubati

Pritisak zajednice, pod jedan. Što je manje mjesto stvari stoje gore.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:49 

Mar-kan je napisao/la:

Botovi nisu osobe ni fizičke tvorbe, nego softverski naputci računalu kako da imitira ljudsko ponašanje, koje su napisali ljudi, a to sa sigurnošću znamo jer smo tome svjedočili i svjedočimo svakodnevno i možemo u svakom trenutku provjeriti i dokazati tvrdnju da ljudi programiraju botove. Prema tome, usporedba nastanka botova i ljudi i općenito usporedba botova i ljudi je potpuno neadekvatna i promašena u svakom smislu.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 13:57 

Mar-kan je napisao/la:

Botovi nisu osobe ni fizičke tvorbe, nego softverski naputci računalu kako da imitira ljudsko ponašanje, koje su napisali ljudi, a to sa sigurnošću znamo jer smo tome svjedočili i svjedočimo svakodnevno i možemo u svakom trenutku provjeriti i dokazati tvrdnju da ljudi programiraju botove. Prema tome, usporedba nastanka botova i ljudi i općenito usporedba botova i ljudi je potpuno neadekvatna i promašena u svakom smislu.

aha, a ljudsko ponašanje je nastalo kako? Životinjsko? Silne informacije?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 14:05 

Prijateljski savjet za one koji stvarno žele spoznati Boga, potrebno se poniziti. Nadmenost, izrugivanje, drskost i tomu slično teško da će ikoga približiti i otvoriti toj spoznaji. Kao kršćanin također moram preporučiti molitvu i svete sakramente, iako sam svjestan da vi u tome vidite to što vidite. Uglavnom nekakav nastup s visoka i stavljanje sebe i Boga u istu ravan ne funkcionira. Malo poniznosti. Ako vam je stvarno do te spoznaje. Čini mi se da se mnogi vole samo izrugivati i sebe uzdizati.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 14:06 

Mar-kan je napisao/la:

Bog ga stvorio, naravno. :neznam

Nikakvo evolucijsko objašnjenje ne dolazi u obzir, jer evolucija je bajka. Nema potrebe ni razmatrati njihove argumente i dokaze, budući da svi znamo da su oni koji to tvrde u službi sotone i cilj im je da ljudima unište vjeru i odvedu ih u pakao (koji je Bog odredio kao posljedicu nevjerovanja).

Čisto da skratim raspravu.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 14:07 

Mar-kan je napisao/la:

Ljudsko ponašanje je oblikovano evolucijom, odnosno potrebom da se osigura opstanak i produženje vrste. Sve se vrti oko toga da čovjek sebi osigura fizičku egzistenciju (sigurnost i hrana) i da pravi i štiti svoje potomstvo što je potpuno istovjetno svim ostalim životinjskim vrstama na planetu. Jedina razlika je ta što mi imamo najveći mozak sa više konjskih snaga od ostalih primata koji nam omogućuje višu razinu svijesti pa kad zadovoljimo te osnovne potrebe težimo višim ciljevima poput samopoštovanja, samoostvarenja, kreativnosti, rješavanja problema.

slika

Zahvaljujući našim većim mozgovima došli smo do pete ljestvice, a majmuni su zaglavili na trećoj. Neke manje razvijene vrste na drugoj, a većina života na zemlji je na prvoj.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 14:13 

dunno je napisao/la:
Nikakvo evolucijsko objašnjenje ne dolazi u obzir, jer evolucija je bajka.

To si ti rekao.

dunno je napisao/la:
Nema potrebe ni razmatrati njihove argumente i dokaze, budući da svi znamo da su oni koji to tvrde u službi sotone i cilj im je da ljudima unište vjeru i odvedu ih u pakao (koji je Bog odredio kao posljedicu nevjerovanja).

Opet tvoje paušalne tvrdnje. Baš naprotiv, razmatraćemo obe strane.

Teorija evolucije je u kontradikciji s drugim zakonom termodinamike, koji je temelj u prirodi.
Stoga teorija evolucije ne pripada stvarnosti. A ti pokušaj dokazati da nije tako.

Ljudsko ponašanje je oblikovano evolucijom, odnosno potrebom da se osigura opstanak i produženje vrste.

Pojasni. Kako je to evolucija "oblikovala", dakle evolucija je nešto inteligentno, svjesno? I preciziraj o kojoj točno evoluciji govoriš, kemijskoj, biološkoj...?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 14:15 

Planina je napisao/la:
Prijateljski savjet za one koji stvarno žele spoznati Boga, potrebno se poniziti. Nadmenost, izrugivanje, drskost i tomu slično teško da će ikoga približiti i otvoriti toj spoznaji. Kao kršćanin također moram preporučiti molitvu i svete sakramente, iako sam svjestan da vi u tome vidite to što vidite. Uglavnom nekakav nastup s visoka i stavljanje sebe i Boga u istu ravan ne funkcionira. Malo poniznosti. Ako vam je stvarno do te spoznaje. Čini mi se da se mnogi vole samo izrugivati i sebe uzdizati.

Žele spoznati Boga ili žele spoznati istinu o stvarnosti (uključujući i odgovor na pitanje postoji li Bog zaista, ili je riječ o ljudskoj konstrukciji)? To su dvije bitno različite stvari. :neznam

A za poniznost se apsolutno slažem. Čovjek mora biti ponizan prema svojim spoznajnim mogućnostima u ovako ogromnom svemiru. Za mene poniznost znači prihvaćanje mogućnost da sam u krivu, ali odgovor na pitanja tko je u krivu, a tko u pravu treba tražiti racionalno i s dokazima, a ne na osnovu nekakvih emocija, varljivih iskustava, antičkih tekstova upitne vjerodostojnosti...

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2021, 14:16 

Planina je napisao/la:

Modus operandi ti je promašen, ti tražiš razloge da se vjeruje u nešto bez dokaza, a siguran sam da u svakodnevnom životu tako ne razmišljaš i ne postupaš nego samo kad je u pitanju religija.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1553 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: