HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 ožu 2025, 23:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1553 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Postojanje Boga
PostPostano: 20 lis 2012, 18:13 

Ali je vjerojatno premalen u apsolutnim razmjerima...
No volio bih vidjeti taj podatak
I opet si bahat,

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 18:21 

Je, u odnosu na saturnov prsten je premal.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 18:24 

Daj mi nađi taj podatak prvo...
Dakle važna je apsolutna velicina, i onda ako je ona dovoljno velika odnos tijela i mozga

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 18:31 

volvoks je napisao/la:
Dakle važna je apsolutna velicina, i onda ako je ona dovoljno velika odnos tijela i mozga

Ne znam kako se zove na hrvatskom.
Po tvojoj logici su Neandertalci bili puno inteligentniji od ljudi danas.

Shrew mouse.
slika

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 18:51 

Postoji još jedna vrlo zanimljiva stvar sa ljudima.

Priroda je sva živa stvorenja u prirodi unaprijedila da mogu maksimalno dobro koristiti svoje tijelo za preživljavanje, samo je ljude unazadila. Taj fenomen je neobjašnjiv. Mi fizički uopće nismo prilagođeni životu na ovoj planeti.
I nema to veze sa modernim vremenima, već se vuče otkad Homo Sapiens postoji. Hoću reći nema veze sa navikama, stilom života i treniranjem. Možemo trenirati čitav život nikad nećemo moći kosti, mišiće i tijelo koristiti ni blizu maksimalno kao što su koristili Neandertalci ili današnji primati, jer nas je priroda unazadila da je to fizički nemoguće.

Mi ljudi čak i kad hodamo i trčimo radimo to nevjerojatno krivo i u samom hodu trošimo nepotrebno energiju. Majmuni hodaju i trče tako da se minimalno zamaraju u hodu. I ne možeš to ispraviti, jer priroda nije planirala da se to može ispraviti.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 18:58 

BBC nije u pravu. Ne znam treba li to napominjati.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 19:00 

Hoćeš i ti ban za trolanje kao Hinter. U zadnje vrijeme ništa nemaš ni za reći pa ohladi malo.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 19:11 

volvoks je napisao/la:
Markane, u bibliji se ne spominju mongoloidi, kako su oni nastali??

Već sam negdje ugrubo pisao o tome na Religiji...uglavnom,vezano je uz genetičku varijabilnost i polimorfnost,kvantitativne i kvalitativne fenotipske osobine,heterozigotnost gena itd.Ako te baš zanima,možemo pisati i o tome.

religija/vjerska-patetika-fatalizam-molitve-ili-uzdaj-se-u-se-i-svoje-kljuse-t4552-425.html?hilit=adam

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 19:18 

U trčanju su Nenadertalci bili 11% slabiji od ljudi danas. Ali u hodanju, skakanju i penjanju nisu. I to je irelevatno ako im je ostala konstrukcija daval premoć i tu energiju.

Citat:
Raichlen’s team also finds that Neandertals, compared to people today, had tall heel bones that put a less energy-efficient spring in their steps while running. Neandertals’ tall heel bones possibly stabilized their ankles, giving them an advantage over Homo sapiens in walking uphill and jumping, the researchers hypothesize.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 20:25 

BBC je napisao/la:
Postoji još jedna vrlo zanimljiva stvar sa ljudima.

Priroda je sva živa stvorenja u prirodi unaprijedila da mogu maksimalno dobro koristiti svoje tijelo za preživljavanje, samo je ljude unazadila. Taj fenomen je neobjašnjiv. Mi fizički uopće nismo prilagođeni životu na ovoj planeti.
I nema to veze sa modernim vremenima, već se vuče otkad Homo Sapiens postoji. Hoću reći nema veze sa navikama, stilom života i treniranjem. Možemo trenirati čitav život nikad nećemo moći kosti, mišiće i tijelo koristiti ni blizu maksimalno kao što su koristili Neandertalci ili današnji primati, jer nas je priroda unazadila da je to fizički nemoguće.

Mi ljudi čak i kad hodamo i trčimo radimo to nevjerojatno krivo i u samom hodu trošimo nepotrebno energiju. Majmuni hodaju i trče tako da se minimalno zamaraju u hodu. I ne možeš to ispraviti, jer priroda nije planirala da se to može ispraviti.

Pa nije baš tako, BBC. Generalno si u pravu, ali imaš raznih parazita u životinjskome svijetu koji su bez domaćina bespomoćni i ubrzo ugibaju. Sisanje krvi baš i nije maksimalno korištenje svog tijela, više tuđeg... Sličnih primjera imaš i kod biljaka.
Da čovjek nije prilagođen svijetu na koji dolazi, to se slažem.
Nemam što dodati po tom pitanju.
Ali sam također primjetio da životinje daleko manje zaziru jedna od druge nego što to čine od čovjeka. Kao dijete sam često ljeta provodio na selu, kokoš zna zalutati kod krava i ostati unutra dok joj ne dosadi, a ako je čovjek tamo... odmah izlazi van. Zašto se kokoš plaši čovjeka a ne plaši se krave? Veličina nije u pitanju. Krava je veća od čovjeka. Nije ni loše iskustvo su ljudima, nitko ih nije uzrujavao, nisu bile čak ni zatvarane noću.
Slično je i s drugim životinjama, recimo mačići znaju biti divlji i strašljivi u prvim danima, imali smo nekog malog žuću, dolazile su mu jesti iz zdjele, nije se bunio. Ali kada bi vidjele mene ili bilo kog drugog čovjeka, svaka na svoju stranu... Životinje nas instinktivno ne prihvataju jer, rekao bih osjete da smo mi nekakav hibrid. Dio našeg naslijeđa nije sa ovoga svijeta, i pri tome ne mislim na dušu.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 20:31 

Mislio sam na velike sisavce, ali nema veze.
Čovjek normalno preživljava inteligencijom. Što se tiče fizionomije davno nas ne bi više bilo.

Inače ako niste čuli za slučaj Piltdown Man-a. Lubanja "missing link" iskopana u Britaniji 1908-e godine. 50 godina je ta prevara vladala zanstvenom zajednicom. Usmjeravala ih na pogrešne teorije, zbog te prevare su zanemarivali ostale istinite dokaze i nalaze.

Hej, 50 godina od čitave životne starosti teorije evolucije od nekih 180 godina. Nije malo zar ne ?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 20:52 

Postoji čovjek koji s dosta argumenata pobija teoriju evolucije, zove se Lloyd Pye. Njegovo mišljenje kasnije već zalazi u neka tumačenja koja mi nisu baš razumna. Pojavljivao se u medjima s nekakvom lubanjom djeteta koje je navodno sa zvijezda... taj dio me baš nije zanimao.
Ali vrijeda odgledati predavanje, pošto se polemisalo o evoluciji...

http://www.youtube.com/watch?v=pe6DN1OoxjE

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 20:59 

Gledao sam to. Onako, sam je kriv što bježe od njega jer je odmah u startu bez ikakva laboratorijskog ispitivanja prejudicirao. Ali eto, ispitivanja su potvrdila njegove riječi.

Znam da je ova tema na Religiji i o Bogu, ali teoriju evolucije stvarno treba odvojiti od religije. Da se uklone razni fanatici ateisti, samo koče spoznaju.

Evo Darwin-ove riječi o "missing link", on to u svoje vrijeme naziva "intermediate varieties".

Citat:
As Darwin himself noted, “The number of intermediate varieties, which have formerly existed on the earth, [must] be truly enormous. Why then is not every geological formation and every stratum full of such intermediate links? Geology assuredly does not reveal any such finely graded organic chain; and this, perhaps, is the most obvious and gravest objection which can be urged against my theory.”

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 22:57 

BBC je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Shrew mouse.
slika

Postoje i mišljenja da su neandertalci podvrsta vrste homo sapiens, sigurno prolaziš kroz krapinu par puta godišnje, pa obiđi muzej evolucije i neandertalaca :palacgore1

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 23:19 

volvoks je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Shrew mouse.
slika

Postoje i mišljenja da su neandertalci podvrsta vrste homo sapiens, sigurno prolaziš kroz krapinu par puta godišnje, pa obiđi muzej evolucije i neandertalaca :palacgore1

Prije bih rekao da su dvije genetski srodne vrste ljudi. Oni su (bili) stariji od nas, pa smo prije će biti mi podvrsta njih. Znansevenici tvrde da je bilo i ukrštanja, dok nisu izumrli. Prije svega jer su im tehnike za lov bile preglupe u odnosu na naše pretke (koristili su strijele, a Neandertalci samo toljage i slično oružje), a konkurencija za hranu je postajala sve oštrija. Muzej sam vidjeo na HRT-u prije godinu dvije, doista izgleda impresivno. Ali je predaleko...

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 23:25 

Zapravo, koliko god to čudno zvučalo, mi smo čak i nešto stariji, no neko vrijeme su oni čak bili i uspješnija vrsta...
Bili su fizički snažniji, ali manje inteligentni, te je to dovelo do njihove propasti
Odi ga pogledat, možeš s vlakom , to je jeftinije rješenje :palacgore1

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 23:25 

Inače veličina mozga nema baš uvijek veze sa inteligencijom i razumijevanjem stvari. Papige su puno inteligentnije od majmuna.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 23:33 

Da vidimo malo kako stojimo sa "teleologijom" u prirodi-otkud i zašto ljepota u prirodi?Kakva svrha?

Vrh

PostPostano: 20 lis 2012, 23:49 

Mar-kan je napisao/la:
Da vidimo malo kako stojimo sa "teleologijom" u prirodi-otkud i zašto ljepota u prirodi?Kakva svrha?

Ljepota je u oku posmatrača.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 00:12 

BBC je napisao/la:
Inače veličina mozga nema baš uvijek veze sa inteligencijom i razumijevanjem stvari. Papige su puno inteligentnije od majmuna.

Nisu, samo imaju veću sposobnost oponašanja...

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 00:18 

volvoks je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Nisu, samo imaju veću sposobnost oponašanja...

Griješiš. Zadnjih godina su puno sa njima radili (zahvaljujući Youtube videima na kojima su uočili neke stvari u ponašanju).
I u izoliranim uvjetima su stručnjaci došli do spoznaja da se tu ne radi samo o oponašanju.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 00:28 

Životinje nauče par fraza, i to uz dugotrajan trening, nema šanse da ptice razviju jednu tako apstraktnu pojavu kao što je jezik

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 00:30 

O čemu ti pričaš ? Kakav jezik.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 00:34 

Pa papige smatraš pametnijima od majmuna zbog sposobnosti govora !?
Iako je puno važnije što majmubi mogu koristiti alate

Vrh

PostPostano: 21 lis 2012, 00:38 

Ne zbog govora. Papige i ne znaju pričati. To što one oponašaju i ponavljaju je znak da imaju vrlo dobru memoriju. I to ih diže iznad većine ostalih životinja.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1553 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: