HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 svi 2025, 13:28.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Razlike između religije i sekte/kulta?
PostPostano: 31 kol 2012, 14:27 

Po meni tu su 3 ključne razlike, a tu čak nije riječ o brojnosti ili starosti religije.

1. Kult ne dozvoljava napuštanje religije bez kazne
2. Kult sadrži bezbroj propisa koji kontroliraju sljedbeniku život do mikro-razine, odnosno da najsitnijih detalja
3. Kult ne dopušta interpretiranje ili nadogradnju "svetog" teksta

Ove kriterije većim dijelom zadovoljavaju Scijentologija, Amish, Islam i ortodoksni Judaizam. Jehovini Svjedoci i Mormoni su na granici.

Vrh

Naslov: Re: Razlike između religije i sekte/kulta?
PostPostano: 31 kol 2012, 17:19 

Ministry of Sound je napisao/la:
Po meni tu su 3 ključne razlike, a tu čak nije riječ o brojnosti ili starosti religije.

2. Kult sadrži bezbroj propisa koji kontroliraju sljedbeniku život do mikro-razine, odnosno da najsitnijih detalja

Ove kriterije većim dijelom zadovoljavaju Scijentologija, Amish, Islam i ortodoksni Judaizam. Jehovini Svjedoci i Mormoni su na granici.

kult i sekta nisu istoznačnice u našem jeziku, australac... sekta ne mora nužno upražnjavati točku 1, ali te druge dvije točke su svim sektama zajedničke.
ja bih popisu dodala i neokatekumene.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 19:32 

1.Tačno , ako nisi hrišćanin ideš u pakao , u islamu ako napustiš religiju trebaš biti ubijen , doslovo fizički.

2.Tačno , biblija propisuje život pojedinca i gurpa u većem delu aspekata života , dok kuran doslovno to radi do zadnje bruce.

3.Opet tačno , bibilija se ne sme interpretirati ni nadograđivati već dogmatika koja je zadana se mora doslovno gledati kao čudo , jer hrišćanstva nema bez vaskrsnuća kao ni bez bezgrešnog začeća.
Tako i kuran se ne sme nadograđivati ni intepretirati nikako drugačije nego kako je napisano doslovno , jer Muhamed se izdigao na konju na nebo , i ako to doslovno ne doživljavaš kao istinu onda nisi musliman.

Zato Ministre mogu reći da nema nikakve razlike između religije i kulta , čak šta više organzovane monoteističke religije su gore nego neka poligamna skupina koja živi na ranču u američkoj državi Arkanzas.
Nad tim kultovima bar znaš na čemu si , jer treba biti takav glupan pa pasti na te fore nekog harizmatičnog vođe sa ranča , ili biti jednostavno upravo organizator svega toga da se zaradi lova.
Dok ovaj bliskoistočni kult jebe kevu već vekovima.

Ako je neko najpošteniji verski vođa(bar sa ovih prostora) onda je to Milan Tarot , pošteniji je za celu planinu više od našeg Irineja , vašeg Bozanića i od babunskog Cerića , ako nije ako ti me razuveri?! :zubati

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 19:33 

Vratio se Džo sa svojom ateističkom propagandom, sad mi je srce na mjestu :zubati

Vrh

PostPostano: 31 kol 2012, 20:26 

Joe ima ponašanje kao da je član neke sekte ili cult-a.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 06:02 

Ilirk@ je napisao/la:

kult i sekta nisu istoznačnice u našem jeziku, australac... sekta ne mora nužno upražnjavati točku 1, ali te druge dvije točke su svim sektama zajedničke.
ja bih popisu dodala i neokatekumene.

Pa dobro tetka, cult i sect nisu isto i na engleskom, ali obje su uključene u naslovu da bi definicija bila što sveobuhvatnija, pogotovo s obzirom da se kod nas ustalila ta pejorativna kovanica "sektašenje".

Dodao bih da su mi sumnjivi i karizmatici i "duhovne obnove" unutar RKC, ali ipak mislim da ni blizu tome da ispune točke 1 i 3.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 06:22 

joe enter je napisao/la:

1.Tačno , ako nisi hrišćanin ideš u pakao , u islamu ako napustiš religiju trebaš biti ubijen , doslovo fizički.

2.Tačno , biblija propisuje život pojedinca i gurpa u većem delu aspekata života , dok kuran doslovno to radi do zadnje bruce.

3.Opet tačno , bibilija se ne sme interpretirati ni nadograđivati već dogmatika koja je zadana se mora doslovno gledati kao čudo , jer hrišćanstva nema bez vaskrsnuća kao ni bez bezgrešnog začeća.
Tako i kuran se ne sme nadograđivati ni intepretirati nikako drugačije nego kako je napisano doslovno , jer Muhamed se izdigao na konju na nebo , i ako to doslovno ne doživljavaš kao istinu onda nisi musliman.

Zato Ministre mogu reći da nema nikakve razlike između religije i kulta , čak šta više organzovane monoteističke religije su gore nego neka poligamna skupina koja živi na ranču u američkoj državi Arkanzas.
Nad tim kultovima bar znaš na čemu si , jer treba biti takav glupan pa pasti na te fore nekog harizmatičnog vođe sa ranča , ili biti jednostavno upravo organizator svega toga da se zaradi lova.
Dok ovaj bliskoistočni kult jebe kevu već vekovima.

Ako je neko najpošteniji verski vođa(bar sa ovih prostora) onda je to Milan Tarot , pošteniji je za celu planinu više od našeg Irineja , vašeg Bozanića i od babunskog Cerića , ako nije ako ti me razuveri?! :zubati

Svaka religija je u samom začetku bila samo kult fanatičnih sljedbenika karizmatičnog učitelja, političara ili vojskovođe, no upravo na ovoj temi pravimo razliku između onih koje su evoluirale i onih koje nisu.

Nikako se u istu ravan ne mogu stavljati neke latentne "prijetnje" u kršćanstvu kako se može završiti u paklu (a i to je daleko od čistog jer je itekako moguće ući u raj živjeći moralan i pravednički život), sa zločinačkom praksom kažnjavanja apostaze u Islamu i manjim kultovima.

Biblija (pogoto Novi Zavjet) ne ide u mikro-razinu određivanja života za vjernike nego kroz mudrosti jednog židovskog rabina pokušava napraviti čestite i moralne ljude. - Najvažniji dijelovi starog zavjeta također sadrže upute (ne uplitanja u život na mirko razini) na kojim se dobrim dijelom bazira i današnje kazneno pravo i etika.

Današnje kršćanske crkve (osobito RKC) su benigne, benevolentne organizacije koje nikoga ne tjeraju na bilo što - slobodan pristup, slobodan odlazak, slobodan povratak, i koje ne traže skoro ništa zauzvrat od svojih vjernika.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 07:25 

Svaka religija je u samom začetku bila samo kult fanatičnih sljedbenika karizmatičnog učitelja, političara ili vojskovođe, no upravo na ovoj temi pravimo razliku između onih koje su evoluirale i onih koje nisu.

Nikako se u istu ravan ne mogu stavljati neke latentne "prijetnje" u kršćanstvu kako se može završiti u paklu (a i to je daleko od čistog jer je itekako moguće ući u raj živjeći moralan i pravednički život), sa zločinačkom praksom kažnjavanja apostaze u Islamu i manjim kultovima.

Biblija (pogoto Novi Zavjet) ne ide u mikro-razinu određivanja života za vjernike nego kroz mudrosti jednog židovskog rabina pokušava napraviti čestite i moralne ljude. - Najvažniji dijelovi starog zavjeta također sadrže upute (ne uplitanja u život na mirko razini) na kojim se dobrim dijelom bazira i današnje kazneno pravo i etika.

Današnje kršćanske crkve (osobito RKC) su benigne, benevolentne organizacije koje nikoga ne tjeraju na bilo što - slobodan pristup, slobodan odlazak, slobodan povratak, i koje ne traže skoro ništa zauzvrat od svojih vjernika
.

Dobro onda , a kako ti onda ne smeta to prilagođavanje religije ljudskim marifetlucima , tj.kako ti ne vređa inteligenciju?!
Ono kao do nedavno su nekrštena deca išla u pakao a sad više ne idu?! :ucelo
Zašto crkva ako već je tako kako kažeš "slobodna" se ne odrekne onih ljudi(svi oni slinih svetaca i papa) na kojima danas počiva koji su simbol neslobode odlaska , neslobode povratka,....već i dalje upravo njih baštini i sve beneficije je zadržala koje su ti neslobodni napravili?!

To je Ministre čist nemoral , crkva laže i krade i prilagođava se , što automatski znači da je sve to ljudska rabota i nema veze s'mozgom.

Zato kažem da kultovi koje organizuju neke barabe su mrvu pošteniji nego crkva jer su manje licemerni i lažni.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 07:34 

Crkva mi uopće ne smeta, i o njoj imam izuzetno pozitivno mišljenje jer sam vrlo dobro upoznat sa njenom ulogom u zajednici i samo uber-ateistički fanatik može u današnje doba biti preopterećen crkvom (koja je u biti nevidljiva ako s njom ne želiš imati ništa).

No vratimo se temi, seciranje organizacija i luđaka koji ispunjavaju tri zadate točke.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 08:30 

Crkva mi uopće ne smeta, i o njoj imam izuzetno pozitivno mišljenje jer sam vrlo dobro upoznat sa njenom ulogom u zajednici i samo uber-ateistički fanatik može u današnje doba biti preopterećen crkvom (koja je u biti nevidljiva ako s njom ne želiš imati ništa).

No vratimo se temi, seciranje organizacija i luđaka koji ispunjavaju tri zadate točke.

Pa samo crkveni fanatik i lažni vernik može otvoriti temu u kojoj pljuje po neekim kultovima da bi svoju religiju smatrao boljom.
Poprilično infantilno , s'obzirom ako si već siguran u ulogu crkve.

Ali OK , to i ne čudi jer svaki hrišćanin se mora držati 10 zapovesti jer tamo lepo kaže , nemoj imati nijednog boga osim mene , i ti to poštuješ , svaka čast.

Aj da se vratimo temi pošto vidim da kao svaki vernik nisu u stanju imati kritički osnov.

Zašto je scientologija ili mormonizam više kult nego katolička ili pravoslavna crkva?! , zašto su one lošije tj.manje istinite nego ova tvoja crkva za koju kako kažeš imaš pozitivno mišljanje?!

Ajmo da vidimo koji su rezultati tih organizacija i na osnovu toga da utvrdimo ko je bolji?!

Jel si u stanju da polemišeš o tome?! , ako nisi onda ti je tema izlišna jer ti unapred znaš da je ovo tvoje bolje a dok sve drugo je sranje.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 08:39 

Odakle ti ideja da sam vjernik? Moje mišljenje o našoj vjeri sam dao već davno - "lijepa bajka, ali ipak samo bajka".

No, uz to, ja sam nevjernik koji ima izuzetnu dozu poštovanja, pa i divljenja RKC jer smatram da je riječ o društvenoj organizaciji koja proizvodi dobre ljude i donosi korist za društvo, a koja ima ogromne zasluge za postanak i opstanak zapadne civilizacije.

Nemam specifične kritike na račun mormonizma, osim prakse poligamije, za koju se kunu da je ukinuta, i intervencija na životnu mikro-razinu.

Scijentologija je odvratan kult koji ispira mozak, odvaja ljude od obitelji, radi protiv medicine i znanosti, reketari svoje sljedbenike i agresivno progoni osobe koje imaju negativno mišljenje o tom kultu. Organizacija Anonymous i Njemačka su svijetli primjeri borbe protiv te pošasti.

slika

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:00 

joe enter je napisao/la:
zašto su one lošije tj.manje istinite nego ova tvoja crkva za koju kako kažeš imaš pozitivno mišljanje?!

Kao kad slijepac pita zašto je zelena boja lošija od plave...

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:05 

Odakle ti ideja da sam vjernik? Moje mišljenje o našoj vjeri sam dao već davno - "lijepa bajka, ali ipak samo bajka".

No, uz to, ja sam nevjernik koji ima izuzetnu dozu poštovanja, pa i divljenja RKC jer smatram da je riječ o društvenoj organizaciji koja proizvodi dobre ljude i donosi korist za društvo, a koja ima ogromne zasluge za postanak i opstanak zapadne civilizacije.

Nemam specifične kritike na račun mormonizma, osim prakse poligamije, za koju se kunu da je ukinuta, i intervencija na životnu mikro-razinu.

Scijentologija je odvratan kult koji ispira mozak, odvaja ljude od obitelji, radi protiv medicine i znanosti, reketari svoje sljedbenike i agresivno progoni osobe koje imaju negativno mišljenje o tom kultu. Organizacija Anonymous i Njemačka su svijetli primjeri borbe protiv te pošasti.

Izvini , ali ovo neverovatni paradoks , ti znaš da je bajka tj.da je laž a imaš poštovanje prema nečemu što nije istina.
Fascinantno.

Kako misliš proizvodi dobre ljude i donosi korist za društvo?! , ajmo da vidimo kako sam ti već predložio konkretne rezultate pa na osnovu toga da utvrdimo jel nešto dobro ili loše.

Kažeš crkva ima zasluge za opstanak zapadne civilizacije?! , uopšte mi nije jasna ta konstatacija s'obzirom da kroz vekove nikog drugog kao opcija nije bilo sem crkve.

Ja mislim da crkva pre svega ima jako štetan uticaj na ljude , to mogu dokazati sa hiljadu argumenata , naravno ako te zanima.

Crkva pravi loše ljude , čak šta više od dobrog čoveka napravi lošeg , i to je jedino svojstveno religiji.

Zasluge za postanak zapadne civilizacije ima pre svega antička Grčka , a crkva je upravo sve ideale slobode i razume ubijala od samog početka , dok nije uvidela da ljudi neće više to trpeti pa se prilagodila , i onda je prosula priču da bez nje ne bi iblo ni slobode,nitolerancije,ni nauke,ni umetnosti,...ma ničega što ljudski duh ima u svom biću.

Crkva je simbol nazadovanja i tiranije nad ljudskim duhom , i to je tako očito da se može dokazati u svakom momentu.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:21 

joe enter je napisao/la:

Crkva pravi loše ljude , čak šta više od dobrog čoveka napravi lošeg , i to je jedino svojstveno religiji.

Dabogda ti se kći za popa udala... i to ne pravoslavnog... he he heeee!! :zubati

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:22 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
zašto su one lošije tj.manje istinite nego ova tvoja crkva za koju kako kažeš imaš pozitivno mišljanje?!

Gde si Markane stari papski talibanu , jesi odradio porciju klečanja jutros onome sa nebesa?! :zubati

Nego ništa nisi odgovorio , već si samo rekao svoje poetske nebuloze.

Zato opet pitam , zašto je je scientologija manje istinita od onoga što ti praktikuješ i što Ministar kaže da je bajka a ipak poštuje?!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:23 

I Joe nam se vratiJo, sve se mudonje vratile a nigdje moje Realke Đevojke??!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:28 

joe enter je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Gde si Markane stari papski talibanu , jesi odradio porciju klečanja jutros onome sa nebesa?! :zubati

Zato opet pitam , zašto je je scientologija manje istinita od onoga što ti praktikuješ i što Ministar kaže da je bajka a ipak poštuje?!

Slušaj,nastaviš li se zajebavati,javićemo Vatikanu da vam blokiraju onu pomoć za RS,što je već bila dogovorena :zubati

Eto,ti odgovori zašto je kršćanstvo istina,a zašto je scijentologija sranje za poremećene bogatune...

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:32 

Kad smo već kod sekti, a što su Jehovini Svjedoci? Zašto oni odbijaju razgovarati o vlastitoj vjeri.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:39 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Slušaj,nastaviš li se zajebavati,javićemo Vatikanu da vam blokiraju onu pomoć za RS,što je već bila dogovorena :zubati

Eto,ti odgovori zašto je kršćanstvo istina,a zašto je scijentologija sranje za poremećene bogatune...

Nisam znao za dogovorenu pomoć , ako je tako onda ću vrlo rado nakratko počešati sveta jaja od Racingera. :zubati

Crkva je em za poremećene bogataše , em za naivno stado koje misli da je to sve OK je ona tako kaže pa je verno prati.
Što znači da je crkva 100 puta gora nego religija od Toma Kruza , jer ovi "naučnici u Hristu" su pošteniji u krađi i varanju nego ova plućna krila što ih ti voliš i obožavaš.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:50 

Ministar je kao začetnik teme pomenuo Mormonizam.

Jel znate vi da je u mormonizmu do 70' i neke bilo pravilo u ludilu proroka Džozefa Smita da crnci ne idu u raj , i ako odu tamo oni moraju biti robovi i dalje.
Znači ni raj ti ne garantuje ljudsku slobodu.

I poenta ovo što navodim je da je republikanski kandidat za predsednika USA Mit Romni je mormon.

Ovo je tipičan primer prilagođavanja , znači mormoni više ne smatraju da crnci trebaju i u raju biti robovi , a takođe ni katolici i pravoslavci ne smatraju da nekršteni idu u pakao i da ljudsko biće bez vere u vaskrsnuće može biti dobro.
Mada Markan i slični misle upravo tako , tako da njega mogu okarakterisati kao pravog vernika :zubati

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 09:58 

joe enter je napisao/la:
a takođe ni katolici i pravoslavci ne smatraju da nekršteni idu u pakao i da ljudsko biće bez vere u vaskrsnuće može biti dobro.
Mada Markan i slični misle upravo tako , tako da njega mogu okarakterisati kao pravog vernika :zubati

Koliko godina je Isus imao kad se krstio?

Normalno da će i nekršteni biti spašeni,nisu neki krivi zbog svojih (ne)saznanja o Planu Spasenja.Pisali smo x puta-čovjek ima savjest,ateista ili teista.Ako po njoj živi,sve 5.S tim,da ateisti imaju puno uži dijapazon saznanja za kvalitetniji život,nemaju aršine za vrednovanje koje vjernik,moramo se složiti,ipak ima kroz Sveto pismo.

Tako da ateistima možemo "podvaliti" sustav vrijednosti koji u datom trenutku odgovora nekome,kao i sektašima uostalom.Pa zar treba danas upirati prstom u sve negativnosti koje nam se dešavaju?

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 10:10 

Je li to Sveto pismo neki sveti gral pa da su tajne tog rezervisane samo za vjernike? Skineš ga s neta za nekih 10 sekundi.

Citat:
S tim,da ateisti imaju puno uži dijapazon saznanja za kvalitetniji život,nemaju aršine za vrednovanje koje vjernik,moramo se složiti,ipak ima kroz Sveto pismo.

Molio bih objašnjeje za ovo, bez filozofiranja, konkretno na čemu se to vidi i koji su sve argumenti za ovakvu tvrdnju.

Hvala.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 10:13 

Ovi militantni ateisti su na istoj razini kao i vjerski fanatici!!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 10:16 

Mar-kan je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
a takođe ni katolici i pravoslavci ne smatraju da nekršteni idu u pakao i da ljudsko biće bez vere u vaskrsnuće može biti dobro.

Koliko godina je Isus imao kad se krstio?

Normalno da će i nekršteni biti spašeni,nisu neki krivi zbog svojih (ne)saznanja o Planu Spasenja.Pisali smo x puta-čovjek ima savjest,ateista ili teista.Ako po njoj živi,sve 5.S tim,da ateisti imaju puno uži dijapazon saznanja za kvalitetniji život,nemaju aršine za vrednovanje koje vjernik,moramo se složiti,ipak ima kroz Sveto pismo.

Tako da ateistima možemo "podvaliti" sustav vrijednosti koji u datom trenutku odgovora nekome,kao i sektašima uostalom.Pa zar treba danas upirati prstom u sve negativnosti koje nam se dešavaju?

A tu si 'tico.

Aj objasni mi to kako da gotovo 2000 godina svi nekršteni su išli u pakao a sad više ne?! , odakle tebi to saznanje da će i nekršteni biti spašeni a ovi ranije to saznanje nisu imali?!

Tvoji sunarodnici su do pre 50 godina mislili da pravoslavni šizmatici ne mogu ići u raj jer ne poštuju papu , a danas su odjednom plućno krilo i biće spašeni.

Ovo je licemerje i laž , jer ako ti tvrdiš da će svi nekršteni i pravoslavni biti spašeni onda automatski se moraš odreći onih kojji su vekovima tvrdili da neće , tj.svaki onaj katolički svetac je lažov i svaki onaj papa iz prošlosti je zreo odbacivanje.

Moraš biti dosledan u istini , ovo što ti radiš je kao kad bi sad postojala nacistička stranka i njeni pripadnici da tvrde da nisu više rasisiti i da ne treba istrebiti Jevreje , ali i dalje poštuju Hitlera i nose svastiku na ruci.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2012, 10:22 

Lebowski je napisao/la:
Je li to Sveto pismo neki sveti gral pa da su tajne tog rezervisane samo za vjernike? Skineš ga s neta za nekih 10 sekundi.

Citat:
S tim,da ateisti imaju puno uži dijapazon saznanja za kvalitetniji život,nemaju aršine za vrednovanje koje vjernik,moramo se složiti,ipak ima kroz Sveto pismo.

Molio bih objašnjeje za ovo, bez filozofiranja, konkretno na čemu se to vidi i koji su sve argumenti za ovakvu tvrdnju.

Hvala.

Ma ludilo Lebowski , on tvrdi da će nekršteni biti spašeni , ALI oni koji su kršteni će biti spašeni malo više. :sega

Neverovatno kako ljudsko biće licemerje i laž može pretvoriti u neku svoju istinu , religioznost i verništvo je vrhunac nemorala.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 87 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: