|
|
Stranica: 4/9.
|
[ 208 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
novem
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:26 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: novem je napisao/la: Naravno za vas je sve isto. Vi ste po potrebi Turci, Muslimani, Bosanci, Bošnjaci, Muslimani, ovisno o kojem je periodu riječ.
Eh kad bi samo to bilo. Po potrebi i Austrougari i Jugosloveni i Hrvati i Srbi i partizani i ustase i cetnici i komunisti i nacionalisti i Europljani i socijalisti i kapitalisti. I nije sve to isto. Znamo mi odlicno sta se u odredjenom trenutku najvise isplati... Vidim, i Kosovo vas preteklo.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:27 |
|
|
joe enter je napisao/la: Pojam "dobri" Bošnjani nema veze sa dobrotom niti sa religijom , već je to naziv za plemstvo tj.stalež. Reč "dobri" doslovno znači "plemeniti" u smislu kneževa,vojvoda,kraljeva,......
Mnogi nacionalisti i ne znaju da se znaečnja reči menjaju iz perioda u period. Pa su tako mnogi ubeđeni da ime Tvrtko ima veze sa nečim tvrdim , a zapravo nema nikakve jer reč "Тверд"(Tverd) doslovno znači nebo,raj,.... Tako da je ime Tvrtko isto što i ime Rajko. Mozda si u pravu kume. Kod nas se doista za nekoga kaze plemenit kada u stvari mislimo da je dobar... Samo ne znam zasto nam ovo govoris. Po ovoj tvoj logici, ako su Bosnjani plemstvo, sta su onda drugi? Nasao sam neku stranu literature u kojoj pise da se izraz "dobri ljudi" koristio za drevne heretike jer su bili dobri prema svima...
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:29 |
|
|
novem je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Eh kad bi samo to bilo. Po potrebi i Austrougari i Jugosloveni i Hrvati i Srbi i partizani i ustase i cetnici i komunisti i nacionalisti i Europljani i socijalisti i kapitalisti.
I nije sve to isto. Znamo mi odlicno sta se u odredjenom trenutku najvise isplati...
Vidim, i Kosovo vas preteklo. Ma nema teorije da nas preteknu! Idemo u razlicitim pravcima, mi na zapad a oni na jug...
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:32 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Ne moze se biti dobar ako vas ljudi oko vas ne smatraju dobrim... Dobri ste prema svojoj okolini a ne sebi samom...
A ako vas ljudi oko vas smatraju lošim Muslimani? Šta onda? Onda pricaju gluposti! Kako ce dobri Bosnjanin biti los Muslimani?
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:37 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: novem je napisao/la: Vidim, i Kosovo vas preteklo.
Ma nema teorije da nas preteknu! Idemo u razlicitim pravcima, mi na zapad a oni na jug... Oni kao Republika koja teži ujedinjenju s Albanijom a koja uskoro otpočinje pregovore s EU, a vi kao srpsko-hrvatski privjesak, koji prvo mora da provede 14 zadanih pitanja Unije.
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:41 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: joe enter je napisao/la: Pojam "dobri" Bošnjani nema veze sa dobrotom niti sa religijom , već je to naziv za plemstvo tj.stalež. Reč "dobri" doslovno znači "plemeniti" u smislu kneževa,vojvoda,kraljeva,......
Mnogi nacionalisti i ne znaju da se znaečnja reči menjaju iz perioda u period. Pa su tako mnogi ubeđeni da ime Tvrtko ima veze sa nečim tvrdim , a zapravo nema nikakve jer reč "Тверд"(Tverd) doslovno znači nebo,raj,.... Tako da je ime Tvrtko isto što i ime Rajko. Mozda si u pravu kume. Kod nas se doista za nekoga kaze plemenit kada u stvari mislimo da je dobar... Samo ne znam zasto nam ovo govoris. Po ovoj tvoj logici, ako su Bosnjani plemstvo, sta su onda drugi? Nasao sam neku stranu literature u kojoj pise da se izraz "dobri ljudi" koristio za drevne heretike jer su bili dobri prema svima... Drugi su kmetovi i robovi. Ja tako ne mogu ubediti moje sunarodnike Srbe da su u srednjem veku jedini Srbi bili plemstvo tj.Dobri Srbi , a 99% stanovništva srpske države pojma nisu imali o srpstvu niti su taj pojam pominjali osim kad misle na svoga gospodara. Inače reč "dobri" se pominje i u srpskim,hrvatskim,bugarskim,ruskim,...spisima , doduše ne tako često kao kod bosanske vlastele , ali se zna šta znači i na šta se misli. Meni je žao što živiš u fantazijama pa misliš da reč "dobri" u srednjme veku znači jeretik i da su šatro ti jeretici jako dobri ljudi prema svima , ali to je tvoj izbor i ja te neću sprečaviti u tome.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:42 |
|
|
novem je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Ma nema teorije da nas preteknu! Idemo u razlicitim pravcima, mi na zapad a oni na jug...
Oni kao Republika koja teži ujedinjenju s Albanijom a koja uskoro otpočinje pregovore s EU, a vi kao srpsko-hrvatski privjesak, koji prvo mora da provede 14 zadanih pitanja Unije. Nisam o tome ni pomislio dok vi to ne istaknuste. Doista su Dobri Bosnjani zadnji izgubili samostalnost i 1463 godine. I dan danas se ne damo lako pod strani jaram...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:45 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
joe enter je napisao/la: Pojam "dobri" Bošnjani nema veze sa dobrotom niti sa religijom , već je to naziv za plemstvo tj.stalež. Reč "dobri" doslovno znači "plemeniti" u smislu kneževa,vojvoda,kraljeva,......
Mnogi nacionalisti i ne znaju da se znaečnja reči menjaju iz perioda u period. Pa su tako mnogi ubeđeni da ime Tvrtko ima veze sa nečim tvrdim , a zapravo nema nikakve jer reč "Тверд"(Tverd) doslovno znači nebo,raj,.... Tako da je ime Tvrtko isto što i ime Rajko. Nekad zna biti i informativan za promjenu. U zadnje vrijeme je postao 12% pravoslavac i Srbin. Počeo mi se čak i sviđati.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:49 |
|
|
joe enter je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Mozda si u pravu kume. Kod nas se doista za nekoga kaze plemenit kada u stvari mislimo da je dobar...
Samo ne znam zasto nam ovo govoris. Po ovoj tvoj logici, ako su Bosnjani plemstvo, sta su onda drugi?
Nasao sam neku stranu literature u kojoj pise da se izraz "dobri ljudi" koristio za drevne heretike jer su bili dobri prema svima...
Drugi su kmetovi i robovi. Ja tako ne mogu ubediti moje sunarodnike Srbe da su u srednjem veku jedini Srbi bili plemstvo tj.Dobri Srbi , a 99% stanovništva srpske države pojma nisu imali o srpstvu niti su taj pojam pominjali osim kad misle na svoga gospodara. Inače reč "dobri" se pominje i u srpskim,hrvatskim,bugarskim,ruskim,...spisima , doduše ne tako često kao kod bosanske vlastele , ali se zna šta znači i na šta se misli. Meni je žao što živiš u fantazijama pa misliš da reč "dobri" u srednjme veku znači jeretik i da su šatro ti jeretici jako dobri ljudi prema svima , ali to je tvoj izbor i ja te neću sprečaviti u tome. Ma nije moj izbor nego sam tako nasao u stranoj literature i to se odnosi na njih...
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:50 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: novem je napisao/la: Oni kao Republika koja teži ujedinjenju s Albanijom a koja uskoro otpočinje pregovore s EU, a vi kao srpsko-hrvatski privjesak, koji prvo mora da provede 14 zadanih pitanja Unije.
Nisam o tome ni pomislio dok vi to ne istaknuste. Doista su Dobri Bosnjani zadnji izgubili samostalnost i 1463 godine. I dan danas se ne damo lako pod strani jaram... Dakle krajnje vrijeme da se vratite vjeri pradjedovskoj i prestanete biti lažjivci i pretvarači.
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 18:56 |
|
|
joe enter je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Mozda si u pravu kume. Kod nas se doista za nekoga kaze plemenit kada u stvari mislimo da je dobar...
Samo ne znam zasto nam ovo govoris. Po ovoj tvoj logici, ako su Bosnjani plemstvo, sta su onda drugi?
Nasao sam neku stranu literature u kojoj pise da se izraz "dobri ljudi" koristio za drevne heretike jer su bili dobri prema svima...
Drugi su kmetovi i robovi. Ja tako ne mogu ubediti moje sunarodnike Srbe da su u srednjem veku jedini Srbi bili plemstvo tj.Dobri Srbi , a 99% stanovništva srpske države pojma nisu imali o srpstvu niti su taj pojam pominjali osim kad misle na svoga gospodara. Inače reč "dobri" se pominje i u srpskim,hrvatskim,bugarskim,ruskim,...spisima , doduše ne tako često kao kod bosanske vlastele , ali se zna šta znači i na šta se misli. Meni je žao što živiš u fantazijama pa misliš da reč "dobri" u srednjme veku znači jeretik i da su šatro ti jeretici jako dobri ljudi prema svima , ali to je tvoj izbor i ja te neću sprečaviti u tome. Kume, ma nije moj izbor nego tako tvrde u knjizi "DEFINING HERESY; INQUISITION, THEOLOGY AND PAPAL POLICY" koju sam nasao guglanjem termina "BONI HOMINES" sto se kod nas prevodi kao "dobri ljudi" Evo i linka do te stranice: https://books.google.com/books?id=iqKXC ... on&f=false
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:03 |
|
|
novem je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Nisam o tome ni pomislio dok vi to ne istaknuste.
Doista su Dobri Bosnjani zadnji izgubili samostalnost i 1463 godine. I dan danas se ne damo lako pod strani jaram...
Dakle krajnje vrijeme da se vratite vjeri pradjedovskoj i prestanete biti lažjivci i pretvarači. Vjera nije pradjedovska nego individualna a dolazi od Boga. Sta bi sada trebalo biti - nepismen, neciji kmet i orati zemlju po vazdan?!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:06 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: Kume, ma nije moj izbor nego tako tvrde u knjizi "DEFINING HERESY; INQUISITION, THEOLOGY AND PAPAL POLICY" koju sam nasao guglanjem termina "BONI HOMINES" sto se kod nas prevodi kao "dobri ljudi" Evo i linka do te stranice: https://books.google.com/books?id=iqKXC ... on&f=falseMa to je sve jasno , međutim literatura je u mnogim stvarima pogrešna , pa eto i dan danas u svetu se piše i govori o bogumilima u Bosni , a njih tamo nikad nije bilo niti je u Bosni boravilo išta slično pravim bogumilima iz Bugarske tokom 10,11 veka. Mitomanija je kao i religija ugrađena u ljudsko biće , tj.ljudi vole da veruju u ono što im njihovo zadovoljava poimanje sveta u vreme svoga života.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:09 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: novem je napisao/la: Dakle krajnje vrijeme da se vratite vjeri pradjedovskoj i prestanete biti lažjivci i pretvarači.
Vjera nije pradjedovska nego individualna a dolazi od Boga. Sta bi sada trebalo biti - nepismen, neciji kmet i orati zemlju po vazdan?! Vama je došla od okupatora. Prodali ste vjeru za večeru. Priklonili se okupatoru.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:09 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: novem je napisao/la: Dakle krajnje vrijeme da se vratite vjeri pradjedovskoj i prestanete biti lažjivci i pretvarači.
Vjera nije pradjedovska nego individualna a dolazi od Boga. Sta bi sada trebalo biti - nepismen, neciji kmet i orati zemlju po vazdan?! Ne, samo iskren.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:15 |
|
|
Vjera nije pradjedovska nego individualna a dolazi od Boga. Sta bi sada trebalo biti - nepismen, neciji kmet i orati zemlju po vazdan?! Izvini burazeru ,ali ti kao i onaj tvoj predhodnik Sarajlija jako lupetaš tj.vučeš na svoje vodenicu. Religija monotestička a pogotvo islam je sve samo nije individualna , jer po islamu čovek jebožji rob i postoji ummet , a tu nema ni "i" od individualizma. Individualizam u veri je proizvod protestantizma jer u KC i PC postoji tzv.sabornost , ali ipak u hrišćanstvu je osnova personalni bog , tako da je individualizam u veri samo prostestantska pajačana propaganda činjenice o personalnom bogu. Muhamed je bio nepismen pa je logično da i vi pratite taj njegov božji put. Budi Dobri Bošnjanin tj.vernika crkve bosanske , oni su bili pismeni uglavnom i verovali u Isusa Hrista koji je takođe bio dobar čovek kao i dobri bosanci za razliku od nepsimenog Muhameda koji je sve samo nije bio dobar.
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:26 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Vjera nije pradjedovska nego individualna a dolazi od Boga. Sta bi sada trebalo biti - nepismen, neciji kmet i orati zemlju po vazdan?!
Vama je došla od okupatora. Prodali ste vjeru za večeru. Priklonili se okupatoru. Kolega, kultura dolazi od okupatora, a vjera od Boga. Da su prodali vjeru za veceru, zar je ne bi prodali i za dorucak 1878 godine? Ili 1992 godine?
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:39 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Vama je došla od okupatora. Prodali ste vjeru za večeru. Priklonili se okupatoru.
Kolega, kultura dolazi od okupatora, a vjera od Boga. Da su prodali vjeru za veceru, zar je ne bi prodali i za dorucak 1878 godine? Ili 1992 godine? Ne mozete vi nista prodati. Mozete se samo vratiti vjeri pradjedova. A onda prestajete postojati.
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:41 |
|
|
joe enter je napisao/la: Izvini burazeru ,ali ti kao i onaj tvoj predhodnik Sarajlija jako lupetaš tj.vučeš na svoje vodenicu. Religija monotestička a pogotvo islam je sve samo nije individualna , jer po islamu čovek jebožji rob i postoji ummet , a tu nema ni "i" od individualizma. Individualizam u veri je proizvod protestantizma jer u KC i PC postoji tzv.sabornost , ali ipak u hrišćanstvu je osnova personalni bog , tako da je individualizam u veri samo prostestantska pajačana propaganda činjenice o personalnom bogu. Muhamed je bio nepismen pa je logično da i vi pratite taj njegov božji put. Budi Dobri Bošnjanin tj.vernika crkve bosanske , oni su bili pismeni uglavnom i verovali u Isusa Hrista koji je takođe bio dobar čovek kao i dobri bosanci za razliku od nepsimenog Muhameda koji je sve samo nije bio dobar. Kume, nije u redu da pljujes sam po sebi. Ti mozes o Muhamedu i njegovim pristalicama pricati sta god zelis, ali zapamti da te historija uporedjuje sa njima. Kako su onda ti nepismeni seljaci prodrli do Beca i Pirineja? To znaci da su prvih sedam stoljeca vjerovali u jedan set principa a onda se nesto dramaticno promijenilo. Da su prije sedam vijekova bili neobrazooani i podijeljeni kako danas, nikada ne bi mogli krociti u Europu. Uci se i na tudjim greskama i na tudjim uspjesima. Moramo prvo razumjeti zasto su nekada bili jaki kao i zasto su poslije propali. Ne treba nam to zbog njih nego nas samih...
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 19:54 |
|
|
joe enter je napisao/la: Dobri Bosanac je napisao/la: Vjera nije pradjedovska nego individualna a dolazi od Boga. Sta bi sada trebalo biti - nepismen, neciji kmet i orati zemlju po vazdan?!
Izvini burazeru ,ali ti kao i onaj tvoj predhodnik Sarajlija jako lupetaš tj.vučeš na svoje vodenicu. Religija monotestička a pogotvo islam je sve samo nije individualna , jer po islamu čovek jebožji rob i postoji ummet , a tu nema ni "i" od individualizma. Individualizam u veri je proizvod protestantizma jer u KC i PC postoji tzv.sabornost , ali ipak u hrišćanstvu je osnova personalni bog , tako da je individualizam u veri samo prostestantska pajačana propaganda činjenice o personalnom bogu. Muhamed je bio nepismen pa je logično da i vi pratite taj njegov božji put. Budi Dobri Bošnjanin tj.vernika crkve bosanske , oni su bili pismeni uglavnom i verovali u Isusa Hrista koji je takođe bio dobar čovek kao i dobri bosanci za razliku od nepsimenog Muhameda koji je sve samo nije bio dobar. Kume, da li si se ikada upitao kako to da su dvije najjace evropske sile krajem srednjeg vijeka bile upravo Italija i Spanija. Prva je pokrenula evropsku renesansu, a druga okrila Novi Svijet. Sta Italija i Spanija imaju zajednicko? Italija je stoljecima trgovala i suradjivala sa Arapima a Mauri su vladali Spanijom nekoliko stoljeca. Sto to renesansa nije procvjetala u Engleskoj ili Francuskoj? Sto recimo engleska kraljica nije opremila tri broda i poslala ih da plove na zapad? Bas kao sto su Spanija i Italija ucile od arapskog svijeta, Francuzi i Englezi su ucili od Italijana i Spanaca...
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 20:42 |
|
|
U zivotu su bitne dvije stvari – ko prvi nesto izmisli i ko to prvi implementira.
Vidite, neko je nekada davno u Indiji izmislio revolucionaran sistem brojki – 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ali je citava ljepota proistekla iz upravo one cifre koja nema nikakve brojcane vrijednosti ali otvara vrata svega - i nauke i matematike i fizike i astronomije i geometrije...
Neko je u Indiji izmislio NULU to jeste 0.
Ta mala nula je otvorila vrata beskonacnosti i napravila sve ostale brojeve nevjerovatno mocnijim... Mogla je sve napraviti deset puta vecim.
Ko je odmah razumio vrijednost tog novog sistema i usvojio ga kao sopstveni? Arapi!
Arapi su ga i rasirili sirom svijeta tako da su ti brojevi danas poznati kao arapski.
Sada mozda bolje razumijete zasto i kako su Arapi dosli do Pirineja i odakle im snaga za to.
Medjutim, nakaradna dogma je izuzetno mocna i siri se unutar zdravog sistema poput raka. Rituali, molitve, i bogomolje su tokom vijekova postali vazniji od same sustine vjere i njene duhovne otvorenosti. Sve ono sto je predstavljalo prijetnju kleru i njegovom monopolu je prihvatano i kao prijetnja samoj vjeri.
Kada je 1483 godine Gutenberg u Njemackoj otkrio masinu za stampanje, osmanlijski sultan ju je zabranio pod prijetnjom smrti.
Bez stampanja nije bilo ni razmjene ideja ni drustvene kooperacije ni razvoja nauke niti sirenja znanja. Ubrzo nakon toga islamsko drustvo je ubrzano pocelo da gubi snagu, inoventnost, mastovitost, originalnost, preduzimacki duh te je na kraju i kolapsiralo.
Austougarska i Njemacka su bili kolijevka dvojici najvecih genija Tesli i Einsteinu, ali ih nisu mogli razumjeti, podrzati, pomoci i razviti.
Svoju genijalnost Nikola i Albert su implementirali u SAD...
Da li sada bolje razumijete zasto se carstva vrtoglavo uzdizu i jos brze propadaju?
Ili su sposobna da pruze sansu novim idejama ili se urusavaju od ucmalosti i starosti.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 20:44 |
|
|
Dobri Bosanac je napisao/la: joe enter je napisao/la: Izvini burazeru ,ali ti kao i onaj tvoj predhodnik Sarajlija jako lupetaš tj.vučeš na svoje vodenicu. Religija monotestička a pogotvo islam je sve samo nije individualna , jer po islamu čovek jebožji rob i postoji ummet , a tu nema ni "i" od individualizma. Individualizam u veri je proizvod protestantizma jer u KC i PC postoji tzv.sabornost , ali ipak u hrišćanstvu je osnova personalni bog , tako da je individualizam u veri samo prostestantska pajačana propaganda činjenice o personalnom bogu. Muhamed je bio nepismen pa je logično da i vi pratite taj njegov božji put. Budi Dobri Bošnjanin tj.vernika crkve bosanske , oni su bili pismeni uglavnom i verovali u Isusa Hrista koji je takođe bio dobar čovek kao i dobri bosanci za razliku od nepsimenog Muhameda koji je sve samo nije bio dobar. Kume, nije u redu da pljujes sam po sebi. Ti mozes o Muhamedu i njegovim pristalicama pricati sta god zelis, ali zapamti da te historija uporedjuje sa njima. Kako su onda ti nepismeni seljaci prodrli do Beca i Pirineja? To znaci da su prvih sedam stoljeca vjerovali u jedan set principa a onda se nesto dramaticno promijenilo. Da su prije sedam vijekova bili neobrazooani i podijeljeni kako danas, nikada ne bi mogli krociti u Europu. Uci se i na tudjim greskama i na tudjim uspjesima. Moramo prvo razumjeti zasto su nekada bili jaki kao i zasto su poslije propali. Ne treba nam to zbog njih nego nas samih... Militantna sekta zvana islam je upravo to , skup ljudi sa ko'ca i konopca koji verno prati svoju ideologiju zarad sticanja bogatstva tako što osvajaju i pljačkaju. Osvajanjem su uspeli pribaviti sebi razne učenjake hrišćane,jevreje,...koji su u imali u svojim rukama antičke spise koji su osnova za razumsko poimanje ovoga sveta i samim time i stvaranje države i zakona , i delom je nepismena mafijaška gomila prihvatila osnove razuma da mora postojati zakon ne bi sačuvali ono što su osvojili. Ali sva ta antička filozifija koje je dospela u ruke muslimana nije imala stvarnog efekta na islamsko društvo , jer da je antička misao imala efketa onda bi se islam i islamsko društvo transformisalo kao što je bio slučaj sa hrišćanstvom u smislu renesanse i protestantizma. Zaista je postojalo nekih određenih muslimana koji su bili filozofski nastrojeni i gle čuda oni su uvek smatrani jereticima i nisu imali nikakav direktan niti inidretkan uticaj na društvo , jer svi ti TZV.islamski filozofi i naučnici iz Bgadada i Španije su potpuno zaboravljeni upravo zato što u islamskomdruštvu nisu bili uticajni. Najgluplje je ono kad muslimani danas pričaju u tzv."zlatnom dobu" islama referišući se na arapske naučnike iz doba ranog kalifata , a sam pojam "zlatno doba islama" je prvi pomenuo francuski filozof Wolter da time suzbio krutost KC u Francuskoj. Muslimani pojma nisu imali o tome . a danas su im puna usta nečega što sama islamska civilizacija nije vrednovala nikada. i to još dolazi iz glave jednog Francuza prvog ateiste. Šta ćemo sa ovim našim prostorima kad je u pitanju islam?? , pa ništa osim to što je islamska vojska bila vrlo efektivna a drugo sve apsolutno nula bodova , jer to se vidi upravo kod vas bosanskih mulimana koji aspolutno ništa nisu ostavili iza sebe osim kurana i njegovog prepisivanja za 500 godina vladanja. Prva štamparija u Goraždu koju su osnovali pravoslavni monasi je ukinuta od strane muslimana kao nešto neverničko i taj moratorijum na nju je trajao u islamskom svetu sve do druge polovine 19.veka. Najveći izum čovečanstva ikada je doslovno prognan iz islamsog sveta , i tako je unazadio sam sebe zbog čega osećaju posledice i dan danas , i mi sa ovih prostora zajedno sa njima. Nema većeg mita nego to da su muslimani zaslužni za renesansu tako što je eto sva grčka filozofija došla preko njih u Evropu iz Španije , a svako normalan zna a da nije ideološki ostrašćen da je grčka filozofija i svi antički spisi većinom došli iz Vizantije kad je pao Carigrad od strane grčkih izbeglica u Italiju , jer prava renesansa u društvenom smislu počinje tek u 15.veku što odogovara činjeničnom stanju. Vizantija je kao i kalifat imao u rukama sve antičke spise , ali nisu imali efekta na društvo već je to bila privatna stvar verske i vladajuće elite , a bili su jako uticajni u smislu vladanja kao i muslimani što govori da ako nešto pametno postoji u nekoj državi ne znači da ima uticaja na nju i društvo.
|
|
Vrh |
|
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 21:08 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04 Postovi: 1878 Lokacija: Stara Hercegovina
|
joe enter je napisao/la: ... Najgluplje je ono kad muslimani danas pričaju u tzv."zlatnom dobu" islama referišući se na arapske naučnike iz doba ranog kalifata , a sam pojam "zlatno doba islama" je prvi pomenuo francuski filozof Wolter da time suzbio krutost KC u Francuskoj. Muslimani pojma nisu imali o tome . a danas su im puna usta nečega što sama islamska civilizacija nije vrednovala nikada. i to još dolazi iz glave jednog Francuza prvog ateiste. .... Pozor! Opasno korištenje vlastitog razuma. Ukoliko ovako dalje nastaviš postoji realna opasnost da završiš kao Ivan Kostić ili još gore kao Ivan Trifunović.
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 06 lip 2019, 21:18 |
|
|
Tema vec opasno zaudara vehabizmom i kozojebljem. alert
|
|
Vrh |
|
|
Dobri Bosanac
|
Naslov: Re: Sretan početak mjeseca posta Postano: 07 lip 2019, 13:55 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Tema vec opasno zaudara vehabizmom i kozojebljem. alert Cestitam kolega! Upravo ste uspjeli dokazati svoju sopstvenu hipotezu!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|